Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Έλληνα, απάντησε!...


undefinedΣτο χθεσινό Eurogroup άρχισε ο μεγάλος γερμανικός εκβιασμός προς τη χώρα μας και την κυβέρνησή της: Πάρτε μνημόνιο (ή συνεχίστε το παλαιό), αλλιώς δεν...
υπάρχει συμφωνία. Την ίδια ώρα στις πλατείες όλης της χώρας και όλου του πλανήτη οι Έλληνες έδιναν τη δική τους απάντηση («Δεν εκβιαζόμαστε») διεκδικώντας κοινωνική και εθνική αξιοπρέπεια. Τη σκυτάλη θα πάρουν τις επόμενες μέρες οι Ιταλοί - ίσως και άλλοι.

Η χθεσινή άτυπη συνεδρίαση του σώματος των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ήταν μόνο η αρχή. Θα ακολουθήσουν αρκετές δύσκολες μέρες, στις οποίες θα δοκιμαστούν σκληρά η πολιτική και ανθρώπινη αντοχή, η υπομονή, η αποφασιστικότητα αλλά και η διαπραγματευτική στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης και των ανθρώπων που την αποτελούν.

Η Γερμανία – η οποία διαφεντεύει την ευρωζώνη – δεν δέχεται να υποχωρήσει άνευ όρων στην ελληνική κυβέρνηση. Δεν αντέχει να κάνει ήρωες τους «χρεοκοπημένους Έλληνες» και τη νέα ηγεσία τους, η οποία προσπαθεί να τηρήσει την προεκλογική της υπόσχεση για απαλλαγή από το μνημόνιο και τη λιτότητα και δίνει τη μάχη της με τη γερμανική αδιαλλαξία για να μπει η χώρα σε φάση ανάπτυξης.

Το Βερολίνο βλέπει με τρόμο το ενδεχόμενο μια υποχώρησή του να φουντώσει και άλλες, παρόμοιες διεκδικήσεις από άλλες, μεγαλύτερες χώρες του ευρώ.

Επομένως θα κάνει τα πάντα όχι μόνο για να παραμείνει σταθερό στις θέσεις του, αλλά και για να ταπεινώσει, ει δυνατόν, την Ελλάδα, την κυβέρνησή της και τον ελληνικό λαό. Ακόμη και αν η Γερμανία υποχωρήσει τελικά – προ του φόβου να ταλαιπωρείται για μήνες το «ιερό» γι’ αυτήν ευρώ ή να αμφισβητηθεί η σταθερότητά του –, θέλει να «επικοινωνήσει» αυτήν την υποχώρηση ως μια ακόμη κίνηση ελεημοσύνης ή «διάσωσης». Σε καμιά περίπτωση ως δική της υποχώρηση. Και σίγουρα με την ελληνική κυβέρνηση στραπατσαρισμένη.

Απειλή για ασφυξία

Πίσω από τις γραμμές των επίσημων δηλώσεων, ακόμη και του Σόιμπλε, διαφαίνεται ότι υπάρχει έδαφος συμφωνίας. Όμως ο δρόμος είναι στρωμένος με αγκάθια. Ένα από αυτά είναι η επιμονή στις «μεταρρυθμίσεις», στην κορυφή των οποίων παραμένει το ασφαλιστικό. Επίσης να μην ξεχνάμε τις ιδιωτικοποιήσεις, των οποίων η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να αλλάξει το μοντέλο, αλλά και την κατεύθυνση των εσόδων προς την ασφάλιση αντί για το χρέος.

Συμπληρώστε τέλος το πρόγραμμα ανακούφισης των αγρίως πληγέντων από τα μνημόνια λαϊκών στρωμάτων, του οποίου η χρηματοδότηση θα αποτελέσει ένα από τα σημεία πίεσης της Γερμανίας.

Με όλα αυτά στον λογαριασμό, και ίσως άλλα που θα μάθουμε κατά την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης, η πίεση προς την Ελλάδα ενδέχεται να φτάσει στα όρια της ασφυξίας. Ήδη ο Ντράγκι έριξε την προειδοποιητική βολή. Σε κάθε περίπτωση, ο γερμανικός εκβιασμός για τη διαιώνιση της κυριαρχίας της Γερμανίας τόσο στη χώρα μας όσο και στις υπόλοιπες της ευρωζώνης θα είναι σκληρός. Συνεπώς υπάρχει σοβαρότατο ενδεχόμενο οι αντοχές της κυβέρνησης, σε όλα τα επίπεδα που προηγουμένως περιγράψαμε, να δοκιμαστούν μέχρι τα όριά τους.

Να απαντήσουμε!

Όμως ο εκβιασμός και οι απειλές δεν έχουν μοναδικό αποδέκτη την κυβέρνηση.
Σίγουρα ο πρώτος στόχος είναι το στραπατσάρισμά της. Ωστόσο ο κύριος στόχος θα είναι, ακόμη μια φορά, ο ελληνικός λαός. Αυτός θα κληθεί να δώσει τις καθοριστικές απαντήσεις.

Η Γερμανία προσπαθεί, μεταξύ άλλων, να «διαβάσει» τις δικές μας προθέσεις.

Ως εκ τούτου απευθύνει στον ελληνικό λαό μερικά κρίσιμα ερωτήματα, από τις απαντήσεις στα οποία ίσως κριθούν πολλά:
ολόκληρο τό ενδιαφέρον άρθρο από τό "Ποντίκι" ΕΔΩ

Καλύτερος ο συμβιβασμός...


undefined
undefined
...από την ρήξη...
Τις τρεις μέρες που μενουν μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας, οι εμπειρογνώμονες των Βρυξελλών θα επεξεργάζονται τις προτάσεις (τι γίνεται ρε παιδιά, μέχρι τώρα δεν μας λέγαν πως δεν υπάρχουν προτάσεις) της Ελληνικής κυβέρνησης, μετέδωσε ο Μανώλης Σπινθουράκης.
Από το Βερολίνο εξάλλου, ο ανταποκριτής του MEGA Παντελης Βαλασόπουλος μετέδωσε...
πως το κλίμα ξαφνικά βελτιώθηκε. Το περιβάλλον της καγκελαρίου λέει πως είναι προτιμότερος ο συμβιβασμός από την ρήξη..

Περιμένοντας τον Αλέξη...


undefinedΤο ενδιαφέρον των διεθνών Μέσων Ενημέρωσης είναι στραμμένο στον Αλέξη Τσίπρα, όπως φαίνεται από την φωτογραφία στην αίθουσα Τύπου, όπου...
αναμένεται από λεπτό σε λεπτό ο  Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο καλός ΣΑΜΑΡείτης...


undefined
 Πήγε στις Βρυξέλλες για να βοηθήσει, μας είπε. "Η αίσθηση του αδιεξόδου δεν βοηθά", πρόσθεσε.
Αλλά...
ενώ ο ίδιος λέει πως πήγε εκεί για να βοηθήσει, τα άλλα μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, την πέσαν στον Τσίπρα. Να συμμορφωθεί προς τις υποδείξεις για να μην τεθούν σε κίνδυνο τα όσα κατάφερε η προηγουμένη Δεξιά (με ολίγον Βενιζέλο) κυβέρνηση, ήταν το ρεζουμέ των δηλώσεων τους...

Γιατί ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, ευχαρίστησε τον Τσίπρα;...


undefined
Ένα… απίστευτο περιστατικό εκτυλίχθηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.
Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ξαβιέ Μπετέλ, σταμάτησε τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και τον…
ευχαρίστησε που δεν υπουργοποίησε τον Νίκο Νικολόπουλο!
Υπενθυμίζεται ότι ο τελευταίος είχε κάνει ομοφοβικά σχόλια στο Twitter με αφορμή το γάμο του Λουξεμβούργιου πρωθυπουργού με τον σύντροφό προκαλώντας σάλο σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Την επόμενη μέρα, ο Νίκος Νικολόπουλος είχε «διορθώσει» το αρχικό του tweet, με ένα νέο, εμφανώς ειρωνικό μήνυμα: «Μετά τις χυδαίες επιθέσεις &  τον οχετό ύβρεων απαντώ: "Από την Ευρώπη των Εθνών στην Ευρώπη των Κίναιδων".. δηλαδή αυτών που κινούν την αιδώ».

Ο  Μπετέλ είχε ανταπαντήσει τότε με νέο tweet: «Oι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Λουξεμβούργου με τον έλληνα πρωθυπουργό είναι τέλειες και δεν θα επηρεαστούν από τα σχόλια ενός μεμονωμένου πολιτικού. Καλησπέρα». 

από topontiki.gr

Ποιοι στάθηκαν στο πλευρό της Ελλάδας...


Ποιοι στάθηκαν στο πλευρό της Ελλάδας στη σύνοδο κορυφής
Aπό λεπτό σε λεπτό οι δηλώσεις Τσίπρα...
 Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής, λίγο πριν τις 11 το βράδυ της Πέμπτης.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο πλευρό των Ελληνικών θέσεων βρέθηκαν, εκτός από τον Βέλγο πρωθυπουργό,  ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι, ο...
Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν και ο Κύπριος Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Η εισήγηση διεξήχθη σε θετικό κλίμα και προς το παρόν δεν είναι γνωστές οι αντιδράσεις της Άνγκελα Μέρκελ και του Φρανσουά Ολάντ. 

"Bloomberg": Αμοιβαίες υποχωρήσεις...


undefined

Η Γερμανία κάνει πίσω στο πλεόνασμα, η Ελλάδα στις ιδιωτικοποιήσεις...  
Ελλάδα και Γερμανία βρίσκονται κοντά σε συμβιβασμό για την συνέχιση χρηματοδότησης της χώρας, καθώς κάθε πλευρά εμφανίζεται έτοιμη να κάνει υποχωρήσεις σε συγκεκριμένους τομείς, αναφέρει το αμερικάνικο οικονομικό πρακτορείο "Bloomberg", επικαλούμενο αξιωματούχους που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις.

Η....
Γερμανία δεν θα επιμείνει ώστε να παραμείνουν όλα τα στοιχεία του υπάρχοντος προγράμματος, ανέφεραν δύο Γερμανοί αξιωματούχοι . Εφόσον με κάποιο τρόπο το πρόγραμμα παραταθεί, θα μπορούν να ξεκινήσουν οι συζητήσεις που θα αφορούν το ύψος του πλεονάσματος που οφείλει να επιδεικνύει η Ελλάδα καθώς και για τις ιδιωτικοποιήσεις.

Από την πλευρά της η Ελλάδα, σύμφωνα με το "Bloomberg", είναι διατεθειμένη να δεχθεί την υποχρέωση πλεονασματικών προϋπολογισμών, αρκεί το πλεόνασμα να είναι λιγότερο από το 4% του ΑΕΠ, όπως υποστηρίζουν Έλληνες αξιωματούχοι.

Είναι πιθανό, συνεχίζει το Bloomberg, ο κυβερνητικός συνασπισμός του Αλέξη Τσίπρα, να υποχρεωθεί σε συμβιβασμό για τις ιδιωτικοποιήσεις, ανέφερε άλλος αξιωματούχος ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος.

Ενταση στην ομιλία Τσίπρα...


undefined
Ο Ραχόι διέκοψε άκομψα τον Ελληνα πρωθυπουργό.
Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής – Αναμένονται δηλώσεις...
Ολοκληρώθηκε πριν από μερικά λεπτά η συζήτηση για την Ελλάδα, κατά τη Σύνοδο Κορυφής.  Κράτησε μόλις δέκα λεπτά και οι ελληνικές θέσεις υποστηρίχτηκαν μόνο από...
τον Βέλγο πρωθυπουργό, Σαρλ Μισέλ.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός διέκοψε τον Αλέξη Τσίπρα, όσο μιλούσε, εκφράζοντας με άκομψο τρόπο την αντίθεση του στις ελληνικές αιτήσεις. «Εμείς δηλαδή τι είμαστε ;» είπε χαρακτηριστικά. 

Παρόλα αυτά και ενώ πολλοί εμφανίστηκαν δυσάρεστοι και αρνητικοί, οι ηγέτες αποφάσισαν να δώσουν μια ευκαιρία στις συνομιλίες που ξεκίνησαν σε τεχνικό επίπεδο πριν από λίγη ώρα. Ουσιαστικά υλοποιείται το υπόβαθρο της χθεσινής συμφωνίας ακόμα και χωρίς την κοινή δήλωση. 
από real.gr

Έχει φόρτο εργασίας, αυτές τίς μέρες, η ΙΣΤΟΡΙΑ...

Οι δανειστές έδιναν εξάμηνη παράταση, αλλά οι, μέχρι πρό τινος, συνομιλητές τής Μέρκελ πίεσαν νά ελαχιστοποιηθεί στό δίμηνο, γιά νά...
"διευκολυνθούν" οι επερχόμενοι (μέ τό, πρόδηλο "λαρύγγωμα" τής οικονομίας -δηλ. τού τόπου- μαζί, βεβαίως καί, ως φυσική συνέπεια, τό δικό μας "καρύδωμα"...) καί νά επανέλθουν, μετά,  ως σωτήρες, όπως φαντάζονται κι ονειρεύονται, πανάθεμα τους, οι επαίσχυντοι!
     Γιά τούς ίδιους, δέν χρειάζεται νά έχει κάποιος φαντασία. Η παράταση, γι' αυτούς θά ήταν αχρείαστη καί περιττή, αφού, ούτως ή άλλως, θά υπογράφανε οτιδήποτε όπως "έδειχνε" καί "μαρτυρούσε" τό διαρρεύσαν e-mail τού Γκίκα Χαρδούβελη

Τέτοιου είδους καταγγελία από τό βήμα τής Βουλής καί μάλιστα από χείλη πρωθυπουργού πού κάνει τίς προγραμματικές εξαγγελίες τής κυβέρνησής του, δέν μπορεί νά περνάει απαρατήρητη...
Ούτε επιδέχεται εύκολη διάψευση αφού σέ τέτοιες "καταστάσεις" τόσο η απόδειξή της όσο καί ακρίβειά της, είναι "κουκιά μετρημένα".

Είναι αρκετή καί μόνη της, νά καταδείξει, τήν δόλια μεθόδευση τών απελθόντων πού μέ όλες τους τίς δυνάμεις επεξεργάζονταν σχέδια -καί βυσσοδομούν ακόμα- ώστε νά αποτύχει ΟΧΙ, απλώς, η κυβέρνηση αλλά, εκ τών πραγμάτων, Η ΕΛΛΑΔΑ!
Μ' άλλλα λόγια νά τσακιστεί, ο τόπος, κάτω απ' τήν μπότα τής παγκοσμιοποίησης καί τού γερμανικού Δ' Ράϊχ, ώστε νά γίνει υποχείριο καί αποικία τών απατεώνων-τοκογλύφων, μέ αυτούς τούς ίδιους νά υπηρετούν μιά δοτή, χωλαίνουσα και ενδοτική εξουσία...
Έ, "θέλει κι άλλο" γιά νά κάνουμε τή "σούμα" τών καιρών καί τών καιροσκόπων;   
Ίσως, λόγω τών ημερών καί τών εξελίξεων δέν είναι η κατάλληλη ώρα νά λυθούν τέτοια ζητήματα. 
Αλλά τό σίγουρο είναι ότι, "λόγω φόρτου εργασίας", δέν έχει τελειώσει ακόμη, γιά ορισμένους, τήν αποτίμηση της η Ιστορία... 
 Δημήτρης Ν. Αγγελετάκης

Ο Δημήτρης Χαντζόπουλος σκιτσάρει την επικαιρότητα

                                                                                                                                                   από "ΤΑ ΝΕΑ"

Εκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα: Χωρίς κοινό ανακοινωθέν...

...συνεχίζονται οι συζητήσεις τη Δευτέρα

 Εκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα: Χωρίς κοινό ανακοινωθέν - Συνεχίζονται οι συζητήσεις τη Δευτέρα


  Εληξε η συνεδριαση του έκτακτου Εurogroup στις Βρυξελλες. Υπήρξε πρόβλημα στη διατύπωση του κοινού ανακοινωθέντος στη φράση «extend, amend and conclude», «παράταση, τροποποίηση και ολοκλήρωση» με την Ελλάδα να διαφωνεί στη λέξη «παράταση». Τελικά οι δύο πλευρές δεν συμφώνησαν και τελικά δεν εκδόθηκε κοινό ανακοινωθέν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά δέχθηκε έντονες πιέσεις ώστε να ζητήσει παράταση και να αποδεχθεί το πρόγραμμα. όπως μεταφέρουν κυβερνητικές πηγές, «η ελληνική πλευρά θεμελίωσε με επιχειρήματα την αποτυχία των μνημονίων. Έθεσε επί τάπητος το θεμα της ανθρωπιστικής κρίσης και του δημόσιου χρέους. Στο eurogroup αυτό δεν επήλθε συμφωνία. Παράταση του μνημονίου δεν γινεται αποδεκτή».
Σε δηλώσεις του επικεφαλής του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι δεν υπάρχουν κοινά συμπεράσματα και ως εκ τούτου δεν μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε ανακοινωθέν. Η σημερινή συνάντηση ήταν πολύ χρήσιμη και για τα δύο μέρη και για εμάς να κατανοήσουμε τις θέσεις της Ελλάδας και για την Ελλάδα να κατανοήσει τις θέσεις μας. Θα συνεχίσουμε τη Δευτέρα τις συνομιλίες.
Σε ανάρτηση του στο Twitter ο υπουργός επικράτειας Ν. Παππάς αναφέρει: «γελάω με αυτούς που ονειρεύονται κωλοτούμπες. Λίγη αναμονή».
Σύμφωνα με το Bloomberg ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε στη διάρκεια της συνεδρίασης ότι η Ελλάδα ζητεί μια συμφωνία που θα προσφέρει χρηματοπιστωτική σταθερότητα, οικονομική βιωσιμότητα και αναδιάρθρωση χρέους παράλληλα με την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
από tovima.gr

Ο Κώστας Μητρόπουλος σκιτσάρει την επικαιρότητα

                                                                                                                                                         από "ΤΑ ΝΕΑ"