Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Ξεσκονίζει τα ληξιαρχεία της χώρας η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Παπαδάκου Γιάννα
Αρχίζει έρευνα σε βάθος για εμπορία ανθρώπων, αρπαγές ανηλίκων και παράνομες υιοθεσίες
Ξεσκονίζει τα ληξιαρχεία της χώρας η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου



Παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, κυρίας Ευτέρπης Κουτζαμάνη, στην υπόθεση της έκδοσης πιστοποιητικών γέννησης και καταχώρησης προσώπων από τα Ληξιαρχεία της χώρας, εκδηλώθηκε σήμερα, Τρίτη, με αφορμή την υπόθεση της μικρής Μαρίας.
Η εισαγγελέας, με κατεπείγουσα εντολή, διατάσσει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, από όλες τις εισαγγελίες της χώρας, με σκοπό να ελεγχθούν όσες ληξιαρχικές πράξεις γέννησης παιδιών, έχουν συνταχθεί με βάση υπεύθυνες δηλώσεις, από 1ης Ιανουαρίου 2008.
Διατάσσει επίσης να ερευνηθεί - σε περίπτωση που υπάρχουν τέτοιες δηλώσεις - αν αυτές είναι αληθινές, και αν όχι, οι κατά τόπους εισαγγελικές αρχές να ενεργήσουν τα νόμιμα, ανακοινώνοντας, ταυτοχρόνως, τα αποτελέσματα και στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
«Από τα δημοσιεύματα του Τύπου», τονίζει στην παραγγελία της η εισαγγελέας, «προκύπτει ότι η υπόθεση που αφορά την ανήλικη Μαρία (σύνταξη ληξιαρχικής πράξης γέννησης, με ψευδείς υπεύθυνες δηλώσεις), δεν αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση, αλλά ενδέχεται να έχει λάβει χώρα, και σε άλλες περιοχές της επικράτειας. Τούτο οφείλεται πιθανώς στο γεγονός της ευχέρειας που έχει δώσει ο νομοθέτης, να καταχωρούνται γεννήσεις παιδιών και με υπεύθυνες δηλώσεις», εκτιμά η κυρία Κουτζαμάνη.
«Θα ήταν χρήσιμο», προσθέτει η εισαγγελέας, απευθυνόμενη στους προϊσταμένους όλων των Εισαγγελιών της χώρας, «να ερευνήσετε σε σχέση προς τα παιδιά, για τα οποία συντάχθηκαν ληξιαρχικές πράξεις γέννησης τους, με ψευδείς υπεύθυνες δηλώσεις, αν έχουν γίνει αξιόποινες πράξεις, όπως εμπορία ανθρώπων (άρθρο 323 του Ποινικού Κώδικα), αρπαγή  ανηλίκων (άρθρο 324 του Π.Κ.), παράνομες υιοθεσίες ή έχουν χρησιμοποιηθεί οι συγκεκριμένες ληξιαρχικές πράξεις για παράνομη είσπραξη επιδομάτων».
Ζητεί, τέλος, να διενεργηθεί επείγουσα έκτακτη επιθεώρηση των ληξιαρχικών βιβλίων γεννήσεων όλων των ληξιαρχείων για πράξεις που καταχωρήθηκαν με υπεύθυνες δηλώσεις για το χρονικό διάστημα από Οκτώβριο του 2008 έως και σήμερα. (ΤΟ ΒΗΜΑ on line 22/10)

Αλλάζει η ώρα τα ξημερώματα της Κυριακής

Μία ώρα πίσω οι δείκτες

Αλλάζει η ώρα τα ξημερώματα της Κυριακής
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )
Αθήνα
Αλλάζει η ώρα τα ξημερώματα της Κυριακής 27 Οκτωβρίου.

Στις 04:00 το πρωί οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω και να δείχνουν 03:00, καθώς λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας. (in.gr)

Η φτώχεια θέλει καλοπέραση!

Riva Aquarama Lamborghini: Αναβιώνοντας έναν θρύλο

Riva Aquarama Lamborghini: Αναβιώνοντας έναν θρύλο
Οι δωδεκακύλινδροι κινητήρες που εξοπλίζουν το Riva Aquarama προέρχονται από την πρώτη Lamborghini ευρείας παραγωγής, την 350 GT. Η ταχύτητα πλεύσης του ξύλινου ταχύπλοου φτάνει τους 48 κόμβους 

Μείωση στο 3% του φόρου μεταβίβασης στα ακίνητα από το 2014

  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Αθήνα
Σε δραστική μείωση του φόρου στις μεταβιβάσεις ακινήτων προχωρά το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, έπειτα από συμφωνία με την τρόικα, η φορολογική επιβάρυνση θα περιοριστεί έως και 70%, καθώς ο βασικός συντελεστής θα υποχωρήσει στο 3% και θα τεθεί σε ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2014.

Όπως αναφέρεται στο «Έθνος» της Τρίτης, με τη μείωση του φόρου το οικονομικό επιτελείο εκτιμά πως θα διευκολυνθούν οι αγοραπωλησίες ακινήτων και θα δοθεί ανάσα στην κτηματαγορά.

Προς αυτή την κατεύθυνση θα βοηθήσει και το γεγονός ότι οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων επί των οποίων υπολογίζεται ο φόρος θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα μέχρι και το τέλος του 2015.

Υπενθυμίζεται ότι η τρόικα επιθυμούσε την πλήρη κατάργηση του φόρου ή τη μείωσή του κατά 50%. Τελικά επιλέχθηκε μια μέση λύση με μείωση του φόρου κατά 70% σε σχέση με τον υψηλότερο συντελεστή.
Newsroom ΔΟΛ (in.gr)

Ξεκινά σε δεύτερο βαθμό η δίκη Παπαγεωργόπουλου

Για την υπεξαίρεση στο δήμο Θεσσαλονίκης./
Αντιμέτωπος με τρία ενδεχόμενα βρίσκεται ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος στη δευτεροβάθμια δίκη για την υπεξαίρεση 18 εκατ. ευρώ από τα ταμεία του Δήμου Θεσσαλονίκης, που ξεκινά την Τρίτη στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων.
Το χειρότερο σενάριο είναι να διατηρηθούν τα ισόβια δεσμά που επέβαλε το πρωτοβάθμιο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, πριν από οκτώ μήνες, στον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης.
Το δεύτερο είναι να μειωθεί η ποινή, σπάζοντας τα ισόβια, αν αναγνωρίσει το δικαστήριο το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου, που πρέπει να αποδεικνύεται από συγκεκριμένα περιστατικά και ενέργειες και να μην προσκρούει στην εξακολούθηση του εγκλήματος, σύμφωνα με νομικούς κύκλους.
Το τρίτο και καλύτερο ενδεχόμενο για τον κατηγορούμενο είναι η αθώωση, κάτι που προσδοκά και ίδιος ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.
Ο πρώην δήμαρχος μέχρι σήμερα με αλλεπάλληλες επιστολές του μέσα από τις φυλακές Διαβατών, όπου είναι κρατούμενος, διατείνεται ότι «δεν έχει ουδεμία σχέση με την υπεξαίρεση». Ο ίδιος υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο σε βάρος του, αναφέρει ότι άδικα σπιλώθηκε το όνομά του και σημειώνει ότι η υπεξαίρεση ξεκίνησε πριν αυτός αναλάβει τη θέση του δημάρχου Θεσσαλονίκης.
Μαζί με τον πρώην δήμαρχο στο εδώλιο αναμένεται να καθίσουν άλλα τέσσερα άτομα: Ο πρώην ταμίας Παναγιώτης Σαξώνης και ο πρώην γενικός γραμματέας του Δήμου Μιχάλης Λεμούσιας, οι οποίοι εκτίουν επίσης ποινή ισόβιας κάθειρξης για την υπεξαίρεση.
Οι δύο πρώην διευθυντές της ταμειακής υπηρεσίας, που καταδικάστηκαν με καθείρξεις 15 και 10 ετών αλλά δεν φυλακίστηκαν επειδή υπέβαλαν έφεση που έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην εκτέλεση της ποινής, μέχρι το Εφετείο.
Newsroom Enet

Σωρειτομελανίες στή Μύκονο


Οι Σωρειτομελανίες είναι νέφη συνήθως ογκώδη και πυκνά. Η βάση τους σχεδόν ακουμπά στο έδαφος. Έχουν πολύ μεγάλη κατακόρυφη ανάπτυξη και ίσως την μεγαλύτερη όλων των ειδών των νεφών. Μοιάζουν περισσότερο με βουνά ή τεράστιους πύργους. Ένα τμήμα της κορφής τους παρουσιάζει οριζόντια ινώδη μορφή που μοιάζει με αμόνι. Η μεγάλη κατακόρυφη ανάπτυξή τους οφείλεται στα βίαια ανοδικά ρεύματα του αέρα, που ανυψώνουν τις κορυφές τους ακόμα και ως τα 15.000 μέτρα, εκτεινόμενα έτσι και μέσα στην τροπόπαυση, ενώ η βάση τους είναι πολύ χαμηλότερα. Είναι τα μεγαλύτερα νέφη.                                  

Φαινόμενα που προκαλούν

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/65/Cumulonimbus-incus_mykonos.jpg
Σωρειτομελανίας στο στάδιο της ωριμότητας, πάνω από την Μύκονο, (Ιούνιος 2009)
Όταν αυτά τα νέφη σκεπάζουν όλο τον ουρανό τότε παρατηρείται μόνο η βάση τους και έτσι μοιάζουν πολύ με τα μελανοστρώματα. Ξεχωρίζουν τότε μόνο από το είδος της βροχής, αν ακολουθήσει. Από τους σωρειτομελανίες πέφτουν βίαιες και διαλείπουσες καταρρακτώδεις βροχές που συνοδεύονται και από χαλάζι. Κατ' αποτέλεσμα, αν ακολουθήσουν τέτοια καιρικά φαινόμενα, τότε μπορούμε με βεβαιότητα να υποστηρίξουμε ότι: …ήταν σωρειτομελανίες! Η διεθνής σύντμηση των νεφών αυτών είναι Cb. Οι περισσότεροι σωρειτομελανίες διαλύονται ύστερα από 15 με 20 λεπτά. Όμως όταν η ηλιακή ενέργεια είναι αρκετή, εξαιτίας της εξατμίζόμενης υγρασίας, ένα νέο νέφος μπορεί να δημιουργηθεί κοντά στο άλλο με αποτέλεσμα η καταιγίδα να διαρκεί για ώρες. Σε κάποιες περιπτώσεις οι σωρειτομελανίες δημιουργούν σίφωνες.  (Από Βικιπαίδεια)                                                                         Σημείωση : (Ψάχνοντας  τό λήμμα "καταιγίδα" βρήκα, τυχαία, στή Βικιπαίδια αυτή τήν ωραία φωτογραφία ενός σωρειτομελανία στό στάδιο τής ανάπτυξης του πάνω από τή Μύκονο καί τήν παραθέτω μαζί μέ λίγα -σκόρπια- λόγια, πάλι από τή Βικιπαίδεια, γι αυτό τό είδος τών νεφών πού, συνήθως προμηνύουν καταιγίδες.) Δ.Ν.Α.