Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

Ολόκληρο το άρθρο του Γιάνη Βαρουφάκη, στην "Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung"

Όχι ευχαριστούμε. Δεν θα κάνουμε τα ίδια...

Βαρουφάκης: Μας ζητάνε ό,τι έγινε και το 2010 - Όχι, ευχαριστούμε, δεν εκλεγήκαμε για να κάνουμε τα ίδια! - Media
Ολόκληρο το άρθρο του Γιάνη Βαρουφάκη, στην "Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung":
Στις αρχές του 2010 απογοήτευσα κάμποσα μέλη της Ελληνικής κυβέρνησης με τα οποία προηγουμένως είχα εγκάρδιες σχέσεις. Ο λόγος ήταν...
επειδή ήμουν αντίθετος στην απόφασή τους να ζητήσουν ένα μεγάλο δάνειο από τους Γερμανούς φορολογούμενους.

Παρόλο που δεν είναι από μόνο του κακό να δανείζεται κάποιος, είναι απαράδεκτο να ψάχνει δάνεια με σκοπό να αποκρύψει το γεγονός ότι έχει γίνει αφερέγγυος. Ο αφερέγγυος επιτρέπεται να ξαναδανειστεί, αλλά μόνο αφού έχει «μεταρρυθμιστεί» και το χρέος του έχει αναδιαρθρωθεί.

Τον Μάιο του 2010, η τότε κυβέρνηση με θεώρησε «εθνοπροδότη» επειδή αντιτέθηκα στην πρώτη «διάσωση», η οποία προσπάθησε να καλύψει το πρόβλημα της χρεοκοπίας του Ελληνικού κράτους μετεμφιέοντάς το σε πρόβλημα έλλειψης ρευστότητας. Το σκεπτικό μου ήταν απλό: για πολλά χρόνια, ένα καταναλωτικό ξεφάντωμα που χρηματοδοτούνταν από τους ίδιους τους πωλητές, μετέτρεπε δάνεια από την βόρεια Ευρώπη σε BMW ελληνικής ιδιοκτησίας, και άλλα τέτοια αγαθά, στο πλαίσιο γενικευμένης πυραμιδικής δήθεν ανάπτυξης. Αλλά όταν η Lehman Brothers κατέρρευσε, και οι ροές κεφαλαίων σταμάτησαν, η οικονομία μας μπήκε σε ύφεση, το εθνικό εισόδημα έφθινε, και το βουνό του χρέους έπαψε να είναι εξυπηρετήσιμο.

Το 2010 η Ελλάδα δεν χρωστούσε ούτε ένα ευρώ στους Γερμανούς φορολογούμενους! Θα έπρεπε αυτό να το διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού. Οι ανεύθυνοι Έλληνες δανειζόμενοι και οι ανεύθυνοι Γερμανοί δανειστές θα έπρεπε να είχαν υποστεί τις συνέπειες. Όχι να πληρώσουν τα σπασμένα οι φτωχότεροι Έλληνες και οι ανυποψίαστοι Γερμανοί φορολογούμενοι. Αντί για αυτό, οι κυβερνήσεις μας, Ελλάδας και Γερμανίας, στο όνομα της Ευρωπαϊκής... «αλληλεγγύης» επέτρεψαν τη μεταβίβαση των ιδιωτικών ζημιών από τα βιβλία των ιδιωτικών τραπεζών στους ώμους των ασθενέστερων Ελλήνων και, κατά συνέπεια, των Γερμανών φορολογούμενων.

Αυτά τα νέα δάνεια, τα μεγαλύτερα στην ιστορία, δόθηκαν υπό τους όρους μεγάλης...

«Δεν δεχόμαστε εκβιαστικές προθεσμίες» ...



Βούτσης: Ξεχάστε τα σενάρια για κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας...
«Δεν δεχόμαστε εκβιαστικές προθεσμίες και ημερομηνίες "σταθμούς" εν όψει της εργώδους προσπάθειας να επιτευχθεί μια έντιμη και προωθητική συμφωνία», αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News», ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης.

«Βεβαίως»... σημειώνει, «θέλουμε να αποτραπεί μια τυπική χρεοκοπία της χώρας εντός ή εκτός ευρώ. Ελπίζω όμως, να υπάρχουν ενήλικες στο ΔΝΤ που να αντιλαμβάνονται ότι κατά μόνας και οικογενειακώς, έχουν χρεοκοπήσει ήδη εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στη χώρα μας».

Συνεχίζοντας ο κ. Βούτσης, απορρίπτει κατηγορηματικά τα σενάρια «για κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας». «Ξεχάστε το» αναφέρει χαρακτηριστικά, και προσθέτει: «Η εποχή κατά την οποία διόριζαν οι εταίροι-δανειστές, στη γι' αυτούς θεωρούμενη αποικία, τις κυβερνήσεις της αρεσκείας τους έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί για τη χώρα».

Σχολιάζοντας ο υπουργός Εσωτερικών την πρόταση του Αντώνη Σαμαρά για «μεγάλη εθνική συνεννόηση», τη χαρακτηρίζει «άκρως υποκριτική ρητορεία», και κατηγορεί τον πρώην πρωθυπουργό ότι «ζητεί επί της ουσίας τη σύμπραξη σε μια γραμμή εθελοδουλίας, ενόψει των ακραίων προτάσεων των εταίρων-δανειστών και της πολιτικής της μεροληψίας υπέρ των μεγάλων κεφαλαιούχων που τυγχάνει αρκετοί από αυτούς να είναι μεγάλοι οφειλέτες και μεγάλοι φοροδιαφεύγοντες».

Γκάλμπρεϊθ: Η ΕΚΤ δουλεύει για να ρίξει την κυβέρνηση Τσίπρα...



Πολιτική «δολοφονία» Βαρουφάκη.
 Αδύνατη η συμφωνία και φταίνε οι δανειστές...
Αδύνατη εκτιμά την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των θεσμών με την Ελλάδα, με αποκλειστική ευθύνη των δανειστών ο γνωστός οικονομολόγος Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα.

«Η επίτευξη μιας συμφωνίας μου φαίνεται αδύνατη. Η Ελλάδα έχει...
εγκαταλειφθεί στην τύχη της από την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και, ιδίως, από τους λεγόμενους εταίρους του ευρώ. Είναι μια φοβερή υπόθεση για την οποία η ιθύνουσα τάξη της Ευρώπης θα φέρει σοβαρότατη ευθύνη για πολλά χρόνια» δηλώνει ο Γκάλμπρεϊθ.

«Τη βλέπετε την πρόοδο που επιτέλεσε η Ελλάδα; Κατήργησε τις διευκολύνσεις που επέτρεπαν τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, η ηλικία συνταξιοδότησης ευθυγραμμίστηκε με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, οι μισθοί μειώθηκαν και βρίσκονται στους ίδιους, αυτούς, μέσους όρους, έκανε επιλεκτικές παρεμβάσεις στον ΦΠΑ όπως της ζητήθηκε, έδωσε πράσινο φως στις ιδιωτικοποιήσεις και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Τι άλλο χρειάζεται;» διερωτάται ο οικονομολόγος του Πανεπιστημίου Τζον Χιούστον του Τέξας.

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παίζει το πιο διφορούμενο παιχνίδι», διότι «στα λόγια θέλει την ενότητα του ευρώ, ενώ στην πραγματικότητα εργάζεται για να ρίξει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και να εγκαταστήσει μια άλλη, που να είναι πιο επιθυμητή στο ευρωπαϊκό mainstream» προσθέτει. 

«Ο Γιάνης Βαρουφάκης έγινε αντικείμενο πολιτικής δολοφονίας ενός χαρακτήρα (political character assassination), κάτι που νόμιζα ότι συνέβαινε μόνον στην Αμερική. Του προσάπτουν ακόμη και το ότι είναι εύπορος. Ο Κένεντι, λοιπόν; Ήταν ο πιο προοδευτικός πρόεδρος της ιστορίας της Αμερικής. Για τον λόγο αυτό λέω ότι υπάρχει πρόληψη» καταλήγει ο Τζέιμς Γκάλπμρεϊθ.
tvxs.gr

Παρέμβαση Ομπάμα σε Τσίπρα ...



...σε περίπτωση ναυαγίου της συμφωνίας...
Παρέμβαση προς τον Αλέξη Τσίπρα είναι έτοιμος να κάνει ο Μπαράκ Ομπάμα τις επόμενες ώρες στην περίπτωση που οι επαφές που έχει ελληνική πλευρά στο παρά πέντε της Συνόδου Κορυφής με Μέρκελ-Ολάντ καθώς και με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, δεν βγάλουν «λευκό καπνό» και...
δεν κλειδώσει μια συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμερικανός πρόεδρος ενημερώνεται συνεχώς για την πορεία της διαπραγμάτευσης από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα και τα στελέχη του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών που βρίσκονται εγκατεστημένα μόνιμα στις Βρυξέλλες τους τελευταίους μήνες. Όπως ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος , υπάρχει «μια συνεχής ροή πληροφοριών προς τον Λευκό Οίκο και ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης σε περίπτωση εμπλοκής των διαπραγματεύσεων».
Ο Μπαράκ Ομπάμα, αναφέρουν οι πληροφορίες από τον Λευκό Οίκο, προτίθεται να παρέμβει σε περίπτωση αδιεξόδου προς τον Έλληνα πρωθυπουργό και η παρέμβαση αυτή θα είναι καταλυτική και με την μορφή τελεσιγράφου σε πολιτικό επίπεδο. Η Ουάσιγκτον τις τελευταίες ημέρες εμφανίζεται πολύ ενοχλημένη για την διαπραγματευτική τακτική της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και από τις δημόσιες δηλώσεις των αξιωματούχων της κάτι που μετέφερε στον Αλέξη Τσίπρα ο υπουργός Οικονομικων Τζακ Λιού την περασμένη Τρίτη στην μεταξύ τους τηλεφωνική επικοινωνία.
Ο Λευκός Οίκος αντιλαμβάνεται περισσότερο από τους Ευρωπαίους την αναγκαιότητα εξεύρεσης μιας λύσης διότι συνεκτιμά εκτός από τις οικονομικές συνέπειες και την γεωπολιτική διάσταση ενός αδιεξόδου. Η προσέγγιση της Αθήνας με την Μόσχα έχει δυσαρεστήσει την Ουάσιγκτον, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι το πρόζεκτ με τους αγωγούς βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο.
real.gr

Εξαμερής σύσκεψη, πριν την Σύνοδο…


Στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας…

Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης…

Πριν από λίγο έφτασε στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός, με τη νέα πρόταση στις βαλίτσες του και την αγωνία για τα αποτελέσματα της αυριανής ημέρας, να κορυφώνεται.

Σύμφωνα με...
το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, ο Αλέξης Τσίπρας θα συμμετέχει σε συνάντηση που έχει συγκαλέσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, στην οποία θα συμμετέχουν: ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Ντόναλντ Τουσκ.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο εκτιμούν ότι έχουν βρεθεί τα κλειδιά που θα ξεκλειδώσουν την επιδιωκόμενη συμφωνία, η οποία μπορεί να συνομολογηθεί μέσα στην εβδομάδα που ξεκινά αύριο με την έκτακτη Σύνοδο της Ευρωζώνης και κλείνει με την τακτική συνάντηση των αρχηγών όλης της Ευρωπαϊκής Ενωσης την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Στα νέα μέτρα θα περιλαμβάνονται και οι συντάξεις, αλλά και οι στρατιωτικές δαπάνες.

Σε αντάλλαγμανα υπάρξει «οριστική και βιώσιμη» συμφωνία, η ελληνική πλευρά θα απαιτήσει με τη σειρά της μια «πιο γενναιόδωρη ανταπόκριση από τους δανειστές». Ειδικότερα, η Αθήνα, εκτός από το γνωστό αναπτυξιακό πακέτο Γιούνκερ, αλλά και τη συμπερίληψη της χώρας μας στο πρόγραμμα πιστωτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα ζητήσει ρητή δέσμευση για αναδιάρθρωση του χρέους που θα ελαφρύνει σημαντικά τα βάρη της ελληνικής οικονομίας τα προσεχή χρόνια...

Τα τελευταία χαρτιά του Αλέξη…


Πως βλέπουν τις επόμενες – κρίσιμες – ώρες τα διεθνή ΜΜΕ…

Ως την ευκαιρία να παίξει τα τελευταία του – δυνατά - χαρτιά παρουσιάζουν την αυριανή μέρα τα διεθνή ΜΜΕ, που πάντως βλέπουν…
νέα μέτρα και περικοπές.

Εχοντας ενστερνιστεί απολύτως τη θέση ότι ένα κυρίαρχο κράτος όπως η Ελλάδα «πρέπει να αποφασίζει μόνο του το πώς θα εξοικονομεί χρήματα», ο κ. Τσίπρας φέρεται έτοιμος να παρουσιάσει στους Ευρωπαίους ομολόγους του ένα βαρύ πακέτο μέτρων που κοστολογείται σε 7,2 δισ. ευρώ και ως ποσοστό ανέρχεται στο 4,2% του ΑΕΠ, όταν, όπως σημειώνεται από συνεργάτες του, σε συνάντηση που είχε τον περασμένο μήνα με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης, είχαν προτρέψει τον Ελληνα πρωθυπουργό να λάβει μέτρα κάτω από τα 5 δισ. ευρώ ή αντιστοίχως 2,5% ποσοστό του ΑΕΠ.

Πέραν των γνωστών και πολυσυζητημένων φορολογικών μέτρων, καθώς και των διαρθρωτικών παρεμβάσεων, η ελληνική πλευρά, κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες, θα βάλει στο τραπέζι επιπλέον δύο νέες σημαντικές παρεμβάσεις: στο συνταξιοδοτικό, όπου, άλλωστε, παρατηρείται μεγάλη εμμονή εκ μέρους των δανειστών και κυρίως του ΔΝΤ, όπως και την επιπρόσθετη περιστολή των αμυντικών δαπανών…

Οδοστρωτήρας σέ ύψος 3.000 πόδια (minimum) στή Μύκονο!

Διάδρομος (από)προσγειώσεως Μυκόνου
Διάβασα κάπου καί λωλάθηκα :
"Σοβαρά προβλήματα στον διάδρομο απογείωσης προσγείωσης εμφανίζει το αεροδρόμιο της Μυκόνου.  Σύμφωνα με πληροφορίες πριν από λίγο,  οι αρμόδιες αρχές του αεροδρομίου έλαβαν την απόφαση να “κλείσουν” το αεροδρόμιο εως τις 19:00 (εως ότου επισκευαστεί) λόγω της κακής κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο αεροδιάδρομος, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν πτήσεις τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ενώ αεροσκάφος είχε λάβει θέση για απογείωση, τελικά φαίνεται να μην έλαβε έγκριση από τον Πύργο ελέγχου λόγω της ακαταλληλότητας του αεροδιαδρόμου".
 (οι υπογραμμίσεις δικές μου)
                                                                                                     ***
Ο οδοστρωτήρας πού θά πετάξει στά 3.000 πόδια, minimum!
 Τί είναι αεροδιάδρομος : Η λέξη "αεροδιάδρομος" συχνά κακοπαθαίνει και χρησιμοποιείται λανθασμένα. Αιτία της σύγχυσης είναι ότι πολλοί πού μιλούν ή γράφουν, αγνοούν ή ξεχνούν ότι ο αεροδιάδρομος βρίσκεται αυστηρά στον αέρα και όχι στο έδαφος. Για την ακρίβεια, "αεροδιάδρομος" είναι ένας οριοθετημένος διάδρομος στην ατμόσφαιρα (μ' άλλα λόγια πρόκειται για ένα νοητό κατασκεύασμα), μέσα στον οποίο η πτήση αεροσκαφών είναι απόλυτα ελεγχόμενη. Το αγγλικό αντίστοιχο της λέξης αεροδιάδρομος είναι air corridor (από εδώ προέκυψε το μεταφραστικό δάνειο που μας έδωσε τον αεροδιάδρομο), καθώς επίσης και air lane, airway, skyway.
Πολλοί όμως (πάντως όχι οι γνώστες του χώρου της αεροπλοΐας), πάνω στην προσπάθειά τους να δηλώσουν το διάδρομο (αποπροσγείωσης) που έχουν τα αεροδρόμια, χρησιμοποιούν λανθασμένα το "αεροδιάδρομος" για να τον περιγράψουν.
Γιά νά μήν τρέχουμε σέ βιβλιοθήκες νά τί λέει καί τό Βικιλεξικό :
Open book 01.svg Ουσιαστικό
αεροδιάδρομος αρσενικό
  1. ΄(αεροπορικός όρος): ο ειδικά οριοθετημένος διάδρομος στην ατμόσφαιρα μέσα στον οποίο υποχρεούνται να κινούνται τα αεροσκάφη, υποκείμενα στον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας

Nuvola filesystems services.svg Σημειώσεις

Συχνά συγχέεται με το διάδρομο αποπροσγείωσης των αεροδρομίων (runway), δηλαδή τον πραγματικό και όχι νοητό χώρο στον οποίο προσγειώνονται ή από τον οποίο απογειώνονται τα αεροσκάφη.
                                                                                                    *****
Στήν καθημερινή ομιλία είναι ανθρώπινο καί συγχωρητέο τό λάθος
Στό γραπτό δημόσιο λόγο όμως, -τών έντυπων ή ηλεκτρονικών μέσων- η λανθασμένη καί ανακριβής διατύπωση παράγει καί αναπαράγει "ψευδή" (καί κατά τούτο κακή "γνώση"
Θέλει, μεγάλη, προσοχή η χρήση τής γραφίδας.
 Όχι νά "γράφουμε" (ή ακόμη καί νά αντιγράφουμε) κι όποιον πάρει ο ...Χάρος! 
Χρειάζεται, από κάποιον πού νά ξέρει -σχετικά καλά- τή γλώσσα, κάποιος υποτυπώδης έλεγχος...
Γιά νά νοιώθουν, στό κάτω-κάτω, οι αναγνώστες ότι "απολαμβάνουν" τήν στοιχειώδη υπόληψη πού -a priori- τούς αναλογεί...
Δ.Ν.Α.

Πανούσης: «Καταστρέφουν μια χώρα όσοι λένε ότι δεν είναι και τίποτα η δραχμή»

Στην κριτική που δέχεται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τη σύγκρουση με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου για τον ρόλο της αστυνομίας αλλά και τις φωνές για ρήξη εντός του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο».
Ερωτηθείς για την κόντρα με την πρόεδρο της Βουλής, ο κ. Πανούσης είπε:
«Όταν έγινε αυτή η ιστορία είπα ότι ο κάθε θεσμός να σέβεται κάθε θεσμό. Δεν είπα ότι ο ένας θεσμός είναι ανώτερος από τον άλλο. Προφανώς η Βουλή είναι ανώτερη από την αστυνομία. Αλλά έχεις δημοκρατία χωρίς αστυνομία; Υπάρχει τέτοιο μοντέλο και δεν το ξέρω; Κοιτάξτε τι έγινε. Η πρώτη φάση ήταν ότι δεν θα μπαίνει κανένας, η δεύτερη θα μπαίνει με κοστούμια, η τρίτη θα έχει και χρώμα κοστουμιού. Να δούμε ποια θα είναι η τέταρτη».
Ο ίδιος τόνισε ότι «οριζόντιες εξουσίες έχει μόνο ο πρωθυπουργός. Όλοι οι άλλοι έχουν κάθετες. Βοηθός πρωθυπουργού δεν προβλέπεται στο Σύνταγμα», ενώ κληθείς να απαντήσει αν η συμπεριφορά τις προέδρου της Βουλής αγγίζει τις οριζόντιες εξουσίες του πρωθυπουργού σημείωσε:
«Ο καθένας έχει τις δικές του αρμοδιότητες. Εγώ δεν μπορώ να πάω στον υπουργό Υγείας και να του πω διάφορα πράγματα. Δεν μπορώ να παρεμβαίνω θεσμικά στους άλλους. Άρα λοιπόν πιθανόν να έχει προκύψει ένα πρόβλημα. Με την αστυνομία προέκυψε πρόβλημα. Εγώ δεν έχω πρόβλημα με την κ. Κωνσταντοπούλου και ως βουλευτές περνάγαμε μια χαρά τα 2,5 χρόνια που ήμουν στη ΔΗΜΑΡ. Δεν ξέρω γιατί έγινε αυτή η επίθεση με υπαινιγμούς. Δεν ξέρω που δίνει αναφορά ο καθένας και που δίνει διαπιστευτήρια όταν βγάζει λόγους».
Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη υπογράμμισε ότι δεν κάνει πόλεμο με κανέναν, αλλά απαντάει στις επιθέσεις που δέχεται. «Δεν κάνω πόλεμο με κανέναν. Δεν προσωποποιώ τίποτα. Δέχομαι πόλεμο και απαντώ με τις απόψεις μου. Δεν απαντάω με προσωπικές επιθέσεις», είπε.
«Με την κριτική που κάνω στηρίζω τον Τσίπρα αλλά δεν μπορώ να μην λέω και τη γνώμη μου», πρόσθεσε ο κ. Πανούσης και επέκρινε έντονα τις φωνές εντός του ΣΥΡΙΖΑ περί ρήξης και δραχμής, σημειώνοντας:
«Η Αριστερά είχε πάντα ένα πρόβλημα. Ταύτιζε τις ευχές της με την πραγματικότητα. Να το δούμε αυτό το σενάριο, να μας το πούνε ότι τα λεφτά θα έρθουν από το Ντουμπάι, να η υπογραφή, τα λεφτά θα έρθουν από μια 'x' χώρα, όχι θα βρούμε... αυτά είναι επικίνδυνα παιχνίδια. Αν εγώ κάνω λάθος, έχω κάνει λάθος εγώ. Ένας είμαι. Αν κάνουν λάθος αυτοί που λένε ότι δεν είναι και τίποτα η δραχμή, αυτοί καταστρέφουν μια χώρα».
Υποστήριξε ακόμη ότι το ζήτημα δεν είναι μόνο οικονομικό: «Αδύναμοι όντες 300.000 μετανάστες να μας στείλουν από τα σύνορα η Τουρκία, θα καταστραφεί η χώρα, δεν θα καταστραφεί η δραχμή ή το ευρώ», σημείωσε και πρόσθεσε:
«Δεν καταλαβαίνουν τι μπορεί να προκαλέσει μια αστάθεια της οικονομίας; Νομίζουν ότι μόνο η δραχμή είναι το διακύβευμα. Αλλά και η δραχμή να ήταν μόνο το διακύβευμα, τόσο απλά το λένε; Γυρνάμε στο '50, θα έχουμε δελτίο».
Ο κ. Πανούσης επανέλαβε ότι ακόμα και μια επώδυνη συμφωνία θα τη στηρίξει ο κόσμος, αλλά τη ρήξη δεν θα τη στηρίξει κανένας.
«Αν παίξει τη ζαριά σήμερα η Αριστερά θα είναι πολύ τραυματισμένη και δύσκολα θα βγει από αυτή τη συμφωνία και δυσκολότερα θα μπορέσει να κυβερνήσει», επισήμανε, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ρήξης
kathimerini.gr

Der Spiegel : «Σεισμός. Η Ευρώπη αποτυγχάνει. Οι συνέπειες, τι έρχεται μετά»

«Η καταστροφή της Ευρώπης» πρωτοσέλιδο στο Spiegel



Με τον τίτλο «Σεισμός. Η Ευρώπη αποτυγχάνει. Οι συνέπειες, τι έρχεται μετά» κυκλοφορεί το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.
Στο εξώφυλλο του περιοδικού που κυκλοφόρησε σήμερα απεικονίζονται τα πιο γνωστά μνημεία της Ευρώπης να καταστρέφονται από σεισμό που έχει επίκεντρο τον Παρθενώνα.
Το ελληνικό μνημείο χωρίζεται από τα υπόλοιπα σε μια ρωγμή που κατά πάσα πιθανότητα συμβολίζει ένα Grexit.
Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, η απειλή ενός Grexit, την οποία προσπαθούν να εξαλείψουν η Άνγκελα Μέρκελ και ο Αλέξης Τσίπρας, μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία διάβρωσης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
Επιπλέον σημειώνει ότι η Σύνοδος Κορυφής αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για την ΕΕ. Διαφορετικά η καταστροφή είναι προ των πυλών…
από tvxs.gr