Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

"Βυθίζεται" η Ρωσία...


H συγκυρία για την οικονομία της Ρωσίας είναι πραγματικά εκρηκτική. 

Από τη μια οι κυρώσεις των Ευρωπαίων για την εισβολή στην Ουκρανία. Και από την άλλη η μεγάλη πτώση τιμής του πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές. Όλα αυτά οδηγούν, και μαζί πολλές εγγενείς αδυναμίες του οικονομικού και πολιτικού συστήματος της χώρας, οδηγούν την οικονομία της σε ύφεση της τάξης του 4,6%, την μεγαλύτερη πτώση από το 2009 που ξεκίνησε η παγκόσμια οικονομική κρίση.
Μέσα σε όλα αυτά και το ρούβλι έχει χάσει 22% της αξίας του σε σχέση με το δολάριο τους περασμένους τρεις μήνες. Ο πληθωρισμός τρέχει με ρυθμό 16% για τον Ιούλιο που μας πέρασε.
Η Ρωσία εξαρτάται άμεσα από τις τιμές του πετρελαίου, με τα μισά έσοδα του κράτους να προέρχονται από τις εξαγωγές αργού και φυσικού αερίου. Οι τιμές αυτές έχουν πέσει από τα 107 δολάρια το βαρέλι στα 44 δολάρια αυτή την στιγμή, αναγκάζοντας την Μόσχα να προχωρήσει σε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα περιορισμού των κρατικών δαπανών.
Αλλά και οι προοπτικές για το επόμενο εξάμηνο είναι εξίσου δυσοίωνες, αναφέρουν αναλυτές της ρωσικής οικονομίας. Καθώς σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί ακόμα ένας κακός δείκτης: η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής για πέντε συνεχόμενους μήνες.
Όσο για το εμπάργκο και την αντίδραση της Μόσχας να μην κάνει εισαγωγές ευρωπαϊκών προϊόντων, αυτό έχει οδηγήσει σε μία καθοδική άνοδο των τιμών των τροφίμων, αυξάνοντας τους Ρώσους που ζουν κάτω από την φτώχεια κατά 3 εκατομμύρια μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.
Το ΔΝΤ προβλέπει ότι το ΑΕΠ της χώρας θα μειωθεί κατά 3,4% φέτος, και περισσότερο από 1% για το 2016, καθώς η οι μειώσεις στους μισθούς, το αυξημένο κόστος δανεισμού και η περιορισμένη εσωτερική αγοραστική κίνηση δεν είναι σε θέση να κάνουν την χώρα να ανακάμψει ακόμα και αν ξαφνικά οι τιμές του πετρελαίου αρχίσουν να ανεβαίνουν. Κάτι που όπως φαίνεται δεν είναι στον ορίζοντα για το επόμενο διάστημα, ακόμα ούτε και μέσα στο 2016...

Απογειώθηκε ο τουρισμός, παρά τα... νέφη

Αφίξεις : Αύξηση 6,5% στο επτάμηνο σε σχέση με πέρυσι - Εφικτός ο στόχος των 25 εκατ. τουριστών φέτος - Ποια αεροδρόμια κερδίζουν τη μάχη
                                                                                            ***

...διψήφιο ποσοστό αύξησης συνεχίζουν να καταγράφουν τον Ιούλιο του 2015 οι προορισμοί της Μυκόνου με 11% (10,5% επτάμηνο)
της Σαντορίνης με 10,2% (17,1% επτάμηνο) και της Σκιάθου με 19,6% (14,3% επτάμηνο)...
Την Αθήνα επισκέφθηκαν φέτος το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου 2.389.788 τουρίστες, έναντι 1.889.655 πέρυσι την ίδια περίοδο, προσέλκυσε δηλαδή 500.133 περισσότερους τουρίστες.
Από την έντυπη έκδοση 
  Του Λάμπρου Καραγεώργου
Εξαιρετικά ανθεκτικό εμφανίζεται το ελληνικό τουριστικό προϊόν, όπως προκύπτει από τα στοιχεία διεθνών αφίξεων στα κυριότερα ελληνικά αεροδρόμια και αφορούν το επτάμηνο του έτους, διάστημα που ενσωματώνει όλες τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις και τις επιπτώσεις τους μετά το δημοψήφισμα και την επιβολή των capital controls.
Παρά τους φόβους για το αντίθετο, λόγω των εξελίξεων στην οικονομία αλλά και των αρνητικών δημοσιευμάτων σε διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης περί Grexit κ.λπ., οι αφίξεις ξένων επισκεπτών στη χώρα μας το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2015 αυξήθηκαν σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κατά 6,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, γεγονός που σημαίνει 529.905 περισσότεροι τουρίστες. Στο επτάμηνο του 2105 επισκέφτηκαν αεροπορικώς τη χώρα μας 8.695.269 τουρίστες, έναντι 8.165.364 πέρυσι το ίδιο διάστημα.
Ταυτόχρονα το θετικό πρόσημο των αεροπορικών αφίξεων και οι αυξητικές τάσεις των οδικών αφίξεων διατηρούν την αισιοδοξία του κλάδου για την επίτευξη νέου ρεκόρ αφίξεων ξένων τουριστών στη χώρα μας κατά το τρέχον έτος.
******************************************************

Το αεροδρόμιο της Αθήνας συνεχίζει την εξαιρετική πορεία του, με εντυπωσιακή αύξηση 28% τον Ιούλιο και 26,5% συνολικά στο επτάμηνο. 
******************************************************

Ο αρχικός στόχος για το ρεκόρ των 25 εκατομμυρίων διεθνών αφίξεων, 1 εκατ. παραπάνω έναντι των 24 εκατ. του 2014, όπως είχε εκτιμηθεί στις αρχές του 2015, προ των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα, φαίνεται πλέον να είναι...

«Ανοίγει» η αγορά φυσικού αερίου


Το ΔΝΤ θα μπει στο πρόγραμμα...


αν και εφόσον...
 Τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θέτει εκ νέου ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο νέο ελληνικό πρόγραμμα το ΔΝΤ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Wall Street Journal, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, Ντέλια Βελκουλέσκου, είπε σε Ευρωπαίους αξιωματούχους πως το ΔΝΤ είναι έτοιμο να πάρει μέρος και να χρηματοδοτήσει το νέο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης από τον Οκτώβριο, αλλά μόνον εφόσον το χρέος της χώρας έχει καταστεί περισσότερο διαχειρίσιμο.

Η δήλωση της Ρουμάνας αξιωματούχου του Ταμείου, έγινε κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης με την Ευρωπαϊκή Οικονομική Επιτροπή (EFC) στην οποία συμμετέχουν οι επικεφαλής σύμβουλοι όλων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο κ. Γιώργος Χουλιαράκης...
                                                                 

Πώς θα ελέγχονται ΟΛΠ και ΟΛΘ μετά την ιδιωτικοποίησή τους

Σχέδιο: Πρόθεση του αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας είναι να ιδρύσει Αρχές Λιμένων για τους δύο οργανισμούς


Η Αρχή Λιμένα μπορεί να αναλάβει τις αντίστοιχες αρμοδιότητες των τεσσάρων μεγάλων λιμανιών της Αττικής, δηλαδή του Πειραιά, της Ελευσίνας, του Λαυρίου και της Ραφήνας.

Διαφωνούμε μέ τή Νάντια καί τή Ζωή. Η λάσπη, όμως, είναι γιά νά χτίζουμε σπίτια...

Μάνες και κόρες

Αφήστε λοιπόν τη Νάντια και τη Ζωή, ακόμη είναι τσακάλια. Οι λύκαινές τους κυκλοφορούν κι αποφασίζουν ελεύθερα
 
Σταυρούλα Ματζώρου
Δυο αξιόλογες, δυναμικές γυναίκες, μπήκαν στο στόχαστρο το τελευταίο -μεγάλο, είναι αλήθεια- διάστημα επειδή είχαν μάνες. Για την ακρίβεια, μάνες ανεξέλεγκτες, ελεύθερες, με προσωπικότητα. Λυσσωδώς απαιτούν τα απαυγάσματα του ήθους και της ηθικής από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και τη Νάντια Βαλαβάνη να απολογηθούν για ενέργειες, επιλογές και αποφάσεις των μανάδων τους.
Να εγκαλέσουν δηλαδή οι κόρες τις μάνες επειδή η μία ορίζει τη ζωή της και κινείται δραστήρια στην αγορά εργασίας όπως εκείνη το κρίνει, και η άλλη επειδή φοβήθηκε από όλα αυτά που γίνονται με τις τράπεζες και έσπευσε να πάρει μέρος των χρημάτων της που είχε σε κοινό λογαριασμό με την κόρη της.
Που κανονικά, κι έχουν δίκιο οι επικριτές, θα έπρεπε να έχει κοινό λογαριασμό με τον γείτονα. Ή να μη φοβάται γιατί θα είναι το κακό παράδειγμα ανάμεσα σε τόσους θαρραλέους πολιτικούς που έσπευσαν με την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος να τραβήξουν ευρουλάκια από το μηχάνημα της Βουλής, για το οποίο λέγεται ότι εκείνο το βράδυ άδειασε τέσσερις φορές.
Οι μανάδες μας δεν είναι άβουλα όντα - και δεν θα το θέλαμε άλλωστε. Οσο ζουν κι έχουν τις δυνάμεις τους κάνουν κουμάντο στη ζωή τους κι έχουν δικαίωμα στις εμμονές τους. «Αγύριστα κεφάλια» γιατί έχουν δει, όπως λένε, πολλά τα μάτια τους.
Πάντα θα είναι ένα βήμα μπροστά, σε χρόνια άρα και σε εμπειρίες. Κι άμα μεγαλώνοντας τους βάλουμε και καμιά φωνή, εκεί που δίνουμε τη δική μας μάχη για τον απογαλακτισμό, η συζήτηση συνήθως κλείνει με δυο φράσεις, αναλόγως: «Εγώ έτσι ξέρω· εσύ, να τα κάνεις καλύτερα» ή «Στο σπίτι σου, στο σπίτι μου».
Εκτός αν έχει γίνει πλέον ηθική αξία το προσκλητήριο εκείνου του ημιπαράφρονος δημοσιογράφου, που καλούσε πριν από κάποιες εκλογές να κλειδώνουν οι νέοι τους γέρους στα σπίτια. Οταν τον άκουγε η μάνα μου κι αφού τον στόλιζε με κοσμητικά που και νταλικέρης λεξικό θα χρειαζόταν, μετά έσκυβε το κεφάλι της: «Αχ, κορίτσι μ’, όταν γεράσει ο λύκος τον περιπαίζουν τα τσακάλια».
Μοιάζουμε με τις μάνες μας, καμιά φορά λένε ότι είμαστε φτυστές, αλλά δεν είμαστε ίδιες. Ούτε στα λάθη ούτε στα σωστά. Η σχέση μάνας και κόρης είναι πολύπλοκη και φορτισμένη, συχνά αντιφατική αλλά μοναδική. Μια σχέση από την οποία καμιά δεν θέλει να… ξεμπερδέψει.
Αφήστε λοιπόν τη Νάντια και τη Ζωή, ακόμη είναι τσακάλια. Οι λύκαινές τους κυκλοφορούν κι αποφασίζουν ελεύθερα.

από τήν ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : O Υπέρτιτλος είναι τής "Ν.Μ."

ΥΠΟΙΚ: Τι κέρδισε η Ελλάδα από τη συμφωνία με τους εταίρους...


Διευκρινίσεις για τα οφέλη της χώρας από τη συμφωνία με τους θεσμούς, έδωσαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.
Σε σχόλιό τους, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη συγκρίνουν τη νέα συμφωνία, με...
τις απαιτήσεις που είχε η Τρόικα κατά την 5η της αξιολόγηση από την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου.
Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, τα οφέλη για την Ελλάδα αφορούν:
1) Χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα
Τα πλεονάσματα τα οποία προβλέπονται στην συμφωνία, είναι χαμηλότερα από εκείνα της 5ης αξιολόγησης, κατά 11%. Αυτό μειώνει τα δημοσιονομικά μέτρα που θα ληφθούν, περίπου κατά 20 δις.  
2) Αλλαγή στον χρόνο και τα ποσά χρηματοδότησης.
Με την παρούσα συμφωνία, η χώρα καλύπτει το σύνολο του χρηματοδοτικού κενού μέχρι το 2019, καθώς και των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου. ΤΟ σύνολο της χρηματοδότησης θα είναι 86 δις, έναντι 4 δις που προέβλεπε η 5η αξιολόγηση.
3) Διασφαλίζεται η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μέχρι του ποσού των 25 δις.
4) Επανέρχεται  σε ισχύ ο Θεσμός των Συλλογικών Συμβάσεων.
5) Παράλληλα με την εφαρμογή των μέτρων της συμφωνίας, προβλέπεται αναπτυξιακό πακέτο ύψους 35 δις. («πακέτο Juncker»).
6)  Διατηρείται ο νόμος για τις 100 δόσεις, με μικρές αλλαγές που προέκυψαν από την εφαρμογή του. Στις ρυθμίσεις του νόμου αυτού, έχουν μπει 850000 οφειλέτες.
Ο νόμος αυτός δεν έχει καμία σχέση με τον αντίστοιχο νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης, χρήση του οποίου δεν έκανε κανένας πολίτης. 

7) Αποτράπηκε η εκχώρησή των κόκκινων δανείων σε distress funds.
8) Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και η «μικρή ΔΕΗ», παραμένουν υπό δημόσιο έλεγχο.
9) Παραμένει σε ισχύ ο νόμος για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, χρήση των διατάξεων του οποίου, κάνουν περίπου 350.000 πολίτες.
10) Παραμένει σε ισχύ η δωρεάν εξέταση των πολιτών στα νοσοκομεία, χωρίς το εισιτήριο των 5 ευρώ.
11) Επανέρχεται η αργία της Κυριακής στα καταστήματα.
12) Παραμένει σε ισχύ η διάταξη που προβλέπει την πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, αποκλειστικά από τα φαρμακεία.
13) Το νέο Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας συγκροτείται με τέτοιον τρόπο ώστε τα  έσοδα και τα κέρδη από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, να επιστρέφουν κατά ποσοστό 50% στην πραγματική οικονομία και την ανάπτυξη.
Αυτό δεν συνέβαινε με το ΤΑΙΠΕΔ, μέσω του οποίου, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας πήγαινε κατά 100% στην αποπληρωμή του χρέους.

14) Η συμφωνία δεν προβλέπει  υπαγωγή στο Αγγλικό Δίκαιο, και παραίτηση της χώρας από την κρατική ασυλία...
kathimerini.gr

«Μετωπική» Τσίπρα – Λαφαζάνη, μετά την συμφωνία…


Τύμπανα πολέμου ηχούν στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη δημοσιοποίηση των μέτρων του τρίτου μνημονίου. Η επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου να φέρει μέσα στο Δεκαπενταύγουστο το τρίτο μνημόνιο σηματοδοτεί την ώρα της κρίσης για τις σχέσεις της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ με την εσωκομματική αντιπολίτευση της Αριστερής Πλατφόρμας.
Τόσο με τη δήλωσή του ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης, όσο και με την πρωτοσέλιδη άναρτηση στο διαδικτυακό του όργανο, την Iskra, δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Απορρίπτει συνολικά και κατηγορηματικά το τρίτο μνημόνιο με τους πλέον σκληρούς χαρακτηρισμούς. Συνολικά όμως η τοποθέτηση της Αριστερής Πλατφόρμας κινείται ωσάν να αποτελεί διαφορετικό πολιτικό σχήμα και όχι τμήμα του κυβερνητικού κόμματος η ηγεσία του οποίου φέρνει στην Βουλή μία δύσκολη συμφωνία με τους δανειστές.
Η Αριστερή Πλατφόρμα χαρακτηρίζει «θηλιά» στο λαιμό του λαού το τρίτο μνημόνιο ενώ διακηρύσσει: «Αγώνας ενάντια στο μνημόνιο μέχρι το τέλος, η Ελλάδα διαθέτει αντιμνημονιακή εναλλακτική λύση». Στην ανάρτηση της η Iskra αναφέρεται στην συμφωνία με χαρακτηρισμούς όπως «νέο μνημόνιο έκτρωμα» και «μνημονιακό τέρας» και αποδομεί πλήρως την επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου τόσο όσον αφορά το περιεχόμενο, όσο και την μεθόδευση της ψήφισης εν μέσω θέρους. Στο ίδιο ακριβώς πνεύμα η δήλωση του κ. Λαφαζάνη υποστηρίζει ότι «η κυβέρνηση φέρνει άρον-άρον στην Ολομέλεια προς ψήφιση το νέο μνημόνιο μέσα στο Δεκαπενταύγουστο, παραβιάζοντας τον Κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα». Εκτιμά δε ότι «θα επιφέρει νέες δυσβάσταχτες και οδυνηρότατες συνέπειες σε μια οικονομία που βρίσκεται σε κατάρρευση και σε μια κοινωνία που έχει εξουθενωθεί, ενώ μεγάλα τμήματά της φυτοζωούν μέσα στην εξαθλίωση, την ανεργία, τη φτώχεια και την απελπισία». Ο κ. Λαφαζάνης επιτίθεται στην ηγεσία του κόμματος καταλογίζοντάς της ότι αντί να συγκρουστεί με τα κυρίαρχα κέντρα της ΕΕ και με τα εγχώρια στηρίγματά της επέλεξε την ρήξη με τις προγραμματικές της δεσμεύσεις και με το «όχι» στο δημοψήφισμα.
Στην κατακλείδα της δήλωσής του ο κ. Λαφαζάνης δεν αφήνει κανένα περιθώριο για τις προθέσεις του: «Ο δρόμος του νέου μνημονίου δεν αξίζει στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι αδιέξοδος για την κυβέρνηση και κυρίως είναι αδιέξοδος για την Ελλάδα».
Μέσα από αυτό το πρίσμα η διαδικασία στη Βουλή -εφόσον η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου τη συγκαλέσει- θα αποτελέσει και την επίσημη κήρυξη του εσωκομματικού πολέμου. Η κυβέρνηση θα δεχθεί την πολεμική από ένα τμήμα των βουλευτών που ακόμη ανήκουν στο κόμμα. Ήδη από τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Λαφαζάνης έχει απενοχοποιήσει την καταψήφιση των μέτρων και έχει καλέσει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να πουν «όχι» στο τρίτο μνημόνιο. Επιμένει δε ότι είναι η κυβέρνηση που εγκατέλειψε τις αρχές της και έχει την ευθύνη και όχι οι βουλευτές και τα κομματικά στελέχη που παραμένουν στο πνεύμα και στις δεσμεύσεις του κόμματος. Για τα μέλη της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ το μνημόνιο σηματοδοτεί την πλήρη παράδοση της ηγεσίας στα κελεύσματα των δανειστών και την πολιτική και ιδεολογική μετάλλαξη του κόμματος.

Το μόνο ερώτημα πλέον είναι ποιος θα είναι ο αριθμός των βουλευτών που θα καταψηφίσουν το μνημόνιο αφού το ύψος των διαρροών θα επηρεάσει και τις αποφάσεις του πρωθυπουργού για τις πολιτικές εξελίξεις...

Ντ. Τραμπ: Η Κίνα απλώς καταστρέφει τις ΗΠΑ με την υποτίμηση του γουάν...


Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Αμερικανός μεγιστάνας και υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ενόψει των εκλογών του 2016, υποστήριξε ότι η υποτίμηση του γουάν από την κεντρική τράπεζα της Κίνας θα μπορούσε να ...αποδειχθεί «καταστροφική» για τις ΗΠΑ.
«Απλώς μας καταστρέφουν», είπε ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, ο οποίος ανέκαθεν επέκρινε τη νομισματική πολιτική της Κίνας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.
«Συνεχώς υποτιμούν το νόμισμά τους μέχρι να πετύχουν το σωστό. Κάνουν μια μεγάλη υποτίμηση στο γουάν και αυτό θα είναι καταστροφικό για εμάς», συνέχισε.
Νωρίτερα σήμερα το Πεκίνο υποτίμησε το εθνικό νόμισμα σχεδόν κατά 2%, μετά την ανακοίνωση μιας σειράς κακών οικονομικών στοιχείων.
Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η κίνηση αυτή μπορεί να σηματοδοτεί μια μακροχρόνια υποχώρηση της ισοτιμίας του γουάν.
Οι σχέσεις της Ουάσινγκτον με το Πεκίνο είναι ένα από τα θέματα που ανακινεί συχνά ο Τραμπ αφότου δήλωσε υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές. Ο επιχειρηματίας έχει υποσχεθεί ότι θα είναι πιο σκληρός στις διαπραγματεύσεις του με την Κίνα σε μια προσπάθεια να δώσει ώθηση στην αμερικανική οικονομία.
«Έχουμε τόσο μεγάλη ισχύ επί της Κίνας. Η Κίνα πλούτισε χάρη σε εμάς. Η Κίνα ανασυγκροτήθηκε με τα χρήματα που απομύζησε από τις ΗΠΑ και τις δουλειές που απομύζησε από τις ΗΠΑ» είπε στο CNN...
matrix24.gr

Αυτά συζήτησαν Τσίπρας και Μειμαράκης...


Σύντομη τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αλεξη Τσίπρα είχε ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μειμαράκης. Ο πρωθυπουργός τον ενημέρωσε ότι έκλεισε η συμφωνία με τους δανειστές, την οποία θα φέρει στη Βουλή. Η συζήτηση δεν επεκτάθηκε στο περιεχόμενο της συμφωνίας.
Κύκλοι της ΝΔ περιορίστηκαν να σχολιάσουν ότι εφόσον η συμφωνία έλθει προς ψήφιση σε δύο άρθρα, αυτό συνιστά έλλειμμα δημοκρατίας όπως ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούσε παλαιότερα την προηγούμενη κυβέρνηση. Πέραν αυτού, ανέφεραν ότι θα δουν τη συμφωνία και θα αποφασίσουν για τη στάση τους.
Εξάλλου, για αύριο στη 1.00 το μεσημέρι είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του Άτυπου Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος...

Σκληρά και επώδυνα μέτρα, αλλά…

η δημοσιονομική προσαρμογή είναι ηπιότερη από το email Χαρδούβελη…
Μικρή μείωση στις συντάξεις και στις μεγάλες Επικουρικές…
Ο υπουργός Οικονομίας και Υποδομών Γ. Σταθάκης, φυσικά δεν αρνήθηκε, πως αυτή η συμφωνία που υπέγραψε η ελληνική πλευρά το πρωί, περιέχει σκληρά και επώδυνα μέτρα.
Όμως θεωρεί πως η δημοσιονομική προσαρμογή είναι ηπιότερη σε σχέση με το email Χαρδούβελη, πως δεν υπάρχουν μειώσεις σε μισθούς, αλλά ένα μικρό ψαλίδισμα, που το χαρακτήρισε οριακό, στις συντάξεις και που θα πάει στο 2017 και το 2018.
Μειώσεις θα υπάρξουν και στις Επικουρικές ιδιαίτερα σε εκείνες που θεωρούνται μεγάλες, είπε ο υπουργός, ενώ απέφυγε να σχολιάσει την στάση της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, που δείχνει πάντα, να φέρνει μπόδια στις προθεσμίες που θέτει η κυβέρνηση.
Η συνέντευξη πάντως, για ένα τόσο μεγάλο θέμα, από την πλευρά του MEGA (υπήρξε συμφωνία;), είχε περιορισμένο χρόνο…

Ολο το προσχέδιο του νέου μνημονίου


Ενα ολοήμερο και ολονύκτιο θρίλερ, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας έως σήμερα το πρωί, εκτυλίχτηκε χθες, με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και θεσμών να ξεκινούν στις 9 το πρωί και με μικρά διαλείμματα να συνεχίζονται μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης.

Οι δύο πλευρές προσπαθούσαν να γεφυρώσουν τις τελευταίες διαφορές σε «κόκκινα» δάνεια, νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων, μικρή ΔΕΗ, απελευθέρωση αγοράς φυσικού αερίου και υγεία, καθώς το βασικό κείμενο του νέου μνημονίου είχε «κλειδώσει» σε ένα 27σέλιδο έγγραφο. Η «Κ» έχει στη διάθεσή της το προσχέδιο του νέου μνημονίου, το οποίο περιλαμβάνει ένα «βαρύ» πακέτο προαπαιτουμένων που θα πρέπει να ψηφιστούν άμεσα (πιθανότατα την Πέμπτη) και ένα δεύτερο -εξίσου σκληρό- πακέτο μέτρων που θα πρέπει να υιοθετηθεί από τον Οκτώβριο και μετά. Προφανώς, αυτός είναι και ο λόγος που ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, φέρεται να επιθυμεί εκλογές μέσα στον Σεπτέμβριο. Στο νέο μνημόνιο περιγράφεται με πολύ περιεκτικό και σαφή τρόπο ένας τεράστιος αριθμός παρεμβάσεων που ξεκινούν από τον προϋπολογισμό και καταλήγουν μέχρι και το εκπαιδευτικό σύστημα.

Εφόσον σήμερα το πρωί Αθήνα και δανειστές καταλήξουν σε συμφωνία (μετά τα μεσάνυχτα, κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι αυτός είναι ο μοναδικός στόχος και των δύο πλευρών), τότε πιθανότατα την Τετάρτη η κυβέρνηση θα εισαγάγει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής νομοσχέδιο δύο άρθρων που θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια την Πέμπτη. Εναλλακτικά, το νομοσχέδιο θα εισαχθεί την Πέμπτη στην επιτροπή και την Παρασκευή στην Ολομέλεια.

Στο ένα άρθρο του νομοσχεδίου θα υπάρχουν η δανειακή σύμβαση και το νέο μνημόνιο, ενώ στο δεύτερο (περίπου 60 σελίδων) τα προαπαιτούμενα μέτρα για την εκταμίευση της πρώτης δόσης (επιδιώκεται να είναι 25 δισ. ευρώ).

Ειδικότερα, τα προαπαιτούμενα μέτρα που θα πρέπει να ψηφιστούν άμεσα, όπως αυτά προκύπτουν από το προσχέδιο του νέου μνημονίου, είναι:

Η Μέρκελ άρχισε νά τά "μασάει"...

Νέα επικοινωνία Τσίπρα - Μέρκελ: εμμένει σε συμφωνία -γέφυρα η Γερμανία


Η Γερμανία διατηρεί τις επιφυλάξεις της εμμένοντας στην συμφωνία -γέφυρα και όχι σε πλήρη συμφωνία και αυτή η θέση επαναδιατυπώθηκε σε νέα τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα η Γερμανίδα καγεκλάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με πρωτοβουλία της καγκελαρίου.
Σύφωνα με κυβερνητικές πηγές όπως χθες, έτσι και σήμερα ο κ. Τσίπρας απέρριψε τις θέσεις της κ. Μέρκελ με το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας τις αποφάσεις της 12ης Ιουλίου ήρθε σε συμφωνία με τους Θεσμούς, την οποία δεν είναι δυνατό να ακυρώσει.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η κ. Μέρκελ θα προτιμούσε να υπάρξει συμφωνία μετά από 15-20 ημέρες και παράλληλα σημείωναν ότι είναι αδύνατο η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και άλλες κυβερνήσεις να δεχθούν τους εξωθεσμικούς όρους που θέτει το Βερολίνο.
Μολονότι η κ. Μέρκελ στηρίζει τη θέση Σόιμπλε η ίδια πάντως τηρεί, σύμφωνα με πληροφορίες, πιο μετριοπαθή στάση, χωρίς, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, η διάσταση απόψεων με τον γερμανό υπουργό οικονομικών να παραπέμπει στο γνωστό σχήμα «του καλού και του κακού».
Δεδομένου ότι την Παρασκευή αναμένεται να συγκληθεί το Eurogroup, όπως προανήγγειλε νωρίτερα ο Μαριάνο Ραχόι, ο Αλέξης Τσίπρας θα συνεχίσει τις επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους με σκοπό να εντατικοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις, ώστε να μην υπάρξουν προσκόμματα, με στόχο μια ολοκληρωμένη συμφωνία και όχι συμφωνία –γέφυρα αποδίδουν κυβερνητικές πηγές την επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς.

Την στιγμή που χθες αυξάνονταν οι δηλώσεις και τα δημοσιεύματα στον ξένο τύπο, ότι η Γερμανία και κυρίως ο Β. Σόϊμπλε θα προτιμούσε  συμφωνία –γέφυρα και όχι  ολοκληρωμένη συμφωνία, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε χθες το απόγευμα εκτός από την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Ο υπέρτιτλος είναι δικός μας

Συγκαλείται η Ολομέλεια τής Βουλής...

Επιστολή Τσίπρα σε Κωνσταντοπούλου για την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας


Την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής «προκειμένου να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες για την επικύρωση της Συμφωνίας και την εκταμίευση της πρώτης προβλεπόμενης δόσης», ζητά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου με επιστολή που της απέστειλε το μεσημέρι της Τρίτης.
Ο κ. Τσίπρας  αναφέρει ότι πρόθεσή του είναι να κατατεθεί σήμερα το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή για να διανεμηθεί  εγκαίρως στους βουλευτές, ώστε στην Τετάρτη να συνεδριάσουν οι αρμόδιες επιτροπές και την Πέμπτη, η διαδικασία να ολοκληρωθεί με την συνεδρίαση της Ολομέλειας του κοινοβουλίου.
Η επιστολή του πρωθυπουργού έχει ως εξής:
«Αξιότιμη κυρία Πρόεδρε,
Όπως γνωρίζετε, η Συμφωνία με τους Θεσμούς για την αναχρηματοδότηση του Ελληνικού χρέους συνήφθη τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, 11 Αυγούστου 2015. Η κρισιμότητα της κατάστασης επιβάλλει την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής προκειμένου να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες για την επικύρωση της Συμφωνίας και την εκταμίευση της πρώτης προβλεπόμενης δόσης.
Ως εκ τούτου, παρακαλώ να συγκαλέσετε την Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων προκειμένου να εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση το σχετικό νομοσχέδιο σύμφωνα με τα ά. 76 παρ. 4 του Συντάγματος και 109 του Κανονισμού της Βουλής.
Η πρόθεση μου, ώστε να μην υπάρχουν δικαιολογημένες αντιδράσεις για το πιεστικό χρονοδιάγραμμα, είναι να κατατεθεί σήμερα το σχετικό νομοσχέδιο για να διανεμηθεί εγκαίρως στους Βουλευτές. Στη συνέχεια μπορούν να συνεδριάσουν οι αρμόδιες Επιτροπές την Τετάρτη 12 Αυγούστου και η διαδικασία να ολοκληρωθεί με τη συνεδρίαση της Ολομέλειας την Πέμπτη 13 Αυγούστου.
Με τιμή
Αλέξης Π. Τσίπρας»

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Ο υπέρτιτλος είναι τής "Ν.Μ."