Κυριακή 7 Αυγούστου 2016

Γερμανοί πολίτες: Δώστε τα λεφτά για το προσφυγικό στην Ελλάδα κι όχι στην Τουρκία


tvxs.gr 17:45 | 07 Αυγ. 2016
Σε εξέλιξη βρίσκεται στη Γερμανία ένας έντονος δημόσιος διάλογος τόσο για την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, όσο και για την προσφυγική συμφωνία, μια συζήτηση που πυροδότησαν τα μέτρα καταστολής της Άγκυρας, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.

Κορυφαία στελέχη τόσο της κυβέρνησης όσων και των κομμάτων της αντιπολίτευσης στη Γερμανία προειδοποιούν σήμερα για τις συνέπειες ενδεχόμενης διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Η επικεφαλής της ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ρεμπέκα Χαρμς τονίζει σε σημερινή της συνέντευξη στην Welt της Κυριακής ότι «θα ήταν ανεύθυνο να εγκαταλειφθούν οι διμερείς σχέσεις υπό τις παρούσες συνθήκες, χωρίς να γνωρίζουμε προς τα πού θέλουμε να πάμε».
Μιλώντας στην ίδια εφημερίδα ο χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής Έλμαρ Μπροκ τονίζει ότι ενδεχόμενη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα συνιστούσε «διπλωματική ανοησία». Σύμφωνα με τον ίδιο, «η λογική και τα συμφέροντα των δυο πλευρών υπαγορεύουν την φραστική αποκλιμάκωση».
Με τον τρόπο αυτό Χαρμς και Μπροκ ευθυγραμμίζονται ουσιαστικά με τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ ο οποίος είπε πρόσφατα ότι παρά την όποια κριτική, πρέπει να διατηρηθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Άγκυρα, η οποία «θα παραμείνει μια γειτονική χώρα».
Υπέρ της άμεσης διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αντίθετα, τάχθηκε ο επικεφαλής της Αριστεράς Μπερντ Ρίξινγκερ. «Μια κυβέρνηση που διώκει δημοσιογράφους, αποδομεί τη δικαιοσύνη, πετάει αντιπολιτευόμενους στη φυλακή και διεξάγει πόλεμο κατά του λαού της δεν μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ», είπε ο πρόεδρος της Linke προς τις εφημερίδες του δημοσιογραφικού ομίλου Funke.
Κατά της προσφυγικής συμφωνίας οι πολίτες
Οι θέσεις αυτές φαίνεται να απηχούν και τις απόψεις των περισσοτέρων γερμανών πολιτών. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύει σήμερα η Bild της Κυριακής, η συντριπτική πλειονότητα των Γερμανών και συγκεκριμένα το 66%, τάσσονται υπέρ της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.
Την ίδια ώρα το 69% ζητά να σταματήσει άμεσα η χρηματοδότηση της Τουρκίας και να δοθούν τα δισεκατομμύρια για τη φροντίδα και περίθαλψη των προσφύγων στην Ελλάδα.
Αξιοσημείωτο επίσης ότι το 52% των Γερμανών ζητά να καταγγελθεί η συμφωνία με την Τουρκία στο προσφυγικό.

Εξαρθρώθηκε συμμορία πέντε Ιταλών που διέπραττε κλοπές και ληστείες στη Μύκονο...

Συνέλαβαν Ιταλούς που έκλεβαν επώνυμα ρολόγια στη Μύκονο

tvxs.gr 17:57 | 07 Αυγ. 2016
Συμμορία πέντε Ιταλών που διέπραττε κλοπές και ληστείες στη Μύκονο εξάρθρωσε η αστυνομία.
Συγκεκριμένα συνελήφθησαν τέσσερα άτομα, ηλικίας 45, 36, 29 και 26 ετών ενώ αναζητείται κι ένας 22χρονος συνεργός τους.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι δράστες είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα, ενεργούσαν με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά, άλλαζαν συχνά καταλύματα διαμονής και χρησιμοποιούσαν δίκυκλα οχήματα με τα οποία προσέγγιζαν πεζούς και τους αφαιρούσαν μεγάλης αξίας επώνυμα ρολόγια χειρός.
Από τη μέχρι τώρα έρευνα έχουν εξιχνιαστεί δύο ληστείες και δύο κλοπές.
Συγκεκριμένα, εξακριβώθηκε ότι στις 10 Ιουλίου αφαίρεσαν με την απειλή βίας από Αιγύπτιο ρολόι αξίας 69.000 ευρώ, στις 22 Ιουλίου έκλεψαν από υπήκοο Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ρολόι αξίας 150.000 ευρώ, στις 5 Αυγούστου αφαίρεσαν από Έλληνα ρολόι χειρός αξίας 200 ευρώ, ενώ το Σάββατο, πριν συλληφθούν, αφαίρεσαν με τη βία από υπήκοο Ταϊλάνδης ρολόι αξίας 35.500 ευρώ.
Στην κατοχή των δραστών βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, και καταχέσθηκαν δύο από τα κλεμμένα ρολόγια.
Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για σύσταση συμμορίας, διάπραξη διακεκριμένων κλοπών και ληστειών κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση. Θα οδηγηθούν στην εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Σύρου.

Eυτυχές στιγμιότυπο από τό Εθνικό συνέδριο τού Δημοκρατικού κόμματος (Πεννσυλβάνια 27/7/2016)...


Democratic presidential nominee Hillary Clinton hugs President Barack Obama as she arrives onstage at the end of his speech on the third night of the 2016 Democratic National Convention in Philadelphia, Pennsylvania, on July 27, 2016. 
 Jim Young / Reuters  Photo - The Atlantic
...ήρθε λιγάκι καθυστερημένη -η φωτογραφία- αλλά μάς "αποζημίωσε"!

Πρώτο μετάλλιο για την Ελλάδα στο Ρίο...

Χάλκινη η Κορακάκη...


Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε η Άννα Κορακάκη στον τελικό των 10μ. αεροβόλο πιστόλι στο...
Ολυμπιακό τουρνουά σκοποβολής του Ρίο.
Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια κατέκτησε το πρώτο ελληνικό μετάλλιο στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο και το πρώτο στη σκοποβολή μετά το 1920, όταν η εθνική ομάδα ανδρών είχε πάρει ασημένιο στην Αμβέρσα, στο αυτόματο πιστόλι 30μ. Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η Κινέζα Ζανγκ Μενγκχούε, ενώ το ασημένιο πήρε η Ρωσίδα Βιταλίνα Μπατσαράσκινα...
xalkini-i-korakaki-prwto-metallio-gia-tin-ellada-sto-rio
thetoc.gr

Πέντε μεγάλες αλλαγές φέρνει ο νόμος για το πλαστικό χρήμα

Με κάρτα

tvxs.gr 15:58 | 07 Αυγ. 2016
Πέντε μεγάλες ανατροπές στις συναλλαγές των πολιτών θα φέρει το νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα που προωθεί η κυβέρνηση.

Το αφορολόγητο θα κτίζεται μόνο με κάρτες ή ηλεκτρονικές συναλλαγές ενώ τα POS θα είναι υποχρεωτικά σε όλες τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες. 
Έξτρα φόρος ύψους 22% θα επιβάλλεται σε όσους δεν συμπληρώνουν το απαιτούμενο ποσό των δαπανών με κάρτες. Όσοι εξαιρεθούν από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές (υπερήλικοι, άγονη γραμμή) θα πρέπει να συλλέγουν αποδείξεις ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός τους. 
Επιπλέον, σύμφωνα με το Έθνος που δημοσιεύει τα βασικά στοιχεία του νομοσχεδίου, καθιερώνεται για τους επαγγελματίες ένας τραπεζικός επαγγελματικός λογαριασμός που θα προστατεύεται κατά 80% από τις κατασχέσεις. 
Τα βασικά στοιχεία του νομοσχεδίου: 
  • Υποχρεωτικό το POS σε όλες τις συναλλαγές
  • Ακατάσχετο το 80% στις εισπράξεις επιχειρήσεων
  • Αφορολόγητο μόνο με πλαστικό χρήμα
  • Πέναλτι φόρου 22% για λιγότερες αποδείξεις
  • Ειδικό καθεστώς για υπερήλικους & «άγονη γραμμή»

Δεν είναι για γέλια ο Σεφερλής

Στη σκηνή του Σεφερλή ο Ελληνάρας έχει πάντα δίκιο, η γυναίκα είναι μόνο για κρεβάτι ή για τα σκουπίδια, οι δύσμορφοι για πλάκα και οι γκέι για ξεφωνητό


«Σκάσε μωρή!» Η παλάμη του Μάρκου Σεφερλή κολλάει σαν βεντούζα στο πρόσωπο της συμπρωταγωνίστριας του. Η ευτραφής κυρία έχει ήδη εισπράξει αρκετά φάσκελα, αλλά τώρα το βαμμένο, σαν σκιάχτρο, πρόσωπο της, βρίσκεται ανάμεσα στα δάχτυλα του λαϊκού καλλιτέχνη. Το νούμερο είναι για τη φθορά που φέρνει ο γάμος στα ζευγάρια. «Θα μου πάρεις κάτι για το κρεβάτι;» ρωτά η σύζυγος. Ο Σεφερλής της φοράει μία σακούλα στο κεφάλι. Το κοινό ξεκαρδίζεται. Τα γέλια σηκώνουν ατομικό μανιτάρι πάνω από το «Δελφινάριο».«Γύρνα μωρή». Οι χορεύτριες βγάζουν τα φορέματα τους. Μένουν με εσώρουχα, ζαρτιέρες και ψηλοτάκουνα. Ο Μάρκος τις επιδεικνύει στο κοινό του. «Γύρνα μωρή να σε δούμε και από πίσω. Γύρνα γιατί δεν θα πληρωθείς απόψε. Α, κοίτα αυτή που δεν γυρίζει, έχει πάρει προκαταβολή.» Η κυρία δίπλα μου πήγε να πνιγεί. Τα ποπ κορν έφυγαν βίαια από το στόμα της για να βγει το γέλιο.
«Σκύψε μωρή να πάρει ο κόσμος μάτι.» 

Ο Σεφερλής υποδύεται έναν Ελληνα που κάνει μπάνια στις Μαλδίβες μαζί με την καλλίγραμμη σύντροφο του. Δίπλα τους είναι ένα ζευγάρι μεγαλύτερης ηλικίας. Τη σύζυγο παίζει η ευτραφής κυρία. Τα σχόλια για την «πατσαβούρα» μαζεύουν γέλιο. «Εμένα η δικιά μου έβαλε φέτος χείλη, βυζί και κώλο. Η δικιά σου έβαλε τριάντα κιλά»

Η κοπέλα είναι Ιταλίδα. Το αγόρι Αλβανός. «Α, για αυτό μωρή της έκλεψε την καρδιά» Το κοινό αντιδρά με σπασμούς όταν ο «Αλβανός» κλέβει βαζάκια με μέλι.

IMG_0779

Αυτές οι σκηνές παιγμένες σε δεκάδες παραλλαγές είναι η παράσταση «Αγάπη μόνο» του Μάρκου Σεφερλή. Ενα κομπολόι από σεξιστικά και ρατσιστικά αστεία ενωμένα με το κορδόνι του κακού χιούμορ και επένδυση λαϊκίστικης πολιτικής αισθητικής: φταίνε οι Γερμανοί, είμαστε ένας λαός με υπεροχή, μην τολμήσετε να αγγίξετε τα αρχαία ελληνικά και τα θρησκευτικά. Διότι ο Ελληνας του Σεφερλή είναι ένας εξαπατημένος straight πατριώτης. Δεν φτάνει που τον γέλασε ο Τσίπρας και του πάτησαν οι Γερμανοί το σβέρκο, είναι και η ζωή που κύλησε, αφήνοντας τον με αυτό το «μπάζο» δίπλα του. Για κάποιες στιγμές δεν ήξερα αν είναι το κοινό που χαχανίζει ή το τέρας που βρυχάται.
Συγχωρέστε με, αλλά οι χίλιοι άνθρωποι που κακαρίζουν μπροστά στο ευτελές χιούμορ δεν είναι λαός. Είναι ένα τμήμα όχλου που μπολιάζεται με σεξισμό, εθνολαϊκισμό και μία απόλυτα απλουστευτική, λαϊκίστικη προσέγγιση των πραγμάτων. Οχι, ο Σεφερλής δεν παίρνει το λαϊκό θυμικό για να το ανεβάσει στη σκηνή. Χορηγεί ψυχαγωγική νομιμοποίηση σε ταπεινά ένστικτα. Στη σκηνή του Σεφερλή ο Ελληνάρας έχει πάντα δίκιο, η γυναίκα είναι μόνο για κρεβάτι ή για τα σκουπίδια, οι δύσμορφοι για πλάκα και οι gay για ξεφωνητό. Και όλα αυτά το λαϊκό ακροατήριο τα παίρνει μαζί του ως αποδεκτά, σχεδόν καθαγιασμένα από τον ίδιο τον Μάρκο. Σε αυτήν την παράσταση με εντυπωσίασαν πολλά, ήταν ένα theme park για μένα. Περισσότερο όμως με εντυπωσίασε το γέλιο των γυναικών. Εκείνο το δυνατό, το τσιριχτό γέλιο κάθε φορά που ο Σεφερλής εξευτέλιζε ένα γυναικείο χαρακτήρα. Τι διάολο έβλεπαν; Αρνούμαι να πιστέψω ότι έβλεπαν να διακωμωδείται η καθημερινότητα τους, όχι δεν μπορεί. Ομως, εντάξει, οι πορδές βγάζουν χαρά -μας το δίδαξε ο Λαζόπουλος. Βγάζει όμως γέλιο και το ακραίο σεξιστικό παραλήρημα; Ναι. Και εδώ θα έρθει ο Σεφερλής για να πει ότι προσφέρει στον λαό το θέαμα που ζητάει. Και ως γνωστόν, το λαϊκό γούστο είναι εξ ορισμού σωστό, ποιοτικό, ως και δημοκρατικά νομιμοποιημένο. Δεν πάει έτσι. Διότι με αυτή την προσέγγιση και το θέαμα στο Κολοσσαίο ακουμπούσε στη λαϊκή αισθητική της εποχής. Και από την άλλη και ο Καραγκιόζης, που λέει ο λόγος, λαϊκό θέαμα είναι. Δεν προσφέρεται όμως βουτηγμένος στο λίπος.

IMG_0787

Τώρα κάποιος θα σηκωθεί και θα ρωτήσει, με γλώσσα παλιάς «Αυριανής», αν είναι κακό να γελάει ο κόσμος. Οταν γελάει έτσι ναι, ανοίγει το στόμα και βγαίνει η κακοσμία της παθογένειας μας. Κυρίως επειδή μπορεί να γελάσει και αλλιώς. Η παράσταση του Σεφερλή δεν σου επιτρέπει, φυσικά, να κρίνεις το υποκριτικό του ταλέντο. Η υποκριτική δεν βρίσκεται στις προδιαγραφές αυτής της σκηνής. Ομως αυτός ο άνθρωπος έχει μία εκπληκτική αμεσότητα με το κοινό του. Τον λατρεύουν και αισθάνεσαι ότι ανταποδίδει με ειλικρίνεια. Γεμίζει ένα Δελφινάριο τη μέρα. Φαντάσου να επιχειρούσε να τους δώσει και κάτι διαφορετικό. Αλλά ναι, τότε δεν θα γέμιζε ένα Δελφινάριο τη μέρα.
Για να είμαι ειλικρινής, δεν περίμενα να το δω σχεδόν γεμάτο. Βράδυ Τρίτης με καύσωνα. Μία ουρά για εισιτήριο και άλλη μία για κυλικείο. Υπήρχε και ένα κιόσκι για εγγραφές στο fan club του Μάρκου. Ο κόσμος; Αυτός που συνήθως περιγράφεται ως λαϊκός. Πολλά νέα ζευγάρια. Γεροδεμένα αγόρια με κοντά μαλλιά, βερμούδα και σαγιονάρα. Οι κοπέλες, ξανθές με σορτς και έξω την κοιλιά. Οικογένειες με παιδιά. Παρέες γυναικών της μέσης ηλικίας. Στα σεξιστικά σκουντάει η μία την άλλη με νόημα και χάχανο. Από τα ηχεία παίζει το πρόγραμμα ραδιοφώνου με λαϊκά. Οι χορηγοί είναι παντού, ακόμα και μέσα στα φθηνά σκηνικά. Οι ηθοποιοί που πλαισιώνουν τον Σεφερλή ξεκαρδίζονται και οι ίδιοι επί σκηνής, προφανώς για να δώσουν το σήμα στο κοινό. Αυτές, άλλωστε, είναι και πιο σημαντικές στιγμές της ερμηνείας τους. Δεν άντεξα ως το τέλος. Φεύγοντας έβλεπα γύρω μου χαρούμενα πρόσωπα. Τι είναι, τελικά, η ευτυχία; Οχι πολλά. Ενα ζεστό καλοκαιρινό βράδυ με γέλιο.
 Κώστας Γιαννακίδης

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου

                                                                                                                                          από τήν ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (07.08.16)


Συνέντευξη Δραγασάκη : Η διαπλοκή τραπεζών-κομμάτων- ΜΜΕ αποσυντίθεται

Δραγασάκης: Η διαπλοκή τραπεζών-κομμάτων- ΜΜΕ αποσυντίθεται - Media

Θα προασπίσουμε με κάθε μέσον το δημόσιο συμφέρον, δηλώνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, λίγα 24ωρα μετά τις εντυπωσιακές καταθέσεις στην εξεταστική επιτροπή που ερευνά τη νομιμότητα των δανειοδοτήσεων των πολιτικών κομμάτων και των ΜΜΕ από τα τραπεζικά ιδρύματα.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Γιάννης Δραγασάκης αναφέρει για τις στενές σχέσεις του τριγώνου τράπεζες - κόμματα - ΜΜΕ: «Οι δεσμοί τις διαπλοκής ανάμεσα σε κόμματα και πολιτικούς, τράπεζες και επιχειρηματικά συμφέροντα από τον χώρο των ΜΜΕ -αν και όχι μόνο- σπάνε και το όλο σύστημα της παλιάς διαπλοκής αποσυντίθεται» και επισημαίνει ότι «η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής έδειξε με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι τόσα χρόνια δεν μιλούσαμε για "φαντάσματα", αλλά για ένα πραγματικό πλέγμα διαπλεκόμενων συμφερόντων, για πρακτικές αυθαιρεσίας, αδιαφάνειας και άνισων όρων ανταγωνισμού, ορισμένες από τις οποίες περιγράφηκαν μάλιστα με λεπτομέρειες από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές».
Ερωτηθείς για τις ανακατατάξεις του τραπεζικού χάρτη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογραμμίζει ότι «οι τράπεζες παύουν να λειτουργούν ως ένα κλειστό και ανεξέλεγκτο σύστημα εξουσίας» και «οι διοικήσεις τους υπόκεινται σε συστήματα αξιολόγησης, διαφάνειας, δημόσιας λογοδοσίας και ελέγχου». Όπως εξάλλου σημειώνει, η κυβέρνηση ενεργεί με κάθε μέσο που έχει στη διάθεσή της για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος. Προσθέτει ωστόσο πως στον αγώνα που γίνεται, «δεν είναι λίγες οι φορές που ορισμένα κόμματα της αντιπολίτευσης, αντί να ασκούν κριτική από τη σκοπιά του δημόσιου συμφέροντος εγκλωβίζονται σε παγίδες ιδιοτελών συμφερόντων».
Όπως εξηγεί ο Γιάννης Δραγασάκης, στόχος είναι να τεθούν για πρώτη φορά οι βάσεις για ένα τραπεζικό σύστημα με ενιαίους κανόνες, χωρίς διακρίσεις και με διοικήσεις αξιοκρατικές, που να λειτουργούν με διαφάνεια και λογοδοσία, για «ένα τραπεζικό σύστημα που θα υπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι το αντίθετο», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. «Η κρίση, άλλωστε, έδειξε ότι ένα τραπεζικό σύστημα αποσπασμένο από τις ανάγκες και τον έλεγχο της κοινωνίας γρήγορα ή αργά οδηγείται σε κρίση, συμπαρασύροντας μάλιστα ολόκληρη την οικονομία», επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για να υπογραμμίσει πως «ακριβώς γι' αυτό, το τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει τελικά έξω από ένα πλαίσιο πολιτικής ευθύνης».
«Εγκληματικό λάθος η μη ρύθμιση του χρέους το 2010»
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, με αφορμή την έκθεση του ΔΝΤ για το πρώτο Πρόγραμμα "διάσωσης", χαρακτηρίζει «εγκληματικό λάθος τη μη ρύθμιση του χρέους το 2010» και υπογραμμίζει πως η υποβάθμιση του ζητήματος του χρέους -απ’ όπου και αν προέρχεται- υποκρύπτει την πρόθεση κάποιων να παραμείνει ένα άλυτο πρόβλημα «ως μηχανισμός πίεσης και εκβιασμού». Όταν δε ερωτάται αν τελικά η Ελλάδα θα συμπαραταχθεί με το ΔΝΤ, που όμως είναι «σκληρό» σε άλλους τομείς ή θα συμβαδίσει με τους Ευρωπαίους, απαντά πως η κυβέρνηση δεν μπαίνει στο δίλημμα ΕΕ ή ΔΝΤ, αλλά επιδιώκει λύση προς το συμφέρον της χώρας.
Ερωτηθείς, ποιο είναι τελικά το «κλειδί» για να βγει η οικονομία στο «ξέφωτο» και αν είναι ορατή η ανάκαμψη, ο Γιάννης Δραγασάκης επισημαίνει πως οι οικονομίες που ανακάμπτουν είναι αυτές που δημιουργούν απασχόληση, αυξάνουν τις επενδύσεις και βελτιώνουν το διαθέσιμο εισόδημα και άρα «από αυτούς τους παράγοντες θα κριθεί και στη χώρα μας η ταχύτητα και ο ρυθμός ανάκαμψη της οικονομίας».
Μεγάλη προτεραιότητα για την κυβέρνηση, όπως εξηγεί, είναι η ανάκαμψη των ιδιωτικών επενδύσεων. «Η ενεργοποίηση του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, η αποσαφήνιση του νέου παραγωγικού υποδείγματος και της νέας παραγωγικής ταυτότητας της χώρας, καθώς και η θεσμοθέτηση των νέων χρηματοδοτικών αναπτυξιακών εργαλείων αναμένεται να δώσουν ισχυρή ώθηση στις ιδιωτικές επενδύσεις», αναφέρει ο Γιάννης Δραγασάκης και επισημαίνει ότι μόνο από την ενεργοποίηση του αναπτυξιακού νόμου θα μπορέσουν να δημιουργηθούν περί τις 300.000 θέσεις εργασίας.
Σημειώνει ότι για την κυβέρνηση, οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική προστασία είναι έννοιες αλληλένδετες, αντιθέτως, όπως λέει, «ο κ. Μητσοτάκης ακόμη και σήμερα υποστηρίζει το νεοφιλελεύθερο μύθο ότι πρώτα πρέπει να δημιουργήσουμε νέο πλούτο και μετά να ασχοληθούμε με την κοινωνική προστασία, τη φτώχεια, τις ανισότητες και την αναδιανομή». 
Ο κ. Δραγασάκης υπογραμμίζει ότι σήμερα συντελείται αθόρυβα ένας βαθύς μετασχηματισμός για το νέο κοινωνικό συμβόλαιο, καθώς τα αιτήματα ατόμων ή ομάδων δεν αγνοούνται, αλλά αξιοποιούνται ως ερεθίσματα ή ως αφορμές για να θεσμοθετηθούν καθολικές λύσεις και με τρόπο ώστε «από μια κοινωνία του "μέσου" του "ρουσφετιού", της πελατειακής πολιτικής, γινόμαστε μια κοινωνία δικαιωμάτων, ευθυνών και υποχρεώσεων ως τη βάση του νέου κοινωνικού συμβολαίου που πρέπει να συγκροτήσουμε.
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη στο ΑΠΕ - ΜΠΕ:

Η ασυδοσία τής ξαπλώστρας

Δεν πέφτει καρφίτσα ανάμεσα στο κύμα και την αμμουδιά

Παραλίες
Την ασύδοτη κατάσταση που προκαλούν οι ξαπλώστρες στις δημοφιλείς παραλίες μας παραδέχεται η ΚΕΔΕ, που στέλνει εγκύκλιο στους δήμους ζητώντας τους να μην παρανομούν
 Αφροδίτη Τζιαντζή
«Ανάμεσα στην ιδέα και την πραγματικότητα, πέφτει η σκιά» λέει ο ποιητής.
Ομως, ανάμεσα στο τι ορίζει ο νομοθέτης και στην πραγματικότητα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στις ελληνικές παραλίες, συνήθως δεν πέφτει ούτε καρφίτσα.
Τι κι αν το νομικό πλαίσιο για την παραχώρηση χρήσης αιγιαλού απαγορεύει, για παράδειγμα, να καταλαμβάνουν τα καθίσματα πάνω από το 50% της παραλίας· η πραγματικότητα που αντικρίζει όποιος επισκέπτεται τις «οργανωμένες» πλαζ είναι διαφορετική: παραλίες σπαρμένες από άκρη σ' άκρη από τα γνωστά σετ ομπρελο-ξαπλώστρας, στριμωγμένα το ένα δίπλα στο άλλο ώστε μαζί με τα σαρδελοποιημένα κορμιά να πολλαπλασιάζονται τα περιθώρια κέρδους.
Πλαστικές σεζλόνγκ ή τάχα πολυτελή ανάκλιντρα απιθωμένα μέχρι, αν γίνεται, σχεδόν μέσα στη θάλασσα, ώστε να βγάζουν πιο θεαματικές σέλφι τις πατούσες τους οι «VIP» λουόμενοι.
«Ξαπλώστρες για VIP» αποκαλούνται εξάλλου οι κιτσάτες απομιμήσεις ανατολίτικου οντά, με μαξιλάρες λαδωμένες με αντηλιακό και αραχνοΰφαντα πέπλα από νάιλον, που ενοικιάζονται σε διπλάσια ώς τριπλάσια τιμή από τις ξαπλώστρες των κοινών θνητών.
Απαραίτητη πινελιά, τα ηχεία του «μπιτσόμπαρου» να δονούνται πρωί-βράδυ, σε εκκωφαντικά ντεσιμπέλ, ακόμα και σε περιοχές χαρακτηρισμένες «Δίκτυο Natura», που θεωρητικά διέπονται από ιδιαίτερο πλαίσιο προστασίας.
Την επικράτηση αυτής της άναρχης και δυσφημιστικής για τον τουρισμό κατάστασης αναγκάστηκε να παραδεχτεί πρόσφατα και η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας, με εγκύκλιό της προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καλώντας τους «να τηρούν απαρέγκλιτα τις διατάξεις της ΚΥΑ του έτους 2015» για την παραχώρηση αιγιαλού, προειδοποιώντας εμμέσως πλην σαφώς ότι αν συνεχιστούν οι παρανομίες, το επόμενο καλοκαίρι θα πάψει να ισχύει η ευεργετική για τους δήμους, όσο και αμφιλεγόμενη διάταξη.
Γιατί τι άλλο μπορεί να σημαίνει η διατύπωση ότι «σε διαφορετική περίπτωση και εφόσον υπάρξουν δυσμενείς εξελίξεις λόγω πολλαπλών διαπιστωθεισών παραβιάσεων, θα καταστεί αδύνατη η παρέμβαση της ΚΕΔΕ για το μετά το έτος 2017 χρονικό διάστημα».

Το 30% στο Δημόσιο

Ποια είναι όμως η ΚΥΑ την οποία επικαλούνται οι δήμοι και τι προϋποθέτει; Πρόκειται για κοινή απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών...

Η Μύκονος και οι γερομπεμπέκες των σάιτ...


Φέτος ο δημόσιος λόγος για την Μύκονο κυμαίνεται μεταξύ δύο άκρων:
1. "Κωλόνησο, γιατί τόσα λεφτά μαζεμένα";
2. "Μας φθονείτε γιατί είμαστε οι καλύτεροι".

Απόλυτα αντιπροσωπευτικές θέσεις και οι δύο, της σημερινής Ελλάδας που μετεωρίζεται μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και εξοχικού. Μεταξύ τάπερ και weekend στου Μπερνι, με ημιθανείς ολιγάρχες που ανοίγουν τις χρεωμένες βίλες για μερικές μέρες να φιλοξενήσουν τα ορφανά των ΕΣΠΑ.
Ο πραγματικός διάλογος για το νησί και αν θέλετε για την χώρα δεν θα γίνει εδώ. Και δεν θα γίνει από τις γερομπεμπέκες των σάιτ ή τους όψιμους μυαλοπώληδες που δεν έχουν ιδέα.. για Μύκονο- Τουρισμό- Καπιταλισμό- Θέρετρα- Ζωή. Αν η τοπική κοινωνία, οι εναπομείνασες υγιείς δυνάμεις, ο Δήμος, θέλουν ουσιαστική διαβούλευση, ο τρόπος υπάρχει.
Το κουδούνι πάντως φέτος βάρεσε για την οριοθέτηση της ταυτότητας του τόπου. Με παλιά εργαλεία δεν μπορεί να διασωθεί τίποτε. Και βέβαια από κάτι losers της Αθήνας που ξεβράστηκαν στο νησί και υποδύονται τους γκουρού του πνεύματος.
Δημήτρης Μανιάτης (fb)

Η πρώτη ημέρα των Ελλήνων και των παγκοσμίων ρεκόρ


Οι Κατερίνα Νικολαΐδου – Σοφία Ασουμανάκη προκρίθηκαν στα 12 καλύτερα πληρώματα του διπλού σκιφ. Πλασαρίστηκαν στην 3η θέση με 7:20.64.
Οι Κατερίνα Νικολαΐδου – Σοφία Ασουμανάκη προκρίθηκαν στα 12 καλύτερα πληρώματα του διπλού σκιφ. Πλασαρίστηκαν στην 3η θέση με 7:20.64.
ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΣΠΑΝΕΑ
Ελπιδοφόρο ήταν το ξεκίνημα των κορυφαίων αθλητών και αθλητριών μας, κατά την πρώτη ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο ντε Τζανέιρο. Ο Λευτέρης Πετρούνιας στη γυμναστική, οι δύο ομάδες της κωπηλασίας και το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα στο πόλο δικαίωσαν τον τίτλο των φαβορί και συνεχίζουν την προσπάθειά τους σε μία διοργάνωση που, όπως όλα δείχνουν, θα σημειωθούν πολλά παγκόσμια ρεκόρ αλλά και εκπλήξεις.
Ο Λευτέρης Πετρούνιας μπορεί, τελικά, να μην κατάφερε να προκριθεί ως ο πρώτος στον τελικό της ενόργανης αλλά αυτό έχει ελάχιστη σημασία. Ο γυμναστής μας έδειξε ότι έχει σταθεροποιήσει το πρόγραμμά του και εάν κάνει σωστή έξοδο θα φύγει από το Ρίο με ένα μετάλλιο. Συγκέντρωσε, στον προκριματικό, 15,833 βαθμούς ενώ ο Κινέζος, Λιου Γιανγκ, που προκρίθηκε ως πρώτος, πήρε 15,900. Αντίθετα, ο Βλάσης Μάρας, ο αθλητής με τα περισσότερα χρυσά μετάλλια στην Ευρώπη, στο μονόζυγο, για τέταρτη φορά δε κατάφερε να βρεθεί σε έναν τελικό Ολυμπιακών Αγώνων. «Οι απογοητεύσεις είναι μέσα στο πρόγραμμα. Ένα λάθος στη μέση του προγράμματός μου έγινε αιτία να μην προκριθώ. Οι επιτυχίες θα επιστρέψουν και αυτό είναι υπόσχεση», δήλωσε ο πρωταθλητής μας.
Στην κωπηλασία, οι Κατερίνα Νικολαΐδου – Σοφία Ασουμανάκη προκρίθηκαν στα 12 καλύτερα πληρώματα του διπλού σκιφ. Πλασαρίστηκαν στην 3η θέση με 7:20.64. Στον ημιτελικό, στις 9/8, θα διεκδικήσουν την πρόκριση για τον τελικό. Αυτό, όμως, που «έκλεψε» την παράσταση ήταν το πλήρωμα μας στην τετράκωπο ελαφρών βαρών. Οι Στέφανος Ντούσκος, Σπύρος Γιάνναρος, Γιάννης Πέτρου και Παναγιώτης Μαγδανής βρέθηκαν τελευταία στιγμή στο Ρίο (ύστερα από τον αποκλεισμό των Ρώσων, λόγω ντόπινγκ) αλλά έδειξαν ότι βρίσκονται σε άριστη κατάσταση. Πλασαρίστηκαν στην 3η θέση με 6:05.27. Οι Ντούσκος, Γιάνναρος και Πέτρου αγωνίζονται για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς ενώ ο Μαγδανής είχε πάρει μέρος και στο Λονδίνο. «Ζούμε το όνειρό μας και θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο. Από την Καστοριά βρεθήκαμε στο Ρίο Είναι ένα δώρο από τον Θεό και πρέπει να το εκμεταλλευτούμε», δήλωσαν στην «Κ» οι κωπηλάτες μας.
Η εθνική ομάδα πόλο των ανδρών πήρε, έστω και στο φινάλε, τη νίκη απέναντι στην Ιαπωνία (8-7). Οι διεθνείς μας ξεκίνησαν καλά αλλά στο δεύτερο και το τρίτο οκτάλεπτο έκαναν πολλά λάθη σε άμυνα και επίθεση, τα οποία διόρθωσαν στο 4ο. Αύριο (8/8), η εθνική θα αντιμετωπίσει την Σερβία (15.00).
Στην κολύμβηση, η Αννα Νουντουνάκη βελτίωσε το πανελλήνιο ρεκόρ στα 100μ. πεταλ. (58.27) αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να πάρει την πρόκριση. Πλασαρίστηκε στη 18η θέση και η Κριστέλ Βουρνά στην 23η. Στα 100μ. προσθ., ο Παναγιώτης Σαμιλίδης με 1.00.35 πλησίασε το ατομικό του ρεκόρ (1.00.25, θα του έδινε πρόκριση) και έμεινε 19ος. Ο νεαρός Δημήτρης Δημητρίου ήρθε 41ος στα 400μ. ελευθ. με χρόνο 3.54.98.
Το άθλημα της κολύμβησης, όμως, έκανε πρεμιέρα στο Ρίο με δύο παγκόσμια ρεκόρ. Η Κατίνκα Χόζου κατέκτησε το πρώτο χρυσό, ολυμπιακό, μετάλλιο στα 400 μ. μικτής ατομικής με χρόνο 4.26.36, που αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ (το προηγούμενο ήταν 4.28.43 της Κινέζας Γε Σιγουέν από τη διοργάνωση του Λονδίνου). Παγκόσμιο ρεκόρ πέτυχε και η Αυστραλία στα 4Χ100 μ. ελευθ. γυναικών. Με 3.30.65 (3.30.98 της ίδιας χώρας από το 2014) πήρε το χρυσό μετάλλιο και υπερασπίστηκε τον τίτλο που είχε κατακτήσει στο Λονδίνο.
Ο Γιάννης Ταμουρίδης, παρά το πρόβλημα του τραυματισμού του, πραγματοποίησε μία από τις καλύτερες εμφανίσεις του, στην ποδηλασία δρόμου. Ηρθε 51ος με χρόνο 6:30.05 (στο Λονδίνο ήταν 110ος). Χρυσός Ολυμπιονίκης αναδείχθηκε ο Βέλγος, Γκρεγκ βαν Αβερματ, με χρόνο 6:10.05.
kathimerini.gr 

Ρίο: Με 11 αθλητές και αθλήτριες η Ελλάδα στο σημερινό πρόγραμμα...