Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015

Tο ελληνικό χρέος μπορεί να καταστεί βιώσιμο... (Ολόκληρη η ανακοίνωση του Eurogroup)


Το ΔΝΤ θα συμμετέχει στην χρηματοδότηση...

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Eurogroup... 

Οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι διασφαλισμένες, το ύψος του προγράμματος θα φτάσει συνολικά τα 86 δισ. ευρώ, ενώ...
το ελληνικό χρέος μπορεί να καταστεί βιώσιμο με μέτρα που θα ληφθούν μετά την πρώτη αξιολόγηση, είπε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ κατά την συνέντευξη Τύπου, αμέσως μετά.

Σε πολιτικό επίπεδο είχαμε θετική και εποικοδομητική ατμόσφαιρα, υπήρχαν διαφορές, αλλά λύσαμε τα ζητήματα, τόνισε και πρόσθεσε ότι η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των Θεσμών, «είναι σε ευθυγράμμιση με την απόφαση της Συνόδου της 12ης Ιουλίου».

Οι ελληνικές αρχές έχουν καταδείξει προσήλωση τις τελευταίες εβδομάδες, είδαμε πολύ σημαντικά νομοθετικά βήματα ακόμα και τις τελευταίες ημέρες και έχουν βοηθήσει στην επανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης, επεσήμανε ο κύριος Ντάισελμπλουμ.

Τέλος, ο κύριος Ντάισεμπλουμ ενημέρωσε πως το Eurogroup υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό στο πλαίσιο του προγράμματος να υπάρχει ένας ισχυρός οργανισμός ιδιωτικοποιήσεων που θα είναι υπό την εποπτεία των θεσμών, και τα 25 δισ. ευρώ που θα προκύψουν από αυτόν θα διατεθούν για την αποπληρωμή του χρέους, ενώ άλλα 25 δισ. για επενδύσεις.

Σε σχέση με τα προαπαιτούμενα που έχουν ήδη ψηφιστεί, αξιολογήθηκαν θετικά από τους θεσμούς και αυτό καταδεικνύει ότι έχει ξεκινήσει η υλοποίηση του προγράμματος, επεσήμανε ο κύριος Ντάισελμπλουμ.

Ολόκληρη η δήλωση του Eurogroup (στα αγγλικά):

Στα 26 δισ. ευρώ η πρώτη δόση...


Με θετικό πρόσημο για την Ελλάδα ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες το έκτακτο Eurogroup με το οποίο επικυρώνεται η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές.

Οι...
υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με πληροφορίες ενέκριναν το πρόγραμμα και αποφάσισαν πως η Ελλάδα θα λάβει 26 δισ. ευρώ ως πρώτη δόση του προγράμματος. Τα 10 δισ. από τα συνολικά 26, θα χρηστιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών...

«Λευκός καπνός» από το Eurogroup…


Σε λίγη ώρα οι ανακοινώσεις...

Μόλις πριν από λίγα λεπτά ολοκληρώθηκε η πολύωρη συνεδρίαση του Eurogroup, για την Ελλάδα, με καλά πληροφορημένες πηγές να αναφέρουν πως υπάρχει συμφωνία.

Οι...
ανακοινώσεις αναμένονται σε λίγη ώρα...

Τηλεφωνικώς το… πράσινο φως!..


Σε ανοιχτή γραμμή με τους Υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης οι οποίοι συνεδριάζουν δια ζώσης στις Βρυξέλλες είναι η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία δεν παραβρέθηκε στο σημερινό Eurogroup.

Η...
γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν ταξίδεψε στις Βρυξέλλες, ωστόσο συμμετείχε τηλεφωνικώς στο Eurogroup και έδωσε το «πράσινο φως» από την πλευρά της Ουάσινγκτον για την επικύρωση της συμφωνίας που θα οδηγήσει στην εκταμίευση συνολικά 23 δισ. ευρώ.

Όπως ανέφεραν αξιωματούχοι της ευρωζώνης στο Reuters, η κυρία Λαγκάρντ εμφανίστηκε θετική και στήριξε την συμφωνία για τρίτο πακέτο διάσωσης στην Ελλάδα.

Ωστόσο, από το σημερινό Eurogroup δεν θα υπάρξουν αποφάσεις για το κρίσιμο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους. Το αγκάθι παραμένει στις διαπραγματεύσεις, καθώς αφενός το ΔΝΤ θέτει ως προϋπόθεση την απομείωση του ελληνικού χρέους για να συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα, αφετέρου οι ευρωπαίοι και κυρίως το Βερολίνο, αν και τάσσονται κατά του κουρέματος, θέλουν οπωσδήποτε το Ταμείο στο τρίτο ελληνικό πακέτο...

Γράφουν την συμφωνία...


Πριν τα μεσάνυχτα οι ανακοινώσεις...

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, φαίνεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έχουν καταλήξει σε συμφωνία και οι διαβουλεύσεις μπαίνουν στην...
τελική ευθεία για τη συγγραφή της κοινής ανακοίνωσης.

Ο Guardian μεταδίδει οι ΥΠΟΙΚ πλησιάζουν σε συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα και αυτή τη στιγμή κανουν ένα μικρό διάλειμμα προκειμένου να επεξεργαστούν το κείμενο της ανακοίνωσης. Όπως όλα δείχνουν, η πρόταση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει φύγει από το τραπέζι και οι συζητήσεις οδηγούνται σε κοινό τόπο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη βελγική πρωτεύουσα, το ζήτημα που απασχολεί το Eurogroup είναι ο τρόπος που θα γίνεται η χρηματοδότηση της Ελλάδας, δηλαδή πώς θα εκταμιευθούν τα συνολικά 23 δισ. ευρώ που προβλέπει η πρώτη δόση. Οι συζητήσεις εστιάζονται στο αν η χρηματοδότηση θα γίνει εφάπαξ ή θα έρχεται σταδιακά, μετά από μηνιαίες αξιολογήσεις της πορείας του προγράμματος και της ελληνικής οικονομίας.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η δόση των 23 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί σε δύο φάσεις. Συγκεκριμένα, άμεσα θα εκταμιευθούν 13 δισ. ευρώ από τα οποία τα 12,5 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν δανειακές υποχρεώσεις της χώρας, ενώ τα υπόλοιπα 0,5 δισ. για ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Σε δεύτερο χρόνο, αλλά άμεσα, θα υπάρξουν άλλα 10 δισ. ευρώ με μοναδικό σκοπό την ενίσχυση των τραπεζών. Θα καταβληθεί προσπάθεια για την εκταμίευση ενός ακόμα σημαντικού ποσού που θα κατευθυνθεί αποκλειστικά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Επιπλέον, σημαντικό κεφάλαιο είναι το ζήτημα της συμμετχοής ή μη του ΔΝΤ στο τρίτο πακέτο διάσωης της Ελλάδας, με το Βερολίνο να το θέτει ως προϋπόθεση. Από την πλευρά της η Ουάσινγκτον θέτει τη δική της κρίσιμη προϋπόθεση για να συμμετάσχει στην ελληνική χρηματοδότηση: Την απομείωση του ελληνικού χρέους, το οποίο θεωρεί μη βιώσιμο.

Διαφωνίες υπήρξαν και στον ρόλο που θα διαδραματίζει το νέο Ταμείο αποκρατικοποιήσεων, με τα κράτη μέλη της ΕΕ να θέλουν η Κομισιόν να έχει ελεγκτικό ρόλο. Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να είναι το νέο ΤΑΙΠΕΔ ένας αναπτυξιακός οργανισμός διαχέιρισης της δημόσιας περιουσίας και όχι εκποίησης.

Από την πλευρά τους οι Γερμανοί θέλουν να συμπεριληγθούν και οι τράπεζες στο υπερταμείο...

Κοινόν έγκλημα, ουδέν έγκλημα



ΤΑΣΟΥΛΑ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ
 Σε μια άλλη στιγμή ίσως δεν θα έκανε την παραμικρή εντύπωση το αίτημα της ΚΕΔΕ για εξίσωση των αποδοχών των δημάρχων μεγάλων δήμων με εκείνες (μειωμένες, έστω) των βουλευτών - και ποιος δεν τις έχει ζηλέψει; Ομως σήμερα... Οι δήμαρχοι, υποστήριξε η ΚΕΔΕ με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό, «έχουν τη μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση (εκλέγονται από το 50%+1 των ψήφων των τοπικών κοινωνιών)», «η υπογραφή ενός δημάρχου ενέχει μεγαλύτερες ευθύνες από αυτήν ενός βουλευτή», ενώ η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ήδη συνεισφέρει, μεταξύ άλλων, με την «περικοπή κατά 60% των μισθών των δημάρχων και την κατάργηση των αμοιβών των δημοτικών συμβούλων». Για δήμους με 10.000-50.000 κατοίκους η ΚΕΔΕ ζήτησε το 80% της βουλευτικής αποζημίωσης, και το 60% για εκείνους κάτω των 10.000 κατοίκων. Ακόμη, «εφόσον αμείβονται οι επιτροπές της Βουλής, θα πρέπει να αμείβονται και οι επιτροπές των δήμων, καθώς και τα δημοτικά τους συμβούλια».

Σήμερα οι δήμαρχοι μεγάλων δήμων αμείβονται με 4.275 ευρώ μηνιαίως, κατ’ αντιστοιχία με τον μισθό του γενικού γραμματέα υπουργείου (με το «μεσοπρόθεσμο» οι αποδοχές των γενικών γραμματέων είχαν μειωθεί συμπαρασύροντας και εκείνους των αιρετών). Οι δήμαρχοι δήμων 20.000-100.000 κατοίκων αμείβονται με το 80% του μισθού του γενικού γραμματέα (3.420 ευρώ) και εκείνοι μικρότερων με 2.565 ευρώ.

Με το νομοσχέδιο Βερναρδάκη καταργείται το αφορολόγητο των βουλευτών (μείωση 20% στις αποδοχές τους), ενώ προβλέπεται και μείωση 15% των μισθών των γενικών γραμματέων των υπουργείων. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης δεν κάνει καμία νύξη για την ενδεχόμενη μείωση των μισθών των δημάρχων, ως αποτέλεσμα της μείωσης των αμοιβών των γενικών γραμματέων των υπουργείων, και ζητά απευθείας εξίσωση με τις απολαβές των βουλευτών (συνολικά, περίπου 6.200 ευρώ), μετατοπίζοντας τη «μάχη» σε ένα άλλο πεδίο, προφανώς για να αποφύγει τα χειρότερα.

Ομως, προτείνοντας την εξίσωση αυτή οι δήμαρχοι, ζητώντας, εν μέσω αξεπέραστης κρίσης, αύξηση αντί «μη μείωσης», ταυτίζονται με εκείνους που, χρόνια τώρα, κατηγορούνται ότι σε δύσκολους καιρούς απαιτούν οι ίδιοι να βγαίνουν αλώβητοι από την «πυρά» (δεν λέμε να μην έχουν αξιοπρεπείς μισθούς οι βουλευτές, να μην απολαμβάνουν διευκολύνσεις και υποστήριξη ώστε να μην εξαρτώνται από συμφέροντα, αλλά να μην ξεπερνούν ένα «πλαφόν», κυρίως σε έξτρα και επιδόματα, που ορίζεται από το κοινό αίσθημα και την κοινή λογική). Δηλαδή οι δήμαρχοι κατατάσσονται μοιραία με όσους προτιμούν -και δεν είναι μόνον οι βουλευτές!- την ηδύτητα της ειδικής μεταχείρισης από την (εξωτερική) πίεση για ισοκατανομή των δεινών. Δεν είναι απόδειξη καπατσοσύνης το να μένεις έξω από τον χορό, το να είσαι ελεύθερος από το βάρος της κοινής μοίρας, το να ανήκεις στους εθισμένους στην ευνοιοκρατία, στους κακομαθημένους του κυβερνητικού μας συστήματος, με τη δικαιολογία ότι τα πλουσιοπάροχα προνόμια αποτελούν τη δικλείδα ασφαλείας για τη διαφθορά. Είναι ένδειξη εαυτουλισμού. Ομως αυτή είναι μια παλιά έξις. Και μια διαδεδομένη φιλοσοφία. Οπότε... «κοινόν έγκλημα, ουδέν έγκλημα».
Έντυπη  "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Σε θετικό κλίμα για την Ελλάδα το Eurogroup

Σε θετικό κλίμα εξελίσσεται το  Εurogroup. Πριν λίγο υπήρξε διακοπή για να γραφτεί η κοινή ανακοίνωση. Σύμφωνα με πηγές, η Ελλάδα πάει σε κανονικό πρόγραμμα μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και όχι σε δάνειο - γέφυρα. Τα θετικά μηνύματα είχαν φανεί από νωρίς και πιο συγκεκριμένα από τη συνεδρίαση του EWG που είχε προηγηθεί.
Στο κοινό ανακοινωθέν θα υπάρξει αναφορά που αποκλείει το bail-in καταθετών αλλά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για bail in των ομολογιούχων. Επίσης ένα από τα θέματα που συζητούνται είναι πότε θα γίνει η εξέταση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
kathimerini.gr

Πηγές ΥΠΟΙΚ: Σε δύο δόσεις η πρώτη εκταμίευση



Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Euro Working Group που προηγήθηκε του Eurogroup, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών.
Όπως αναφέρεται, και οι τρείς θεσμοί (ΕΚΤ, Κομισιόν και ΔΝΤ) έκαναν θετική εισήγηση ως προς το αίτημα της Ελλάδας για ένταξη σε πρόγραμμα τριών χρόνων κάτι που θα σημάνει την αποφυγή δανείου - γέφυρα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, άμεσα θα εκταμιευθούν 13 δισ. ευρώ από τα οποία τα 12,5 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν δανειακές υποχρεώσεις της χώρας, ενώ τα υπόλοιπα 0,5 δισ. για ληξιπρόθεσμες οφειλές [Arrears]. Σε δεύτερο χρόνο, αλλά άμεσα, θα υπάρξουν άλλα 10 δισ. ευρώ με μοναδικό σκοπό την ενίσχυση των τραπεζών. Θα καταβληθεί προσπάθεια για την εκταμίευση ενός ακόμα σημαντικού ποσού που θα κατευθυνθεί αποκλειστικά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Ακόμη τονίζεται ότι οι διαφωνίες εντοπίστηκαν στις διαφορετικές απόψεις ως προς τη λειτουργία του νέου Ταμείου και πως θα εκμεταλλεύεται τα περιουσιακά του ελληνικού δημοσίου. Τέλος, όπως αναφέρεται, ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα, που συμφωνήθηκαν στην Αθήνα, ορισμένα μέλη επισήμαναν ότι είναι χαμηλά.
 kathimerini.gr

Τι είναι η ελεύθερη οικονομία;

Tvxs Σκίτσο
                                                         τού Δερμεντζόγλου

Τους πήρε ο ύπνος...


ΦΩΤΟ...
Δεν άντεξαν. Η συνεδρίαση της Ολομέλειας τράβηξε μέχρι το πρωί και πολλοί βουλευτές αποκοιμήθηκαν πάνω στα έδρανα.
Ιδου...





Μετατραυματικό σοκ...


Ολομέλεια της Βουλής
Kάποτε ομολογήθηκε ότι τα ψέματα τελείωσαν...

Δημήτρης Τρίμης

Σε μελαγχολικό κλίμα έκλεισε η γκραν γκινιόλ συνεδρίαση της Βουλής κατά τη διάρκεια της οποίας, κατά την άποψή μου, έγιναν ραγδαίες μεταβολές στα μυαλά των ανθρώπων.Μέσα κι έξω από τη Βουλή και παρά τις εντάσεις, τις προσωπικές κόντρες, την βολική καθήλωση στα «επί της διαδικασίας» που μόνο προσωρινά μπορεί να κρύψουν την προγραμματική ένδεια του πολιτικού κόσμου, κάποτε ομολογήθηκε ότι τα ψέματα τελείωσαν.Ότι δηλαδή η χώρα είναι αληθινά χρεοκοπημένη. Ότι τα δημόσια ταμεία, οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις έχουν στεγνώσει και οι δανειακές υποχρεώσεις, όπως και οι πληρωμές για μισθούς και συντάξεις, τρέχουν χωρίς έλεος.Ότι η κυβέρνηση Τσίπρα, παρά την επιτυχημένη διεθνοποίηση του ζητήματος του αβίωτου δημόσιου χρέους και των αδιεξόδων της νεοφιλελεύθερης φονικής συνταγής των Θεσμών, υποχρεώθηκε να συνθηκολογήσει. «Για να κρατήσει τη χώρα ζωντανή», για «για μην αυτοκτονήσει», όπως είπε -με ειλικρίνεια, νομίζω- ο Αλέξης Τσίπρας.Το κεντρικό πολιτικό θέμα που δημιουργήθηκε και πρέπει χωρίς χρονοτριβές να απαντηθεί (στις προσεχείς κάλπες) είναι ένα: πώς έπρεπε να αντιδράσει μια νέα κυβέρνηση της Αριστεράς λίγο πριν, αλλά και αμέσως μετά, τον εκβιασμό των πιστωτών;Μένει και το παλεύει ή αποχωρεί ταπεινωμένη; Πώς διαχειρίζεται ένα κόμμα και μια κοινωνία το σοκ της συνθηκολόγησης, όπου ένα βροντερό όχι του ελληνικού λαού μεταλλάσσεται σε ένα νέο μνημόνιο;Και αυτή η υποχώρηση μπροστά στην προσχεδιασμένη ασφυξία της Ελλάδας από τους Θεσμούς και τις αγορές και την διαρκή δολιοφθορά από τη ντόπια ελίτ, είναι στρατηγικού τύπου ή ένας τακτικός ελιγμός ανασυγκρότησης και αντεπίθεσης;Και στο εξής θα σχεδιαστεί, στα σοβαρά αυτή τη φορά, ένα εναλλακτικό πλάνο αποδέσμευσης από την Ευρωζώνη, όταν αποδειχθεί πολύ γρήγορα ότι και πάλι οι Θεσμοί θα απαγορεύουν κάθε κυβερνητική κίνηση που θα αντιμετωπίζει την κοινωνική ανισότητα και τη εγκληματική διαφθορά;Υποθέτουμε ότι η συμφωνία τουλάχιστον θα επιταχύνει τον πολιτικό αναδασμό, τις ιδεολογικοπολιτικές διεργασίες επί πραγματικών δεδομένων και θα οδηγήσει στην αναγέννηση της δημόσιας ζωής.

Ότι θα δοθεί χρόνος στην κυβέρνηση να αποδείξει πως μπορεί και θέλει να παραμείνει αριστερή και να κυβερνήσει χωρίς παρωπίδες και δόγματα με πολύ μυαλό, ανιδιοτέλεια και διαφάνεια, για όλο και περισσότερη δημοκρατία, δικαιοσύνη και ισότητα.efsyn.gr
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει ο Τσίπρας...


Αλέξης Τσίπρας Η κυβέρνηση μετρά πλέον 118 βουλευτές (ONOMATA)...

NEA ANAΡΤΗΣΗ


Ψήφο εμπιστοσύνης αναμένεται να ζητήσει η κυβέρνηση, μετά τις...

20 Αυγουστου, οταν δηλαδή θα έχει υπογραφεί η νεα συμφωνια με τους δανειστές.

Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, 32 ψήφισαν ΟΧΙ, 11 Παρών, 118 ΝΑΙ, 3 ΝΑΙ επί της αρχής και υπήρξε μία αποχή.


Aναλυτικά,  ΟΧΙ ψήφισαν οι: Λαφαζάνης, Βαρουφάκης, Κωνσταντοπούλου, Βαλαβάνη, Στρατούλης, Ήσυχος, Κοδέλας, Ζαχαριάς, Σωτηρίου, Χατζηλάμπρου, Κώτσιας, Λαπαβίτσας, Σταθάς, Χαραλαμπίδου, Γαϊτάνη, Σκούμας, Ιωαννίδης, Τσανάκα, Δελημήτρος, Ζερδελής, Διαμαντόπουλος, Σαμοΐλης, Μακρή, Διώτη, Αμμανατίδου, Ζάννας, Κριτσωτάκης, Λεουτσάκος Πετράκος, Ψαρρέα και Κυρίτση και Ε. Ουζουνίδου.

"Παρών" δήλωσαν Α. Μητρόπουλος, Ν. Μιχαλάκης, Δ. Τζήκα, Β. Κατριβάνου, Χ. Καραγιαννίδης, Κ. Δερμιτζάκης, Θ. Κουρεμπές Γ. Κυρίτσης, Μ. Κανελλοπούλου και Α. Καββαδία.

Απόντες Γ. Ακριώτης...

Τα πράγματα είναι απλά...

Γιώργος Σταθάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος
Αν δεν ψηφίσουμε απόψε πάμε για συμφωνία- γέφυρα...
Την ανάγκη άμεσης ψήφισης του 3ου Μνημονίου επισήμανε πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, επιχειρώντας να επιλύσει σε πολιτική βάση το...
ζήτημα που έχει προκύψει με τις δύο κυβερνητικές τροπολογίες και το σύννομο ή όχι της συζήτησής τους, στην ολομέλεια της Βουλής.
 Όπως είπε «τα πράγματα είναι αρκετά απλά, στο Εurogroup η κυβέρνηση θα πρέπει να πάει με ψηφισμένα τα προαπαιτούμενα και την δανειακή σύμβαση» αλλιώς «δεν θα υπάρχει απόφαση από το Eurogroup και θα πάμε στο δάνειο – γέφυρα»...