Τρίτη 9 Αυγούστου 2016

Πούτιν - Ερντογάν έσφιξαν τα χέρια στην Αγ. Πετρούπολη

Πρώτη συνάντηση των προέδρων Ρωσίας και Τουρκίας μετά την κρίση στις σχέσεις τους
Τρίτη, 09 Αυγούστου 2016 14:18
UPD:15:29

EPA/ANATOLY MALTSEV

Το παρασκήνιο της συνάντησης Πούτιν - Ερντογάν...

Ποιοι έφεραν κοντά Πούτιν και Ερντογάν Ένα απίστευτο παρασκήνιο αποκαλύπτεται για το πως ήρθαν και πάλι κοντά Ερντογάν και Πούτιν, με αποκορύφωμα την σημερινή συνάντηση  στην Αγία Πετρούπολη.

Όπως αποκαλύπτουν...
σήμερα τουρκικά ΜΜΕ, η Ρωσία και η Τουρκία διαπραγματεύθηκαν μυστικά τη συμφιλίωση τους στην Τασκένδη, την πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν, έπειτα από μια μεσολάβηση η οποία πραγματοποιήθηκε κυρίως από έναν τούρκο επιχειρηματία και τον πρόεδρο του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ.

Ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συναντά σήμερα στην Αγία Πετρούπολη τον ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, για να επισφραγίσει αυτή τη συμφιλίωση, έπειτα από μήνες διπλωματικής ψυχρότητας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, η Τουρκία είχε αρχίσει να βολιδοσκοπεί τη Ρωσία για να τερματισθεί η κρίση μέσω του Τσαβίτ Τσαγκλάρ, επιχειρηματία και πρώην υπουργού. Ο τελευταίος, έχει καλές σχέσεις με τον επικεφαλής της ρωσικής δημοκρατίας του Νταγκεστάν στον Καύκασο, τον Ραμαζάν Αμπντουλατίποφ, ο οποίος έχει με τη σειρά του πρόσβαση στον σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής του ρώσου προέδρου, τον Γιούρι Ουσάκοφ.

Στη συνέχεια η Άγκυρα άρχισε να συντάσσει μια επιστολή προς τη Μόσχα για να εκφράσει τη λύπη της για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού.

Έτσι στις 24 Ιουνίου, έπειτα από αίτημα του ουζμπέκου προέδρου, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, ο Ιμπραήμ Καλίν, έσπευσε στην Τασκένδη, όπου ο Πούτιν συμμετείχε στη σύνοδο του οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης. Η επιστολή επιδόθηκε στον σύμβολο εξωτερικής πολιτικής του ρώσου προέδρου και ο Πούτιν έδωσε τότε το πράσινο φως για τη συμφιλίωση, υποστηρίζει η Hurriyet.

Στη συνέχεια τα δύο μέρη δημοσιοποίησαν την επιστολή στις 27 Ιουνίου, ανοίγοντας τον δρόμο για τον τερματισμό της κρίσης, η οποία υπήρξε εξαιρετικά επιβλαβής για την τουρκική οικονομία.

Η επίσκεψη Ερντογάν στη Ρωσία είναι η πρώτη από τον Νοέμβριο του 2015- όταν τουρκικά μαχητικά είχαν καταρρίψει ρωσικό αεροσκάφος στα σύνορα Τουρκίας- Συρίας, επειδή «παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο»- αλλά και η πρώτη επίσκεψη του Ερντογάν στο εξωτερικό μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου.

newsbeast.gr

Εως 30.000 ευρώ την εβδομάδα τα ενοίκια για βίλες στη Μύκονο


Ο προϋπολογισμός των επενδυτών κυμαίνεται από 800.000 ευρώ έως 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ, όταν πρόκειται για πολυτελή ακίνητα με ακόμα περισσότερες ανέσεις, όπως μεγάλους κήπους, απρόσκοπτη και άμεση πρόσβαση στη θάλασσα, φθάνει έως και τα 3 εκατ. ευρώ.
Ο προϋπολογισμός των επενδυτών κυμαίνεται από 800.000 ευρώ έως 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ, όταν πρόκειται για πολυτελή ακίνητα με ακόμα περισσότερες ανέσεις, όπως μεγάλους κήπους, απρόσκοπτη και άμεση πρόσβαση στη θάλασσα, φθάνει έως και τα 3 εκατ. ευρώ.
ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΥΣΟΥΝΗΣ
Αποδόσεις 5 αστέρων, οι οποίες φθάνουν έως 30.000 ευρώ την εβδομάδα, απολαμβάνουν οι ιδιοκτήτες πολυτελών βιλών στη Μύκονο από τις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις των ακινήτων τους σε τουρίστες κατά την αιχμή της καλοκαιρινής περιόδου.

Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα που περιλαμβάνει η τελευταία έκθεση της διεθνούς εταιρείας παροχής συμβουλών ακινήτων Algean Property για την τουριστική αγορά και την αγορά ακινήτων της Μυκόνου. Σύμφωνα με την έκθεση, η μέση τιμή ενοικίασης των πολυτελών βιλών κινείται σε εβδομαδιαία βάση κατά μέσον όρο στις 10.000 ευρώ, ενώ στην αιχμή της σεζόν η απόδοση συνήθως τριπλασιάζεται. Σε ό,τι αφορά τα ξενοδοχεία 5 αστέρων της Μυκόνου, η μέση τιμή κινείται στα 800 ευρώ ανά διανυκτέρευση. Η δυναμικότητα των ξενοδοχείων στη Μύκονο ανέρχεται σε 175 μονάδες, με 5.861 δωμάτια και 11.724 κλίνες.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η τάση αύξησης των επισκεπτών υψηλού εισοδηματικού επιπέδου στο νησί, απαιτείται, πέραν της ανάπτυξης νέων ξενοδοχείων, και η αναβάθμιση του υφιστάμενου ξενοδοχειακού δυναμικού. Παρά την προσπάθεια αναβάθμισης των μονάδων, τα τελευταία χρόνια μόνο το 29% των ξενοδοχείων της Μυκόνου κατατάσσεται στην υψηλή κατηγορία. Το μέσο μέγεθος δυναμικότητας των ξενοδοχείων στο νησί ανέρχεται στα 33 δωμάτια, ενώ το αντίστοιχο μέγεθος των μονάδων πολυτελείας φθάνει στα 63 δωμάτια. Η λειτουργία για την πλειονότητα των ξενοδοχειακών μονάδων κυμαίνεται από 180 έως 240 ημέρες. Επίσης, τα ποσοστά πληρότητας για τα ξενοδοχεία που λειτουργούν σε εποχική βάση κυμαίνονται από 60% έως 80%, ενώ για τα ξενοδοχεία που παραμένουν ανοιχτά όλο τον χρόνο κυμαίνονται από 35% έως 45%. Παράλληλα το υπουργείο Τουρισμού έχει χορηγήσει ειδικό σήμα λειτουργίας για τουριστική χρήση σε 650 επιπλωμένες βίλες. Εξ αυτών το 50% αδειοδοτήθηκε τον τελευταίο χρόνο. Σε επενδυτικό επίπεδο αξίζει να αναφερθούμε στη λειτουργία των νέων ξενοδοχείων Kensho Boutique Ηotel and Suites, δυναμικότητας 25 δωματίων και 10 σουιτών, και Bill and Coo Coast, δυναμικότητας 17 σουιτών.

Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, που επικαλείται η έκθεση στη Μύκονο, υπάρχουν 6.676 κύριες κατοικίες και 1.290 παραθεριστικές. Μάλιστα, πολλές παραθεριστικές κατοικίες έχουν περάσει σε χέρια ξένων. Επιπροσθέτως, η ζήτηση για αγορές ακινήτων από το εξωτερικό βαίνει αυξανόμενη την τελευταία διετία. Το ενδιαφέρον καταγράφεται κυρίως από τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Γαλλία και τις σκανδιναβικές αγορές. Αυξανόμενο ενδιαφέρον για αγορές καταγράφεται από τα Ηνωμένα Αραβικά, τον Λίβανο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, το Κουβέιτ και τη Σαουδική Αραβία. Ελπιδοφόρα χαρακτηρίζει η έκθεση και την ομογενειακή αγορά κυρίως από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Η αύξηση της ζήτησης καθοδηγείται από την πτώση των τιμών στην αγορά σε σχέση με τις τιμές προ πενταετίας και τις υψηλές αποδόσεις που παρέχουν οι ενοικιάσεις των ακινήτων σε τουρίστες. Οι περισσότεροι επενδυτές αναζητούν ακίνητα με περισσότερα από τρία υπνοδωμάτια, πισίνα, θέα στη θάλασσα και εύκολη πρόσβαση στη Χώρα ή σε μία παραλία. Ο προϋπολογισμός των επενδυτών κυμαίνεται από 800.000 ευρώ έως 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ, όταν πρόκειται για πολυτελή ακίνητα με ακόμα περισσότερες ανέσεις, όπως μεγάλους κήπους, απρόσκοπτη και άμεση πρόσβαση στη θάλασσα, φθάνει έως και τα 3 εκατ. ευρώ.

Οι τιμές σε σχέση με πέντε χρόνια πριν έχουν υποχωρήσει έως και 30%. Η τιμή πώλησης για εξοχικές κατοικίες κυμαίνεται από 5.000 έως 7.000 ευρώ ανά τ.μ. Ομως για τις νεότευκτες πολυτελείς βίλες η τιμή ξεπερνά τις 10.000 ευρώ ανά τ.μ. Γενικότερα, η Μύκονος θεωρείται ένας από τους πλέον σημαντικούς πολυτελείς προορισμούς στη Μεσόγειο για την αγορά των παραθεριστικών κατοικιών. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η αγορά της εξοχικής κατοικίας είναι από τις πλέον υποσχόμενες στη Νότια Ευρώπη. Υπολογίζεται ότι έως το 2020 θα αγοραστούν από Βορειοευρωπαίους περίπου 2 εκατ. παραθεριστικές κατοικίες σε χώρες της Νότιας Ευρώπης. 

από τήν Έντυπη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Αναμνήσεις από παλιές μυκονιάτικες γειτονιές...

Ο Γιώρης ο κλητήρας μέ τίς γειτόνισσες του στό "λευκό στενό".
Δεκαετία τού '60.
Η Δεσποινού, περιέργως, απουσιάζει.


Μονομαχίες γιά τήν ΕΛΣΑ* ...

Του Κώστα Γρηγοριάδη 8-8-2016
 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
*ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

(Ο τίτλος είναι τής "Ν.Μ.")

Έτοιμο το business plan από τον Σκλαβενίτη για τη «διάσωση» του Μαρινόπουλου

Πρόσωπο μέσα στις διαπραγματεύσεις μιλώντας ανώνυμα στο Βήμα της Κυριακής δήλωσε πως «αδυνατεί να προβλέψει την όποια εξέλιξη» παρότι ο οικονομικός και νομικός έλεγχος (due dilligence) έχει ολοκληρωθεί
Η οικογένεια Σκλαβενίτη έχει ζητήσει από τις τράπεζες χρηματοδότηση άνω των 300 εκατ. ευρώ ως απαραίτητο συστατικό της «συνταγής» για την ανάταξη του Μαρινόπουλου.

Σχεδόν το σύνολο του ποσού θα πάει για τη μερική αποπληρωμή των οφειλών προς τους προμηθευτές, ώστε οι τελευταίοι να αρχίσουν εκ νέου να τροφοδοτούν με προϊόντα τα ράφια της Μαρινόπουλος. Οι τράπεζες στην αρχή ήταν διστακτικές, καθώς τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, όταν έγιναν γνωστά τα προβλήματα του ομίλου, χρηματοδότησαν την οικογένεια Μαρινόπουλου αλλά απεδείχθη ότι έβαζαν λεφτά στον πίθο των Δαναΐδων. Τελικά επείσθησαν ότι η επιχείρηση διάσωσης χρειάζεται φρέσκο χρήμα, αλλά τώρα η διαπραγμάτευση έχει κολλήσει στους όρους της δανειοδότησης.

Ορισμένοι τραπεζίτες επέμεναν να ακολουθηθεί και στην περίπτωση της Μαρινόπουλος το μοντέλο σωτηρίας του Βερόπουλου από τον όμιλο Μετρό. Δηλαδή μόνο με αναδιάρθρωση δανείων, όχι «κούρεμα» στους προμηθευτές που είναι έτσι κι αλλιώς πελάτες των τραπεζών, και ίδια συμμετοχή του επενδυτή.Τα μεγέθη όμως δεν είναι τα ίδια.

Σε στάση αναμονής και η κυβέρνηση

Υπό την προϋπόθεση ότι εντός της εβδομάδας βγει "λευκός καπνός” από τις διαπραγματεύσεις, το επόμενο βήμα είναι να συνταχθεί το συμφωνητικό με βάση το 106Β του πτωχευτικού κώδικα, να περάσει το θέμα από τα διοικητικά συμβούλια των εμπλεκομένων μερών και από τις γενικές τους συνελεύσεις, προκειμένου να προχωρήσει η όλη διαδικασία.

Εκτός από την αγορά, το σχέδιο διάσωσης της Μαρινόπουλος φαίνεται να αναμένει και η Κυβέρνηση προκειμένου να αναζητήσει λύση στο ζήτημα των απλήρωτων προμηθευτών της Μαρινόπουλος, κάτι που επιβεβαιώνει και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδης.

Ωστόσο, την ίδια ώρα η κυβέρνηση μελετά εναλλακτικά σενάρια σε περίπτωση που ναυαγήσει το deal, καθώς γνωρίζει πως δεν μπορεί να «σηκώσει» τον κοινωνικό αντίκτυπο ενδεχόμενης χρεοκοπίας του Μαρινόπουλου.

Στο πλαίσιο αυτό στελέχη ταξιδεύουν εκτός χώρας και ήδη έχουν προσεγγίσει ξένους λιανεμπόρους για να τους πείσουν να επενδύσουν στον Μαρινόπουλο. 

thepressproject.gr

Φήμες για «ανταρσία» στελεχών σε ΔΟΛ – ΠΗΓΑΣΟ...

ΜΜΕΔιαφωνούν με τους χειρισμούς των αφεντικών τους…
Φήμες για πιθανή «ανταρσία» στελεχών του ΔΟΛ και του ΠΗΓΑΣΟΥ εκπέμπεται αντίστοιχα από Μιχαλακοπούλου και Μεταμόρφωση…
Ως αποτέλεσμα της κακής κατάστασης που επικρατεί στους δυο οργανισμούς… Αλλά και της περαιτέρω επιδείνωσης από τις εξελίξεις στο MEGA.

Στην ουσία η αβεβαιότητα που αντιμετωπίζουν για πρώτη φορά… Το τέλος μιας σειράς προνομίων που απολάμβαναν, ακόμη και κατά τη διάρκεια της κρίσης… Αλλά κυρίως η αλλαγή συσχετισμού δυνάμεων στο χώρο των media που ανατρέπει ισορροπίες χρόνων, βάζοντας παραδοσιακές δυνάμεις στο περιθώριο – αν όχι στην αποστρατεία… Έχει προκαλέσει ανησυχία σε μια σειρά από στελέχη των δυο οργανισμών, πιστά και ταυτισμένα με τους ιδιοκτήτες τους, με θητεία πολλών χρόνων στο πλευρό τους… Προνομιούχα στελέχη που δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες… Και κυρίως να κατανοήσουν τη στάση των αφεντικών τους!

Το τελευταίο είναι αυτό που έχει προκαλέσει και τις φήμες περί «ανταρσίας», δεδομένου ότι τα εν λόγω στελέχη δεν είδαν ποτέ με καλό μάτι τους χειρισμούς των αφεντικών τους. Και ειδικά στην περίπτωση του ΠΗΓΑΣΟΥ, που κάνουν λόγο για «ενδοτικότητα» και «παράδοση»!

Επιπλέον ποτέ τους δεν «χώνεψαν» τους χειρισμούς των αφεντικών τους στην υπόθεση του MEGA… Δεν μπορούν να «συγχωρήσουν» ότι χάθηκε το κανάλι από καμώματα!

Τέλος, αν και δεν συνδέονται οι φωνές στα σοσιαλ μίντια που επέκριναν τη στάση Μπόμπολα στην Επιτροπής της Βουλής για τα δάνεια, με τα εν λόγω υψηλόβαθμα στελέχη… Αποτυπώνουν όμως ένα κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό των δυο «μαγαζιών» και αποτελεί πηγή συζητήσεων στους κλειστούς κύκλους των στελεχών αυτών που πλήττονται από τις εξελίξεις...
enimerosi24.gr

Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου: Ιστορίες Κοσμημάτων από τις Κυκλάδες

Τρίτη, 09 Αυγούστου 2016


Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων εγκαινιάζει, στο ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου, την Τετάρτη 10 Αυγούστου, στις 8 το βράδυ, την πρώτη μεγάλη περιοδική διακυκλαδική έκθεση, με τίτλο «Vanity. Ιστορίες Κοσμημάτων από τις Κυκλάδες».
Στην έκθεση παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικά κοσμήματα από τις Κυκλάδες, σε μια ιστορική γραμμή που εκτείνεται σε βάθος 7 χιλιετιών. Από τα νεολιθικά κοσμήματα της 6ης χιλιετίας π.Χ. έως τη δεκαετία του 1970, η ιστορία τους ανιχνεύεται μέσα από 230 εκθέματα που προέρχονται από 19 διαφορετικά Κυκλαδονήσια: Αμοργό, Άνδρο, Δεσποτικό, Δήλο, Θήρα, Ίο, Κέα, Κίμωλο, Κύθνο, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Ρήνεια, Σάλιαγκο, Σίφνο, Σύρο, Σχοινούσα και Τήνο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΚΟΥΚΟΥ
Χρυσά σκουλαρίκια. Πάρος. 1ος αι. π.Χ..

Τα περισσότερα εκθέματα, παλιότερα και πρόσφατα ανασκαφικά ευρήματα, παρουσιάζονται πρώτη φορά στο κοινό. Ανάμεσά τους υπάρχουν κοσμήματα που παρουσιάζονται πρώτη φορά στις Κυκλάδες, παρά την προέλευσή τους από αυτές, δάνεια στη «Vanity» από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών και το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, αλλά και κοσμήματα που εκτίθενται πρώτη φορά στο πλαίσιο μιας αρχαιολογικής έκθεσης, δάνεια του Λαογραφικού Μουσείου Μυκόνου, του Εκκλησιαστικού Μουσείου Εκατονταπυλιανής Πάρου και της Συλλογής Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Έργων Νάουσας Πάρου, καθώς και τα κοσμήματα της Μαρουλίνας, ευγενής παραχώρηση του εγγονού της Άρη Γεωργιάδη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΚΟΥΚΟΥ
Χρυσά σκουλαρίκια με ημιπολύτιμους λίθους και Ερωτιδείς. Δήλος, Β΄ μισό 2ου - αρχές 1ου αι. π.Χ. Πηγή - Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Τη θεματική της έκθεσης υποστηρίζουν τρία μοναδικά ζωγραφικά έργα: μια εικόνα Παναγίας Βρεφοκρατούσας του 17ου αι. από την Πάρο, η γνωστή υστεροκυκλαδική τοιχογραφία με την «Ιέρεια» από την προϊστορική πόλη του Ακρωτηρίου και μια τοιχογραφία ολόσωμης Παναγίας Βρεφοκρατούσας του 13ου αιώνα από τη Νάξο. Οι τοιχογραφίες εκτίθενται για πρώτη φορά στις Κυκλάδες -η τελευταία μάλιστα για πρώτη φορά εν γένει.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΚΟΥΚΟΥ
Χάλκινη οκτώσχημη πόρπη. Δεσποτικό. 8ος αι. π.Χ
Διαδήματα, σφηκωτήρες και σκουλαρίκια, περιδέραια και περίαπτα, πόρπες και περόνες, δαχτυλίδια και βραχιόλια, φτιαγμένα από όστρεα, οστά και ελεφαντόδοντο, απλούς και ημιπολύτιμους λίθους, γυαλί, φαγεντιανή και κοράλλι, αλλά και από χαλκό, άργυρο και χρυσό, φανερώνουν τη διαχρονική ανάγκη του ανθρώπου να στολίζει το σώμα, τα μαλλιά και τα ενδύματά του, ώστε να προσελκύει, να γοητεύει, να ξεχωρίζει, να επιβάλλεται, να προσελκύει ευνοϊκές δυνάμεις ή να αποτρέπει το κακό. Από την πολυσημία αυτών των τέχνεργων, επελέγη να προβληθεί ο ρόλος τους ως τεκμηρίων της ανθρώπινης ματαιοδοξίας και φιλαρέσκειας, υπογραμμίζοντας έτσι τη διαχρονική τους λειτουργία και συνδέοντάς τα με τον σύγχρονο άνθρωπο. Γι’ αυτό, η έκθεση κλείνει με σύγχρονες δημιουργίες κορυφαίων Ελλήνων δημιουργών που σχεδίασαν ειδικά για την Vanity: Deux Hommes, Elena Syraka, Ileana Makri, Ιoanna Souflia, Lito, Minas, Νikos Koulis, Sofia Vamiali, Sophia Kokosalaki, Two is Company, Venyx by Eugenie Niarchos, Yannis Sergakis.

Περιδέραιο με λίθινες χάντρες, η μία σε μορφή βατράχου. Νάξος 3300-2700 π.Χ.
Η ιδέα, ο σχεδιασμός και η πραγμάτευση της «Vanity» ξεφεύγει από τα συνήθη πλαίσια μιας αρχαιολογικής έκθεσης, επιχειρώντας να υπηρετήσει έναν δύσκολο στόχο: να κερδίσει το πολύχρωμο και δύσκολο κοινό της Μυκόνου, το οποίο απέφευγε έως σήμερα να επισκεφθεί το Μουσείο του νησιού. Το concept της έκθεσης αναδεικνύεται  με μοναδικό τρόπο από τον εμπνευσμένο μουσειογραφικό σχεδιασμό του Kois Associated Architects  και τον φωτισμό της Ελευθερίας Ντεκώ. Και οι δύο κορυφαίοι δημιουργοί προσέφεραν αφιλοκερδώς τη μελέτη, την επίβλεψη και τις συμβουλές τους στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΚΟΥΚΟΥ
Αργυρό βραχιόλι. Ρήνεια. 2ος – 1ος αι. π.Χ.
Η έκθεση, αποσκοπώντας στην ενεργό εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας, οργανώνεται σε συνεργασία με τον Δήμο Μυκόνου και, εκτός από τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σε μεγάλο βαθμό υποστηρίζεται από ιδιωτικές δωρεές και χορηγίες και από την οικονομική συμβολή του Δήμου. Επιχειρεί να εμπλουτίσει τα διαθέσιμα εργαλεία της Δημόσιας Αρχαιολογίας, ώστε να υπηρετηθεί ο κρίσιμος στόχος της μέθεξης του ευρέος κοινού στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΚΟΥΚΟΥ
Αργυρό βραχιόλι. Ρήνεια. 2ος – 1ος αι. π.Χ.
Η «Vanity» έχει σχεδιασθεί να είναι εκτός από περιοδική και περιοδεύουσα. Αφού κλείσει τον ετήσιο κύκλο της στη Μύκονο, θα ταξιδέψει και στα Μουσεία των άλλων Κυκλαδίτικων νησιών. Ως ενέργεια, εντάσσεται στον ευρύτερο προγραμματισμό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων να ανακαινίσει κτηριολογικά τα κυκλαδίτικα Μουσεία και να ανανεώσει τις εκθέσεις τους, οι οποίες περιέχουν κορυφαία δείγματα της ελληνικής τέχνης και αρχαιολογίας.


Χρυσό βραχιόλι δημιουργία της Sofias Vamiali.

naftemporiki.gr

Δωσίλογος η πολιτική της αγλωσσίας


Χρήστος ΓιανναράςΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ
 Η ​​κοινή και κοινωνούμενη πείρα βεβαιώνει ότι η ανάπτυξη μιας χώρας, η ευζωία των πολιτών, είναι συνάρτηση όχι πρωτίστως του κατά κεφαλήν εισοδήματος αλλά πρωτίστως του επιπέδου ποιότητας της ζωής. Οτι η ποιότητα της ζωής είναι συνάρτηση της κατά κεφαλήν καλλιέργειας, όχι της καταναλωτικής ευχέρειας. Και δείχτης της κατά κεφαλήν καλλιέργειας, σε όσες χιλιάδες χρόνια διαρκεί η ανθρώπινη Ιστορία, είναι η γλώσσα: η διεύρυνση των δυνατοτήτων (πλούτος του λεξιλογίου και εύκαμπτη όσο και διαυγής συντακτική δομή) της γλωσσικής εκφραστικής.
Κοινότοπες διαπιστώσεις, τετριμμένες. Αυτονόητες όσους αιώνες το πολιτισμικό «παράδειγμα» (ο κοινός τρόπος του βίου και η νοηματοδότησή του) δεν ήταν στεγανά ιστορικο-υλιστικό. Οσο δεν είχε ακόμα «παγκοσμιοποιηθεί» ο θρίαμβος του διδύμου Ανταμ Σμιθ-Καρλ Μαρξ, δηλαδή ο ολοκληρωτισμός του «Διαφωτισμού», ο πρωτογονισμός του ατομοκεντρισμού. Οι κοινωνίες που γέννησαν το εφιαλτικό δίπολο (τη μεταποίηση της συλλογικότητας ή σε «κολεκτίβα» ή σε «αγορά») είχαν θητεύσει για αιώνες στον θρησκευτικό ατομοκεντρισμό: της ατομικής «πίστης», της ατομικής «ηθικής», της ατομικής «σωτηρίας». Γι’ αυτό και είχαν προλάβει να γεννήσουν και «αντισώματα» στην εγωτική ιδιοτέλεια: θεσμικά χαλινάρια και κατεστημένες «νοο-τροπίες» που να τιθασεύουν (κάπως) την ενορμητική φιλαυτία, τη βουλιμική αρχομανία, τον ακόρεστο ναρκισσισμό: Γέννησαν τον ρωμαιοκαθολικό νομικισμό, την προτεσταντική Ηθική και, αργότερα, τους κώδικες (μάλλον ευχετήριους) κατασφάλισης των «ατομικών δικαιωμάτων».
Η γλωσσική εκφραστική αυτών των κοινωνιών, καταγωγικά διαμορφωμένη για να εξυπηρετεί «την χρείαν» (όχι την «πολιτικήν κοινωνίαν»), ελάχιστα επηρεάστηκε από...

Το μεγάλο κόλπο της φοροδιαφυγής με τα POS - Τα κενά

tvxs.gr 10:10 | 09 Αυγ. 2016
Το μεγάλο κύκλωμα της φοροδιαφυγής με τα POS, που αποκαλύφθηκε χθες και κατέληξε στη σύλληψη 23 ατόμων και την κατάσχεση πελατολόγιου πώλησης 1.195 τέτοιων μηχανημάτων σε 971 επιχειρήσεις στην Ελλάδα και σε 73 επιχειρήσεις του εξωτερικού, υπογράμμισε το κενό νόμου με τον πιο έντονο τρόπο.
Όπως αποδείχτηκε, προκειμένου να εξαφανίσουν τον τζίρο και να μην πληρώσουν φόρο εισοδήματος και ΦΠΑ, τα κυκλώματα χρησιμοποιούσαν για τις συναλλαγές ειδικά τερματικά, τα οποία είναι συνδεδεμένα με το εξωτερικό, με αποτέλεσμα οι εισπράξεις των επιχειρήσεων να μεταφέρονται απευθείας εκτός Ελλάδας και να χάνονται τα ίχνη τους από την Εφορία.
Εν ολίγοις, τα συγκεκριμένα POS χρησιμοποιούνταν για να παρακάμπτονται οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν πριν από έναν χρόνο με τα capital controls.
Η αποκάλυψη του κυκλώματος υπέδειξε το «παραθυράκι» του νόμου, τα κενά ασφαλείας στη νομοθεσία για τη φοροδιαφυγή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
• Κύκλωμα προμήθευε εταιρίες με ξένα POS για να παρακάμπτουν τα capital controls

Εμμέσως πλην σαφώς, μιλώντας για την υπόθεση, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν τεράστια νομοθετικά κενά που δεν διευκολύνουν το έργο των ελεγκτών για τον εντοπισμό των διαφυγόντων ποσών στο εξωτερικό.
Άφησε μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο να αλλάξουν πολλά από δω και πέρα στις διαδικασίες συλλογής πληροφοριών από το τραπεζικό σύστημα, κατά τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων, αλλά και να απαιτηθούν αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο ώστε να διευκολυνθούν οι φορολογικοί έλεγχοι για τον εντοπισμό των αδήλωτων εσόδων που φυγαδεύτηκαν στο εξωτερικό.
Τα «κενά»
Μερικά από τα πιο κραυγαλέα κενά σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των POS είναι η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τον server της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών και τις πληροφοριακές υποδομές των υπηρεσιών της ΓΓΔΕ, η υποχρέωση κάθε επιχείρησης να χρησιμοποιεί έναν επαγγελματικό τραπεζικό λογαριασμό για τις συναλλαγές της, αλλά και οι ρυθμίσεις με τα κίνητρα για την επέκταση της χρήσης «πλαστικού χρήματος» και των υπηρεσιών ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking) σε όσο το δυνατόν περισσότερες συναλλαγές.

Μπαμπάδες...


Με τον τίτλο αυτό ο κ. Μιχάλης Τσιντσίνης ''αγιογραφεί'' (τρόπος του λέγειν, γιατί στην πραγματικότητα τους κοπανάει άσχημα) τους δύο υπουργούς της κυβέρνησης που χαρακτηρίζει ''θετούς πατέρες'' του πρωθυπουργού. Το θέμα το ανακατεύει, με τις πατροκτονίες. Όπως 
γράφει (''Αγιογραφίες''-ΤΑ ΝΕΑ):

O κανόνας είναι παλιός. Ισχύει τουλάχιστον από την εποχή που το Άνω Καλαμάκι ονομαζόταν Δήμος Ευωνύμου: Στην πολιτική προχωράς μόνο με πατροκτονίες. Ο Τσίπρας έχει εν μέρει αντιστρέψει τον κανόνα. Προχωρά με πατροθεσίες. (Ο Αλαβάνος θα ήταν εξαίρεση, αν δεν είχε προλάβει να αυτοκτονήσει πολιτικά).

Οι δύο θετοί πατέρες του Τσίπρα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση διασταυρώνονται τώρα στην υπόθεση του Ελληνικού. Ο Αλέκος Φλαμπουράρης ως επισπεύδων την επένδυση και ο Αριστείδης Μπαλτάς ως προιστάμενος των υπηρεσιών που τη φρενάρουν.

Το παλικάρι (Ο Μιχάλης) τα είπε όλα... 

Το πολιτικό σχόλιο της ημέρας με το πενάκι του Γιάννη Δερμεντζόγλου.

Οι ξαπλώστρες του Προκρούστη...

Tvxs Σκίτσο 07:11 | 08 Αυγ. 2016
Τελευταία ανανέωση 13:16 | 08 Αυγ. 2016

Στη Νάξο και στην Πάρο τον αέρα μου θα αλλάξω...


Επί του παρόντος ο κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης αλλάζει τον αέρα του στην Πάρο. Χθες μάλιστα πήγε σε γνωστό εστιατόριο του νησιού και συνέφαγε με...

τον γραμματέα της ΚΟ του κόμματος, Κώστα Τσιάρα και τον συντονιστή Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

Στο μαγαζί οι νεοδημοκράτες πελάτες σπέψαν για χαιρετούρες. Οι ολίγοι αντίθετοι σιγοτραγουδούσαν στα τραπέζια τους ''δεν ξανακάνω φυλακή με τον Μεϊμαράκη που 'χει ντούγκλα το μουστάκι''...