Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Δεν αντέχεται αυτή η παλαιολιθική Δεξιά...

Αντίθετος στην ίδρυση και στη λειτουργία τμήματος Ισλαμικών Σπουδών στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τάχθηκε ο σπουδαίος υπουργός Μακεδονίας και Θράκης Γιώργος Ορφανός Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα μητρόπολης της Θεσσαλονίκης δήλωσε ότι «δεν υπάρχει χώρος στη Θεολογική σχολή, η οποία ασχολείται με την ορθόδοξη πίστη και λατρεία και δημιουργεί τους καθηγητές που διδάσκουν τη θρησκεία μας, να την αναμείξουμε με κάτι άλλο», επισημαίνοντας πως η λειτουργία του συγκεκριμένου τμήματος δεν εξυπηρετεί ούτε το συμφέρον της χώρας, ούτε του ελληνικού λαού. 
Τρία σύντομα σχόλια: 
α) Είναι κατάντια για τη χώρα ότι τέτοια πρόσωπα είναι υπουργοί. 
β) Είναι κατάντια για τη χώρα που υπάρχουν τέτοιες υπουργικές θέσεις. 
γ) Είναι κατάντια για τη χώρα να παριστάνουν τους προστάτες του Έθνους κάποιοι που πιστεύουν ότι αρκεί και μόνο η λειτουργία ενός τμήματος Ισλαμικών σπουδών στη χώρα για να ζημιωθούν τα εθνικά συμφέροντα ή να...αλλοιωθεί η εθνική μας ταυτότητα. 
Αν το πιστεύουν, υποτιμούν περισσότερο από τον καθένα αυτόν τον τόπο. 
Δεν αντέχεται αυτή η παλαιολιθική Δεξιά...
parapolitiki.com

Κάποιος πρέπει να τον μαζέψει (τον Σόιμπλε)…

Λέει (καλέ τι μας λες!) ο Ντερμπεντέρης…

Αυστηρές συστάσεις προς τον Σόιμπλε απηύθυνε ο εναπομείνας (και «επιζήσας», των τελευταίων εκκαθαριστικών επιχειρήσεων) σχολιαστής του MEGA. Υποθέτουμε θα τρόμαξε ο Γερμαναράς - αυτή η ύαινα σε αναπηρικό καροτσάκι.

Κάποιος πρέπει να τον μαζέψει, είπε ο Ντερμπεντέρης και…
του συνέστησε, να αντιληφθεί πως είναι μόνο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κι όχι όλης της Ευρώπης.

Γιάννη, μπράβο ρε. Να του το φωνάξουμε κι εμείς από δω, μπας και τ’ ακούσει…

Επείγον σχέδιο ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας προτείνει ο Μ. Σάλλας...

Την επείγουσα διαμόρφωση και εφαρμογή εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας, με τη συμμετοχή πολιτείας και...
επιχειρήσεων, πρότεινε εκ νέου σήμερα, από το βήμα του 12ου συνεδρίου «Αριστοτέλης» στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας.

Το προτεινόμενο σχέδιο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, φορολογική μεταρρύθμιση μεγάλης κλίμακας (π.χ. με ρήτρες τουλάχιστον 15ετίας και μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων κατά 2% ετησίως), την εξυγίανση της δημόσιας διοίκησης (π.χ. με υπαγωγή των ΚΕΠ σε ανεξάρτητη αρχή και αναβάθμισή τους) και τον εκσυχρονισμό του συστήματος απονομής δικαιοσύνης (π.χ. με τη δημιουργία ειδικών δικαστηρίων για την εξέταση οικονομικών και φορολογικών υποθέσεων).

Ο κ. Σάλλας προειδοποίησε πως...

Μωραΐτης: Κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ θυμίζουν τον Καμμένο...

ίσως νιώθουν ότι βρίσκονται ήδη σε άλλο κόμμα...

Εκ νέου στο πνεύμα της πρωτοβουλίας Παπανδρέου για το ΠΑΣΟΚ τοποθετείται σήμερα ο βουλευτής του κόμματος Θάνος Μωραΐτης με...
άρθρο του στην προσωπική ιστοσελίδα. 
Συγκεκριμένα, υπό τον τίτλο «Θα κάνουμε τελικά κάτι» στο άρθρο του αναφέρει:
Η παράταξη είναι ένα βήμα πριν το γκρεμό και δυστυχώς η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και τα διάφορα εξαπτέρυγα επιλέγουν τον διχασμό. Η κοινωνία έχει γυρίσει επιδεικτικά την πλάτη της βλέποντας τα παιγνίδια κοντόφθαλμων τακτικισμών.

Με εκτός τόπου και χρόνου, δημόσιες ή «άτυπες» τοποθετήσεις, επιλέγουν να κλείσουν τα μάτια μπροστά στον άμεσο κίνδυνο εξαΰλωσης του ΠΑΣΟΚ και μιλούν για «συνοχή». Ποια συνοχή άραγε, αυτή στο 3%; Βλέπουμε στελέχη του ΠΑΣΟΚ να μιλάνε για «Καστελόριζα» και «αυτούς που μας έβαλαν στα μνημόνια».

Τα μικροκομματικά τους κίνητρα αποδομούν την πατριωτική στάση της παράταξης και αθωώνουν την εγκληματική διακυβέρνηση Καραμανλή. Μιλάνε όπως ακριβώς ο Καμμένος και η ΝΔ την περίοδο 2009-2012. Ίσως νιώθουν ότι βρίσκονται ήδη σε άλλο κόμμα.

Άλλοι, τη μια είναι μνημονιακότεροι του μνημονίου και την άλλη «συριζοποιούν» τον λόγο τους. Θυμόνται ίσως μια εποχή που στον χώρο μας κάποιοι πριν αντιληφθούν την σκληρή πραγματικότητα θεωρούσαν ότι μπορούσαν να διαπραγματευτούν καλύτερα και ζούσαν τα δικά τους μικρά ή μεγάλα «Ζάππεια».

Άλλοι, συγκρίνουν τις αναδιατάξεις κολλητών και γυρολόγων με την δημοκρατική συμπαράταξη του Ανδρέα Παπανδρέου. Δεν θυμάμαι ο Ανδρέας Παπανδρέου να διαπραγματεύτηκε μια παράταξη με τη συμμέτοχη πέντε προσωπικοτήτων. Ούτε θυμάμαι αυτές οι προσωπικότητες να το ζήτησαν από τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Και για να τελειώνουμε με τα παραμύθια: Τα διακυβεύματα δεν έχουν να κάνουν ούτε με τα ονόματα ούτε με τα σύμβολα. Το απέδειξε περίτρανα αυτό άλλωστε η αποτυχία της Ελιάς.

Το διακυβεύματα είναι πολιτικά:

Θεωρούμε τη συμμετοχή λύση ή πρόβλημα στην παράταξη;

Θέλουμε ένα ελίτ κομματίδιο στελεχών, με μανία κυβερνητικού που κάνει ιδεολογία τον τακτικισμό ή ένα κόμμα που θα ξαναδώσει λόγο στη βάση, με λυτρωτικές συμμετοχικές διαδικασίες, με πολιτικές θέσεις και ιδεολογικό στίγμα;

Θέλουμε ένα κόμμα που θα ανοίξει με τολμηρές θέσεις και σχέδιο τη νέα πολιτική εποχή ή θα μιλάμε απλά για «κανονικότητα», αγκυλωμένοι σε μια «φαντασίωση» μιας μεταμνημόνιο εποχής η οποία θα είναι ίδια και απαράλλακτη με αυτήν προ μνημονίου;

Θα παραδώσουμε τον πολιτικό μας χώρο να αλωθεί οριστικά από ένα ανιστόρητο πολιτικό δίπολο;
Τελικά θα κάνουμε κάτι ή θα παραδοθούμε αμαχητί στην ιστορική χλεύη ως μοιραίοι και άβουλοι;

Αυτά είναι τα διακυβεύματα και τα ερωτήματα από τα οποία δεν μπορεί να κρυφτεί κανένας πλέον...

parapolitiki.com

Σικέ καυγάδες...

Γιατί συνεχίζουν να τους καλούν στις εκπομπές τους;..

Κορυφώθηκαν οι κόντρες πολιτικών και παρουσιαστών στα πρωινάδικα αυτές τις μέρες. Ο Γεράσιμος Γιακουμάτος για πολλοστή φορά με το γνωστό ψευτομάγκικο, ψευτοέξυπνο με...
σεξουαλικά υπονοούμενα τρόπο που μιλάει, αναφέρθηκε με χυδαίο τρόπο στον Γιώργο Οικονομέα, γεγονός που προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Δημήτρη Καμπουράκη. Σήμερα το πρωί, ο Αδωνης Γεωργιάδης ήρθε σε αντιπαράθεση με δημοσιογράφο αυτή τη φορά, με τον Γιώργο Παπαδάκη προκαλώντας την έκρηξη του τελευταίου. 

Το ερώτημα που επανέρχεται είναι γιατί συνεχίζουν να τους καλούν στις εκπομπές τους; Ακόμη και να υποθέσουμε ότι μπορεί να υπάρχει υπόδειξη από τη διοίκηση του καναλιού για την παρουσία διαφόρων καλεσμένων, αν δεν μπορεί ούτε ο Γιώργος Παπαδάκης να θέσει βέτο επί προσωπικού σε κάποιον καλεσμένο στη δική του εκπομπή, τι να λέμε τώρα;

ΥΓ: Η δικαιολογία που μπορεί να ακουστεί ότι «εντάξει βρε αδερφέ πάνω στην ένταση λέμε και καμιά κουβέντα παραπάνω δεν τρέχει τίποτε» δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Πιστεύει κανείς ότι ο αντίστοιχος Γιώργος Παπαδάκης στο εξωτερικό θα έχει διάλογο με πολιτικό τού στυλ «Είσαι Στάλιν» – «Ακου να σου πω, εμένα δεν μου μιλάς έτσι, γελοίος είσαι και φαίνεσαι» και θα υπήρχε περίπτωση είτε ο πολιτικός να καλούνταν ξανά στο κανάλι γενικότερα, είτε ο παρουσιαστής να δεχόταν να συνομιλήσει ξανά μαζί του; Υπενθυμίζουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που Παπαδάκης και Γεωργιάδης έχουν ανταλλάξει «γαλλικά» στον αέρα. Πολλές φορές έχουν κυριολεκτικά ξεκατινιαστεί και μετά από λίγα 24ωρα εμφανίζονται και πάλι μαζί στα παράθυρα να συνομιλούν σα μην τρέχει τίποτε! Εκτός αν όλο αυτό γίνεται επίτηδες για λόγους τηλεθέασης γεγονός που δεν τιμά κανένα και πρώτο φυσικά το κανάλι...

enimerosi24.gr

«Χαστούκι» Σαμαρά σε Βενιζέλο…

Γιατί δεν έκανε δηλώσεις ο Μπενίτο;..

Τι έγινε ξαφνικά και έσβησε το χαμόγελο του Βαγγέλη Βενιζέλου, τόσο ώστε να...
μην προβεί έστω σε μία κλασική δήλωση τύπου «υπάρχει αισιοδοξία»;

Αυτός δεν ήταν, που δήλωσε σίγουρος για την έκβαση της διαπραγμάτευσης, έξω από το Μαξίμου, με ένα σαρδόνιο χαμόγελο;

Σύμφωνα με πληροφορίες, η θριαμβευτική διάψευση έφερε και το «χαστούκι», καθώς δεν επιτράπηκε τόσο στον ίδιο, όσο και στον Γκίκα Χαρδούβελη, να πουν το οτιδήποτε.

Άσε μην έρθει κι άλλη καρπαζιά!..
 

Γιατί η απόφαση του ΟΠΕΚ δεν είναι καλή για τις έρευνες πετρελαίου στις ελληνικές θάλασσες

Γιατί η απόφαση του ΟΠΕΚ δεν είναι καλή για τις έρευνες πετρελαίου στις ελληνικές θάλασσες
Γιώργος Φιντικάκης 
Τιμές κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι, πόσο μάλλον όταν όλα δείχνουν ότι θα διατηρηθούν τουλάχιστον μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2015, απειλούν τις έρευνες για πετρέλαια στις ελληνικές θάλασσες.

Πρόκειται για άποψη, που μετά και τη χθεσινή απόφαση του ΟΠΕΚ να διατηρήσει αμετάβλητη τη παραγωγή πετρελαίου του μέχρι και τον Ιούνιο του 2015, ακούγεται πλέον όλο και πιο «δυνατά» στην αγορά.

Κι αυτό καθώς η στάση του ΟΠΕΚ να μη μειώσει την παραγωγή του, που είχε σαν αποτέλεσμα το αργό να βουτήξει χθες στα 68 δολάρια το βαρέλι (σε χαμηλά τεσσάρων ετών), «φρενάρει» τις επενδύσεις στην έρευνα κυρίως σε θάλασσες με μεγάλα βάθη, σαν αυτές του Ιονίου, και κυρίως νοτίως της Κρήτης, όπου τα νερά είναι αχαρτογράφητα.

Ηδη, με τιμές κάτω από τα 75 δολάρια το βαρέλι, οι εταιρείες είχαν αρχίσει να «ξανακοιτάζουν» τα επενδυτικά τους σχέδια, και να περιορίζουν τη δραστηριότητά τους σε πιο αποδοτικά κοιτάσματα. Πόσο μάλλον τώρα, όπου η πολιτική ΟΠΕΚ πρωοινίζεται χαμηλές τιμές για μακρύ διάστημα.

Διότι για κάθε δολάριο πτώσης της τιμής του πετρελαίου, οι δαπάνες για έρευνες μειώνονται κατά 1%. Σκεφτείτε ότι το αργό έχασε χθες τρία δολάρια μέσα σε δύο ώρες, ενώ από το Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα έχει απωλέσει ούτε λίγο ούτε πολύ 26 δολάρια. Ηταν στα 95 δολάρια, έχει πέσει στα 68.

Γι’ αυτό και τα σενάρια πλέον για τις πετρελαικές ξαναγράφονται, και ειδικά για την Ελλάδα το πρόβλημα είναι το εξής : Οπως δήλωσε χθες ο γενικός διευθυντής του ΟΠΕΚ Abdalla Salem El-Badri η ημερήσια παραγωγή των 30 βαρελιών θα παραμείνει σταθερή ως τον Ιούνιο του 2015. Τότε, ο ΟΠΕΚ θα επανεξετάσει το θέμα.

Αλλά μόλις ένα μήνα πριν, τον Μάιο του 2015, εκπνέει η προθεσμία υποβολής προσφορών στο διαγωνισμό του ΥΠΕΚΑ για τα 20 θαλάσσια οικόπεδα σε Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι και τον προσεχή Μάιο, οι τυχόν ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα πρέπει να κάνουν τα σχέδιά τους και να λάβουν αποφάσεις για δαπανηρές έρευνες (λόγω των μεγάλων βαθών) βασισμένοι σε ένα περιβάλλον ιδιαίτερα χαμηλών τιμών πετρελαίου.

Τι σημαίνει αυτό ; Οτι η εξέλιξη απειλεί να επηρεάσει το πλήθος και το είδος των εταιρειών που θα προσέλθουν στο διαγωνισμό. Στο κακό λοιπόν αλλά υπαρκό αυτό σενάριο, η προσέλευση δεν θα είναι ούτε μεγάλη σε αριθμό, ούτε σε ονόματα.

Σημειωτέον δε, ότι σε δύο διαγωνισμούς που έγιναν πρόσφατα σε Μαυροβούνιο και Κροατία, υπήρξε μεν ενδιαφέρον, αλλά από εταιρείες μεσαίου μεγέθους και κάτω, με μοναδική εξαίρεση την ιταλική ΕΝΙ, η οποία γνωρίζει πολύ καλά και έχει μεγάλες εκμεταλλεύσεις στην ευρύτερη περιοχή της Αδριατικής.

Τα παραπάνω είχαν επισημανθεί προ εβδομάδων και από στελέχη του κλάδου στη διάρκεια του ενεργειακού συνεδρίου του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης, και ενώ ακόμη η προκήρυξη για τα θαλάσσια οικόπεδα δεν είχε δημοσιευτεί στην επίσημη εφημερίδα των Ευρωπαικών Κοινοτήτων.

Εκτός από την πτώση των τιμών του πετρελαίου, στελέχη της αγοράς είχαν μιλήσει και για την πολιτική αβεβαιότητα που προκαλεί η επικείμενη εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Παρά τις υψηλές προσδοκίες που συνεχίζουν να καλλιεργούνται, ο συνδυασμός από τη τρέχουσα διεθνή και εγχώρια συγκυρία (τιμές, κόστος χρήματος, πολιτική αβεβαιότητα, γεωπολιτική αβεβαιότητα), δεν λειτουργούν υπέρ της Ελλάδας.
tanea.gr

Σε δίκη παραπέμπονται Εφραίμ, Αρσένιος και άλλα 12...

...πρόσωπα για την υπόθεση του Βατοπεδίου

Ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ
Σε δίκη παραπέμπονται Εφραίμ, Αρσένιος και άλλα 12 πρόσωπα για την υπόθεση του Βατοπεδίου
 
Οριστικά σε δίκη παραπέμπονται τα 14 εμπλεκόμενα πρόσωπα στην υπόθεση του Βατοπεδίου, με βούλευμα του Αρείου Πάγου.
Ειδικότερα, θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, ο μοναχός Αρσένιος, η Αικατερίνη Πελέκη και οι δικηγόροι Διονύσιος και Δημήτριος Πελέκης.
Με το ίδιο βούλευμα έχουν παραπεμφθεί σε δίκη ο πρώην πρόεδρος της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ) καθηγητής Πέτρος Παπαγεωργίου, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΚΕΔ Κωνσταντίνος Γκράτσιος και ο πρώην διευθυντής της υπηρεσίας διαχείρισης ακινήτων της ΚΕΔ Γεώργιος Μητρόπουλος.
Επίσης, έχουν παραπεμφθεί ο πρώην γενικός γραμματέας του τότε υπουργείου Γεωργίας Κωνσταντίνος Σκιαδάς και η πρώην διευθύντρια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Σταματούλα Μαντέλη.
Aκόμη, θα δικαστούν μαζί στελέχη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους όπως είναι ο τέως αντιπρόεδρος του ΝΣΚ Γρηγόρης Κρόμπας, ο τέως σύμβουλος Χριστόδουλος Μπότσιος, καθώς και οι Στέφανος Δέτσης και Ιωάννης Διονυσόπουλος.
Ειδικότερα, το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου με το υπ΄ αριθμ. 1221/2014 βούλευμα απέρριψε την αναίρεση που είχε ασκήσει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεώργιος Μποροδήμος κατά του βουλεύματος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων με το οποίο παραπέμπονται σε δίκη τα 14 άτομα.
Ο κ. Μποροδήμος υποστήριζε ότι το επίμαχο βούλευμα έχει αντιφάσεις, ελλείψεις και λογικά σφάλματα.
Της αναίρεσης του κ. Μποροδήμου είχε προηγηθεί σχετική αίτηση του ηγούμενου Εφραίμ, του μοναχού Αρσένιου και του δικηγορικού γραφείου του Δημήτρη Πελέκη.
Ετσι, αναβιώνει το 2000/2013 βούλευμα του Τριμελούς Συμβουλίου Εφετών Αθηνών με το οποίο παραπέμφθηκαν να δικαστούν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα πράξεις τα 14 εμπλεκόμενα άτομα.
Το παραπεμπτικό βούλευμα, περιλαμβάνει κατηγορίες ηθικού ή φυσικού αυτουργού σε πράξεις απιστίας και ψευδείς βεβαιώσεις, σχετικά με τις ανταλλαγές ακινήτων και συγκεκριμένα της λίμνης Βιστονίδας και παρόχθιες εκτάσεις με άλλα ακίνητα - φιλέτα του Ελληνικού Δημοσίου.
Σύμφωνα με το βούλευμα του 2013 οι ενέργειες και οι πράξεις των 14 έπληξαν τα συμφέροντα του Δημοσίου. 
tanea.gr

Αποφυλακίστηκε ύστερα από 2,5 χρόνια...

...η Αρετή Τσοχατζοπούλου

Αποφυλακίστηκε ύστερα από 2,5 χρόνια η Αρετή Τσοχατζοπούλου
        Αποφυλακίστηκε το μεσημέρι της Παρασκευής, ύστερα από 2,5 χρόνια, η Αρετή Τσοχατζοπούλου

Με ψήφους 3-2 το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων είχε αποφασίσει την αποφυλάκιση της θυγατέρας του πρώην υπουργού, κάνοντας δεκτή την πρόταση των εισαγγελέων.
Οι εισαγγελικοί λειτουργοί έκριναν ότι η κόρη του Ακη Τσοχατζόπουλου έχει εκτίσει μεγάλο μέρος της ποινής της κι έχει επιστρέψει στο Δημόσιο επίδικα ακίνητα, ενώ θεωρούν ότι η αποφυλάκισή της κρίνεται αναγκαία λόγω του σοβαρού προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει το μικρότερο από τα τρία παιδιά της, τα οποία ζουν με μια οικιακή βοηθό και την ηλικιωμένη άρρωστη μητέρα της.
Στην Αρετή Τσοχατζοπούλου επιβλήθηκε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εγγύηση 30.000 ευρώ, ενώ είναι υποχρεωμένη να εμφανίζεται στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής της δύο φορές τον μήνα.
«Είμαι πολύ χαρούμενη που θα γυρίσω στα παιδιά μου» δήλωσε αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου για την αποφυλάκισή της, η Αρετή Τσοχατζοπούλου.
Η κόρη του πρώην υπουργού Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου, δακρυσμένη, είπε πως ακόμη δεν πιστεύει ότι έγινε δεκτό το αίτημά της. Ήταν η τρίτη φορά που η καταδικασμένη σε 12ετή κάθειρξη κόρη του πρώην υπουργού είχε ζητήσει την έξοδό της από τις φυλακές.
«Ακόμη και τώρα δε το πιστεύω», είπε. «Θα το πιστέψω μόνο όταν ανοίξει η πόρτα της φυλακής. Είμαι πολύ χαρούμενη που θα γυρίσω στα παιδιά μου».

Παραμένει στο Δρομοκαΐτειο η Βίκυ Σταμάτη
Αντιθέτως, το δικαστήριο έκανε ομόφωνα αποδεκτή την πρόταση των εισαγγελέων να συνεχιστεί ο εγκλεισμός της Βίκυς Σταμάτη. Οι εισαγγελείς κρίνουν ότι τα σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα που επικαλείται, αντιμετωπίζονται καλύτερα στο Δρομοκαΐτειο, όπου νοσηλεύεται φρουρούμενη εδώ και αρκετούς μήνες. Αναφερόμενοι στο ανήλικο παιδί τους, θεωρούν ότι έχει τη σωστή φροντίδα τόσο από τους γονείς της κατηγορουμένης, όσο και από τον αδελφό της.
Ο συνήγορος της Βίκυς Σταμάτη, Φραγκίσκος Ραγκούσης, αναφερόμενος στην αρνητική για την εντολέα του απόφαση του δικαστηρίου δήλωσε: «Καταδικάζεται σε φυσική εξόντωση η Βίκυ Σταμάτη, για να πιεστεί ο Άκης Τσοχατζόπουλος. Κατέρρευσε όταν της το είπα, λιποθύμησε».
tanea.gr

Αύξηση του «μικρού» ΦΠΑ του 6,5% εξετάζει η κυβέρνηση

Αύξηση του «μικρού» ΦΠΑ του 6,5% εξετάζει η κυβέρνηση

 
Αύξηση του υπερμειωμένου συντελεστή 6,5% εξετάζει η κυβέρνηση με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι τελικές αποφάσεις θα κλειδώσουν στη σύσκεψη του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Βαγγέλη Βενιζέλο το μεσημέρι της Παρασκευής.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται αύξηση από το 6,5% στο 8% (ή ακόμα και στο 10% σύμφωνα με άλλες πηγές).

Αύξηση του υπερμειωμένου συντελεστή 6,5% στο ΦΠΑ, μεταφράζεται σε επιβαρύνσεις στις τιμές φαρμάκων, βιβλίων, εφημερίδων, περιοδικών και στη διαμονή σε ξενοδοχεία. 
tanea.gr

Παπαδημούλης: Η διαφθορά στην πολιτική ζει και βασιλεύει, αλλά...

Παπαδημούλης: Η διαφθορά στην πολιτική ζει και βασιλεύει αλλά... 
«Το μαύρο χρήμα και η διαφθορά στην πολιτική, ζουν και βασιλεύουν. Αυτή όμως η υπόθεση δωροδοκίας μέσω...
Facebook, δεν μου φαίνεται σοβαρή», εγραψε νωριτερα ο Δημήτρης Παπαδημούλης στο Τwitter, με αφορμή, την φερόμενη απόπειρα χρηματισμού της βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Σταυρούλας Ξουλίδου, από τον Γιώργο Σούκουρα.
Δειτε το:

Ο Τάμεσης από ψηλά


ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ 
Μια εντελώς διαφορετική -και ανατρεπτική- θέα του Τάμεση από ύψος 42 μέτρων προσφέρει η θεαματική γυάλινη πεζογέφυρα της Tower Bridge, που παραδόθηκε στο κοινό πριν από λίγες μέρες. Μια δεύτερη αντίστοιχη κατασκευή αναμένεται να εγκαινιάσει τη λειτουργία της την 1η Δεκεμβρίου, συνδέοντας επίσης τους δύο εμβληματικούς πύργους του Τάμεση και αποτρέποντας τα πολλά... στριμωξίδια, καθώς εκάστη έχει σχεδιαστεί ώστε να είναι μονής κατεύθυνσης.
Αποτελούμενη από 6 πανέλα ενισχυμένου γυαλιού, βάρους μισού τόνου το καθένα και μήκους 11 μέτρων, η νέα πεζογέφυρα επιτρέπει σε όποιον αγαπά τα μεγάλα ύψη να παρακολουθήσει μέσα από το διαφανές δάπεδο τη ζωή στην Tower Bridge από ψηλά!
Μέχρι το τέλος του μήνα το πολυσυζητημένο έργο κόστους 1 δισ. στερλινών θα έχει πλαισιώσει και μια πρωτότυπη δωρεάν εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας, με την οποία οι χρήστες θα μπορούν να «ανοίξουν» και να «κλείσουν» τη δική τους εικονική γέφυρα και να απολαύσουν με διαδραστικό τρόπο πανοραμική θέα μέσα από την οθόνη του smartphone τους.
kathimerini.gr

Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη


Ο ΟΠΕΚ κρατά σταθερή την παραγωγή του


ΡΟΥΜΠΙΝΑ ΣΠΑΘΗ
 Σε ελεύθερη πτώση οδήγησε χθες τις τιμές του πετρελαίου η απόφαση του ΟΠΕΚ να διατηρήσει αμετάβλητο τον στόχο της παραγωγής του στα 30 εκατ. βαρέλια την ημέρα, καθώς στη συνεδρίαση φαίνεται πως υπερίσχυσε η ανάγκη για διατήρηση του μεριδίου του διεθνούς καρτέλ στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου και όχι η επιθυμία των οικονομικά ασθενέστερων χωρών-μελών του για αύξηση των εσόδων τους. Ενώ το αργό ΗΠΑ έκανε βουτιά στα 69 δολάρια το βαρέλι και το Brent φλέρταρε με τα 70 δολάρια το βαρέλι, ήταν σαφής η εντύπωση πως επικράτησε η θέση της Σαουδικής Αραβίας, της πρώτης στον κόσμο σε παραγωγή «μαύρου χρυσού». Σε αντίθεση με χώρες όπως η Βενεζουέλα και το Ιράν, το Ριάντ μπορεί να αντιπαρέλθει μια μείωση των τιμών για να διατηρήσει το μερίδιό του στην παγκόσμια αγορά.

Μιλώντας για νίκη της Σαουδικής Αραβίας και ήττα των οικονομικά ασθενέστερων χωρών-μελών του ΟΠΕΚ, το Ρόιτερς υπογράμμιζε ότι ο Σαουδάραβας υπουργός Πετρελαίου, Αλί αλ Ναΐμι, βγήκε από τη συνεδρίαση εμφανώς ευχαριστημένος σε αντίθεση με τον ομόλογό του της Βενεζουέλας, Ραφαέλ Ραμίρεζ, ο οποίος οφθαλμοφανώς θυμωμένος απέφυγε τους δημοσιογράφους. Σύμφωνα με τον Ολιβιέ Τζακόμπ, αναλυτή της Petromatrix, η Σαουδική Αραβία έπεισε πως «οι τιμές του πετρελαίου πρέπει να παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για κάποιο χρονικό διάστημα» καθώς μόνον έτσι θα πληγεί η δαπανηρή παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ, που απειλεί την πρωτοκαθεδρία του Ριάντ στην παγκόσμια αγορά.

Η άποψή του συνάδει με την εκτίμηση του Φρανκ Ούμπαχ, διευθυντή έρευνας στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ενέργειας και Ασφάλειας Πρώτων Υλών στο King College του Λονδίνου, που μιλώντας στην Deutsche Welle χαρακτήρισε ανταγωνίστριες τη Σαουδική Αραβία και τις ΗΠΑ αντικρούοντας όσα σενάρια κυκλοφορούν τους τελευταίους μήνες σχετικά με συνεργασία του Ριάντ με την Ουάσιγκτον με σκοπό την πτώση των τιμών του πετρελαίου και απώτερο στόχο ένα πλήγμα στην οικονομία της Ρωσίας. Οπως σχολίασε ο Χάρι Τσιλινγκιούριαν, αναλυτής της BNP Paribas, «απομένει να δούμε αν μια παρατεταμένη περίοδος χαμηλών τιμών εξυπηρετεί τα συμφέροντα του ΟΠΕΚ». Αναλυτές έχουν εκφράσει την εκτίμηση πως η μείωση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ δεν θα οδηγούσε σε αύξηση των τιμών, απλώς θα εκχωρούσε μερίδιο αγοράς στις ΗΠΑ.
Κοινή γραμμή με τη Ρωσία
Τους ελιγμούς των πετρελαιοπαραγωγών χωρών προδίδει και η στάση της Ρωσίας, που, όπως και ο ΟΠΕΚ, αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητη την παραγωγή της στα 10,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Στην αρχή της εβδομάδας μετέβη στη Βιέννη για συνομιλίες με στελέχη του ΟΠΕΚ ο Ιγκόρ Σετσίν, διευθύνων σύμβουλος της Rosneft, του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού, που είχε υπαινιχθεί πως η Ρωσία εξέταζε την προοπτική να μειώσει την παραγωγή της αν ο ΟΠΕΚ αποφάσιζε κάτι ανάλογο. Μετά τη συνάντηση, όμως, ο κ. Σετσίν δήλωσε πως η Ρωσία δεν θα μειώσει την παραγωγή της ακόμη κι αν η τιμή υποχωρήσει σε επίπεδα κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι. Σε μια σαφή αναφορά στις ΗΠΑ και στην πυρετώδη αλλά δαπανηρή παραγωγή αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου, ο ισχυρός άνδρας της ρωσικής πετρελαϊκής βιομηχανίας πρόσθεσε πως οι χαμηλές τιμές του «μαύρου χρυσού» πλήττουν περισσότερο τις χώρες στις οποίες η παραγωγή έχει υψηλό κόστος. Αναλυτές του κλάδου θεωρούν, πάντως, πολύ δύσκολο να κερδίσουν ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία μια τέτοια μάχη κατά της αμερικανικής βιομηχανίας σχιστολιθικών.
kathimerini.gr

Βγήκανε «λαβράκια» από το Μικρολίμανο...

Δολοφονική επίθεση με καλάζνικοφ σε μπαρ 


Προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί σήμερα το πρωί ζήτησε και πήρε χθες ο 31χρονος Αρμπέρ Μπάκο, που κατηγορείται από τις αστυνομικές αρχές ότι τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου άνοιξε πυρ σε κλαμπ στο Μικρολίμανο με συνέπεια να τραυματιστούν δεκαπέντε άτομα.
Ο 31χρονος οδηγήθηκε...
το πρωί στην Εισαγγελία Πειραιά, ενώ αργά το απόγευμα οδηγήθηκε στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων, καθώς φέρεται να εμπλέκεται σε άλλες τρεις ένοπλες επιθέσεις, με πιο σημαντική εκείνη στο Μεταξουργείο όπου είχε χάσει τη ζωή του ένας 44χρονος άνδρας και είχε τραυματιστεί μια γυναίκα. Σε βάρος του για την επίθεση στο κλαμπ στο Μικρολίμανο ασκήθηκε δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας με πρόθεση, κατά συρροή, διακεκριμένη περίπτωση οπλοφορίας και οπλοχρησία.
Είχε προηγηθεί η σύλληψη του ίδιου κι ενός 23χρονου ομοεθνή του στις 12.15 το μεσημέρι της Τετάρτης σε ισόγειο διαμέρισμα επί της οδού Αγ. Λαύρας 36 στου Γουδή. Κατά τη σύλληψή του δεν προέβαλε αντίσταση, ενώ ο 23χρονος συνελήφθη για υπόθαλψη εγκληματία. Οι αστυνομικοί είχαν εντοπίσει το κρησφύγετό του ύστερα από πληροφορία γείτονα και η επιχείρηση έγινε σε συνεργασία της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής με την ΕΚΑΜ. Σχεδόν ταυτόχρονα δίνονταν τα στοιχεία του στο φως της δημοσιότητας.
Εδωσε τους συνεργούς
Στην κατάθεσή του, όπως αναφέρουν πληροφορίες, ο Α. Μπάκο υποστήριξε ότι ήταν μεθυσμένος και δεν θυμόταν την επίθεση στο Μικρολίμανο, ενώ παράλληλα υποστήριξε ότι δεν ήταν εκείνος που πυροβόλησε στο Μεταξουργείο αλλά ένας από τους συνεργούς του. Παράλληλα, όμως, έδωσε σημαντικά στοιχεία για τους συνεργούς του, που σύμφωνα με τις Αρχές είναι μέλη εγκληματικής σπείρας που ευθύνεται για πολλές ένοπλες επιθέσεις.
Βάσει αυτών των πληροφοριών, οι αστυνομικοί συνέλαβαν χθες στα Σεπόλια έναν ακόμη συνεργός του ενώ μαζί με αυτόν συνελήφθη κι ένας συμπατριώτης τους που εμπλέκεται σε τουλάχιστον δύο «συμβόλαια θανάτου» και είναι γνωστός ως «Μέτσι».
Συγκεκριμένα, ο τελευταίος θεωρείται ότι είναι εκείνος που για 200.000 ευρώ ανέλαβε να σκοτώσει τον πρώην προϊστάμενο της υποδιεύθυνσης Εγκλημάτων κατά Ζωής και νυν κορυφαίο αξιωματικό της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, ενώ παράλληλα θεωρείται ο βασικός ύποπτος για τη δολοφονία του Ι.Τ. γνωστού ως «Πιτσίλα» που είχε δολοφονηθεί έξω από ταχυφαγείο του Κορυδαλλού στις 21 Μαΐου 2014.
Σύμφωνα, δε, με τους αξιωματικούς, ο Μέτσι μαζί με τον «Πιτσίλα» και ακόμη ένα άτομο αποτελούσαν ομάδα εκτελεστών που εκτελούσε εντολές βαρυποινιτών. Υπενθυμίζεται ότι ο Πιτσίλας ήταν μεταξύ των υπόπτων για τη διπλή δολοφονία των μελών της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο, τον περασμένο Νοέμβριο. 
efsyn.gr

Süddeutsche Zeitung: Μέχρι το γραφείο του Σημίτη, οι έρευνες για τη Siemens...

Στο εδώλιο για τη Siemens 64 κατηγορούμενοι  

«Θα είναι διεθνώς η μεγαλύτερη δίκη στην υπόθεση διαφθοράς στην Siemens. Κι ας είναι σίγουρο εκ των προτέρων ότι δεν θα λογοδοτήσουν και οι...
64 κατηγορούμενοι, παρατηρεί ηSüddeutsche Zeitung σε άρθρο της, με αφορμή τη δίκη που προετοιμάζει η εισαγγελία Αθηνών για τα μέσα της επόμενης χρονιάς. Και η εφημερίδα του Μονάχου επισημαίνει: «Το γεγονός ότι η Siemens χρημάτιζε δημόσιους υπαλλήλους και επιχειρηματικούς εταίρους σε διεθνές επίπεδο για την ανάθεση έργων είναι γεγονός.

 Μέχρι σήμερα έχουν γίνει πολλές εισαγγελικές έρευνες και δικαστικές διαδικασίες, ποτέ όμως μια δίκη, στην οποία να καλούνται να λογοδοτήσουν τόσο πολλοί και τόσο γνωστοί κατηγορούμενοι. Ανάμεσά τους ο πρώην επικεφαλής της Siemens Χάινριχ φον Πίρερ και ο Χάινς-Γιόαχιμ Νόιμπιργκερ, υπεύθυνος οικονομικών του γερμανικού κολοσσού, οι οποίοι στο κατηγορητήριο φέρουν τους αριθμούς 8 και 9. Η εισαγγελία Αθηνών τους επιρρίπτει ότι 'έδιναν τις ντιρεκτίβες' για να συγκαλυφθεί η πραγματική πηγή των χρημάτων. Μια βαριά κατηγορία, για την οποία όμως δεν υπάρχουν ούτε αποδείξεις, ούτε ενδείξεις στις χιλιάδες σελίδες του κατηγορητηρίου με το οποίο η εισαγγελία παραπέμπει σε δίκη.

Αντίθετα με πολύ συγκεκριμένο τρόπο περιγράφεται πώς η Siemens κατά την περίοδο 1998–2003 χρημάτισε 14 υψηλόβαθμα στελέχη του ΟΤΕ για να επωφεληθεί από τη συμφωνία με αρ. 8002, συνολικού ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. (…) Το μεγαλύτερο ποσό 7,5 εκ. ευρώ φέρεται να έλαβε πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΟΤΕ. Οι έρευνες τις εισαγγελίας φθάνουν μέχρι το πρωθυπουργικό γραφείο, σημειώνει η εφημερίδα του Μονάχου. Μέσω τράπεζας του Ρότερνταμ σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη φέρεται να έλαβε μεγάλο χρηματικό ποσό. Σύμφωνα με τον σύμβουλο, ο οποίος λειτουργούσε ως συνδετικός κρίκος μεταξύ Σημίτη και του τότε κυβερνώντος κόμματος, τα χρήματα κατέληξαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ. Η εισαγγελία όμως εκτιμά ότι το ποσό χρησιμοποιήθηκε για να χρηματιστούν και άλλα στελέχη του ΟΤΕ. Όπως και να έχει όμως η υπόθεση θα πρέπει να ελεγχθεί από τη δικαιοσύνη. Στη δίκη θα κληθούν να λογοδοτήσουν για διαφθορά και δύο ελβετικές τράπεζες ».


(Αναδημοσίευση από dw.de) 
topontiki.gr

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 0,9% στον τζίρο του λιανικού εμπορίου το Σεπτέμβριο ...




Μείωση κατά 0,9% σημείωσε ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στο Λιανικό Εμπόριο, κατά το μήνα Σεπτέμβριο 2014, σε σύγκριση με το δείκτη του Σεπτεμβρίου 2013, ενώ σε σύγκριση με το δείκτη του Αυγούστου 2014 σημείωσε μείωση κατά 3,5%.
Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ο Δείκτης Όγκου στο Λιανικό Εμπόριο, κατά το μήνα Σεπτέμβριο 2014, σε σύγκριση με το δείκτη του Σεπτεμβρίου 2013, σημείωσε αύξηση κατά 2,2%, ενώ σε σύγκριση με το δείκτη του Αυγούστου 2014 σημείωσε μείωση κατά 9,0%.

Οι 42 εβδομάδες μιας εγκυμοσύνης

Ο υπουργός Λόγου και Παραπλάνησης


Ο λογοπλάστης Βενιζέλος είναι εκεί - στην κυβέρνηση - για να φωτογραφίζεται με τον Ομπάμα, να ταξιδεύει με το προεδρικό αεροπλάνο, να «ξεχνάει» στικάκια στο συρτάρι του, να κυβερνάει με ποσοστιαία εκλογικά ψίχουλα και (σε μια δουλειά που δύσκολα την κάνει άλλος) να βρίσκει φραστικά σχήματα, να επινοεί λέξεις και να σκαρώνει όρους που κρύβουν ασχήμιες, αδεξιότητες - πολλές φορές και αθλιότητες. Τώρα, που είμαστε έτοιμοι να βγούμε όλοι μαζί με παιάνες, τραγούδια και με υψωμένα χρυσά κουτάλια από το μνημόνιο, μας είπε ότι «το μνημόνιο μπορεί να παραταθεί για τεχνικούς λόγους». Πώς τα λέει ο μπαγάσας!
harddog 

Όλα τα σενάρια ανοιχτά μετά την ψυχρολουσία στο Παρίσι...

Σε δεινή θέση ο πρωθυπουργός μετά το «ναυάγιο» στο Παρίσι

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
Η ομολογία του Γκίκα Χαρδούβελη, σε συνομιλία που είχε με βουλευτές στο Κοινοβούλιο, ότι οι δανειστές δεν ενδιαφέρονται για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα καθιστά το ενδεχόμενο ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων περισσότερο ορατό από ποτέ.
Αν και ...
ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, προσπάθησε να εξωραΐσει την πραγματικότητα, κάποιες πληροφορίες τον φέρουν, στη σύσκεψη που είχε χθες με τον πρωθυπουργό στο μέγαρο Μαξίμου, να έβαλε στο τραπέζι το ενδεχόμενο επίσπευσης της προεδρικής εκλογής και κατ' επέκταση τον αιφνιδιασμό της αντιπολίτευσης καθώς, σε μια τέτοια περίπτωση, οι πρόωρες εκλογές θα μπορούσαν να προκηρυχθούν ακόμη και μέσα στον Ιανουάριο.
Παράλληλα, η κυβέρνηση ξεκινάει την ερχόμενη Πέμπτη στη Βουλή τη συζήτηση του προϋπολογισμού, τον οποίο κατέθεσε μονομερώς και ακόμη και βουλευτές της συγκυβέρνησης τον χαρακτηρίζουν «ονείρωξη».
Βρίσκεται δε προ του σοβαρότατου ενδεχομένου να υποχρεωθεί στην αναθεώρησή του, ακόμη και σχεδόν αμέσως μετά την ψήφισή του. Κι αυτό διότι αν δεν μεταπείσει τους δανειστές ως προς το ύψος του δημοσιονομικού κενού, θα υποχρεωθεί στη λήψη μέτρων ύψους 2,5 δισ. ευρώ.
Πλέον απίθανη μοιάζει η επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα έως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, αλλά ούτε και στη σύνοδο κορυφής της 18ης και της 19ης του μήνα.
efsyn.gr

Αυτό είναι το άκρως εμπιστευτικό σχέδιο της ΕΕ για την Ελλάδα...



Σύμφωνα με δημοσίευμα της "Handelsblatt"...
H εμπιστευτική έκθεση της Taskforce στην Ελλάδα.  Οι Ευρωπαίοι θέλουν να κρατήσουν την Ελλάδα σε ...
μεταρρυθμιστική τροχιά μέσω μιας «πιστωτικής γραμμής με ενισχυμένους όρους», αναφέρει σε αποκλειστικό δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
Όπως αναφέρει, στόχος είναι να δοθεί στη χώρα «μελλοντικά μια πιστωτική γραμμή με ενισχυμένους όρους», η λεγόμενη γραμμή πίστωσης ECCL, η οποία θα συνδέεται με μια συμφωνία για μεταρρυθμίσεις. Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν, ωστόσο, ότι ακόμη δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση καθώς οι σχετικές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.
Στο έγγραφο της Taskforce αναφέρεται ότι «δεν έχει αποφασιστεί ακόμη η δομή της συνεργασίας». Όπως εκτιμούν κυβερνητικοί κύκλοι, η συμφωνία αυτή δεν πρόκειται να είναι τόσο λεπτομερής όσο είναι το τρέχον δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας, το οποίο προβλέπει εκατοντάδες μεμονωμένα μέτρα. Υπό συζήτηση φαίνεται πως βρίσκονται μερικές δεκάδες όροι.
Τα οικονομικά κίνητρα
Προκειμένου να κρατήσουν την Ελλάδα σε μεταρρυθμιστική τροχιά οι Ευρωπαίοι προτίθενται να δώσουν στην ελληνική κυβέρνηση σημαντικά οικονομικά κίνητρα. «Παράλληλα με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα συνεχίσουν να δίνονται οικονομικά κίνητρα μέσω της μεταφοράς κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα», αναφέρεται στο εμπιστευτικό έγγραφο.
Υπενθυμίζεται ότι στην αρχή της ευρωκρίσης η ΕΚΤ είχε προχωρήσει σε μαζική αγορά ομολόγων από τις χώρες της νοτίου Ευρώπης. Δεδομένου ότι είχε αγοράσει σε πολύ χαμηλές τιμές, όπως επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα, η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες αποκομίζουν κέρδη όταν αυτά λήγουν. Στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος στήριξης, είχε συμφωνηθεί τα κέρδη αυτά να μεταφέρονται στην Αθήνα.
Η πρακτική αυτή λοιπόν αναμένεται να συνεχιστεί και μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος. Όπως φαίνεται, γίνεται λόγος για αρκετά δισεκατομμύρια.

  από : Deutsche Welle

Εφημερίδες βγαίνουν χωρίς διορθωτή! ...




Μια θέση «πολυτελείας» που χάνεται ...
Δεν είναι λίγες οι εφημερίδες που έχουν καταργήσει, ή σκέφτονται να καταργήσουν, τη θέση των διορθωτών. Μαθαίνουμε ότι ...
ορισμένες του ευρύτερου αθλητικού χώρου ήδη διορθώνονται από τους τους ίδιους τους συντάκτες των κειμένων - ο καθένας το δικό του - και από εκεί και πέρα ό,τι πιάσουν άλλοι.  
Πιλότο γι' αυτήν την εξέλιξη απετέλεσαν τα σάιτ που ανεβάζουν κείμενα χωρίς να τα έχει δει δεύτερο μάτι - και γι' αυτό συχνά βγάζουν μάτια!
 Ο διορθωτής είναι ο τελευταίος παίκτης στη γλωσσική άμυνα ενός εντύπου. Αυτός που πιάνει στο παρά 1΄ το λάθος. Η εστία σιγά σιγά μένει κενή... 

harddog

Τι γίνεται με το πόθεν έσχες του ΑΡΤ TV;...

http://www.typologies.gr/wp-content/uploads/2013/11/%CE%9F-%CE%93%CE%B9%CF%8E%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%82-%CE%9A%CE%B1%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B6%CE%B1%CF%86%CE%AD%CF%81%CE%B7%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF-kontra-channel.jpg
Σχετίζεται με τον έλεγχο «πόθεν έσχες» και τις μη δηλωμένες offshore του Γιώργου Καρατζαφέρη η χορήγηση δικαιώματος εκπομπής σε όλη την Ελλάδα στο ΑΡΤ του ΛΑΟΣ;
 Το...
ΕΣΡ, επικαλούμενο έγγραφο του υπουργείου Τύπου του 2005, στο οποίο το τότε TeleCity καταγραφόταν ως σταθμός εθνικής εμβέλειας (χωρίς να υπάρχει άδεια), του έδωσε τη δυνατότητα να εκπέμπει σε όλη τη χώρα. Πλην, όμως, για τη νόμιμη λειτουργία των σταθμών είναι απαραίτητος ο έλεγχος από τη Ραδιοτηλεοπτική Αρχή του «πόθεν έσχες» των ιδιοκτητών τους.

typologies.gr

Πουλώντας "Βρεφική Βία" στή "διακεκαυμένη ζώνη"...

 

 τού Δημήτρη Αγγελετάκη

Παίρνοντας τή σκυτάλη από τά "συστημικά κανάλια", τά λογής-λογής blogs καί sites τών θολών ενημερωτικών στόχων καί τών διαυγών τσεπογεμιστικών ...οραμάτων, χωρίς περίσκεψη καί μέ καμμία αιδώ, ελλείψει ιδεών καί πρός "άγραν πελατείας" 
(δηλ. άγρα ...ακροαματικότητας καί επισκεψιμότητας) 
έχουν γεμίσει, ως τά μπούνια, τό διαδίκτυο μέ τίς ...τρομερές αποκαλύψεις-σαπουνόφουσκες τού Πάνου Καμμένου περί χρηματισμού βουλευτών, απ' τή μιά, καί μέ τήν προβολή video τού, αποτρόπαιας βίας, περιστατικού/ βασανισμού ενός μωρού από τήν γκουβερνάντα του, απ' τήν άλλη.

Καί η μέν πρώτη περίπτωση πού διακινούν καί πλασάρουν περί "εξαγοράς βουλευτών" 
(πού βγάζουν Πρόεδρο μέ τόν μαγικό αριθμό 180) "διά τών πολιτικών κουμπαράδων" πού λέει ο κοτερούχος πρόεδρος  Πάνος (πασίγνωστος στίς αίθουσες τών, ανά τήν επικράτεια, δικαστηρίων γιά τήν "απώλεια" δικών, ως εναγόμενος, συκοφαντικού καί δυσφημιστικού αντικειμένου) 
ισοδυναμεί, περίπου, μέ απόπειρα νά πουλήσουν άμμο σέ (μάς τούς) ...παρασαχάριους βεδουίνους ή πάγο σέ (μάς, πάλι, τούς) ...χειμαζόμενους εσκιμώους! 
(Τί θέλουν, τώρα, οι ερίφηδες νά μάς πούνε; Ότι διαβάζουνε βουλωμένο γράμμα;! Σέ τά μάς -τού Ελλαδιστάν- πού έχουμε φάει στή μάπα -τέτοια ουκ ολίγα-  επί 2.500 χρόνια καί βάλε, ρέ παιδιά;)  
Δέν σκέφτεται κανείς ότι : μόνο καί μόνο επειδή τό λέει αυτός πού τόπε (ο συγκεκριμένος δηλαδή) τό θέμα είναι -ούτως ή άλλως- ...καμένο! Δείτε π.χ. ΕΔΩ.

  Στή δέ δεύτερη, χαρακτηριζόμενη από ειδικούς καί μή ως : "εξαιρετικά άρρωστη ...περιπτωσάρα"
(στό βαθμό πού οι χειριστές τών μέσων, αυτών, εχουν τήν ελάχιστη επίγνωση τού τί διαπράττουν, μέ αυτού τού είδους τίς βιντεοδιακινήσεις -τίς παραγεμισμένες  μέ πληθωρική/ζωντανή/ωμή καί σκληρή βία- πού έτσι απλόχερα καί γαλαντόμα, ως θέα καί θέαμα, αφειδώς προσφέρουν)
δέν βρίσκουν ότι συνιστά, αναφανδόν, μέγιστη αλητεία καί οπωσδήποτε, απύθμενη τσογλανιά;
 
Γιά νά έρθουμε, όμως, σέ πιό ρηχά -μυκονιάτικα- νερά, νομίζω ότι δέν θά πήγαινε χαμένος ο χρόνος -όσων συστηματικά ασχολούνται μέ τό διαδίκτυο- άν έριχναν μιά ματιά στήν άποψη τού  Ολλανδού αρχιτέκτονα Ρεμ Κούλχαας περί μινιμαλισμού (αρχιτεκτονικός θεωρητικός, ο Κούλχαας, καί καθηγητής  τής αρχιτεκτονικής καί τού αστικού σχεδίου στό πανεπιστήμιο τού Χάρβαρντ τών ΗΠΑ εμπνευστής μεταξύ άλλων τής ...σημαίας/barcode τής ΕΕ!).
Ο  Ρεμ Κούλχαας (Remment Koolhaas), λοιπόν, θεωρεί ότι :
"ο μινιμαλισμός δεν είναι η απόρριψη του περιττού αλλά ο προσδιορισμός του σημαντικού"...
Δ.Ν.Α.


Πρώην βουλευτής σε κύκλωμα υφαρπαγής ακινήτων με πλαστές διαθήκες


Για συμμετοχή σε κύκλωμα που πλαστογραφούσε διαθήκες και υφάρπαζε ακίνητα από εύπορους ηλικιωμένους κατηγορείται ο πρώην βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Π. 80 ετών. Διαφεύγει τη σύλληψη και αναζητείται, ενώ στη σπείρα φέρονται να μετείχαν συνολικά δέκα άτομα. Κατηγορούνται ότι την τελευταία πενταετία ιδιοποιήθηκαν παράνομα δώδεκα ακίνητα συνολικής αξίας 1.3 εκατ. ευρώ.
Από την έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας προέκυψε ειδικότερα ότι τα μέλη του κυκλώματος συνέταξαν πλαστή διαθήκη και στη συνέχεια πλαστά συμβόλαια εμφανίζοντας ως ιδιόκτητα 12 ακίνητα (διαμερίσματα, καταστήματα, εξοχικές κατοικίες) που ανήκαν σε δύο αδέλφια (γυναίκα και άνδρας) που είχαν αποβιώσει το 2006 και το 2008 αντίστοιχα. Πούλησαν μάλιστα σε ανυποψίαστους αγοραστές δύο ακίνητα, ένα διαμέρισμα 100 τ.μ στο κέντρο της Αθήνας και ένα διαμέρισμα 81 τ.μ. στο Κουκάκι. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες στον Εισαγγελέα.
 kathimerini.gr

"Καρφί" Παπαδημούλη για το "μπουμπούκι" μέ τίς πλαστές διαθήκες ...

Ο Παπαδημούλης για το μπουμπούκι πρώην βουλευτή της ΝΔ
... καί πρώην βουλευτή της ΝΔ...

«Αν το "μπουμπούκι" ήταν συγγενής Συριζαίου, θα γινόταν...
χαμός...», έγραψε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, στο twitter, αναφερόμενος στον πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελο Παπανικολάου, ο οποίος στο παρελθόν είχε καταδικαστεί και για απάτες και φέρεται να είναι εγκέφαλος σπείρας που δρούσε με πρότυπο την «εταιρία δολοφόνων».

«Πρώην βουλευτής της ΝΔ, κατηγορείται για συμμετοχή σε νέα "εταιρία δολοφόνων". Αν το "μπουμπούκι" ήταν συγγενής Συριζαίου,θα γινόταν χαμός...», έγραψε ο κ. Παπαδημούλης...

enikos.gr

Ασπίδα προστασίας από το Ευρωκοινοβούλιο στον Γιούνκερ...

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ  

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρείχε στήριξη στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στη ψήφο δυσπιστίας που...
είχε υποβάλει η ευρωφοβική πολιτική ομάδα υπό τη Λεπέν και το Φάρατζ. Αφορμή της πρότασης οι αποκαλύψεις πως το Λουξεμβούργο, ενόσω ήταν ο πρωθυπουργός της χώρας ο Γιούνκερ, προσέλκυε πολυεθνικές επιχειρήσεις προσφέροντάς τους έναν ιδιαίτερα χαμηλό φορολογικό συντελεστή.

Η ψήφος δυσπιστίας εναντίον του Γιούνκερ, που σε περίπτωση που περνούσε θα σήμαινε ότι θα έπρεπε να παραιτηθεί ολόκληρη η Κομισιόν, απερρίφθη όπως αναμενόταν με 461 ψήφους έναντι 101, με 88 αποχές (Οι 53 ψήφοι προέρχονται από την ομάδα της Ευρωαριστεράς).

Την πρόταση υπέβαλε η πολιτική ομάδα Ευρώπη της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας, στην οποία ανήκουν το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας, το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου κ.ά., επιχειρηματολογώντας πως ο Γιούνκερ είναι άμεσα υπόλογος για τις πολιτικές φοροαποφυγής που εφάρμοσαν οι αρχές του Λουξεμβούργου.

Η υπόθεση, που ήλθε στην επιφάνεια με μια σειρά αποκαλύψεων που έγιναν γνωστές με την ονομασία LuxLeaks, αφορά τη συνεργασία των αρχών στο Λουξεμβούργο με πάνω από 340 πολυεθνικές επιχειρήσεις να αποφύγουν να καταβάλουν δισεκατομμύρια ευρώ σε φόρους που κανονικά θα τους αναλογούσαν.

Παρά τα αποτελέσματα, θα πρέπει να σημειώσουμε πως ο Γιούνκερ ξεκίνησε την θητεία του με επικρίσεις...

efsyn.gr

Συνελήφθη ο συνεργός του Αρμπερ Μπάκο...

...μαζί με εκτελεστή συμβολαίων θανάτου

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ
 Μέλος σπείρας στην οποία μετέχουν τουλάχιστον επτά σεσημασμένοι αλλοδαποί είναι σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. ο 31χρονος Αλβανός Αρμπέρ Μπάκο, που συνελήφθη την Τετάρτη για την ένοπλη επίθεση σε νυχτερινό κέντρο στο Μικρολίμανο. Ο ένας μάλιστα από τους συνεργούς του συνελήφθη το απόγευμα της Πέμπτης στα Σεπόλια.
Κρυβόταν μαζί με έναν ακόμα Αλβανό κακοποιό, τον οποίο η Αστυνομία θεωρεί εκτελεστή συμβολαίων θανάτου. Στον 31χρονο Μπάκο και τους συνεργούς του αποδίδονται, μεταξύ άλλων, η ανθρωποκτονία 43χρονου στο καφέ – μπαρ στη συμβολή των οδών Χίου και Κρήτης στο Μεταξουργείο την 31η Οκτωβρίου, τέσσερις απόπειρες ανθρωποκτονιών καθώς επίσης κλοπές και ληστείες. Ο Μπάκο εντοπίστηκε και συνελήφθη την Τετάρτη σε υπόγειο διαμέρισμα στην περιοχή του Ζωγράφου.
Στην επιχείρηση, εκτός της Ασφάλειας μετείχαν και άνδρες της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (ΕΚΑΜ). Τη στιγμή της επιχείρησης στο διαμέρισμα βρισκόταν και ένας 23χρονος Αλβανός, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορία για υπόθαλψη εγκληματία. Ο αδελφός του 23χρονου είναι έγκλειστος στις φυλακές Πατρών (για ληστείες και κλοπές) και αυτός που μετά το περιστατικό στο Μικρολίμανο έδωσε τηλεφωνική εντολή στα υπόλοιπα μέλη της σπείρας να παράσχουν κρησφύγετο στον Μπάκο έως ότου βρει τρόπο να εγκαταλείψει τη χώρα.
Κεντρικό ρόλο στη δράση της συμμορίας θεωρείται ότι έχει ο ένας από τους δύο υπηκόους Αλβανίας που συνελήφθησαν σήμερα, Πέμπτη στα Σεπόλια. Φέρεται να έχει ταυτοποιηθεί ως ο ένας από τους δράστες της δολοφονίας του 43χρονου στο καφέ – μπαρ του Μεταξουργείου. Επιπλέον, φέρεται να έχει συμμετοχή στην ένοπλη επίθεση εναντίον καφενείου στην οδό Αριστοτέλους την 6η Νοεμβρίου και τη ληστεία σε βάρος Αιγύπτιου ιδιοκτήτη ανταλλακτηρίου συναλλάγματος στην οδό Ψαρών την 22α Σεπτεμβρίου.
Καταζητούνται για συμμετοχή στην ίδια σπείρα τρεις ακόμα αλλοδαποί, ένας υπήκοος Αλβανίας που απασχολεί τις αρχές από το 1995, ένας ομοεθνής του ηλικίας μόλις 16 ετών και ένας σεσημασμένος Πολωνός. Ο τελευταίος έχει το 2012 ληστέψει κατάστημα ψιλικών στο Ν. Φάληρο, έχει μετάσχει στην ένοπλη επίθεση στο καφενείο της οδού Αριστοτέλους, ενώ έχει φυσική παρουσία στο ξενοδοχείο “Γαλήνη” στο Μικρολίμανο, όπου διανυκτέρευσε ο Αρμπέρ Μπάκο ένα εικοσιτετράωρο πριν την αιματηρή επίθεση στο νυχτερινό κέντρο “Έτσι απλά”.
Το κίνητρο της επίθεσης στο Μικρολίμανο δεν προσδιορίζεται με σαφήνεια από τους αστυνομικούς.
  katimerini.gr

Η πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα ...


 
...μετά τις ευρωεκλογές...
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, θα δώσει την πρώτη τηλεοπτική του συνέντευξη μετά τις εκλογές, στην...
τηλεόραση του ΣΚΑΪ, τη Δευτέρα 01 Δεκεμβρίου, στις 22.15. 
Ο   Τσίπρας θα απαντήσει στις ερωτήσεις της Σίας Κοσιώνη και του Παύλου Τσίμα.
 Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, θα είναι μία συζήτηση εφ’ όλης της ύλης.
  efsyn.gr

Σε είδα: με τη λιμουζίνα...

 


Σε είδα με τη λιμουζίνα παρκαρισμενη ακριβώς έξω από το Μέγαρο Μουσικής. Τι πειράζει που...
υπάρχουν πάρκιγκ στη διάθεσή σου, τι πειράζει που μπλοκάρεις τη λεωφόρο βασιλίσσης Σοφίας για τους κοινούς θνητούς;
Εσύ θέλεις μόλις τελειώσει η Φόνισσα να μπεις κατευθείαν στην αμαξάρα σου. Να μην κάνεις ούτε βήμα, να μην περιμένεις ούτε λεπτό. Αυτό που κάνεις και στις μεγάλες πίστες δηλαδή.
Κάνει ψοφόκρυο βρε αδερφέ - άσε που είσαι και συγκινημένος από την καταπληκτική παράσταση...


Λένα Διβάνη

Συγγνώμη, αγάπη μου, «τεχνικοί λόγοι»


photo: Menelaos Myrillas / SOOC

Τάκης ΚαραγιάννηςΤάκης Καραγιάννης 
 Στις 23 Σεπτεμβρίου ο Αντώνης Σαμαράς επισκεπτόταν το Βερολίνο και συνομιλούσε με την Άγκελα Μέρκελ για τις «κόκκινες γραμμές», το μέλλον του ελληνικού προγράμματος και το χρέος. Ήταν το ραντεβού -αν θυμάστε- που ο πρώην Έλληνας Πρέσβης στο Βερολίνο έλεγε στον πρωθυπουργό να μην το κάνει, γιατί το πολιτικό κλίμα δεν ήταν υπέρ μας. Ο Παναγιώτης Ζωγράφος έχει στενή σχέση με τον Αντώνη Σαμαρά, πολιτική και συγγενική, και τα παραπολιτικά ρεπορτάζ λένε πως είχε έντονο καυγά με τον Χρύσανθο Λαζαρίδη σε ξενοδοχείο της γερμανικής πρωτεύουσας.
Έξι μέρες αργότερα, η τρόικα ερχόταν στην Αθήνα για να αρχίσουν οι συνομιλίες για φοροελαφρύνσεις, ενιαίο μισθολόγιο, αυξομειώσεις μισθών, ασφαλιστικό, εργασιακά, αλλαγές στον ΦΠΑ, δημοσιονομικό κενό. Περίπου όσα συζητήσαμε και προχθές στο Παρίσι. Πέρασαν, σχεδόν, δύο μήνες και δεν έγινε η παραμικρή πρόοδος. Πέρασε το Eurogroup στις 13 Οκτωβρίου, πέρασε η Σύνοδος Κορυφής στις 23 του ίδιου μήνα, πέρασαν τα stress tests των τραπεζών και δεν άλλαξε τίποτα. Η κυβέρνηση έλεγε πως στα τέλη του περασμένου μήνα θα ολοκληρωνόταν η αξιολόγηση από την τρόικα και θα μπορούσαμε να συζητήσουμε για το χρέος. Έτσι όπως το πάμε, οι συζητήσεις θα γίνουν με τους αξιωματούχους να φορούν καλοκαιρινά κοστούμια κι όχι καπαρντίνες. Αν γίνουν κιόλας με αυτήν την κυβέρνηση.
Η κατάσταση, πλέον, δεν είναι τραγική. Είναι κωμική. Από το βελούδινο διαζύγιο με την τρόικα φτάσαμε στην παράταση του προγράμματος για τεχνικούς λόγους. Είναι τόσο αστείο αυτό που θυμίζει το «έχω πονοκέφαλο».
Ο Χαρδούβελης κλείνει έξι μήνες στο υπουργείο και έχει καταφέρει, ήδη, να αποτελεί κόκκινο πανί για τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Τα λάθη με τον ΕΝΦΙΑ, τα σβήσε-γράψε για τη ρύθμιση των 100 δόσεων και η αποτυχία στις διαπραγματεύσεις είναι πολλά λάθη για ένα εξάμηνο. Από κοντά και οι Λαζαρίδης και Παπασταύρου, πάντα παρόντες στις συζητήσεις με την τρόικα. Η ομάδα δεν τραβάει κι αυτό φαίνεται ξεκάθαρα.
Δεν είναι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ που ζητά εκλογές. Μόλις χθες η Ντόρα Μπακογιάννη το είπε καθαρά. Τώρα εκλογή Προέδρου. Ουσιαστικά δηλαδή βουλευτικές εκλογές με τη βασιλόπιτα στο στόμα. Και, ξέρετε, δεν θα τις κάνουμε γιατί η χώρα είναι σε αστάθεια και η οικονομία πηγαίνει άσχημα. Θα τις κάνουμε για τεχνικούς λόγους.
ένα άρθρο των πρωταγωνιστών



Πως περνάει τα βράδια της, η Ολγα...

Πώς περνάει τα βράδια της η Ολγα Κεφαλογιάννη [εικόνες]
ΦΩΤΟ...
Νυχτοπερπατήματα για την υπουργό Τουρισμού, Ολγα Κεφαλογιάννη, που δεν την... χωρά το σπίτι της. 
Σχεδόν κάθε βράδυ, παραβρίσκεται σε...
πρεμιέρες, βερνισάζ, πολιτιστικά γεγονότα, αλλά και βραβευσεις καλλιτεχνών.
Φυσικά, δεν δινει μόνο το παρών, αλλά  φροντίζει να αναρτά -στα social media- και τις απαραίτητες φωτογραφίες.
Ιδού μερικές από τις εξορμήσεις της, μόνο για το μήνα  Νοέμβριο:
 



Στα βραβεία του «Αθηνοράματος»,  στο Μέγαρο Μουσικής, με την Κεφαλογιάννη, όπως μαρτυρά η εικονα, σε μεγάλα κέφια.


Στην έκθεση του Παύλου Σάμιου, που έκανε εγκαίνια στις 26 Νοεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη. Φυσικά, φωτογραφήθηκε με τον ζωγράφο.

Στο Εθνικο Θέατρο και την παράσταση «Ενας άνθρωπος για όλες τις εποχές», με τους εκπληκτικούς -όπως σημειώνει και η ίδια- Γιώργο Μιχαλακόπουλο και Δημήτρη Πιατά.

                                                                                                                   






Στη «Φόνισσα» του Γιώργου Κουμεντάκη από τη Λυρική. Και εδώ η φωτό, απαραίτητη...
 

Περί «αργυρώνητων βουλευτών» και «κουμπαρά»...



Στην Κουμουνδούρου βλέπουν με ικανοποίηση τον Πάνο Καμμένο και τους Ανεξάρτητους Έλληνες να ανοίγουν εκ νέου  τη συζήτηση περί «αργυρώνητων βουλευτών» και «κουμπαρά», τώρα που...
πλησιάζουμε στην έναρξη της διαδικασίας για την προεδρική εκλογή.
Τα όσα είπε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, αλλά και οι καταγγελίες της βουλευτού Σταυρούλας Ξουλίδου επαναφέρουν την πίεση στους ανεξάρτητους βουλευτές και αυτό προφανώς εξυπηρετεί και την στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ, αφού στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι αρκετοί εκ των ανεξάρτητων θα το σκεφτούν δύο και τρεις φορές να ψηφίσουν για Πρόεδρο, αν ξέρουν ότι μπορεί –ακόμη και αδίκως- να τους «κολλήσει» η «ρετσινιά» του αργυρώνητου…
matrix24.gr

Το νομικό τρικ Παυλόπουλου για την προκλητική προστασία Μιχελάκη από τη Βουλή

                                                                                                     27/11/2014   parapolitiki.com

Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Σταύρος Τσακυράκης εξηγεί με ένα σημαντικό κείμενο στο προσωπικό του blog τη σκανδαλώδη απόφαση της Βουλής για τη μη άρση της ασυλίας του Γιάννη Μιχελάκη ο οποίος κατηγορείται για χρηματισμό.

Συγκεκριμένα:

Ο Εισαγγελέας ζήτησε από τη Βουλή να αρθεί η ασυλία του βουλευτή κ. Ιω. Μιχελάκη προκειμένου να διωχθεί αυτός για δωροληψία. Συγκεκριμένα, η κατηγορία είναι ότι αυτός δωροδοκήθηκε με 7.000 ευρώ για να καταθέσει ερώτηση στη Βουλή που εξυπηρετούσε τα συμφέροντα επιχειρηματία. Οι βουλευτές ψήφισαν κατά της άρσης της ασυλίας. Ο Π. Παυλόπουλος τόσο στην επιτροπή που εξέτασε το θέμα όσο και στην Ολομέλεια ισχυρίσθηκε ότι, επειδή το κατηγορητήριο αφορά «δωροδοκία υπαλλήλου» και ο βουλευτής δεν είναι υπάλληλος, δεν ευσταθεί η κατηγορία και για το λόγο αυτό δεν ψήφισε υπέρ της άρσης της ασυλίας.

“Εγώ δεν μπορώ να δεχθώ, ως Βουλευτής, αλλά και ως νομικός, τον χαρακτηρισμό του Βουλευτή, όταν ασκεί κοινοβουλευτικά και νομοθετικά καθήκοντα, ως υπαλλήλου. Και γι’ αυτό ψήφισα εναντίον της συγκεκριμένης παραπομπής.” (Π. Παυλόπουλος Πρακτικά Βουλής).

Με άλλα λόγια, επειδή δεν μπορεί να δεχθεί τον χαρακτηρισμό του βουλευτή ως υπαλλήλου, δέχεται ότι η έννομη τάξη δεν προβλέπει καμία συνέπεια στον χρηματισμό του, όταν αυτός ασκεί κοινοβουλευτικό έλεγχο. Αυτό σημαίνει, για να λαϊκίσω κι εγώ, ότι μπροστά στον χαρακτηρισμό του βουλευτή ως υπαλλήλου ο χαρακτηρισμός αργυρώνυτος δεν είναι δα και τόσο προσβλητικός, πολλώ δε έλασσον δεν επισύρει κυρώσεις.

Βεβαίως και νομικά το ζήτημα δεν είναι όπως το θέτει ο Π. Παυλόπουλος. Πολύ απλά, το να δεχτεί κανείς ότι ο όρος «υπάλληλος» είναι τεχνικός και κατά την έννοια του Ποινικού Δικαίου περιλαμβάνει και τους βουλευτές δεν συνεπάγεται αναγκαία ότι τους θεωρεί υπαλλήλους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Την άποψη ότι σε αυτές τις περιπτώσεις οι βουλευτές περιλαμβάνονται στην έννοια του υπαλλήλου έχουν υποστηρίξει διαχρονικά επιφανείς ποινικολόγοι. Σύμφωνα με αυτήν την ερμηνεία παλαιότερα (πριν θεσπισθεί ειδική διάταξη) γινόταν δεκτό ότι περιλαμβάνονται και οι δικαστές στην έννοια του υπαλλήλου. Το ίδιο το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής,όταν κλήθηκε να γνωμοδοτήσει επί του θέματος, συντάχθηκε με αυτήν την ερμηνεία. Ο καθηγητής του Ποινικού Δικαίου κ. Χρίστος Μυλωνόπουλος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα μαζί του, ήταν κατηγορηματικός για την ορθότητα αυτής της ερμηνείας. Δηλαδή ο Εισαγγελέας που επιλήφθηκε το πρώτον της υπόθεσης, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου που παρέπεμψε (δις) στη Βουλή τη δικογραφία, το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής είναι της άποψης ότι στην έννοια του υπαλλήλου περιλαμβάνονται και οι βουλευτές, και οι μόνοι που φαίνεται να διαφωνούν είναι οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι.
Διαβάστε την ενδιαφέρουσα συνέχεια