Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

Το ΝΑΤΟ έφτασε στο Αιγαίο...


Στο Αιγαίο έφτασαν τα πρώτα πλοία του ΝΑΤΟ, τα οποία όπως συμφώνησαν οι υπουργοί Άμυνας των χωρών μελών της Συμμαχίας, θα συνδράμουν στις...
επιχειρήσεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα για την ανάσχεση της δράσης των διακινητών των προσφύγων στη θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου και τον περιορισμό των προσφυγικών ροών.

Με ανάρτηση του στο twitter το καναδικό ναυτικό ανακοίνωσε ότι πλέει στο Αιγαίο και αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα τις περιπολίες.


Σημειώνεται πως βάσει της συμφωνίας τα σκάφη των διακινητών και οι πρόσφυγες - μετανάστες που θα εντοπίζονται θα επιστρέφουν στην Τουρκία και δεν θα προωθούνται στην Ελλάδα.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Όπως σημειώνουν από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η ΝΑΤΟϊκή δύναμη (η Μονιμη Ναυτική Δύναμη Μεσογείου SNMG 2) θα δρα ανατολικά των ελληνικών νησιών με σκοπό την άμεση επιστροφή στην Τουρκία, όσων προσώπων περνούν και καταφέρουν να βγουν από τα χωρικά ύδατα της Τουρκίας και φθάσουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Στην περιοχή αυτή ισχύει η αρχή της εξ ημισείας απόστασης.

Τα ΝΑΤΟϊκά πλοία θα εντοπίζουν το ίχνος (συντεταγμένες του πλοίου των διακινητών) και άμεσα θα ειδοποιούν ή την τουρκική ακτοφυλακή ή την FRONTEX και το σκάφος θα επιστρέφει στην Τουρκία. Σε περίπτωση που περάσει τη μέση γραμμή και έλθει προς Ελλάδα τότε το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή θα επιστρέφει τη βάρκα στο ΝΑΤΟϊκό πλοίο και αυτό στην Τουρκία.

Στην απόφαση προβλέπεται με σαφήνεια ότι θα υπάρχει απόλυτος σεβασμός των πλοίων της δύναμης προς το αντίστοιχο περιφερειακό κέντρο έρευνας και διάσωσης -για την Ελλάδα είναι το ΕΚΣΕΔ του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας- όσον αφορά τη δράση τους, στο πλαίσιο της επιχείρησης.

Η ελληνική πλευρά πρότεινε επίσης η διοίκηση της ΝΑΤΟϊκής δύναμης να αναλάβουν σύμμαχες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ πλην της Ελλάδας και της Τουρκίας ενόσω διαρκεί η επιχείρηση. Σημειώνεται, ότι τη διοίκηση της δύναμης μέχρι τον Ιούνιο έχει η Γερμανία και ακολουθούσε η Τουρκία. Το ΝΑΤΟ, συμφώνησε ο επόμενος διοικητής της Μόνιμης Ναυτικής Δύναμης Μεσογείου του ΝΑΤΟ να προέλθει από άλλη σύμμαχη χώρα.

tvxs.gr

Ιστορία μου, αμαρτία μου… (…η σκοτεινή διαδρομή της Deutsche Bank…)

Στρατόπεδο συγκέντρωσης Αουσβιτς

Η «ελεύθερη πτώση» των μετοχών της Deutsche Bank, της ναυαρχίδας των γερμανικών τραπεζών και ενός...
από τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στον κόσμο, πάγωσε αυτές τις μέρες το αίμα του δρος Σόιμπλε και των άλλων πολιτικών «οικονομισάριων» της ηπείρου μας, που μάταια προσπαθούν να πείσουν τις αγαπημένες τους αγορές ότι η τευτονική υπερ-τράπεζα είναι «σταθερή σαν βράχος», τη στιγμή που η μετοχή της σημείωνε χαμηλό τριακονταετίας...
------------------------------------------------------------------------------------------------
Ο τότε «ισχυρός ανήρ» του διοικητικού της συμβουλίου, ο πάντα καλοντυμένος και αριστοκρατικός στους τρόπους Χέρμαν Αμπς, υπήρξε ένα από τα «πολιτισμένα τέρατα» που έχτισαν το Τρίτο Ράιχ.
------------------------------------------------------------------------------------------------
  Στην πραγματικότητα, ο «βράχος» αποδεικνύεται ιδιαίτερα εύθρυπτος: η μετοχή της «Γερμανικής Τράπεζας» έχει μειωθεί 41% από την αρχή του έτους, δηλαδή κατά μέσο όρο χάνει μία μονάδα την ημέρα, ενώ το πραγματικό μέτρο της αγωνίας των επενδυτών, δηλαδή το κόστος προστασίας (τα περιβόητα CDs και CDOs) από το ενδεχόμενο μη αποπληρωμής της... οροσειράς των δυνάμει «τοξικών» ομολόγων της έχει κυριολεκτικά υπερδιπλασιαστεί στο ίδιο βραχύ διάστημα.

Και ο λόγος είναι ότι, όσες καθησυχαστικές παρόλες κι αν εκστομίζουν οι Σόιμπλε και σία, οι αγορές γνωρίζουν καλά ότι η μαύρη τρύπα του υπέρογκου χρέους που κρύβει στα υπόγειά του το γερμανικό τραπεζικό θηρίο και, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, ξεπερνά τα 60 τρισεκατομμύρια ευρώ –κάπου είκοσι φορές το γερμανικό ΑΕΠ και σχεδόν τετρακόσιες φορές μεγαλύτερο από το ελληνικό δημόσιο χρέος!- είναι πρακτικά αδύνατο να εξυπηρετηθεί.

Στην πραγματικότητα η άσχημη οικονομική κατάσταση της τράπεζας αποτελεί το χειρότερα κρυμμένο μυστικό στους κύκλους των χρηματιστών: οι πάντες γνωρίζουν ότι...

Αγριεύουν τα πράγματα στον ΔΟΛ...



Με τον Σταύρο Ψυχάρη στριμωγμένο (δάνεια, πόθεν έσχες, τηλεοπτικές άδειες) με τους εργαζόμενους απλήρωτους και τους τεχνικούς του...
ραδιοφώνου του ΔΟΛ να βρίσκονται σε συνεχείς κινητοποιήσεις, το μέλλον στην Μιχαλακοπούλου 80 φαντάζει εξαιρετικά δυσοίωνο. Την ίδια ώρα τα διευθυντικά στελέχη προαναγγέλλουν και νέο κύμα απολύσεων διοικητικού (κι όχι μόνο) προσωπικού προς τα τέλη του μήνα ενώ εταιρείες ενοικιάσεως προσωπικού, με άμεση σχέση και σε συνεργασία με manager του ΔΟΛ, αναμένουν το OK του Ψυχάρη για την αντικατάσταση των απολυμένων με εργαζόμενους των 300 ευρώ... 

Οι απλήρωτοι τεχνικοί (ηχολήπτες και ηλεκτρονικοί) στον «ΒΗΜΑFM 99,5», οι οποίοι είναι οι μόνοι που αντιδρούν, δέχονται απειλές από στελέχη του ραδιοσταθμού περί απολύσεων τις επόμενες.. μέρες επειδή απεργούν!..

Η Ενωση Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας (ΕΤΕΡ) με ανακοίνωσή της καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας και καλεί τους επίσης απλήρωτους δημοσιογράφους και διοικητικούς σε επαγρύπνηση και συμπόρευση για πλήρη αποπληρωμή των χρεωστούμενων δεδουλευμένων.

Οι κινητοποιήσεις των Τεχνικών στο ραδιόφωνο της Μιχαλακοπούλου συνεχίζονται και την ερχόμενη εβδομαδα με:

- 5ωρη στάση εργασίας από την 06.00η ώρα της Δευτέρας 15ης Φεβρουαρίου 2016 μέχρι  και την 11.00η ώρα της Δευτέρας 15ης Φεβρουαρίου 2016,

- 5ωρη στάση εργασίας από την 08.00η ώρα της Τρίτης 16ης Φεβρουαρίου 2016 μέχρι  και την 13.00η ώρα της Τρίτης 16ης Φεβρουαρίου 2016 και

- 5ωρη στάση εργασίας από την 09.00η ώρα της Τετάρτης 17ης Φεβρουαρίου 2016 μέχρι  και την 14.00η ώρα της Τετάρτης 17ης Φεβρουαρίου 2016, στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΒΗΜΑFM 99,5»

zoornalistas.blogspot.gr

Σπηλιωτόπουλος: Στην Ελλάδα χωράνε… 2,5 κανάλια…

Δεν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές ο Άρης Σπηλιωτόπουλος

Λανθασμένη χαρακτήρισε τη στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στο θέμα της κάθαρσης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Ο πρώην υπουργός...
της ΝΔ Άρης Σπηλιωτόπουλου.  Αναφερόμενος σε παλαιότερη μελέτη του Πανεπιστήμιου Αθηνών -η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στην Ελλάδα δεν μπορούν να είναι βιώσιμα περισσότερα από 2,5 κανάλια!

«Οταν ξεπερνούμε τον αριθμό αυτό… Εγώ δεν ξέρω πολλούς επιχειρηματίες που να θέλουν να βάλουν τα χρήματα τους για να έχουν μια ζημιογόνα επιχείρηση εκτός αν υπηρετούν αλλότρια συμφέροντα τα οποία έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι μπορεί να μπαίνω μέσα ως επιχειρηματίας έχοντας ένα τηλεοπτικό κανάλι, αλλά το κάνω γιατί στην πίσω πλευρά του μυαλού μου έχω ότι θα πιέσω την πολιτική εξουσία για να πάρω άλλες δουλειές και να βγάλω περισσότερα χρήματα  με άλλους τρόπους», υπογράμμισε ο κ. Σπηλιωτόπουλος και πρόσθεσε: «Μπορεί μια οικονομική μελέτη του Πανεπιστημίου να είναι και λίγο αυστηρή, από την άλλη πλευρά… δεν είναι 2,5 οι άδειες; Να είναι 3, να είναι 4; Παραπάνω δεν μπορεί να είναι».

«Δεν είναι δυνατόν να μη μπει και μια τάξη σε ένα άναρχο ραδιοτηλεοπτικό πεδίο το οποίο λειτουργούσε με καθεστώς ημιπαρανομίας ή αν θέλετε ημινομιμότητας από το ’89 και κανείς δεν έβαζε τάξη είτε από φόβο πολιτικού κόστους είτε γιατί πιστεύανε τότε οι πολιτικοί ότι μπορούν να εκμεταλλευτούν τα ΜΜΕ. Με αποτέλεσμα ότι όπως είδαμε τα τελευταία χρόνια έγινε ακριβώς το αντίθετο», κατέληξε ο πρώην υπουργός της ΝΔ.

typologies.gr

Σαρκασμός από τη Μέρκελ…

Σαρκασμός Μέρκελ για όσους ζητούν κατάργηση της Σένγκεν: «Υπήρχε ζωή και πριν από την γερμανική επανένωση - εκεί τα σύνορα φυλάσσονταν ακόμη καλύτερα» - Media

…για όσους ζητούν κατάργηση της Σένγκεν…

«Ναι, υπήρχε ζωή και πριν από την Σένγκεν, όπως υπήρχε και πριν από την γερμανική επανένωση- εκεί τα σύνορα φυλάσσονταν ακόμη καλύτερα», δήλωσε σε σαρκαστικό τόνο η...
Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη σε όσους θεωρούν ότι η διατήρηση των ανοιχτών συνόρων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι και τόσο σημαντική.

Το τελευταίο διάστημα συμβαίνει συχνά «να μου λένε άνθρωποι ότι ‘υπήρχε ζωή και πριν από την Σένγκεν'. Και τους απαντώ ‘Ναι, υπήρχε ζωή και πριν από την γερμανική επανένωση - εκεί τα σύνορα φυλάσσονταν ακόμη καλύτερα», δήλωσε η κυρία Μέρκελ χθες το βράδυ, κατά την διάρκεια επίσημου δείπνου που παρέθεσε στον Βρετανό Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον ενώπιον 400 ατόμων στο Δημαρχείο του Αμβούργου. Η Καγκελάριος απηύθυνε δε για μία ακόμη φορά έκκληση προς όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ να συμβάλουν προκειμένου να εξευρεθεί κοινή ευρωπαϊκή λύση στο ζήτημα της προσφυγικής πολιτικής και στην επιτόπου αντιμετώπιση των αιτίων της προσφυγικής ροής.

Η ίδια αναγνώρισε ότι ο δρόμος που προτείνει είναι «επίπονος», αλλά τόνισε ότι το να τον ακολουθήσει κανείς αποτελεί «ζήτημα ανθρωπιάς και θέμα για το μέλλον της Ευρώπης» και εξέφρασε την αισιοδοξία της για μια συμφωνία στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής την επόμενη εβδομάδα. «Η ικανότητα της ΕΕ να βρίσκει κοινές απαντήσεις» αποτελούσε πάντα τη δύναμή της, δήλωσε και εμφανίστηκε πεπεισμένη ότι θα συμβεί και τώρα το ίδιο, όπως και στην περίπτωση, επισήμανε, του βρετανικού δημοψηφίσματος για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ.
 

Γιατί μόνο τέσσερις άδειες;

Σωκράτης Τσιχλιάς
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΤΣΙΧΛΙΑΣ
 Προς στιγμήν ξεχνώ τη διάσταση της αντισυνταγματικότητας που έχει η τροπολογία που υπερψηφίστηκε προχθές στη Βουλή για τις τηλεοπτικές άδειες. Ας προσποιηθούμε πως δεν υπάρχει πρόβλημα με την καταστρατήγηση της ρητής διατύπωσης του Συντάγματος περί της απολύτου αρμοδιότητας του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου. Το θεμελιώδες ερώτημα παραμένει: γιατί τέσσερις άδειες μόνο; Γιατί το κράτος, διά της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αντί για επιτηρητής των κανόνων και των αρχών, γίνεται άμεσος παίκτης;Το επιχείρημα του αρμόδιου υπουργού Επικρατείας ακούγεται τουλάχιστον περίεργο: «Διότι τόσες σηκώνει η αγορά». Ποια αγορά σκέφτομαι αμέσως, η φετινή ή μήπως εκείνη που θα διαμορφωθεί τα επόμενα χρόνια; Για φέτος ισχυρίζομαι ότι και δύο άδειες πολλές είναι. Αλλά από πότε η κυβέρνηση μιας χώρας ορίζει πόσες επιχειρήσεις ενός κλάδου είναι δυνατόν να επιβιώσουν και νομοθετεί για την ύπαρξή τους; Μας λέει ο υπουργός ότι το κάνει γιατί οι υπάρχουσες εταιρείες είναι υπερχρεωμένες και υπάρχουν επειδή δανειοδοτήθηκαν παρανόμως. Ας εφαρμοστούν λοιπόν οι νόμοι για όλους ανεξαιρέτως, όσοι δεν αντέχουν ας κλείσουν, πιθανόν άλλοι πλέον σώφρονες και ικανοί, με άλλα επιχειρηματικά μοντέλα, θα έρθουν, ίσως να είναι λιγότερα τα κανάλια στο μέλλον, μπορεί περισσότερα, η ζωή θα το δείξει, αποκλείεται να το ξέρει αυτό ο κύριος Παππάς ή κάποιος άλλος. Λέει η κυβέρνηση, κόπτεται για την ακρίβεια, ότι θέλει να νοικοκυρέψει το τηλεοπτικό τοπίο. Ως προς την αδειοδότηση έχει δίκιο, ως προς το χτύπημα όμως της διαβόητης διαπλοκής, μας δουλεύει απολύτως.

Περιορίζοντας τα κανάλια, μόνο το αντίθετο αποτέλεσμα θα φέρει. Το άνοιγμα του πεδίου σε όσο περισσότερους γίνεται, είναι αυτό που θα εξασφάλιζε την πολυφωνία, δίνοντας εναλλακτικές επιλογές στους πολίτες. Η κυβέρνηση με τρόπο αυταρχικό επιχειρεί να «σκίσει τη γάτα», να δηλώσει αφεντικό στα Μέσα. Προσδοκά, διαπλεκόμενοι και μη να προσέλθουν για συνεννοήσεις. Κατέχεται και από αυτή την ψευδαίσθηση: όποιος ελέγχει την ενημέρωση, δεν πέφτει ποτέ. Η «Αυγή» πάντως, ελεγχόμενη απολύτως από τον ΣΥΡΙΖΑ, με το ζόρι διαβάζεται από χίλιους πολίτες τις καθημερινές και τρεισήμισι χιλιάδες τις Κυριακές...

από τήν Έντυπη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη

                                                                                                                    από τήν "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"  (13.02.16)

«Έφυγε» ο σκιτσογράφος Γιάννης Καλαϊτζής...

Την τελευταία του πνοή άφησε απόψε το βράδυ στον Ευαγγελισμό ο σκιτσογράφος Γιάννης Καλαϊτζής.

Πρόκειται για έναν εκ των...
πρωτεργατών της Εφημερίδας των Συντακτών, ενώ σκίτσα του Γιάννη Καλαϊτζή στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί στα έντυπα: Πανσπουδαστική, Δρόμοι της Ειρήνης, Αυγή, Αντί, Ελευθεροτυπία, Ντέφι, Βαβέλ.

Όπως ο ίδιος έγραφε στο προσωπικό του ιστολόγιο gianniskalaitzis.gr:

«Μεγάλωσα στο καφενείο του πατέρα μου στην Κοκκινιά. Πάνω στα τραπέζια κυκλοφορούσαν δύο-τρεις εφημερίδες. Γελοιογραφικά σκίτσα κάνω από μωρό. Ήμουν παρατηρητικό και κακό και το ‘δειχνα. Το περιβάλλον μου ένοιωσε την απειλή. Χάριν εξευμενισμού μου διέθεσε μια αποδοχή διαρκείας. Το να επιδοθώ στην πολιτική σάτιρα ήταν αυτονόητο. Ήμασταν αριστεροί, το κράτος μας έκανε και ρατσιστές.

Η δεξιά, η εξουσία, οι αρχές ήταν έξω από την κοινωνία μας, ήταν το ξένο, το άλλο. Μου την είχε στημένη στο νηπιαγωγείο. Κατανάγκαζαν εμένα το σκιτσογράφο να πλέκω καλαθάκια και να κεντάω με μπρισίμι μηλαράκια σε χαρτόνι. Για να με σπάσουν. Δε μίλησα. Καταδικάστηκα σε δωδεκαετή εκπαίδευση. Μου’ριξαν και έναν χρόνο επι πλέον ως μη συνεργάσιμο. Δραπέτευσα πριν εκτίσω την ποινή.

Ακολούθησε ο κατήφορος. Από τα χαμαιτυπία της Αριστεράς στα καταγώγια των Καλών Τεχνών. Έμαθα κινηματογράφο στους κινηματογράφους, θέατρο στο θέατρο, μουσική την νύχτα και εικόνες στο πεζοδρόμιο. «Πανσπουδαστική», «Δρόμοι της Ειρήνης», «Αυγή».

Ακουλουθεί μια χούντα που επι 40 χρόνια παραμένει 7 ετών. Σκιτσάρω αγωνιόντας να κατανοήσω το προηγούμενο. «Αντί», «Ελευθεροτυπία», «Σχολιαστής», «Ντέφι», «Βαβέλ», «ΔΗΩ» και «Τσιγγάνικη ορχήστρα», «Το μαύρο είδωλο της Αφροδίτης», «Τυφών», «Γιαταλεφτά Νοέμβρη», «2000 στα 4».

Γιάννης Καλαϊτζής»...

Ο ανεκδιήγητος κ. Διοικητής...


Τον πόλεμο στην τρίτη ηλικία κήρυξε ο πολύς Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος και καθ’ έξιν διαχρονικός κρατικοδίαιτος, Γιάννης Στουρνάρας, δηλώνοντας με ύφος χιλίων πιθήκων στη Βουλή πως...
«υπερπροστατεύουμε την τρίτη ηλικία σε βάρος των νεότερων γενεών».

Ποντάροντας στον κοινωνικό αυτοματισμό και απευθυνόμενος στο θυμικό, επιχείρησε να μεταθέσει το πρόβλημα του ασφαλιστικού συστήματος στο επίπεδο της σύγκρουσης γενεών.

Ο Γ. Στουρνάρας, χαρακτηριστικός εκπρόσωπος ενός χρεοκοπημένου συστήματος που έφτασε την Ελλάδα εδώ που βρίσκεται σήμερα, δεν λέει κουβέντα για τη μαύρη τρύπα των τραπεζών, για τη δική του ιδιαίτερη συμβολή στην ασυδοσία τους, αλλά και για τους χειρισμούς των πολιτικών του προϊσταμένων και του ιδίου (από πλείστες όσες κρατικές θέσεις), οι οποίοι οδήγησαν στην οικονομική και πολιτική χρεοκοπία...

Για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο του Τάσου Τσακίρογλου, πατήστε εδω

Εκβιασμοί...

Πολιτικοί εκβιασμοί, υπόγεια παζάρια και νέο διατλαντικό παιχνίδι ισχύος αναδύονται πίσω από την δημόσια παρέμβαση Τόμσεν στην διαπραγμάτευση Αθήνας και πιστωτών – μια παρέμβαση, που...
το Μαξίμου μεταφράζει ως νέα απόδειξη της διάστασης απόψεων μεταξύ των θεσμών.

Το άρθρο του Πολ Τόμσεν, με το οποίο το ΔΝΤ διαμηνύει αφ’ ενός ότι είναι απαραίτητη η μείωση συντάξεων στην Ελλάδα και, αφ’ ετέρου, πως όσο «λιγότερο φιλόδοξα» είναι τα δημοσιονομικά μέτρα τόσο μεγαλύτερη θα πρέπει να είναι η ελάφρυνση του χρέους, αποτελεί στην πράξη κι έναν ανοιχτό εκβιασμό προς τους Ευρωπαίους:

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ τους πετά τη «μπάλα» και τους καλεί να αναλάβουν και το κόστος μιας γενναίας ελάφρυνσης του χρέους εάν θέλουν να επιδείξουν πολιτική ευελιξία απέναντι στην Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, όμως, μπορεί να αποτελεί για μια ακόμη φορά και το μοίρασμα των ρόλων του «καλού» και του «κακού μπάτσου» απέναντι σε μια ελληνική κυβέρνηση που καλείται να κάνει σκληρές επιλογές προσβλέποντας για μια ακόμη φορά στην «πολιτική διαπραγμάτευση» με τους ευρωπαίους εταίρους.

Πηγές του Μαξίμου ερμηνεύουν την παρέμβαση Τόμσεν ως μήνυμα «με αποδέκτη όχι την ελληνική κυβέρνηση, αλλά τους υπόλοιπους θεσμούς, οι οποίοι ήδη εκφράζουν την αντίθεσή τους». Επισημαίνουν επίσης ότι ο Πολ Τόμσεν «ζητά επί της ουσίας την εφαρμογή διαφορετικού προγράμματος από το συμφωνημένο». Και ως απόδειξη της διαφωνίας μεταξύ των θεσμών υποδεικνύουν την σημερινή δήλωση της εκπροσώπου του επιτρόπου Μοσκοβισί, η οποία είπε ότι «οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θεωρούν ότι αυτό που πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι αυτό που συμφωνήθηκε στο μνημόνιο τον Αύγουστο».

Η αμήχανη απάντηση των ευρωπαίων
Στην πραγματικότητα, η τοποθέτηση των ευρωπαίων επί του μηνύματος Τόμσεν είναι, μέχρι στιγμής, μάλλον θολή και εν μέρει αμήχανη. Η εκπρόσωπος του Μοσκοβισί πήρε όντως αποστάσεις, αλλά όχι στο βαθμό που θα δήλωνε ξεκάθαρα ότι οι θεσμοί δεν θα απαιτήσουν νέα μέτρα από την Ελλάδα και δεν θα επιμείνουν σε μείωση συντάξεων.

Σε ανάλογο – δημιουργικά ασαφές – μήκος κύματος κινήθηκε και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βλάντις Ντομπρόβσκις: «Το ΔΝΤ είναι ξεκάθαρα μέρος της αξιολόγησης», είπε ο Ντομπρόβσκις ερωτώμενος για το άρθρο Τόμσεν και πρόσθεσε:

«Οι διαπραγματεύσεις με τις ελληνικές αρχές είναι σε εξέλιξη σε σχέση, για παράδειγμα, με τα στοιχεία για τη δημοσιονομική προσπάθεια. Οι θεσμοί αξιολογούν αυτά τα στοιχεία με βάση αυτά που συμφωνήθηκαν τον Αύγουστο, όταν υιοθετούσαμε το Μνημόνιο. Σε κάθε περίπτωση το ΔΝΤ είναι ξεκάθαρα μέρος της αξιολόγησης και η συνεργασία είναι στενή... Όσο οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη, είναι αδύνατο να αναφερθούμε σε λεπτομέρειες».

Εν ολίγοις, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν δεν υιοθέτησε μεν τις συστάσεις Τόμσεν για μείωση συντάξεων, αλλά απέφυγε καθαρά και να τις απορρίψει.

Η σφήνα Σόιμπλε
Και, ως συνήθως, ένα βήμα πιο κοντά στις θέσεις Τόμσεν έσπευσε να βρεθεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δηλώνοντας ότι «η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού παραμένει ένα ιδιαίτερα δύσκολο σημείο» και προσθέτοντας με νόημα πως «το σύστημα συνταξιοδότησης πρέπει να γίνει βιώσιμο». Παρεμπιπτόντως, η ανάγκη να καταστεί βιώσιμο το σύστημα ήταν το επιχείρημα που χρησιμοποίησε στο άρθρο του και ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ για να υποστηρίξει την απαίτηση μείωσης των συντάξεων.

Σε κάθε περίπτωση δε, εκείνο που γίνεται για μια ακόμη φορά σαφές από τις συγκεχυμένες τοποθετήσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων είναι πως οι θεσμοί για μια ακόμη φορά «παζαρεύουν» την τύχη της Ελλάδας.

Με το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες να δείχνουν μεν μια μεγαλύτερη διάθεση πολιτικής ευελιξίας απέναντι στην Αθήνα με δεδομένη και την παράλληλη ανοιχτή κρίση του προσφυγικού, ταυτόχρονα όμως να μην αποτολμούν την ευθεία σύγκρουση με το ΔΝΤ το οποίο εξακολουθούν να βλέπουν ως τον «πολιτικό εγγυητή» διαχείρισης της ελληνικής κρίσης...
 

Άλλος για πρόεδρος;..

Είχαν συγκεντρωθεί πολλοί πολιτικοί στην Αθηναϊκή Λέσχη που εμφανίζονταν έως τώρα επίδοξοι για τη δημιουργία νέων κομμάτων. Για παράδειγμα ο...
στρατηγός Φραγκούλης Φράγκος, ο οποίος και έκανε μια ομιλία για τα ελληνοτουρκικά. Αλλά η απορία των περισσοτέρων που τον άκουγαν ήταν εάν θα ηγηθεί μετά του Τάκη Μπαλτάκου ενός νέου δεξιού κόμματος.

Σύμφωνα με τον ΒΗΜΑτοδότη, δεν έκανε καμία νύξη για νέο κόμμα, έως ότου έκανε την εμφάνισή του στην αίθουσα ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, ο οποίος βρισκόταν σε άλλον όροφο της Αθηναϊκής Λέσχης με μια μεγάλη παρέα γαλάζιων στελεχών (ανάμεσά τους οι Μαριέττα Γιαννάκου, Δ. Σιούφας κ.ά.). 

Μόλις τον βλέπει ο στρατηγός Φράγκος να εισέρχεται στην αίθουσα, αφήνει τους πάντες (και τις απορίες τους) και κατευθύνεται προς τον πρώην πρωθυπουργό. Αντί άλλου χαιρετισμού του είπε συνωμοτικά: «Μην ακούς τις βλακείες που λέγονται, εγώ κόμμα δεν κάνω, μην ανησυχείς». Ο κ. Καραμανλής απλώς χαμογέλασε και τον προσπέρασε...