Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020

Media : «Το ανοσοποιητικό σύστημα του επιχειρηματία»...

Πρωθυπουργός, ή διαιτητής διαπλεκομένων;...
«Συνεργαζόμαστε με την ελληνική κυβέρνηση για το καλό του ποδοσφαίρου», δήλωσε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (FIFA), Τζάνι Ινφαντίνο∙ και με το ύφος και το ήθος οικουμενικού πατριάρχη της μεγαλύτερης – μετά την χριστιανική – εκκλησίας στον κόσμο (της ποδοσφαιρικής «εκκλησίας»), πρόσθεσε: «οι κυβερνήσεις κατανοούν τον παιδευτικό χαρακτήρα που έχει το ποδόσφαιρο για τις κοινωνίες, μπλα, μπλα, μπλα…». 

«Η ηθική των Ευαγγελίων είναι μια ηθική α-κοσμική» υποστήριζε ο Κορνήλιος Καστοριάδης, και το τεκμηρίωνε ως εξής: «Εάν δεν εφαρμόσθηκε ποτέ αληθινά στην κοινωνική ζωή, ανεξαρτήτως από την υποκρισία των εκκλησιών, είναι και γιατί δεν θα μπορούσε να έχει εφαρμοσθεί»… 

Το ίδιο, περίπου, ισχύει και με τα «Ευαγγέλια» της FIFA και της UEFA: «Εάν δεν εφαρμόσθηκαν ποτέ αληθινά στην ποδοσφαιρική ζωή, ανεξαρτήτως από την υποκρισία των Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών, είναι και γιατί δεν θα μπορούσαν να έχουν εφαρμοσθεί». Ιδιαίτερα στην σημερινή ελληνική ποδοσφαιρική πραγματικότητα, στην οποία οι ιδιοκτήτες τριών εκ των μεγαλυτέρων Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιριών της χώρας (Μαρινάκης, Αλαφούζος, Σαββίδης) είναι, ταυτόχρονα και αντίστοιχα, ιδιοκτήτες των τριών μεγαλυτέρων ομίλων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της ίδιας χώρας («Alter Ego», «Όμιλος ΣΚΑΪ» «DIMERA εκδοτική ΑΕ»). Διαπλεκόμενοι και οι τρεις, απ’ ευθείας ή δια… αντιπροσώπων, με τον Έλληνα πρωθυπουργό… 

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον «μιντιοσκεπή», όπως τον αποκαλεί ένας άσπονδος φίλος του, και «μιντιογέννητο», όπως τον αποκαλεί ένας άλλος… Ο οποίος καλείται οσονούπω να συνεργαστεί με τους προέδρους της FIFA και της UEFA για το… καλό του ποδοσφαίρου: «παίζει να καλύψει τον κουμπάρο και να δώσει (σ. σ: ως κακό του ελληνικού ποδόσφαιρου) τον… «Ρώσο», λένε οι χουλιγκάνοι Πειραιώς, Αθηνών και περιχώρων. Αλλά η Τούμπα δεν μασάει. «Ο Κούλης τρέμει μήπως χάσει το Βορρά και μείνει με άδειες κάλπες», λένε. Και πιστεύουν ότι θα τα δώσει όλα, «όπως με την τροποποίηση του νόμου», να στηρίξει ΠΑΟΚ. 

«Ο Ιβάν Σαββίδης διαθέτει αυτοπεποίθηση Πούτιν, αλαζονεία Τραμπ και κυνισμό Ερντογάν» περιγράφουν, υπερβάλλοντας, κάποιοι απ’ τους fan - συνομιλητές του. Άλλοι του προσάπτουν ακατάσχετη αυτοαναφορικότητα («όλο εγώ κι εγώ είναι»), αλλά και μια δαιμόνια κρυψίνοια∙ «κρύβει λόγια», είναι η ευγενικότερη, σχετική, προσέγγιση… 

Ωστόσο, έπρεπε να έρθει στη χώρα μας ο αμφιλεγόμενος Ελληνορρώσος επενδυτής για να μας… αποκαλύψει ότι τα ΜΜΕ δεν είναι αυτό που όλοι νομίζαμε (Μέσα Ενημέρωσης ενός μεγάλου πλήθους ανθρώπων για τρέχοντα γεγονότα και ιδέες), αλλά το ελιξίριο της μεγάλης επιχειρηματικότητας. Και κάτι παραπάνω: τα media είναι το ανοσοποιητικό σύστημα του επιχειρηματία!... 

Είχε πει ακόμα ότι «αν δεν έχεις σχέση με media, δεν μπορείς να ασχοληθείς με μεγάλες επιχειρήσεις, επειδή σε πατάνε όπως θέλουνε». 
«Ποιοί ακριβώς σε πατάνε όπως θέλουνε»; θα τον ρωτούσα τότε, αν είχα την ευκαιρία. «Όλοι εκείνοι… Το μιντιακό σύμπαν», ίσως μου απαντούσε. Είναι πιθανότερο, ωστόσο, να εννοούσε τους δύο εκ των τριών ανταγωνιστών του στον τομέα της ποδοσφαιρικής… επιχειρηματικότητας. Το δίδυμο Μαρινάκη – Αλαφούζου. Που διέθεταν «το ανοσοποιητικό σύστημα του επιχειρηματία», δηλαδή media. Και ήσαν δυνατοί. Και «τον πατάγανε όπως θέλανε».
Μέχρις ότου ο «Ελληνορρώσος επενδυτής» άρχισε να είναι εκείνος που «πάταγε όπως… ήθελε» τους ανταγωνιστές του στον τομέα της ποδοσφαιρικής επιχειρηματικότητας. Και το έκανε πριν καν αποκτήσει (ήταν ακόμα στα παζάρια με το Μπομπολαίϊκο για την αγορά του «Πήγασου») το… «ελιξίριο της μεγάλης επιχειρηματικότητας. Πώς τα κατάφερε άραγε; 

«Είναι ο εκλεκτός της πολιτείας», απαντούσαν τότε οι «πατημένοι» ανταγωνιστές του, μέσω των… «ελιξιρίων μεγάλης επιχειρηματικότητας» που διέθεταν. Και ξεσήκωναν τις στρατιές των οπαδών τους εναντίον της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα προσωπικά, καταγγέλλοντας «διαπλοκή με τον Ιβάν Σαββίδη!.. Υπήρξε; 

 «Αποχρώσες ενδείξεις σίγουρα», λέω εγώ. Αλλά αυτό είναι ένα θέμα που ανάγεται στη σφαίρα της κριτικής για την εν γένει (λανθασμένη, κατά τη γνώμη μου) στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά τα ΜΜΕ (κομματικά, δημόσια και ιδιωτικά) και την διαχείριση τους. 

Οφείλουμε, ωστόσο, να σημειώσουμε εδώ, ότι η ανεμπόδιστη (και από την «πρώτη φορά Αριστερά»!..) υπερσυγκέντρωση ΜΜΕ στα χέρια των μεγιστάνων ή τσαρλατάνων (χαρακτηρισμοί ταυτόσημοι, εν πολλοίς) της «ποδοσφαιρικής επιχειρηματικότητας» υπήρξε ο καταλύτης για την ποδοσφαιροποίηση της διαπλοκής. Με συνέπεια αυτό το βρώμικο και σουρεαλιστικό κυβερνητικό καθεστώς που βιώνουμε: ο μιντιογέννητος πρωθυπουργός της χώρας να σφυρίζει πότε υπέρ του Θρύλου – πότε υπέρ του Δικεφάλου σαν στημένος διαιτητής διαπλεκομένων συμφερόντων…

Νίκος Τσαγκρής

Σημείωση : Ο υπέρτιτλος -πού είναι φράση τού κειμένου- προστέθηκε από τή "Νέα Μύκονο"

Οι σκιτσογράφοι συνεχίζουν νά αντιμετωπίζουν τήν κυβερνητική πολιτική μέ τή δέουσα σοβαρότητα...

                                                                 ...τού Κώστα Γρηγοριάδη
07.02.2020
από : efsyn.gr

Σήμερα η ‘‘Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας’’...

Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας η 9η Φεβρουαρίου, και στο βίντεο διάρκειας 1,5 λεπτού με το οποίο συμμετέχει στον εορτασμό η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών εμφανίζονται πολίτες διαφόρων χωρών, ηλικιών και επαγγελματικής απασχόλησης, που προφέρουν λέξεις στις γλώσσες τους και είναι ελληνικής προέλευσης.

Στόχος της καμπάνιας είναι να καταδείξει την οικουμενικότητα της ελληνικής γλώσσας μέσα από την ευρεία αντίληψη που υπάρχει σε όλον τον κόσμο, και όχι μόνο μεταξύ των ειδικών, για τη συμβολή της Ελληνικής στο γλωσσικό και πολιτισμικό εμπλουτισμό των ευρωπαϊκών και πολλών άλλων γλωσσών του πλανήτη.

Did you know you speak Greek? («Γνωρίζετε ότι μιλάτε Ελληνικά;») είναι ο τίτλος του συγκεκριμένου βίντεο, και το πρωτογενές υλικό απέστειλαν τα Γραφεία Δημόσιας Διπλωματίας που λειτουργούν στις ελληνικές διπλωματικές και προξενικές Αρχές.
Το βίντεο θα είναι προσβάσιμο στον ιστότοπο του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ έχει ήδη αναρτηθεί σε ιστοσελίδες διπλωματικών Αρχών της Ελλάδας.


Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας, Θρησκευτικών και Προξενικών Υποθέσεων είναι μια νεοσύστατη δομή στο υπουργείο Εξωτερικών, που στόχο έχει τη συντονισμένη και στοχευμένη ανάδειξη της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό.
Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη δρομολογήσει μια σειρά από δράσεις που προβάλλουν το νέο εξωστρεφές αφήγημα της Ελλάδας, όπως η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Αφής του Φάρου Τυφλών Ελλάδος «Ψηλαφίζοντας την πολιτιστική μας κληρονομιά» (3/12/2019) για τις πρωτοβουλίες της χώρας μας όσον αφορά την πρόσβαση των ΑμεΑ στον πολιτισμό και η εκδήλωση «Χτίζοντας γέφυρες: Τα ελληνικά πανεπιστήμια ανοίγονται στον κόσμο» (24/1/2020) για την προβολή των αγγλόφωνων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων που προσφέρουν τα ελληνικά πανεπιστήμια.


Η 9η Φεβρουαρίου Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας (ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή Διονύσιου Σολωμού) καθιερώθηκε τον Απρίλιο του 2017 με κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Εξωτερικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Με αφορμή αυτήν την ημέρα, όλη η εξερχόμενη αλληλογραφία του ΥΠΕΞ προς τις εδώ εδρεύουσες πρεσβείες και διεθνείς οργανισμούς θα είναι στα Ελληνικά κατά την περίοδο 9-15 Φεβρουαρίου.
 Κυριακή, 09 Φεβρουαρίου 2020 
 Ολόκληρο τό δημοσίευμα : ΕΔΩ