Τρίτη 18 Απριλίου 2017

Αντιπολίτευση της δεκάρας...

τού Γιάννη Τριάντη
Άστραψε και βρόντηξέ το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη: Η κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από τους οδηγούς για την ταλαιπωρία στην Ιόνια Οδό. Κάπως έτσι το είπε. Και δεν έλαβε υπόψιν ότι εκτίθεται χωρίς λόγο, αποθεώνοντας τις ευκολίες του λαϊκισμού που (υποτίθεται) ότι μάχεται.
Πρώτον, η κατάσταση στον οδικό αυτόν άξονα είναι όπως η μέρα με τη νύχτα. Αρτια κατασκευή, με ελάχιστο τμήμα υπο κατασκευήν. Μιλώ μετά λόγου γνώσεως, περνώντας το Πάσχα στη γενέτειρα. Η μεγάλη καθυστέρηση σε συγκεκριμένο τμήμα (από Μεσολόγγι προς  Αντίρριο) οφειλόταν σε τροχαίο, καθώς και στο γεγονός ότι η επιστροφή ήταν μαζική-επομένως, σημαντική η επιβάρυνση της κυκλοφορίας-εν αντιθέσει με την έξοδο προς την επαρχία.
Δεύτερον, τεράστιες καθυστερήσεις παρατηρούνται σε όλους τους ευρωπαϊκούς μεγαλόδρομους, την περίοδο των θερινών διακοπών, το Πάσχα κλπ. Και αν δεν με απατά η μνήμη (δεν έχω πρόχειρο το αρχείο για να το συμβουλευτώ), πρίν από κάποια χρόνια ο Σταύρος Θεοδωράκης, προτού μπεί στην πολιτική, είχε προβεί στην ίδια επισήμανση με αφορμή τα δηκτικά σχόλια για μεγάλες καθυστερήσεις στις τότε απαράδεκτες εθνικές οδούς (δεκαετία του ΄90).
Ο βίος και η πολιτεία της κυβέρνησης  προσφέρουν απέραντο πεδίο αυστηρής κριτικής. Προς τι ,επομένως, οι άστοχες επιθέσεις και  η εστίαση στα ήσσονα; Μια σοβαρή αντιπολίτευση κεραυνώνει την κυβέρνηση για χίλια δυό, αλλά δεν παραλείπει να επισημαίνει τα θετικά, να τα επιδοκιμάζει και να τα ψηφίζει, χωρίς ανόητα συμπλέγματα ότι θα επικριθεί για σύμπλευση με την κυβέρνηση. Οφείλει, δηλαδή, να συμπεριφέρεται  στον αντίποδα της λογικής που είχε προεκλογικώς ο ΣΥΡΙΖΑ , αλλά και σχεδόν όλα τα αντιπολιτευόμενα κόμματα διαχρονικώς.
Και δυό επισημάνσεις για τα μεγάλα οδικά έργα. Πρώτον, η παρούσα κυβέρνηση, αντί να συγκρούεται μικροπολιτικά με την ΝΔ για την πατρότητα των έργων κλπ, όφειλε αφενός να αποδώσει ονομαστικά τα του Καίσαρος και αφετέρου να προβεί σε αναλυτική ενημέρωση για το τι παρέλαβε, τι πέτυχε στην αναδιαπραγμάτευση (αν πέτυχε κάτι), ποιο ήταν το αρχικό χρονοδιάγραμμα περαίωσης των έργων και πόσο επιταχύνθηκε τελικώς η κατασκευή τους. Αυτά να πεί. Και αντιστοίχως, με χαρτιά και ντοκουμέντα, η αντιπολίτευση να πεί τα δικά της. Κι ο  κόσμος να κρίνει.
Επισήμανση δεύτερη: Το 2004, η χώρα όχι μόνο δεν είχε, πανεθνικά,  άρτιο οδικό δίκτυο, αλλά-άκουσον άκουσον- δεν μερίμνησε να υπάρχουν δρόμοι της προκοπής προς την Ολυμπία και τους Δελφούς! Δηλαδή, προς δύο προορισμούς παγκοσμίως γνωστούς και ιδιαίτερα  φωταγωγημένους λόγω  των  Ολυμπιακών Αγώνων στη χώρα μας.

Μην το λέτε!

Δευτέρα του Πάσχα, κεντρικό δελτίο ειδήσεων «STAR». Πρώτο θέμα, φυσικά, το δημοψήφισμα στην Τουρκία και η σημασία του αποτελέσματος και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.  Καλεσμένος του καναλιού ο Σάββας Καλεντερίδης. Η παρουσιάστρια του δελτίου ειδήσεων τον ρωτά για τις συνέπειες που θα έχει το οριακό «ναι» των Τούρκων στις υπερεξουσίες Ερντογάν για την Ελλάδα. Απαντά λοιπόν ο καλεσμένος – που όπως κάθε καλεσμένος, που ειδικεύεται σε έναν τομέα και δεν είναι ρεπόρτερ, έρχεται να πει τη γνώμη του, σωστά; - ότι τρεις θα είναι οι προτεραιότητες-μέτωπα του Ερντογάν από εδώ και στο εξής:

Οι απειλές του νέου «Ερντογανιστάν»


Απειλή μακράς αποσταθεροποίησης στην Τουρκία αφήνει πίσω της η Πύρρειος νίκη Ερντογάν στο δημοψήφισμα της Κυριακής, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για όλα τα μεγάλα γεωπολιτικά και εθνικά μέτωπα στην περιοχή.
Με μια τουρκική κοινωνία βαθιά πλέον διχασμένη, με τους διεθνείς παρατηρητές να αμφισβητούν ανοιχτά τη νομιμότητα της διαδικασίας του δημοψηφίσματος και με την αντιπολίτευση να ζητά την ακύρωσή του, το οριακό «ναι» που απέσπασε ο Ερντογάν εμπεριέχει παγίδες τόσο εμφύλιας ανάφλεξης όσο και νέας εξαγωγής εντάσεων από το μετα-κεμαλικό, αυταρχικό και εξαιρετικά απρόβλεπτο καθεστώς της Αγκυρας.
Τα ιδιαίτερα προσεκτικά, έως και ανοιχτά κριτικά μηνύματα, από το Βερολίνο έως τις Βρυξέλλες είναι ενδεικτικά της ανησυχίας που προκαλεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σε όλη την Ευρώπη, ενώ στην Αθήνα οι εξελίξεις παρακολουθούνται πολύ προσεκτικά και οι τόνοι είναι ιδιαιτέρως συγκρατημένοι.

Το μήνυμα Μέρκελ - Γκάμπριελ

Γόρδιος δεσμός...

Τα δύο σενάρια για το χρέος και το ραντεβού της Ουάσιγκτον
Στο ραντεβού της Ουάσιγκτον και την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ περνά η σκυτάλη της μαραθώνιας διαπραγμάτευσης προκειμένου να κλείσει η συνολική, πολιτική συμφωνία με τους δανειστές και, ουσιαστικά, το θέμα του χρέους.
Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Χουλιαράκης και Δημήτρης Παπαδημητρίου θα βρίσκονται από την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον για ένα τριήμερο μέσα στο οποίο η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα κληθούν να λύσουν (ή να… κόψουν) τον γόρδιο δεσμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.
Οι έλληνες υπουργοί αναχωρούν για τη σύνοδο με δύο πιθανά σενάρια στις βαλίτσες τους – εκείνο της άμεσης λύσης και συμφωνίας κι εκείνο μιας ακόμη αναβολής σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις του Ταμείου για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα.
Η υλοποίηση είτε του πρώτου, είτε του δεύτερου όμως ελάχιστα εξαρτάται πλέον από την Αθήνα κι έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνον με τις πολιτικές στρατηγικές και σκοπιμότητες Ταμείου και Βερολίνου – ήτοι, με την πραγματική πολιτική βούληση που έχουν για οριστική λύση του ελληνικού ζητήματος.
Η Κριστίν Λαγκάρντ έστειλε ξανά σήμερα το δικό της μήνυμα, επαναλαμβάνοντας καθαρά ότι...

Ο σουλτάνος Ερντογάν στον θρόνο του και η δημοκρατία...

Ο σουλτάνος Ερντογάν στον θρόνο του και η δημοκρατίαΈνα αιχμηρό σκίτσο δημοσίευσαν οι Times μετά το δημοψήφισμα την Τουρκία και τη νίκη Ερντογάν. Σε αυτό, ο...
Τούρκος πρόεδρος, ντυμένος σαν σουλτάνος να κάθεται σε ένα χρυσό θρόνο.

«Αυτή είναι μια μεγάλη μέρα για την τουρκική δημοκρατία. Από δω και στο εξής κηρύσσω παράνομο όποιον υποστηρίξει το αντίθετο», φαίνεται να λέει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν...

Αδειασμα Μητσοτάκη σε Παπακώστα μετά την κριτική σε Αδωνι

Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση «Με απόφαση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, αντικαθίσταται η αναπληρώτρια Τομεάρχης Υγείας, βουλευτής Β' Αθηνών, κυρία Κατερίνα Παπακώστα, από τον βουλευτή Αχαΐας, κ. Ιάσωνα Φωτήλα».
Η ίδια σε ανάρτησή της στο Facebook είχε γράψει:
Αφού ευχηθώ ,Καλή Ανάσταση ,και στον Άδωνι θέλω να τονίσω ότι η μέρα σήμερα είναι μεγάλη για την Χριστιανοσύνη για να απασχολεί με τα θέματα του ...επειδή όμως πιστεύει ότι ,ως αντιπρόεδρος , βάλλεται θα συμφωνήσω και θα του προτείνω το αυτονόητο ...έως ότου κλείσει η εξεταστική τις εργασίες της να απεκδυθεί του θεσμού. Επίσης η παράταξη δίνει τις μάχες και δέχεται τις επιθέσεις ,να τονίσω ότι εδώ διαφωνώ με την προσωπική αναφορά του...τέλος ,κανείς δεν είναι πολυτιμότερος της παράταξης στην οποία έχουμε την παράδοση, ο βίος και τα έργα μας να μην την εκθέτουν...

kathimerini.gr

Μήνυμα Μητσοτάκη στο εσωτερικό της ΝΔ η αντικατάσταση της Παπακώστα

Μόνο έκπληξη δεν αποτελεί η αντικατάσταση της Κατερίνας Παπακώστα από τη θέση της αναπληρώτριας τομεάρχη Υγείας της ΝΔ, από τον Ιάσωνα Φωτήλα, όπως αποφάσισε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Για όσους γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται και δρα ο πρόεδρος της ΝΔ η κίνηση αυτή ήταν φυσικό επακόλουθο, μετά τα απανωτά «φάουλ» της έμπειρης βουλευτού που έδειχναν σαφή διάθεση διαφοροποίησης από την κεντρική γραμμή του κόμματος.
Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες αυτή είναι και η τελευταία προειδοποίηση προς την κ. Παπακώστα, καθώς με το επόμενο «φάλτσο» θα τεθεί εκτός κόμματος.
Η κ. Παπακώστα μέσα στις εορτές είχε αναρτήσει στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook κείμενο με το οποίο επιτίθετο στον αντιπρόεδρο της ΝΔ Αδωνι Γεωργιάδη, ζητώντας την παραίτηση του από αντιπρόεδρος, μέχρι να κλείσει η εξεταστική για την Υγεία.
Η ανάρτηση:

"Απόδειξη ομηρείας της ΝΔ από τους ακροδεξιούς Γεωργιάδη-Βορίδη η καρατόμηση Παπακώστα"....


Αποτέλεσμα εικόνας για Βορίδη Αδωνη
Τιτίβισμα Παπαδημούλη...
"Η καρατόμηση της Παπακώστα δεν είναι επίδειξη πυγμής Μητσοτάκη", αναφέρει μεταξύ άλλων στο Twitter ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, με αφορμή το "ξήλωμα" Παπακώστα.
Και...
προσθέτει με νόημα: ...αλλά νέα απόδειξη της ομηρίας της ΝΔ από τους ακροδεξιούς Γεωργιάδη-Βορίδη.

Διαβαστε το tweet: 


Αντώναρος: Στις τελευταίες εκλογές ψήφισα Κατερίνα Παπακώστα...

...και θα το ξανακάνω...
Αποτέλεσμα εικόνας για Αντωναρος Καραμανλής
Ο Αντώναρος στηρίζει Παπακώστα και αδειάζει -πανηγυρικά- Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ιδού και η αποκάλυψη που έκανε...
στο Facebook:

Ζαν – Λικ Μελανσόν : Στον β' γύρο της εκλογικής αναμέτρησης;

Μελανσόν: «Δεν είμαι Τσίπρας»
«Εγώ δεν είμαι ο Αλέξης Τσίπρας, δεν διαπραγματεύομαι 17 ώρες με ανθρώπους που με προσβάλλουν», ανέφερε ο υποψήφιος της γαλλικής Αριστερας για την προεδρία, Ζαν – Λικ Μελανσόν, σε δηλώσεις του την Τρίτη.
Απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται σχετικά με τη δέσμευσή του να αναδιαπραγματευθεί τις καταστατικές συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Γάλλος πολιτικός, μιλώντας στην εφημερίδα Le Parisien, τόνισε:
«Εγώ δεν μιλώ 17 ώρες με κάποιον που με προσβάλλει! Εγώ εκπροσωπώ τη Γαλλία! Οι Γερμανοί δεν έχουν δει ποτέ απέναντί τους μια Γαλλία που να τους λέει όχι».
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δημοσκοπικά ποσοστά του Μελανσόν έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, δίνοντάς του ελπίδες για συμμετοχή στον β' γύρο της εκλογικής αναμέτρησης. 
kathimerini.gr