Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Ισχυρή πολιτική βούληση για συμφωνία στο Eurogroup

Αισιοδοξία για επίτευξη συνολικής απόφασης για την Ελλάδα, που θα περιλαμβάνει το ζήτημα του χρέους, επικρατεί στις Βρυξέλλες λίγα 24ωρα πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα.
Στη βελγική πρωτεύουσα αναγνωρίζουν ότι εξακολουθούν ακόμη να υπάρχουν εκκρεμότητες, κυρίως σε σχέση με το χρέος στις διαβουλεύσεις που γίνονται με το ΔΝΤ, ωστόσο υπογραμμίζουν την ισχυρή πολιτική βούληση στους κόλπους των δανειστών για συνολική απόφαση στο Εurogroup.
Πέρα από την πολιτική βούληση, υπάρχουν και πρακτικοί λόγοι που επιβάλλουν την επίτευξη απόφασης τη Δευτέρα, οι οποίοι έχουν να κάνουν με την έγκαιρη εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα προκειμένου να εξυπηρετήσει στις αρχές Ιουλίου δανειακές ανάγκες. Η διαδικασία για την εκταμίευση παίρνει χρόνο και θα πρέπει να ξεκινήσει από τώρα, και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
Οι συζητήσεις για το χρέος

Στη βελγική πρωτεύουσα αναγνωρίζουν ότι εξακολουθούν ακόμη να υπάρχουν εκκρεμότητες, κυρίως σε σχέση με το χρέος στις διαβουλεύσεις που γίνονται με το ΔΝΤ Στη βελγική πρωτεύουσα αναγνωρίζουν ότι εξακολουθούν ακόμη να υπάρχουν εκκρεμότητες, κυρίως σε σχέση με το χρέος στις διαβουλεύσεις που γίνονται με το ΔΝΤ

M. Σάλλας: Σε φάση σταθεροποίησης η οικονομία


Ο επίτιμος πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς και επικεφαλής της Lyktos Participations, Μιχάλης Σάλλας  
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η ελληνική οικονομία οδηγείται σε φάση σταθεροποίησης, εκτιμά ο επίτιμος πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ-0,86% και επικεφαλής της Lyktos Participations, Μιχάλης Σάλλας, σε δήλωσή του από το Ηράκλειο της Κρήτης.
Εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την πορεία της χώρας, διαπιστώνει ένα «τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον» σε μία σειρά τομέων της οικονομίας, από την αγροτική παραγωγή έως την ενέργεια και την καινοτομία.
Στο πλαίσιο αυτό, υποστηρίζει ότι «τα πρωτοπόρα επενδυτικά εργαλεία μπορούν να δώσουν προοπτική υψηλών αποδόσεων».
«Η χώρα πρέπει να αποκτήσει χαρακτηριστικά βιώσιμης ανάπτυξης υπό την προϋπόθεση ενός σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος, αλλά κυρίως με την αποκατάσταση ενός κλίματος εμπιστοσύνης της επενδυτικής κοινότητας» σπεύδει να προσθέσει.
Αναφερόμενος στους στόχους της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας, στην οποία η Lyktos συμμετέχει ως Στρατηγικός Επενδυτής, προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στη στήριξη της μικρομεσαίας επιχείρησης.
«Σταδιακά και με σχέδιο, μπορούν να δομηθούν οι προϋποθέσεις για  την αξιοποίηση  των δυνατοτήτων της οικονομίας και τη δημιουργία πλούτου» συμπληρώνει, καταλήγοντας.


Πέμπτη, 18 Μαΐου 2017

Το βράδυ η ψηφοφορία στη Βουλή...

Κόντρα κορυφής στη Βουλή για τα μέτρα – αντίμετρα

Το βράδυ η ψηφοφορία στη Βουλή για μέτρα – αντίμετρα
 Τα ξίφη τους θα διασταυρώσουν οι πολιτικοί αρχηγοί

Ανεβαίνουν οι τόνοι στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την ψήφιση των μέτρων και των αντίμετρων της τεχνικής συμφωνίας στην οποία κατέληξαν κυβέρνηση και Θεσμοί.
Με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και την ψηφοφορία  πέφτει η αυλαία με τα προαπαιτούμενα τα οποία ζητούν οι δανειστές.
Σημειώνεται ότι η συζήτηση γίνεται  απούσης της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χρυσής Αυγής, η οποία, με απόφαση της Ολομέλειας, αποκλείστηκε από τις συνεδριάσεις μετά την προκλητική συμπεριφορά Κασιδιάρη, η οποία ωστόσο θα ψηφίσει.
Σκοπός της κυβέρνησης είναι στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης 22 Μαΐου να υπάρξουν θετικές εξελίξεις στο ζήτημα του χρέους.
Χαρακτηριστική είναι μάλιστα η φράση του πρωθυπουργού ότι «τα μηνύματα που παίρνω είναι τόσο θετικά που θα με αναγκάσουν να φορέσω και γραβάτα».
Επίθεση εναντίον ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου μιλώντας στην Ολομέλεια, τονίζοντας ότι «τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν πλήρως και θα απογοητευτεί η αντιπολίτευση γιατί η καταστροφή που προβλέπει δεν θα έρθει»
«Για πορφυρογέννητους κολλεγίων που λοιδορούν τα σχολικά γεύματα«, μίλησε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου.
Για κρυφές επιβαρύνσεις πίσω από τα μέτρα, έκανε λόγο ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
«Λίγο πριν το Eurogroup αρνείστε να στηρίξετε την προσπάθεια για το χρέος», κατηγόρησε τη ΝΔ ο Τσακαλώτος. 


Ολόκληρο τό άρθρο μαζί ΚΑΙ ζωντανή σύνδεση μέ τή Βουλή στό :
altsantiri.gr

Αριστείδης Αλαφούζος: Έφυγε ο άνθρωπος που ήξερε πολλά...

Η συγκρουση με τον Μητσοτάκη...


Γ. Λακόπουλος
Όπως σημείωσε η «Καθημερινή» ο Αριστείδης Αλαφούζος ήταν «άνθρωπος που έγραψε την δική του ξεχωριστή ιστορία». Εργολάβος την δεκαετία του 1960- μεταξύ άλλων έκτισε τον Μον Παρνές, τον Αστέρα και μονάδες της ΔΕΗ-  εφοπλιστής στη συνέχεια,  επιτυχημένος εκδότης και αναμορφωτής της ιστορικής εφημερίδας των Βλάχων, άφησε πίσω του έργο.

Ειδικά για την «Καθημερινή» -όπως πάλι σημείωσε η ίδια- «την κράτησε ανεξάρτητη μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, αγνοώντας τις ισχυρές πιέσεις που δέχθηκε».

Αυτή η τελευταία φράση περικλείει πολλά  για τον δημόσιο βίο της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες. Ειδικά για  τη συντηρητική παράταξη την οποία υποστήριξε η εφημερίδα , κυρίως από το 1988 και εντεύθεν που την ανέλαβε ο ίδιος -με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη στο τιμόνι της ΝΔ  τότε.

Ο εκλιπών  ήταν «σκληρός παικτης» και ήξερε πολλά για τα παρασκήνια της πολιτικής  τις τελευταίες δεκαετίες.  Αλλά μόνο μια φορά μίλησε. Το 1993, όταν ο τότε πρωθυπουργός  βρέθηκε σε ανηλεή σύγκρουση μαζί του και αποκαλούσε» χαμαιτυπείο» τον  «Σκάι» – και  η κυβέρνηση δεν του έδινε τηλεοπτική άδεια.

Για τη ακρίβεια τίναξε στον αέρα το «Μητσοτακέικο» με  συνέντευξη του στα ΝΕΑ-  μεγάλη επιτυχία της  Τζώρτζιας Κοντράρου-  τότε που η ιστορική εφημερίδα του ΔΟΛ ειχε καθαρή θέση για την οικογένεια Μητσοτάκη.

Είναι η εποχή  που η πολιτική ατμόσφαιρα είναι βαριά, με υποθέσεις  σαν την ΑΓΕΤ, τον Παντσαβόλτα και  τις υποκλοπές Μαυρίκη, να κυριαρχούν. Επιπλέον στη  ΝΔ η οικογένεια Μητσοτακη κατηγορείται ότι προσπαθεί να αποδομήσει τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και  αναφέρονται ως παραδείγματα, δημοσιεύματα του περιοδικού «Εποπτεία» -στη Συντακτική επιτροπή του οποίου μετείχε και ο  …Κυριάκος -εκτός πολιτικής τότε.

Στην επιφάνεια της επικαιρότητας ο  πόλεμος  εκφράζεται  με ανοικτή σύγκρουση του Μητσοτάκη με την οικογένεια Αλαφούζου. Η  «Καθημερινή» αναφερόταν συχνά σε » εκβιαστές» και «παραεξουσία», αποδίδοντας στο περιβάλλον Μητσοτάκη τη χάλκευση ενός κατηγορητήριου εναντίον των   Αλαφούζων. Ήταν η γνωστή υπόθεση για λαθρεμπόριο καυσίμων με τα πλοία «Ενάλιος Αίθρα» και «Ασπρονήσι», για την οποία η οικογένεια αθωώθηκε-   με στόχο να φιμώσει τα ΜΜΕ που ελέγχουν. Ο ραδιοφωνικός σταθμός των  Αλαφούζων  έλεγε  χειρότερα  για τη «φαμίλια».

Ο Μητσοτάκης  τον Οκτώβριο του 1993  -λίγο πριν τις εκλογές που προκάλεσε η ανατροπή του από τον Αντώνη Σαμαρά, στον οποίο απέδιδε στενές σχέσεις με τον εκδότη της «Καθημερινής» και έναν ακόμη επιχειρηματία – επιτέθηκε ευθέως: