Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

O Κώστας Μητρόπουλος σατυρίζει τήν επικαιρότητα

                                                                                                                                              από "ΤΑ ΝΕΑ"

Συνομιλώντας με την κλειδαρότρυπα


tvxs.gr
Αλέξανδρος Ζέρβας
Ο Ονορέ ντε Μπαλζάκ, ένας από τους σημαντικότερους μυθιστοριογράφους όλων των εποχών, συμπεριλαμβάνεται σε εκείνους τους πνευματικούς ανθρώπους που δε δίστασε να εκφράσει δημοσίως πολύ αρνητική άποψη για τους δημοσιογράφους. Στο βιβλίο του «Χαμένες ψευδαισθήσεις» περιγράφει μάλιστα με τα πιο μελανά χρώματα το επίπεδο της δημοσιογραφίας στη Γαλλία του 19ου αιώνα, παρουσιάζοντάς την ως «την πιο ολέθρια μορφή πνευματικής πορνείας». Είναι εύλογο πολλοί να διαφωνήσουν με αυτήν την ομολογουμένως ακραία θέση του Γάλλου συγγραφέα, όμως αν ο ίδιος μπορούσε να παρατηρήσει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί σημαντική μερίδα των ΜΜΕ στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, ίσως και να αισθανόταν δικαιωμένος.
Δεν αναφέρομαι απλά στο όργιο ακραίας παραπληροφόρησης, το οποίο δείχνει να έχει φτάσει  στο αποκορύφωμα του τα χρόνια του Μνημονίου. Υπάρχει κι η πτυχή που έγινε ευρέως γνωστή ως «δημοσιογραφία της κλειδαρότρυπας». Αυτή είναι άλλωστε που την τελευταία εικοσαετία έχει αναδείξει αρκετούς τηλεοπτικούς αστέρες, αλλά και κάποιους μιντιάρχες.
Το ζήτημα ήρθε για μια ακόμη φορά στην επιφάνεια με αφορμή την αξιοπρεπέστατη, δημόσια απάντηση που έδωσε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, με αφορμή το νέο γύρο μυθευμάτων όσον αφορά στην προσωπική του ζωή. Το πρόβλημα είναι πως η συγκεκριμένη περίπτωση αποτελεί απλώς την κορυφή ενός παγόβουνου, το οποίο εξακολουθούμε να κάνουμε πως δε βλέπουμε.
Κι αυτό, γιατί πολύ απλά έχουμε μπροστά μας μια κοινωνία που είχε επί χρόνια εθιστεί σε τέτοιο βαθμό σε αυτό το φαινόμενο, ώστε της είναι πλέον πολύ δύσκολο να απεξαρτηθεί. Να θυμηθεί κανείς τις γυμνές φωτογραφίες της Δήμητρας Παπανδρέου στα εξώφυλλα της Αυριανής, τις κρυφές κάμερες του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου στο κρεβάτι του Στέφανου Κορκολή ή  τις εκπομπές σχετικά με την ερωτική ζωή του Μιχάλη Ασλάνη; Ή μήπως να ανασύρουμε από τη μνήμη μας το πολιτικό παιχνίδι που παίχτηκε με επίκεντρο την υπόθεση Ζαχόπουλου, η οποία παραλίγο να έχει τραγική κατάληξη μετά την απόπειρα αυτοκτονίας του τότε γενικού γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού;
Σε κάθε περίπτωση, η παραπάνω νοσηρή κατάσταση έχει αφήσει εμφανή σημάδια στον τρόπο που διεξάγεται ο δημόσιος διάλογος. Ίσως όχι με την τραχύτητα που συνέβαινε παλιότερα, αλλά η χρησιμοποίηση προσωπικών δεδομένων βρίσκεται συχνά-πυκνά στο επίκεντρο της υποτιθέμενης επιχειρηματολογίας και μάλιστα από όλες ανεξαιρέτως τις αντιπαρατιθέμενες πλευρές.
Από την άλλη, δεν είναι λίγοι εκείνοι που δε διστάζουν να βγάλουν προς τα έξω οικειοθελώς ακόμη κι ευαίσθητες πτυχές της προσωπικής τους ζωής, αναζητώντας λίγο παραπάνω χρόνο δημοσιότητας. Δεν είμαι πολύ βέβαιος κατά πόσο όλοι οι παραπάνω αντιλαμβάνονται πως με τον τρόπο τους ρίχνουν «νερό στο μύλο» του μιντιακού κανιβαλισμού.
Το πρόβλημα, με αυτά τα δεδομένα, ούτε αφορά το χθες ούτε έχει να κάνει με «κάποια περιθωριακά ΜΜΕ», όπως θέλουν να ισχυρίζονται αρκετοί. Ας μην παραβλέπουμε ότι ένα μεγάλο κομμάτι του φιλοθεάμονος κοινού είναι απολύτως εξοικειωμένο με το «viral κιτρινισμό» (όπως σωστά τον χαρακτηρίζει ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης), που του σερβίρεται σε καθημερινή βάση. Κι ας μην ξεχνάμε επίσης ότι υπάρχει ένα μέρος του πολιτικού κόσμου που αρέσκεται να συζητάει με όρους κλειδαρότρυπας.
Κάπου εδώ πάντως είναι προφανές πως υπάρχει ένα μεγάλο στοίχημα, τόσο για το χώρο της δημοσιογραφίας όσο και για το κοινωνικό σύνολο ευρύτερα. Είναι κι εκείνα τα λόγια ενός εκ των ηρώων του Μπαλζάκ στις «Χαμένες Ψευδαισθήσεις», τα οποία σε μεγάλο βαθμό ακούγονται πια προφητικά: «Θα δούμε τις εφημερίδες», λέει, «που διευθύνονται κατ' αρχήν από έντιμους ανθρώπους, να πέφτουν αργότερα στα χέρια των πιο μέτριων, που έχουν την υπομονή και την προστυχιά της γομολάστιχας, που τους λείπουν τα σωστά μυαλά, ή των μπακάληδων που έχουν λεφτά ν' αγοράσουν πέννες». Άντε να τον διαψεύσεις τώρα...

Ευγνωμοσύνη : Πιγκουίνος κολυμπά κάθε χρόνο 5.000 μίλια για να συναντήσει τον άνθρωπο που τον έσωσε

tvxs.gr | 11 Μαρ. 2016
Ο πιγκουίνος κάνει πέντε χρόνια τώρα το ίδιο μακρινό ταξίδι: Κολυμπά 5.000 μίλια για να συναντήσει τον φίλο του, Joao, τον άνθρωπο που του έσωσε τη ζωή.

Ποιός είναι ο Joao Pereira de Souza; Ο συνταξιούχος ερασιτέχνης ψαράς, ο οποίος ζει σε ένα νησί λίγο έξω από το Ρίο Ντε Τζανέιρο στη Βραζιλία, βρήκε πριν 5 χρόνια τον μικρούλη πιγκουίνο της Παταγονίας καλυμμένο με πετρέλαιο.
Ο πιγκουίνος ήταν ετοιμοθάνατος στα βράχια της παραλίας.
Ο Joao τον καθάρισε, τον τάισε και τον φρόντισε μέχρι να αναλάβει δυνάμεις. Τον ονόμασε DinDim. Μετά από μια εβδομάδα περίθαλψης, ο Joao άφησε τον πιγκουίνο να γυρίσει στη θάλασσα, αλλά ο Dindim δεν ήθελε να φύγει. Έμεινε να κάνει παρέα στον ψαρά 11 μήνες, και εξαφανίστηκε μόλις άλλαξε το δέρμα του με καινούρια φτερά.
Μερικούς μήνες αργότερα, από το πουθενά, ο Dindim ξαναγύρισε στον φίλο του. Τον εντόπισε στην παραλία, και πήγε μέχρι το σπίτι του.

Από τότε, πέντε χρόνια τώρα, ο πιγκουίνος περνά 8 μήνες το χρόνο παρέα με τον Joao, και τους υπόλοιπους 4 εξαφανίζεται, όπου πιστεύεται ότι περνάει τον χρόνο του με τους υπόλοιπους πιγκουίνους στις ακτές της Αργεντινής και της Χιλής.
Ο πιγκουίνος ζει στην αυλή του ψαρά και κάθε λίγες μέρες φεύγει μόνος του, πάει στην παραλία, κάνει μπάνιο, βρέχεται, και μετά επιστρέφει πάλι μόνος του στο σπίτι.
Υπολογίζεται ότι ο πιγκουίνος κάνει κάθε χρόνο 5.000 μίλια κολυμπώντας για να φτάσει στον φίλο του.

Ο πιγκουίνος πιστεύει ότι ο ψαράς είναι... πιγκουίνος
Ο Joao, δήλωσε στο Globo TV ότι αγαπά τον πιγκουίνο σαν να ήταν το παιδί του.
O Dindum δεν αφήνει κανέναν άλλον άνθρωπο να τον πλησιάσει, και αν το κάνουν τους δαγκώνει. Με τον Joao όμως, περνούν ώρες αγκαλιά, τον αφήνει να του κάνει μπάνιο, να τον ταϊζει σαρδέλες, τον σηκώνει ψηλά.

Ο καθηγητής Βιολογίας Krajewski που πήρε συνέντευξη από τον ψαρά για το Globo Tv δήλωσε πως δεν έχει ξαναδεί κάτι τέτοιο και πως θεωρεί ότι ο πιγκουίνος πιστεύει ότι ο Joao είναι επίσης πιγκουίνος, και πως είναι οικογένεια. Όταν τον συναντά, κουνάει την ουρά του και... μουγκρίζει από ευχαρίστηση.

Σφοδρή κριτική Ομπάμα σε Κάμερον και Σαρκοζί για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Λιβύη


Σφοδρή κριτική Ομπάμα σε Κάμερον και Σαρκοζί για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Λιβύη



Οι Ομπάμα, Κάμερον και Σαρκοζί σε παλαιότερη κοινή τους φωτογραφία  
Πηγή: REUTERS

Με δηκτικά σχόλια, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επέκρινε τη στάση των Ευρωπαίων ηγετών στην κρίση της Λιβύης, το 2011, υποστηρίζοντας ότι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέβιντ Κάμερον ήταν απορροφημένος σε άλλα θέματα ενώ ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ήθελε να προβληθεί, με αποτέλεσμα η Λιβύη να είναι σήμερα βυθισμένη στο χάος.
Σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Atlantic, ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρεται στις συνθήκες κάτω από τις οποίες ένας διεθνής συνασπισμός, αρχικά υπό τη Γαλλία και τη Βρετανία και κατόπιν υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ, πραγματοποίησε το 2011 τις αεροπορικές επιδρομές στη Λιβύη που οδήγησαν τελικά στην ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι.
Μετά την ανατροπή του καθεστώτος και τον θάνατο του Καντάφι, το κράτος κατέρρευσε, αντίπαλες παραστρατιωτικές οργανώσεις άρχισαν να μάχονται για την εξουσία και οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους επωφελήθηκαν από την κατάσταση για να ενισχύσουν τις θέσεις τους στη Λιβύη.
"Η Λιβύη έχει βυθιστεί στο χάος", παρατήρησε ο Ομπάμα. "Όταν αναρωτιέμαι γιατί πήγαν στραβά τα πράγματα, αντιλαμβάνομαι ότι ήμουν πεπεισμένος ότι οι Ευρωπαίοι -- δεδομένου ότι η Λιβύη είναι μια κοντινή τους χώρα-- θα εμπλέκονταν περισσότερο στη συνέχεια", πρόσθεσε.
Όμως αντί να γίνει κάτι τέτοιο, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έστρεψε την προσοχή του σε άλλα θέματα. Ο Νικολά Σαρκοζί, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, "ήθελε να διαλαλήσει τις επιτυχίες του στις αεροπορικές επιχειρήσεις ενώ εμείς είχαμε ήδη καταστρέψει όλα τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας", σχολίασε.
Οι δηλώσεις του Ομπάμα προκάλεσαν σάλο στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης και η εφημερίδα Independent έκανε λόγο για "άνευ προηγουμένου επίθεση" εν ενεργεία προέδρου εναντίον ενός Βρετανού ηγέτη.
Όμως η Ντάουνινγκ Στριτ απέφυγε να ρίξει λάδι στη φωτιά. "Συμφωνούμε ότι απομένουν ακόμη πολλά δύσκολα θέματα για να επιλύσουμε στη Λιβύη.
Αλλά, όπως το έχει επαναλάβει πολλές φορές ο πρωθυπουργός, το να βοηθήσουμε αθώους αμάχους που βασανίζονταν και εκτελούνταν από τον ηγέτη τους ήταν η σωστή επιλογή", είπε ένας εκπρόσωπος του Κάμερον μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
tanea.gr

Οι ειδήσεις που αξίζει να διαβάσετε σήμερα

Σε Τίτλους

23:06 | 11 Μαρ. 2016
tvxs.gr
1. Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα των κόκκινων δανείων μετά και τη σημερινή συνάντηση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με το κουαρτέτο. Νέο ραντεβού θα υπάρξει την Τρίτη. Η κυβέρνηση εμμένει στη θέση της, ενώ το κουαρτέτο ζητά απελευθέρωση την πώλησης όλων των δανείων με τον Γιώργο Σταθάκη να δηλώνει ότι στόχος είναι να υπάρξει πλήρης εξαίρεση για 3 χρόνια  όλων των κατηγοριών κόκκινων δανείων που συνδέονται με υποθήκη ή προσημείωση πρώτης κατοικίας. Εν τω μεταξύ το Σάββατο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, η κυβέρνηση θα καταθέσει την αντιπρότασή της στην πρόταση των δανειστών για μείωση του αφορολόγητου. Σύμμαχος της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις τα θετικά δημοσιονομικά στοιχεία, καθώς το πρωτογενές πλεόνασμα για το πρώτο δίμηνο του 2016 ήταν τριπλάσιο του αρχικού στόχου.
2. Ο φόβος της Ειδομένης και το σχέδιο εκκένωσης. Η Ευρώπη δεν ντρέπεται για την Ειδομένη, αλλά την φοβάται. Και δεν αντέχει να τη δει να εκρήγνυται, μαζί με την απόγνωση των εγκλωβισμένων προσφύγων, πάνω στους φράχτες  του – οριστικά σφραγισμένου πια – Βαλκανικού Διαδρόμου. Εξ ου και το σχέδιο προβλέπει την εκκένωσή της πριν από τη σύνοδο κορυφής της 18ης Μαρτίου. Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας απέκλεισε το ενδεχόμενο βίαιης επέμβασης στην Ειδομένη και προέβλεψε ομαλοποίηση της κατάστασης σε μία - δύο εβδομάδες. Εν τω μεταξύ το Βερολίνο υπογράμμισε πως η επιστροφή και «ανταλλαγή» με την Τουρκία αφορά τους πρόσφυγες που θα εισέρχονται στην Ελλάδα μετά την υπογραφή της συμφωνίας και όχι αυτούς που βρίσκονται ήδη σε ευρωπαϊκό έδαφος. Ουσιαστική οικονομική στήριξη από την Κομισιόν ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση που είχε με τον αρμόδιο Επίτροπο Χρήστο Στυλιανίδη. Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσό των 100 εκατ. ευρώ αναμένεται να εκταμιευθεί άμεσα από την ΕΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ελλάδα. Διαβάστε επίσης: Γερμανία κατά ΠΓΔΜ μετά το παραλήρημα Ιβανόφ
3. Εν τω μεταξύ απελπιστική συνεχίζει να είναι η κατάσταση για τους σχεδόν 12.000 εγκλωβισμένους πρόσφυγες της Ειδομένης. Ενδεικτική του προσφυγικού δράματος, αλλά και της ελπίδας των προσφύγων για το μέλλον, είναι η φωτογραφία που δείχνει μια γυναίκα να πλένει με ένα μπουκάλι νερό ένα βρέφος που γεννήθηκε στα λασπόνερα της Ειδομένης. Συνολικά στην Ελλάδα βρίσκονται 42.000 πρόσφυγες, οι περισσότεροι εκ των οποίων περιμένουν στα κέντρα φιλοξενίας. Δείτε αναλυτικά τον χάρτη των προσφύγων.  Διαβάστε επίσης: Ένα τεράστιο γκράφιτι για τον Αϊλάν στη Φρανκφούρτη: Μήνυμα σε όλους τους Γερμανούς
4. Σωρεία προβληματικών στοιχείων στις δηλώσεις Πόθεν Έσχες του εκδότη Σταύρου Ψυχάρη εντόπισαν οι ορκωτοί λογιστές που κατέθεσαν το πόρισμά τους στην Κοινοβουλευτική επιτροπή ελέγχου περιουσιακών δηλώσεων. Η έρευνα στις ελλειπείς δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης του εκδότη (απουσιάζουν οι δηλώσεις για τα έτη 2002 έως 2006) διαπίστωσε ότι δεν έχουν κατατεθεί τραπεζικά παραστατικά για την περίοδο 2007 έως 2012. Επίσης, δεν έχουν κατατεθεί παραστατικά για τα περισσότερα από τα δηλωθέντα ποσά ενώ λείπουν και τα συμφωνητικά μεταβίβασης των μετοχών του εκδότη.
5. Την ίδια στιγμή στον «αέρα» βρίσκεται το Mega καθώς ούτε  στο τελευταίο ΔΣ οι μέτοχοι (Ψυχάρης, Μπόμπολας, Βαρδινογιάννης) συμφώνησαν για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 15 εκατ. ευρώ. Τουλάχιστον ένας μικρομέτοχος (άγνωστο ποιος) κατέθεσε τον «οβολό» του: 170 ευρώ. 
6. Το ενδεχόμενο ενός ομοσπονδιακού κράτους στη Συρία εξετάζεται σοβαρά ως σενάριο λύσης της συριακής κρίσης. Η πρόταση αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των ειρηνευτικών συνομιλιών που θα διεξαχθούν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στη Γενεύη. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το εν λόγω σενάριο προβλέπει να διατηρήσει η Συρία την ενότητά της ως κράτος, παραχωρώντας μεγάλη αυτονομία σε τοπικές διοικήσεις. Ποιοι συμφωνουν και ποιοι διαφωνούν με αυτό το σχέδιο. 
7. Με άστατο καιρό φέτος τα Κούλουμα, καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας στις περισσότερες περιοχές της χώρας το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας θα σημειωθούν βροχές, καταιγίδες ακόμα και χιόνια. Ήδη το πρώτο κύμα ταξιδιωτών αναχώρησε από την Αθήνα και η τροχαία βρίσκεται σε επιφυλακή. Διαβάστε πόσο θα κοστίσει φέτος το σαρακοστιανό τραπέζι. 
8. Πέντε χρόνια μετά τη Φουκουσίμα, οι πόλεις φάντασμα. Σαν σήμερα στις 11 του Μαρτίου του 2011 η Ιαπωνία βρέθηκε σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης η οποία δεν έχει τελειώσει μέχρι σήμερα. Η τριπλή καταστροφή στοίχησε τουλάχιστον 18.000 ζωές. Η ραδιενεργός μόλυνση ανάγκασε 160.000 Ιάπωνες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Και πέντε χρόνια μετά από αυτό τι; Αντί να σημάνει εγερτήριο  και να στρέψει τη χώρα στην αιολική ενέργεια και την δύναμη του νερού που είναι ιδιαίτερα κατάλληλες πηγές ενέργειας λόγω των  γεωγραφικών της συνθηκών, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας επιστρέφει πίσω στην πυρηνική ενέργεια!
9. Ένα βακτήριο μπορεί να δώσει λύση στη μάστιγα του πλαστικού. Ιάπωνες επιστήμονες ανακάλυψαν έναν μικροοργανισμό που τρέφεται με πλαστικό. Πρόκειται για μια ανακάλυψη που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στην ανακύκλωση στο πλαίσιο ανάπτυξης νέων μεθόδων διάσπασης του πλαστικού, που πνίγει τον σύγχρονο κόσμο και τον πλανήτη.
10. Αυτές είναι οι υποψηφιότητες για τα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Ποιες ταινίες και ποιοι ηθοποιοί ξεχώρισαν το 2015. Η φετινή πορεία των Βραβείων κορυφώνεται τη Δευτέρα 28 Μαρτίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, που φιλοξενεί για ακόμη μια χρονιά φέτος την τελετή απονομής – γιορτή του Ελληνικού Κινηματογράφου.  
Τέλος διαβάστε την ιστορία ενός ξεχωριστού πιγκουίνου που κάνει πέντε χρόνια τώρα το ίδιο μακρινό ταξίδι: Κολυμπά 5.000 μίλια για να συναντήσει τον φίλο του, Joao, τον άνθρωπο που του έσωσε τη ζωή.

Πιάνεται η δωροδοκία;


tvxs.gr | 10 Μαρ. 2016
Γιάννης Μάρκοβιτς
Με αφορμή τα πρόσφατα κρούσματα δωροδοκίας και τις άμεσες ή έμμεσες εμπειρίες που έχει ο μέσος πολίτης, επιχειρούμε να δώσουμε μια πρώτη, συνοπτική απάντηση στο ερώτημα: «Πιάνεται η δωροδοκία;»

Μορφές δωροδοκίας
Η δωροδοκία είναι από τις σοβαρότερες μορφές διαφθοράς, που προκαλεί το κοινό αίσθημα, προσελκύει τη δημοσιότητα και προβάλλει το «γκρίζο πρόσωπο» της κοινωνίας και του κράτους. Οι σύνηθες μορφές είναι:

  • Τα «σπρωξίματα»: είναι χρήματα που πληρώνονται για να υπάρξει όφελος σε διαγωνισμό, σύμβαση, προμήθεια, αγορά ή δημόσιο και ιδιωτικό έργο. Μέρος του παράνομου «ποσοστού», επιστρέφει στο άτομο που διασφάλισε, επικύρωσε, αποφάσισε ή ενέκρινε τη συμφωνία.
  • Τα «μυστικά κονδύλια»: είναι χρήματα που πληρώνονται για πώληση, αγορά ή επέκταση σύμβασης ή συναλλαγής, συνήθως εν αγνοία της μιας πλευράς. Αυτά δίνονται από μεσάζοντες για να «πάρουν τη δουλειά».
  • Οι πληρωμές διευκόλυνσης: είναι το «γρηγορόσημο» και πληρώνεται για να γίνει γρήγορα η δουλειά, να αποφευχθούν καθυστερήσεις, έλεγχοι σε βάθος, αλλά και η «γραφειοκρατική κωλυσιεργία», η «παρεμπόδιση του εμπορίου», η «καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση του πολίτη».
  • Η αθέμιτη άσκηση επιρροής: είναι η «ανταλλαγή», η «παράνομη εμπορία επιρροής», το «trafficking επιρροής». Είναι χρήματα για διασφάλιση επιρροής ενός ατόμου που κατέχει θέση στην κεντρική ή περιφερειακή πολιτική σκηνή, για να ληφθεί απόφαση ή να ψηφισθεί νόμος προς όφελος τρίτων.
  • Η εκλογική δωροδοκία: αφορά στον χρηματισμό πολιτικού, υποψηφίου ή πολιτικού κόμματος, πριν ή κατά τη διάρκεια εκλογικής διαδικασίας.
Εργαλεία για την αντιμετώπιση της δωροδοκίας
  Για την αντιμετώπισή της, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) διαμόρφωσε εργαλεία που διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: