Κυριακή 3 Ιουλίου 2016

H ελευθερία τής εγχώριας αγοράς (ασυδοσία είναι η σωστή λέξη)*


Η συμφωνία με την Cosco, ήταν μόνο το κεφάλι του δράκου...


«Η συμφωνία με την Cosco είναι μόνο η αρχή, το κεφάλι του δράκου. Θα ακολουθήσουν τα χέρια, τα πόδια, ολόκληρο το σώμα του» δήλωσε ο κινέζος πρέσβης στην Ελλάδα, Ζου Σιαολί, λέγοντας, πως, η συγκεκριμένη συμφωνία δείχνει...
την εμπιστοσύνη της Κίνας στην ελληνική αγορά.
«H σημασία του προγράμματος της COSCO για το λιμάνι του Πειραιά δεν αφορά μόνο την ελληνοκινεζική συνεργασία στο ίδιο το λιμάνι, αλλά αποτελεί ένα σύμβολο αμοιβαίας εμπιστοσύνης, σύμβολο της εμπιστοσύνης της Κίνας στην ελληνική αγορά» τόνισε ο Ζου Σιαολί, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο. 

Ο κινέζος πρεσβευτής, χαρακτήρισε «ορόσημο» την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο, τονίζοντας πως «συμβάλλει στην αμοιβαία κατανόηση, αναβαθμίζει την εικόνα της Ελλάδας και ενισχύει τη θέση της Ελλάδας στην κινεζική διπλωματία, ενισχύοντας παράλληλα τη συνεργασία».

Οι σχέσεις των δύο χωρών, σύμφωνα με τον κ. Σιαολί «εισέρχονται τώρα σε μια νέα εποχή και υπάρχει μια πολύ καλή ευκαιρία για την επέκτασή τους δια της συνεργασίας, οι προοπτικές για την οποία βρίσκονται μπροστά μας». 

«Υπάρχει πολλή ενέργεια για συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα σε όλους τους τομείς, όχι μόνο στον εμπορικό , αλλά και στον πολιτιστικό και τον επιστημονικό» υπογράμμισε, ενώ ενημέρωσε πως έχει δεχτεί δεκάδες αιτήσεις από αντιπροσωπείες από την Κίνα, που επιθυμούν να συνεργαστούν με την Ελλάδα. 

thepressproject.gr

Ματέο Ρέντσι : «H Eυρώπη, μετά το Brexit, πρέπει να ξυπνήσει»...

«Το θαύμα αυτό πρέπει να επαναληφθεί, δεν μπορεί να βασίζεται μόνον σε πολιτικές λιτότητας, σε πολιτικές που νοιάζονται για τις τράπεζες και τα χρηματιστικά συμφέροντα, σε πολιτικές που δεν...
ενδιαφέρονται για την ανεργία των νέων» δηλώνει ο Ματέο Ρέντσι σε νέα τοποθέτησή του με αφορμή το Brexit.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, μιλώντας στο Sky Italia, σημειώνει ότι μετά το Brexit «η Ευρώπη πρέπει να ταρακουνηθεί, γιατί όπως την γνωρίσαμε αποτελούσε ένα θαύμα με εβδομήντα χρόνια ειρήνης»

«Το θαύμα αυτό πρέπει να επαναληφθεί, δεν μπορεί να βασίζεται μόνον σε πολιτικές λιτότητας, σε πολιτικές που νοιάζονται για τις τράπεζες και τα χρηματιστικά συμφέροντα, σε πολιτικές που δεν ενδιαφέρονται για την ανεργία των νέων. Αυτή είναι, άλλωστε, η πολιτική την οποία η Ιταλία προσπάθησε να προωθήσει τα τελευταία δυο χρόνια, με μεγάλη αποφασιστικότητα αλλά, ίσως, και κάπως απομονωμένη» τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός και πρώην δήμαρχος της Φλωρεντίας στο Sky Italia.

Ο Ρέντσι ευχήθηκε, το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, «να βοηθήσει την Ευρώπη να καταφέρει να ξυπνήσει».

Μετά το Brexit, τις ερχόμενες εβδομάδες «θα εργασθούμε με ομάδα ειδικών για την αξιοποίηση του Μιλάνου, για να φέρουμε στην Ιταλία ότι είναι δυνατόν, από χρηματοοικονομικής άποψης αλλά όχι μόνο» σημείωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

«Μεσοπρόθεσμα οι Βρετανοί έκαναν μια επιλογή η οποία είναι καταστρεπτική για τους ίδιους και κινδυνεύει να αποσυνθέσει το Ηνωμένο Βασίλειο. Αιτία ήταν ο φόβος, η εκμετάλλευση του δημοψηφίσματος και μια εκστρατεία η οποία έτυχε κακής διαχείρισης» πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
efsyn.gr

Πρώτη λειτουργία μετά από επτά χρόνια στη Μητρόπολη τής Αθήνας...


Ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός των Αθηνών τέλεσε σήμερα την...
πρώτη του Θεία Λειτουργία, ύστερα από επτά χρόνια ανακαινίσεων.

Προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, τελέσθηκε λαμπρό συνοδικό συλλείτουργο στον Καθεδρικό Ναό των Αθηνών.

Παρουσία αρχιερέων απ’ ολόκληρη τη χώρα, εκπροσώπων ξένων Εκκλησιών και εκατοντάδων Αθηναίων, ο Αρχιεπίσκοπος και τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου τέλεσαν την πρώτη Θεία Λειτουργία.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης, ενώ παρέστησαν εκπρόσωποι από τα περισσότερα κόμματα του Κοινοβουλίου.

Το βράδυ, στην κεντρική πλατεία, μπροστά στον Καθεδρικό Ναό, θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση από τη «Μητροπολιτική Συμφωνική Ορχήστρα» υπό τη Διεύθυνση του διεθνούς φήμης μαέστρου Βασίλη Τσαμπρόπουλου.

EYTYXΩΣ!... (Oι ...πιέσεις "πιάσανε τόπο"!)*

Μόνο Έλληνες θα προσλάβει η Fraport στα περιφερειακά αεροδρόμια

tvxs.gr 13:26 | 03 Ιουλ. 2016
Αποκλειστικά Έλληνες θα προσλάβει η Fraport στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που πέρασαν στα χέρια της. Η εταιρεία έχει προκηρύξει 500 θέσεις εργασίας για τις οποίες έχουν ήδη γίνει 2.500 αιτήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των ήδη εργαζόμενων σε αυτά.

«Κάνουμε προσπάθεια να παραμείνουν οι περισσότεροι δυνατόν», δήλωσε διευθύνων σύμβουλος της Fraport-Greece Αλεχάντερ Τσίνελ στην γερμανική εφημερίδα Die Welt. Οι συμβάσεις με εξωτερικούς παρόχους υπηρεσιών, όπως είναι η επίγεια εξυπηρέτηση και η ασφάλεια, θα διατηρηθούν, προσέθεσε.
Τέλος Νοεμβρίου, η Fraport θα αναλάβει το πρώτο αεροδρόμιο και δύο μήνες αργότερα τα υπόλοιπα. Ανάμεσα τους συγκαταλέγονται τα αεροδρόμια της Θεσσαλονίκης και της Ρόδου με περισσότερους από 4 εκατομμύρια επιβάτες το χρόνο το καθένα, όπως και άλλα μικρότερα όπως της Σκιάθου και της Καβάλας.
Τις μεγαλύτερες ελλείψεις στα 14 αεροδρόμια η Fraport-Greece θέλει να τις έχει καλύψει μέχρι την περίοδο αιχμής του 2017. Αμέσως μετά την ανάληψή τους θα επιδιορθωθούν οι εγκαταστάσεις υγιεινής, θα απλοποιηθούν οι διαδικασίες ελέγχου, παράδοσης αποσκευών, ο έλεγχος ασφαλείας, θα επιδιορθωθούν οι ηλεκτρονικοί πίνακες ανακοινώσεων και θα ανανεωθούν οι πινακίδες σήμανσης. «Έτσι θα καταφέρουμε να έχουμε ήδη τους πρώτους έξι μήνες επιτυχία», είπε ο Τσίνελ στο γερμανικό έντυπο.
Σε δεύτερη φάση σχεδιάζονται κατασκευαστικές εργασίες, όπως η επέκταση των τέρμιναλ των αεροδρομίων, νέα εστιατόρια και καταστήματα. Η Fraport έχει δεσμευθεί να επενδύσει εντός 48 μηνών 330 εκατομμύρια ευρώ.

* Ο υπέρτιτλος είναι τής "Νέας Μυκόνου"

Όταν ο Κουτσούμπας τρόλαρε τον Τσίπρα για το πως διαπραγματεύεται…


tvxs.gr 16:32 | 03 Ιουλ. 2016
Ο Δημητρης Κουτσούμπας εξερχόμενος από το Μεγαρο Μαξίμου, μετά την συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα την προηγούμενη εβδομάδα για τον εκλογικό νόμο, είχε αποκαλύψει ένα μέρος της συζήτησης που είχε μαζί με τον πρωθυπουργό, σχετικά με το νέο εκλογικό νόμο.

Ο γ.γ. του ΚΚΕ είχε υποστηρίξει σε συνέντευξη του πως ο Αλέξης Τσίπρας του είπε πως αλλάζει τον εκλογικό νόμο και το Σύνταγμα «για να αφήσει κάτι σαν Αριστερά» διότι στα υπόλοιπα «δεν μπορεί να κάνει αυτά που υποσχέθηκε».
Κύκλοι του Μαξίμου διέψευσαν ότι υπήρξε τέτοιος διάλογος αναφέροντας πως όσα είπε ο γραμματέας του ΚΚΕ «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».
Σύμφωνα με τον σημερινό ΒΗΜΑτοδότη, υπήρξε κι ένα άλλο μέρος του διαλόγου, που δεν είδε όμως το φως της δημοσιότητας, κατά το οποίο ο Δημήτρης Κουτσούμπας τρόλαρε τον Αλέξη Τσίπρα, για το πως διαπραγματεύεται.
Γράφει ο ΒΗΜΑτοδότης:
Κάποια στιγμή ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, κοίταξε τον Αλέξη Τσίπρα καχύποπτα και του είπε: «Δεν λες και συγκεκριμένα πράγματα. Ασάφειες. Πιστεύω ότι φέρνεις τον εκλογικό νόμο για να αποσπάσεις την προσοχή του κόσμου από τα νέα μέτρα που έρχονται για τα Εργασιακά».
«Όχι δεν είναι έτσι, Δημήτρη. Για τα Εργασιακά σου υπόσχομαι ότι θα κάνω τις πιο σκληρές διαπραγματεύσεις», του απάντησε ο Τσίπρας.
Ο Κουτσούμπας απλά γέλασε και είπε: «Αν είναι σαν τις άλλες διαπραγματεύσεις, αυτές με τις 17 ώρες, καλύτερα να μην διαπραγματευθείς τίποτα. Καήκαμε».

Αυτοκτόνησε ο Κυριάκος Μαμιδάκης της Jetoil

Σε αυτοκτονία αποδίδεται ο θάνατος του Κυριάκου Μαμιδάκη
 
Νεκρός βρέθηκε στις 2 το μεσημέρι της Κυριακής στο σπίτι του στον Διόνυσο ο επιχειρηματίας Κυριάκος Μαμιδάκης, 84 ετών, ιδρυτής και ιδιοκτήτης της εταιρείας πετρελαιοειδών Jetoil.
Η σορός εντοπίστηκε από συγγενικό του πρόσωπο ενώ ο Κυριάκος Μαμιδάκης έφερε ένα τραύμα από όπλο και στο πλάι του βρέθηκε η κυνηγετική καραμπίνα που κατείχε νόμιμα.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και την ενημέρωση από την ΕΛ.ΑΣ. ο θάνατος του οφείλεται σε αυτοκτονία.
Σημειώνεται ότι η Jetoil έχει καταθέσει αίτηση προστασίας από τους πιστωτές βάσει του άρθρου 99 του πτωχευτικού κώδικα. Η εταιρεία, αναφερόμενη στους λόγους που την οδήγησαν στην κατάθεση της αίτησης, σημειώνει την ανάγκη προστασίας από τους πιστωτές της προκειμένου να υλοποιήσει σχέδιο εξυγίανσης. Αποδίδει τα προβλήματα και τη συσσώρευση συνολικών υποχρεώσεων ύψους 314,5 εκατ. ευρώ προς πιστωτές στην ύφεση της ελληνικής οικονομίας αλλά και στην επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας διεθνώς, που επηρέασε τη ζήτηση στον κλάδο πετρελαιοειδών, καθώς και στη δυστοκία των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν τις δραστηριότητές της κυρίως μέσω της παροχής εγγυήσεων για την πραγματοποίηση εισαγωγών.
Από τις συνολικές υποχρεώσεις της Jetοil ύψους 314,5 εκατ. ευρώ, τα 184 εκατ. είναι προς τις τράπεζες, 87 εκατ. προς προμηθευτές, 2,5 εκατ. ευρώ προς το ελληνικό Δημόσιο, 650.000 ευρώ προς ασφαλιστικά ταμεία, 920.000 ευρώ προς τους εργαζομένους, κ.ά.
Η Jetoil είχε ιδρυθεί στα τέλη του 1960 από τους αδερφούς Κυριάκο, Γιώργο και Νίκο Μαμιδάκη.
kathimerini.gr

Καταγγελίες Τσακαλώτου για εξωθεσμικές πρακτικές των τεχνικών κλιμακίων

Για πρακτικές που υπονομεύουν τις επαφές της κυβέρνησης με τους «Θεσμούς», απαράδεκτες συμπεριφορές και παράλογες απαιτήσεις οι οποίες δείχνουν να ξεπερνούν κάθε όριο κάνει λόγο ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών σε πολυσέλιδη επιστολή που απέστειλε προς τους εκπροσώπους των «Θεσμών» και αφορούν τη συνολική στάση των υφισταμένων τους τεχνικών κλιμακίων που τους εκπροσωπούν στη χώρα
Menelaos Myrillas / SOOC
Την είδηση δημοσιοποίησε το Mega και, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού, αποδέκτες της συγκεκριμένης επιστολής εμφανίζονται οι Μοσκοβισί, Τόμσεν, Ρέγκλινγκ και Κερέ στους οποίους ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και σε έντονη γλώσσα καταγγέλλει τις συγκεκριμένες πρακτικές, θεωρώντας πως βρίσκονται εκτός κάθε πλαισίου συμφωνηθέντων.

Ο Υπουργός Οικονομικών αναφέρει συγκεκριμένα πως τα τεχνικά κλιμάκια διαρκώς εγείρουν νέες παράλογες απαιτήσεις που φτάνουν σε σημεία απαίτησης ακόμη ακύρωσης ψηφισμένων νόμων, επιχειρώντας έτσι ευθείες παρεμβάσεις στην ελληνική νομοθεσία.

Αποτέλεσμα όλων αυτών, σημειώνει ο κ. Τσακαλώτος εν όψει και του νέου γύρου συζητήσεων με τους «Θεσμούς» που θα ξεκινήσουν από τον Σεπτέμβριο για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, σημειώνεται μεγάλη καθυστέρηση στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος. 

 thepressproject.gr

Όταν οι αχινοί αναλαμβάνουν καθήκοντα σεκιουριτάδων (Ρέ πού πάμε, ρέ;)

Τό Βίντεο πού ακολουθεί είναι αναρτημένο στό You Tube. Έχει ημερομηνία λήψης 1η Ιουλίου 2016 καί ώρα 4.03' π.μ. 
Τοποθεσία "Καμινάκι". Kάτω από τό "REMEZZO"...
Η λήψη έχει γίνει (προφανώς) από τίς κάμερες ασφαλείας παρακείμενου (κλειστού εκείνη τήν ώρα) καταστήματος καί δείχνει πώς συμπεριφέρεται κάποιος δυστυχής υπό τήν επήρεια τού αλκοόλ(;).
Eπήρεια πού -γιά όσους ξέρουν τό μέρος- μηδενίστηκε (περίπου ακαριαία) όταν έπεσε ο ήρωας τού περιστατικού στή θάλασσα... 
...σέ τόπο πού "συχνάζουν" χταπόδια, αστερίες καί διάφορα άλλα ...μαυριδερά Εχινόδερμα...  
Δ.Ν.Α.

Οι λαϊκιστές φταίνε για όλα;

Σωκράτης ΤσιχλιάςΣΩΚΡΑΤΗΣ ΤΣΙΧΛΙΑΣ
 Διαβάζω εξαιρετικά ενδιαφέρουσες αναλύσεις για το Βrexit. Εννοείται ότι σε σημαντικό αριθμό αναλυτών επισημαίνεται μετ’ επιτάσεως ο τεράστιος κίνδυνος που απειλεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και ονομάζεται λαϊκισμός. Σε πάρα πολλά κείμενα και ρεπορτάζ, μάλιστα, εμφανίζονται ως οι σημαντικότεροι παράγοντες της κατίσχυσης του Brexit, δύο τυπικοί λαϊκιστές πολιτικοί. Ο Φάρατζ, άνθρωπος της πιάτσας, εριστικός και προκλητικός, και ο μορφωμένος, πληθωρικός, πρώην δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος μάλλον καβάλησε το κύμα της εξόδου για λόγους καριέρας. Ενας οπορτουνιστής κι ένας προβοκάτορας αρκούσαν άραγε για να συμβεί αυτή η ιστορικών διαστάσεων ανατροπή; Βεβαίως όχι. Και είναι, επίσης, σαφές ότι πολλοί σοβαρότατοι πολιτικοί συστρατεύτηκαν με την ιδέα της πλήρους εξόδου της Μ. Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Γράφονται και λέγονται απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί για τους αγράμματους φτωχούς και γέρους της Αγγλίας, τους ξενοφοβικούς, που έπεσαν θύματα των ανεύθυνων πολιτικών. Νομίζω ότι μέσα στην ταραχή των ημερών παρασυρόμαστε όλοι σε εκτιμήσεις εν θερμώ. Σιγά σιγά και με ψυχραιμία θα κατανοήσουμε τη συνέβη με τη Μ. Βρετανία. Θα θυμηθούμε, για παράδειγμα, ότι η θρυλική Μάργκαρετ Θάτσερ υπήρξε η επιφανέστερη εκ των Αγγλων ευρωσκεπτικιστών, ότι οι Σκωτσέζοι, που ψήφισαν συντριπτικά υπέρ της παραμονής, έχουν απτά οφέλη αυτά τα χρόνια από κοινοτικά προγράμματα, ότι εν πάση περιπτώσει το συμφέρον, όπως το αντιλαμβάνεται ο καθένας, διαδραματίζει τον πρώτο ρόλο σε τέτοιες κρίσιμες αποφάσεις. Ο λαϊκισμός δεν είναι αιτία δεινών, είναι σύμπτωμα. Την κρίση του 2008 που κόντεψε να τινάξει την παγκόσμια οικονομία στον αέρα δεν τη δημιούργησε ο Φάρατζ, ούτε και ο φόβος που εξαπλώθηκε στην Ευρώπη συνεπεία αυτού του κραχ, οφείλεται στους λαϊκιστές. Αλλά και η εισβολή του Ισλάμ με τα εκατομμύρια των μεταναστών δεν δημιουργεί εντελώς αδικαιολόγητα εντάσεις και ανησυχία. Το έθνος ως καταφύγιο, σε επικίνδυνους καιρούς, είναι μάλλον μια φυσιολογική αντίδραση, άλλο αν μπορεί να αποδειχθεί λανθασμένη. Αν δεν θεραπεύσουμε τις παθογένειες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Δημοκρατία, στην οικονομία, στην ασφάλεια, το οικοδόμημα θα καταρρεύσει, όχι απαραιτήτως εξαιτίας των λαϊκιστών.


από τήν Έντυπη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η έξαρση της φοροδιαφυγής επαναφέρει τα πρόστιμα

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών φαίνεται να αντιλαμβάνεται το λάθος με την κατάργηση, επί της ουσίας, των προστίμων για τις περιπτώσεις μη έκδοσης αποδείξεων. Το όργιο φοροδιαφυγής αναγκάζει την κυβέρνηση να θεσμοθετήσει αυστηρότερα πρόστιμα, ενώ ταυτόχρονα έχει δοθεί εντολή ενεργοποίησης του μέτρου του κλεισίματος των επιχειρήσεων ακόμη και για ένα μήνα για τη μη έκδοση αποδείξεων.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης, μιλώντας χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM, προανήγγειλε εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων και νομοθετικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής που γίνεται κυρίως στις τουριστικές περιοχές.
Οι παρεμβάσεις θα αφορούν τόσο στα πρόστιμα όσο και την απάλειψη των κινήτρων για φοροδιαφυγή με την αποφυγή έκδοσης αποδείξεων. Οσον αφορά τον ΦΠΑ, υπογράμμισε ότι στο πρώτο πεντάμηνο του έτους τα έσοδα από τον συγκεκριμένο φόρο ήταν υψηλότερα από τον στόχο.
Ωστόσο, εξήγησε ότι ο ΦΠΑ στα νησιά το πρώτο πεντάμηνο κάθε έτους τα έσοδα είναι χαμηλότερα από τους στόχους, οι οποίοι όμως υπερκαλύπτονται σε ετήσια βάση μετά την καλοκαιρινή περίοδο. Αυτός είναι ο λόγος, είπε ο υπουργός, για τον οποίο τα έσοδα από τον ΦΠΑ στα νησιά το πρώτο πεντάμηνο φέτος ήταν μειωμένα κατά 9,8% σε σχέση με τον στόχο. Για τον ίδιο λόγο, το 2015 η υστέρηση αυτή ήταν 18% και 28% το 2014. Ωστόσο, δεν εξήγησε γιατί δεν τίθενται χαμηλότεροι στόχοι κατά το πεντάμηνο.
Παρά ταύτα, ο κ. Αλεξιάδης παραδέχθηκε το πρόβλημα των χαμηλών προστίμων για τη μη έκδοση αποδείξεων και ανέφερε ότι θα αντιμετωπιστεί με εντατικοποίηση των ελέγχων και με νομοθετικές παρεμβάσεις. Σημείωσε, ωστόσο, ότι και τα υψηλά πρόστιμα είχαν δοκιμασθεί στο παρελθόν χωρίς αποτέλεσμα για τη φοροδιαφυγή. Το πρόστιμο που επιβάλλεται πλέον στους υπόχρεους σε ΦΠΑ επιτηδευματίες είναι το 50% του ΦΠΑ των μη εκδοθέντων φορολογικών στοιχείων, ενώ σε όσους δεν υπάγονται στο καθεστώς ΦΠΑ, όπως ιατρεία, φροντιστήρια, ιδιωτικά σχολεία, δεν επιβάλλεται κανένα πρόστιμο.
Και ενώ τα προηγούμενα χρόνια οι ελεγκτές επέβαλλαν υπέρογκα πρόστιμα (250 ή 500 ευρώ) για μια τυπική παράβαση, τώρα ο νόμος δεν τιμωρεί όσους δεν εκδίδουν αποδείξεις.

από τήν Έντυπη KΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Επιστολή – κόλαφος από Κομισιόν για το ραδιοτηλεοπτικό πεδίο

από kathimerini.gr
Επιστολή - έγκληση προς την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με τους νομικούς χειρισμούς των Ν. Παππά και Χρ. Σπίρτζη για χειραγώγηση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και τη διαχείριση του τηλεοπτικού φάσματος απέστειλε ο αρμόδιος κοινοτικός Επίτροπος Γκ. Έντινκερ.
Η επιστολή, που αποκαλύπτει η «Κ», θέτει ουσιαστικά την Ελλάδα στον προθάλαμο της παραπομπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ενώ θεωρείται ενδεικτική προθέσεων της Κομισιόν και για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών.
Στην επιστολή της η Κομισιόν εγείρει σειρά ενστάσεων και καλεί την κυβέρνηση  να δώσει το ταχύτερο δυνατόν εξηγήσεις καθώς η Επιτροπή έχει εδραία άποψη πως με τις νομικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης:
  • επιχειρείται η χειραγώγηση της ανεξάρτητης αρχής που ρυθμίζει την τηλεοπτική αγορά, κάτι που αντιβαίνει ευθέως στα κοινοτικά δεδομένα 
  • Αμφισβητείται η δημοπράτηση του φάσματος που ανατέθηκε στη Digea
  • Επιχειρείται η συγκέντρωσή εξουσιών και κανονιστικών αρμοδιοτήτων στα χέρια κυβερνητικών στελεχών αντί των ανεξάρτητων αρχών που προβλέπει το Σύνταγμα. 
Στην ίδια επιστολή, η κυβέρνηση καλείται σε αυστηρό τόνο να απαντήσει άμεσα γιατί δεν αξιοποιήθηκε ευρύτερα το τηλεοπτικό φάσμα ενώ εμφανώς δηλώνεται ότι οι κυβερνητικοί χειρισμοί κατατείνουν στο να ωφελήσουν τον κρατικό φορέα ραδιοτηλεόρασης (ΕΡΤ).
Η επιστολή του Επιτρόπου Εντιγκερ αποτελεί ουσιαστικά απάντηση σε επιστολή που ειχε στείλει, προ μηνός, ο κ. Νίκος Παππάς (τρίτο συνημμένο αρχείο), το περιεχόμενο της οποίας, εκ του αποτελέσματος κρίνεται, οτι δεν ικανοποίησε τα κοινοτικά όργανα. Αξιζει να σημειωθεί οτι ο κ. Παππάς διαβεβαίωνε ότι ολη η διαχείριση εκ μέρους της κυβέρνησης θα γίνει με σεβασμό στην κοινοτική νομοθεσία και πρακτική...
Αναλυτικά οι επιστολές της Κομισιόν και του κ. Παππά:

Ποιοι δάνειζαν το Μαρινόπουλο και ποιους «δωροδοκούσε»;


tvxs.gr 10:42 | 01 Ιουλ. 2016
Τελευταία ανανέωση 10:42 | 01 Ιουλ. 2016
Γιάννης Σιδηρόπουλος
Για την υπόθεση του Μαρινόπουλου δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις οικονομικών αλλά απλές γνώσεις της κοινωνίας και της πολιτικής καθώς το «κανόνι που σκάει» είναι μια εξέλιξη προδιαγεγραμμένη εδώ και χρόνια που δεν απαντά στους κανόνες της αγοράς αλλά σε ένα ακόμη πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο της παλιάς πολιτικής τάξης.  Τα ποσά είναι τόσο ασύλληπτα και ο αριθμός των εργαζομένων τόσο μεγάλος που η επίπτωση στα δημοσιονομικά μεγέθη και τους δείκτες της ανεργίας θα είναι σοβαρότατη, πέρα από τα δράματα για οικογένειες και  μικρομεσαίες επιχειρήσεις που κατέστρεψε ήδη και θα καταστρέψει στο προσεχές μέλλον.

Τι λέγαμε για «θαλασσοδάνεια»;
Αλλά μια εταιρία που εμφανίζει χρέη που ξεπερνούν το ιλιγγιώδες ύψος του 1 δις, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι «έπεσε έξω». Και μόνο από την επιβράδυνση του ρυθμού αποπληρωμής των προμηθευτών, όπως παρατηρούν οι πάντες στην αγορά εδώ και χρόνια ήταν δεδομένο ότι έρχεται το τέλος και μαζί άλλη μια ηχηρή διάψευση διάφορων βολικών, νεοφιλελεύθερων μύθων, όπως ότι οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις (που μεταχειρίστηκε κατά κόρον η εταιρία) καθιστούν τις εταιρίες ανταγωνιστικές, ή ότι οι αγορές αυτορυθμίζονται κλπ κλπ. Την ώρα λοιπόν που αντίστοιχες εγχώριες ή ξένες εταιρίες του κλάδου στην ίδια αγορά καταγράφουν υπερκέρδη, ο Μαρινόπουλος με προνομιακό μερίδιο αγοράς κατάφερε να δημιουργεί υπερ-χρέη. Ή μήπως δεν είναι ακριβώς έτσι;
Στην περίπτωση του Μαρινόπουλου την  ώρα που οι έλληνες φορολογούμενοι «μάτωναν» και ματώνουν  για να καλύπτουν δημοσιονομικά ελλείμματα και να ανακεφαλαιοποιούν τράπεζες, αυτές δάνειζαν ασύλληπτα ποσά σε μια θνησιγενή επιχείρηση, όπως έκαναν για ΜΜΕ και κόμματα.  Και οι συστημικές τράπεζες μέχρι και πριν λίγο καιρό ενέκριναν  δάνεια ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ (!) για μια επιχείρηση που δεν διαθέτει καμία εγγύηση πια, ενώ την ίδια ώρα στραγγαλίζουν από ρευστότητα όλη την πραγματική οικονομία και την υγιή επιχειρηματικότητα. Και αν κάπου ευθύνεται η παρούσα κυβέρνηση στα χέρια της οποίας «σκάει» η βόμβα ενός μεγάλου σκανδάλου, είναι ότι δεν έχει ασκήσει ακόμη αποτελεσματικό έλεγχο στις διοικήσεις των τραπεζικών ιδρυμάτων, που συνεχίζουν να εξυπηρετούν συγκεκριμένες ελίτ αλλά και μετόχους τους, όπως συμβαίνει με την οικογένεια Μαρινόπουλου.
Ποιους «δωροδοκούσε»» ;
Πριν από οποιοδήποτε συμπέρασμα, αρκεί ένα και μόνο γεγονός, που αποδεικνύει την απίστευτη διαπλοκή και εξηγεί τις ακατανόητες στρεβλώσεις του ιδιότυπου ελληνικού πολιτικοοικονομικού  τραγέλαφου. Αυτή η αλυσίδα των σούπερ μάρκετ, λίγο πριν την κατάρρευσή της συνέχιζε να επιδοτεί με 6 ευρώ κάθε αναγνώστη του Πρώτου Θέματος. Δηλαδή στην φυσιολογική τιμή 4,25 ευρώ της κυριακάτικης εφημερίδας ο αναγνώστης παίρνει 6 ευρώ μετρητά που εξαργυρώνει  στα ψώνια για τις βασικές βιοτικές ανάγκες μαζί με άλλα δώρα. Είναι το πρώτο παράδειγμα στον πλανήτη, που ένας αναγνώστης πληρώνεται για να διαβάσει μια εφημερίδα !  Δηλαδή η αλυσίδα Μαρινόπουλος; «δωροδοκούσε» αναγνώστες από λαϊκές οικογένειες για να διαβάζουν τη  -θεωρούμενη από πολλούς-  επιτομή και ναυαρχίδα  της κίτρινης δημοσιογραφίας και του λαϊκισμού στη χώρα. ώστε να της εξασφαλίζει κοινό στην τιτάνια προσπάθεια που κάνει μέχρι σήμερα για να στηρίξει συγκεκριμένα πολιτικά συμφέροντα και να αναπαράγει αυτό το καθεστώς . Κατά διαβολική σύμπτωση τα ίδια συμφέροντα με τα οποία φέρεται να συνδέεται αν δεν ταυτίζεται η οικογένεια Μαρινόπουλου.
Ακόμη μεγαλύτερη σκάνδαλο ότι οι ιδιοκτήτες φρόντισαν να μεταβιβάσουν ακίνητα της επιχείρησης  σε of shore του Ντουμπάι, δικών τους επίσης συμφερόντων, όπως μαρτυρούν οι παράγοντες της αγοράς,  και μάλιστα με την απίθανη μέθοδο του lease back, δηλαδή μετέφεραν την κυριότητα των ακινήτων στο εξωτερικό ενώ η επιχείρηση συνεχίζει μέχρι σήμερα να πληρώνει «ενοίκιο» στους ιδιοκτήτες της, μεγαλώνοντας τα ανοίγματά της. Πρακτικά συνεχίζει με χυδαίο και κυνικό τρόπο να «φυγαδεύει» κεφάλαια και πάγια στα χέρια των αφεντικών της  Κάπως έτσι καταλαβαίνει κανείς πώς χρεοκόπησε μια τεράστια επιχείρηση και πλούτισαν τα αφεντικά της ενώ οι ελεγκτικοί μηχανισμοί ήταν απόντες.  Αλλά με ποια περιουσία ως εγγύηση συνέχισαν οι τράπεζες να τη δανείζουν;
Ανεξήγητο είναι το γεγονός επίσης ότι κάποιοι προμηθευτές «άνοιξαν» εντυπωσιακά μεγάλη πίστωση για μια τόσο προβληματική εταιρία και συνέχιζαν να προμηθεύουν μέχρι την τελευταία στιγμή παρά τις παγιωμένες οφειλές πολλών δεκάδων εκατομμυρίων. (Τραγελαφικό ότι την ίδια ώρα πολλές από αυτές μονοπωλούσαν την επικαιρότητα επιχειρώντας να διαλύσουν σωματεία και να συντρίψουν εργασιακές σχέσεις στις παραγωγικές τους δραστηριότητες,  για να επωφεληθούν με ασήμαντες οικονομίες κλίμακας).
Αυτοί που χλευάζουν τον «κρατισμό», κρατικοποίησαν τις επιχειρήσεις τους !
Αυτό που δεν θέλουν να βλέπουν οι υπέρμαχοι του νεοφιλελευθερισμού στην Ελλάδα είναι ότι η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης κυρίως  κρατικοδίαιτη . Είτε από αυτούς που μονοπώλησαν τις κρατικές συμβάσεις χωρίς το παραμικρό επιχειρηματικό ρίσκο και κεφάλαια  είτε από αυτούς που ουσιαστικά κρατικοποίησαν τις επιχειρήσεις τους με τον ανεξήγητα υψηλό δανεισμό. (αυτοί που χλευάζουν τις «κρατικοποιήσεις» της λατινικής Αμερικής, επεφύλαξαν ένα «σοβιετικό» πείραμα για να γιγαντώσουν τις «ιδιωτικές» επιχειρήσεις.)  Όλο αυτό το μεταπολιτευτικό τσίρκο δεν θα καταρρεύσει σε μια μέρα.
Κανένα άρθρο 99 δεν πρόκειται να προστατέψει κανένα εργαζόμενο, κανένα πιστωτή ή το δημόσιο και τα Ταμεία παρά μόνο τους ιδιοκτήτες.  Η καταστροφή είναι δεδομένη και αυτό που απέμεινε να γίνει, κοινωνικά δίκαιο και πολιτικά ορθό, είναι να ανακληθούν οι όποιες μεταβιβάσεις παγίων, να εκποιηθούν για να καλύψουν μέρος των υποχρεώσεων κατά τη σειρά που προβλέπεται για τους πιστωτές και να φτάσει γρήγορα η υπόθεση στη Δικαιοσύνη.

* Ο Γιάννης Σιδηρόπουλος είναι δημοσιογράφος του xanthi2.gr