Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

Παραίτηση της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς

Αιφνιδιαστική παραίτηση Ράικου από τη θέση της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς
Αιφνιδιαστική παραίτηση από τη θέση της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς υπέβαλε σήμερα Παρασκευή με έγγραφό της προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου η εισαγγελέας Ελένη Ράικου που τα τελευταία χρόνια είχε διενεργήσει όλες τις μεγάλες έρευνες για υποθέσεις κρατικής διαφθοράς.
Η κυρία Ράικου με το έγγραφό της που αριθμεί, σύμφωνα με πληροφορίες περί τις 4 σελίδες, καταγγέλλει σχέδιο ηθικής της εξόντωσης από μεγάλα συμφέροντα στο χώρο του φαρμάκου που έχουν θορυβηθεί και πλήττονται, όπως αναφέρει, από την συνεχιζόμενη έρευνα για την υπόθεση της Novartis την οποία η ίδια χαρακτηρίζει «κορωνίδα της διαφθοράς στη χώρα μας».
Η εισαγγελική λειτουργός που επόπτευσε όλες τις έρευνες διαφθοράς τα τελευταία χρόνια και οδήγησε στη φυλακή δεκάδες κρατικούς αξιωματούχους και τον πρώην υπουργό Ακη Τσοχατζόπουλο προχώρησε σε αιφνιδιαστική παραίτηση και υπέβαλε αίτημα άμεσης αντικατάστασης της, συνοδεύοντας την ενέργειά της με βαρύτατες καταγγελίες για στοχοποίησή της, από  ανεξέλεγκτη δράση μεγάλων συμφερόντων στο χώρο του φαρμάκου που βρίσκονται στο στόχαστρο της έρευνας της υπηρεσίας και αφήνοντας αιχμές για τη μη παροχή θεσμικής κάλυψης από την πλευρά τουλάχιστον της ηγεσίας της δικαιοσύνης.
Η αιφνίδια παραίτηση της, όπως σημειώνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο έγγραφό της προκλήθηκε από...

ΚΠΙΣΝ: Ανακαλύπτοντας ξανά το ’21



Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ευλογεί τη σημαία της Επανάστασης. Θεόδωρος Βρυζάκης, 1865.
Σε μια εποχή όπου όλα αναθεωρούνται και επανεξετάζονται, ποια είναι η σχέση μας με την Ελληνική Επανάσταση; Πώς την αντιλαμβανόμαστε και πώς αφομοιώνουμε τις ιστορίες, τους θρύλους και τα γεγονότα της; Πώς συνδεόμαστε, νοηματικά και συναισθηματικά, με το 1821 και τον ελληνικό αγώνα για ανεξαρτησία; 
Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), με αφετηρία την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου, διοργανώνει μία σειρά από ειδικά σχεδιασμένες εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους, αγγίζοντας πτυχές της Ελληνικής Επανάστασης και διερευνώντας όχι μόνο την κληρονομιά της, αλλά, το κυριότερο, τη σχέση μας με αυτήν, διακόσια περίπου χρόνια μετά.
Ανήμερα της Εθνικής Εορτής, μια ξεχωριστή διάλεξη από τον Αναπληρωτή Καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης Μάνο Στεφανίδη, θα εξερευνήσει την επιρροή της Επανάστασης του 1821 στην Τέχνη, τόσο στα έργα φιλελλήνων καλλιτεχνών όσο και στους Έλληνες δημιουργούς  (Το 1821 στην τέχνη: Ήρωες για μιαν ώρα; /  25/3, 18.00-20.00). Επίσης, οι μικροί φίλοι του ΚΠΙΣΝ θα ανακαλύψουν την Επανάσταση του 1821 μέσα από ένα εργαστήρι ποίησης, αφήγησης και τέχνης, όπου θα γνωρίσουν με βιωματικό τρόπο τα ιστορικά γεγονότα (Η Ελληνική Ιστορία σαν παραμύθι / 25/3, 12.30-14.30).

Ο Πορτοσάλτε τό είπε πρώτος! (νά μήν αμπασκαθεί τό παληκάρι...)

Όταν τα έλεγε ο Πορτοσάλτε, ο Γερούν έτρωγε βελανίδια
Τότε που τα έλεγε ο Πορτοσάλτε, ο Γερούν έτρωγε βελανίδια!
«Καλοπέραση σε Μπουζούκια και Πουτάνες οι Έλληνες» είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Σιγά την ανακάλυψη... Ο ορκισμένος σημαιοφόρος των Μνημονίων και των μέτρων του ΔΝΤ, Άρης Ποστοσάλτε, το είχε πει πρώτος!
«...δεν νομίζω να έχει υπάρξει στην Ιστορία μια γενιά ολόκληρη στην καλοπέραση Μπουζούκια, Πούρα, ουίσκια και Πουτάνες...» είχε πει εδώ και πολύ καιρό//αποκαλύψει (μετά από έρευνα προφανώς) ο Άρης Πορτοσάλτε...
Τότε που τα έλεγε ο Πορτοσάλτε, ο Γερούν έτρωγε βελανίδια!
Που είναι ο Πρετεντέρης να βγει να πει ότι «πετούσαμε στα μπουζούκια περισσότερα λουλούδια από τις δυνατότητές μας»;
 Χρήστος Κάτσικας
24.03.2017
efsyn.gr 

Σημείωση : Ο υπέρτιτλος γράφτηκε από τή "Ν.Μ." καί όποιος βρεί άσπρη τρίχα στήν κεφαλή τού εικονιζόμενου κερδίζει ένα δεκάλιτρο μπογιά "ΧΡΩΤΕΞ" (κομοδινί, αλεπουδί ή άλλης αποχρώσεως τής αρεσκείας του).


Εκλεκτικός Αντιιμπεριαλισμός


Η Ελλάδα πειραματόζωο και μάλιστα διαρκείας; Στο αρχείο της ίδιας εφημερίδας, μπορεί να βρει κανείς εκατοντάδες άρθρα να κατακεραυνώνουν παρόμοιες εξτρεμιστικές ιδέες, που θέλουν να υποτιμήσουν τις ελληνικές και κυβερνητικές ευθύνες ή να παρουσιάσουν τους δανειστές μας σαν βασανιστές.Ο εκλεκτικός αντιιμπεριαλισμός της εφημερίδας έχει φυσικά να κάνει με το«όριο του κυνισμού»που ξεπεράστηκε: την, δεδηλωμένη πλέον, πρόθεση των δανειστών να ζητήσουν την υπογραφή και της ΝΔ στα νέα μέτρα. Η αξιωματική αντιπολίτευση και τα φιλικά ΜΜΕ έχουν βρεθεί σε δύσκολη θέση: ο Πρετεντέρης στα  «Νέα» προτείνει στον Κ. Μητσοτάκη να στείλει στον Σόιμπλε και το ΔΝΤ «φιλάκια και μια φωτογραφία της Μαρέβας». Πιο σοβαρή, η «Καθημερινή» καταλαβαίνει τις συνέπειες: αν το Βερολίνο το απαιτήσει, ο πρόεδρος της ΝΔ δεν θα μπορέσει να  αρνηθεί.
Η απαίτηση Σόιμπλε - ΔΝΤ είναι παράλογη και έξω από κάθε δημοκρατική και ευρωπαϊκή πρακτική. Επιβεβαιώνει με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο ότι η ακραία πλευρά των δανειστών θέτει συνεχώς καινούργια θέματα και εδώ βασικά οφείλεται η καθυστέρηση της αξιολόγησης. Συγχρόνως όμως υπογραμμίζει την ανάγκη πανεθνικής συνεννόησης για το πρόβλημα της χώρας και τα προκλητικά αιτήματα των δανειστών, μιας μίνιμουμ συναίνεσης ανάμεσα στη κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.
Δυστυχώς για τη χώρα, τον τόνο σήμερα δίνουν τα κηρύγματα φανατισμού και μίσους των κάθε λογής Αδώνιδων και Πρετεντέρηδων. Τι θα γίνει όμως αν το αίτημα προς την αντιπολίτευση τεθεί ως όρος για την επίτευξη συμφωνίας; Θα καθυστερήσει ο κ. Μητσοτάκης την αξιολόγηση;

Η απάντηση Γιούνκερ στην επιστολή Τσίπρα για τα εργασιακά


«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το κοινωνικό κεκτημένο της ΕΕ εφαρμόζεται στην Ελλάδα και σε οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δημοσίως με τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα ήδη από τον Μάιο 2015 εξέφρασα την υποστήριξή μου σε δίκαια και αποτελεσματικά συστήματα συλλογικών διαπραγματεύσεων», αναφέρει και επισημαίνει:
«Πιστεύω ότι πρέπει να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα σέβεται τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από όλες τις πλευρές κατά την έναρξη του προγράμματος: οι δεσμεύσεις των ελληνικών αρχών να μην αντιστρέψουν τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στο παρελθόν για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας. Και η δέσμευση των πιστωτών να δώσουν στην Ελλάδα το επιθυμητό και απαραίτητο περιθώριο ελιγμών για να δημιουργήσει το δικό της μέλλον. Όλα αυτά με σεβασμό προς το κοινωνικό κεκτημένο, του οποίου είμαστε οι θεματοφύλακες».
Σχολιάζοντας την απάντηση Γιούνκερ, κυβερνητικές πηγές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την επισήμανση του προέδρου της Κομισιόν για την ισχύ του κοινωνικού ευρωπαϊκού κεκτημένου. Οπως τόνισαν πρόκειται για «σημαντικό βήμα» καθώς αποτελεί αναγνώριση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου. Δικαιώνονται οι θέσεις του Έλληνα πρωθυπουργού και της κυβέρνησης οι οποίοι θα συνεχίσουν να δίνουν τη μάχη για τα εργασιακά, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.
 Aκολουθεί
Ολόκληρη η επιστολή Γιούνκερ

Το πολιτικό σχόλιο της ημέρας με το πενάκι του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Επιστολή Τσίπρα σε Τουσκ - Γιούνκερ: Ζητάμε ξεκάθαρη απάντηση για τα εργασιακά

Επιστολή Τσίπρα σε Γιούνκερ και Τουσκ
Ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι πρόσθεση της Ελλάδας είναι να υποστηρίξει τη Διακήρυξη της Ρώμης «καθώς θεωρούμε ότι κινείται σε θετική κατεύθυνση» (φωτ. αρχείου).
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Andrea Bonetti
Επιστολή στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, καθώς στους προεδρεύοντες στη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης, Γιόζεφ Μουσκάτ και Πάολο Τζεντιλόνι, έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι πρόσθεση της Ελλάδας είναι να υποστηρίξει τη Διακήρυξη της Ρώμης «καθώς θεωρούμε ότι κινείται σε θετική κατεύθυνση» ωστόσο συμπληρώνει ότι «για να μπορούμε πραγματικά να γιορτάσουμε τις μεγάλες κοινές κατακτήσεις (των ευρωπαϊκών λαών), οφείλουμε να γνωρίζουμε ανοιχτά, επίσημα και καθαρά αν δικαιούμαστε και εμείς να έχουμε πρόσβαση σε αυτές τις κατακτήσεις».
«Να γνωρίζουμε αν το ευρωπαϊκό κεκτημένο ισχύει για όλους χωρίς εξαιρέσεις ή αν ισχύει για όλους με εξαίρεση την Ελλάδα», προσθέτει.
Σημειώνει επίσης ότι η Αθήνα σέβεται και τηρεί τις δεσμεύσεις της, αλλά «δεν μπορούμε να κατανοήσουμε απαιτήσεις πέραν των δεσμεύσεων αυτών, όπως αυτή της παράτασης της Ελλάδας από το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο».
 
Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2017 00:33
naftemporiki.gr

Βατοπέδι: Πως γίνονται θαύματα όταν ξέρεις πότε να φύγεις

Είναι λογικό η αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου για το Βατοπέδι να προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις. Πρόκειται για μια υπόθεση που απασχόλησε για χρόνια την κοινή γνώμη, ανέδειξε τις διεφθαρμένες, καθόλου χριστιανικές, πρακτικές μιας μερίδας της εκκλησιαστικής ιεραρχίας και έφθειρε ανεπανόρθωτα την τότε κυβέρνηση Καραμανλή.
Είναι θαύμα της Δικαιοσύνης ότι ο πρώην πρωθυπουργός εμφανίζεται δικαιωμένος, παρότι είχε παλιότερα παραδεχθεί τις ευθύνες του. O ίδιος είχε αναφερθεί σε «κάποιους, οι οποίοι, παρά την πνευματική τους αποστολή, λειτούργησαν σε βάρος του Δημοσίου», ομολογούσε ότι υποτίμησε το θέμα και αναγνώριζε «ότι από όσα σκανδαλώδη έγιναν στο Βατοπέδι οι πολίτες έχουν πληγωθεί».Το μεγάλο προσόν του Κ. Καραμανλή είναι ότι ξέρει να κρατάει το στόμα του κλειστό και να φεύγει την κατάλληλη στιγμή. Δεν άνοιξε το στόμα του τα τελευταία χρόνια, ούτε για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, ούτε για τις δικές του ευθύνες στην απογείωση του εξωτερικού χρέους της χώρας την περίοδο 2004-9, που οδήγησε στα μνημόνια και τη συνεχιζόμενη τραγωδία.
Αντίθετα αποχώρησε λίγο πριν τη χρεοκοπία, παραδίδοντας την καυτή πατάτα στον πρόθυμο Γ. Παπανδρέου. 
Να μένει μακριά από τη δημοσιότητα δεν είναι καθόλου εύκολο για έναν πολιτικό. Ούτε να παραδίδει την εξουσία, αντί να μάχεται μέχρι τη τελευταία στιγμή για να τη κρατήσει.
Ο Κώστας Καραμανλής έχει μάθει τέλεια το μάθημα του από τον θείο Κωνσταντίνο, που δεν έκανε παρά μία, και για αυτό βαρυσήμαντη, δήλωση στη διάρκεια της δικτατορίας. Ούτε συνεντεύξεις, ούτε εμφανίσεις. Και προηγουμένως, το 1963, είχε παραιτηθεί από την πρωθυπουργία όταν είδε ότι το κλίμα στη χώρα στρεφόταν εναντίον του και το ισχυρότερο Παλάτι θα τον ανέτρεπε.
Ξαναγύρισε θριαμβευτής το 1974 γιατί στην πολιτική όλα είναι θέμα timing: πρέπει να ξέρεις πότε να έρθεις και πότε να φύγεις. Πριν σε διώξουν.
tvxs.gr 23 Μαρ. 2017

Πόσα θες να μας τρελάνεις;...

Ο πολύς κύριος Τόμσεν ξαναχτύπησε
Τάσος Παππάς
Προσπαθείς να ηρεμήσεις και δεν σ' αφήνουν. Ο πολύς κύριος Τόμσεν ξαναχτύπησε. Τούτη τη φορά εκτόξευσε τις πομπώδεις...
προβλέψεις του και τις κατηγορίες του κατά των ελληνικών κυβερνήσεων σε ημερίδα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Είπε ανάμεσα σ' άλλα:
- «Η Ελλάδα θα χρειαστεί τουλάχιστον 20 χρόνια για να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα του Ακαθόριστου Εγχώριου Προϊόντος»
Τόσο μεγάλη λοιπόν η επιτυχία των προγραμμάτων, στη σύνταξη των οποίων, αν δεν με απατά η μνήμη μου, είχε αποφασιστικό για να μην πω καθοριστικό ρόλο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Βεβαίως πριν απ' αυτόν άλλα κορυφαία στελέχη του Δ.Ν.Τ είχαν παραδεχτεί ότι έγιναν χοντρά λάθη, μόνον που δεν φρόντισαν να τα διορθώσουν. Άφησαν την κατάσταση να εξελιχθεί.
- «Η Ελλάδα θα χρειαστεί ακόμα πολλά χρόνια βοήθειας από τους Ευρωπαίους εταίρους της».
Ναι, αλλά ο κ. Σόιμπλε, ο άνθρωπος που αγαπά με πάθος το Ταμείο, εκτιμά τη συμβολή του στη διάσωση (λέμε τώρα) της Ελλάδας και απαιτεί την εμπλοκή του στη νέα συμφωνία, διαφορετικά θα φύγει η χώρα του, ακούει για νέα βοήθεια στην Ελλάδα και βγάζει σπυράκια.
- «Ήταν λάθος που οι ελληνικές κυβερνήσεις έριξαν το βάρος τους στη μείωση των μισθών και όχι στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων».
Να που μας βγαίνει και φιλολαϊκός ο κ. Τόμσεν. Όταν οι ελληνικές κυβερνήσεις έκοβαν τους μισθούς οριζοντίως και καθέτως γιατί αυτός και οι συνεργάτες του δεν κατέθεσαν τη διαφωνία τους; Γιατί δεν ζήτησαν να αλλάξει το μείγμα; Γνώριζαν ότι ο λόγος του Ταμείου ήταν ισχυρός. Γνώριζαν επίσης ότι οι Ευρωπαίοι ήθελαν πάση θυσία το Ταμείο. Δεν έκαναν τίποτε. Κάποιοι τους τα έλεγαν από τότε. Προειδοποιούσαν για τις καταστροφικές συνέπειες των συγκεκριμένων πολιτικών. Όμως και αυτός και οι Ευρωπαίοι τους χαρακτήριζαν γραφικούς αριστεριστές.
- «Για χρόνια η Ελλάδα απολάμβανε συντάξεις Γερμανίας, ωστόσο οι Έλληνες συνταξιούχοι σήμερα στηρίζουν ολόκληρες οικογένειες»
Πράγματι για πολλά χρόνια έγινε πάρτι με το ασφαλιστικό σύστημα. Πρόωρες συνταξιοδοτήσεις με τη σέσουλα, προκλητικά εφάπαξ στα ρετιρέ του ευρύτερου δημόσιου τομέα, διαφθορά και των γονέων, λεηλασία των αποθεματικών. εισφοροδιαφυγή, εισφοροαποφυγή, μαύρη εργασία. Το ερώτημα όμως είναι το εξής: Γιατί ο κ. Τόμσεν, αφού αναγνωρίζει ότι σήμερα οι συνταξιούχοι στηρίζουν ολόκληρες οικογένειες, επιμένει σε νέες μειώσεις συντάξεων;...
efsyn.gr

Μένουν όντως τα γραπτά;


του ΠΑΝΤΕΛΗ ΜΠΟΥΚΑΛΑ

Το λέμε και το ξαναλέμε ότι τα γραπτά μένουν, μνημονεύουμε και τη λατινική μορφή του δόγματος, «scripta manent», δεν είναι όμως βέβαιο ότι κατανοούμε απολύτως τι σημαίνει η επίμονη παρουσία των γραπτών, η αθανασία τους. Δεν φαίνεται να καταλαβαίνουμε ότι τώρα που το Διαδίκτυο εξασφαλίζει σε οποιονδήποτε τη δυνατότητα να ανακαλέσει τις «πίσω σελίδες» οποιουδήποτε, τα πράγματα διαφέρουν ριζικά από την «πρωτόγονη» εποχή. Τότε μόνο οι επιμελέστεροι των δημοσιογράφων κρατούσαν αρχείο για συγκεκριμένα θέματα (πού να τα προλάβεις όλα και πού να τα χωρέσεις). Ωστε να μπορούν ανά πάσα στιγμή να ανακαλούν στην τάξη τους ασυνεπείς και δίγλωσσους.
Η αθανασία των γραπτών, διαπιστωμένη πια και όχι απλή ευχή ή υπερβολική ελπίδα, θα έπρεπε να μας έχει κάνει δυο και τρεις φορές προσεχτικότερους (δηλαδή υπεύθυνους) όταν γράφουμε· και οι πολιτικοί γράφουν κυρίως διά των επίσημων ομιλιών, ας μην το λησμονούν. Θα έπρεπε επίσης να μας έχει ήδη διδάξει ότι οφείλουμε να είμαστε πέντε κι έξι φορές προσεχτικότεροι (δηλαδή υπεύθυνοι) κάθε φορά που μιλάμε για το ίδιο πρόσωπο ή το ίδιο πρόβλημα. Φυσικά και είναι νόμιμη η αλλαγή αντιλήψεων και στάσης. Οι άνθρωποι, εκτός βέβαια από τους πιο πεισματάρηδες, δικαιούνται να αλλάζουν γνώμη, να ωριμάζουν, να αναπροσανατολίζονται συνεκτιμώντας τα εκάστοτε νέα δεδομένα. Αρκεί να μη θίγεται ο πυρήνας των αξιών τους (αν έχουν). Και να μη διεκδικούν το αλάθητο για οτιδήποτε κι αν λένε ή πράττουν.

Οι πολιτικοί μας, δυστυχώς, δεν μας έχουν συνηθίσει σε μια τέτοια στάση, ευθύτητας και ειλικρίνειας. Είναι σίγουροι πως έχουν πάντα δίκιο, ακόμα κι όταν τα λεγόμενά τους, σε χρονικό διάστημα ενός μηνός, ενός έτους, μιας δεκαετίας, έχουν την ίδια σχέση που έχει η νύχτα με τη μέρα. Μπορούν έτσι να μεταφράζουν σε «ναι» ένα πεντακάθαρο δημοψηφισματικό «όχι». Μπορούν να μετακινούνται από το ένα κόμμα στο άλλο με ταχύτητα Οικονόμου (εννοώ τον βουλευτή κ. Β. Οικονόμου, που πλάγιασε ΠΑΣΟΚ, άλλαξε πλευρό σαν ΔΗΜΑΡ και ξύπνησε Ν.Δ.) και να απαιτούν να πιστέψουμε ότι οι ιδέες τους μένουν ίδιες και πάντα ευγενείς, σε κάθε μετακίνησή τους. Μπορούν ακόμα να αποδέχονται τον Δεκέμβριο του 2008 ότι «από όσα σκανδαλώδη έγιναν στο Βατοπέδι οι πολίτες έχουν πληγωθεί», όπως ο κ. Κ. Καραμανλής, και τώρα να μιλούν για «σκευωρία». Και μες στην έξαψη της «δικαίωσης» να αδιαφορούν για την κραυγαλέα αντίφαση.

Μνημονευτέες και οι αλληλοαναιρούμενες δηλώσεις της κ. Ντόρας Μπακογιάννη. «Ναι, ήταν σκάνδαλο το Βατοπέδι... Κάποιοι σίγουρα έβγαλαν χρήματα!» έλεγε στις 13.6.2010 στον «Αδέσμευτο Τύπο», «με γλώσσα που τσακίζει κόκαλα». Για «λάσπη» μιλάει τώρα. Τον Ιούνιο του 2010 η κ. Μπακογιάννη ήταν φρεσκοδιαγραμμένη από τη Ν.Δ., λίγους δε μήνες αργότερα ίδρυσε την προσωπική της Δημοκρατική Συμμαχία. Τότε είχε λόγους να είναι αντικαραμανλική. Οι ανάγκες, όμως, άλλαξαν. Και μαζί τους και οι απόψεις. 

kathimerini.gr

Ένας Άσσος, δυο Ρηγάδες, μια Ντάμα και ένας Βαλές...

Τι συμβαίνει στη ΝΔ; Ένας Άσσος, δυο Ρηγάδες, μια Ντάμα και ένας Βαλές


Το κλειδί για να διαβάσει κανείς  τις πραγματικές εξελίξεις στη ΝΔ προήλθε από τη Ντόρα Μπακογιάννη: αφιέρωσε την απόφαση για τα «βατοπεδινά» στον Γιάννη Αγγέλου, στενότερο συνεργάτη και προσωπικό φίλο του  Κ. Καραμανλή.  Ουσιαστικά λειτούργησε συμπληρωματικά με  τον πρώην πρωθυπουργό της.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκανε δήλωση. Επέτρεψε όμως μια ολιγόλογη κομματική ανακοίνωση.  Όπως δεν έκανε και ο Αντώνης Σαμαράς,  που δεν ήθελε να «απολογηθεί για τους Ρουσόπουλους και τους Βουλγαράκηδες».
Απορία: γιατί η Ντόρα να κάνει μια δήλωση για τον Γιάννη Αγγέλου, απευθυνόμενη στα πιο βαθιά αισθήματα του Καραμανλή;  Γιατί να σπεύσει να μπει σε ένα κάδρο από το οποίο ήξερε ότι θα λείπουν ο αδελφός της και ο Σαμαράς,  δηλαδή αυτοί που της κατέστρεψαν είκοσι χρόνια προετοιμασία; 
Οι απαντήσεις βρίσκονται στα τρέχοντα κομματικά παρασκήνια. Για όσους βλέπουν τα πράγματα από απόσταση, αλλά ταυτόχρονα ξέρουν και τι συμβαίνει στα ενδότερα, το τελευταίο διάστημα στη ΝΔ διαμορφώνεται μια εικόνα του τύπου: γύρω-γύρω όλοι και στη μέση ο … Κυριάκος. 
Αν ήταν παιχνίδι θα ήταν τράπουλα:  ο Μητσοτάκης είναι ο Άσσος, ως πρώτος τη τάξει, αλλά σημασία έχουν τα  «μεγάλα χαρτιά»: βαλές, ντάμα, ρήγας...