Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

Τα λεφτά που... κρύφτηκαν στα στρώματα το καλοκαίρι βγαίνουν τώρα στην επιφάνεια

  ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΖΩΡΤΖΗ, ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ
Τα μετρητά που απέσυραν οι πολίτες στα σπίτια τους πριν από την 28η Ιουνίου 2015, οπότε επεβλήθησαν τα capital controls, κάνουν ήδη την εμφάνισή τους στις καθημερινές συναλλαγές μέσω χαρτονομισμάτων των 100, 200 και 500 ευρώ. Το χρήμα που βγαίνει δειλά δειλά στην επιφάνεια σηματοδοτεί και την τάση για σταδιακή αποθησαύριση των νοικοκυριών, που ανασύρουν χρήματα από τα σεντούκια για την πληρωμή πάσης φύσης υποχρεώσεων. Την ίδια στιγμή οι συνεχιζόμενες πωλήσεις χρυσών λιρών Αγγλίας το 2015, που ήταν περισσότερες από τις αγορές, αποτυπώνουν, σε μεγάλο βαθμό, την έλλειψη ρευστότητας των μέσων νοικοκυριών για το νέο οικονομικό έτος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το χρήμα που κυκλοφορεί σε φυσική μορφή στην ελληνική αγορά και έφτασε στο ζενίθ την περίοδο την «μεγάλης διαπραγμάτευσης», ξεπερνώντας τα 50 δισ. ευρώ, έχει αρχίσει να ξοδεύεται και, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για τον Νοέμβριο του 2015, περιορίστηκε στα 48,6 δισ. ευρώ. Τον ίδιο μήνα οι καταθέσεις των νοικοκυριών μειώθηκαν περαιτέρω και συρρικνώθηκαν στα 100,9 δισ. ευρώ από 102,9 δισ. ευρώ τον Ιούλιο (πρώτο μήνα επιβολής των capital controls), αλλά, σύμφωνα με τις αναλύσεις, ο ρυθμός μείωσης των καταθέσεων την περίοδο κορύφωσης των φορολογικών υποχρεώσεων είναι δυσανάλογα μικρός με τις ανάγκες των νοικοκυριών. Οι απώλειες από τον περασμένο Νοέμβριο αγγίζουν τα 35,2 δισ. ευρώ –μόνο για τα νοικοκυριά– και είναι προφανές ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που αποσύρθηκε από τις τράπεζες κατευθύνθηκε στα σπίτια. Αυτός είναι, άλλωστε, και ο λόγος που η κυκλοφορία του φυσικού χρήματος εκτινάχθηκε από τα 30,1 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2014 στα 50,2 δισ. ευρώ τον Αύγουστο του 2015. Οι Ελληνες, που είναι επισήμως στη λίστα των πιο φτωχών Ευρωπαίων, είναι, με αυτό τον τρόπο, μεταξύ των λαών με τα περισσότερα μετρητά στο χέρι.
Τα χρήματα που απέσυραν από τις τράπεζες την επίμαχη περίοδο παραμένουν ακόμη στα σεντούκια και χρησιμοποιούνται κυρίως για πληρωμές φορολογικών υποχρεώσεων, αλλά και για να συντηρείται η ιδιωτική κατανάλωση. Η ισχύς των περιορισμών στις αναλήψεις από τους λογαριασμούς αποτρέπει κάθε διάθεση από τους πολίτες να επανατοποθετήσουν τα χρήματα αυτά στις τράπεζες, στον βαθμό που θα υπόκεινται στους περιορισμούς των capital controls.
Απαγορευτική παραμένει την ίδια στιγμή και η τοποθέτησή τους σε ασφαλιστικά επενδυτικά προϊόντα, τα οποία κυριάρχησαν στις επιλογές των πολιτών το πρώτο εξάμηνο του 2015, αλλά, μετά την επιβολή των capital controls, γνωρίζουν πραγματική καθίζηση. Το γεγονός ότι τα ασφαλιστικά προϊόντα επενδυτικού τύπου τοποθετούνται σε αγορές του εξωτερικού μέσω αμοιβαίων κεφαλαίων τα καθιστά πλέον εξαγωγή κεφαλαίου, με συνέπεια οι εναλλακτικές επιλογές να είναι πλέον περιορισμένες.
Σύμφωνα, άλλωστε, με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, συνολικά το 2015 η ΤτΕ αγόρασε 61.518 χρυσές λίρες, ενώ αντίθετα πούλησε 43.057 χρυσές λίρες στους ιδιώτες. Είναι αξιοσημείωτο οτι το τρίτο τρίμηνο του 2015 που ισχύουν οι περιορισμοί των capital controls οι Ελληνες ιδιώτες προχώρησαν στην πώληση 7.291 χρυσών λιρών έναντι αγοράς 10.827 χρυσών λιρών. Πρόκειται για το μοναδικό τρίμηνο που οι αγορές υπερβαίνουν τις πωλήσεις. Αντίθετα, το τελευταίο τρίμηνο του 2015 (Οκτώβριος-Νοέμβριος-Δεκέμβριος), που έχουν ελαφρώς χαλαρώσει οι περιορισμοί των capital controls, αλλά κυρίως κορυφώνεται η καταβολή φόρων (ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας, προκαταβολή ΦΠΑ), οι πωλήσεις χρυσών λιρών από τους ιδιώτες είναι διπλάσιες και ανέρχονται σε 15.130 τεμάχια από 8.102 τεμάχια, που ήταν οι αγορές χρυσών λιρών από τους ιδιώτες.
Οπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία, στη διάρκεια της επταετούς ύφεσης (2008-2015), εάν εξαιρεθεί το 2011, οπότε οι αγορές χρυσών λιρών αυξήθηκαν –προφανώς λόγω φόβου των πολιτών για τη χρεοκοπία της χώρας και επιστροφή της δραχμής– όλες τις υπόλοιπες χρονιές οι πωλήσεις χρυσών λιρών Αγγλίας ήταν σχεδόν διπλάσιες από τις αγορές.

από τήν Έντυπη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Ο Σταθάκης απαντάει για τα greek statistics σε Καθημερινή και Κωνσταντινόπουλο

 Ο Γιώργος Σταθάκης απαντάει σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Καθημερινή» και στον βουλευτή Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, μέ ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας. Το υπουργείο μιλά για απαράδεκτη τοποθέτηση του βουλευτή, η οποία υιοθετήθηκε άκριτα από την εφημερίδα

Η εφημερίδα είχε αναφέρει τα εξής: 

Υπόθεση greek statistics θυμίζει η απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ 2007-2013, όπως προκύπτει από τη συζήτηση στη Βουλή και την παρέμβαση του βουλευτή Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου. Αφορμή αποτέλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη ότι τους τελευταίους μήνες του 2015 απορροφήθηκαν 6,4 δισ., αλλά και η ασάφεια με πόσα χρήματα έκλεισε τελικώς το ΕΣΠΑ, όταν με δηλώσεις γίνεται λόγος για 21,8 δισ., και τα στοιχεία για τις απορροφήσεις δείχνουν 19,8 δισ. Οπως υποστήριξε στη Βουλή ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο ίδιος παρέδωσε την απορρόφηση του ΕΣΠΑ στα 17,5 δισ., οπότε, αν προστεθούν τα 6,4 δισ. του κ. Σταθάκη, φτάνουμε στα 23,9 δισ.(;)

Η απάντηση του υπουργείου Οικονομίας


O χαρακτηρισμός Greek Statistics επιστρέφεται στην Καθημερινή και στον Οδ. Κωνσταντινόπουλο. Η απαράδεκτη τοποθέτηση του Οδ. Κωνσταντινόπουλου στην τελευταία συζήτηση σχετικής επερώτησης στη Βουλή, όπου εξέθεσε τον εαυτό του (πολύ περισσότερο αφού έχει διατελέσει υφυπουργός Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ) συγκρίνοντας ανόμοια μεγέθη, προσθέτοντας μήλα με αχλάδια κλπ, υιοθετήθηκε άκριτα από την Καθημερινή που με τη σειρά της εκτέθηκε αντιστοίχως.

Επειδή κατά τα φαινόμενα δεν έχουν «καταλάβει» η αδυνατούν να χωνέψουν τι κατάφερε και πως η κυβέρνηση στον τομέα των Δημοσίων Επενδύσεων και του ΕΣΠΑ, εξηγούμε λοιπόν στον πρώην Υφυπουργό, στην εφημερίδα, στον κο Αυγενάκη και σε όποιον άλλο «δύσπιστο», με όσο πιο απλά λόγια γίνεται, τα εξής:

Το συνολικό πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2015 (υπερσύνολο του ΕΣΠΑ) υλοποιήθηκε στο ακέραιο με βάση την σχετική πρόβλεψη του προϋπολογισμού. Δηλαδή διατέθηκαν στην οικονομία 6,406 δισ. ευρώ (πρόβλεψη 6,4 δισ. ευρώ) εκ των οποίων τα 5 δισ. ευρώ εκταμιεύτηκαν το τελευταίο τετράμηνο του 2015 ξεπερνώντας το στόχο που είχε τεθεί στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης (4,5 δισ. ευρώ)

Από το σύνολο των 6,4 δισ. ευρώ που διατέθηκαν το 2015 για δημόσιες επενδύσεις, ποσό 2,3 δισ. ευρώ προήλθε από κοινοτική συνδρομή έργων ΕΣΠΑ 2007-13. Το ποσό αυτό είναι κατά 250 εκατ. ευρώ αυξημένο σε σχέση με τον στόχο που είχε θέσει η κυβέρνηση του κου. Κωσταντινόπουλου στον  προϋπολογισμό του 2015.


Τα παραπάνω έφεραν τη χώρα μας πρώτη στην απορρόφηση μεταξύ των 28 κρατών-μελών σε όλα τα διαρθρωτικά ταμεία σύμφωνα με σχετική ενημέρωση που έστειλε στις υπηρεσίες μας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 4-1-2016. (ποσοστό απορρόφησης 98% έναντι 88% ευρωπαϊκού μέσου όρου). Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση η αντίστοιχη θέση στις 4-1-2015 κυμαινόταν από έκτη έως δωδέκατη στα 28 κράτη (ανάλογα με το διαρθρωτικό ταμείο). Greek Statistcs και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κύριε Κωνσταντινόπουλε και αγαπητή εφημερίδα;

Το υπόλοιπο ποσό μέχρι τα 6,4 δισ. ευρώ αντιστοιχεί σε εθνική συμμετοχή έργων ΕΣΠΑ 2007-13, σε έργα ΕΣΠΑ 2014-20 και σε αμιγώς εθνικά έργα.

Η κοινοτική συνδρομή που αντιστοιχεί στη χώρα μας για το ΕΣΠΑ 2007-13 είναι 20,21 δισ. ευρώ.  Μέχρι τις 4-1-2016  είχαν εισρεύσει συνολικά 19,972 δισ. ευρώ. Απομένουν 387 εκατ. ευρώ, για τα οποία θα υποβληθούν τα σχετικά αιτήματα πληρωμής προς την ΕΕ το προσεχές διάστημα καθώς οι σχετικές δαπάνες πραγματοποιήθηκαν εμπρόθεσμα μέχρι 31-12-2015. Εκτίμηση του Υπ. Οικονομίας είναι ότι το ποσοστό απορρόφησης θα υπερβεί το 100% σε όλα τα προγράμματα προσφέροντας και ένα μαξιλάρι ασφαλείας κατά το διοικητικό κλείσιμο των έργων. Αυτό αφορά ακόμα και άκρως προβληματικά προγράμματα όπως το «Ψηφιακή Σύγκλιση» το οποίο η κυβέρνηση του κου. Κωνσταντινόπουλου παρέδωσε αρχές του 2015 με απορρόφηση μόλις 60%.

Και για να κάνουμε μια πρόχειρη σύγκριση μεταξύ του κλεισίματος του Γ’ ΚΠΣ και του ΕΣΠΑ 2007-13, να θυμίσουμε ότι η απώλεια κοινοτικών πόρων στο κλείσιμο του Γ’ ΚΠΣ υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ ενώ ακόμα και σήμερα επιβάλλονται χρηματικές ποινές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έργα του Γ’ ΚΠΣ.

Σχετικά στοιχεία θα σταλούν στην Καθημερινή, στον κο Κωνσταντινόπουλο και σε όποιον άλλο ενδιαφερόμενο.
thepressproject.gr

Στη Γερμανία ο Π.τ.Δ. για προσφυγικό και «μεταρρυθμίσεις»

Επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα και την Τρίτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ύστερα από πρόσκληση του Γερμανού ομολόγου του Γιοαχίμ Γκάουκ

Τη Δευτέρα ο Π.τ.Δ. θα μεταβεί στο Βερολίνο όπου θα έχει συναντήσεις τόσο με τον κ. Γκάουκ όσο και με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.
Στην ατζέντα των συζητήσεων θα βρίσκεται η προσφυγική κρίση, «η οποία επιβαρύνει ιδιαίτερα την Ελλάδα και τη Γερμανία» και η πορεία των μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος, όπως δήλωσε ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ.
Την Τρίτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στη Φρανκφούρτη, όπου -μεταξύ άλλων- θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι.

Πάμε Κυριάκο, μπας και...

Το Ποτάμι είναι στα πρόθυρα νευρικής κρίσης - μια σειρά από βουλευτές του δεν κλείνουν απλώς το μάτι, αλλά ραντεβού με τον Μητσοτάκη, και το όλον κόμμα ρυμουλκείται προς τα κει. Το ΠΑΣΟΚ είναι εν τω μέσω νευρικής κρίσης - ο Γρηγοράκος διεγράφη για άσεμνες πράξεις με τον Μητσοτάκη και οι λεγάμενοι βενιζελικοί φλερτάρουν πίσω από τον σοσιαλιστικό φερετζέ μαζί του. Έτσι που να δίνεται η εντύπωση ότι η χιλιοφίλητη και χιλιοπαινεμένη Κεντροαριστερά παραπατάει και σκουντουφλάει. Για τα μάτια του Κυριάκου!
Για σταθείτε όμως. Για σταθείτε. Αυτός ήρθε εν χορδαίς και οργάνοις για να βάλει χέρια στα κακά παιδιά του ΣΥΡΙΖΑ, όχι να βάλει στο χέρι τα καλά παιδιά του Κέντρου. Μετά από τόσες πράξεις, συμπράξεις, αναταράξεις και συμπαρατάξεις για τη γέννηση της μεγάλης Κεντροαριστεράς, είναι δυνατόν τώρα ένας Μητσοτάκης -πάλι;- να τους κάνει φύλλο και φτερό; Και να διαλυθούν τόσα όνειρα για κάτι το ωραίο μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, που θα αποκαθιστούσε την πολιτική τάξη και θα προωθούσε μεταρρυθμίσεις - μετάξι;
Και όμως είναι, το βλέπουμε. Θέλετε και το ακόμα χειρότερο; Τρίγωνα, κύκλοι, κυκλώματα, που έλουσαν με χρώματα κι αρώματα τις προσπάθειες για Ελιές και κεντρώες αγκαλιές, τώρα στρέφουν τη λατρεία τους στο καινούργιο κοσκινάκι. Λατρεία όχι απλώς πολιτική, αλλά και αισθησιακή που λέει ο λόγος. Διαβάζεις τους χτεσινούς σημιτιστές, εκσυγχρονιστές, μεταρρυθμιστές και εν γένει εκκοκιστές του ελληνικού βάμβακος και κατανοείς τι σημαίνει πηγαίο γέλιο. Ούτε τσίπα, ούτε ντροπή οι μπαγάσηδες. Ιδού ο νυμφίος ήρθε!
Ήθελαν και τα παθαίνουν, θα πεις. Οι βαρόνοι δεν αναγνωρίζουν μονιμότητες. Προσελήφθης με σύμβαση έργου, κύριε - ή κυρία. Ρίξαμε χρήμα, εκπομπές, παπαγάλους, μονταζιέρες, αλλά έργο μηδέν. Τραβιέται ακόμα ο Ψυχάρης στις εισαγγελίες, ο Παπασταύρου στις εφορίες κι η Ελντοράντο στις εξορίες. Πάμε Κυριάκο λοιπόν, μπας και. Και όσοι πιστοί προσέλθετε, μπας και. Ευελιξία επενδύσεων, μπας και. Κι έτσι καρπαζώνονται ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι για να γίνουν και επισήμως συνιστώσες της Ν.Δ.
Δεν είναι, όπως καταλάβατε, θέμα νυμφίου, είναι θέμα σαρκίου. Να τους μαζέψουν όλους από 'κει, μπας και τελειώσουν τους από 'δω. Σπρώχνουν λοιπόν προς τα δεξιά, ξεχνώντας ότι και στην πολιτική, όπως και στη Φυσική, σε κάθε δράση αντιστοιχεί πάντα μια αντίθετη αντίδραση. Που έρχεται, θα το δείτε...

Θανάσης Καρτερός

Στόν -κοντινό- απόηχο τής επικαιρότητας. Εδώ γύρω...

                            Από τή συνεδρίαση ενός συμβουλίου, 
                     στήν ευρύτερη λεκάνη τής Ν.Α. Μεσογείου

*παραλλαγή σ' ένα σκίτσο τού Δημήτρη Χατζόπουλου

Το αληθινό στοίχημα του Κ. Μητσοτάκη και του κόμματός του δεν είναι να νικήσει τον Τσίπρα, αλλά την κρίση...

Κέρδισε για να νικήσει...

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΤΣΙΧΛΙΑΣ
 Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε κάτι πολύ απλό, σε όσους νεοδημοκράτες σηκώθηκαν από τον καναπέ για να πάρουν μέρος στην εκλογή νέου προέδρου του κόμματος, «με εμένα αρχηγό η Ν.Δ. θα διευρυνθεί, μπορεί να γίνει η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη που θα νικήσει τον ΣΥΡΙΖΑ». Ο μετριοπαθής τρόπος που έχει πολιτευτεί μέχρι σήμερα, το νεαρόν της ηλικίας αλλά και ο εκσυγχρονιστικός αέρας που φέρνει μαζί του, έπεισαν 173.297 ψηφοφόρους, ενώ από τον αντίπαλό του πείστηκαν 16.073 λιγότεροι. Η πλειοψηφία όσων πήραν μέρος στη διαδικασία εκλογής εκτίμησε ότι τo κεντρώο προφίλ του κ Μητσοτάκη εξασφαλίζει περισσότερες πιθανότητες για νίκη έναντι ενός αντιπάλου που κέρδισε τρεις φορές μέσα σε ενάμιση χρόνο τη Ν.Δ., με ηγέτες τον Σαμαρά και τον Μεϊμαράκη, δεξιούς παλαιάς κοπής. Κέρδισε ο Κ. Μητσοτάκης γιατί έπεισε ότι ξεκινά έναν ανένδοτο αγώνα απέναντι σε μια κακή κυβέρνηση, χωρίς φανατισμό και λαϊκισμούς.
Τα μέσα ενημέρωσης είχαν πέσει, ως συνήθως, έξω στις προβλέψεις τους, τουλάχιστον κατά τον πρώτο γύρο. Οι περισσότεροι αναλυτές έβλεπαν μόνο στο πρόσωπο του κ. Τζιτζικώστα απειλή για το κομματικό κατεστημένο που εξέφραζε ο κ. Μεϊμαράκης. Τα ίδια μέσα, πριν καλά καλά προλάβει ο νέος αρχηγός να χαρεί τη νίκη του, φόρτωσαν στην εκλογή του την ανατροπή ολόκληρου του πολιτικού σκηνικού. Βιάζονται, αλλά δεν φοβάμαι ότι θα τον παρασύρουν. Ο Κ. Μητσοτάκης έχει αποδείξει πως είναι ένας μεθοδικός άνθρωπος. Ως πολιτικός, χρησιμοποιεί όλα τα διαθέσιμα επιστημονικά εργαλεία, λειτουργεί κυρίως με τη λογική. Το απέδειξε όταν πήρε την πολύ δύσκολη απόφαση να μην ακολουθήσει την αδελφή του στη φυγή από τη Νέα Δημοκρατία. Εως εδώ άριστα για την καριέρα του. Τώρα όμως αρχίζουν τα δύσκολα. Τώρα είναι η ώρα της πατρίδας. Στην ομιλία του προχθές στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., ανακοίνωσε ότι ειδική επιτροπή θα επεξεργαστεί θέσεις για το ασφαλιστικό. Πάγωσα όταν το άκουσα. Τώρα περίμεναν; Το αληθινό στοίχημα του Κ. Μητσοτάκη και του κόμματός του δεν είναι να νικήσει τον Τσίπρα, αλλά την κρίση... 173 χιλιάδες τον έκαναν αρχηγό, κάποια εκατομμύρια, που έχουν σκίσει τις κομματικές τους ταυτότητες, περιμένουν ένα σχέδιο σωτηρίας.
από τήν Έντυπη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Σουξέ και (λέμε τώρα) μηνύματα...

Ανάμεσα στην Ολγα Κεφαλογιάννη και την Ελενα Ράπτη κάθισε ο Κώστας Καραμανλής κατά τη διάρκεια της παρθενικής εμφάνισης του Κυριάκου Μητσοτάκη ως αρχηγού στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ. Όμως, κανένας «κύκλος» δεν εξήγησε τι μήνυμα ήθελε να στείλει ο «πρόεδρος της καρδιάς» των νεοδημοκρατών που...

σημειωτέον, γελούσε συνέχεια και γενικά δεν είχε συμπεριφορά ανθρώπου που συνειδητοποιεί ότι μόλις ηττήθηκε ο «Καραμανλισμός».
Για όποιον όμως μιλάει τα «καραμανλικά», το μήνυμα είναι σαφές: στην πιο επίζηλη θέση της αίθουσας, ανάμεσα στην ωραιότερη ξανθιά και την ωραιότερη μελαχρινή της κοινοβουλευτικής ομάδας, κάθεται μόνο ο αρχηγός. Ο πραγματικός αρχηγός της αγέλης. 
Οπότε, όσο ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης και ο Ευάγγελος Αντώναρος καταναλώνουν άπειρες εργατοώρες προσπαθώντας να πείσουν ότι έκαναν καλά τη δουλειά τους ως «κύκλοι Καραμανλή» στις εσωκομματικές εκλογές, οι πρόεδρος ακολουθώντας το δόγμα «έλα μωρέ, μια ζωή την έχουμε, σιγά μη σκάσω από τη στεναχώρια μου», τα είπε όλα με μια κίνηση που μεταφράζεται ως εξής: «Ο Καραμανλισμός μπορεί να έχασε. Ο Καραμανλής όμως, ποτέ».

protagon.gr