Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Νέα ποινική δίωξη για Παπαγεωργόπουλο και Λεμούσια...


undefined
Αντιμέτωποι με μία ακόμη κατηγορία, αυτήν της αποδοχής προϊόντων εγκλήματος, βρίσκονται ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου, Μιχάλης Λεμούσιας, οι οποίοι εκτίουν ήδη...
στις φυλακές Διαβατών ποινές πολυετούς κάθειρξης για την υπόθεση υπεξαίρεσης των 17,9 εκατ. ευρώ από τα ταμεία του δήμου. 
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η παραπάνω πράξη συνδέεται με το πολύκροτο οικονομικό σκάνδαλο για το οποίο ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και ο Μιχάλης Λεμούσιας καταδικάστηκαν τον περασμένο Ιούλιο σε δεύτερο βαθμό, από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, σε ποινές κάθειρξης 12 και 13,5 ετών, αντίστοιχα, καθώς κρίθηκαν ένοχοι για απλή συνέργεια στην υπεξαίρεση.
 
Πως φτάσαμε στη νέα δίωξη;
Ήδη το πρωτοβάθμιο δικαστήριο (που το Φεβρουάριο του 2013 καταδίκασε τους δύο άνδρες σε ισόβια) είχε διαβιβάσει την απόφαση και το σκεπτικό του στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, προκειμένου να διερευνηθεί εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για να ασκηθεί ποινική δίωξη για το αδίκημα της αποδοχής προϊόντων εγκλήματος.
Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας ο εισαγγελέας αντιμετώπισης εγκλημάτων διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αργύρης Δημόπουλος παρήγγειλε την άσκηση της συγκεκριμένης δίωξης, που είναι σε βαθμό κακουργήματος και συνδέεται με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου.
 
Κατηγορούμενοι και για ξέπλυμα
Να σημειωθεί ότι για την υπόθεση της υπεξαίρεσης, ο Παπαγεωργόπουλος και ο Λεμούσιας παραπέμφθηκαν σε δίκη και για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξεις (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος), διαδικασία που μετά από αλλεπάλληλες αναβολές προσδιορίστηκε για τις 26 Ιανουαρίου, αλλά λόγω των εκλογών θα αναβληθεί και θα οριστεί νέα δικάσιμος.
Το ποσό που κατηγορείται ότι νομιμοποίησε ο τέως δήμαρχος ανέρχεται σε περίπου 260.000 ευρώ. Τα χρήματα αυτά, κατά το παραπεμπτικό βούλευμα, διακινήθηκαν σε κοινό τραπεζικό λογαριασμό που διατηρούσε ο ίδιος κατά το διάστημα 1999-2001 με τον πρώην γενικό γραμματέα του δήμου. Ο τελευταίος κατηγορείται για ξέπλυμα 600.000 ευρώ, ποσό, που σύμφωνα με το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματά του και διακινήθηκαν με καταθέσεις και αναλήψεις σε ατομικούς ή κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς...

"Kαθαριότητα, εξυπηρέτηση, εχεμύθεια"...


Έλαβα μέ e-mail, από έναν καλό φίλο, αυτή τήν πολύ πετυχημένη γελοιογραφία τού ΚΥΡ, άγνωστης -σέ μένα- ημερομηνίας, πρώτης, δημοσίευσης αλλά αδιαφιλονίκητα διαχρονική. 
Καί λόγω τών εκλογών -δυστυχώς- επίκαιρη.
Εκ πρώτης όψεως, μάλιστα, είναι "καί πολύ προχώ" γιατί συλλαμβάνει, μέ αξεπέραστη λογική τήν ουσία τού προβλήματος πού ταλανίζει τή χώρα ενώ, ταυτόχρονα, προτείνει -ρωτώντας ρητορικά- άμεσες καί ριζοσπαστικές, γορδιοδεσμικού τύπου λύσεις!
Αυτά, όμως, μόνον "εκ πρώτης όψεως"!
Γιατί εάν σκεφτούμε -τά πράγματα- γιά δεύτερη φορά, η λύση πού προτείνει, η γελοιογραφία, δέν είναι καί τόσο πολύ "προχώ" (ή εν πάση περιπτώσει δέν είναι καί τόσο πολύ "πρωτό"), όσο, αρχικά νομίσαμε!
Μέ μιά πολύ πρόχειρη αναδρομή στό μακρινό παρελθόν βρήκα ότι η "λύση" αυτή έχει εφαρμοσθεί, κατά καιρούς -τοπικά τουλάχιστον- σέ διάφορα μέρη τής πατρίδας μας
Τώρα, τελευταία, μάλιστα, ξαναεφαρμόστηκε, εκ νέου, καί σέ "καινούργια μέρη", ιδίως, τής νησιωτικής-τουριστικής  Ελλάδας πού είχαν παρουσιάσει ορισμένες "δυσλειτουργίες" διοικητικής καί διαχειριστικής, περισσότερο, φύσεως... 
Τά προσδοκώμενα αποτελέσματα αυτής -τής γενικότερης καί ριζοσπαστικής- εξυγίανσης πού προτείνεται (καί κάπου έχει -όπως είδαμε- κιόλας εφαρμοσθεί) συνοψίζονται, κυρίως, στήν καθαριότητα καί τήν εξυπηρέτηση τών "πολιτών-πελατών" (ή έστω, τών "πελατών-πολιτών") κ.τ.λ... 

Αυτά, όμως, μόνον εκ πρώτης όψεως
Γιατί εάν σκεφτούμε -τά πράγματα- γιά δεύτερη φορά : 
η εχεμύθεια, σ' αυτές τίς περιπτώσεις εξυπακούεται. 
Ως εκ τών ών ουκ άνευ...

Δ.Ν.Α.

Αθήνα: Λουκέτο στα καταστήματα που καταλαμβάνουν κοινόχρηστους χώρους

Η διαπαραταξιακή Επιτροπή Ποιότητας Ζωής θα μπορεί πλέον να αποφασίζει οριστικό κλείσιμο καταστημάτων με πλειοψηφία των δυο τρίτων, μετά την 3η κατά σειρά βεβαιωμένη παράβαση.
Αθήνα: Λουκέτο στα καταστήματα που καταλαμβάνουν κοινόχρηστους χώρους


 Αυστηροποίηση των ποινών για τους ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που καταλαμβάνουν παράνομα κοινόχρηστους χώρους και τοποθετούν αυθαίρετες κατασκευές, αποφάσισε την Πέμπτη το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αθηναίων.

Σύμφωνα με την εισήγηση του δημάρχου Γιώργου Καμίνη, η διαπαραταξιακή Επιτροπή Ποιότητας Ζωής -στην οποία μεταβιβάζεται η αρμοδιότητα από τη Διεύθυνση Εμπορίου και Ανάπτυξης- θα μπορεί πλέον να αποφασίζει οριστικό κλείσιμο καταστημάτων με πλειοψηφία των δυο τρίτων, μετά την 3η κατά σειρά βεβαιωμένη παράβαση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εισήγηση που υπερψηφίσθηκε με ευρεία πλειοψηφία, την 1η φορά θα τιμωρούνται με αναστολή άδειας των καταστημάτων για χρονικό διάστημα 5-10 ημερών, τη 2η φορά με αναστολή λειτουργίας 10-20 ημερών και την 3η φορά με οριστική αναστολή της άδειας λειτουργίας.

από tanea.gr

Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη

Με το βλέμμα στην Αθήνα...


Έντονες συζητήσεις προκαλούν σε Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον οι ελληνικές εκλογές και το μέλλον της οικονομίας μετά την 25η Ιανουαρίου. Ήδη αρκετοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι τηρούν...
στάση αναμονής αλλά τοποθετούνται δημόσια για το κούρεμα του χρέους. 

Πιο συγκεκριμένα, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι «αναμένουμε όλοι τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και με το που θα συμβεί αυτό και επιτευχθεί σταθερότητα, σε όποια κυβέρνηση σχηματισθεί, θα επιδιώξουμε τις συζητήσεις που είχαμε με τις ελληνικές αρχές, ώστε να βοηθήσουμε την ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί με βιώσιμο και ευρύ τρόπο». 

Σε ομιλία στην Ουάσινγκτον η Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, όπως και οι υπόλοιπες χώρες χρειάζονται δομικές μεταρρυθμίσεις ώστε να δημιουργήσουν συνθήκες για κατάλληλο περιβάλλον για επενδύσεις. «Η σχέση με την Ευρώπη νομίζω ότι έχει σίγουρα δομηθεί καλύτερα ως αποτέλεσμα των αλλαγών των Ευρωπαίων στο πλαίσιό τους. Το γεγονός ότι υπάρχει ESM, ώστε αν αποφευχθεί η συστημικότητα και η μετάδοση που θα μπορούσε να προκληθεί ως αποτέλεσμα μίας μεγάλης κρίσης σε οποιαδήποτε χώρα είναι ένας σημαντικός παράγοντας» τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ και συνέχισε:

«Η τρέχουσα δουλειά που γίνεται για την ερμηνεία του Συμφώνου Σταθερότητας, που θα επιτρέψει στις χώρες να ακολουθήσουν δημοσιονομική προσαρμογή με τρόπο λογικό, με δεδομένες τις οικονομικές συνθήκες, επίσης βοηθά. Αλλά, στο τέλος της ημέρας, η Ελλάδα, όπως και κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, θα πρέπει να κάνει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για να διατηρηθεί η ανάπτυξη και να δημιουργηθούν οι συνθήκες για επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας. Είναι ένα κοινό πεπρωμένο».
Διαβάστε περισσότερα εδώ...
real.gr

Οι μαθητές έβαλαν σε... τάξη τον Κουκουλόπουλο...


undefined
Επεισοδιακή κοπή πίτας στην Κοζάνη (BINTEO)...
Mικροένταση δημιουργήθηκε την Πέμπτη στην κοπή της βασιλόπιτας του 4ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Κοζάνης, μετά το πέρας της ομιλίας του Πάρι Κουκουλόπουλου.
Ένας μαθητής τoν...
ρώτησε για το σκοπό της παρουσίας του εκεί, αποδοκιμάζοντάς τον που ψήφισε τα μνημόνια.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι διαμαρτυρίες μιας μαθήτριας, η οποία τον κατηγόρησε ότι η επίσκεψή του εντάσσεται στο πλαίσιο του προεκλογικού του αγώνα. Ο κ. Κουκουλόπουλος υποστήριξε πως με τα σχολεία της πόλης έχει βιωματική σχέση, αφού ήταν δήμαρχος επί 19 χρόνια και κατά συνέπεια δε ζητάει άδεια από κανέναν για να μπει σ’ αυτά και ειδικά στο ΕΠΑΛ, που σε ώρα μαθήματος, έχει έρθει περισσότερες από δέκα φορές κατά το παρελθόν.
Κάποιοι μαθητές συνέχισαν να διαμαρτύρονται διότι δεν ερωτήθηκαν, σε μια σχολική εκδήλωση (κοπή πίτας), αν είναι καλοδεχούμενος ο κ. Κουκουλόπουλος και οποιοσδήποτε από τον πολιτικό χώρο. Το λόγο έλαβε αργότερα ο διευθυντής του σχολείου, ο οποίος προσπάθησε να εξηγήσει γιατί καλέστηκε ο κ. Π. Κουκουλόπουλος...
  
kozan.gr

Στην Αθήνα οι σοροί των θυμάτων από το Norman Atlantic...


undefinedΠροσγειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο Αθηνών "Ελευθέριος Βενιζέλος" το στρατιωτικό αεροσκάφος C-27J, που μετέφερε...
τις σορούς τριών Ελλήνων, που έχασαν τη ζωή τους στο ναυτικό δυστύχημα του Norman Atlantic.

Το αεροσκάφος απογειώθηκε στις 15:23 από το αεροδρόμιο του Μπάρι...
newpost.gr

Επιστρέφουν το ένα τρίτο των κλεμμένων οι κατηγορούμενοι της Energa...


Την πρόθεσή τους να επιστρέψουν πόσο μεγαλύτερο των 100 εκατομμυρίων ευρώ στο Δημόσιο και τους δήμους, δηλώνουν...
εγγράφως οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση της Energa - Hellas Power, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε διακοπή η δίκη τους που ξεκίνησε σήμερα για τις 5 Φεβρουαρίου. 

Τα 103 εκατ. ευρώ που προτίθενται να επιστέψουν βρίσκονται σε εταιρικούς λογαριασμούς και έχουν δεσμευθεί από τον Φεβρουάριο του 2012, από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Οι συνολικές απαιτήσεις του Δημοσίου, κατά το κατηγορητήριο, ανέρχονται σε 257 εκατ. ευρώ. Για τα προσφερόμενα από τους εμπλεκόμενους χρήματα ύψους 103 εκατ., θα αποφανθεί το δικαστήριο σε εφαρμογή του νέου νόμου που ισχύει εδώ και ένα μήνα και δίνει τη δυνατότητα να τύχουν ευνοϊκής ποινικής μεταχείρισης όσοι διωκόμενοι για οικονομικά αδικήματα κατά του Δημοσιου ικανοποιήσουν πλήρως το Δημόσιο...
kathimerini.gr

Μετά το σοκ, η αισιοδοξία...

Η έναρξη της πολυπόθητης «ποσοτικής χαλάρωσης» στην ευρωζώνη είναι πλέον γεγονός. Αυτό τουλάχιστον υποδηλώνει η χθεσινή κίνηση-σοκ της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας (SNB) να απελευθερώσει την ισοτιμία του φράγκου έναντι του ευρώ.                                                           ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
Αναλυτές υποστηρίζουν ότι η κίνηση της SNB δεν ήταν εντελώς αιφνιδιαστική αλλά είχε προηγηθεί προσυνεννόηση με τη Γερμανία, οι ελίτ της οποίας αποτελούν εδώ και χρόνια έναν από τους καλύτερους πελάτες του ελβετικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Η... 

SNB ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά χθες το μεσημέρι ότι αίρει το ανώτατο όριο της ισοτιμίας του φράγκου έναντι του κοινού νομίσματος (στα 1,20 φράγκα) ενώ παράλληλα μειώνει κι άλλο το ήδη αρνητικό βασικό της επιτόκιο από -0,25% σε -0,75%. Το όριο αυτό είχε υιοθετηθεί από την ελβετική κεντρική τράπεζα πριν από περίπου τρία χρόνια προκειμένου να συγκρατηθεί η υπέρμετρη ανατίμησή του και να προστατευθεί η ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών και της οικονομίας. 
Η ανατίμηση οφειλόταν στη μαζική στροφή κεφαλαίων, που αναζητούσαν την επενδυτική ασφάλεια της Ελβετίας μετά το κραχ του 2008 και ακόμη περισσότερο στη διάρκεια της κορύφωσης της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους το 2011.
Προκειμένου να διατηρήσει αυτό το ανώτατο όριο στη διακύμανση της ισοτιμίας του εθνικού της νομίσματος, η ελβετική κεντρική τράπεζα αναγκάστηκε αμέτρητες φορές έκτοτε να παρέμβει στις αγορές συναλλάγματος πουλώντας δισεκατομμύρια φράγκα και αγοράζοντας ευρώ. Το ανώτατο όριο του 1,20 αποτέλεσε θεμέλιο λίθο και πριν από δύο ημέρες, μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της SNB Ζαν-Πιερ Νταντίν διαβεβαίωσε ότι αυτό θα πρέπει να παραμείνει πυλώνας της νομισματικής πολιτικής.
 «Φραγκο-γεδδώνας»...
Οπως ήταν φυσικό ο χθεσινός αιφνιδιασμός προκάλεσε «Φραγκο-γεδδώνα» στις αγορές. Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της SNB το φράγκο έκανε άλμα μεγαλύτερο του 30% έναντι του ευρώ και του δολαρίου. Η ισοτιμία του έφτασε έως τα 0,8052 φράγκα έναντι του ευρώ για να...

Ο Παπανδρέου θα απαντήσει στον Βενιζέλο…

beni
...για δύο θέματα που …δεν τo περιμένει...
Μπορεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος να έχει «απασφαλίσει» εναντίον του Γιώργου Παπανδρέου, προσχωρώντας ευθέως πλέον στην λογική χτυπημάτων κάτω από την ζώνη, ποντάροντας στην χαμηλών τόνων προσωπικότητα του πρώην πρωθυπουργού, πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι  θα σηκώσει το γάντι.
Όπως...
εγκύρως πληροφορείται ο Neo, ο Γιώργος Παπανδρέου θα απαντήσει προσωπικά τις επόμενες μέρες στις επικρίσεις του σημερινού προέδρου του ΠΑΣΟΚ για δύο θέματα που …δεν το περιμένει.

Ειδικότερα, θα απαντήσει επί της ουσίας στο θέμα των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, για τα οποία επιχείρησε προσφάτως να τον κατηγορήσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ την ίδια ώρα θα μιλήσει και για την «αποκάλυψη» Βενιζέλου ότι υπήρξε επιλογή του πρώην πρωθυπουργού για τη διαδοχή του στο Μέγαρο Μαξίμου, κάπου μεταξύ Φίλιππου Πετσάλνικου και Λουκά Παπαδήμου.
Και τότε, θα …αρχίσουν τα όργανα.
matrix24.gr



Χαμός στα social με το… Ραχηλιάρικο...

undefinedΦΩΤΟ...
Η επίμαχη δήλωση της Ραχήλ Μακρή, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αν χρειαστεί, θα «κόψει» ευρώ σε περίπτωση που διακοπεί η χρηματοδότηση, πυροδότησε «βόμβα» -και- στα social media.
Τα...
σχόλια έπεφταν βροχή, άλλα υπέρ της δήλωσης, άλλα κατά, αλλά κυρίως, τα περισσότερα ήταν σατυρικά.

Μαζί με αυτά, οι χρήστες των social media επιστράτευσαν την εφευρετικότητα τους και δημιούργησαν το… Ραχιλιάρικο, το οποίο δεσπόζει στις κοινοποιήσεις.

undefined
πηγη enikos.gr

Προεκλογικά ρουσφέτια στό ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ

 «Πραξικοπημάτων συνέχεια...»...

Διορισμούς κομματικών φίλων καταγγέλει ο ΣΥΡΙΖΑ
"Με υπουργική απόφαση ο κ. Βρούτσης διόρισε μέλη στο Δ.Σ. του ΕΤΑΑ και μάλιστα όλα είναι κομματικοί φίλοι"...
Για προεκλογικές προσλήψεις στον ΕΤΑΑ από τον Γιάννη Βρούτση, κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του, με τίτλο «πραξικοπημάτων συνέχεια...».
Όπως...
επισημαίνει η Κουμουνδούρου: «Με υπουργική απόφαση ο κ. Βρούτσης διόρισε μέλη στο Δ.Σ. του ΕΤΑΑ και μάλιστα όλα είναι κομματικοί φίλοι. Ο διορισμός έγινε αφού είχε ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος και με αντίθετους όλους τους επιστημονικούς φορείς που ανήκουν στο ΕΤΑΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από τις 26 Ιανουαρίου, που ο ελληνικός λαός με την ψήφο του θα του δώσει τη δύναμη, θα καταργήσει όλα τα πραξικοπήματα».

Νέο ρεκόρ λαϊκισμού από το "Ποτάμι"...

undefinedΘέλουμε δουλειές, όχι συσσίτια (BINTEO)...
Συνεχίζει να σπάει τα κοντέρ λαϊκισμού το project «Ποτάμι», αυτή τη φορά βάζοντας...
στη συζήτηση για την ανεργία και το θέμα των συσσιτίων! Δείτε το σχετικό spot:
   
Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει τον τρόπο που συνδέονται τα συσσίτια με τους ανέργους που ψάχνουν για δουλειά; Πρότεινε κάποιο κόμμα τα συσσίτια αντί για θέσεις εργασίας και ήρθε το Ποτάμι να ξεκαθαρίσει τα πράγματα; Τα συσσίτια οργανώνονται από το Κράτος; Τα συσσίτια οργανώνονται μόνο για ανέργους; 
 

Οι άνθρωποι που πηγαίνουν στα συσσίτια είναι πολύ πιο αξιοπρεπείς από όλους αυτούς τους τυχοδιώκτες που τους εμπλέκουν με το ζόρι στον προεκλογικό αγώνα τους.

από parapolitiki.com

Γιατί δεν πέφτουν οι τιμές στο γάλα; Μια υπέροχη ελληνική ιστορία

16.1.15

undefined

Οι τιμές στο γάλα δεν υποχώρησαν σημαντικά, διότι η Ελλάδα δεν εφήρμοσε πλήρως τις σχετικές συστάσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Την απάντηση αυτή έδωσε ο αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πιερ Μοσκοβισί, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη σχετικά με την ακρίβεια.

«Οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις που αφορούν την περιορισμένη διάρκεια ζωής του γάλακτος στην Ελλάδα δεν είναι πιθανόν να οδηγήσουν σε σημαντική πτώση των τιμών για το γάλα. Ενώ ο ΟΟΣΑ έχει συστήσει την ολοσχερή κατάργηση της περιορισμένης διάρκειας ζωής των 5 ημερών, οι περιορισμοί αναφορικά με τη διάρκεια ζωής αυξήθηκαν από 5 σε 7 ημέρες», ήταν η ακριβής απάντηση που έδωσε ο Γάλλος επίτροπος.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Καθημερινή.

Αρχικά, να σημειωθεί ότι την ερώτηση κατέθεσε ο Δημήτρης Παπαδημούλης, εκπροσωπώντας ένα κόμμα που καταψήφισε τις αλλαγές που προώθησε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Βέβαια, οι αλλαγές αυτές ήταν φοβερά γελοίες και ο Μοσκοβισί τονίζει ότι δεν έγινε τίποτα στην πραγματικότητα. Αν θυμάστε, πολλοί κυβερνητικές βουλευτές είχαν απειλήσει να καταψηφίσουν οποιαδήποτε ουσιαστική μεταρρύθμιση.

Που καταλήγουμε; Η μεν κυβέρνηση νομίζει ότι έκανε μεταρρυθμίσεις, η δε Αντιπολίτευση νομίζει ότι καταψήφισε ένα κακό νομοσχέδιο για τα...λαϊκά συμφέροντα και έτσι οι τιμές στο γάλα παρέμειναν οι ίδιες! Χωρίς να αλλάζει τίποτα στη χώρα, παράγουμε τόσο κατά φαντασίαν μεταρρυθμιστές όσο και κατά φαντασίαν αγωνιστές. Και φταίει η Μέρκελ...

Μένει πάντως να δούμε τι θα κάνει μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τώρα που λύθηκε η απορία του κ. Παπαδημούλη για το ότι δεν πέφτουν οι τιμές του γάλακτος. Θα εφαρμόσει τις αλλαγές που μας προτείνει η Κομισιόν;
parapolitiki.com

Φαναριώτες, προδότες κ.λπ.



  
 Ανώτερος διοικητικός υπάλληλος των οθωμανών (φαναριώτης).
Άλλη μια περίπτωση ενδυματολογικής –και όχι μόνο– ταύτισης κάποιων προνομιούχων
–κατ’ όνομα μόνο «κατακτημένων»– με τους τούρκους.
Όταν, κατά τη διάρκεια της Επανάστασης,
κάμποσοι από αυτούς έσπευσαν στην Ελλάδα,
για να προκαταλάβουν τους θώκους της μετεπαναστατικής εξουσίας,
φόρεσαν, φυσικά, τα λεγόμενα «φράγκικα».

-------------------------------------------------------------------------
 ΚΩΣΤΑΣ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗΣ 
Ελίτ υπήρχαν πάντα. Και στα καθεστώτα που ευαγγελίζονταν αταξική κοινωνία, οι εκλεκτοί και οι νομενκλατούρες ήταν πιο ίσοι από τους άλλους. Μια παλαιότερη «ημετέρα» ελίτ με εκπληκτικό δείκτη προσαρμοστικότητας ήταν οι Φαναριώτες. Εμβληματική φιγούρα, και ο πρώτος στον οποίο αποδόθηκε ο όρος «Φαναριώτης» ήταν ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος. Σπούδασε φιλολογία, θεολογία, είχε μεράκι και με την ιατρική. Η διδακτορική του διατριβή ήταν για την κυκλοφορία του αίματος και το αίμα στην εποχή του, επί παντοδυναμίας Οθωμανικής αυτοκρατορίας, έρρεε άφθονο.
Την ώρα που η Βιέννη γλίτωνε στο παρά πέντε από τον Σουλτάνο, ο Μαυροκορδάτος γινόταν ο μεγάλος διερμηνέας της Πύλης. Αναγνωρίστηκε απ’ όλους ως μετρ της ευρωπαϊκής διπλωματίας. Κάποτε έπεσε σε δυσμένεια αλλά κατάφερε με «μπαξίσι» να αποκατασταθεί πλήρως στα όμματα Ρωμιών και Οθωμανών. Οπως εξηγεί ο καθηγητής Κώστας Κωστής στο εξαιρετικό πόνημα «Τα κακομαθημένα παιδιά της Ιστορίας» - Η διαμόρφωση του νεοελληνικού κράτους 18ος-21ος αιώνας, κοινό χαρακτηριστικό των Φαναριωτών ήταν μάλλον η ενσωμάτωση στα δίκτυα του Πατριαρχείου κάτι που τους διευκόλυνε ν’αποκτήσουν τη διοικητική εμπειρία αλλά και τις απαραίτητες για τη πολιτική τους ανέλιξη επαφές με την οθωμανική διοίκηση. Επιπλέον, τα επαγγέλματά τους (έμποροι, γιατροί κ.λπ.) τους επέτρεπαν να ζεσταίνονται στα «τζάκια» των αξιωματούχων Οθωμανών, κερδίζοντας χρήμα. Και παράπλευρη εξουσία. Σε ελεύθερη νεοελληνική μετάφραση θα λέγαμε ότι οι Φαναριώτες ήταν μια ελισσόμενη ελίτ διαπλεκόμενων με τους κινδύνους που διαχρονικά εμπεριέχει η ιδιότητα: η άνοδος και η πτώση τους ήταν άμεσα συνυφασμένη με την πορεία των εκάστοτε προστατών τους. Οι Φαναριώτες επωφελούνται ιδιοφυώς από τις αλλαγές της αυτοκρατορίας, και η κατοπινή ισχυρή τους παρουσία στις παραδουνάβιες ηγεμονίες τους φέρνει πιο κοντά στις μεγάλες δυνάμεις και σε αθέατες ζυμώσεις. Το φαναριώτικο στοιχείο χρωματίζει έντονα τον προεπαναστατικό καμβά.
Ρωτώντας και μαθαίνοντας, έμεινα με την εικόνα ότι και οι Φαναριώτες αποτελούν για εμάς τους σύγχρονους άλλο ένα ζήτημα των άκρων. Διπλά προσκυνημένοι, ελεεινοί τακτικιστές και συνωμότες είναι μια άποψη. Η άλλη τους θέλει χρήσιμους πραγματιστές, διορατικούς, και ευεργέτες.Τον ζυγό τον αποτινάξαμε. Το φορτίο της διχαστικής τυφλής ορμητικότητας όχι. Σε μια χώρα με ερείπια εν καιρώ ειρήνης. Αλλους τους λένε δωσίλογους και υπηρέτες ξένων αφεντάδων. Κι άλλους άσχετους και ψεύτες. Ενα γαϊτανάκι αηδιαστικών παλιλλογιών. Οσοι αρνούνται να λάβουν μέρος σε αυτόν τον ιδιότυπο εμφύλιο έχουν χίλιους και έναν λόγους να ανησυχούν. Πολλά είναι τα προβλήματα που η Ελλάδα βιώνει διαβάζουμε στα «κακομαθημένα της Ιστορίας». Συνοψίζονται ωστόσο στην αδυναμία ή στην έλλειψη θέλησης των πολιτικών ελίτ αλλά και των πολιτών της να επωμισθούν το κόστος της επιλογής τους. Προχωράμε ως κράτος δυτικοευρωπαϊκού τύπου ή συνεχίζουμε ως «προβληματική δημοκρατία των φίλων»; 

(από τήν "KΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" τής 22.01.2014)   

Σημείωση Ν.Μ. : Η φωτογραφία τού "Φαναριώτη" καί η λεζάντα έχουν προστεθεί από τό αρχείο τού Google.

Μπομπ Κίλι, διπλωμάτης και φίλος της Ελλάδας


Ο Μπομπ Κίλι.Ο Μπομπ Κίλι.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ
 Ο Μπομπ Κίλι ήταν ένας εξαιρετικός Αμερικανός διπλωμάτης και μεγάλος φίλος της χώρας μας. Απεβίωσε πριν από λίγες ημέρες στην Ουάσιγκτον, γεγονός που, δυστυχώς, πέρασε απαρατήρητο. Ο Κίλι υπηρετούσε στην αμερικανική πρεσβεία της Αθήνας όταν σημειώθηκε το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου. Αν και είχε μικρό τότε βαθμό, εξέφρασε με κάθετο τρόπο τις διαφωνίες του με την επίσημη αμερικανική πολιτική πριν και μετά την επιβολή της δικτατορίας. Πριν, ήταν από τους ελάχιστους που εισηγούνταν να δοθεί ένα ξεκάθαρο απαγορευτικό σήμα στο παλάτι και στους διάφορους συνομιλητές της CIA και του αμερικανικού Πενταγώνου ώστε να αποθαρρυνθεί το φημολογούμενο πραξικόπημα. Ηρθε σε σύγκρουση με τον ισχυρό Νο2 της πρεσβείας Νορμπ Ανσουτζ και δεν εισακούσθηκε. Μετά την 21η Απριλίου είχε συντάξει μια σειρά από πολύ σημαντικά σημειώματα, με τα οποία πρότεινε την αποστασιοποίηση της Ουάσιγκτον από τη χούντα και επισήμαινε τους κινδύνους που είχε η ταύτισή της με τους συνταγματάρχες για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις στο μέλλον. Είναι περίφημη η ιστορία που συνέβη κατά τη διάρκεια της επταετίας. Ο Κίλι γευμάτιζε σ’ ένα κοσμικό σπίτι της Αθήνας και μία συνδαιτυμόνας επέμενε ότι δεν υπάρχουν βασανιστήρια. Ο νεαρός τότε διπλωμάτης την άρπαξε από τα μαλλιά και της είπε «κυρία μου, αυτό ακριβώς κάνουν, μην έχετε ψευδαισθήσεις».
Υπηρέτησε αργότερα ως πρέσβης στην Ουγκάντα, την Καμπότζη και τη Ζιμπάμπουε. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1985 σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Επελέγη λόγω της προσωπικής σχέσης που είχε αναπτύξει με τον Ανδρέα Παπανδρέου πριν από τη δικτατορία, αλλά και των «περγαμηνών» που διέθετε λόγω της έντονης κριτικής στη χούντα και τους υποστηρικτές της στην Ουάσιγκτον. Οσο βρισκόταν στην Αθήνα διατηρούσε μια δύσκολη σχέση με τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο οποίος θεωρούσε ότι βρισκόταν πολύ κοντά στον Ανδρέα. Επαιξε όμως θετικό και κρίσιμο ρόλο γιατί μετέφερε στον Παπανδρέου το κλίμα που επικρατούσε στην κυβέρνηση Ρέιγκαν, αλλά ταυτόχρονα συνέχισε το περίφημο δόγμα του προκατόχου του Μόντι Στερνς, καλώντας την Ουάσιγκτον να δίνει σημασία σε αυτά που κάνει, όχι αυτά που λέει.
Ο Κίλι διατηρούσε ένα εξοχικό σπίτι στην αγαπημένη του Σίφνο και είχε πολλούς Ελληνες φίλους. Αδελφός του είναι ο Εντμουντ Κίλι, ο λαμπρός ελληνιστής και καθηγητής στο Πρίνστον, που έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη διάδοση της ελληνικής ποίησης διεθνώς.
kathimerini.gr

Είναι «χολοσκασμένος» και …το δείχνει

Neo 

Ο λόγος για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, που δεν συγχωρεί όχι μόνο τον Γιώργο Παπανδρέου που ίδρυσε το δικό του κόμμα, με αποτέλεσμα το ΠΑΣΟΚ να κατρακυλά στις δημοσκοπήσεις, αλλά και όσους τον ακολούθησαν σε αυτό. ? ???????? ??????????? ????????? ????????? ???? ?? ?????????? ????? ???? ??? ???????? ??? ?????????????? ??? ?????, ??? ????????? 18 ????????? 2011.  ???-???/?????? ?????????? ???-???/???-???/?????? ??????????

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, που από εκεί που μιλούσε χθες για τις επικείμενες εκλογές, για τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και για την διαπραγμάτευση που πρέπει να γίνει στο εξής, θυμήθηκε ότι βρισκόταν στην Χαλκίδα και άρχισε να ‘πυροβολεί’ τον Συμεών Κεδίκογλου.
«Εδώ υπήρχε ένας φίλος και σύντροφος που τον τιμήσατε με την ψήφο σας και τον τίμησα και εγώ κάνοντάς τον μέλος της κυβέρνησης», είπε χωρίς να κατονομάσει τον υποψήφιο Ευβοίας με το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών πλέον, «και τώρα κάποιοι υπονομεύουν ανοιχτά την παράταξη».
Διότι, ως γνωστόν, έτσι και σε …τιμήσει με υπουργική θέση ο Ευάγγελος Βενιζέλος, πρέπει προφανώς να του αφιερώσεις την πολιτική σου καριέρα…
Το χειρότερο όμως ήταν ότι υπαινίχθηκε πως όλα γίνονται για να βοηθηθεί η ΝΔ. «Λυπάμαι όταν βλέπω σχόλια ότι μπορεί ο αντικειμενικός σκοπός να είναι να πάρουμε ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ για να βοηθήσουμε τη ΝΔ», είπε.
Ήθελα να ήξερα, δεν του είπε κανείς πως αν βλέπει σχόλια περί βοήθειας στη ΝΔ, πιθανότατα αναφέρονται στην δική του συγκυβέρνηση μαζί της;

matrix24.gr

"Kαθαριότητα, εξυπηρέτηση, εχεμύθεια"...


Έλαβα μέ e-mail, από έναν καλό φίλο, αυτή τήν πολύ πετυχημένη γελοιογραφία τού ΚΥΡ, άγνωστης -σέ μένα- ημερομηνίας, πρώτης, δημοσίευσης αλλά αδιαφιλονίκητα διαχρονική. 
Καί λόγω τών εκλογών -δυστυχώς- επίκαιρη.
Εκ πρώτης όψεως, μάλιστα, είναι "καί πολύ προχώ" γιατί συλλαμβάνει, μέ αξεπέραστη λογική τήν ουσία τού προβλήματος πού ταλανίζει τή χώρα ενώ, ταυτόχρονα, προτείνει -ρωτώντας ρητορικά- άμεσες καί ριζοσπαστικές, γορδιοδεσμικού τύπου λύσεις!
Αυτά, όμως, μόνον "εκ πρώτης όψεως"!
Γιατί εάν σκεφτούμε -τά πράγματα- γιά δεύτερη φορά, η λύση πού προτείνει, η γελοιογραφία, δέν είναι καί τόσο πολύ "προχώ" (ή εν πάση περιπτώσει δέν είναι καί τόσο πολύ "πρωτό"), όσο, αρχικά νομίσαμε!
Μέ μιά πολύ πρόχειρη αναδρομή στό μακρινό παρελθόν βρήκα ότι η "λύση" αυτή έχει εφαρμοσθεί κατά καιρούς -τοπικά τουλάχιστον- σέ διάφορα μέρη τής πατρίδας μας
Τώρα, τελευταία, μάλιστα, ξαναεφαρμόστηκε, εκ νέου, καί σέ "καινούργια μέρη", ιδίως, τής νησιωτικής-τουριστικής  Ελλάδας πού είχαν παρουσιάσει ορισμένες "δυσλειτουργίες" διοικητικής καί διαχειριστικής, περισσότερο, φύσεως... 
Τά προσδοκώμενα αποτελέσματα αυτής -τής γενικότερης καί ριζοσπαστικής- εξυγίανσης πού προτείνεται (καί κάπου έχει -όπως είδαμε- κιόλας εφαρμοσθεί) συνοψίζονται, κυρίως, στήν καθαριότητα καί τήν εξυπηρέτηση τών "πολιτών-πελατών" (ή έστω, τών "πελατών-πολιτών") κ.τ.λ... 


Αυτά, όμως, μόνον εκ πρώτης όψεως
Γιατί εάν σκεφτούμε -τά πράγματα- γιά δεύτερη φορά : 
η εχεμύθεια, σ' αυτές τίς περιπτώσεις εξυπακούεται. 
Ως εκ τών ών ουκ άνευ...
 Δ.Ν.Α.

Τα κατάφεραν Σαμαράς-Βενιζέλος...

Εκτροχιασμός στα έσοδα πριν καν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ...

undefinedΤεράστια διόγκωση των αποκλίσεων στην εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού σε ταμειακή βάση κατεγράφη τον Δεκέμβριο σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών. 
Το...
πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε σε 1,9 δισ. ευρώ έχοντας πλέον υστέρηση 3 δισ. ευρώ έναντι του στόχου που είχε τεθεί. Και τούτο παρά την υπερσυγκράτηση κατά 1 δισ. ευρώ στο σκέλος των δαπανών (σημ. έναντι συγκράτησης 1,8 δισ. ευρώ στο 11μηνο). 
Η μεγάλη πληγή προέρχεται από τα έσοδα τα οποία στο σύνολο τους καταγράφουν υστέρηση 3,9 δισ. ευρώ και κατά 3,5 δισ. ευρώ σε επίπεδο τακτικού προϋπολογισμού. Από αυτά το 1,9 δισ. ευρώ αφορά έσοδα από SMP΄s (κέρδη κρατικών ομολόγων) τα οποία δεν εισπράχθηκαν στο 2014. 
Και πάλι όμως καταγράφεται τεράστιο πρόβλημα στα φορολογικά έσοδα των οποίων η υστέρηση διευρύνεται απότομα.  Αφαιρουμένων των SMP΄s η τρύπα διαμορφώνεται στα 2 δισ. ευρώ έναντι υστέρησης 1,2 δισ. ευρώ στο 11μηνο.  Από το ποσό αυτό τα 424 εκατ. ευρώ αποτελούν αστοχίες στα έσοδα του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Ωστόσο η υπόλοιπη τρύπα συνδέεται με την πορεία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. 
Αναλυτικά στα στοιχεία στο Capital.gr.
Έτσι για να μην ξεχνάμε ποιοι είναι οι δήθεν υπεύθυνοι που κυβέρνησαν τα προηγούμενα χρόνια. Έσυραν τη χώρα σε μια μάταιη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και ο λογαριασμός ήδη έρχεται. Που να έρθει και ο λογαριασμός της αναστάτωσης των εθνικών εκλογών, που να γίνουν και δεύτερες... 

parapolitiki.com