Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Βραχυκύκλωσαν τα συστημικά ΜΜΕ...

undefined
...και δεν ξέρουν πώς να χειριστούν την επικαιρότητα με τα νέα οικονομικά μέτρα, όσα εκ των οποίων δεν είναι...
καταστροφικά, είναι απλώς φαιδρά.

Να τα λοιδορήσουν; Να χλευάσουν τον διαφορετικό ΦΠΑ στα... σουβλάκια; Να τα κατακρίνουν; Να «ορμήξουν» στην κυβέρνηση (μόνο;) που τα ψήφισε;

Το τέλειο βραχυκύκλωμα: πώς να κριτικάρεις μία αλλοπρόσαλλη συμφωνία όταν εσύ ο ίδιος την επιζητούσες πάση θυσία; Όταν υπήρχαν κόμματα όπως το Ποτάμι που έλεγαν «φέρτε συμφωνία να υπογράψουμε», όποια κι αν είναι αυτή, όποιοι κι αν είναι οι όροι της;

Βραχυκύκλωμα λοιπόν για μνημονιακά ΜΜΕ και μνημονιακά κόμματα (και ξέρετε τι εννοούμε όταν λέμε «μνημονιακά», ελπίζω να κάνετε κι εσείς την απαραίτητη διαφοροποίηση). Βλέπουν το παράλογο του πράγματος αλλά το... υποστηρίζουν. Εδώ η κυβέρνηση θα το εφαρμόσει μάλιστα.

Απόλαυση να διαβάζεις και να ακούς τα συστημικά ΜΜΕ. Κάνουν καταγραφή πρώτης τάξης. Μέχρι εκεί. Τίποτε περισσότερο. Δεν έχουν καταφέρει προς το παρόν να πάνε λίγο παρακάτω.

Στο άμεσο μέλλον πάντως ξέρουμε, δεν έχουμε αυταπάτες: μόλις σταθεροποιηθεί λίγο το πράγμα, προς τα κάτω φυσικά, θα αρχίσουν την αποκαθήλωση του Αλέξη Τσίπρα.

Το βλέπουμε όλοι, η απορία είναι πώς δεν το βλέπει και ο ίδιος.

Δημήτρης Κανελλόπουλος
efsyn.gr 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Τό σκίτσο του Γιάννη Καλαϊτζή

                                                                                                                  από τήν ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Εντυπωσιακές οι πρώτες ιστιοδρομίες του «52ου Ράλλυ Αιγαίου»

ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΣΠΑΝΕΑ
«Στο Ράλλυ Αιγαίου δε μπορούν να γίνουν προβλέψεις», λένε οι παλαιοί ιστιοπλόοι και κάθε χρόνο επιβεβαιώνονται. Το αγαπημένο αρχιπέλαγος των ποιητών και των ζωγράφων δείχνει... σα να επιλέγει αυτό το σκάφος που θα το δαμάσει. Έτσι, και αυτή τη χρονιά, τα αποτελέσματα των πρώτων ιστιοδρομιών της διοργάνωσης του Πανελληνίου Ομίλου Ανοικτής Θαλάσσης δεν εξελίχθηκαν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. Ο Αίολος έκανε τα δικά του παιχνίδια και οι αθλητές δοκίμασαν τις δυνάμεις και τις ικανότητές τους με ανέμους που άγγιζαν τα οκτώ μποφόρ.

Η εκκίνηση δόθηκε από το πολεμικό πλοίο «Ευνίκη Μ-61», ένα από τα πρώτα ναρκοθηρευτικά του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Το δυνατό μελτέμι έδειξε από τα πρώτα λεπτά ότι θα αποτελούσε σύμμαχο αλλά και αντίπαλο των ιστιοφόρων. Κάποια από τα καλύτερα σκάφη του στόλου, όπως το «Black Jack», το «Βάνα Βιολέττα 3», το «Melx II – P.L. Ferrari» και το «Βάνα Βιολέττα 4, έπαθαν ζημιές και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον αγώνα. Τα υπόλοιπα ιστιοφόρα αφού έφτασαν μέχρι το ακρωτήρι της Ύδρας, σε μία πλεύση γεμάτη συγκινήσεις, τερμάτισαν στη Βουλιαγμένη, σε έναν αγώνα που διήρκεσε περισσότερες από 12 ώρες.

Ο Ολυμπιονίκης Δημήτρης Δεληγιάννης μαζί με τον Σίμο Καμπουρίδη και το σκάφος «Bullet – Encode», είχαν κλείσει και εφέτος... συμφωνία με τον Ποσειδώνα και πλασαρίστηκαν στην πρώτη θέση της γενικής κατάταξης των ORC PERFORMANCE. Οι ιστιοπλόοι θεωρούν ότι είναι ακόμη νωρίς για να γίνουν προβλέψεις διότι στις δύο επόμενες κούρσες, που θα διεξαχθούν το προσεχές Σαββατοκύριακο, υπάρχει περίπτωση να ανατραπούν όλα. «Υπάρχουν σκάφη που δεν έχουν δείξει ακόμη τα… δόντια τους. Περιμένουμε τις επόμενες κούρσες αλλά φοβάμαι ότι ο καιρός δεν θα μας βοηθήσει γιατί θα έχουμε λίγο αέρα. Το φετινό Ράλλυ Αιγαίου, όπως και πολλά από τα προηγούμενα, είναι μία μάχη που θα κριθεί την τελευταία στιγμή», δήλωσε ο 6ος Ολυμπιονίκης του Λος Αντζελες, Δημήτρης Δεληγιάννης. 

Στα ORCi R/C προηγείται το «Sorocos» του Πολεμικού Ναυτικού. «Ο αγώνας είχε αυξημένο βαθμό δυσκολίας σε σχέση με τους προηγούμενους. Αντιμετωπίσαμε πολλά προβλήματα, χάσαμε ένα μπαλόνι και στα όρτσα φάγαμε πολύ… ξύλο. Ένα σκάφος και ένα πλήρωμα έφτασαν τα όρια τους, τα δοκίμασαν και αντεπεξήλθαν», τόνισε ο πλωτάρχης Δημήτρης Σουβαλτζής.

Σε... γυναικεία υπόθεση μοιάζει να εξελίσσεται ο τίτλος των IRC. Προηγείται η Βιργινία Εθνοπούλου (Dragon) και ακολουθεί το «Ursus Minor» με την Χριστίνα Μαζαράκη.  «Έχω τρέξει σε τόσα πολλά Ράλλυ Αιγαίου, που έχω χάσει το λογαριασμό. Δοκιμάσαμε τις δυνάμεις μας αλλά όλα πήγαν καλά. Συνεχίζουμε για τις επόμενες ιστιοδρομίες», υπογράμμισε η Βιργινία Εθνοπούλου ενώ η Χριστίνα Μαζαράκη πρόσθεσε; «Ήταν ένας δυνατός αγώνας. Έκανα τιμόνι όλη νύχτα. Πρόκειται όμως για σπουδαία εμπειρία που θα με βοηθήσει και στην ιστιοπλοΐα για τις ολυμπιακές κλάσεις». Η Χριστίνα Μαζαράκη είναι μόνο 14 ετών και, ήδη, κατέκτησε τον τίτλο της νεότερης καπετάνισσας του Ράλλυ Αιγαίου.

Τα αποτελέσματα:

ORC PERFORMANCE: Φάληρο – Σταυρός: 1ο ) Bullet – Encode (Δεληγιάννης – Καμπουρίδης), 2ο ) Fairytale (Αριστοτέλης Χατζησταματίου), 3ο ) Chiara Iason (Νίκος Φωτίου)
Φάληρο – Σταυρός – Παραπόλα – Βουλιαγμένη: 1ο ) Optimum3 Aspida Saxo B (Νικόλας Λάζος – Περικλής Λιβάς), 2ο ) Bullet – Encode (Δεληγιάννης – Καμπουρίδης), 3ο ) Alsouma – Alliare (Θοδωρής Γεωργιάδης)
Γενική Κατάταξη: 1ο ) Bullet – Encode (Δεληγιάννης – Καμπουρίδης), 2ο ) Optimum3 Aspida Saxo B (Νικόλας Λάζος – Περικλής Λιβάς), 3ο ) Alsouma – Alliare (Θοδωρής Γεωργιάδης)
Kατηγορία IRC: Φάληρο – Σταυρός: 1ο ) Dragon (κυβερνήτης Βιργινία Εθνοπούλου), 2ο ) Ursus Minor (Νούτσος – Μαζαράκη), 3ο ) ISAIL (Χατζηγρηγόρης – Καρύδης).
Φάληρο – Σταυρός – Παραπόλα – Βουλιαγμένη: 1ο ) Dragon (κυβερνήτης Βιργινία Εθνοπούλου), 2ο ) Ursus Minor (Νούτσος – Μαζαράκη), 3ο ) ISAIL (Χατζηγρηγόρης – Καρύδης).
Γενική Κατάταξη: 1ο ) Dragon (κυβερνήτης Βιργινία Εθνοπούλου), 2ο ) Ursus Minor (Νούτσος – Μαζαράκη), 3ο ) ISAIL (Χατζηγρηγόρης – Καρύδης).
ORCi R/C: Φάληρο – Σταυρός: 1ο ) Sorocos (Δ. Σουβαλτζής), 2ο ) Exanimo (Σωτήρης Τσάμης), 3ο ) Απήδαλος Ναυς – Aigaion Ασφαλιστική (Αλίκη Κούρκουλου)

Στή συνέχεια φωτογραφίες από τή φετινή  regatta Αιγαίου...

Στίγκλιτς : Το πεδίο μάχης των ιδεών και της οικονομικής δύναμης είναι εδώ στην Ελλάδα...



«Δυστυχώς, εσείς οι Έλληνες έχετε να κάνετε με την Τρόικα. Και η Τρόικα έχει σχεδιάσει το τρίτο μνημόνιο ώστε να αυξάνει την ανισότητα και να...
στρέφεται κατά των φτωχών», επεσήμανε ο Τζότζεφ Στίγκλιτς στην ομιλία του, κατά την έναρξη του 16ου Συμποσίου της Σύμης που διοργανώνεται από το Ίδρυμα Ανδρέα Παπανδρέου στην Κέρκυρα και είναι επίτιμος καλεσμένος.

Ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική που αντιμετωπίζει αυτή τη συμπεριφορά: «Δίνουμε την ίδια μάχη και στις ΗΠΑ» είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε ότι όταν ανακεφαλαιοποιήθηκαν οι Τράπεζες, μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, είχε πει τότε ότι αυτή ήταν η ευκαιρία τους να πάρουν τον έλεγχο του τραπεζικού συστήματος.

«Ήταν η ευκαιρία να διασφαλίσουμε ότι στο μέλλον οι Τράπεζες δεν θα εμπλέκονται σε εκμετάλλευση, χειραγώγηση της αγοράς, καταχρηστικές πρακτικές στις πιστωτικές κάρτες, όλα αυτά τα οποία έκαναν μέχρι τότε! Αλλά ο Ομπάμα είπε όχι. Πρέπει να σώσουμε τις Τράπεζες να συνεχίσουν να κάνουν ό,τι και στο παρελθόν. Και μαντέψτε τι έχουμε δει τα πέντε χρόνια από τότε. Περισσότερη χειραγώγηση της αγοράς, περισσότερες καταχρηστικές πρακτικές. Κάθε μέρα ανοίγεις τις Financial Times ή κάθε άλλη εφημερίδα και διαβάζεις για ένα νέο μεγάλο τραπεζικό σκάνδαλο!» τόνισε ο Τζότζεφ Στίγκλιτς .

Ο νομπελίστας οικονομολόγος υποστήριξε επίσης, ότι αυτή την περίοδο, διεξάγεται μία μεγάλη μάχη αλλαγής των κανόνων που διέπουν την οικονομική πρακτική και την επικρατούσα οικονομική θεωρία.

«Γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια και μάχη για να εφαρμόζονται οικονομικές πολιτικές που θα δώσουν περισσότερη δικαιοσύνη στην κατανομή του πλούτου, απέναντι σε κανόνες που θα διευρύνουν τις αδικίες» είπε και πρόσθεσε «σήμερα, το πεδίο μάχης, το πεδίο μάχης των ιδεών και της οικονομικής δύναμης, είναι εδώ στην Ελλάδα. Δυστυχώς, το τί συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα, είναι ο προάγγελος του τι θα συμβεί και αλλού» συμπλήρωσε ο Τζότζεφ Στίγκλιτς...
newsbeast.gr

Τον Αύγουστο τα ν/σ για αγρότες και πρόωρες συνταξιοδοτήσεις...


undefinedΤα νομοσχέδια για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και τη φορολόγηση των αγροτών δεν περιλαμβάνονταν στα...
προαπαιτούμενα της Τετάρτης, 22 Ιουλίου, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι θεσμοί αυτή τη στιγμή εργάζονται με τις ελληνικές αρχές για τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις που προκύπτουν από τη συμφωνία της συνόδου κορυφής της 12ης Ιουλίου, δηλαδή για την ψήφιση του κώδικα πολιτικής δικονομίας και την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για την εξυγίανση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Επιπλέον, όπως αναφέρει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, η ελληνική πλευρά πρόσθεσε ως αίτημα την υιοθέτηση νομοσχεδίου για το μορατόριουμ της πρώτης κατοικίας.
Τέλος, η ίδια πηγή διευκρινίζει πως τα δύο νομοσχέδια που σχετίζονται με τη φορολογία των αγροτών και τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, αναμένεται να υιοθετηθούν στο επόμενο πακέτο την πρώτη βδομάδα του Αυγούστου...
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παπαδημούλης: "Πέφτει" η χώρα...

...αν "πέσει" η κυβέρνηση Τσίπρα...
Τη σειρά των κινήσεων που πρέπει να γίνουν με κατάληξη τις εκλογές γράφει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, προειδοποιώντας πως...
αν "πέσει" η κυβέρνηση Τσίπρα "πέφτει" η χώρα.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημούλη αυτά που πρέπει να γίνουν είναι η ολοκλήρωση της συμφωνίας, η ελάφρυνση του χρέους, η λήψη μέτρων κατά της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. «Εκλογές μετά» γράφει και καταλήγει: «Αν "πέσει" η κυβέρνηση Τσίπρα, "πέφτει" η χώρα»...

newsbeast.gr

Η ζήλια θρέφει ... τίς γριές κι ο ήλιος τά μοσχάρια!... (BINTEO)

Ζηλιάρα γιαγιά «έκοψε» στον αέρα το ρεπορτάζ!...


BINTEO...
Ούτε στη δημοσιογράφο δεν άφησε τον άντρα της να μιλήσει, μια ηλικιωμένη γυναίκα.
Το ευτράπελο αυτό περιστατικό σημειώθηκε στον αέρα της πρωινής εκπομπής του ΣΚΑΪ όταν...
η ρεπόρτερ της εκπομπής σταμάτησε έναν κύριο έξω από υποκατάστημα τράπεζας προκειμένου να τον ρωτήσει για την κατάσταση που επικρατεί μιας και σήμερα άνοιξαν οι τράπεζες μετά την τραπεζική αργία.
Την ώρα που η ρεπόρτερ έκανε τις ερωτήσεις της στον κύριο, εμφανίζεται μια γυναίκα η οποία έσπρωξε τον άντρα για να μην μιλάει στην κοπέλα!

«Έλα προχώρα» του είπε προκαλώντας το γέλιο των παρουσιαστών της εκπομπής.
(από newpost.gr)             Δείτε τό     BINTEO...

Die Welt: Ευρωπαϊκό κύμα μίσους για το «τέταρτο Ράιχ»...


Ένα κύμα μίσους για τη Γερμανία κατακλύζει την Ευρώπη, επισημαίνει η Die Welt, εξηγώντας ότι το μίσος έχει ξεπεράσει εδώ και καιρό τα σύνορα της Ελλάδας και έχει διαχυθεί σε όλη σχεδόν την ήπειρο.
Ωστόσο...
μέχρι πριν από ένα χρόνο η κατάσταση ήταν διαφορετική, εξηγεί η εφημερίδα. Ο γερμανικός λαός παρουσιαζόταν στον αμερικανικό, τον ιταλικό ακόμη και στον αυστριακό Τύπο ως αυτός που έλυνε προβλήματα, έκανε μακροπρόθεσμα σχέδια, ως το πρότυπο που θα έπρεπε να ακολουθούν όλες οι σύγχρονες χώρες.
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, «τώρα πια προωθείται η εικόνα του μισητού Γερμανού που δεν διστάζει να υποτάξει μικρά κράτη, ο οποίος αψηφά τις ειρηνευτικές συνθήκες με τον εθνικισμό του και γεμίζει ανυπεράσπιστες οικονομίες με τον στρατιωτικό του εξοπλισμό».
Το μίσος για τη Γερμανία έχει ξεπεράσει εδώ και καιρό τα όρια της Ελλάδας και έχει εξαπλωθεί και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, παρατηρεί η Welt. Στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης γίνεται λόγος για βασανιστές κρατών, για τη μανία της Γερμανίας να υπερισχύσει «όλων».
«Για το τέταρτο Ράιχ», για μια Ευρώπη την οποία και πάλι η Γερμανία βομβαρδίζει μέχρι να την καταστρέψει και τώρα παρακολουθεί από ψηλά τη θέα. Για το ένστικτο των Γερμανών για παντοδυναμία. Το δημοσίευμα της Die Welt
Το δημοσίευμα της Die Welt | 
Στην Πορτογαλία εμφανίζεται ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ως η μεγαλύτερη απειλή για την ήπειρο, πολύ μεγαλύτερη από την τρομοκρατία και τον λαϊκισμό. Όμως, και σε πιο μετριοπαθείς χώρες, επισημαίνει η Welt, έχει αλλάξει σημαντικά ο τόνος, όπως για παράδειγμα στο Βέλγιο.
Η φλαμανδική εφημερίδα De Standaard γράφει για τη «Γερμανία και τους 18 νάνους», επισημαίνοντας ότι πλέον δεν πρόκειται «για τη συμπαθητική χώρα της επανένωσης».
Ο Ιταλός κοινωνιολόγος Λέλιο Ντεμικέλις έγραψε σε κείμενό του: «Όπως ο Βίλι Μπραντ κάποτε υποκλίθηκε στη Βαρσοβία, έτσι τώρα αναγκάζει η Μέρκελ τους Έλληνες και τους άλλους Ευρωπαίους να υποκλιθούν στο Βερολίνο».
Οι αφορισμοί αυτοί δεν περιορίζονται γεωγραφικά, σημειώνει η εφημερίδα. Η διαδικτυακή εκστρατεία μποϊκοτάζ γερμανικών προϊόντων #BoycottGermany ξεκίνησε από την Ισπανία.
Ακόμη και ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, αν και κάπως πιο διπλωματικά, υιοθετεί ανάλογη ρητορική: η Γερμανία με τις «προκλήσεις» της έπαιξε με τη φήμη της. Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν έκανε λόγο επανειλημμένα για τα «φαντάσματα του παρελθόντος». Και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι μίλησε για την «αφάνταστη ταπείνωση» των Ελλήνων από τη Γερμανία.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνέντευξη Μεϊμαράκη, στην ΕΡΤ...



Ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα δώσει απόψε στις 22.00 την πρώτη τηλεοπτική συνέντευξή του στην ΕΡΤ και τους...
Πάνο Χαρίτο και Αντώνη Αλαφογιώργο...

Γιατί πρέπει να πίνετε νερό το πρωί με άδειο στομάχι

Έρευνα από Ιάπωνες επιστήμονες
Η καθημερινή κατανάλωση μεγάλης ποσότητας νερού έχει σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό.

Αυτό που δεν γνωρίζουν ωστόσο οι περισσότεροι, είναι ότι η κατανάλωση νερού το πρωί με άδειο στομάχι μπορεί να προστατεύσει τον άνθρωπο από μια σειρά ασθενειών.

Ιάπωνες επιστήμονες κατέληξαν μετά από έρευνες στο συμπέρασμα ότι το νερό με άδειο στομάχι έχει καλύτερη απορροφητικότητα από τον οργανισμό και μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση πολλών ασθενειών και καταστάσεων.
Αυτές είναι:
-Μόνιμος πονοκέφαλος
-Σωματικοί πόνοι
-Λειτουργία της καρδιάς
-Αρθρίτιδα
-Μειώνει τις ταχυπαλμίες
-Έχει θετική επίδραση στην επιληψία
-Βοηθά στην απώλεια λίπους και κατ' επέκταση κιλών.

Επίσης βοηθάει στη βρογχίτιδα, το άσθμα, την καλύτερη λειτουργία των νεφρών στο διαβήτη, τη δυσκοιλιότητα, σε όλες τις ασθένειες των ματιών, στις διαταραχές της εμμήνου ρύσης αλλά και στις ασθένειες του λαιμού.
Οι ποσότητες νερού που πρέπει να πίνετε όταν ξυπνάτε, σύμφωνα με την γιαπωνέζικη έρευνα είναι 4 ποτήρια των 160 ml.
Στη συνέχεια και για 45 λεπτά δεν πρέπει να φάτε ή να πιείτε. 
onmed.gr

Προθεσμίες, ημερομηνίες και προβλήματα…


Ο Ρωμανιάς δεν μπορεί να δώσει στον ανάπηρο σύνταξη 83 ευρώ και συνεχίζει – ασχέτως της αλήθειας που έχει το επιχείρημα του έχει καταντήσει γελοίο – να απειλεί με παραίτηση.

Στις τιμές και στο ΦΠΑ ένα αλαλούμ. Τα κανάλια βγάλαν τα τεφτέρια και κάνουν λογαριασμούς καθημερινά στον κόσμο που τα χει χαμένα.

Στο μεταξύ η νέα ημερομηνία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων είναι η 26η Αυγούστου.  
Όσοι ‘καναν δηλώσεις μέχρι 19 Ιουλίου θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση μέχρι την 31 του ίδιου μήνα.
Όσοι τις κάνουν αργότερα θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση την 31η Αυγούστου…

Μόνο τον στρατό δεν θα κατεβάσουμε...


Εντατικούς ελέγχους στη αγορά από συνεργεία του ΣΔΟΕ, συνεργεία της Ειδικής υπηρεσίας διασφάλισης δημοσίων εσόδων και την Οικονομική Αστυνομία προανήγγειλε ο...
νέος αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ αρμόδιος για θέματα εσόδων Τρύφων Αλεξιάδης.
Θέλοντας, μάλιστα, να δείξει το μέγεθος της αποφασιστικότητάς του για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής τόνισε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη: Μόνο τον στρατό δεν θα κατεβάσουμε!
«Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα. Θα δουν σκηνές που θα τρίβουν τα μάτια τους. Δεν υπάρχει περίπτωση όταν αυτή η κυβέρνηση που επιβάλει τόσο δύσκολα φορολογικά μέτρα να αφήσει οποιονδήποτε να κλέβει έστω και ένα ευρώ» συμπλήρωσε ο κ. Αλεξιάδης μιλώντας στο RealFm.

Όπως προανήγγειλε οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν από τη μεγάλη φοροδιαφυγή και θα φτάσουν μέχρι και το φούρνο «διότι όλοι πρέπει να πληρώσουν».

Σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη «δεν πρέπει το καλοκαίρι του 2015 να χαθεί ούτε ένα ευρώ φόρος από αυτό που χάθηκε το καλοκαίρι του 2014. Θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να αντιμετωπιστούν όλα αυτά».

Ο νέος αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ χαρακτήρισε «εθνικό έγκλημα» τη φοροδιαφυγή και «πατριωτικό καθήκον» την πάταξή της ζητώντας «όλοι να ζητάμε την απόδειξή μας, όλοι να καταγγέλλουμε στις αρμόδιες υπηρεσίες τα φαινόμενα φοροδιαφυγής όπου τα διαπιστώνουμε».

«Αυτό που χρειάζεται στο υπουργείο Οικονομικών αυτή τη στιγμή είναι να σβήσουμε τις φωτιές που δεν έχουν σβήσει ακόμα. Στο υπουργείο υπάρχουν φωτιές που κατατρώγουν την ελληνική οικονομία» συμπλήρωσε ο κ. Αλεξιάδης...

Ποια προϊόντα θα ακριβύνουν από σήμερα...


Σε ισχύ τίθεται από  (σήμερα) Δευτέρα το νέο καθεστώς στον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας με τη μεταφορά αρκετών προϊόντων και υπηρεσιών στον υψηλό συντελεστή 23%. 
Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ο κανονικός συντελεστής και ο μειωμένος συντελεστής παραμένουν 23% και 13%, αντίστοιχα, ενώ ο υπέρ-μειωμένος συντελεστής διαμορφώνεται σε 6%. 
Η μείωση κατά 30% στα νησιά συνεχίζει να ισχύει και οι συντελεστές διαμορφώνονται σε 16%, 9% και 4%.

Ολόκληρη η εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ : ΕΔΩ

Οι 30 μέρες για την «ολική επαναφορά»...


Τριάντα ημέρες διορία έχει το υπουργείο Οικονομικών για να «κλείσει» το Μνημόνιο 3 στις συζητήσεις με την τρόικα, η οποία αναμένεται από Δευτέρα στην Αθήνα.
 Η διαδικασία θα πρέπει να έχει...
ολοκληρωθεί το αργότερο την εβδομάδα μετά τον Δεκαπενταύγουστο και προβλέπει την «ολική επαναφορά» των κλιμακίων της τριμερούς στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στην Τράπεζα της Ελλάδος. Μεσολάβησε ένας χρόνος απουσίας με διαβουλεύσεις στο Παρίσι (Σεπτέμβριος 2014), σε κεντρικά ξενοδοχεία των Αθηνών (Μάρτιος 2015) και στις Βρυξέλλες. 

Στις 10 Αυγούστου προγραμματίζεται έκτακτο Eurogroup που θα αποτιμήσει την πρόοδο, εν όψει κρίσιμων πληρωμών. Η ημερομηνία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων είναι η 20η Αυγούστου, καθώς την ίδια ημέρα λήγει το δεύτερο καλοκαιρινό ομόλογο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ύψους 3,2 δισ. ευρώ. 

Έτσι ύστερα από την έγκριση αυτή την εβδομάδα του δανείου – «γέφυρα» των 7 δισ. ευρώ από τον ευρωμηχανισμό EFSM των «28» της Ε.Ε. για την πληρωμή των ομολόγων της ΕΚΤ και του ΔΝΤ μέσα στον Ιούλιο, όλες οι προσπάθειες από εδώ και εμπρός εστιάζονται στο νέο MoU.

Το νέο Πρόγραμμα περιλαμβάνει δάνειο 85 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). 

Το συνολικό ποσό της νέας στήριξης αναλύεται ως εξής:

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου (19.07.15)

                                                                                                                                                   από τήν "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"


To σταυροδρόμι του Αλέξη...


Η ψηφοφορία της Τετάρτης φέρνει νέα σκληρά μέτρα τα οποία θα πρέπει να νομοθετήσει το κοινοβούλιο ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, ωστόσο, στο κυβερνητικό στρατόπεδο ετοιμάζονται για μια ακόμη «μάχη», καθώς, δεν αποκλείεται να υπάρξουν νέες απώλειες βουλευτών που δεν θα ψηφίσουν τα προαπαιτούμενα.

Εμφυλιοπολεμικό κλίμα στην ΚουμουνδούρουΣτον ΣΥΡΙΖΑ η σύγκρουση σε επίπεδο ηγεσίας επεκτείνεται και στην κομματική βάση με τον Αλέξη Τσίπρα να βρίσκεται αντιμέτωπος με μεγάλη ένταση στο εσωτερικό του κόμματος.Παρά τις όποιες διαβουλεύσεις ώστε να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συσπείρωση, το ρήγμα με την Αριστερή Πλατφόρμα φαίνεται να βαθαίνει, ενώ, στην... εξίσωση, εκτός από τις υπόλοιπες συντιστώσες/τάσεις μπαίνουν και «βαριά» ονόματα όπως η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Γιάνης Βαρουφάκης.Τόσο η Πρόεδρος της Βουλής, όσο και ο πρώην υπουργός Οικονομικών έχουν φέρει σε δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό με τι συνεχόμενες παρεμβάσεις τους με αιχμές κατά του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα και δριμύ κατηγορώ προς τους δανειστές. Η στάση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, άλλωστε, παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη για τις εξελίξεις, καθώς, συνεχίζει να προεδρεύει της Βούλης, κάτι που σημαίνει ότι ίσως δημιουργηθούν νέα προβλήματα και καθυστερήσεις ενόψει της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της Τετάρτης.Την ίδια ώρα τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας και κυρίως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης μιλούν ανοικτά κατά των επιλογών της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού και αναμένεται να εκφράσουν την πλήρη αντίθεσή τους και σε επίπεδο εσωκομματικών οργάνων.Ο κ. Λαφαζάνης, μάλιστα, δεν παραλείπει να χρησιμοποιεί σκληρές εκφράσεις προειδοποιώντας για τον κίνδυνο ο ΣΥΡΙΖΑ να μετατραπεί σε ΔΗΜΑΡ, ακόμη και σε Ποτάμι.

Και στη μέση ο ανασχηματισμόςΜέσα σε αυτό το εκρηκτικό κλίμα ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε τον ανασχηματισμό ο οποίος είχε καταστεί αναγκαίος μετά τη διάσπαση στην κυβέρνηση κατά τις προηγούμενες δύο ψηφοφορίες στη Βουλή.Οι περισσότεροι, πάντως, εκτιμούν ότι η αλλαγή σύνθεσης στην κυβέρνηση δεν ήταν σε καμία περίπτωση σαρωτική και ουσιαστικά «δείχνει» πως ο πρωθυπουργός προετοιμάζει το έδαφος για προσφυγή στις κάλπες τους επόμενους μήνες.Άλλωστε ήδη αρκετά στελέχη που στηρίζουν τις επιλογές Τσίπρα έχουν μιλήσει είτε ανοικτά είτε με υπονοούμενα για αυτό το ενδεχόμενο, ενώ, και ο ίδιος ο πρωθυπουργός το έχει βάλει στο κάδρο των εξελίξεων προσδίδοντας στις ψηφοφορίες στη Βουλή τον χαρακτήρα της ψήφου εμπιστοσύνης.

Ένα εκρηκτικό τριήμεροΟι επόμενες ημέρες θα είναι εξαιρετικά δύσκολες, καθώς, όσο πλησιάζει η νέα κοινοβουλευτική «μάχη» τόσο θα εντείνονται οι ενωτικές πρωτοβουλίες, αλλά και οι σκληρές αντιδράσεις εντός του κόμματος, ενώ, δεν αποκλείεται σύντομα να κληθούν και τα επίσημα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετηθούν για τις εξελίξεις και για τα επόμενα βήματα στην Κουμουνδούρου.Η εβδομάδα, πάντως, αναμένεται να ξεκινήσει με θετικές, δεδομένης της κατάστασης, εξελίξεις, καθώς τη Δευτέρα ανοίγουν οι τράπεζες γεγονός που αποτελεί ένα βήμα προς την αποκατάσταση της οικονομικής ζωής στον τόπο. Επιπλέον, θα καταφθάσουν από τις Βρυξέλλες τα χρήματα από το δάνειο γέφυρα, τα οποία θα... αναχωρήσουν αμέσως για να αποπληρωθούν τα ομόλογα της ΕΚΤ, αλλά και οι δόσεις προς το ΔΝΤ κλείνοντας δύο από τα πολλά ανοικτά μέτωπα που έχει η χώρα...

Τα ευτράπελα του ΦΠΑ... (Ολόκληρη η εγκύκλιος του ΥΠΟΙΚ)

Δείτε χαρακτηριστικά παραδείγματα...

Τη Δευτέρα (σήμερα) ξεκινά η εφαρμογή των νέων συντελεστών ΦΠΑ με τους καταστηματάρχες και τους καταναλωτές να βρίσκονται με τα κομπιουτεράκια ανά χείρας, δεδομένου ότι υπάρχουν τρόφιμα που μπορούν να ενταχθούν σε δύο συντελεστές ΦΠΑ, και το 13% και στο 23%
Αναλυτικά παραδείγματα για τους συντελεστές ΦΠΑ που θα ισχύσουν από αύριο και διαφοροποιούνται ανάλογα με το σημείο πώλησης του προϊόντος ή το επίπεδο επεξεργασίας του περιλαμβάνει εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. 
Για παράδειγμα το μπουκάλι το νερό στο περίπτερο θα έχει συντελεστή 13% ενώ αν καταναλωθεί σε κατάστημα εστίασης θα έχει 23%.Για αγορά στο κρεοπωλείο κιμά μισό- μισό μοσχαρίσιο και χοιρινό το χοιρινό να επιβαρυνθεί με 13% και το μοσχαρίσιο με 23%.

Το σουβλάκι χοιρινό στο κρεοπωλείο θα έχει ΦΠΑ 13% ενώ αν είναι αλατισμένο ή «εμπλουτισμένο» με πιπεριές, ο ΦΠΑ θα αυξάνεται στο 23%. Επίσης το παναρισμένο κοτόπουλο, λόγω της επεξεργασίας που έχει προηγηθεί, θα έχει ΦΠΑ 23% ενώ κανονικά το κοτόπουλο έχει ΦΠΑ 13%.Τα μακαρόνια θα έχουν ΦΠΑ 13% ενώ τα τορτελίνια ( που περιέχουν γέμιση ) 23%... 
από nonews

Ολόκληρη η εγκύκλιος του ΥΠΟΙΚ

Ζακ Ντελόρ: Ακυβέρνητη η Ευρώπη, κανένας δεν με άκουσε


Ο 90χρονος Ζακ Ντελόρ «Πρέπει να οικοδομηθεί από την αρχή»
Ο «σοφός οραματιστής», όπως τον αποκαλούν οι Γάλλοι, μιλάει με νοσταλγία για το πως θα είχε εξελιχθεί σήμερα η Ευρώπη, «εάν είχε εισακουσθεί» κατά την υιοθέτηση του ευρώ, πολλές είναι οι προσωπικότητες που τιμούν σήμερα «τον ζωντανό θρύλο της Ευρώπης».
Από καιρό ο Ζακ Ντελόρ, είχε προειδοποιήσει ότι «η Ευρώπη κλυδωνίζεται ανάμεσα στην επιβίωση και στην παρακμή» θυμίζει η εφημερίδα JDD .
Άλλωστε από την υιοθέτηση του ενιαίου νομίσματος είχε επισημάνει την ανάγκη στήριξής του πάνω σε δύο πυλώνες : τον οικονομικό και τον νομισματικό. Μόνο έτσι θα είχε κατορθώσει να προχωρήσει ισορροπημένα η ευρωζώνη.
Από το 1997 εξηγούσε, ότι ήταν απαραίτητο ένα σύμφωνο συντονισμού των οικονομικών πολιτικών, παράλληλα με τα δημοσιονομικά και νομισματικά δεδομένα. «Κάνεις δεν τον άκουσε» σημειώνει το δημοσίευμα.
Σήμερα, ο Ζακ Ντελόρ, μέσα από την εμπειρία των 90 του χρόνων δηλώνει : « αυτό το σύστημα σήμερα (της ευρωζώνης), είναι μη κυβερνήσιμο (δεν μπορεί να κυβερνηθεί) και δεν μπορεί να διαρκέσει άλλο. Θα πρέπει να οικοδομηθεί εκ νέου η Οικονομική και Νομισματική Ένωση».
Αναφορικά με την ελληνική κρίση, ο Ζακ Ντελόρ επισημαίνει στα λατινικά την έλλειψη αλληλεγγύης:
«Αυτή η κρίση λέει πολλά για την έλλειψη "affectio societatis" (κοινωνικής αλληλεγγύης), στην Ευρώπη του σήμερα».
«Για την ώρα, αποφεύχθηκε το χειρότερο, προσθέτει. Η Ευρώπη όμως δεν είναι πλέον μια ηθική εξουσία. Πρέπει να αποκαταστήσουμε την ηθική δύναμη που αποτέλεσε τη δύναμη της Ευρώπης σε άλλες περιόδους, όπως σε αυτήν της πτώσης του τείχους του Βερολίνου» τονίζει.

Η απάντηση της Βαλαβάνη...


...στό μονίμως (δια)ψευδόμενο "Πρώτο Θέμα"*
Την δική της απάντηση σε σκληρούς τόνους έδωσε η Νάντια Βαλαβάνη για το δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», στην οποία η μητέρα της πρώην αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών παραδέχεται με δήλωσή της ότι...
«λίγες ημέρες πριν το κλείσιμο των τραπεζών "σήκωσε" 200.000 ευρώ από υποκατάστημα τράπεζας στο Ηράκλειο».

Σε ανακοίνωσή της η Βουλευτής Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει κατηγορηματικά ότι η μητέρα της διαχειρίζεται μόνη της τα οικονομικά της, ότι δεν είχε και δεν έχει οποιαδήποτε ανάμιξη σ’ αυτά, ότι δεν συμμετέχει στις τραπεζικές της κινήσεις και δεν είχε καμία απολύτως επικοινωνία με οποιοδήποτε τραπεζικό σε σχέση με αυτές.

Ζητεί επίσης την άμεση παρέμβαση της ελληνικής δικαιοσύνης.
Ολόκληρη η δήλωση της Νάντιας Βαλαβάνη

«Αναγκάζομαι να μιλήσω δημόσια για πράγματα που δε θα ‘πρεπε να μιλάει κανείς ποτέ: Για τα οικονομικά ενός τρίτου προσώπου, όπως είναι η μητέρα μου. Με αναγκάζει η αθλιότητα των δημοσιευμάτων των τελευταίων ημερών, που έγιναν τσουνάμι το Σαββατοκύριακο. Με αποκορύφωμα, αλλά όχι μόνο, το πεντασέλιδο (!) αφιέρωμα του «Πρώτου Θέματος» σ’ εμένα και στην πατρική μου οικογένεια. Με «πονηρό» πηχιαίο τίτλο πάνω από γιγαντοφωτογραφία μου, στην οποία μέσω μοντάζ φαίνεται να μελετώ εμβριθώς το «πόθεν έσχες» μου του 2012, «Εγώ σήκωσα τα 200.000 ευρώ» - και, με πολύ μικρότερα γκρι γράμματα, «Ομολογία της μητέρας Βαλαβάνη ενώ η κόρη υπουργός θα πάγωνε τις θυρίδες».

Θεωρώ δυστύχημα ότι βρίσκομαι αναγκασμένη να δηλώσω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο αυτό που γνωρίζουν όλοι όσοι ξέρουν τη μητέρα μου, συμπεριλαμβανομένων και διευθυντών αρκετών τραπεζικών υποκαταστημάτων στο Ηράκλειο: Η μητέρα μου διαχειρίζεται ανέκαθεν μόνη της τα οικονομικά της, δεν είχα και δεν έχω οποιαδήποτε ανάμιξη σ’ αυτά, δεν συμμετέχω και δεν συμμετείχα στις τραπεζικές της κινήσεις, δεν είχα καμία απολύτως επικοινωνία με οποιοδήποτε τραπεζικό σε σχέση με αυτές. Δεν είμαστε, η αδερφή μου κι εγώ, συνδικαιούχοι σε τραπεζικούς λογαριασμούς της.

Το δημοσίευμα διανθίζει μάλλον την τελευταία από τις τρεις ερωτήσεις του κ. Λ. Αυγενάκη στη Βουλή προς τον Πρωθυπουργό: Ξεκίνησε «φωτογραφίζοντας» με και περιγράφοντας πως, την Πέμπτη 25.6.2015, δύο εικοσιτετράωρα πριν γυρίσει αιφνιδιαστικά - για όλους μας - ο Πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες και ανακοινώσει το «σπάσιμο» των διαπραγματεύσεων και το δημοψήφισμα και τέσσερις μέρες πριν τα capital controls, «ανάγκασα» τηλεφωνικά το διευθυντή υποκαταστήματος της «Εθνικής» στο Ηράκλειο να σπάσει δική μου προθεσμιακή κατάθεση και να στείλει τα χρήματα με τραπεζικό υπάλληλο (!) σε «συγγενικό σπίτι» μου στο Ηράκλειο. Στην τρίτη, πλέον, ερώτηση φωτογραφίζει τη μητέρα μου («συγγενικό πρόσωπο») ως αυτή που εισέπραξε τα 200.000, διατηρώντας ωστόσο την αναφορά στον «εξαναγκασμό» του διευθυντή μετά από δικό μου τηλεφώνημα.

Στο πολυσέλιδο «αφιέρωμα» του «Π.Θ.» το τηλεφώνημα μου στο διευθυντή έχει εξαφανιστεί. Διανθίζονται, ωστόσο, με γλαφυρό τρόπο, μετά από υποτιθέμενο ρεπορτάζ (;) της εφημερίδας – τι να έχει απογίνει άραγε το τραπεζικό απόρρητο στο συγκεκριμένο υποκατάστημα της «Εθνικής»; -, τα βασικά στοιχεία των ερωτήσεων Αυγενάκη. Έτσι στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η μητέρα της υπουργού εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της όταν την ενημέρωσαν ότι δεν είχαν τα χρήματα για να της τα δώσουν και θα χρειαζόταν μια-δυο μέρες να τα συγκεντρώσουν, ότι διαμαρτυρήθηκε έντονα τονίζοντας ότι «θα το πω στην κόρη μου…», ότι οι υπάλληλοι του καταστήματος τρομοκρατήθηκαν (!!) και φρόντισαν ώστε δύο μέρες πριν από την επιβολή των capital controls να μεταφέρουν οι ίδιοι (!) τα χρήματα σπίτι της, πράγμα μοναδικό στα τραπεζικά χρονικά κλπ, κλπ. Το δημοσίευμα συμπεραίνει ότι η ενέργεια αυτή της μητέρας μου συνδέεται με την παραίτηση μου απ’ την κυβέρνηση, αν κι η ίδια επιχείρησα ν’ αποστασιοποιηθώ προσποιούμενη ότι οι σχέσεις μας είναι «παγωμένες».

Η αλήθεια είναι ότι: Η μητέρα μου είχε σπάσει και εισπράξει προθεσμιακή της κατάθεση ύψους 100.000 ευρώ ημέρα μεν Πέμπτη, αλλά την προηγούμενη Πέμπτη, 18.6.2015. Τότε δηλαδή που συνθέταμε στην κυβέρνηση την πρόταση των 46 σελίδων, ώστε να κατατεθεί στο τραπέζι τέσσερις μέρες αργότερα, τη Δευτέρα, για να χαρακτηριστεί από τους δανειστές ως «καλή βάση για συζήτηση», μακριά απ’ οποιεσδήποτε σκέψεις για capital controls. Την προηγούμενη ημέρα, Τετάρτη 17.6.2015, ο λογιστής της μητέρας μου ενημέρωσε το διευθυντή της τράπεζας ότι πελάτισσα του ήθελε 50.000-100.000 την επομένη. Ο διευθυντής απάντησε ότι την επομένη θα είχε χρηματαποστολή, άρα να περάσουν όποια ώρα ήθελαν. Έτσι την Πέμπτη 18.6.2015 η μητέρα μου πήγε στην τράπεζα συνοδευόμενη από λογίστρια και παρέλαβε το ποσόν που ζήτησε μέσα σε 10-15 λεπτά χωρίς οποιοδήποτε πρόβλημα - παρουσία του λογιστή της, ο οποίος τη συνόδευσε πίσω στο σπίτι. Φυσικά δεν υπήρξε οποιαδήποτε επίκληση στην «κόρη της την υπουργό».

Για όλα τα παραπάνω δεν είχα ιδέα και λόγω και της εξαιρετικά αραιής επικοινωνίας μας: Πριν απ’ όλα λόγω του δικού μου φόρτου εργασίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είχα κι έχω εξαιρετικές σχέσεις με τη μητέρα μου. Όταν υπέβαλα την παραίτηση μου, όμως, τη Δευτέρα πρωί, 13.7.2015, ένα 24ωρο πριν την πρώτη ερώτηση Αυγενάκη, δεν είχα ιδέα για οτιδήποτε απ’ αυτά.

Νιώθω επίσης υποχρεωμένη να καταγγείλω, και να ζητήσω να κατεβεί άμεσα, την εξοργιστική λεζάντα σε φωτογραφία με τη μητέρα μου σε κοινό τραπέζι, που δημοσιεύτηκε χθες στην iefimerida, «Η Ν.Β. με τη μητέρα της τότε που δεν της …μιλούσε», διαβεβαιώνοντας τους αναγνώστες ότι προέρχεται από εκδήλωση στο Ηράκλειο 20 μέρες πριν. Μόνο που στη φωτογραφία φορώ τυρκουάζ μπλούζα, ενώ δεν έχω βγάλει τα μαύρα από τον περασμένο Νοέμβρη, που πέθανε ο σύντροφός μου. Και έχω να βρεθώ στην Κρήτη από πέρυσι τον Δεκαπενταύγουστο. Όσο για τη φωτογραφία, από την οποία έχει «κοπεί» ο άντρας μου, είναι από εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίας Γαλήνης τον Δεκαπενταύγουστο του 2012…

Στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται γνωστό ότι συμμετείχα σε σχέδιο του «Αριστερού Ρεύματος» - για τους συντάκτες δεν έχει φυσικά καμιά σημασία ότι ήμουν ανέκαθεν ανένταχτη στο ΣΥΡΙΖΑ – για κατάληψη της Τράπεζας της Ελλάδας και είχα αναλάβει τμήμα του, τη ληστεία των θυρίδων και στη συνέχεια την κατάσχεση και ό,τι χρημάτων είχε ο κόσμος επίσης στα σπίτια του. Όντως, με την ανοησία δε μπορεί να βρει εύκολα άκρη κανείς, ειδικά όταν είναι εκπορευόμενη.

Ζητώ για μια ακόμα φορά την άμεση παρέμβαση της ελληνικής δικαιοσύνης ώστε να σταματήσει η εκστρατεία σπίλωσης της τιμής και της υπόληψής μου. Να χυθεί άπλετο φως, να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα και να τερματιστεί η συκοφαντία και ο κανιβαλισμός.

Δηλώνω για μια ακόμα φορά πως ό,τι διαθέτω σε καταθέσεις βρίσκεται μέσα στη χώρα, «μπλοκαρισμένο» στις τράπεζες, όπως και των υπόλοιπων ανθρώπων.

Δηλώνω για μια ακόμα φορά ότι παραιτήθηκα για λόγους πολιτικούς. Κι η λάσπη, που ξέρουν καλά όσοι τη χειρίζονται πως τελικά «κολλά» ό,τι κι αν πεις ή κάνεις, έχει να κάνει με την σε εξέλιξη επιχείρηση δαιμονοποίησης της στάσης κυβερνητικών βουλευτών, που καταψήφισαν τη μνημονιακή συμφωνία. Πρόκειται για επιχείρηση που στρέφεται συνολικότερα ενάντια στην κυβέρνηση, ενώ εκπορεύεται από τους γνωστούς κύκλους: Τους υπερασπιστές ό,τι αθλιοδέστερου πολιτικά και οικονομικά διαδραματίστηκε στη χώρα μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια.

Όλοι όσοι επιτρέπουν να τους χειραγωγούν, ας σκεφτούν αυτό που δεν κουράζομαι να επαναλαμβάνω: Η διαφθορά δεν είναι ο φυσιολογικός τρόπος συνύπαρξης των ανθρώπων.»...


Από τις 20 Ιουλίου τίθενται σε ισχύ οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 17.07.2015 : 07:59

ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ
Από τη Δευτέρα 20 Ιουλίου τίθενται σε ισχύ οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών. Παρά το γεγονός ότι ο νόμος ορίζει πως οι νέοι συντελεστές θα πρέπει να εφαρμοσθούν με την ψήφιση του νόμου, ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ότι θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να εφαρμοσθούν από τη Δευτέρα προκειμένου να προλάβουν οι επιχειρήσεις να προσαρμοστούν. Κατά τα άλλα, από την ερχόμενη εβδομάδα το απλό σπαγκέτι θα επιβαρύνεται με ΦΠΑ 13%, τα τορτελίνια, όμως, που έχουν γέμιση τυρί, θα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 23%.

Τα δημητριακά θα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 13%, όμως τα κορν-φλέικς, ο τρόπος δηλαδή βάσει του οποίου κυρίως καταναλώνουμε τα δημητριακά, θα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 23%. Ο σολομός θα έχει ΦΠΑ 13%, όχι όμως και το μοσχαρίσιο κρέας, ακόμη και αν πρόκειται για κιμάς, καθώς, τελευταία στιγμή, λίγο πριν ψηφιστεί το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, το βασικό αυτό είδος διατροφής πέρασε στη ζώνη του 23%. Αυτές και άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις περιμένουν τους καταναλωτές τις επόμενες ημέρες, όταν περάσουν στις λιανικές τιμές οι αυξήσεις του ΦΠΑ.

Οι εκπρόσωποι των αλυσίδων σούπερ μάρκετ εκτιμούν ότι θα χρειαστούν έως και πέντε ημέρες για να περάσουν στο σύστημα τιμολόγησης όλες οι αλλαγές. Η δυσκολία εν προκειμένω δεν έγκειται μόνο στον όγκο των αλλαγών (σε ορισμένες περιπτώσεις πρέπει να αλλάξουν οι τιμές σε 20.000-30.000 κωδικούς, αναλόγως της επιχείρησης και του καταστήματος) αλλά και στην ιδιαιτερότητα που παρουσιάζει η συγκεκριμένη αλλαγή στη φορολογία. Ολες οι προηγούμενες αυξήσεις εφαρμόζονταν ενιαία, υπό την έννοια ότι εδώ και πολλά χρόνια -με εξαίρεση όσα έγιναν το 2013 στα αναψυκτικά- δεν είχε αλλάξει η σύνθεση των δύο βασικών κατηγοριών προϊόντων, αυτών δηλαδή που υπάγονταν στον κανονικό συντελεστή και αυτών που υπάγονταν στον μειωμένο. Για πρώτη φορά υπάρχουν τόσες πολλές αλλαγές στη σύνθεση των κατηγοριών αυτών και μάλιστα καταναλωτές και επιχειρήσεις βρίσκονται μπροστά στο φαινόμενο να επιβαρύνονται με διαφορετικό συντελεστή ΦΠΑ προϊόντα που έχουν πολύ μικρές διαφορές μεταξύ τους.

Οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ και συνολικά τα καταστήματα τροφίμων αναμένουν την έκδοση διευκρινιστικών εγκυκλίων από το υπουργείο Οικονομικών, καθώς θεωρούν ότι το κείμενο του νόμου από μόνο του αφήνει ανοιχτά αρκετά ζητήματα. Μέχρι χθες το απόγευμα είχε εκδοθεί μόνο μία εγκύκλιος από το υπουργείο Οικονομικών για την εφαρμογή των νέων συντελεστών ΦΠΑ, η οποία απευθυνόταν στα τελωνεία.

Από όσα, πάντως, περιλαμβάνονται στον νόμο και με βάση τις δασμολογικές κλάσεις, μπορεί να διαπιστώσει κάποιος ουκ ολίγα παραδείγματα που στην καλύτερη περίπτωση θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν περίεργα. Ηδη προαναφέρθηκε το μοσχαρίσιο κρέας, το μόνο είδος κρέατος που θα επιβαρύνεται με συντελεστή 23%, παρά το γεγονός ότι αποτελεί βασικό είδος διατροφής. Το γάλα επιβαρύνεται με 13%, όχι όμως εάν πρόκειται για γάλα εβαπορέ ή για ζαχαρούχο. Οι νομοτεχνικές βελτιώσεις που έγιναν στο παρά πέντε της ψήφισης του νομοσχεδίου απέτρεψαν, καθώς φαίνεται, τον παραλογισμό της επιβάρυνσης ενός κομματιού γραβιέρας με 13% και της επιβάρυνσής της με 23% εάν αυτή πωλείται τριμμένη. Σύμφωνα με τον νόμο, στον συντελεστή 13% υπάγονται συνολικά τα προϊόντα της δασμολογικής κλάσης 0406 (τυριά), σε αντίθεση με το αρχικό νομοσχέδιο που εξαιρούσε τα τριμμένα τυριά. Μένει, βεβαίως, να δούμε τις οριστικές οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών.

Επιπλέον, τα φθηνότερα -σε σχέση με το ελαιόλαδο- σπορέλαια θα υπάγονται πλέον στον συντελεστή ΦΠΑ 23%, όπως επίσης και οι φρυγανιές και τα παξιμάδια, που συνήθως προτιμούν οι ηλικιωμένοι οι οποίοι και επιβαρύνονται. Αγνωστο, πάντως, παραμένει σε ποιο συντελεστή θα υπάγονται άλλα είδη ψωμιού, όπως το πολύσπορο ή το ελιόψωμο, καθώς στον νόμο αναφέρεται ότι στον μειωμένο συντελεστή 13% θα υπάγεται μόνο το ψωμί χωρίς προσθήκη άλλων ουσιών.
Τέλος το ειδικό καθεστώς στα νησιά
Υστερα από ισχυρές πιέσεις της τρόικας, η κυβέρνηση αναγκάσθηκε να καταργήσει πλήρως το ειδικό καθεστώς στα νησιά, ακόμα και στα απομακρυσμένα. Με τα νέα δεδομένα, από την 1η Οκτωβρίου 2015 το ειδικό καθεστώς καταργείται για τα πιο πλούσια νησιά (η αρχή με Μύκονο και Σαντορίνη κ.ά.), ακολουθούν τα λιγότερο πλούσια την 1η Ιουλίου του 2016, ενώ από 1/1/2017 το ειδικό καθεστώς καταργείται για όλα τα νησιά, ακόμα και για τα απομακρυσμένα, που αρχικώς είχαν εξαιρεθεί. Ο ειδικός κατάλογος των νησιών και το χρονοδιάγραμμα θα οριστούν με κοινή υπουργική απόφαση, και απομένει να διαπιστωθεί εάν θα τηρηθεί η δέσμευση της κυβέρνησης για ειδική επιδότηση στους μόνιμους κατοίκους νησιών με πολύ χαμηλό εισόδημα. Σημειώνεται ότι το όφελος της κυβέρνησης θα ανέλθει στα 350 εκατ. ευρώ όταν το μέτρο τεθεί σε πλήρη εφαρμογή, δηλαδή από το 2017 και μετά. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα οι συντελεστές που ισχύουν στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου ανέρχονται σε 5%, 9% και 16% (μειωμένοι κατά 30%). Με τη σταδιακή εφαρμογή της νέας διάταξης, οι συντελεστές εναρμονίζονται με αυτούς που ισχύουν στην υπόλοιπη χώρα, δηλαδή 6%,13% και 23%.
Έντυπη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"