Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

Είμαι ο πιο δημοφιλής Ευρωπαίος πολιτικός στην Ελλάδα...

δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ...

«Είμαι ο πιο δημοφιλής Ευρωπαίος πολιτικός στην Ελλάδα» δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Aντόνιο Ταγιάνι μετά το πέρας της συζήτησης στην Ολομέλεια για τη Λευκή Βίβλο της Επιτροπής για το μέλλον της Ευρώπης.
Ερωτηθείς γιατί επιλέγει να μην εμπλέκεται στην εσωτερική πολιτική σκηνή της Γαλλίας, όπου η Μαρίν Λεπέν έχει προαναγγείλει δημοψήφισμα για την αποχώρηση από την ΕΕ εφόσον εκλεγεί, ενώ αντίστοιχα είχε προχωρήσει σε «δυναμική παρέμβαση κατά της θέσης που είχε πάρει ο Έλληνας πρωθυπουργός» στο ελληνικό δημοψήφισμα, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ απάντησε: «Είστε ο μοναδικός στην Ευρώπη που πιστεύει ότι ήμουν ανάμεσα σε αυτούς που άσκησαν κριτική στον Έλληνα πρωθυπουργό. O Έλληνας πρωθυπουργός με αγαπάει βαθιά όπως και οι Έλληνες. Είμαι ο πιο δημοφιλής Ευρωπαίος πολιτικός στην Ελλάδα». Συνεχίζοντας ανέφερε πως «εκτιμά πολύ» τον Έλληνα πρωθυπουργός, ενώ σημείωσε πως τρέφει «βαθιά συμπάθεια ή ακόμα και αγάπη για τον ελληνικό λαό». Χαριτολογώντας δε έδειξε τον εκπρόσωπο Τύπου, Μαργαρίτη Σχοινά λέγοντας ότι από αυτόν ενημερώνεται καθημερινά για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τη Μ. Λεπέν, ανέφερε ότι δεν επιθυμεί να γίνει μέρος της «προπαγάνδας» της...


left.gr
Κώδικας Οδικής Επιβίωσης
Όλα όσα έμαθα οδηγώντας 35 χρόνια στους ελληνικούς δρόμους

Γράφει ο Χρήστος Ξανθάκης

Αγαπητοί αναγνώστες και αγαπητές αναγνώστριες, δεν υπάρχει μόνο ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας υπάρχει και ο Κώδικας Οδικής Επιβίωσης. Ορίστε συμπυκνωμένα, όσα έμαθα οδηγώντας 35 χρόνια στους ελληνικούς δρόμους απέναντι στους Έλληνες οδηγούς:
1) Δεν έχεις ποτέ προτεραιότητα. Τελεία.
2) Οδήγα σαν να είναι όλοι μεθυσμένοι.
3) Ναι, είναι όλοι μεθυσμένοι. Αλλά όταν βρέχει, μεθάνε λίγο περισσότερο.
4) Δες πόση απόσταση κρατάνε οι άλλοι από τον μπροστινό τους και κράτα εσύ τη διπλάσια. Θα σου χρειαστεί.
5) Μην κορνάρεις. Δεν θα σ’ ακούσει κανείς κι άμα σ’ ακούσει θα τρομάξει και θα.. κάνει μαλακία.
6) Κανένας δρόμος δεν είναι ανοιχτός και πάντοτε παραμονεύει η λακκούβα.
7) Μην εμπιστεύεσαι τα φλας. Πολλοί μπερδεύουν το δεξί με το αριστερό.
8) Στην ελάχιστη αμφιβολία για την οδηγική σου ικανότητα, πάρε ταξί.
9) Φοβού τους οδηγούς της Κυριακής.
10) Μην περνάς έξω από μπουζουκλερί, κλαμπ, λαϊβάδικα και λοιπά ψυχαγωγικά ιδρύματα στις τρεις το πρωί.
10 + 1) Ακολούθησε τη συμβουλή του “Roadhouse Blues”:
Τα μάτια στο δρόμο, τα χέρια στο τιμόνι.

- από το newpost

Αν έχεις Τύπο διάβαινε και ΜΜΕ περπάτει

Γράφει ο Νίκος Τσαγκρής

(....) Είπαμε ότι το «Δείξε μου τον Τύπο σου, να σου πω ποιος είσαι» είναι το πιο… trendy κριτήριο για το status κάθε σύγχρονης πολιτικής εξουσίας, αλλά υπάρχει και το ελληνικότατο «αν έχεις… Τύπο διάβαινε», ένα σλόγκαν βγαλμένο μέσα απ’ τη… ζωή. Με το σλόγκαν αυτό, την εφαρμογή του στην πολιτική πράξη, δηλαδή, στην περίοδο της μεταπολίτευσης έγινε της Ελλάδας το κάγκελο. Το διαπλεκόμενο… κάγκελο, εννοώ – να μην τα λέμε και τα ξαναλέμε και γινόμαστε βαρετοί. Και εξακολουθεί να γίνεται, αφού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παρά την επί διετία εκπεφρασμένη (και νομοθετημένη ακόμα) πολιτική της βούληση, δεν κατάφερε να «σκοτώσει» τα διαπλεκόμενα τέρατα.
Αντίθετα, αυτά εξακολουθούν, ακόμα και ημιθανή, να μηχανεύονται τον θάνατό της:.. «όπως κάποτε ο ΔΟΛ έριξε τον Γεώργιο Παπανδρέου, όπως μετά συνέχισε απτόητος την εκδοτική δραστηριότητα
επί χούντας, όπως συνέβαλε στο βρώμικο '89, έτσι και σήμερα, στην πλάτη των εργαζομένων, αγωνίζεται να ανατρέψει τη σημερινή κυβέρνηση», γράφει για ένα εκ των «τεράτων» ο (ή η) Α.Ψ. στην efsyn.gr. Μιλάει, φυσικά, για το εκδοτικό «τέρας» που, ενώ έριξε στα βράχια τον ΔΟΛ και αντιμετωπίζει κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και φοροδιαφυγή ύψους περίπου 48 εκατ. ευρώ, εξακολουθεί να πορεύεται επισείοντας το σλόγκαν «αν έχεις Τύπο διάβαινε», απειλώντας θεούς και δαίμονες: «Θα τελειώσω τον Τσίπρα με όσα ψέματα κι αν χρειαστεί να πω. Εγώ δεν θα γίνω Τεγοπούλου!..»

- διαβάστε ολόκληρο το κείμενο του Νίκου Τσαγκρή στο μπλογκ restaro (ΕΔΩ)

Δικαστήριο του Βερολίνου : Ισόβια για θανατηφόρες κόντρες

Οι δύο άνδρες, ηλικίας 27 και 25 ετών, είχαν προκαλέσει την 1η Φεβρουαρίου 2016 ένα σοβαρό τροχαίο δυστύχημα, καθώς στις κόντρες που έκαναν με τα σπορ αυτοκίνητά τους στην κεντρική λεωφόρο Κουρφούρστενταμ της γερμανικής πρωτεύουσας ανέπτυξαν ταχύτητες μέχρι και 160 χλμ. την ώρα, παραβίασαν 11 κόκκινα φανάρια και προσέκρουσαν σε τζιπ, το οποίο σημειωτέον είχε πράσινο φανάρι. Ο άτυχος 69χρονος οδηγός ξεψύχησε επιτόπου, ενώ οι δύο νεαροί δεν τραυματίστηκαν. Ειδική ψυχολόγος που εξέτασε τον έναν κατηγορούμενο, ανέφερε ότι...

Το σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη...

                                                                               ...από τήν ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (01.03.17)

Παυλόπουλος: Η σημασία του τουρισμού...

... για την παγκόσμια οικονομία και το ανθρώπινο πνεύμα...
Αποτέλεσμα εικόνας για Παυλόπ[ουλος
Στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας στον τουρισμό αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος κατά την συνάντησή του με τον...
Γενικό Γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, Ταλέμπ Ριφάι, παρουσία της Υπουργού Τουρισμού, Έλενας Κουντουρά, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Ο Πρ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στην ιστορία της Ελλάδας, στην απαράμιλλη ομορφιά της, στην θερμή φιλοξενία των κατοίκων της και κυρίως στο θέμα της ασφάλειας, υπογραμμίζοντας ότι για τους Έλληνες ο τουρισμός δεν είναι μόνο θέμα αριθμών, αλλά αποτελεί μορφή διαλόγου μεταξύ των πολιτισμών και προωθεί την ασφάλεια και την ειρήνη.
Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε την συνδρομή...

Διαχωρίζεται η μηνυτήρια αναφορά Βαξεβάνη για το «πόθεν έσχες» του Μητσοτάκη

Συγκεκριμένα, η αναφορά που κατέθεσε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο διευθυντής της εφημερίδας Documento Κώστας Βαξεβάνης, διαχωρίστηκε.
Eurokinissi/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, η αρμόδια επιτροπή της Βουλής και η Οικονομική Εισαγγελία θα ερευνήσουν το πόθεν έσχες του Κυριάκου Μητσοτάκη και την περιουσιακή κατάσταση της συζύγου του, Μαρέβας.
Συγκεκριμένα, η αναφορά που κατέθεσε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο διευθυντής της εφημερίδας Documento Κώστας Βαξεβάνης, διαχωρίστηκε.
Το σκέλος που αφορά στο πόθεν έσχες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η μη αναφορά των περιουσιακών στοιχείων της συζύγου του κατά την περίοδο που ήταν σε διάσταση διαβιβάστηκε στη Βουλή, το σκέλος με το πόθεν έσχες της Μαρέβας Μητσοτάκη παραμένει στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, ενώ το τρίτο κομμάτι της αναφοράς του κ. Βαξεβάνη για το σπίτι στο Παρίσι, τις εταιρείες και την προέλευση των χρημάτων με τα οποία αποκτήθηκε η περιουσία της Μαρέβας Μητσοτάκη, διαβάστηκε στην Οικονομική Εισαγγελία. 

Τετάρτη, 01 Μαρτίου 2017
naftemporiki.gr

Έφοδος της οικονομικής αστυνομίας στα γραφεία της ΑΕΠΙ

ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Οι αστυνομικοί έλαβαν εντολή να συλλέξουν και να κατασχέσουν οποιοδήποτε στοιχείο δύναται να διευκολύνει την έρευνα, η οποία ξεκίνησε μετά από πόρισμα που διαβίβασε στην Εισαγγελία η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου.

Έφοδο στα γραφεία της ΑΕΠΙ, στο Μαρούσι, πραγματοποίησαν άνδρες της Οικονομικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργεί η Εισαγγελία Πρωτοδικών για την οικονομική διαχείριση της εταιρείας.
Οι αστυνομικοί έλαβαν εντολή να συλλέξουν και να κατασχέσουν οποιοδήποτε στοιχείο δύναται να διευκολύνει την έρευνα, η οποία ξεκίνησε μετά από πόρισμα που διαβίβασε στην Εισαγγελία η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου.
Σύμφωνα με το πόρισμα, η εταιρεία που διαχειρίζεται τα πνευματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών, εμφανίζει οικονομικό έλλειμμα, ύψους περίπου 50 εκατ. ευρώ.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ
naftemporiki.gr 

Τεράστιο ενδιαφέρον αναμένεται νά έχει η κατάθεση της Τσακάλου στη δίκη της Siemens

356(!) συναντήσεις Χριστοφοράκου- Μητσοτάκηδων
Κατερίνα Τσακάλου  
Η πρώην γραμματέας του Μιχάλη Χριστοφοράκου, Αικατερίνη Τσακάλου στην Βουλή | EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα έχουν αποσιωπήσει τα τελευταία επτά χρόνια την περίπτωσή της. Η συντριπτική πλειονότητα του κόσμου αγνοεί το όνομά της και όσα σημαντικά έχει ήδη καταθέσει δημοσίως για την υπόθεση Siemens. Η είδηση του ξυλοδαρμού της τον Μάρτιο του 2015 πέρασε «στα ψιλά» στον Τύπο.
Σε λίγες εβδομάδες η οικονομολόγος και εξ απορρήτων γραμματέας του Μιχάλη Χριστοφοράκου, Κατερίνα Τσακάλου, θα κληθεί να καταθέσει όλα όσα γνωρίζει στο πλαίσιο της πολυαναμενόμενης δίκης.
Εχουν περάσει σχεδόν επτά χρόνια από τις καταθέσεις της Τσακάλου στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερεύνησε την υπόθεση Siemens στο σύνολό της. Και τις δύο φορές που προσήλθε στην επιτροπή εξέθεσε, μεταξύ άλλων, τις ευθύνες του Γερμανού διαδόχου στο τιμόνι της εταιρείας, Ρούντολφ Φίσερ, ενώ τον κατηγόρησε στην κατ’ αντιπαράσταση εξέταση μαζί του ότι έχει απειλήσει τη ζωή της. Επιπλέον ζητούσε συνεχώς από τους βουλευτές να ενισχυθεί η αστυνομική προστασία της, ενώ δήλωσε πως «έχει απέναντί της όλο το πολιτικό σύστημα».
Στο επίκεντρο των ερωτήσεων των βουλευτών προς την Τσακάλου βρέθηκαν τα στοιχεία που κατέγραψε η γραμματέας του Χριστοφοράκου στο περίφημο, κατασχεμένο ημερολόγιό της με τις 7.000 σελίδες σημειώσεων που καλύπτουν μια περίοδο οκτώ χρόνων.
Τα ραντεβού

Γαλλική εισαγγελία πρός Φρανσουα Φιγιόν : κλήση γιά τήν 15η Μαρτίου...

Φιγιόν: «Πολιτική δολοφονία η δικαστική έρευνα, αλλά δεν αποσύρομαι»
Φιγιόν: «Πολιτική δολοφονία η δικαστική έρευνα, αλλά δεν αποσύρομαι»
Το Penelope Gate, το σκάνδαλο αργομισθίας που αφορά τη σύζυγο και τα παιδιά του, έχει πλήξει την προεκλογική εκστρατεία του ηγέτη της γαλλικής Κεντροδεξιάς Φρανσουά Φιγιόν 
 Πηγή: REUTERS
Νέες αναταράξεις ταρακουνούν τη γαλλική Κεντροδεξιά, μετά την ανακοίνωση του ίδιου του υποψηφίου Φρανσουα Φιγιόν ότι στις 15 Μαρτίου θα κληθεί από τη γαλλική εισαγγελία για το Penelope Gate. Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, ο Φιγιόν τόνισε ότι η δικαστική έρευνα αποτελεί «πολιτική δολοφονία», παρόλ’ αυτά είναι αποφασισμένος να συνεχίσει στην κούρσα των προεδρικών εκλογών. «Δεν θα παραδοθώ, δεν θα αποσυρθώ, θα παλέψω έως το τέλος», δήλωσε κατά την ομιλία του.
Ο ηγέτης της γαλλικής Κεντροδεξιάς έλαβε κλήση από τους γάλλους δικαστές που ερευνούν το σκάνδαλο αργομισθίας που αφορά τη σύζυγο και τα παιδιά του, αναφέρει στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα Journal du Dimanche. Για ανάκριση...

Έκθεση φόρος τιμής σε δύο εμβληματικούς δημάρχους

Η έκθεση εγκαινιάζεται σήμερα, στις 7 το απόγευμα, από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο

Αφιέρωμα σε δύο εμβληματικούς δημάρχους, που καθόρισαν τη λειτουργία και το μέλλον των πόλεών τους, τον Ανδρέα Λεντάκη στον Υμηττό και τον Χρήστο Μιχαλόπουλο στη Δάφνη, οργανώνει το Μουσείο Μπουζιάνη από σήμερα, Τετάρτη 1 Μαρτίου.

Η έκθεση με το φωτογραφικό και τεκμηριακό υλικό από τη δράση και το έργο των δύο ιστορικών δημάρχων, πληροφορεί τους νεότερους και συγκινεί τους παλαιότερους, υπενθυμίζοντας τους αγώνες και τις κατακτήσεις δύο δημάρχων που έγραψαν ιστορία σε μια εποχή που τίποτε δεν ήταν δεδομένο στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Στους ορόφους του υπερσύγχρονου πολιτιστικού κέντρου του Μουσείου Μπουζιάνη, δίπλα στην κατοικία-Μουσείο του ζωγράφου, η έκθεση συμπυκνώνει τους σταθμούς στην πορεία του διανοούμενου Έλληνα ομογενή από την Αιθιοπία, Ανδρέα Λεντάκη, αγωνιστή της Νεολαίας Λαμπράκη, κρατούμενου της χούντας, στον οποίο ο Μίκης Θεοδωράκης αφιέρωσε τα «Τραγούδια του Αντρέα». Διετέλεσε δήμαρχος Υμηττού τρεις θητείες (1978, 1982, 1986).
Ο θεσμός του Ελεύθερου Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ)  με την τότε υπουργό Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη, το Θέατρο Βράχων Υμηττού-Βύρωνα, τα υπαίθρια- διεθνή Συμπόσια Γλυπτικής, οι κινηματογραφικές λέσχες είναι, ενδεικτικά, κάποιες από τις καινοτομίες που εισήγαγε τα χρόνια της θητείας του.

Αλαλούμ με τη «σύλληψη» της συζύγου Φιγιόν

Αναμένονται δηλώσεις


EPA/ETIENNE LAURENT
Από πηγή προσκείμενη στο κόμμα των Ρεπουμπλικανών έγινε εξάλλου γνωστό ότι ο κ. Φιγιόν είχε διαβουλεύσεις με στελέχη του κόμματος, αφού ακύρωσε την επίσκεψή του στη γεωργική έκθεση του Παρισιού.
Δημοσιογράφος του γαλλικού ερευνητικού ιστοτόπου Mediapart δήλωσε ότι η πληροφορία του περί σύλληψης της συζύγου του υποψηφίου προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν, προκειμένου να ανακριθεί για τη φερόμενη ως αργομισθία της στο γαλλικό κοινοβούλιο και σε γαλλικό περιοδικό, διαψεύσθηκε από δικαστική πηγή.
Ο δημοσιογράφος Μισέλ Ντελεάν, ο οποίος είχε αναφέρει αρχικά μέσω του Twitter ότι η Πενελόπ Φιγιόν ανακρίνεται σχετικά με κατηγορίες σε βάρος της για αργομισθία, δημοσιοποίησε αργότερα στο Twitter μια διόρθωση, στην οποία αναφέρει πως η πληροφορία του διαψεύσθηκε από δικαστική πηγή.
Όπως έγινε γνωστό από πηγή προσκείμενη στον Αλέν Ζιπέ, βασικό αντίπαλο του κ. Φιγιόν στις προκριματικές εκλογές της Κεντροδεξιάς, ο κ. Ζιπέ θα βρίσκεται στο πλευρό του Φρανσουά Φιγιόν στη 1 μετά το μεσημέρι, όταν ο τελευταίος θα προβεί σε δηλώσεις.
«Μίλησαν τηλεφωνικά το πρωί. Θα συναντηθούν ή μπορεί να το έκαναν ήδη. Ο Αλέν Ζιπέ θα είναι παρών κατά τη δήλωση του Φρανσουά Φιγιόν προς τον Τύπο, αλλά δεν θα μιλήσει ο ίδιος», δήλωσε η πηγή.
Από πηγή προσκείμενη στο κόμμα των Ρεπουμπλικανών έγινε εξάλλου γνωστό ότι ο κ. Φιγιόν είχε διαβουλεύσεις με στελέχη του κόμματος, αφού ακύρωσε την επίσκεψή του στη γεωργική έκθεση του Παρισιού. 

Τετάρτη, 01 Μαρτίου 2017
naftemporiki.gr
 

«Υπό κράτηση» η σύζυγος Φιγιόν

Προς κατάρρευση η προεδρική του καμπάνια;

REUTERS/PASCAL ROSSIGNOL
Υπό κράτηση φέρεται να βρίσκεται η σύζυγος του υποψηφίου προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν, Πενελόπ, για τις κατηγορίες περί αργομισθίας της στο γαλλικό κοινοβούλιο, αλλά και σε λογοτεχνικό περιοδικό, σύμφωνα με τον ιστότοπο mediapart.fr και το πρακτορείο Bloomberg.
O πρώην πρωθυπουργός και νυν υποψήφιος πρόεδρος της Γαλλίας με τη σημαία της Κεντροδεξιάς ανέβαλε αιφνιδίως την Τετάρτη το πρωί σημαντική εκδήλωση της προεκλογικής εκστρατείας του, σε μία κίνηση η οποία θεωρείται ότι σηματοδοτεί κατάρρευση της καμπάνιας του για το ύπατο αξίωμα του γαλλικού κράτους.
Ο κ. Φιγιόν, ο οποίος ηγείται άτυπα του κόμματος των Ρεπουμπλικανών μέχρι τις προεδρικές εκλογές, φέρεται, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, να έχει ήδη καλέσει σε συναντήσεις κορυφαία στελέχη της γαλλικής Κεντροδεξιάς, γεγονός που ενισχύει τις φήμες για αποχώρησή του από την προεκλογική κούρσα.
Η ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας του Φρανσουά Φιγιόν δεν γνωστοποίησε τους λόγους για την απόφασή του να αναβάλει την επίσκεψή του στην ετήσια γεωργική έκθεση του Παρισιού, η οποία θεωρείται σημαντικός σταθμός της προεκλογικής εκστρατείας των προεδρικών υποψηφίων.
Ο υποψήφιος της Κεντροδεξιάς αναμένεται να προβεί σε δηλώσεις περίπου στη 1 μ.μ. (ώρα Ελλάδος).
Νωρίτερα το πρωί, ο κ. Φιγιόν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρώην πρωθυπουργό της Γαλλίας και βασικό ανθυποψήφιό του για το χρίσμα της Κεντροδεξιάς τον Νοέμβριο, Αλέν Ζιπέ.

Τετάρτη, 01 Μαρτίου 2017
naftemporiki.gr
Το Βερολίνο θα διευκολύνει ένταξη στο QE
Ετοιμη να κάνει ό,τι χρειάζεται προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση και να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι η κυβέρνηση θα συμφωνήσει προηγουμένως στο πακέτο των περικοπών συντάξεων και αφορολογήτου, ύψους 2% του ΑΕΠ περίπου, φέρεται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ» η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κ. Μέρκελ, παίρνοντας την πρωτοβουλία των κινήσεων του Βερολίνου, συναντήθηκε για τον σκοπό αυτό με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, στον οποίο και διαμήνυσε τη βούλησή της να δοθεί στην Ελλάδα το κίνητρο του QE.
Στο πλαίσιο αυτό, η Γερμανίδα καγκελάριος προτίθεται, κατά τις πληροφορίες, να κινηθεί αψηφώντας τις αντιρρήσεις του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ώστε να υπάρξει κάποια σαφέστερη περιγραφή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, μόλις η κυβέρνηση συμφωνήσει στο πακέτο των μέτρων που ζητάει το ΔΝΤ και διαπραγματεύεται από χθες με τους θεσμούς στο Χίλτον.
Τόσο ο Μάριο Ντράγκι, όσο και το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ έχουν καταστήσει σαφές...

Tο σκίτσο του Κώστα Γρηγοριάδη...

                                                                                  ...από τήν   ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Αιδώς αχρείοι!

Αναίσχυντοι
Ο Αλέξης Τσίπρας
«Ξέρετε, η γερμανική γλώσσα έχει μία λέξη 
που είναι αμετάφραστη στα ελληνικά» 
| AP Photo/Markus Schreiber
28.02.2017
Αναντίρρητα διαθέτουμε πολιτικούς που μας αξίζουν. Κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν των ψηφοφόρων. Οπως εμείς δεν φταίμε ποτέ για τίποτα και υποδεικνύουμε ως υπεύθυνους και για το παραμικρό πάντοτε τους άλλους, έτσι κι εκείνοι αυτοθαυμάζονται διαρκώς, θεωρώντας ότι σώζουν ανέξοδα τον τόπο και παρουσιάζουν υπόλογους για όλα τα δεινά –ποιους άραγε;– τους αντιπάλους τους. Αντιγράφω μοτ α μο αποστροφή από την αγόρευση του ΘΑλέξη την Παρασκευή στη Βουλή: «Ξέρετε, η γερμανική γλώσσα έχει μία λέξη που είναι αμετάφραστη στα ελληνικά».
Ιδεάζομαι πως εννοούσε προφανώς ότι τα καθ’ ημάς λεξικά δεν περιέχουν αντίστοιχο λήμμα και όχι ότι βαρέθηκε να το ερμηνεύσει ο δραγουμάνος. Ας είναι! Συνέχισε, πάντως, ακάθεκτος σε σόλοικα ελληνογερμανικά: «Λέγεται “φρέντζνταμ” (σ.σ. fremdscham) και σημαίνει ντροπή για κάτι που κάνει κάποιος άλλος. Εγώ θέλω μ’ αυτή τη γερμανική λέξη να αποδώσω το συναίσθημα που εγώ αισθάνομαι για τη στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Βερολίνο λίγο πριν κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Και αισθάνομαι ντροπή διότι στο τέλος της ημέρας είναι μία στάση αντιπατριωτική».
Διαπιστώνω εντρυφώντας στον Δημητράκο πως η λεξικογραφία μας περιγράφει με πλήθος συνώνυμα το ουσιαστικό αιδώς και το ρήμα αιδούμαι. Για να τα συναισθανθείς πρέπει να ’χεις τσίπα. Ο Τσίπρας, προτού καταφύγει στα κιτάπια των αλλοφύλων, θα μπορούσε να πει ότι πέφτουν τα μούτρα του επειδή έταξε λαγούς με πετραχήλια προκειμένου να εκλεγεί τον Ιανουάριο του 2015. Πως ονειδίζεται ενθυμούμενος τους ζουρνάδες και τα νταούλια που θα βαρούσε τάχα μου για να χορεύουν τσάμικο οι αγορές.
Ωσαύτως να παραδεχτεί ότι ρίχνει τα μάτια στο έδαφος για την ανερμάτιστη διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου, πως καταισχύνεται διότι μετέτρεψε σε «ναι» το ηχηρό «όχι» του δημοψηφίσματος και ρεζιλεύεται από την υπογραφή του τρίτου Mνημονίου. Να ομολογήσει ευθαρσώς ότι ερυθριά για το ξεθώριασμα των κόκκινων γραμμών, συστέλλεται για τη μεταμφίεση του παράλληλου προγράμματος στο συντομότερο ανέκδοτο και εξευτελίζεται με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική που ασκεί εναντίον των αδυνάτων.
Σφυρίζει αδιάφορα, μολαταύτα, στον πλούτο της ελληνικής και αναζητεί συμμάχους σε ξένες γλώσσες, για τις επιδόσεις του στις οποίες ουδόλως φημίζεται. Τα ίδια κι απαράλλαχτα πράττει κι ο Κούλης, δεν αναφέρω επώνυμο καθότι προληπτικός. Διατείνεται ότι κατά την υπουργική του θητεία άγγιξε οπωσούν την τελειότητα. Κομπάζει περί τα επιτεύγματα των Σαμαροβενιζέλων και αξιώνει μονότονα προσφυγή στην κάλπη. Η αυτοκριτική, έστω και κάλπικη, τον απωθεί. Με τρομάζει το ότι η πλειονότητα του πόπολου θα τους ξαναπροτιμήσει χωρίς να κοκκινίσει. Αιδώς αχρείοι! 

από τήν   ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
                                 efsyn.gr

Γιατί το Spiegel θεωρεί ότι η Ιταλία είναι μεγαλύτερο πρόβλημα για την ευρωζώνη από την Ελλάδα


Αυτό εκτιμά το γερμανικό περιοδικό Spiegel, σε ανάλυσή του, κατά την οποία σκιαγραφεί την κατάσταση στις «έξι χώρες της κρίσης», όπως λέει χαρακτηριστικά. Πρόκειται για τις χώρες του Νότου. Την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Κύπρο. 
«Ολοένα συχνότερα διαβάζουμε πρωτοσέλιδους τίτλους όπως: ‘Φόβοι για νέα ευρωκρίση’ (Handelsblatt) ή ‘Οι επενδυτές ανήσυχοι για νέο ξέσπασμα της ευρωκρίσης’ (FAZ). Πόσο πιθανή είναι ωστόσο μια αναζωπύρωση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη;
Μια ματιά στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου δείχνει ότι πολλά έχουν βελτιωθεί. Όμως σε χώρες όπως η Ελλάδα δεν έχουν λυθεί ακόμη όλα τα ανοιχτά ζητήματα. Την ίδια στιγμή όμως τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στην ιταλική οικονομία, η διάσωση της οποίας θα ξεπερνούσε τις δυνατότητες των ευρωπαίων εταίρων. Ας δούμε όμως μία - μία τις χώρες της κρίσης:

Την παραπομπή σε δίκη 11 ατόμων για την υπόθεση των «Απάτσι», προτείνει ο εισαγγελέας

Tην παραπομπή σε δίκη έντεκα ατόμων, μεταξύ των οποίων ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος και ο πρώην γ.γ. του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Σπύρος Τραυλός, ζητά ο εισαγγελέας Εφετών Σ. Λογοθέτης.
Η υπόθεση αφορά την σύμβαση προμήθειας των ελικοπτέρων «Απάτσι» έναντι 594 εκατ. δολαρίων, η οποία σύμφωνα με την έρευνα των εισαγγελέων διαφθοράς, έγινε κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας και των Κατευθυντήριων Οδηγιών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με αποτέλεσμα την μεγάλη οικονομική ζημιά του ελληνικού δημοσίου.
Πρόκειται ειδικότερα για τη Σύμβαση Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων 22/2003, τα οποία απορρέουν από την Κύρια Σύμβαση Προμήθειας των 12 επιθετικών ελικοπτέρων τύπου AH-64D Apache από την εταιρεία Boeing.
Μεταξύ των προσώπων για τα οποία ο εισαγγελικός λειτουργός εισηγείται παραπομπή στο ακροατήριο είναι ο πρώην Γενικός Γραμματέας Οικονομικού Σχεδιασμού και Αμυντικών Επενδύσεων Σπύρος Τραυλός, πρώην υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και ο επιχειρηματίας, Θωμάς Λιακουνάκος.
Με την ίδια πρόταση ο Σ. Λογοθέτης ζητά να απαλλαχθεί ένας από τους αρχικώς κατηγορούμενους, καθώς και να παύσει η ποινική δίωξη για ακόμη έναν, λόγω θανάτου.
Τα αδικήματα που τους αποδίδονται κατά περίσταση αφορούν απιστία σχετική με την υπηρεσία, υπό τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου καθώς και ηθική αυτουργία κατά συρροή στην πιο πάνω πράξη. 

Αυτό είναι το ΔΣ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος...

Πρόεδρος ο Γιώργος Κιμούλης...


Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του «Κέντρου Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος», εξέλεξε σήμερα η τακτική γενική συνέλευση. Το διοικητικό συμβούλιο απαρτίζεται από επτά μέλη.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση «τα μέλη αυτά ορίσθηκαν, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 3 παρ. 2.4 του ν. 3785/2009 (Α' 138), από το Ελληνικό Δημόσιο. Ένα από τα μέλη ορίσθηκε καθ' υπόδειξη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (Ε.Λ.Σ.) και ένα καθ' υπόδειξη της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (Ε.Β.Ε.), ενώ ως μέλος ορίσθηκε, ex officio, και ο Δήμαρχος Καλλιθέας Αττικής».

Το διοικητικό συμβούλιο απαρτίζουν οι:

Γιώργος Κιμούλης – Πρόεδρος
Νίκος Μανωλόπουλος- Διευθύνων Σύμβουλος
Ματίνα Στέα – Μέλος
Ανδρέας Νοταράς -Μέλος
Δημήτρης Κάρναβος -Μέλος-Δήμαρχος Καλλιθέας
Γιώργος Κουμεντάκης -Μέλος- Εκπρόσωπος Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Δημήτρης Δημητρόπουλος -Μέλος- Εκπρόσωπος Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδας
   
(Ακολουθούν τά βιογραφικά τών μελών τού Δ.Σ.)

Το πανηγυριώτικο κλίμα μετά το Eurogroup



Κώστας Καλλίτσης ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΛΙΤΣΗΣ
 Μετά το Eurogroup της Δευτέρας, η κυβερνητική ηγεσία καλλιεργεί ένα πανηγυριώτικο κλίμα απόλυτα ταιριαστό με τον Καρνάβαλο και απολύτως ασύμβατο με την πραγματικότητα, την κρισιμότητα των καιρών και τα καθήκοντά της.
Με ηχηρές δηλώσεις, υπουργοί διαλαλούν ότι «η εποχή των θυσιών έχει τελειώσει», η κρίση είναι παρελθόν, «φεύγουμε απ’ τα μνημόνια, αλλάζουμε εποχή». Και από το Μέγαρο Μαξίμου δίνουν τον τόνο, εκδίδοντας ανακοινώσεις με ευτελέστατο ή/και ψευδές προπαγανδιστικό περιεχόμενο, που ίσως δυσχεράνουν τη χώρα στις διαπραγματεύσεις που αρχίζουν την Τρίτη. Οταν, για παράδειγμα (ως μαθητές του Βαρουφάκη), εκθέτουν πρόσωπα του Eurogroup ή παρουσιάζουν κάποιες πρώιμες συζητήσεις ως αποφάσεις, δήθεν, και ως περιφανείς νίκες της «πολιτικής διαπραγμάτευσης».
Και είναι ενδιαφέρον ότι αυτά και άλλα παρόμοια, τα λένε υπουργοί που δεν έχουν σχέση με τις διαπραγματεύσεις. Δεν μετέχουν σε αυτές, αποφεύγουν να μετέχουν στην πρακτική προετοιμασία της ελληνικής πλευράς (ώστε να διατηρούν το προνόμιο να λένε εκ των υστέρων «τι έπρεπε να γίνει» και «ελεύθερα» να κρίνουν τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης και, ειδικά, τους υπουργούς που κάνουν την διαπραγμάτευση...) και δεν κατανοούν ούτε τους κανόνες διεξαγωγής της διαπραγμάτευσης (εξ ου και οι συνήθεις ανοησίες περί «τεχνικής» και περί «πολιτικής» διαπραγμάτευσης). Αλλά, σε αντίθεση με τους διαπραγματευτές, όλοι αυτοί οι κύριοι εμβριθώς μελετούν (μόνο) τις δημοσκοπήσεις και αμετακλήτως (αγνοώντας το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο...) αποφαίνονται ποιοι φόροι και πόσο πρέπει ανυπερθέτως να μειωθούν το 2019...