Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Ποια διόρισε ο Βρούτσης?...





Σε λογική εκλογών,  κινούνται αρκετοί υπουργοί της κυβέρνησης.
 Χαρακτηριστική περίπτωση ο Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, διόρισε πρόσφατα στο υπουργείο του, μια...
«γαλάζια» υποψήφια στις Κυκλάδες, όπου ο ίδιος εκλέγεται.
Oπως διαβάζουμε στο parapolitika.gr:

Πρόκειται για την κυρία Βαρβάρα Μανέτα, η οποία ήταν υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές με τον συνδυασμό «Μπροστά για το Αιγαίο» του Γιώργου Χατζημάρκου. Βέβαια, η κυρία Μανέτα είναι αξιόλογη επιστήμων, αφού είναι τελειόφοιτη της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Derby (University of Derby) και μιλά αγγλικά και γερμανικά. Ωστόσο, αυτό που μέτρησε φαίνεται πως ήταν το γεγονός ότι η οικογένειά της έχει μεγάλη επιρροή στην Πάρο, αφού η γιαγιά της υπήρξε επί σειράν ετών πρόεδρος της Κοινότητας Αντιπάρου.

Τι θα γίνει αν βγούμε στις αγορές ...



...και μετά ξαναζητήσουμε στήριξη;

O Φίλιππος Σαχινίδης, ξέρει κάτι παραπάνω...
Σαφή μηνύματα στην κυβέρνηση στέλνει ο Φίλιππος Σαχινίδης, που ως υπουργός Οικονομικών σε μία πολύ κρίσιμη για την χώρα περίοδο, ξέρει πιθανότατα κάτι παραπάνω...

«Αναρωτήθηκε κανείς, τι θα συμβεί στην...

οικονομία και στο πολιτικό σύστημα αν η χώρα βγει για κάποιο διάστημα στις αγορές και μετά υποχρεωθεί να αναζητήσει εκ νέου στήριξη από θεσμικούς δανειστές;», διερωτάται. Σε περίπτωση, πάντως που το ερώτημα δεν έχει απασχολήσει το Μέγαρο Μαξίμου, προειδοποιεί ότι από το μνημόνιο πρέπει να βγούμε επειδή θα πείσουμε ότι μπορούμε να βγούμε γιατί «αν δώσουμε την εντύπωση ότι θέλουμε να βγούμε επειδή απλά βολεύει πολιτικά, θα έχουμε τεράστιο οικονομικό κόστος».

Παραθέτει δε τις αναγκαίες προϋποθέσεις για μία βιώσιμη έξοδο στις αγορές, ξεκαθαρίζοντας ότι είναι αναγκαίο να εξασφαλιστεί ότι η αποχώρηση των θεσμικών πιστωτών θα γίνει συναινετικά, θα υπάρξει μία προληπτική πιστωτική γραμμή μέσω των ευρωπαϊκών θεσμών, θα ληφθούν θετικές αποφάσεις για το χρέος, θα ελαχιστοποιηθούν οι δανειακές ανάγκες των επόμενων ετών και θα εξασφαλιστούν τα προβλεπόμενα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις.


matrix24.gr

Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. τακτοποίησε παράτυπα τον γιο του



Ρουσφέτι με αποδέκτη τον γιο του φέρεται να έκανε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. αντιστράτηγος Δημήτριος Τσακνάκης, που παραβαίνοντας τους υπηρεσιακούς κανονισμούς τακτοποίησε τον αξιωματικό γιο του στην προνομιακή υπηρεσία των Εσωτερικών Υποθέσεων.



Σύμφωνα με τον κανονισμό τα άτομα που μετατίθενται στην συγκεκριμένη υπηρεσία, θα πρέπει:
  • Α. Να διακρίνονται για την αποδοτικότητα, την αποτελεσματικότητα, το ήθος, τη διαγωγή, την υπευθυνότητα και αποφασιστικότητά τους.
  • Β. Κατά τη διάρκεια των 5 τελευταίων ετών να έχουν αξιολογηθεί με τον γενικό χαρακτηρισμό «εξαίρετος» και να έχουν κριθεί ευμενώς από τα αρμόδια συμβούλια κρίσεων, ενώ από τους διαθέτοντες tsaknakis-arxigos-el.as.τα ανωτέρω προσόντα προτιμώνται ιδίως όσοι έχουν διετή τουλάχιστον προϋπηρεσία σε υπηρεσία ασφαλείας.
  • Γ. Δεν επιτρέπεται να μετατεθεί ή να υπηρετεί στην ΥΕΥ αστυνομικός ο οποίος έχει υπηρετήσει ή υπηρετεί στο γραφείο του αρχηγού ή των εν ενεργεία προϊσταμένων κλάδων του υπουργείου Δημόσιας Τάξης (σ.σ.: πόσο μάλλον ο ίδιος ο γιος του αρχηγού).
Σύμφωνα με τις καταγγελίες των συνδικαλιστών της ΕΛ.ΑΣ., ο γιος του κ. Τσακνάκη, νεαρός υπαστυνόμος, αποφοίτησε από τη Σχολή Αξιωματικών στις 10/7/2012 και αρχικά τοποθετήθηκε στο Τμήμα Ασφαλείας Συντάγματος στην Αθήνα. Στις 20/3/2013, δηλαδή μόλις 8 μήνες από την ένταξή του στην ενεργό υπηρεσία, μετατέθηκε στην ΥΕΥ Βόρειας Ελλάδας, στη Θεσσαλονίκη, που είναι και ο τόπος καταγωγής του.
Τα γεγονότα αυτά αποδεικνύουν πρώτα από όλα ότι η μετάθεση του έγινε χωρίς να έχει συμπληρωθεί η κατά νόμο απαιτούμενη 5ετία πραγματικής υπηρεσίας, ούτως ώστε να έχει προλάβει να κριθεί ως «εξαίρετος» από τα αρμόδια συμβούλια κρίσεων. Όπως τονίζουν δε οι συνδικαλιστές η υπηρεσία των μόλις 8 μηνών, είναι διάστημα προφανώς ανεπαρκές για να κριθούν η αποδοτικότητα, η ικανότητα και η επάρκειά του, όπως απαιτεί η συγκεκριμένη υπηρεσία. Κατ' αυτόν τον τρόπο, φαίνεται ότι παραβιάστηκε ευθέως ο νόμος 2713/99 προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα προσωπικά συμφέροντα του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. και του γιου του, καταγγέλουν.
tvxs.gr

Die Welt: Τα όνειρα Σαμαρά τινάχτηκαν στον αέρα...





Η εφημερίδα die Welt επαναφέρει τους γερμανούς αναγνώστες σήμερα στα προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας και τις «αθεράπευτες» ακόμη πληγές της ελληνική οικονομίας. «Τέλος της προηγούμενης εβδομάδας τινάχτηκαν όνειρα στον αέρα», γράφει χαρακτηριστικά ο ...
αρθογράφος της. «Όχι μόνο, αλλά κυρίως του Αντώνη Σαμαρά. Ο έλληνας πρωθυπουργός ήλπιζε ότι στο τέλος του χρόνου θα εκδίωκε από τη χώρα την τρόικα αλλά κυρίως το μισητό ΔΝΤ. Αλλά οι αναταράξεις στα χρηματιστήρια τον ‘προσγείωσαν’. Τα επιτόκια εκτινάχθηκαν σε απαγορευτικά ύψη για τη χρηματοδότηση του χρέους. Ο Σαμαράς δεν ήταν φυσικά ο μοναδικός που παρατήρησε πώς διαμορφώνονταν η κατάσταση, αλλά σε κανέναν άλλο τα σημάδια δεν ήταν πιο φανερά».
Και ο σχολιαστής υπογραμμίζει: «Επρόκειτο για προειδοποιητική βολή προς τους Ευρωπαίους, που δεν εκμεταλλεύτηκαν τις ήρεμες περιόδους για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Η ευρωκρίση μοιάζει με ενεργό ηφαίστειο, το οποίο δεν έχει ακόμη εκραγεί, αλλά βγάζει λάβα. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι διευκρίνισε το τελευταίο διάστημα με πολλούς τρόπους ότι με την πολιτική του θέλει να αγοράσει χρόνο, αλλά μόνος του δεν είναι σε θέσει να τραβήξει την ευρωζώνη από το βούρκο».

Ο Τζον, ο ψόφιος γάιδαρος και oι «αγορές» ...

 

Το ανέκδοτο που κυκλοφορεί στους κύκλους των χρηματιστών...
 Ο Τζον πήγε στο Τέξας και αγόρασε από ένα αγρότη ένα γάιδαρο, έναντι του ποσού των 100 δολαρίων.
Ο αγρότης συμφώνησε να...

τον παραδώσει την άλλη μέρα.
Την επομένη ημέρα ο αγρότης του λέει: «Συγγνώμη αλλά έχω άσχημα νέα, ο γάιδαρος ψόφησε».
Ο Τζον απάντησε: «Δεν πειράζει, δώσε τα λεφτά μου πίσω».
Ο αγρότης του λέει: «Δεν μπορώ να το κάνω, γιατί ήδη τα έχω ξοδέψει».
Ο Τζον δεν τα χάνει: «Εντάξει, τότε δώσε μου τον ψόφιο γάιδαρο».
Ο αγρότης απορεί: «Τι θα τον κάνεις;» και ο Τζον απαντάει: «Θα τον βάλω σε λοταρία».
Ο αγρότης, με μια δόση ειρωνείας: «Δεν μπορείς να βγάλεις σε λοταρία ένα ψόφιο γάιδαρο»..
Ο Τζον, όμως, επιμένει: «Φυσικά και μπορώ, απλά δεν θα πω σε κανέναν ότι ο γάιδαρος είναι ψόφιος».
Ένα μήνα αργότερα ο αγρότης συναντάει τον Τζον και τον ρωτάει: « Τι έγινε με τον ψόφιο γάιδαρο;».
Ο Τζον απαντάει: «Τον έβγαλα σε λοταρία και πούλησα 500 λαχνούς, προς 2 δολάρια τον ένα, και έτσι κέρδισα 998 δολάρια».
Απορεί ο αγρότης: «Καλά κανένας δεν παραπονέθηκε;».
Και ο Τζον απαντάει: «Μόνο ο τύπος που τον κέρδισε, και για να μην φωνάζει, του έδωσα πίσω τα δύο δολάρια».
Ο Τζον προσελήφθη και εργάζεται στη… GOLDMAN SACHS.
Το ανέκδοτο αυτό κυκλοφορεί στους κύκλους των χρηματιστών, περιέχεται στο βιβλίο «Η τράπεζα» του Μαρκ Ρος και το θυμηθήκαμε εξαιτίας των «αγορών» που ξαναχτύπησαν… 
 imerodromos

Van Rompuy: Ο Παπανδρέου δεν έφταιγε για το χάος, η Ελλάδα έλεγε ψέματα στο παρελθόν



Με απόλυτο τρόπο δικαιώνει τον Γιώργο Παπανδρέου ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι στο βιβλίο του για την ευρωπαϊκή κρίση, χρεώνοντας στην εποχή Καραμανλή τη χρεοκοπία της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του ΒΗΜΑτος, στο βιβλίο τονίζονται τα εξής:

-Η Ελλάδα βρισκόταν στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Μετά από εντυπωσιακές αποκαλύψεις για ψευδή στατιστικά στοιχεία κατά το παρελθόν, και με το επίσημο δημόσιο έλλειμμα της να φτάνει τώρα σχεδόν το 15%, οι αγορές έχαναν την εμπιστοσύνη τους στην ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να τιμήσει τις υποχρεώσεις της.

-Ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου -που δεν ήταν υπεύθυνος για το χάος- μου είχε ήδη ξεκαθαρίσει την προηγούμενη μέρα από τηλεφώνου ότι χρειαζόταν μια κίνηση εμπιστοσύνης για να καθησυχάσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Θυμίζω ότι στην Ελλάδα κάποιοι έκαναν καριέρες υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου αλλοίωσε τα νούμερα του ελλείμματος. Θυμίζω επίσης ότι τα ελληνικά ΜΜΕ είχαν σπεύσει να διαστρεβλώσουν το περιεχόμενο του βιβλίου του Βαν Ρομπέι.

Δεν πειράζει όμως, έχει ο καιρός γυρίσματα.
parapolitiki.com

Έλεος, πονάνε τα μυαλά μας

4+1 σκόρπια σχόλια για μερικές κακές συνήθειες των ελληνικών ΜΜΕ


Αν και η ποιότητα των ελληνικών ΜΜΕ είναι αναμφισβήτητη λόγω του υψηλού πνευματικού κεφαλαίου των ιδιοκτητών τους και της υψηλής μόρφωσης των εργαζόμενων τους, συγκέντρωσα σε αυτή την ανάρτηση κάποια σχόλια για αυτά που μας προσφέρουν.
Να μερικές σκόρπιες παρατηρήσεις μου για τα ελληνικά ΜΜΕ:
1. Όταν ένας δημοσιογράφος πάει σε μια γειτονιά της Αθήνας για πρώτη φορά στη ζωή του και πέφτει πάνω σε τρεις νέες καφετέριες με ακατανόητα ξενικά ονόματα, αυτό δεν δικαιολογεί τίτλο ρεπορτάζ «Η αναγέννηση της Χ γειτονιάς», «δημιουργία στα χρόνια της κρίσης» και επίλογο «κάτι αλλάζει στην Αθήνα». .
2. Όταν κράζεις όσους αντιγράφουν τα θέματα σου στην Ελλάδα χωρίς νά αναφέρουν την πηγή, καλό θα ήταν να μην κάνεις κι εσύ το ίδιο με τα ξένα ΜΜΕ.
3. Στα αφιερώματα για τις start-up επιχειρήσεις, το κρίσιμο δεν είναι ότι...ιδρύθηκαν. Το κρίσιμο είναι πόσους πραγματικούς εργαζόμενους απασχολούν, πόσους πελάτες έχουν βρει, τι είδους χρηματοδότηση έχουν εξασφαλίσει και κυρίως που είναι η νομική και φορολογική έδρα τους.
4. Χρυσός κανόνας: Οι περισσότεροι σοβαροί start-up επιχειρηματίες δουλεύουν αθόρυβα στα γραφεία τους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Δεν δίνουν συνεντεύξεις σε κάθε πιθανό και απίθανο «εναλλακτικό» μέσο.
Και κάτι τελευταίο, ξέρω θα σοκάρω πολλούς αλλά πρέπει να το βγάλω από μέσα μου:
+1. Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα. Αθήνα δεν είναι μόνο το Κέντρο.
Υ.Γ H γάτα της φωτογραφίας δεν έχει κάποια σχέση με το κείμενο, αυξάνει απλώς τα κλικ. Το ίδιο και το να γράφεις «4+1» αντί για «5».
parapolitiki.com

Τι το θέλουμε τελικά το ευρώ;


Την ώρα που οι περισπούδαστοι αναλυτές των τηλεοπτικών παραθύρων θεωρούν ότι το βασικό πρόβλημα της χώρας είναι η έλλειψη συναίνεσης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, επιμένω ότι το αληθινό πρόβλημα είναι η συναίνεση Νέας Δημοκρατίας-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ στο ότι τίποτα δεν χρειάζεται να αλλάξει σε αυτή τη χώρα.
Αν έχουμε αποφασίσει λοιπόν ότι ο ιδανικός προορισμός της σημερινής Ελλάδας είναι η Ελλάδα πριν το 2009, νομίζω ότι αξίζει να σκεφτούμε πάρα πολύ σοβαρά αν τον στόχο αυτόν τον υπηρετεί καλύτερα το ευρώ ή η δραχμή.
Το πολιτικό μας σύστημα είναι ήδη επιπέδου τριτοκοσμικής χώρας, το ίδιοι και οι θεσμοί μας. Αν επίσης αναλογιστούμε ποιοι επιχειρηματίες έχουν αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια και που κατέληξαν αυτοί που αναδείχθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, πάλι θα διαπιστώσουμε ότι ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας μόνο Ευρώπη δεν θυμίζει.

Αν λοιπόν επιμένουμε ότι τίποτα δεν χρειάζεται να αλλάξει, αν πιστεύουμε ότι υπάρχει τρόπος να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη με προνομιακά χαλαρότερη επιτήρηση από τις υπόλοιπες χώρες κι αν θεωρούμε δίκαιο το να δανειζόμαστε στο όνομα των επόμενων γενεών μόνο για να καλύπτουμε το κόστος ενός μη βιώσιμου ασφαλιστικού συστήματος κι ενός δυσλειτουργικού Δημοσίου, τότε κακώς έχουμε αναμειχθεί στην περιπέτεια του ευρώ.

Τα γαλατικά χωριά δεν συμμετέχουν σε νομισματικές ενώσεις. Δεν έχει νόημα να μένεις στην Α' Εθνική και να τρως 10 γκολ σε κάθε αγώνα και οι εξέδρες να αδειάζουν (μετανάστευση, απελπισία), μόνο και μόνο επειδή δεν επιτρέπεται να υποβιβαστείς.

Το κόστος της στασιμότητας είναι τεράστιο κι ας μην το βλέπουμε τώρα. Αν δεν θέλουμε να αλλάξουμε, ας βουλιάξουμε.

Y.Γ Μην κάνετε το λάθος να νομίσετε ότι αυτό είναι ένα άρθρο υπέρ της δραχμής.
parapolitiki.com

Φρούδες ελπίδες η απεμπλοκή από το ΔΝΤ...

Φρούδες ελπίδες η απεμπλοκή από το ΔΝΤΤη δυνατότητα να μετατεθούν για το 2015 τα ακανθώδη ζητήματα της τρέχουσας αξιολόγησης που σχετίζονται με...
το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και τις αλλαγές στο Δημόσιο, διαπραγματεύεται η Κυβέρνηση με την τρόϊκα στο πλαίσιο της συζήτησης για την προληπτική πιστωτική γραμμή.

Μέχρι στιγμής το ΔΝΤ δεν εμφανίζεται διατεθειμένο να εκταμιεύσει τη δόση των 3,6 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα εάν δεν ολοκληρωθεί ομαλά η αξιολόγηση και φέρεται να ζητά διασφαλίσεις από Ελλάδα και ΕΕ ότι όλα όσα έχουν προβλεφθεί στο Μνημόνιο θα εφαρμοσθούν.

Η ελληνική πλευρά θα επιθυμούσε να εντάξει πολλά από τα 400 εκκρεμή προαπαιτούμενα στο εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα συνοδεύσει την χορήγηση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής από την ΕΕ, ήτοι να τα μεταθέσει για μετά την προεδρική εκλογή .

Ωστόσο, για να αποδεχτεί το ΔΝΤ τη μετάθεση εφαρμογής των μέτρων του προγράμματος φέρεται να ζητά να διατηρήσει το χαρακτήρα του θεματοφύλακα στο νέο ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, ώστε να διασφαλίσει μεταξύ άλλων ότι τα δάνεια που έχει χορηγήσει στην Ελλάδα θα αποπληρωθούν κανονικά.

Αν και η ελληνική πλευρά ήθελε να απεμπλακεί από το ΔΝΤ, ωστόσο αυτό δεν φαίνεται ορατό στο κοντινό μέλλον. Κυρίως διότι τα υφιστάμενα μέσα χρηματοδότησης που παρέχει η ΕΕ μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (EMS) ως προληπτικές γραμμές πίστωσης περιλαμβάνουν και την παρουσία του ΔΝΤ.

Τόσο η «προληπτική πιστωτική γραμμή» PCCL (Precautionary conditioned credit line-) όσο και η «επαυξημένη πιστωτική γραμμή» ECCL (Enhanced conditions credit line) προβλέπουν νέο Μνημόνιο, τριμηνιαίες παρακολουθήσεις της χώρας, αλλά και συνδρομή του ΔΝΤ. Αυτές μάλιστα οι προϋποθέσεις τίθενται ανεξάρτητα από το εάν η χώρα θα εκταμιεύσει τα χρήματα ή όχι.

Εξ ανάγκης λοιπόν το προαναγγελθέν «διαζύγιο» με το ΔΝΤ ονοματίζεται πλέον «αλλαγή σχέσης» για να αποδειχθεί τελικά «αναγκαστική συμβίωση»...
newsbeast.gr

Με το βλέμμα στην Κρήτη...


Με το βλέμμα στην ...Κρήτη, είναι πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Όχι, δεν μιλάμε για...
τις εκλογές, μια και πάει καιρός από τότε που η Κρήτη θεωρείτο αδιαφιλονίκητο "κάστρο του ΠΑΣΟΚ" στις εθνικές κάλπες.

Απλά, για κάποιον ...ανεξήγητο λόγο, στο ΠΑΣΟΚ δείχνουν να ενδιαφέρονται πολύ –ή μήπως να αγωνιούν;- για την απήχηση που θα έχει η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στο Ηράκλειο, με αφορμή τα εγκαίνια και εκεί της έκθεσης ιστορικού υλικού του Ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου αυτή την εβδομάδα.

Τα μηνύματα που έρχονται πάντως, μιλούν για πολύ μεγάλη προσέλευση...
matrix24.gr

H Βερενίκη Φερνοφoρίδου καί τά ξυπνητήρια τού Τέλ-Αβίβ...

Ένα αφήγημα -de facto- φαιδρό

τού Δημήτρη Ν. Αγγελετάκη
  
Πρίν από λίγες μέρες έλαβα ένα τηλεφώνημα από τό Ισραήλ πού μέ υποχρέωνε νά φέρω σέ πέρας -επ' αμοιβή- γιά λογαριασμό  αγαπητού μου προσώπου, μία πολύ ενδιαφέρουσα καί εμπιστευτική αποστολή.

Έφυγα αμέσως -σέ συνθήκες άκρας μυστικότητας- γιά Αθήνα καί από 'κεί πήρα τήν πρώτη πτήση πού αναχωρούσε γιά Τέλ- Αβίβ. 
Θά σάς πώ δυό-τρία πράγματα, γιά νά μπείτε αμέσως στό νόημα, τά οποία είναι "κλειδιά" γιά τήν κατανόηση τού όλου σκηνικού καί τού εγχειρήματος πού επακολούθησε:
Η παιδική μου φίλη (τό αγαπητό πρόσωπο πού προείπα) μέ τό αρχαιοπρεπές ονοματεπώνυμο Βερενίκη Φερνοφoρίδου (Νίκη ή Βέρα γιά τούς κολλητούς) παντρεύτηκε σέ, σχετικά, μικρή ηλικία. Από έρωτα; Γιά χρήμα; Καί γιά τά δύο; Απέφευγε, πάντοτε, πολύ διπλωματικά νά απαντάει στίς σχετικές ερωτήσεις -τού οιουδήποτε αυθάδη- γιά οποιοδήποτε από τά τρία, αυτά,  ερωτήματα...
Οι φίλοι ξέραμε.
Ο σύζυγος, απ' τήν άλλη, ήταν εβραίος έμπορος ο οποίος κατείχε καί διηύθυνε, μέ πολύ ζήλο, μία αλυσίδα καταστημάτων μέ έτοιμα ενδύματα στό κέντρο τής Ισραηλινής πρωτεύουσας. Γιά δικούς του λόγους χαράματα σηκωνόταν, μεσάνυχτα επέστρεφε στό σπίτι. Από τήν εποχή πού ήταν νιόπαντρος. Δυσδιάκριτα, βλέπετε, τά όρια μεταξύ εμπορίου καί κανιβαλισμού συναισθημάτων όταν -αυτά τά "όρια"- ορίζονται εντός γαμηλίου πλαισίου...
Ούτω τής καταστάσεως δοθείσης : δέν πέρασε πολύς καιρός καί η Νίκη βαρέθηκε καί τόν εβραίο καί τό εμπόριο!  
Όμως : "Tό εμπόριο, κινητήριος μοχλός ζωής, επιβάλλει τάς ιδικάς του θελήσεις" λένε οι στίχοι τού Μάριου Ποντίκα στό γνωστό άσμα...
Έπρεπε νά κάνει -καί γι αυτό τό έκανε άπαξ τής ημέρας- ένα δίωρο πέρασμα από τό  γραφείο. Γιά τή γλωσσοφαγιά, γιά καμιά τζίφρα καί γιά τό "ξεστραβώνεσθαι".
Ενώ, λοιπόν, η Νίκη βαρέθηκε τό εβραϊκό εμπόριο, δέν βαρέθηκε τόν "ωρολογά" πού είχε γεμάτη τή βιτρίνα του ξυπνητήρια. Απέναντι, ακριβώς, από τά κεντρικά γραφεία τής αλυσίδας. 
Ο τελευταίος -πρόσωπο επιδέξια μυστηριώδες, απατηλό καί εμπορευόμενο τόν "χρόνο", όπως η πλειονότης τών "ομοτέχνων" του- είχε τό "χάρισμα" νά περνάει γιά αθώος στά μάτια απαυδισμένων κυριών πού προκειμένου νά ωφεληθούν "τά μέγιστα" - καί, κυρίως, γιά νά αγοράσουν "χρόνο"- τά βλέπανε όλα -χωρίς να τό πολυβασανίζουν-  όμορφα καί καλά... 

Ωστόσο η φίλη Βερενίκη -γατόνι ολκής- κάτι τέτοια τάπιανε στό φτερό καί έκανε, ποικιλοτρόπως, τό κορόϊδο μέχρι νά βρεί τήν άκρη ή  μέχρι "νά μάς τελειώσει" τό "άγος" καί νά τή "σκαπουλάρει" κατά τό δυνατόν φθηνότερα.

Μέ τό πού έφτασα, στό Τέλ- Αβίβ, μ' έβαλε κάτω καί μού εξήγησε πώς έχει τό "θέμα":
"Εσύ πού είσαι ο άνθρωπος μου, ρέ παμμέγιστε, μού λέει, μή νομίσεις, ούτε γιά μιά στιγμή, ότι σέ κουβάλησα τσάμπα τόσο δρόμο, από τού διαόλου τήν έδρα -άλλωστε θά πληρωθείς από τήν εταιρία- αλλά νά ξέρεις πάει νά μού στρίψει! Ένας χρόνος, κοντεύει, πούχω μπλέξει μαζί του καί δέν καταλαβαίνω από πού ζεί.
Εγώ λεφτά στό χέρι δέν τού δίνω.
Τά ξυπνητήρια πούχει στή βιτρίνα είναι από πέρσι τά ίδια. Ούτε πουλιώνται, ούτε φεύγουν, ούτε ανανεώνονται.
Οι πελάτες μπαίνουν στό μαγαζί του καί βγαίνουν χωρίς νά βαστάνε τίποτα. Τί πουλάει εκεί μέσα;
Ως εννοείς, σάν γυναίκα, είναι λεπτή η θέση μου. 
 Δέν μπορώ νά πάω νά ελέγξω. 
Ούτε νά στείλω όποιον νάναι γιά μιά τέτοια δουλειά! 
Δέν έχω καί έμπιστο πρόσωπο, εδώ. Καί νά εύρισκα κάποιον, ποτέ δέν έχεις σιγουριά... Θά μέ είχε στό χέρι. 
Γι αυτό σέ φώναξα, νά πάς εσύ νά κάνεις τόν πελάτη, πού δέν σέ ξέρει, μήπως καί καταλάβεις τί συμβαίνει; 
Γιατί εγώ μετά απ' όλα αυτά, τά περίεργα, έχω πάθει ...ζουρλαβιζόν"!


Η βιτρίνα μέ τά ξυπνητήρια
Ξεκίνησα, αμέσως, γιατί δέν είχα πολύ χρόνο στή διάθεση μου καί προχωρώντας κατά 'κεί ήμουν σίγουρος καί κατασταλαγμένος, όπως καί σείς, γιά τό τί πουλάει καί τί κρύβει τό "ρολογάδικο".  
Αλλά έπεσα έξω! Μάλιστα, μάλιστα! Έπεσα έξω!

Φθάνοντας, κοίταξα τή βιτρίνα πού φαίνεται στή φωτογραφία, σταμπάρισα τό πάνω αριστερά μαύρο ξυπνητήρι καί μπήκα μέσα όπου μέ υποδέχτηκε ο ρολογάς (ο διάλογος μεταφρασμένος στά Ελληνικά):
-Καλημέρα σας, τί επιθυμεί ο κύριος;
-Θά ήθελα τό μαύρο ξυπνητήρι πού είναι στό πάνω ράφι τής βιτρίνας.
-Ξέρετε κύριε, εδώ δέν πουλάμε ξυπνητήρια!
-Καί τί πουλάτε;
-Δέν πουλάμε τίποτα κύριε. Εδώ κάνουμε περιτομές!
-Καί, τότε, γιατί έχετε βάλει τά ξυπνητήρια στή βιτρίνα;
-Έ! Kάτι έπρεπε νά βάλουμε στή βιτρίνα, κύριε!

Δέν είχα άλλο χρόνο διαθέσιμο. Πήγα κατ' ευθείαν στό αεροδρόμιο καί -περιμένοντας στήν ουρά τού check in- έστειλα στή Βερενίκη, μέ e-mail, τά συμπεράσματα μου από τό χειροπιαστό καί εμφανές μέρος τής έρευνας. Ανειλημμένες υποχρεώσεις μέ ανάγκαζαν νά γυρίσω, πίσω, αυθημερόν.

Δέν είναι αποδείξιμο -γι αυτό καί δέν τό έγραψα στό report μου- αλλά θά τής τό πώ από τηλεφώνου : "O ρολογάς είναι στό payroll  τoύ εβραίου"!
Mόνον έτσι εξασφαλίζεται η ομαλή καί ελεγχόμενη ροή τών πραγμάτων, η οικιακή γαλήνη, η οικονομική ζωή τού τόπου καί, σέ τελευταία ανάλυση, η ηρεμία τών κατοίκων σέ μία πόλη -πού τά έχει τόσο πολύ ανάγκη- όπως τό Τέλ Αβίβ...

Kι όπως θάλεγε κι ο Sherlock Holmes σέ ανάλογη περίπτωση:
..."Elementary, My Dear Vereniki!  
Elementary..."

Δημήτρης Ν. Αγγελετάκης

Το brand name Βενιζέλος…

19.10.14

"Μετά τον Γεννηματά και τον Αυγερινό, μόνο ο Γρηγοράκος προσπαθεί για το ΕΣΥ"...

Υποψιάζομαι πια ότι το brand «Ευάγγελος Βενιζέλος» χρησιμοποιείται για την προώθηση κάποιου...
πρωτοποριακού πειράματος stand-up comedy. Είναι ο μόνος τρόπος να εξηγηθούν κάποια από αυτά που ξεστομίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Ελιά-Δημοκρατική Παράταξη.

Χθες, δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη:

Για να καλυφθούν τα κενά του ΕΟΠΥΥ και να λειτουργήσει επιτέλους στη χώρα ένα σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας που είναι οφειλή ιστορική του ΠΑΣΟΚ από το 1983. Γιατί από τότε που έγινε το ΕΣΥ ως νοσοκομειακό σύστημα συμπεριλαμβανομένων και των αγροτικών κυρίως και ημιαγροτικών Κέντρων Υγείας, δηλαδή πρακτικά από το 1983-’84 από την περίοδο του Παρασκευά Αυγερινού και του Γιώργου Γεννηματά και μετά υπάρχουν μόνο υποχωρήσεις στο σύστημα. Το σύστημα ήταν πάντα ημιτελές και τώρα είναι και γερασμένο και καταβάλλει ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, στον οποίο οφείλουμε και την ιδέα μιας εκδήλωσης και στη Θεσσαλονίκη για τα θέματα υγείας, καταβάλλει δραματικές προσπάθειες καθημερινές για την ανασυγκρότηση του νοσοκομειακού συστήματος, αλλά βεβαίως είναι πάρα πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν...

parapolitiki.com

Ο Γκεμπελίσκος Θωμόπουλος...

κρύβει δημοσκόπηση που δίνει διαφορά στο ΣΥΡΙΖΑ 7,5 μονάδες και παρουσιάζει μόνο εκείνη του Ψυχάρη, που δίνει τη διαφορά στο 3,9%…

Δοξάστε τους! Το «BBC» του Σαμαρά, με τους θλιβερούς Γκεμπελίσκους τύπου Θωμόπουλου. Ούτε την εποχή της ΥΕΝΕΔ, δεν γίνονταν αυτά.

Αποκρύπτουν – αν είναι δυνατόν - ακόμη και δημοσκοπήσεις, που…
δείχνουν το ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται με μεγάλη διαφορά και παρουσιάζουν άλλες, που προσπαθούν να κλείσουν την ψαλίδα.

Το δελτίο της ΝΕΡΙΤ στις 6 παρουσίασε μόνο τη δημοσκόπηση του «ΒΗΜΑτος της Κυριακής», που έδειχνε πρώτο κόμμα το ΣΥΡΙΖΑ, με διαφορά 3,9%, αγνοώντας τη δημοσκόπηση της «Καθημερινής» - που έγινε από το πανεπιστήμιο Αθηνών και έδειχνε τη διαφορά στις 7,5 μονάδες.

Αποσιώπησαν ακόμη την δημοσκόπηση των «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ», σύμφωνα με την οποία η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ ήταν στις 4,9 μονάδες.

Για να μην πούμε – πέραν των δημοσκοπήσεων – και για το εμετικό γλείψιμο που καθημερινά κάνουν απ’ τα δελτία οι άθλιοι αυτοί τύποι, στην κυβέρνηση!..
 

Bουλωμένο γράμμα διαβάζει...

Ο Σαμαράς δεν μπορεί να κρατηθεί στην εξουσία, διαπίστωσε στην εκπομπή του Γ. Παπαδάκη ο χέρι χέρι πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

Καλά...
βουλωμένο γράμμα διαβάζει ο μπαγάσας…

Μαρίνα Πετρούτσου (ΖΑΠ ΖΑΠ)
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 

Από τη σιγουριά στην αναδίπλωση...

Συνεχίζει να διαψεύδει τον ίδιο του τον εαυτό, ο Βαγγέλης Βενιζέλος και κάνει τους εναπομείναντες ψηφοφόρους του άλλοτε κραταιού κινήματος να αναρωτιούνται, ως πότε η...
αλαζονεία και η ανάγκη του για εξουσία θα τον κρατούν στην καρέκλα του προέδρου.

Μόλις στις 26 Σεπτεμβρίου από τη Νέα Υόρκη ο κ. Βενιζέλος, με απόλυτη σιγουριά και μεταδίδοντας αίσθηση άμεσων θετικών εξελίξεων, δημοσίως αναφερόταν στην ανάγκη «να φύγουμε» από το καθεστώς του Μνημονίου και της τρόικας, «γιατί τώρα μπορούμε πια να λύσουμε τα προβλήματά μας», ενώ χαρακτήριζε την παρουσία του ΔΝΤ «στην καρδιά της ευρωζώνης» κάτι έκτακτο και παροδικό, που «δεν μπορεί να συνεχίζεται επί μακρόν».

Υπό τα νέα δεδομένα και στην προσπάθειά του να αναδιπλωθεί, διασκεδάζοντας τις εντυπώσεις για το αποτυχημένο σχέδιο «στα τυφλά» που υιοθέτησε από κοινού με τον Αντώνη Σαμαρά, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έδειξε χθες να απορεί για τη σχετική συζήτηση που κορυφώθηκε την τελευταία εβδομάδα, με πρωτοβουλία του Μαξίμου, υποστηρίζοντας ότι ουδέποτε ειπώθηκε ότι η Αθήνα θα προβεί σε πρόωρες και μονομερείς κινήσεις «χωρίς εγγυήσεις και χωρίς ασφάλεια»...

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 

Ο φερετζές μιας κυβέρνησης «Μπαλαμουτίν»...

«Έτσι κι αλλιώς οι απρόσωπες και επιθετικές αγορές δεν ξεγελιούνται εύκολα από πολιτικάντικα τερτίπια»...

Τελικά, μάλλον είχε δίκιο ο συγγραφέας Σκότ Φιτζέραλντ όταν έγραφε ότι «η αισιοδοξία είναι η παρηγοριά μικρών ανθρώπων σε μεγάλες θέσεις». Ειδικά στην Ελλάδα το...
γνωμικό του ταιριάζει απόλυτα. Δεν πρόλαβε να αναπτερωθεί το εθνικό φρόνημα από την άφιξη της Αμάλ Αλαμουντίν στην Αθήνα και την ίδια στιγμή τα φιλόδοξα σενάρια επιτυχίας των κυβερνητικών “Αμάν Μπαλαμουτίν” αγκομαχούσαν στον ανήφορο του πανικού και της αγωνίας.

Διότι ναι μεν μόνοι μας και αναμεταξύ μας εμείς οι Έλληνες μπορούμε να κάνουμε με ομοψυχία θαύματα, αλλά όχι και παντού. Σαφώς και μπορούμε με τη βοήθεια της κυρίας Κλούνει να διεκδικήσουμε την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα, αλλά με την αρωγή οποιουδήποτε μπαλαμουτιού δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη πιστοληπτική διαβάθμιση της χώρας που παραμένει στα «σκουπίδια».

Ακριβώς εκεί σκοντάφτει με την προπέτεια της η κυβέρνηση. Βιάσθηκε να εκθειάσει στους ιθαγενείς την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος σταθεροποίησης, να διαλαλήσει την έξοδό της χώρας από την επιτήρηση και να διατυμπανίσει την αναζήτηση χρηματοδότησης από τις αγορές. Μόνο που τις τελευταίες δεν τις ρώτησε αν έχουν όρεξη να ακούσουν την ακατάσχετη αερολογία της. Πόσο μάλλον να κουβεντιάσουν τις στενές χρονικά εκλογικές της ανάγκες της και να στηρίξουν με ευαισθησία το αυθαίρετο μεταμνημονιακό της αφήγημα;..

Για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο του Βασίλη Πήλου πατήστε εδώ

Παρουσίαση βιβλίου τού ΑΝΤΩΝΗ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Οι εκδόσεις ΚΡΙΤΙΚΗ και το καφέ ΦΙΛΙΟΝ,
στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Φίλοι στο Φίλιον»,
σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου
του ΑΝΤΩΝΗ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ «Ο μεσολαβητής» (εκδόσεις Κριτική)
τη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014 και ώρα 8 μ.μ.,
Σκουφά 34, Κολωνάκι.


Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

ΚΩΣΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ζωγράφος - γλύπτης
ΕΦΗ ΠΥΡΠΑΣΟΥ, συγγραφέας, μεταφράστρια.

O ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑΣ θα διαβάσει αποσπάσματα
και θα συνομιλήσει με το κοινό.

Συντονίζει και προλογίζει ο υπεύθυνος της σειράς εκδηλώσεων ΘΕΜΗΣ ΡΟΔΑΜΙΤΗΣ.
Συμμετέχει η ΑΛΙΚΗ ΖΩΓΡΑΦΟΥ (ακορντεόν).

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Ο ιατρικός επισκέπτης Αριστείδης Μαλλιαγκάκης είναι άσχημος, πάμφτωχος και άτυχος, ύπαρξη στερημένη από γέννας. Ώσπου συναντά εκείνον τον μυστηριώδη, ιδιότροπο και κυκλοθυμικό, αλλά επιτέλους γενναιόδωρο, γέρο βοτανολόγο που κρύβει στο βαλιτσάκι του τον πιο σπουδαίο θησαυρό: ένα άγνωστο ελιξήριο, σπάνιο γέννημα της φύσης, που μπορεί να γιατρέψει ετοιμοθάνατους. Και γίνεται ο μεσολαβητής. Με το ελεύθερο, μάλιστα, να πουλάει τη θαυματουργή ουσία όσο ακριβά θέλει, κρατώντας τις εισπράξεις για τον εαυτό του!

Η συμφωνία έχει ήδη ολοκληρωθεί. Πλούτος, δύναμη και επιρροή δέχονται γρήγορα τον νέο άνδρα στη μεγάλη προστατευτική τους αγκαλιά... όμως, από την άλλη, κάτι μεταμορφωμένο σε σκιά καραδοκεί, ενόσω σταδιακά αυτός μεταμορφώνεται...

Ο συγγραφέας προσφέρει στον αναγνώστη ό,τι ακριβώς και ο απόκοσμος φυσιοδίφης στον μεσολαβητή ήρωά του: τα απαραίτητα εφόδια για να σωθεί, αλλά και να καταστραφεί. Εγχειρίδιο διαπλοκής, ή πραγματεία περί αθωότητας, ένα αποπνικτικά υποβλητικό κοινωνικο-ψυχολογικό, παράλληλα μεταφυσικό, θρίλερ, για την υπόθεση που άλλοι ονομάζουν συνείδηση και άλλοι ψυχή. Για την ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη... εν τέλει.

Εκδόσεις Κριτική
210 8212015

www.kritiki.gr

Η απορία του αδαούς

Ολοι οι βουλευτές φρίττουν και μόνο στο άκουσμα του ισχυρισμού ότι θα μπορούσαν ποτέ να εξαγορασθούν. Σύμπας ο πολιτικός κόσμος δονείται από ιερά αγανάκτηση και, καθώς διαρρηγνύει τα ιμάτιά του, διατρανώνει ότι δεν χρηματίζεται. Ωραία, εγώ τα δέχομαι όλα αυτά, χωρίς την παραμικρή επιφύλαξη. Τότε, όμως, γιατί πειράζει τόσο πολύ όταν γράφεται (και υιοθετείται από τους συριζαίους) ότι επιχειρηματίες ετοιμάζουν κουμπαρά για την εξαγορά ψήφων στην προεδρική εκλογή; Ας επικρατήσει η ψυχραιμία, επιτέλους! Τι πειράζει, δηλαδή, αν ένας κακός πλούσιος επιχειρήσει να δελεάσει έναν βουλευτή, ανεμίζοντας κάτω από τη μύτη του π.χ. ένα μάτσο πεντακοσάρικα; Και λοιπόν; Αφού οι βουλευτές δεν χρηματίζονται ― δεν είπαμε;

από τή στήλη  ΦAΛHPEYΣ
τής Κυριακάτικης Καθημερινής