Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Της δολοπλοκίας το ανάγνωσμα...



Ανοίγουν στόματα, γίνονται διαρροές συνομιλιών και μαθαίνουν οι κοινοί θνητοί τι ακριβώς συνέβαινε και συνεχίζει να συμβαίνει στην Ελλάδα και τι σχεδιάζουν για την Ελλάδα οι έξω απ’ αυτήν. Καλοδεχούμενα τα νέα στοιχεία, ωστόσο απαιτείται οργανωμένος διάλογος και συστηματική διερεύνηση προκειμένου να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα.
Αυτή η αναγκαία διαδικασία δεν μπορεί να υλοποιηθεί από μια εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή της Βουλής διότι ξέρουμε πώς λειτουργούν οι επιτροπές: αποφασίζουν οι πλειοψηφίες με ιδιοτελή κριτήρια και συνεπώς τα πορίσματά τους είναι διάτρητα. Τον ρόλο αυτόν δεν μπορούν να τον παίξουν ούτε επιτροπές σαν κι αυτήν για το δημόσιο χρέος που συγκροτήθηκε από την τέως πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Εξαιτίας της σύνθεσής της -ιδεολογικά μονόπατη και πολιτικά μονόχνοτη- γνωρίζαμε εξαρχής πού θα κατέληγε και ήταν εύκολο να προεξοφλήσουμε πώς θα υποδέχονταν το πόρισμα της όλοι όσοι δεν κινούνταν στο ίδιο μήκος κύματος.
Χρειαζόμαστε μια επιτροπή που θα έχει την έγκριση της Βουλής, την οποία θα κληθούν να στελεχώσουν με πλήρη ελευθερία κινήσεων ειδικοί επιστήμονες κύρους, εμπειρογνώμονες υπεράνω υποψίας για σχέσεις με κόμματα και οργανωμένα συμφέροντα, διανοούμενοι και πολιτικοί γενικής αποδοχής (ναι, υπάρχουν μερικοί τέτοιοι). Σ’ αυτήν την επιτροπή πρέπει να δώσουν εξηγήσεις:

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για το τι επεδίωκε στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, αν είχε σχέδιο εξόδου από την ευρωζώνη και αν το δίλημμα που έπρεπε να διαχειριστεί τις κρίσιμες ώρες ήταν «ασύντακτη χρεοκοπία ή τρίτο μνημόνιο».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, για το παράλληλο σύστημα πληρωμών, για τα capital controls και για τις συζητήσεις που είχε με τους τότε ομολόγους του στις συνεδριάσεις του Eurogroup, προσκομίζοντας βεβαίως και τις αποδείξεις που έχει στα χέρια του.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, για το αν λειτούργησε το επίμαχο διάστημα ως Ελληνας τραπεζίτης ή ως υπάλληλος του Ντράγκι.

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο τέως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, για το αν οι προτροπές τους στους ψηφοφόρους, να μην ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ γιατί θα έρθει οικονομική καταστροφή, ήταν βούτυρο στο ψωμί των κερδοσκόπων και οδήγησαν στη φυγή των καταθέσεων.

Τα μεγαλοστελέχη της Νέας Δημοκρατίας, για το αν οι δηλώσεις τους, ότι θα βγάλουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό και ότι θα λείψουν βασικά είδη ανάγκης αν εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ήταν μια πικρόχολη και εκδικητική αντίδραση ή ήταν ενταγμένες σ’ ένα σχέδιο υπονόμευσης της κυβέρνησης και της χώρας.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, για το αν τα μνημόνια με εμπλοκή του ΔΝΤ ήταν η μόνη λύση το 2010, για το αν είχε ενημερωθεί για την κατάσταση που θα κληρονομούσε, για το αν παρέδωσε την πρωθυπουργία οικειοθελώς ή ανετράπη.

Ο Γιώργος Προβόπουλος, για τη δήλωσή του και τις... ουρές της ότι «παρακαλέσαμε το ΔΝΤ να μη δημοσιοποιήσει την έκθεσή του (το χρέος το 2008 ήταν στο 800% του ΑΕΠ) γιατί θα γινόταν χαμός στη χώρα».

Τάσος Παππάς
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ  

Tό ...πάρτι για τον Παπασταύρου...

«Διεθνής διάκριση για Παπασταύρου»

Στο Μαξίμου και την Κουμουνδούρου δεν έχουν κρύψει την πρόθεσή τους να φέρνουν διαρκώς σε… δύσκολη θέση τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την «σαμαρική» κληρονομιά της ΝΔ, ήτοι για την «υπόθεση Παπασταύρου», αλλά και για τα τιμολόγια Μαυρίκου προς την Συγγρού. papatsavroupanamas

Ευλόγως, λοιπόν, τώρα στην κυβέρνηση κάνουν… πάρτι για το γεγονός ότι ο Σταύρος Παπασταύρου, πέραν της εμπλοκής του στην «λίστα Λαγκάρντ», βρίσκεται και στα… Panama papers. Ήδη, το «τρολάρισμα» έχει αρχίσει: «Σήμερα η ΝΔ θα πει..."αναπάντητα ερωτήματα για τη διαρροή των#panamapapers <https://twitter.com/hashtag/panamapapers?src=hash>". Καλημέρα σας», έγραψε στο twitter ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, υπονοώντας ότι η ΝΔ, όπως έκανε και με την αποκάλυψη του Wikileaks για τον διάλογο Τόμσεν-Βελκουλέσκου, θα… «προσπεράσει» το περιεχόμενο και θα επικεντρωθεί στον τρόπο με τον οποίο έγιναν οι αποκαλύψεις.
Επίσης, να… «τρολάρει» την ΝΔ επιχείρησε, μέσω twitter, και ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, γράφοντας: «Άλλη μια διεθνής διάκριση για τη χώρα που έρχεται από το πρόσφατο παρελθόν. Η
χώρα εκπροσωπείται επάξια στα Panama papers από τον κ.Παπασταύρου!».

matrix24.gr

Με τη λάμψη στα μάτια…


Λάμψη άγριας χαράς. Μόλις ο Χατζηνικολάου αναφέρθηκε στον σύμβουλο του Αντώνη Σαμαρά, Σταύρο Παπασταύρου «όποια…
…λίστα και να σηκώσεις, θα τον βρεις από κάτω», μία απέραντη ευτυχία φώτισε το πρόσωπό της. Ούτε καν προσπάθησε να το κρύψει.
Ορισμένα πάθη δεν τα ξεπερνάς ποτέ…

Κυρ. Μητσοτάκης: Ο πρωθυπουργός έχει πει τα μεγαλύτερα ψέματα από τη Μεταπολίτευση και μετά. Τα επτά ερωτήματα της ΝΔ

M


Σκληρή  επίθεση στον πρωθυπουργό, τον οποίο κατήγγειλε για επικοινωνιακά παιχνίδια και ότι «έχει πει τα μεγαλύτερα ψέματα από τη Μεταπολίτευση και μετά», αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ, ως κόμμα «απαξιωμένο στη συνείδηση των πολιτών» εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε εκδήλωση στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ στη Συγγρού για την ηλεκτρονική πλατφόρμα δράσης «Συμμετέχω στη Ν.Δ.», η οποία έχει στόχο να φέρει τους πολίτες, με τις ιδέες και τις προτάσεις τους, πιο κοντά στη Νέα Δημοκρατία.

Μιλώντας στην εκδήλωση ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε ικανοποιημένος από την οργάνωση των χθεσινών εσωκομματικών εκλογών και την υψηλή συμμετοχή και παράλληλα επιτέθηκε στον πρωθυπουργό καταγγέλλοντας επικοινωνιακά παιχνίδια.

«Είμαστε σε μια καλή πολιτική συγκυρία για τη Νέα Δημοκρατία, αλλά σε μια πολύ προβληματική συγκυρία για τον τόπο. Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι έχουμε καταφέρει μια σημαντική διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία μονίμως θα διευρύνεται. Η κατάσταση, όμως, στην κοινωνία είναι δραματική. Την ίδια στιγμή, ενώ οι διαπραγματεύσεις καρκινοβατούν και γίνονται, για άλλη μια φορά, αντικείμενο επικοινωνιακών παιχνιδιών, όπως αυτά τα οποία βιώσαμε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε. Απέναντι, λοιπόν, σε αυτή την πραγματικότητα, εμείς απαντούμε με ευθύνη, αλλά και με μαζική συμμετοχή», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
Επίσης είπε ότι το άνοιγμα της ΝΔ στην κοινωνία έχει πολύ σημαντική απήχηση, όπως είχε και η ανοικτή πρόσκληση σε τεχνοκράτες για την υποστήριξη της ομάδας προγράμματος στην οποία ανταποκρίθηκαν πάνω από 700 άτομα.
«Η δράση "συμμετέχω", που ανακοινώνεται σήμερα είναι ένα ακόμη βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση. Σε μια εποχή μεγάλης ασφυξίας και μιας κυβέρνησης η οποία περιορίζεται σε μια κλειστή παρέα, εμείς ανοίγουμε τις πόρτες της Νέας Δημοκρατίας, σε όλες και όλους όσοι θέλουν να βοηθήσουν σε αυτήν τη δημιουργική προσπάθεια. Αυτό είναι και το νόημα της πρωτοβουλίας μας», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Επιπλέον υπογράμμισε ότι η ΝΔ έχει μια μεγάλη πολιτική ευκαιρία αυτή τη στιγμή, να δημιουργήσει όχι απλά συνθήκες -όπως είπε- μιας διαφαινόμενης πολιτικής νίκης, αλλά και μιας πολιτικής κυριαρχίας.
«Έχουμε απέναντί μας ένα κόμμα, το οποίο είναι απαξιωμένο στη συνείδηση των πολιτών και έναν πρωθυπουργό, ο οποίος έχει πει τα μεγαλύτερα ψέματα, αν όχι από συστάσεως ελληνικού κράτους, αλλά σίγουρα από τη Μεταπολίτευση και μετά. Οι πολίτες, εκ των πραγμάτων, είναι καχύποπτοι απέναντι και στα παραδοσιακά κόμματα. Η Νέα Δημοκρατία έχει χρέος να αρθρώσει έναν πειστικό πολιτικό λόγο και να πείσει τους πολίτες ότι μόνο αυτή μπορεί να αποτελέσει τη διέξοδο για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος», τόνισε.
Αναπτύσσοντας αναλυτικά τη λειτουργία της νέας δράσης, ο αναπληρωτής γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Αυγενάκης είπε τα εξής: «Μέσα από τη δράση "Συμμετέχω στη Ν.Δ." ενεργοποιούμε τη συμμετοχή και τη δράση όχι μόνο των μελών, αλλά κυρίως όλων των ενεργών πολιτών. Των ανθρώπων της γνώσης. Των ανθρώπων της παραγωγής. Των ανθρώπων της αριστείας. Μέσα από το symmetexw.nd.gr, φέρνουμε τους πολίτες σε επαφή με τις Γραμματείες της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίες αποτελούν τον οργανωτικό ιστό της παράταξής μας. Βάζουμε την κοινωνία στο πυρήνα της διαδικασίας του policy making. Δεν παράγουμε πολιτική ερήμην της. Δεν αναζητούμε βουβά κομματικά ακροατήρια. Αναζητούμε ενεργούς πολίτες που θέλουν να ακουστούν. Το πρωτοποριακό αυτής της δράσης είναι ότι καλούμε τους πολίτες στο Συνέδριό μας, με την ιδιότητα του Θεματικού Συνέδρου. Και τους καλούμε να συμμετέχουν στο πρόγραμμα παράλληλων συζητήσεων του 10ου Τακτικού Συνεδρίου και να συζητήσουμε - συνδιαμορφώσουμε τις πολιτικές μας».
Τα επτά ερωτήματα

«Βάστα ΔΝΤ, να τους ρίξουμε...»

Kυριάκος Μητσοτάκης
Σαν έτοιμος από καιρό ο Κ. Μητσοτάκης είπε ή υπονόησε 
ότι όλα αυτά τα εκβιαστικά του Τόμσεν είναι άνευ σημασίας 
| EUROKINISSI
Δημήτρης Τρίμης

Γ. Προβόπουλος: Όποιος λέει ότι δεν γνώριζε, είναι τουλάχιστον αφελής


FOSPHOTOS/Menelaos Myrillas

"Ο μπακάλης της Μυκόνου..."



Toν Νοέμβριο του 2012 οι Εκδόσεις Λυμπέρη διέκοψαν τις εργασίες του με απόφαση του μεγαλομετόχου τους Αντώνη Λυμπέρη και στη συνέχεια...
κηρύχθηκαν σε πτώχευση, αφήνοντας έτσι στο δρόμο τη συντριπτική πλειοψηφία των 200 περίπου εργαζομένων χωρίς να υπολογίζουμε εξωτερικούς συνεργάτες, προμηθευτές κτλ.

Είναι γνωστό πως η Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου (ΕΣΠΗΤ) έχει ζητήσει την άμεση παρέμβαση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος σχετικά με τον τουλάχιστον αδιαφανή τρόπο που τα σήματα των περιοδικών Λυμπέρη ((Hello, Εγώ Weekly, 7ΜΕΡΕΣ TV & Tηλεκοντρόλ) πέρασαν στην εταιρεία "ALPHA EDITIONS Α.Ε. (ανήκει στον Δ. Κοντομηνά, κουμπάρο του Α. Λυμπέρη, και στον Θ. Φιλιππόπουλο), ενώ έχει εκδικαστεί και αγωγή των πρώην εργαζομένων των Εκδόσεων Λυμπέρη κατά της εταιρείας.

Πέρυσι το καλοκαίρι κυκλοφόρησε από τις στήλες εφημερίδων μεγάλης κυκλοφορίας και δημοφιλών ιστοτόπων ότι ο Α. Λυμπέρης πούλησε τις δύο από τις τρεις(!) βίλες που διαθέτει στη Μύκονο, αντί του «ευτελούς» τιμήματος των 5 εκατομμυρίων ευρώ και κάνει νέα επιχειρηματικά σχέδια...

Τα συγκεκριμένα σχέδια του πρώην εκδότη και της  συζύγου του Ελενας Μακρή-Λυμπέρη.. (εμφανίζεται ως αφεντικό στο περιοδικό Hello) σχετίζονται με επενδύσεις (που αλλού;) στην Μύκονο.

Οπως γράφει ο Φρίξος Δρακοντίδης στo protothema, ο Αντώνης Λυμπέρης έκανε προσφορά 100.000 ευρώ «αέρα» και 6.000 ευρώ ενοίκιο τον μήνα στον ιδιοκτήτη ενός μικρού μπακάλικου, μόλις 50 τ.μ. στην τοποθεσία Καλογερά στη Χώρα. Στον χώρο αυτό θα εκτίθενται και θα πωλούνται (πανάκριβα εννοείται) οι «δημιουργίες» της συζύγου του πρώην εκδότη, όπως  ρούχα αξεσουάρ και είδη λαϊκής τέχνης (καφτάνια κλπ) που δημιουργήθηκαν, λέει, με παραδοσιακές τεχνικές...

zoornalistas.blogspot.gr

Οι μετρ…

5.4.16


Σ’  αυτή την εκπομπή (Focus) όσοι την παρακολούθησαν και μάθαν δύο πράγματα παραπάνω, αλλά και κατάλαβαν τι ακριβώς συμβαίνει γύρω από την υπόθεση των υποκλοπών, τη στάση του ΔΝΤ αλλά και των Ευρωπαίων εταίρων μας.

Εξαιρετικές αναλύσεις, από…
…τους μετρ του είδους, Γιώργο Καπόπουλο και Σταύρο Λυγερό

Ο παρουσιαστής Πάνος Χαρίτος διηύθυνε ήρεμα και με ήπιο ύφος τη συζήτηση που εξελίχθηκε σε σεμινάριο εξωτερικής πολιτικής.

Καλή παρουσία και οι δύο άλλοι προσκεκλημένοι, Γιώργος Παπαγεωργίου και Λάμπρος Καλαρίτης

Tό σκίτσο τής Έφης Ξένου...

                                                                                                                                                              ...από "ΤΑ ΝΕΑ"

Η "Υψηλή Τέχνη" τού λαδώνειν καί λαδώνεσθαι ως κλασικό σύμπτωμα υφέρποντος σαλταδορισμού...

Μικρό αφιέρωμα στούς ακούραστους "πατριώτες-σκαπανείς" τής, αναχθείσης σέ επιστήμη, πλουτοπαραγωγικής μεθόδου τού "ωφελείσθαι διά τού καταστρέφειν" επί τών χαλεπών ημερών μας... 

Δ.Ν.Α.

                                                                    ***

Πολλά τα λεφτά Άρη...



τού Γιάννη Μάρκοβιτς*
Για τη δωροδοκία και τη δωροληψία απαιτούνται τρία στοιχεία: η ευκαιρία και τα κίνητρα, η πίεση (προσωπική, εργασιακή, οικονομική, κοινωνική) και η εκλογίκευση της πράξης. Η ευκαιρία και τα κίνητρα είναι σημαντικά για την κατανόηση του χρηματισμού, η αντιλαμβανόμενη πίεση «οδηγεί» στην αξιόποινη συμπεριφορά, ενώ η ανάγκη εκλογίκευση της πράξης είναι βασικό στοιχείο άμυνας και υπεράσπισης της παράνομης ενέργειας. Η ευκαιρία του παρανόμου να προχωρήσει καθώς και η θέση εξουσίας που κατέχει, είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για τον χρηματισμό. Επίσης, οι δικαιολογίες που «κατασκευάζει» για να «απαλλαχθεί» -νομικά και ηθικά- από τις ευθύνες της πράξης, είναι καθοριστικές γιατί προσδίδουν φαινομενική νομιμότητα στις παράνομες ενέργειες. Κατά βάση η δωροδοκία και η δωροληψία γίνονται είτε εκβιάζοντας (άμεσα ή έμμεσα), είτε ωθώντας μέσα από συναισθηματικές και ψυχολογικές συνθήκες όπως είναι η ανάγκη, η μίμηση, ο θυμός, η ευχαρίστηση, ο φόβος και η λανθασμένη κρίση. Όμως για να «μετουσιωθούν» σε πράξη, απαιτούν την ευκαιρία και την εκλογίκευση. Και τα τρία στοιχεία πρέπει να συνυπάρχουν.
Ποιοι είναι αυτοί που χρηματίζονται 
Ο ύποπτος για δωροδοκία ή δωροληψία έχει χαμηλό συμπεριφοριστικό αυτοέλεγχο, υψηλό ηδονισμό, ο ναρκισσισμός και η εγωπάθεια είναι σε έντονο βαθμό, ενώ εμφανίζει χαμηλή ακεραιότητα χαρακτήρα και υψηλή συνειδητότητα. Ξέρει τι είναι αυτό που κάνει, γιατί το κάνει, πόσο επικίνδυνο είναι και ποια είναι τα προσωπικά του οφέλη. Επίσης, εμφανίζει παραβατική σκέψη, είναι κατά βάση εξωστρεφής και υπολογιστικός και καταφέρνει να ελέγχει τις κοινωνικές συναναστροφές του. Οι μηχανισμοί αυτορρύθμισης και αντίστασης που έχει είναι ασθενείς και ευάλωτοι, ενώ καθοδηγείται εύκολα έχοντας γενική ροπή στην παρανομία. Είναι πρακτικός, του αρέσει η ρουτίνα και η συνήθεια, στηρίζεται στη λεπτομέρεια και με τις κινήσεις του θέλει να βρίσκει πρακτικές λύσεις, εξ ου και ο χρηματισμός. Χρησιμοποιεί τη λογική για να πάρει αποφάσεις και δεν αφήνει τα πράγματα στην τύχη τους. Φροντίζει να ελέγχει τις καταστάσεις και τα γεγονότα και να γίνεται αυτό που θέλει, έχοντας προσωπικό όφελος, ανεξάρτητα από το κόστος. Είναι πεπεισμένος ότι μπορεί να πείσει ή να χειραγωγήσει τους άλλους («έχει τις άκρες») και εμφανίζει Μακιαβελικό εγωκεντρισμό («ο σκοπός αγιάζει τα μέσα»). Όταν νιώθει ότι πιέζεται γίνεται επιθετικός και εμπλέκεται σε λεκτικούς διαπληκτισμούς ή έχει βίαιες αντιδράσεις, ενώ εμφανίζει κάποιας μορφής εθισμούς (αλκοόλ, χαρτοπαιξία, στοιχήματα, ακόλαστη και σπάταλη ζωή). Αν ασκηθεί πάνω του πίεση, εντείνονται τα ψυχοσωματικά του προβλήματα και «δείχνει αγχωμένος».