Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

"Εφυγε" ο Νέλσον Μαντέλα..



Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 95 ετών ο ιστορικός ηγέτης της Νοτίου Αφρικής, νομπελίστας Ειρήνης και σύμβολο του αγώνα κατά του απαρτχάιντ, Νέλσον Μαντέλα, όπως ανακοίνωσε ο..
πρόεδρος Ζούμα, ο οποίος είπε ότι ο Ν. Μαντέλα πέθανε στο σπίτι του στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Ο Νέλσον Μαντέλα, γνωστός και ως Ματίμπα, γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου του 1918 στην Τράνσκεΐ της Νότιας Αφρικής και έγινε ο πρώτος μαύρος Πρόεδρος στη χώρα του και πρώτος που εξελέγη με καθολική ψήφο στο αξίωμα και υπηρέτησε σε αυτή τη θέση από το 1995 έως το 1999.

Μόλις γεννήθηκε ο πατέρας του άρχισε να τον αποκαλεί «Ρολιλάλα», το οποίο σημαίνει «αυτός που τραβά το κλαδί ενός δέντρου», αλλά στην τοπική διάλεκτο σημαίνει «ταραχοποιός».

Ίσως το παρατσούκλι να μην ήταν ατυχές, καθώς ο Νέλσον Μαντέλα εκδιώχθηκε από το πανεπιστήμιο επειδή πρωταγωνίστησε σε διαδήλωση. Έφυγε από το πατρικό του για το Γιοχάνεσμπουργκ όταν προσπάθησαν οι δικοί του να τον παντρέψουν. Το 1944 κατήγγειλε το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο ως «αντιδραστικό» και ίδρυσε μια ριζοσπαστική νεολαία και στη συνέχεια ένα μέτωπο κατά του απαρτχάιντ.

Πέρασε 28 ολόκληρα χρόνια στη φυλακή και βγήκε το Φεβρουάριο του 1990, αφού ο τότε πρόεδρος Φρεντερίκ ντε Κλερκ αναγνώρισε το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο και ανέστειλε τις εκτελέσεις.

Ο Νέλσον Μαντέλα αμέσως παρότρυνε τις ξένες δυνάμεις να μην ελαττώσουν την πίεση που ασκούσαν στη νοτιοαφρικανική κυβέρνηση για συνταγματική μεταρρύθμιση.

Για πολλούς, η απελευθέρωσή του το 1990 σημάδεψε την αρχή μεγάλων αλλαγών στο αφρικανικό κράτος, που οδήγησαν στην πτώση του ρατσιστικού του καθεστώτος.

Ο ίδιος έγινε ο πρώτος πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής το 1994, ενώ ένα χρόνο πριν πήρε το Νόμπελ Ειρήνης που το μοιράστηκε με τον Φρεντερίκ Ντε Κλερκ.

Αφού βγήκε από τη φυλακή χώρισε και με την πρώτη του γυναίκα, τη Γουίνι, και αργότερα ξαναπαντρεύτηκε.
Έχασε τον ένα γιο του από AIDS και τον άλλο σε τροχαίο ατύχημα, το 1969, ενώ σε τροχαίο έχασε και τη δισέγγονή του, πριν από τρία χρόνια.

Έκτοτε ο Νέλσον Μαντέλα έγινε εξαιρετικά δραστήριος στον αγώνα κατά του AIDS.