"Tά social media -στά χέρια τού επικοινωνιακά αναιδή//ανίδεου- γίνονται δίκοπο δρεπάνι γιά ό,τι υπερασπίζεται..." |
Τό "πολιτικό σφάλμα" είναι τό ακόνι πού προσφέρει ο πολιτικός στό δρεπάνι τού "πολιτικού του Θανάτου" Oι υποψήφιοι δήμαρχοι θά πρέπει, έγκαιρα, νά ελέγξουν τόν αυθορμητισμό τών εκλογικών "επιτελών" τους, τώρα πού είναι ακόμη νωρίς, γιατί τό νά χάσει, κανείς, τίς εκλογές από τήν ισχύ ενός "κραταιού αντιπάλου" είναι σέ τελευταία ανάλυση μιά έντιμη ήττα... Αλλά ελλείψει "κραταιού" νά προσπαθείς ΕΣΥ, o ίδιος, νά τόν "κατασκευάσεις" ισοδυναμεί μέ πολιτική αυτοχειρία. Είπαμε ότι ο Αριστοτέλης θεωρεί τόν άνθρωπο "ζώο πολιτικό". (Δέν τόν είπε : "πολιτικό κτήνος"...) Δ. Ν. Α. |
Ειδήσεις καί σχόλια τής ημέρας. Τά ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τόν συντάκτη τους, χωρίς νά συμπίπτουν κατ' ανάγκη μέ τήν άποψη πού έχει η "Νέα Μύκονος". ................................... επικοινωνία : neamykonos@gmail.com
Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014
Θά μπορούσε νά είναι ο "πολιτικός αυτoχειριασμός" μορφή "εθελοντικής" πολιτικής ευθανασίας;
Παπούλιας: «Δεν προβλέπω εκλογές. Να δώσουμε μια κλωτσιά στην τρόικα»
Αίσθηση προκάλεσε την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στη γιορτή της κοπής της πίτας των εργαζομένων στην Προεδρία όταν ευχαρίστησε τους τελευταίους για τη συνεργασία τους, λέγοντας ότι είναι η τελευταία χρονιά που βρίσκεται μαζί τους.
Με καθυστέρηση 20 λεπτών εμφανίστηκε στη μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων ο Κάρολος Παπούλιας και αφού έκοψε ένα μεγάλο κομμάτι πίτα, στο οποίο περιείχε και το φλουρί (το κέρδισε ο γενικός γραμματέας της Προεδρίας) άρχισε τις ευχαριστίες προς το προσωπικό και τον αποχαιρετισμό.
Ρωτήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εάν προβλέπει εκλογές εντός του 2014 και απάντησε «να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη, είναι αναγκαίο για να δώσουμε μια κλωτσιά στην τρόικα. Δεν προβλέπω εκλογές».
Ρωτήθηκε και πάλι εάν τον Μάρτιο εκτιμά ότι θα υποδεχτεί τον διάδοχό του με ή χωρίς εκλογές και απάντησε ότι «εγώ, θα είμαι εδώ τον Μάρτιο του 2015 για να παραδώσω».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε επίσης, ότι θα παραστεί από τις 6 έως τις 8 Φεβρουαρίου στην έναρξη των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι στις όχθες της Μαύρης Θάλασσας.
Και δεύτερον ότι κατά την παραμονή του στη Μόσχα δεν αποκλείεται να συναντηθεί και με τον Πρόεδρο Πούτιν.
ΤΑ ΝΕΑ.gr
Επικίνδυνοι οι τραυματισμοί στο κεφάλι μετά από χρόνια
Eπιστημονική έρευνα
Οι τραυματισμοί στο κεφάλι αυξάνουν
τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, ακόμα και αρκετά χρόνια μετά το
περιστατικό, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα.
Σε μεγαλύτερο κίνδυνο βρίσκονται τα άτομα με ιστορικό ψυχιατρικών διαταραχών πριν το τραύμα, καθώς ο τραυματισμός συχνά επιδεινώνει το προϋπάρχον πρόβλημά τους και θολώνει τη νοητική διαύγειά τους, με συνέπεια να πέφτουν ευκολότερα θύματα κακής κρίσης ή λανθασμένου υπολογισμού, πράγμα που οδηγεί σε νέους θανατηφόρους τραυματισμούς.
Οι κυριότερες αιτίες πρόωρου θανάτου είναι οι αυτοκτονίες και οι μοιραίοι τραυματισμοί, ενώ τα τροχαία, οι πτώσεις και τα αθλήματα αποτελούν τις κυριότερες αιτίες τραυματισμών στο κεφάλι.
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, με επικεφαλής τον δρ. Seena Fazel, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου "JAMA Psychiatry", μελέτησαν στοιχεία για πάνω από 2 εκατ. ανθρώπους, τα οποία κάλυπταν μια περίοδο 40 ετών (1969-2009).
Τα στοιχεία δείχνουν ότι, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποιος εγκεφαλικός τραυματισμός, το 0,2% των ανθρώπων πεθαίνουν πρόωρα πριν την ηλικία των 56 ετών. Ωστόσο, το ποσοστό πρόωρων θανάτων τριπλασιάζεται (0,6%) σε περίπτωση που έχει μεσολαβήσει τραύμα στον εγκέφαλο και εκτινάσσεται στο 4% για τα άτομα που, εκτός από το τραύμα, έχουν και κάποια ψυχική διαταραχή.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι εγκεφαλικοί τραυματισμοί προκαλούν μόνιμες βλάβες στα νευρωνικά δίκτυα και αλλοιώνουν την κρίση και την ικανότητα των ατόμων να χειριστούν σωστά τις διάφορες καταστάσεις που αντιμετωπίζουν στη συνέχεια.
(από enet.gr)
Σκληρή ποινή 10 μηνών με αναστολή
Σκληρή ποινή 10 μηνών με αναστολή επέβαλλε το δικαστήριο στον 27χρονο Φ. Λοϊζο, ο οποίος έγινε γνωστός ως "Γέρων Παστίτσιος" από την σελίδα που είχε ανοίξει στο facebook.
Ο νεαρός καταδικάστηκε για "κατ' εξακολούθηση καθύβριση θρησκεύματος". Ο 27χρονος άσκησε έφεση, ενώ ο εισαγγελέας πρότεινε μικρότερη καταδίκη.O 27χρονος είχε συλληφθεί τον σεπτέμβριο του 2012 από αστυνομικούς της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για «κακόβουλη βλασφημία και καθύβριση θρησκευμάτων, μέσω του Facebook».
Είναι υπάλληλος ιχθυοτροφείου, και το έγκλημά του ήταν ότι είχε δημοσιεύσει παραποιημένες φωτογραφίες του Γέροντα Παϊσίου, τον οποίο αποκαλούσε «Γέροντα Παστίτσιο».
από Newsit
Ο Στουρνάρας μοιάζει πια επικίνδυνος
15/1/2014 Παραπολιτική
Ένας έμπειρος παρατηρητής της πολιτικής επικαιρότητας με ρώτησε αν παρακολούθησα την προχθεσινή συνέντευξη του Γιάννη Στουρνάρα
στο ΣΚΑΙ και αν συγκράτησα μια αποστροφή του λόγου του που ίσως
αποτελεί τη μεγαλύτερη μπαρούφα που έχουμε ακούσει τον τελευταίο καιρό.
Αναζήτησα τη συνέντευξη και πράγματι έπεσα πάνω στη μαγική φράση που μου
επισήμανε ο συνομιλητής μου: ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε επί λέξη ότι «έχουμε εξαλείψει τα αιτία της κρίσης».
Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά το Μνημόνιο, όλοι μα όλοι οι διεθνείς
αναλυτές τονίζουν ότι ναι μεν η Ελλάδα προόδευσε σημαντικά στο
δημοσιονομικό επίπεδο αλλά παράλληλα απέτυχε πανηγυρικά στο να ξεριζώσει
τα πραγματικά θεμέλια του προβλήματος.
Η φοροδιαφυγή δεν αντιμετωπίστηκε, η εισφοροδιαφυγή και η ανασφάλιστη
εργασία σημείωσαν νέα ρεκόρ και το Δημόσιο εξακολουθεί να είναι το μόνο
που παράγει θέσεις εργασίας είτε άμεσα με τρίμηνες και τετράμηνες
συμβάσεις είτε έμμεσα μέσω ΕΣΠΑ.
Τον Νοέμβριο του 2013 οι εξαγωγές της Ελλάδας, μιας χώρας με κατεστραμμένη εσωτερική αγορά, μειώθηκαν κατά 22,6%,
προκαλώντας απελπισία σε όποιον παρακολουθεί με σοβαρότητα τους
οικονομικούς δείκτες και δεν πιστεύει τις οικονομικές αναλύσεις του
Σίμου Κεδίκογλου και του Αντώνη Σαμαρά.
Σε αυτό λοιπόν το κλίμα, αντί ο τεχνοκράτης και μη πολιτικός υπουργός
Οικονομικών να σημάνει κάποιου τύπου συναγερμό για τη νέα στροφή της
χώρας προς την άβυσσο του χρεοκοπημένου καταναλωτικού μοντέλου που θα γεννήσει νέα ελλείμματα ακόμα και μέσα στο 2014, ο κ. Στουρνάρας επέλεξε να δηλώσει ότι εξαλείψαμε τα αίτια της κρίσης!
Αν πράγματι το πιστεύει και χαράσσει τις επόμενες πολιτικές του
υπουργείου του σε αυτή τη βάση, τότε νομίζω ότι πρέπει να απομακρυνθεί
όσο το δυνατόν γρηγορότερα από τη θέση του. Μοιάζει πια επικίνδυνος.
Η σύγκρουση τών ... "Γιγάντων τής διανόησης" στά δικαστήρια...
Στο εδώλιο κάθισε ο Άδωνις..
Στο Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας εκδικάστηκε η αγωγή του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνου Καμμένου κατά του υπουργού υγείας Άδωνι Γεωργιάδη.
Στη δίκη ήταν παρόντες και οι δυο πολιτικοί. Η υπόθεση αφορά τις καταγγελίες του Άδωνι Γεωργιάδη ότι το σκάφος με την ονομασία ILIATORAS OF LONDON ανήκει στον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ. και είναι δηλωμένο ως ιδιοκτησία off shore εταιρίας προκειμένου ο Πάνος Καμμένος να γλυτώνει φόρους. Ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. κατέθεσε αγωγή σε βάρος του υπουργού ζητώντας αποζημίωση ύψους 670.000 ευρώ για συκοφαντική δυσφήμιση.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Άδωνις Γεωργιάδης ζήτησε να καταθέσει ο ίδιος ως μάρτυρας, αλλά το δικαστήριο δεν έκανε δεκτό το αίτημά του. Τελικά κατέθεσε σειρά εγγράφων καθώς και DVD που εμφανίζει τον Πάνο Καμμένο πάνω στο σκάφος υποστηρίζοντας ότι το σκάφος ανήκει σε off shore και ότι ως το 2009 δεν υπήρχε τίποτα που να πιστοποιεί ως ιδιοκτήτη τον πατέρα του προέδρου των ΑΝ.ΕΛ.
Από την πλευρά του Πάνου Καμμένου ως μάρτυρας κατέθεσε ο πρώην βουλευτής της ΝΔ και διευθυντής του πολιτικού του γραφείου Ιωάννης Γιαννέλης, ο οποίος υποστήριξε ότι το επίμαχο σκάφος ανήκει στον πατέρα του προέδρου των ΑΝ.ΕΛ. Ηλία Καμμένο και δεν είναι ιδιοκτησίας off shore εταιρίας.
Μετά το τέλος της συζήτησης. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.
Οι αντίδικοι δε , έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις :
Άδωνις Γεωργιάδης: Καταθέσαμε όλα τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα για το σκάφος της οικογένειας Καμμένου, το οποιο ξεκίνησε τη δράση του μέσα από διαδοχικές off shore εταιρίες. Δυστυχώς το δικαστήριο έκρινε, όπως είχε το δικαίωμα, ότι εγω δεν έπρεπε να εξεταστώ για να απαντήσω σε όλα όσα έχω πει. Όλα όσα έχω πει ισχύουν και η Δικαιοσύνη θα κάνει το καθήκον της. Έγινε ενα επιπλέον περιστατικό. Η σύζυγος του κ. Πάνου Καμμένου ενέπλεξε τη σύζυγό μου σε άλλη μια συκοφαντία. (σ.σ. η σύζυγος του Πάνου Καμμένου είπε ότι η Ευγενία Μανωλίδου είναι στη λίστα Λαγκάρντ) όπως συνηθίζουν να κάνουν και δυστυχώς το δικαστήριο δεν με προστάτεψε.
Πάνος Καμμένος: Τα χαλκεία είναι πλέον στα χέρια της Δικαιοσύνης. Τα χαλκεία της Συγγρού και του κ. Ψυχάρη είναι πια στη Δικαιοσύνη. Θα υπάρξουν αποφάσεις και θα πληρώσουν ακριβά αυτοί οι οποίοι συκοφαντούν.
matrix24.gr
Τα Αρπάτσι και τα Μιζάζ...
Μιράζ οι Γάλλοι; Μιζάζ εμείς. Απάτσι και Φάντομ οι Αμερικανοί; Αρπάτσι
και Αφαντομ εμείς. Για να πάρουν επιτέλους το μάθημά τους όσοι
μηρυκάζουν το γνωστό τροπάριο. Οτι...
δηλαδή μοναδική βαριά βιομηχανία μας είναι ο τουρισμός, άντε και ο πολιτισμός, όπως λέμε στις γιορτινές μέρες. Οχι βέβαια. Διαθέτουμε κι εμείς τα όπλα μας. Ικανά να διαλύσουν οποιαδήποτε ψυχική άμυνα, να κατατροπώσουν κάθε αντίσταση – εκτός και έχουμε να κάνουμε με δύστροπους ανθρώπους που δεν ασπάζονται το διάσημο τομπουλόγλειο δόγμα: «Τι δηλαδή, εγώ είμαι ο τριαάλφας;».
Ευτυχώς βέβαια που υπάρχουν κι αυτοί. Αλλιώς το όλο οικοδόμημα θα είχε σωριαστεί. Ενώ προς το παρόν τρέφουμε την ψευδαίσθηση ότι έπαθε μεν σοβαρές ζημιές, αλλά αντέχει, να, όπως η όπερα στη Βαλένθια, έργο του αρχιτέκτονα με τα τέσσερα άλφα, του κ. Καλατράβα. Το δικό μας το καλατράβειο στέγαστρο, πάντως, στην Καλογρέζα, δείχνει να κρατάει ακόμα. Για να μνημειώνει έτσι την «εποχή του μέτρου». Τουλάχιστον ώσπου να βρεθεί κάποιος άλλος Κάντας, ειδήμων στα ολυμπιακά, και να αρχίσει να τραγουδάει για το πώς και υπέρ ποίων διασπαθίστηκαν, με «μέτρο» πάντα, τα ολυμπιακά κονδύλια.
Θυμάται κανείς έρευνες της κοινής γνώμης των τελευταίων χρόνων, που έφερναν πολύ ψηλά τον στρατό στην κλίμακα της αξιοπιστίας. Και εικάζει ότι μάλλον θα έχουν αλλάξει τα πράγματα και οι αριθμοί, έπειτα από τις πρόσφατες αποκαλύψεις, σύμφωνα με τις οποίες οι μίζες δεν περιορίστηκαν στο πολιτικό προσωπικό, αλλά επεκτάθηκαν και στο στρατιωτικό· σε αξιωματικούς δηλαδή, ακόμα και κάποιους με πολλά γαλόνια και υψηλή θέση. Μένει να αποδειχθεί φυσικά και στο δικαστήριο, αλλά το κύρος ετρώθη ήδη.
Θυμάται επίσης ο απλός πολίτης αυτής της χώρας πόσες μάχες γίνονταν στη Βουλή και στον Τύπο πριν από κάθε «Αγορά του Αιώνα». Θυμάται δηλαδή ότι, με την υπερβολή που μας δέρνει, ο αιώνας είχε χωρέσει μια ντουζίνα τέτοιες αγορές. «Για να καλυφθούν οι αμυντικές μας ανάγκες», αυτό ήταν το απολυτίκιο που έψελνε κάθε κυβέρνηση. Οι οποίες ανάγκες είχαν το μοναδικό γνώρισμα να διευρύνονται με κάθε αγορά. Και παίρναμε έτσι πανάκριβα όπλα που δεν τα χρειαζόμασταν, υποβρύχια παράλληλα του πύργου της Πίζας, αεροσκάφη ακατάλληλα για τους δικούς μας ανέμους, κι άλλα, κι άλλα όπλα, «επειδή τα αγόρασαν και οι Τούρκοι»· οι οποίοι τα αγόραζαν «επειδή τα πήραν και οι Ελληνες». Σκοινί κορδόνι.
Και πορευόταν έτσι η πατρίς αιμορραγούσα, πλην υπερήφανη. Υπερήφανη που διέθετε μερικά τεθωρακισμένα ή μαχητικά παραπάνω, για να φωτογραφίζεται μπροστά τους, υπερηφανότατος αυτός, ο εκάστοτε υπουργός Αμυνας, με ημιστρατιωτική στολή. Υπερήφανη που συναγωνιζόταν το Ισραήλ σε εξοπλιστικές δαπάνες, θαρρείς και βρισκόμαστε στην ίδια μοίρα με αυτό, γεωγραφικά και πολιτικά. Τώρα καταλαβαίνουμε ότι έχουμε μια χώρα βαριά αρματωμένη αλλά, οικονομικά, δεμένη χειροπόδαρα. Εξαιτίας και των εξοπλισμών.
Παντελής Μπουκάλας
δηλαδή μοναδική βαριά βιομηχανία μας είναι ο τουρισμός, άντε και ο πολιτισμός, όπως λέμε στις γιορτινές μέρες. Οχι βέβαια. Διαθέτουμε κι εμείς τα όπλα μας. Ικανά να διαλύσουν οποιαδήποτε ψυχική άμυνα, να κατατροπώσουν κάθε αντίσταση – εκτός και έχουμε να κάνουμε με δύστροπους ανθρώπους που δεν ασπάζονται το διάσημο τομπουλόγλειο δόγμα: «Τι δηλαδή, εγώ είμαι ο τριαάλφας;».
Ευτυχώς βέβαια που υπάρχουν κι αυτοί. Αλλιώς το όλο οικοδόμημα θα είχε σωριαστεί. Ενώ προς το παρόν τρέφουμε την ψευδαίσθηση ότι έπαθε μεν σοβαρές ζημιές, αλλά αντέχει, να, όπως η όπερα στη Βαλένθια, έργο του αρχιτέκτονα με τα τέσσερα άλφα, του κ. Καλατράβα. Το δικό μας το καλατράβειο στέγαστρο, πάντως, στην Καλογρέζα, δείχνει να κρατάει ακόμα. Για να μνημειώνει έτσι την «εποχή του μέτρου». Τουλάχιστον ώσπου να βρεθεί κάποιος άλλος Κάντας, ειδήμων στα ολυμπιακά, και να αρχίσει να τραγουδάει για το πώς και υπέρ ποίων διασπαθίστηκαν, με «μέτρο» πάντα, τα ολυμπιακά κονδύλια.
Θυμάται κανείς έρευνες της κοινής γνώμης των τελευταίων χρόνων, που έφερναν πολύ ψηλά τον στρατό στην κλίμακα της αξιοπιστίας. Και εικάζει ότι μάλλον θα έχουν αλλάξει τα πράγματα και οι αριθμοί, έπειτα από τις πρόσφατες αποκαλύψεις, σύμφωνα με τις οποίες οι μίζες δεν περιορίστηκαν στο πολιτικό προσωπικό, αλλά επεκτάθηκαν και στο στρατιωτικό· σε αξιωματικούς δηλαδή, ακόμα και κάποιους με πολλά γαλόνια και υψηλή θέση. Μένει να αποδειχθεί φυσικά και στο δικαστήριο, αλλά το κύρος ετρώθη ήδη.
Θυμάται επίσης ο απλός πολίτης αυτής της χώρας πόσες μάχες γίνονταν στη Βουλή και στον Τύπο πριν από κάθε «Αγορά του Αιώνα». Θυμάται δηλαδή ότι, με την υπερβολή που μας δέρνει, ο αιώνας είχε χωρέσει μια ντουζίνα τέτοιες αγορές. «Για να καλυφθούν οι αμυντικές μας ανάγκες», αυτό ήταν το απολυτίκιο που έψελνε κάθε κυβέρνηση. Οι οποίες ανάγκες είχαν το μοναδικό γνώρισμα να διευρύνονται με κάθε αγορά. Και παίρναμε έτσι πανάκριβα όπλα που δεν τα χρειαζόμασταν, υποβρύχια παράλληλα του πύργου της Πίζας, αεροσκάφη ακατάλληλα για τους δικούς μας ανέμους, κι άλλα, κι άλλα όπλα, «επειδή τα αγόρασαν και οι Τούρκοι»· οι οποίοι τα αγόραζαν «επειδή τα πήραν και οι Ελληνες». Σκοινί κορδόνι.
Και πορευόταν έτσι η πατρίς αιμορραγούσα, πλην υπερήφανη. Υπερήφανη που διέθετε μερικά τεθωρακισμένα ή μαχητικά παραπάνω, για να φωτογραφίζεται μπροστά τους, υπερηφανότατος αυτός, ο εκάστοτε υπουργός Αμυνας, με ημιστρατιωτική στολή. Υπερήφανη που συναγωνιζόταν το Ισραήλ σε εξοπλιστικές δαπάνες, θαρρείς και βρισκόμαστε στην ίδια μοίρα με αυτό, γεωγραφικά και πολιτικά. Τώρα καταλαβαίνουμε ότι έχουμε μια χώρα βαριά αρματωμένη αλλά, οικονομικά, δεμένη χειροπόδαρα. Εξαιτίας και των εξοπλισμών.
Παντελής Μπουκάλας
Η ώρα της κρίσης για την τρόικα...
"Οι
άνδρες με τα μαύρα", "αγιατολάχ της λιτότητας", "κολλημένοι με τη
δημοσιονομική πειθαρχία"… Σπάνια ένα όργανο συγκέντρωσε μέσα σε τόσο
μικρό χρονικό διάστημα τόσους αρνητικούς χαρακτηρισμούς. Τέσσερα χρόνια
μετά τη σύστασή της, η τρόικα βρίσκεται αντιμετώπιση με τον πρώτο
απολογισμό του έργου της. Κι όπως όλα δείχνουν, θα είναι αυστηρός.
Εδώ και μερικές εβδομάδες, τα...
βέλη εκτοξεύονται απ’ όλες τις πλευρές. Οι πιο οξείες επιθέσεις προέρχονται από τα ίδια τα κοινοτικά όργανα. Τον Νοέμβριο του 2013, οι ευρωβουλευτές της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου άρχισαν μια έρευνα για την τρόικα. «Θέλουμε να ρίξουμε άπλετο φως στα πεπραγμένα της» εξηγούν οι δύο συντάκτες της έκθεσης, ο Γάλλος σοσιαλιστής Λιέμ Χοάνγκ Νγκοκ και ο Αυστριακός συντηρητικός Οτμαρ Κάρας. Τα πρώτα τους συμπεράσματα παρουσιάζονται σήμερα.
Αν και δέχονται ότι υπήρξαν δυσκολίες, οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν τρία προβληματικά σημεία στη λειτουργία της τρόικας:
-Το ένα είναι ότι οι προτάσεις της βασίστηκαν σε πολύ αισιόδοξες προβλέψεις. Οι ειδικοί προέβλεπαν για την Ελλάδα ότι η ανάπτυξη θα έφτανε το 1,1% το 2012 και το χρέος στο 150% του ΑΕΠ. Τελικά, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 6,4%, ενώ το χρέος ξεπέρασε το 175%! «Πώς οικονομολόγοι ενός τέτοιου επιπέδου έκαναν ένα τόσο μεγάλο λάθος;», ρώτησε ο πράσινος ευρωβουλευτής Φιλίπ Λαμπέρ τον Όλι Ρεν την περασμένη Πέμπτη. «Η πολιτική αστάθεια κατέστησε τις προβλέψεις μας επισφαλείς», απάντησε εκείνος.
-Το δεύτερο προβληματικό σημείο ήταν ότι εκπρόσωποι της τρόικας δεν συμφωνούσαν επί των μακροοικονομικών υποθέσεων πάνω στις οποίες βασίστηκε το πρόγραμμα βοήθειας. Στο «πεδίο της μάχης», κάποιοι από τους 15 έως 45 ειδικούς που επισκέπτονταν τις χώρες κάθε τρεις μήνες για να ελέγξουν την πορεία του προγράμματος εργάστηκαν με καλές προθέσεις. Αλλά στην ιεραρχία, τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Έτσι ο Ολιβιέ Μπλανσάρ, επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, αναγνώρισε ότι οι υφεσιακές επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας υποτιμήθηκαν. «Η αλήθεια είναι ότι αυτές οι υποθέσεις εργασίας ήταν λιγότερο οικονομικές από πολιτικές», δηλώνει ανώτερος αξιωματούχος που θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του.
-Η Τρίτη δυσλειτουργία έχει να κάνει με την έλλειψη διαφάνειας στις αποφάσεις, κάποιες από τις οποίες ήταν και εντελώς ακατανόητες. Γιατί οι ειδικοί επέμεναν να περιορίσει η Αθήνα τις κοινωνικές της δαπάνες και όχι τις αμυντικές; «Γιατί αρνούνται να κατανοήσουν τις κοινωνικές επιπτώσεις των μέτρων που προτείνουν», απαντά ο Περβάνς Μπερέ, σοσιαλιστής πρόεδρος της επιτροπής απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου...
Τα Νέα
Εδώ και μερικές εβδομάδες, τα...
βέλη εκτοξεύονται απ’ όλες τις πλευρές. Οι πιο οξείες επιθέσεις προέρχονται από τα ίδια τα κοινοτικά όργανα. Τον Νοέμβριο του 2013, οι ευρωβουλευτές της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου άρχισαν μια έρευνα για την τρόικα. «Θέλουμε να ρίξουμε άπλετο φως στα πεπραγμένα της» εξηγούν οι δύο συντάκτες της έκθεσης, ο Γάλλος σοσιαλιστής Λιέμ Χοάνγκ Νγκοκ και ο Αυστριακός συντηρητικός Οτμαρ Κάρας. Τα πρώτα τους συμπεράσματα παρουσιάζονται σήμερα.
Αν και δέχονται ότι υπήρξαν δυσκολίες, οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν τρία προβληματικά σημεία στη λειτουργία της τρόικας:
-Το ένα είναι ότι οι προτάσεις της βασίστηκαν σε πολύ αισιόδοξες προβλέψεις. Οι ειδικοί προέβλεπαν για την Ελλάδα ότι η ανάπτυξη θα έφτανε το 1,1% το 2012 και το χρέος στο 150% του ΑΕΠ. Τελικά, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 6,4%, ενώ το χρέος ξεπέρασε το 175%! «Πώς οικονομολόγοι ενός τέτοιου επιπέδου έκαναν ένα τόσο μεγάλο λάθος;», ρώτησε ο πράσινος ευρωβουλευτής Φιλίπ Λαμπέρ τον Όλι Ρεν την περασμένη Πέμπτη. «Η πολιτική αστάθεια κατέστησε τις προβλέψεις μας επισφαλείς», απάντησε εκείνος.
-Το δεύτερο προβληματικό σημείο ήταν ότι εκπρόσωποι της τρόικας δεν συμφωνούσαν επί των μακροοικονομικών υποθέσεων πάνω στις οποίες βασίστηκε το πρόγραμμα βοήθειας. Στο «πεδίο της μάχης», κάποιοι από τους 15 έως 45 ειδικούς που επισκέπτονταν τις χώρες κάθε τρεις μήνες για να ελέγξουν την πορεία του προγράμματος εργάστηκαν με καλές προθέσεις. Αλλά στην ιεραρχία, τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Έτσι ο Ολιβιέ Μπλανσάρ, επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, αναγνώρισε ότι οι υφεσιακές επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας υποτιμήθηκαν. «Η αλήθεια είναι ότι αυτές οι υποθέσεις εργασίας ήταν λιγότερο οικονομικές από πολιτικές», δηλώνει ανώτερος αξιωματούχος που θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του.
-Η Τρίτη δυσλειτουργία έχει να κάνει με την έλλειψη διαφάνειας στις αποφάσεις, κάποιες από τις οποίες ήταν και εντελώς ακατανόητες. Γιατί οι ειδικοί επέμεναν να περιορίσει η Αθήνα τις κοινωνικές της δαπάνες και όχι τις αμυντικές; «Γιατί αρνούνται να κατανοήσουν τις κοινωνικές επιπτώσεις των μέτρων που προτείνουν», απαντά ο Περβάνς Μπερέ, σοσιαλιστής πρόεδρος της επιτροπής απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου...
Τα Νέα
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)