Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019

Tό επίκαιρο σκίτσο...

                                                                     ...του Ηλία Μακρή
(ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 25.01.19)

Σωκράτης Φάμελλος : Δασικοί χάρτες//Λύση 4 σημείων για τις ιδιωτικές περιουσίες στα νησιά


Λύση τεσσάρων σημείων, οι οποίες προκύπτουν από το έργο των δασικών χαρτών και επιλύουν προβλήματα των πολιτών στον νησιωτικό χώρο, ιδίως στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα ανακοίνωσε ο αν. υπουργός ΠΕΝ Σωκράτης  Φάμελλος,  στη κοινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, που πραγματοποιήθηκε στο ΕΒΕΑ στην Αθήνα.

Οι ανακοινώσεις του κ Φάμελλου δημιούργησαν αισιοδοξία στους θεσμικούς φορείς των νησιών, ενω φαίνεται να αναχαιτίζεται ένα μεγάλο ρεύμα αντίδρασης και  ανησυχίας χιλιάδων ιδιοκτητών στα νησιά, που απλουστεύεται στο σύνθημα, ότι «οι δασικοί χάρτες δημεύουν ιδιωτικές περιουσίες».
Του Αργύρη Δεμερτζή
Μετά την 4ωρη συνεδρίαση, οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι «η πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να προκαλέσει κοινή συνεδρίαση με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων, στην Αθήνα, για τους δασικούς χάρτες, απέδωσε καρπούς».
Τα τέσσερα σημεία 
Ο αν. ΥΠΕΝ υιοθέτησε σχετικό αίτημα να ενταχθούν  και εκπρόσωποι των Κυκλάδων και Δωδεκανήσων σε επιτροπή του ΥΠΕΝ , που θα καταλήξει σε νομοθετικές λύσεις εντός τριμήνου και ενημέρωσε στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου  ότι οι πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε φάση επεξεργασίας από το ΥΠΕΝ αυτή την περίοδο αφορούν σε λύση τεσσάρων σημείων, οι οποίες προβλέπουν:
  1. Την υπέρβαση ατελειών του θεσμικού πλαισίου σχετικά με τη μη ισχύ του τεκμηρίου κυριότητας του Δημοσίου στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάννησα,
  2.  Τη δυνατότητα μεταβιβάσεων σε μεικτές εκτάσεις που έχουν αγροτική, χορτολιβαδική ή δασική χρήση, όπου εκκρεμούν πράξεις μεταβίβασης,
  3. Την εφαρμογή των διατάξεων περί φρυγανικής βλάστησης σε εκτάσεις των νησιών του Αιγαίου.
  4. Την επίλυση θεμάτων με τις επιδοτήσεις των αγροτών με πολύ χαμηλό κόστος, καθώς και τη υποβολή αντιρρήσεων των πολιτών.
Σχετικά ζήτησε από τους δημάρχους και την Περιφέρεια να βοηθήσουν τον κόσμο να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις (αντιρρήσεις, εξαγορές κ.τ.λ.) για να εξασφαλιστούν οι επιδοτήσεις. Ιδιαίτερη στήριξη ζήτησε στους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών και ηλικιωμένους.
Επενδύσεις και ασφάλεια δικαίου
Στο περιθώριο της εκδήλωσης, ο Σ. Φάμελλος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι:

Τί λένε τά διεθνή Μ.Μ.Ενημέρωσης γιά τήν υπερψήφιση τής συμφωνίας...

Διεθνή ΜΜΕ: Υπερψηφίσθηκε η «ιστορική συμφωνία» των Πρεσπών...
«Οι έλληνες βουλευτές ψήφισαν υπέρ της ιστορικής συμφωνίας για την νέα ονομασία της Μακεδονίας, τερματίζοντας μία διπλωματική διένεξη που δηλητηρίαζε τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες», αναφέρει στο τηλεγράφημά του το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).

«Περισσότεροι από 151 από τους 300 βουλευτές ενέκριναν την συμφωνία αυτή που ανοίγει τον δρόμο για την ένταξη της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ατλαντική Συμμαχία, η οποία μέχρι σήμερα αποκλειόταν από το ελληνικό βέτο», αναφέρει το AFP.

Το πρακτορείο Ρόιτερ μεταδίδει πως...

Ο Χρήστος Βερώνης γιά Κώστα Κουκά : «O Δήμαρχος που επεμβαίνει πάντα κατόπιν εορτής»

Κώστας Κουκάς : «O Δήμαρχος που επεμβαίνει πάντα κατόπιν εορτής»

Με καθυστέρηση, για μια ακόμη φορά, ο Δήμαρχος Μυκόνου κ. Κ. Κουκάς, εκδηλώνει το ενδιαφέρον του για το πρόβλημα που δημιουργεί στην Άνω Μερά η δημοσίευση των Δασικών Χαρτών.
Ενώ γνώριζε ότι επίκειται η δημοσίευσή τους δεν έκανε το παραμικρό για να προλάβει το κακό που ερχόταν.

Όταν δημοσιεύτηκαν οι Χάρτες και αποκαλύφθηκε η ζημιά στις περιουσίες των Ανωμεριτών, ο Δήμαρχος έδειξε να ξυπνάει από το βαθύ του λήθαργο. 
Για τα μάτια του κόσμου συγκάλεσε Δημοτικό Συμβούλιο και αρκέστηκε στην έκδοση ψηφίσματος διαμαρτυρίας. 
Στην συνέχεια αναγκάστηκε να συρθεί πίσω από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, την περιφερειακή Ένωση Δήμων Νοτίου Αιγαίου και τους βουλευτές του Νομού που ανέλαβαν τη πρωτοβουλία διόρθωσης των Δασικών Χαρτών.

Αποκορύφωμα της αναποτελεσματικότητας και της αδιαφορίας του υπήρξε η στάση του στην χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του ΕΒΕΑ στην Αθήνα, με τη συμμετοχή φορέων του Νοτίου Αιγαίου και του αρμόδιου Υπουργού κ. Φάμελλου με θέμα τα προβλήματα που δημιουργούν οι Δασικοί Χάρτες.

Στη σύσκεψη αυτή για λογαριασμού της Μυκόνου επάξια εκπροσώπησαν ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Στέλιος Μπρίγγος και  η Περιφερειακή σύμβουλος Μυκόνου και μελλοντική υποψήφια με τον συνδυασμό μας για τις Δημοτικές Εκλογές κ. Μαρσούλα Χανιώτη, που με  έντονο και αποφασιστικό τρόπο έθεσε το πρόβλημα της ουσιαστικής δήμευσης των περιουσιών των Ανωμεριτών.

Απαντώντας ο υπουργός κ. Φάμελλος, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη Μύκονο αποκαλύπτοντας ότι ο Δήμος της Μυκόνου ήταν μεταξύ των ελαχίστων Δήμων που ουδέποτε έστειλαν στοιχεία που τους είχαν ζητηθεί από το Υπουργείο προκειμένου να βοηθήσουν στην έκδοση των Δασικών Χαρτών.

Η "Ομάδα Αλήθειας" γιά τήν απαράδεκτη ρύθμιση με τους δασικούς Χάρτες

Η απαράδεκτη ρύθμιση με του δασικούς Χάρτες 
Πως ο δήμαρχος Μυκόνου κ. Κουκάς κορόιδεψε τους Μυκονιάτες
C:\Users\nikos1974\Pictures\omada alitheias logo.jpg
Στο δημαρχείο Μυκόνου (24-1-2019) και μετά από καθυστέρηση πλέον του ενός μήνα, αναρτήθηκε στην Διαύγεια το ψήφισμα-καταγγελία του δημοτικού συμβουλίου για τους Δασικούς Χάρτες.
Για λόγους που μόνο ο Δήμαρχος Μυκόνου γνωρίζει και αγνοώντας την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ο κ. Κουκάς την κράτησε στο συρτάρι του όλο αυτό το διάστημα, γεγονός που προκαλεί εντύπωση και κινεί πολλά ερωτήματα.
Βέβαιο είναι ότι ο δήμαρχος Μυκόνου ουσιαστικά σύρθηκε σ’ αυτή την κίνηση μετά από τις αποκαλύψεις του αναπληρωτή υπουργού  Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου, ότι ο Δήμος Μυκόνου δεν έχει κάνει τίποτα όλα αυτά τα χρόνια για να προστατεύσει τις περιουσίες των Μυκονιατών.

Δελτίο Τύπου ΔΗΜΟY ΜΥΚΟΝΟΥ γιά διεκδίκηση αλλαγής τού νόμου περί τήν κατάρτιση τών ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
 ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
ΔΗΜΟΣ   ΜΥΚΟΝΟΥ
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ
Κανένα ακίνητο εντός του οικισμού της Άνω Μεράς δεν έχει χαρακτηρισθεί χορτολιβαδική έκταση

Ο Δήμαρχος Μυκόνου κ. Κωνσταντίνος Κουκάς συμμετείχε τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου στην Αθήνα σε κοινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, με αποκλειστικό θέμα τον «Συντονισμό δράσεων για την προστασία των ιδιωτικών περιουσιών από τον κίνδυνο κατάρτισης των δασικών χαρτών, με ένταξη σε αυτούς και αγροτικών ή χορτολιβαδικών εκτάσεων».

Στη συνεδρίαση, έγινε αποδεκτό από τον παριστάμενο Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Σωκράτη Φάμελλο, το αίτημα της Περιφέρειας της Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Μυκόνου και άλλων Δήμων για τροποποιήσεις στο νομοθετικό πλαίσιο κατάρτισης των δασικών χαρτών, αναγνωρίζοντας ουσιαστικά την αναγκαιότητα διαμόρφωσης ενός νέου νόμου, ώστε να μην απαξιώνεται ούτε να δεσμεύεται η ιδιωτική περιουσία.