Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016

Τό σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου...

                                                                                               ...από τήν ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (03.12.16)

Στή δικαιοσύνη καταφεύγει η Φώφη Γεννηματά γιά δημοσιεύματα της εφημερίδας «Documento»

Αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση καταθέτει η Φ. Γενημματά κατά της εφημερίδας Documentο
«Με Βαξεβάνηδες και Καλογρίτσες δεν πρόκειται να διασωθεί ο Πρωθυπουργός. Ας το πάρουν καλά χαμπάρι. Εγώ και η οικογένεια μου δεν έχουμε καμία σχέση με δήθεν λογαριασμούς και λίστες και δεν έχω να κρύψω τίποτα» δηλώνει η Πρέδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γενημμάτα, μέσω ανακοίνωσης του Γραφείου Τύπου ΠΑΣΟΚ, σχετικά με δημοσίευμα της εφημερίδας «Documento», που θα κυκλοφορήσει αύριο στα περίπτερα.
«Καταθέτω αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση και δεν θα αρκεστώ σε καμία δήθεν εξήγηση.
Θα ζητήσω από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης σε σχέση με τους διακινητές αυτών των αβάσιμων και άθλιων σεναρίων» γράφει η κ. Γεννημάτα και προσθέτει: «Ζητώ επίσης από τον Πρόεδρο της Βουλής και την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να ζητήσουν αμέσως ενημέρωση από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, μη επιτρέποντας στην άθλια συκοφαντία να αιωρείται. Το μήνυμα ελήφθη. Μας φοβούνται, γιατί δυναμώνουμε κάθε μέρα και δεν μπορούν να οικειοποιηθούν τον χώρο της κεντροαριστεράς».
Και καταλήγει η κ. Γεννημάτα: «Θέλουν πόλεμο και θα τον έχουν. Ζητώ από όσους πιστεύουν στην εντιμότητα στην πολιτική να πάρουν θέση».
Απάντηση από το Μαξίμου
Το γραφείο τύπου του Πρωθυπουργού εξέδωσε ένα επικριτικό...

Συνέντευξη Παυλόπουλου για τα ελληνοτουρκικά στην ΕΡΤ...

Αύριο στις 11:00 στην πρεμιέρα της εκπομπής «Επωνύμως» με τον Βασίλη Ταλαμάγκα...

Σε μια κρίσιμη συγκυρία για τα ελληνοτουρκικά με έξαρση των εκατέρωθεν δηλώσεων από τις δυο πλευρές του Αιγαίου… Ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος παραχωρεί την πρώτη...
του συνέντευξη σε εθνικό δίκτυο στην πρεμιέρα της εκπομπής «Επωνύμως» του Βασίλη Ταλαμάγκα αύριο το πρωί στις 11:00 στην ΕΡΤ.

Με ενδιαφέρον λοιπόν αναμένονται οι απαντήσεις του προέδρου της Δημοκρατίας, απέναντι στον παραληρηματικό λόγο του Ερντογάν… αλλά και τα μηνύματα που θα επιλέξει να στείλει, τόσο στην τουρκική πλευρά, όσο και στη διεθνή κοινότητα.

enimerosi24.gr

Τό σκίτσο τής Έφης Ξένου...

...από "ΤΑ ΝΕΑ"
          tanea.gr

Ο Δανειστής Πολ Καζαριάν, μιλώντας στο Spiegel αμφισβήτησε τό ύψος τού χρέους...

Πολ Καζαριάν: «Ελληνικό χρέος, το μεγαλύτερο ψέμα του αιώνα»
Ο Δανειστής

tvxs.gr  | 03 Δεκ. 2016
Ο αμερικανός μεγαλοεπενδυτής, πρώην τραπεζίτης της Goldman Sachs, Πολ Καζαριάν, μιλώντας στο Spiegel θέτει το ζήτημα του πραγματικού ύψους του ελληνικού χρέους.

Όπως υπογραμμίζει το κριτήριο για τον προσδιορισμό του θα πρέπει να είναι το χρονικό και όχι το ονομαστικό ύψος. Μάλιστα υποστηρίζει πως το πρόβλημα του ελληνικού χρέους είναι το «μεγαλύτερο ψέμα του αιώνα».
Σημειώνεται πως ο Πολ Καζαριάν είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης δανειστής της Ελλάδας μέσω της επενδυτικής του εταιρείας Japonica Partners. Το 2012, όταν όλοι ήθελαν να απαλλαγούν από τα ελληνικά ομόλογα η Japonica Partners προσέφερε 3 δις ευρώ. «Μυρίστηκε καλές δουλειές και μέχρι σήμερα δεν το μετάνιωσε», σχολιάζει το Spiegel.
«Ήταν η πιο κερδοφόρα επένδυση που έχω κάνει μέχρι τώρα», τονίζει ο Πολ Καζαριάν και υποστηρίζει πως «εάν υπολογίσει κανείς καλά το ύψος του ελληνικού χρέους, δεν ανέρχεται στο 177% του ΑΕΠ, αλλά το ανώτερο 71%». 
Η διαφορά έγκειται στον τρόπο υπολογισμού, που θα πρέπει να...

Προεδρικές εκλογές, αύριο, στήν Αυστρία (το αποτέλεσμα είναι αδύνατο να προβλεφθεί)

Ποιο ιταλικό δημοψήφισμα; Η μάχη της Αυστρίας
Κρίσιμη Κάλπη

tvxs.gr  | 03 Δεκ. 2016
Την Κυριακή οι Αυστριακοί θα προσέλθουν στις κάλπες για να εκλέξουν το νέο πρόεδρο της χώρας. Οι δύο υποψήφιοι είναι ο ανεξάρτητος Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν, πρώην ηγέτης των Πρασίνων, και ο Νόρμπερτ Χόφερ, ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος των Ελευθέρων. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν οριακό προβάδισμα στον ακροδεξιό υποψήφιο, ωστόσο, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, το αποτέλεσμα είναι αδύνατο να προβλεφθεί. 
Οι δύο υποψήφιοι είχαν βρεθεί αντιμέτωποι για πρώτη φορά τον περασμένο Μάιο. Τότε είχε επικρατήσει οριακά ο Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν, με μόλις 31.000 ψήφους ή 0,7%. Ωστόσο η ακροδεξιά προσέφυγε στη δικαιοσύνη, η οποία έκανε δεκτή το αίτημα τους για επανάληψη των εκλογών εξαιτίας παρατυπιών στη διαδικασία της καταμέτρησης.
Το συνταγματικό δικαστήριο αποφάνθηκε ότι...

Παυλόπουλος: Ας κάνει ό,τι νομίζει ο Ερντογάν...

...εμείς δεν θα αφήσουμε τίποτα να πέσει κάτω...
Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Μήνυμα προς την Τουρκία, ότι δεν θα μείνει απαθής απέναντι στις προκλήσεις, έστειλε ο Προκόπης Παυλόπουλος.
«Ακούω την κριτική που μου κάνουν για το...
θέμα της Συνθήκης της Λωζάννης. Λένε ότι ο Ερντογάν τα κάνει για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης. Με συγχωρείτε πολύ, ας κάνει ό,τι νομίζει. Εγώ, η Ελλάδα, δεν θα αφήσουμε να πέσει τίποτα κάτω. Και τονίζω, δεν το κάνουμε μόνο για την Ελλάδα. Το κάνουμε για την Ευρώπη», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην εκπομπή «Επωνύμως» της ΕΡΤ, η οποία θα μεταδοθεί ολόκληρη το πρωί της Κυριακής.

Ο κ. Παυλόπουλος έστειλε μήνυμα και προς τα Σκόπια, τονίζοντας «Η Μακεδονία είναι ελληνική, θέλουν δεν θέλουν».

Σε ό,τι αφορά το χρέος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην εκτίμηση του Ταμείου.

«Το ΔΝΤ είναι πριν από λίγες ημέρες ότι το χρέος είναι μία βόμβα, Φοβάμαι ότι το είπαν λίγο αργά. Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για κούρεμα του χρέους, διότι δεν είναι νοητό κούρεμα χρέους ιδιαίτερα από την ώρα που δημιουργήθηκε ο ESM. Ο ESM απαγορεύει το κούρεμα και μετά από την ομολογία του δικαστηρίου της ΕΕ. Αυτό που ο κύριος Σόιμπλε έλεγε, ''δεν δέχομαι κάτι τέτοιο''. Σωστά το έλεγε, αλλά δεν έλεγε την υπόλοιπη αλήθεια. Ναι, κούρεμα ''όχι'' αλλά ρύθμιση του χρέους οπωσδήποτε», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέφερε το ζήτημα του ευρωομολόγου.

«Χωρίς ένα είδος ευρωομολόγου, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει όπως η Τζάνετ Γέλεν στη FED, ο Ντράγκι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση που όχι μόνο γιγαντώνεται αλλά μετατρέπεται και σε τραπεζική κρίση και αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο», τόνισε...

iefimerida.gr

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι ναυτικοί...

Αποφάσισαν νέα 48ωρη απεργία...
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ:SOOC
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι ναυτικοί, με αφορμή τις πληροφορίες περί αλλαγής προς το δυσμενέστερο του φορολογικού καθεστώτος τους, στο...
πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης από τους θεσμούς.

Σε νέα σημερινή συνεδρίασή της η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, αποφάσισε την πραγματοποίηση νέας 48ωρης πανελλαδικής απεργίας από αύριο στις 6 το πρωί της Κυριακής 4 Δεκεμβρίου έως στις 6 το πρωί της Τρίτης 6 Δεκεμβρίου.

Τη Δευτέρα στις 11 το πρωί τα 13 συνδικαλιστικά σωματεία της ΠΝΟ θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στον Αγ.Διονύσιο και πορεία προς το υπουργείο Ναυτιλίας, όπου αντιπροσωπεία των εργαζομένων θα συναντηθεί πιθανότατα με τον υπουργό Ναυτιλίας.

Υπενθυμίζεται ότι η ΠΝΟ έχει ήδη εξαγγείλει και νέα πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση, για την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου, ζητώντας τη διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των Ελλήνων ναυτικών (εν ενεργεία και συνταξιούχων).

Σημειώνεται ότι οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων από την Ιεράπετρα ζητούν τη δρομολόγηση πλοίου ασφαλείας για τη μεταφορά ευπαθών προϊόντων από την Κρήτη στην περίπτωση που η απεργία των ναυτικών συνεχιστεί.

Ήδη ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης μετέφερε σχετικό αίτημα στον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή...
 

Συμμαχία Κυριακού, Αλαφούζου, Βαρδινογιάννη στην τηλεόραση...


Αλαφούζος - Τζίγγερ - ΚυριακούΑπό τις ανατροπές των τελευταίων μηνών στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών και ειδικότερα η απόφαση του ΣτΕ και εν συνεχεία η...
συναίνεση των κομμάτων για τη σύσταση του ΕΣΡ… προέκυψε μια νέα ισχυρή «συμμαχία» μεταξύ των ιδιοκτητών του ΑΝΤ1, ΣΚΑΙ και STAR, δηλαδή, Θοδωρή Κυριακού, Γιάννη Αλαφούζου και οικογένειας Βαρδινογιάννη, με στόχο τη διαφύλαξη των προνομίων τους στο χώρο της τηλεόρασης.

Σε επίπεδο περιουσιακών στοιχείων οι τρεις καναλάρχες, χαρακτηρίζονται από τους πλέον ισχυρούς επιχειρηματίες της χώρας, γεγονός που βοήθησε στη δημιουργία της εν λόγω «συμμαχίας»… Διότι εκτός των άλλων αντανακλά και επηρεάζει την αγορά, δεδομένου ότι έχουν ηγετική θέση… που ενισχύεται – (στοιχείο που επίσης τους ενώνει), από τη συνέπεια και τη φερεγγυότητα τους, απέναντι σε τράπεζες, ταμεία, πελάτες (διαφημιστές, διαφημιζόμενους κ.ά).

Με άλλα λόγια σε μια αγορά που στέκεται οριακά, χωρίς άμεση προοπτική ανάπτυξης και κυρίως απέναντι σε έναν εξαιρετικά αυστηρό τραπεζικό τομέα που σημειωτέον δεν δίνει δάνεια, αλλά αντίθετα απαιτεί απόλυτη τυπικότητα στις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων, διαφορετικά τις οδηγεί σε ξαφνικό «θάνατο» (βλ. δεκάδες μιντιακές επιχειρήσεις και όχι μόνο)… Οι τρεις επιχειρηματίες – καναλάρχες που διαθέτουν μεγάλο οικονομικό εκτόπισμα, είναι τυπικοί στις υποχρεώσεις τους και δεν αντιμετωπίζουν τριγμούς, συνασπίστηκαν δημιουργώντας μια άτυπη συμμαχία των «ισχυρών και αξιόπιστων» της τηλεόρασης και εν γένει των ΜΜΕ.

Μια συμμαχία – όπως αναφέρθηκε, με στόχο να οριοθετήσει τον τηλεοπτικό χώρο και να περιφρουρήσει τα κεκτημένα τους… τόσο απέναντι στις μελλούμενες εξελίξεις κατά τη νέα διαδικασία αδειοδότησης, την ευθύνη της οποίας θα έχει το ΕΣΡ, όσο όμως και σε επίπεδο διαφήμισης, η οποία ως γνωστόν έχει περιοριστεί δραστικά.

Σημειωτέον ότι το μπλοκ των καναλαρχών με τα κοινά συμφέροντα και τις κοινές επιδιώξεις έχει ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με την κυβέρνηση… η οποία υπολογίζει πλέον πολύ σοβαρά τη γνώμη τους.

Για αυτό αξίζει να τονιστεί ότι το μόνο πράγμα που τους ενδιαφέρει σε αυτή τη φάση είναι η ρευστότητα και τίποτα άλλο! Στόχος τους είναι να διαθέτουν ρευστότητα για να μπορούν να κάνουν τις κινήσεις τους!...

enimerosi24.gr


Δελτίο Τύπου : Ο Δήμαρχος Μυκόνου προσκεκλημένος στις εργασίες του Προγράμματος του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ                                                                                   Μύκονος, 02-12-2016
ΔΗΜΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ

                                                                                Δελτίο Τύπου

Θέμα: Ο Δήμαρχος Μυκόνου κ. Κωνσταντίνος Κουκάς, προσκεκλημένος στις εργασίες του Προγράμματος του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο “Technical Assistance on Institutional Enhancement for Local Governance in Greece” (“Τεχνική Βοήθεια στη Θεσμική Ενίσχυση για την Τοπική Διακυβέρνηση στην Ελλάδα”) που πραγματοποιήθηκε από τις 28 Νοεμβρίου έως 1 Δεκεμβρίου (2016) στην Αθήνα.
Μετά από πρόσκληση του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Δήμαρχος Μυκόνου και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) κ. Κωνσταντίνος Κουκάς συμμετείχε στη δράση αξιολόγησης από ομολόγους του- (Peer Review) στο πλαίσιο του Προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης με τίτλο “Technical Assistance on Institutional Enhancement for Local Governance in Greece” (“Τεχνική Βοήθεια στη Θεσμική Ενίσχυση για την Τοπική Διακυβέρνηση στην Ελλάδα”) που υλοποιείται μετά από πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, ανάμεσά τους και το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Στο πρόγραμμα κλήθηκαν να συμμετέχουν Δήμαρχοι, Περιφερειάρχες, εμπειρογνώμονες της τοπικής αυτοδιοίκησης και στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών της Ελλάδας, καθώς και ομότιμοί τους εμπειρογνώμονες και εκλεγμένα μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης από το εξωτερικό. Στόχος ήταν να αξιολογήσουν τις μέχρι τώρα μεταρρυθμίσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και να προτείνουν πολιτικές για την προώθηση μεταρρυθμίσεων στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης βάσει της ευρωπαϊκής εμπειρίας.
Ο κ. Κωνσταντίνος Κουκάς, ο οποίος συμμετείχε στην εν λόγω δράση, κατέθεσε την εμπειρία του ως Δήμαρχος Μυκόνου, αναφέρθηκε στο τουριστικό θαύμα του νησιού και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, τα οποία καθιστούν τη Μύκονο, μοναδικό προορισμό παγκοσμίως. Ενώπιον της επιτροπής παρουσίασε συγκεκριμένες προτάσεις για μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με ιδιαίτερη αναφορά στους νησιωτικούς Δήμους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Ο Δήμαρχος Μυκόνου, επεσήμανε την επιτακτική ανάγκη για εξεύρεση πόρων προκειμένου οι Δήμοι να μπορέσουν να επιτελέσουν αποτελεσματικό έργο. Παράλληλα, εστίασε στην έλλειψη προσωπικού στους Δήμους της Νησιωτικής Ελλάδας, καθώς, «είναι ένα πολύ κρίσιμο ζήτημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα με νομοθετικές ρυθμίσεις από την κεντρική κυβέρνηση. Οι Δήμοι θα πρέπει να είναι κοινωνικά και οικονομικά αυτοτελείς και αυτό θα επιτευχθεί μόνο με ένα νέο και ξεκάθαρο μοντέλο διοίκησης από την κεντρική εξουσία».
Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα κατέθεσαν τις προτάσεις τους σε ένα πλήθος θεμάτων ανάμεσά τους «οι Δημοσιονομικοί πόροι και Στρατηγική για την Τοπική Οικονομική Ανάπτυξη», «το Θεσμικό Πλαίσιο και Λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», «τα Οικονομικά της Τοπική Αυτοδιοίκησης», «το Προσωπικό και Εποπτεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι σχέσεις μεταξύ της Κεντρικής Εξουσίας και της Τοπικής Αρχής».
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο κύριος Δημοσθένης Παπασταμόπουλος, Διευθυντής του Γραφείου του ΥΠ.ΕΣ., ο κ Γιώργος Πατούλης- Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Πρόεδρος του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Δήμαρχος Αμαρουσίου, κ. Κώστας Αγοραστός- πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, καθώς και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την Ελλάδα και το εξωτερικό .


ΔΗΜΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ

Το ιταλικό δημοψήφισμα από το Α στο Ω. Τι ψηφίζει η Ιταλία, τι φοβάται η Ευρώπη

REUTERS/TONY GENTILE



Γιώργος Δ. Παυλόπουλος
gpavlo@naftemporiki.gr
Το δημοψήφισμα της Κυριακής στην Ιταλία έχει δημιουργήσει έντονη νευρικότητα και πολιτικό ενδιαφέρον, από τις μητροπόλεις της Δύσης και τη Μόσχα μέχρι τους επιτελείς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Γιατί όμως ένα δημοψήφισμα με επίδικο την αναθεώρηση του ιταλικού συντάγματος στο ζήτημα του μεγέθους και του ρόλου της Γερουσίας έχει αναδειχθεί σε ζήτημα διεθνούς σημασίας;

Τι ακριβώς περιλαμβάνει η μεταρρύθμιση Ρέντσι
Η Ιταλία από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και μετά έχει ως πολίτευμά της την προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία, με απόλυτη ισότητα αρμοδιοτήτων ανάμεσα στα δύο σώματα του κοινοβουλίου (perfect bicameralism), Βουλή των Αντιπροσώπων με 630 μέλη και Γερουσία, με 315 μέλη.
Σε αντίθεση με την πλειοψηφία των χωρών με κοινοβουλευτικό σύστημα, στην Ιταλία απαιτείται η ψήφος εμπιστοσύνης και των δύο σωμάτων ώστε η κυβέρνηση να αναλάβει με σύννομο τρόπο τα καθήκοντά της. Όλοι ανεξαιρέτως οι νόμοι πρέπει να περνούν με την ίδια διαδικασία και τον ίδιο τρόπο και από τα δύο σώματα, γεγονός που πολλές φορές επιβραδύνει το νομοθετικό έργο του κοινοβουλίου.
Δεδομένου ότι το σύστημα εκλογής γερουσιαστών δίνει σπανίως καθαρή πλειοψηφία σε ένα κόμμα ή έστω σε έναν πολιτικό συνασπισμό, καθιστώντας αναγκαίες τις κυβερνήσεις συνεργασίας, ο γραμματέας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος και πρωθυπουργός της χώρας Ματέο Ρέντσι πρότεινε την ουσιαστική αποδυνάμωση της Γερουσίας. Το σχέδιο προβλέπει μείωση των γερουσιαστών από 315 σε 100 και έμμεση εκλογή τους από τα Περιφερειακά Συμβούλια της χώρας.
Προβλέπει ακόμη την αποσύνδεση της κυβέρνησης από την ανάγκη ψήφου εμπιστοσύνης από τη Γερουσία, καθώς και την ψήφιση του μεγαλύτερου όγκου των νομοσχεδίων αποκλειστικά από τη Βουλή.

Σε συνδυασμό με έναν εκλογικό νόμο ο οποίος ευνοεί την αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος ή πολιτικού συνασπισμού, ο οποίος ψηφίστηκε το 2015, ο Ρέντσι θεωρεί ότι μπορεί να φέρει την πολυπόθητη πολιτική σταθερότητα στην Ιταλία, η οποία θα επιτρέψει φιλόδοξες οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις χωρίς τον φόβο της κυβερνητικής αστάθειας και του πολιτικού κόστους. Η συνταγματική μεταρρύθμιση του κ. Ρέντσι εγκρίθηκε και από τα δύο σώματα του ιταλικού κοινοβουλίου, όχι όμως με ευρεία πλειοψηφία δύο τρίτων, οπότε η προσφυγή στον λαό κατέστη αναγκαία, με βάση το σύνταγμα.
Δευτερεύουσας σημασίας αλλαγές που τίθενται επίσης υπό την κρίση του ιταλικού λαού στο δημοψήφισμα είναι η αλλαγή της δομής της τοπικής αυτοδιοίκησης, με την αφαίρεση από το σύνταγμα της διοικητικής βαθμίδας των επαρχιών, η αύξηση της απαιτούμενης πλειοψηφίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από το κοινοβούλιο και η ενίσχυση ορισμένων αρμοδιοτήτων του Συνταγματικού Δικαστηρίου.
 

Πώς τοποθετούνται οι πολιτικές δυνάμεις

Eurogroup της Δευτέρας : Μάλλον, χωρίς συμφωνία...

Περιορισμένες οι πιθανότητες συμφωνίας στο Eurogroup, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή
Όσον αφορά στα προαπαιτούμενα της β’ αξιολόγησης, η κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι «θα είχαμε κλεισει πριν από 3-4 εβδομάδες αν δεν ήταν οι απαιτήσεις του ΔΝΤ, κυρίως στα εργασιακά» (φωτ. αρχείου).
Eurokinissi/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ