Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Οι τράπεζες σέ ιδιώτες έναντι πινακίου φακής

Του Κώστα Χ. Χρυσόγονου 

(Καθηγητή Νομικής Σχολής ΑΠΘ)

         Το Νομοσχέδιο με τίτλο «Μέτρα Στήριξης και Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας», που ψήφισε η Βουλή τα μεσάνυχτα της Κυριακής 30/3/2014, αποτελεί ένα νέο σταθμό στην πορεία προς την καταστρατήγηση του Συντάγματος, αλλά και την οικονομική εξαθλίωση στην οποία ωθούν τη χώρα οι ξένοι «δανειστές»-δυνάστες της.

Το Νομοσχέδιο έχει έκταση 223 δακτυλογραφημένων σελίδων και φέρει τις υπογραφές 17 (!) υπουργών αφού η ύλη του ανάγεται στις αρμοδιότητες όλων τους, κατά παράβαση της απαγόρευσης (αρ. 74 παρ. 5 του Συντάγματος) να συζητηθούν στη Βουλή νομοσχέδια που περιέχουν άσχετες με το κύριο αντικείμενό τους διατάξεις. Ολα αυτά κατατέθηκαν στη Βουλή στις 28/3/2014 και ψηφίστηκαν δύο ημέρες αργότερα με τη διαδικασία του «κατεπείγοντως», κατ’ επίκληση του άρθρου 76 παρ. 4 Συντ. Στην πραγματικότητα δεν υφίσταται κανένα κατεπείγον, αφού τα χρεολύσια, τα οποία πρέπει να καλυφθούν με νέα δανεικά από την «τρόικα» ανάγονται στα μέσα Μαΐου και συνεπώς η εκπλήρωση των απαιτήσεών της μπορούσε να καθυστερήσει.

Μέσω του προσχηματικού κατεπείγοντως συντελείται ο πλήρης εξευτελισμός των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, αφού οι βουλευτές δεν είχαν το χρονικό περιθώριο σχεδόν ούτε να αναγνώσουν, ούτε πολύ περισσότερο να μελετήσουν και να κατανοήσουν το κείμενο του νομοσχεδίου. Ακριβώς η συσκότιση, όμως, ήταν ο στόχος της κυβερνητικής μεθόδευσης.

Επί της ουσίας, πίσω από τις εκατοντάδες διατάξεις με οδυνηρές συνέπειες για πολλές κοινωνικές ομάδες, κρύβεται κυρίως η δρομολόγηση του εγκλήματος της εκποίησης από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) των τραπεζικών μετοχών που κατέχει αυτό (δηλ. ουσιαστικά το κράτος). Το δεύτερο άρθρο, παρ. Α4, εδάφιο 4 του Νομοσχεδίου επιτρέπει στο ΤΧΣ να εκποιεί τις μετοχές αυτές σε τιμές χαμηλότερες τόσο από την τιμή κτήσης τους από το ίδιο όσο και από την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή. Ετσι οι 4 μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες και μαζί τους ο στρατηγικός έλεγχος της εθνικής οικονομίας μπορούν να εκχωρηθούν σε ιδιώτες έναντι πινακίου φακής (π.χ. το ΤΧΣ κατέβαλε 1.54 ευρώ για κάθε μετοχή της Eurobank, η χρηματιστηριακή αξία στις 28/3/2014 ήταν 48 λεπτά και η τιμή πώλησης μπορεί να είναι ακόμη κατώτερη!)

Καθώς βέβαια η κυβέρνηση γνωρίζει ότι η εκποίηση χωρίς κατώτατο όριο τιμής οδηγεί σε διάπραξη κακουργηματικής απιστίας σε βάρος του Δημοσίου, φρόντισε να προστατεύσει τους μελλοντικούς αυτουργούς-μέλη των οργάνων διοίκησης του ΤΧΣ. Ετσι το εδάφιο Α7, υπεδάφιο 22 του δεύτερου άρθρου «θεωρεί» προκαταβολικά και πλασματικά ως «επωφελείς» (!) και «υπηρετούσες τη χρηστή διοίκηση» της περιουσίας του ΤΧΣ τις σχετικές αποφάσεις τους. Το αποτέλεσμα της ασυδοσίας αυτής θα είναι η οριστική επιβάρυνση του ήδη υπέρογκου δημοσίου χρέους με πολλά από τα 50 δισ. ευρώ που διατέθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αφού η εκποίηση θα καταστήσει ανέφικτη τη διεκδίκηση της μεταφοράς του ποσού της ανακεφαλαιοποίησης στον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας.

Δημοσιεύτηκε στίς 31/4/14 στήν
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ


Οι διάλογοι πού οδήγησαν σέ παραίτηση τόν Γεν. Γραμματέα τής κυβέρνησης Μπαλτάκο

Απομαγνητοφωνημένη συνομιλία δόθηκε πριν λίγο στη Βουλή...
ΦΩΤΟ & BINTEO...

aaaabalt2
 Απομαγνητοφωνημένη συνομιλία έδωσε σήμερα στη Βουλή ο Ηλίας Κασιδιάρης στο οποίο παρουσιάζει...
απομαγνητοφωνημένη συνομιλία του με τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης και στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, Τάκη Μπαλτάκο. 





Ολόκληρος ο διάλογος:
«ΚΑΣ.: Όταν κατ’ αρχήν όταν βγήκα εγώ τι έπαθε ο Σαμαράς, μπορείς να μου πεις;

 ΜΠΑ.: Ήταν στην Αμερική το΄τε.
ΚΑΣ.: Ναι, ήταν στην Αμερική, αλλά εγώ έχω μάθει ότι έπαθες εγκεφαλικά.
ΜΠΑ.: Σοκ και δέος! Χαμός έγινε, της πουτάνας… δεν με πήρε εμένα, του ’χα πει ότι αυτά που κάνεις… του τα είχα πει. Δεν θα μου έλεγε εμένα γι’ αυτό το πράγμα. Πήρε τους άλλους δυο και τους γάμησε τα πρέκια. Τον Αθανασίου και τον Δένδια: «με κοροϊδέψατε, μ ε δουλέψατε, τι είναι αυτά ξεφτιλίστικα». Γιατί είχε κάνει την προηγούμενη μέρα δήλωση στο αμερικανικό σιωνιστικό συνέδριο ότι: «τελείωσε, τους έδεσα, τους έδεσα γειά σας!» και την άλλη μέρα βγαίνετε εσείς.
ΚΑΣ.: Με τους ανακριτές που μας αφήσανε, εκεί στο επίμαχο στάδιο, τι έγινε; Γιατί αυτοί το γυρίσανε κωλοτούμπα μετά, αφ’ ότου αφήσανε εμάς, μετά που πήρανε τους άλλους το γυρίσανε κωλοτούμπα...

Πολιτικοί αρχηγοί, απλά μέλη και ενότητα


  Παραπολιτική

Επειδή πολλά ακούγονται για το ποιος πραγματικά θέλει την ενότητα του ΠΑΣΟΚ και ποιος δήθεν μάχεται εναντίον της, αξίζει κανείς να θυμηθεί τι ακριβώς είναι η περίφημη Ελιά την οποία κάποιοι πρότειναν ως λύση για την Κεντροαριστερά.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκρινε ότι θα βοηθήσει το ΠΑΣΟΚ το να καταστήσει ισότιμους εταίρους του τον Ανδρέα Λοβέρδο, τον Χρήστο Αηδόνη και τον Ηλία Μόσιαλο, δηλαδή τρεις πρώην υπουργούς των κυβερνήσεων του, χωρίς καμία φοβερή κοινωνική αποδοχή ή ακόμα και αναγνωρισιμότητα.

Αναλογιστείτε απλώς ότι στο νέο σχήμα, θα πρέπει προσωπικότητες όπως ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, η Φώφη Γεννηματά (και πολλοί άλλοι) να είναι απλά μέλη-βουλευτές και οι Λοβέρδος-Μόσιαλος να είναι κάτι σαν πολιτικοί αρχηγοί! Μέχρι και ο Μπίστης υποτίθεται ότι ηγείται άτυπα ομάδας στελεχών που προέρχονται από τη Δημοκρατική Αριστερά!

Το καλύτερο; Το ψηφοδέλτιο της Ελιάς το οποίο δήθεν δημιουργήθηκε για να συνθέσει δυνάμεις, είναι το πρώτο πλήρες ψηφοδέλτιο που ανακοινώθηκε για τις Ευρωεκλογές, σχεδόν δυο μήνες πριν αυτές διεξαχθούν. Κανένα άλλο κόμμα δεν βιάστηκε τόσο πολύ κι αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι.

Τι είδους ενότητα είναι αυτή όταν το ψηφοδέλτιο συμπληρώνεται με τέτοια βιασύνη και χωρίς να ερωτηθούν, έστω φιλολογικά, όλοι οι βουλευτές του κόμματος; Στο όνομα της ενότητας, θα πρέπει στελέχη με πορεία ετών που ακόμα και τώρα κουβαλούν χιλιάδες σταυρούς, να χειροκροτούν τον αυτοδιασυρμό του ΠΑΣΟΚ;

Υ.Γ Θυμίζω ότι τo ΠΑΣΟΚ δεν είναι σελίδα στο Facebook, ούτε στικάκι της λίστας Λαγκάρντ να το κρύβει ο κάθε Βενιζέλος στο συρτάρι του.

Οι υπεύθυνοι και ο ανεύθυνος


  Παραπολιτική
Ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο Γιάννης Κουτσούκος, ο σημερινός υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου, ο απίθανος Μιχάλης Κασσής, η Άντζελα Γκερέκου και ο πολύς Πάρις Κουκουλόπουλος έχουν κάτι κοινό.

Έχουν καταψηφίσει διατάξεις ή ολόκληρα πολυνομοσχέδια από το 2009 μέχρι σήμερα και οι περισσότεροι διαγράφηκαν από την Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ αλλά τους πήρε μετά πίσω ο σπουδαίος ηγέτης Ευάγγελος Βενιζέλος.

Περιττό να πω ότι το ίδιο ισχύει και για τους Λοβέρδο και Αηδόνη, τους δυο νέους πυλώνες της κυβερνητικές σταθερότητας, οι οποίοι και αποτελούν και την ηγετική ομάδα του λαοφιλούς κόμματος «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα».

Διαβάσατε ποτέ ότι όλοι αυτοί καταστρέφουν το ΠΑΣΟΚ, την Ελλάδα, την Ευρώπη και το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα; Ζήτησε κανείς από το ΠΑΣΟΚ τη μαζική δημόσια απομόνωση και διαπόμπευση τους;

Όχι φυσικά. Όλα τα παραπάνω συνέβησαν όταν ο Γιώργος Παπανδρέου, συμπτωματικά μαζί με τον Απόστολο Κακλαμάνη, καταψήφισε μια ρύθμιση για τις τράπεζες. Για τις τράπεζες, όχι για κάτι που αφορά ρουσφέτια και κατεστημένα στην εκλογική του περιφέρεια.

Οριστική καταδίκη του εκδότη της "Απογευματινής"...

Οριστική καταδίκη του εκδότη της Απογευματινής
Καταδικάστηκε τελεσίδικα από το τριμελές εφετείο ο εκδότης της Απογευματινής Κωνσταντίνος Σαραντόπουλος για τη μη καταβολή του δώρου Χριστουγέννων 2010 στους εργαζόμενους της ιστορικής εφημερίδας.
Ο κ. Σαρανατόπουλος καταδικάστηκε ειδικότερα σε...
24 μήνες εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης και χρηματικό πρόστιμο 16.000.
Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε ελαφρυντικά, παρά την προσπάθεια του συνηγόρου υπεράσπισης να πείσει ότι το αδίκημα είναι μετά από τρία χρόνια τυπικό και πως για όλα έφταιγε η κρίση.
Ο εισαγγελέας στην αγόρευση του ήταν καταπέλτης κατά των επιχειρημάτων του κατηγορούμενου, που για την ίδια υπόθεση είχε καταδικαστεί πρωτοδίκως και είχε ασκήσει έφεση.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σαραντόπουλος επιχείρησε δύο φορές να πτωχεύσει την Απογευματινή, πλην όμως η ελληνική Δικαιοσύνη απέρριψε και τις δύο αιτήσεις ως δόλιες και προσχηματικές, κρίνοντας ότι ως μόνο στόχο είχαν τη στέρηση των εργαζομένων από τα νόμιμα δικαιώματα τους.
  enet.gr

ΤΩΡΑ - Παραιτήθηκε από τη ΝΔ, ο Ψωμιάδης...



Την παραίτησή του από τη Νέα Δημοκρατία υπέβαλλε πριν λίγο ο  Π. Ψωμιάδης.
Ο λόγος είναι οτι ζήτησε να...
είναι υποψήφιος για το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, αλλά το Μέγαρο Μαξίμου άναψε..."κόκκινο",  λόγω δικαστικών εκκρεμοτήτων που εχει...
 

Πάει έφυγε τό άλλοθι τής Πρωταπριλιάς...

Σήμερα 2 Απριλίου πού δέν λέγονται εσκεμμένα ψέμματαχαιρετίσματα σ'όσες παλαιοκομματούρες-Μαυρογιαλούρους καί ...Μαυρογιαλούδες δεξιά καί (δήθεν) "αριστερά"ετοιμάζονται νά κατέβουν στίς εκλογές, χωρίς ξεκάθαρες θέσεις γιά τό ποιός ευθύνεται γιά τά χάλια τού Δήμου αλλά αντ'αυτού νά λένε "άλλα λόγια ν'αγαπιόμαστε" τάζοντας μας, γιά παραπλάνηση : "λαγούς μέ πετραχείλια" καί "ποτάμια μέ γάργαρα νερά καί γιοφύρια μέ τρείς ...οικολογoπεριβαλλοντικές καμάρες//κουταμάρες αλλά τά μπετά, μπετά καί τά λαθραία, λαθραία".  
Ρέ, όξω ...... απ'τήν παράγκα !
Η ανάρτηση αυτή πρός τιμή τής αείμνηστης Μαλβίνας...

Sueddeutsche Zeitung: Η κυβέρνηση συνασπισμού στην Ελλάδα θα καταρρεύσει σύντομα

Τι αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας για το μεταρρυθμιστικό έργο στην Ελλάδα και την πλειοψηφία των 152 βουλευτών. Γιατί προβλέπει ότι η κυβέρνηση δεν έχει μέλλον

«Με την ψήφιση ενός μεταρρυθμιστικού πακέτου η Ελλάδα πέτυχε τις προϋποθέσεις για την παροχή νέας βοήθειας. Ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Αθήνα, όμως, είναι κάθε άλλο παρά αρμονικός», γράφει η Sueddeutsche Ζeitung αναφερόμενη στην πλειοψηφία 152 βουλευτών, με την οποία ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο από τη Βουλή.
«Στο μεταξύ αυξάνεται η ανησυχία ότι η κυβέρνηση συνασπισμού θα καταρρεύσει πρόωρα. Κατά την ψηφοφορία υπήρξαν επιφανείς διαφωνούντες» σημειώνουν οι συντάκτριες και αναφέρονται στον Γιώργο Παπανδρέου και τον Νικήτα Κακλαμάνη.
Προσθέτουν ότι ο κ. Παπανδρέου δεν διαγράφηκε από το κόμμα του, όπως συνέβη με τον κ. Κακλαμάνη και συνεχίζουν:
«Ο αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ευάγγελος Βενιζέλος, φέρεται να διαμαρτυρήθηκε στον Παπανδρέου ότι "δεν τον προειδοποίησε". Ο Παπανδρέου φέρεται να αιτιολόγησε το "όχι" του με την επιφύλαξη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς κατά της ιδιωτικοποίησης των τραπεζών. Ο Παπανδρέου είναι μάλλον πεπεισμένος ότι οι τράπεζες οδήγησαν στην πτώση του το 2011 και ότι ειδικά ο τότε υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, βοήθησε αποφασιστικά».
Το δημοσίευμα περιγράφει συνοπτικά όσα συνέβησαν την Κυριακή, 30 Μαρτίου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή και τονίζει ότι «με δεδομένη την ισχνή πλειοψηφία, είναι πιθανόν οι νομοθετικές δυνατότητες της κυβέρνησης συνασπισμού να έχουν εξαντληθεί».
Οι συντάκτριες εκτιμούν, δε, ότι «είναι απίθανο να αντέξει ο κυβερνητικός συνασπισμός ως το 2016» και αναφέρονται σε δηλώσεις του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, σχετικά με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το 2015.
Επίσης, στο άρθρο γίνεται λόγος για τις πληροφορίες που θέλουν τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, να αποχωρεί από τη θέση του και να αναλαμβάνει την διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος.
 news247 Απρίλιος 01 2014 23:12
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)