Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Όταν οι αντίπαλοι αποτυγχάνουν για λογαριασμό σου

Υποθέτω ότι η εβδομάδα που μας πέρασε ήταν ιδιαίτερα δύσκολη για τον Αλέξη Τσίπρα καθώς ο Αντώνης Σαμαράς τον πρόλαβε και είπε να εφαρμόσει ένα μέρος από την περίφημη στρατηγική του απέναντι στους δανειστές της χώρας.

Το ότι είναι αστείες οι κατηγορίες της κυβέρνησης για τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ για την περιπέτεια αυτής της εβδομάδας, δεν σημαίνει ότι το κόμμα της Κουμουνδούρου διαφωνεί και σε τίποτα ριζικά από τις ψευτομαγκιές του Σαμαρά.

Αναρωτιέμαι λοιπόν αν ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης μαθαίνει από τα λάθη του πρωθυπουργού ή απλώς μετράει αντίστροφα για να έρθει στα πράγματα. Φοβάμαι ότι μάλλον ισχύει το δεύτερο, ειδικά αν το συνδυάσω με την απόφαση του να αναδείξει σε προνομιακό συνομιλητή του τον Πάνο Καμμένο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δει το πρόωρο τέλος της κυβέρνησης Παπανδρέου, βλέπει τώρα την πτώση του Αντώνη Σαμαρά αλλά νομίζω ότι εξακολουθεί να υποτιμά την κρισιμότητα των περιστάσεων και τις ευθύνες που αναλαμβάνει ένα κόμμα όταν κερδίζει τις εκλογές.

Δεν είναι κακό, ίσως είναι και θεμιτό, να διεκδικήσει κανείς για λογαριασμό της Ελλάδας άμεση ελάφρυνση της χώρας και αλλαγή πολιτικής. Το θέμα όμως είναι τι θα γίνει αν οι διεκδικήσεις αυτές δεν ευδοκιμήσουν άμεσα. Τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά; Αυτό είναι το επόμενο μεγάλο ερώτημα για τη χώρα.
parapolitiki.com

Ο Δημήτρης Χαντζόπουλος σατιρίζει την επικαιρότητα


                                                                                                                                                              από "ΤΑ ΝΕΑ"

Οι αγορές νευρίασαν

Σωκράτης Τσιχλιάς ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΤΣΙΧΛΙΑΣ 
Θεωρώ σχεδόν γελοία αυτή την προσωποποίηση των αγορών: οι αγορές νευριάζουν, ανατριχιάζουν, προεξοφλούν, τιμωρούν κ.ο.κ. Μια λειτουργία της οικονομίας παρουσιάζεται από ειδικούς και μέσα ενημέρωσης, ως ένα υπερφυσικό ον, που αντιλαμβάνεται τα πάντα πριν καν συμβούν και επιβάλλει τη θέλησή του χωρίς ενδοιασμούς προς πάσα κατεύθυνση. Μ’ αρέσει δεν μ’ αρέσει ο τρόπος που προσφωνούνται, οι αγορές είναι εκεί και δεν κάνουν εξυπηρετήσεις ούτε σε δεξιούς, ούτε σε κεντροδεξιούς, ούτε βεβαίως σε αριστερούς. Δεν εξαιρούν ούτε καν τη χώρα που τις γέννησε, τις ΗΠΑ. Αν ξαναγεννιόμουν, φέρεται ότι είπε αστειευόμενος κάποτε ο Κλίντον, θα ήθελα να γίνω... αγορές, αυτές έχουν την πραγματική δύναμη και όχι ο πρόεδρος...

Οι αγορές που λέγαμε, λοιπόν, έκαναν τις τελευταίες ημέρες συμπολίτευση και αντιπολίτευση να τραυλίζουν. Με τα επιτόκια δεκαετών ομολόγων σε δυσθεώρητα ύψη, κατέδειξαν ότι οι επενδυτές θεωρούν τον δανεισμό της πατρίδας, αυτή την περίοδο, μια επικίνδυνη υπόθεση. Εννοείται πως ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. στάθηκαν στο... ύψος των περιστάσεων: ο ένας έριξε το φταίξιμο στον άλλον! Ανακοινώσατε την έξοδο χωρίς καλή συνεννόηση με τους εταίρους και δανειστές, λέει η αντιπολίτευση διά στόματος Σταθάκη. Εσείς φταίτε που δεν προτείνετε πρόεδρο και δημιουργείτε αστάθεια, απαντά η κυβέρνηση. Ο χαβαλές συνεχίζεται. Είναι οι ίδιοι που πριν από λίγες ημέρες διέσυραν και πάλι τη χώρα, οι μεν απειλώντας ότι αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ θα αδειάσουν τα ΑΤΜ, οι δε προειδοποιώντας πως θα θεωρηθεί αργυρώνητος όποιος ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας... Σε ποια πολιτισμένη χώρα, το συντηρητικό κόμμα, η παράταξη της αστικής τάξης θα κινδυνολογούσε παίζοντας με τη φωτιά, για να φοβίσει εκείνους που δίνουν δημοσκοπικό προβάδισμα στον πολιτικό της αντίπαλο; Σε καμία. Πού στον κόσμο αριστερή παράταξη θα καθιστούσε προκαταβολικά ενόχους όσους βουλευτές διαφωνούσαν μαζί της; Πότε έχει ξαναγίνει τέτοια επίδειξη ολοκληρωτικής αντίληψης; Ποτέ. Χωρίς ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο για την αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας, με πρωτοφανή εμμονή στις πρακτικές του πελατειακού κράτους ή της αφρόνου αντιπολίτευσης, οι δύο μεγάλοι πολιτικοί σχηματισμοί αρνούνται πεισματικά μια έστω ελάχιστη συνεννόηση με αμοιβαίες υποχωρήσεις. Αλίμονό μας.
 kathimerini.gr

Αντιδήμαρχος, ετών 26, επενδύει στην καθαριότητα και στη συνεννόηση

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΚΚΟΛΗΣ*
«Σε επτά ώρες, καθαρίσαμε με τη βοήθεια επαγγελματιών συμπολιτών μας τα γκράφιτι από τις πλατείες του δήμου».
Το να είσαι ένας δήμαρχος στην Αττική δεν είναι εύκολη υπόθεση. Εδώ η αστικοποίηση της δεκαετίας του ’90 αναπαρήγαγε το γνωστό τρίπτυχο των ελληνικών πόλεων – βρωμιά, αναρχία και ασχήμια. Στην Ανατολική Αττική μάλιστα οι πόλεις επεκτάθηκαν αλόγιστα και χωρίς υποδομές, δημιουργώντας ένα ευρύ μέτωπο ζητημάτων που χρειάζονται άμεση επίλυση και πολλαπλές ενέργειες.

Η υπόθεση για έναν 26χρονο αντιδήμαρχο είναι μεν δύσκολη αλλά και εξόχως προκλητική. Εχεις να αντιμετωπίσεις πολλή γραφειοκρατία, κουρασμένους υπαλλήλους, αποκαρδιωμένους συναδέλφους στην ηλικία των γονιών σου, που σε κοιτάζουν με οίκτο και τη σκέψη «δεν ξέρεις πού έμπλεξες». Πώς διαχειρίζεσαι λοιπόν μια τέτοια πόλη; Είναι σαφές πως στον ένα μήνα θητείας ούτε να... γκρεμίσεις μπορείς ούτε να δημιουργήσεις δίκτυα και υποδομές. Μπορείς όμως να καθαρίσεις, ανακουφίζοντας τους πολίτες, και να στείλεις ένα σαφές μήνυμα.

Στον Δήμο Ραφήνας - Πικερμίου, αποφασίσαμε πως ανάμεσα στα τόσα προβλήματα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε είναι και αυτό της αισθητικής υποβάθμισης των δύο πόλεων από το tagging και τα άναρχα γκράφιτι. Το αποφασίσαμε κόντρα στη λαϊκίστικη επιταγή που θέλει να υπάρχουν πάντα «πιο σοβαρά προβλήματα», κόντρα στους μονίμως γκρινιάρηδες που πάντα βρίσκουν κάτι για να επικρίνουν.

«Στρατηγός» σε αυτή τη μάχη ήταν ο Ηλίας Ανδρεόπουλος, ένας επαγγελματίας που παρέχει υπηρεσίες καθαρισμού και προστασίας από γκράφιτι και τυχαίνει να είναι συνδημότης. Μιλώντας μαζί του είδα πως υπάρχουν πολλοί ευσυνείδητοι συμπολίτες που είναι επαγγελματίες και θέλουν να βοηθήσουν. Και το έκανε δωρεάν. Καθαρίσαμε μαζί για επτά ώρες τις πλατείες, ενώ το πιο εκπληκτικό ήταν το ειδικό υλικό με το οποίο προστάτεψε τους δημόσιους χώρους από επόμενες επιθέσεις.

Παράλληλα, έχοντας σαν όπλο την ηλικία, βρήκαμε πολλά νέα παιδιά με τα οποία συζητήσαμε τρόπους για να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους σε χώρο που θα υποδείξουμε. Με αυτόν τον τρόπο και η πόλη ομορφαίνει και κανείς δεν κάνει ό,τι θέλει, όπου θέλει. Τους άρεσε η προσέγγιση και ήδη μας σημειώνουν προβλήματα που έχουν εντοπίσει και πιθανώς να μη λαμβάναμε υπόψη. Αντί να παίζουμε τον σκύλο και τη γάτα, ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να προστατέψουμε τον δημόσιο χώρο.

Το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό. Για μέρες λαμβάναμε τηλέφωνα και ευχές από τους κατοίκους για την κίνηση αυτή, πολλοί μας είπαν ότι ύστερα από χρόνια είδαν να αλλάζει κάτι στις πόλεις μας. Κερδίσαμε και τους πιο διστακτικούς. Πλέον, σχεδιάζουμε τις επόμενες «εξορμήσεις», με προτεραιότητα στα οδικά σήματα και τις στάσεις των λεωφορείων. Ενεργοποιήσαμε ομάδες πολιτών που μπορούν να λειτουργήσουν ως χρυσή εφεδρεία για να αντιμετωπίσουν οι δήμοι την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση. Σίγουρα αυτό δεν αποτελεί μόνιμη λύση για τους δήμους, αλλά χωρίς τους πολίτες, κάθε λύση φαντάζει προσωρινή και χωρίς αντίκρισμα στην κοινωνία.

Με αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίσαμε ένα πρόβλημα που πολλοί κάνουν ότι δεν βλέπουν και το οποίο μπορεί να λυθεί με τρόπο οριστικό. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα σε κάθε δημοτική ή περιφερειακή αρχή. Ξυπνήστε τους κοιμώμενους γίγαντες που ονομάζονται ΟΤΑ. Δεν είναι μόνο η καθαριότητα, τα χαμόγελα και η πίστωση χρόνου που θα δώσει σε κάθε νέα τοπική Αρχή. Είναι το στίγμα ότι αυτή η χώρα έχει δομή, νόμους και μηχανισμούς επίλυσης των προβλημάτων. Αυτό χρειαζόμαστε για να προχωρήσουμε.
* Ο κ. Γιώργος Κοκκόλης είναι αντιδήμαρχος στον Δήμο Ραφήνας - Πικερμίου.
kathimerini.gr

Φταίνε όλοι για όλα και κανείς για τίποτα ...



Σπουδαία συνέντευξη Βενιζέλου ...
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος παραχώρησε μια συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha στην οποία κι εκτιμώ ότι συνοψίζεται με εξαιρετική ακρίβεια το μεγαλύτερο του ταλέντο, δηλαδή το...
να μην λέει τίποτα αλλά ταυτόχρονα να δημιουργεί αντιφάσεις εντός του τίποτα.

Σήμερα, κάνοντας κριτική στη Νέα Δημοκρατία είπε:

Το Σεπτέμβριο του 2011 η Ν.Δ. ήταν αντιμνημονιακή. Ήταν σε άλλη φάση της πολιτικής της διαδρομής. Μέχρι που της ζητήθηκε να μπει στην κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2011 και αρνήθηκε και το Νοέμβριο του 2011 δέχτηκε την κυβέρνηση Παπαδήμου, περνούσε την αντιμνημονιακή της φάση.

Κάνοντας κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ είπε:
Τώρα θέλω να κάνετε εσείς μια ερώτηση στον κ. Τσίπρα όταν τον βρείτε εύκαιρο, να του πείτε: «Eσύ που θέλεις να κυβερνήσεις τη χώρα, αν την κυβερνούσες το 2010 και είχες να αντιμετωπίσεις τα μεγέθη όπως ήταν το 2010, το έλλειμμα, το πρωτογενές έλλειμμα, τον όγκο του χρέους του μη χρηματοδοτήσιμου και μη εξυπηρετούμενου, τι θα έκανες; Τι θα έκανες το 2010; Πού θα οδηγούσες τη χώρα»; 
Μετά όμως, κάνοντας κριτική στον Γιώργο Παπανδρέου είπε:
Nα μιλάμε για σοβαρά πράγματα. Σοβαρό πράγμα είναι να μην δέχεσαι ότι αυτό που έκανε η χώρα τα τελευταία πέντε χρόνια είναι σωστό. Και να λες ότι κάναμε λάθος πολιτικές. Ναι. Τις ξεκινήσαμε λάθος το 2009, τις συνεχίσαμε λάθος για να τις διορθώσουμε.
Καταλήγοντας όμως στο ότι κακώς οι «παπανδρεϊκοί» δεν τον στηρίζουν καθώς:
Η δική μας η πολιτική είναι αυτή, την οποία πολιτική μάλιστα την διαμόρφωσε η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ 2009 – 2010 -2011 σε πολύ μεγάλο βαθμό, και πάνω στις βάσεις αυτών των επιλογών προσπαθούμε να διορθώσουμε, να βελτιώσουμε, να οικοδομήσουμε και να βγάλουμε τη χώρα με τις μικρότερες δυνατές απώλειες από την κρίση.
Υποκλίνομαι.
 parapolitiki.com

Μπλοκ Γαλλίας, Ιταλίας, ΕΚΤ...

 ...ενάντια στη λιτότητα της Μέρκελ

Μέτωπο


Μπλοκ εναντίον της λιτότητας του Βερολίνου δημιουργούν Γαλλία, Ιταλία και ΕΚΤ στην Ευρώπη, σύμφωνα με τους New York Times, εξετάζοντας τη λήψη ριζοσπαστικών μέτρων για την αντιστροφή της πορείας, την ώρα που το «φάντασμα της κρίσης» πλανάται και πάλι πάνω από την ευρωζώνη. Οι οικονομικοί δείκτες είναι δυσοίωνοι, η ανεργία συνεχίζει να αυξάνεται, ενώ τα χρηματιστήρια σε όλη την Ευρώπη καταγράφουν πτώση. «Ο κίνδυνος παρατεταμένης ύφεσης στην ευρωζώνη δεν έχει παρέλθει οριστικά», προειδοποιούν πολλοί οικονομολόγοι, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Deutsche Welle.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως η ρήξη μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών, σε μια στιγμή που η ενότητα κρίνεται ως αναγκαία και κρίσιμη, είναι ένας από τους λόγους που οι αγορές αντέδρασαν αρνητικά το τελευταίο διάστημα. Το γεγονός πως οι φορείς χάραξης της πολιτικής δεν έχουν βρει ακόμη ένα «εργαλείο» για την αναζωογόνηση της ανάπτυξης και την αντιμετώπιση του κλιμακούμενου δημόσιου χρέους.
Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν πως το ξέσπασμα μιας νέας κρίσης στην ευρωζώνη, μετά τις κρίσεις του 2008 και 2010, θα είχε επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία. «Είναι η τρίτη φάση της κρίσης», εκτιμά αναλυτής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων. Το Βερολίνο, ως κύριος εκφραστής της λιτότητας, έχει βρεθεί στο στόχαστρο των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών που την κατηγορούν για την κατάσταση της οικονομίας στην ευρωζώνη. Στους επικριτές εντάσσονται πλέον ακόμη και παραδοσιακοί σύμμαχοι της Γερμανίας, όπως η Γαλλία, η οποία πρόσφατα παρουσίασε έναν προϋπολογισμό που απέχει από τη γραμμή του Βερολίνου, ενώ παράλληλα προχώρησε σε μονομερή παράταση της υλοποίησης των στόχων του Συμφώνου Σταθερότητας. 
Όμως και η ΕΚΤ φαίνεται πως εντάσσεται στη συμμαχία Γαλλίας και Ιταλίας ενάντια στη λιτότητα. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, πιέζει το Βερολίνο να μετριάσει την επιμονή στη δημοσιονομική πειθαρχία και να στραφεί προς την τόνωση της οικονομίας της ευρωζώνης. Η Γερμανία όμως δεν φαίνεται μέχρι σήμερα να υποχωρεί, ενώ την ίδια στιγμή το εγχώριο «μπλοκ» ενάντια στο κοινό νόμισμα, μπορεί να παραμένει μειοψηφικό, ωστόσο ενισχύεται συνεχώς.
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, οι απόψεις των αναλυτών για τη στάση που θα πρέπει να τηρήσει η Γερμανία διίστανται, όπως και οι απόψεις για την έξοδο από την κρίση: Τέλος στην εμμονή ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, «κούρεμα» χρέους στις χώρες της κρίσης, σενάρια εξόδου από την ευρωζώνη. Όλα συζητούνται και προτείνονται από τους οικονομολόγους.
tvxs.gr

Απολαυστικό σόου στον Δήμο Μαραθώνα


ΜΑΡΙΛΗ ΜΑΡΓΩΜΕΝΟΥ
 Τελικά ο Χαρ. Τρικούπης και ο Ηλ. Ψινάκης δεν συναντήθηκαν ποτέ: το «δυστυχώς επτωχεύσαμεν» της Τετάρτης ήταν «σχήμα λόγου», όπως είπε εκ των υστέρων ο δήμαρχος που δεν θέλει να τον φωνάζουν δήμαρχο. Κι έτσι, ευτυχώς για τον κ. Ψινάκη, ο υπουργός Εσωτερικών Αργ. Ντινόπουλος, με τον οποίο συναντήθηκε την Πέμπτη το μεσημέρι, του εγγυήθηκε πως θα του δοθεί μέρος των χρημάτων που έχουν προϋπολογιστεί για τον Δήμο Μαραθώνα, ώστε να κλείσει τις «μαύρες τρύπες» στη μισθοδοσία των υπαλλήλων. Αλλά αν ο δήμος ισορρόπησε και πάλι, δεν συνέβη το ίδιο και με το δημοτικό συμβούλιο.
Χθες στον Μαραθώνα, βλέπετε, είχε λαϊκή απογευματινή. Στις 4 συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο και την παράσταση δεν παρακολούθησαν μόνο οι κάμερες, αλλά και 500 Μαραθωνίτες, αφού είναι βέβαιον πως σε κανένα κανάλι, όσο και να έψαχναν, δε θα έβρισκαν τίποτε εξίσου διασκεδαστικό. Κι έτσι, γύρω γύρω στην αίθουσα κάθονταν όρθιοι οι υποστηρικτές της προηγούμενης δημοτικής αρχής, δηλαδή του Ιορδάνη Λουίζου, που πάλευαν να παραμείνουν σοβαροί σε κάθε θανατηφόρα ατάκα του νυν δημάρχου. Ενώ στο κέντρο της αίθουσας, σε πλαστικές καρέκλες καραδοκούσαν οι ψινακικοί, έτοιμοι για γέλια, χειροκροτήματα και φωνές ενθουσιασμού. Οσο για το τι γινόταν στο δημοτικό πάλκο... είναι από τα θεάματα που αν δεν τα δεις, δυσκολεύεσαι να πιστέψεις ότι συμβαίνουν στ’ αλήθεια.
Ο παλιός δήμαρχος να λέει «με ρώτησαν στην Τατιάνα (σ.σ.: Στεφανίδου) πώς νιώθω όταν με λέτε “Κουκλίτσα μου”. Τι να πω;». Και ο Ηλ. Ψινάκης να απαντάει «Και πώς να σας πω; Κλέφτη; Δεν μπορώ!». Στις κερκίδες, οι μαραθωνίτες μία να ξεκαρδίζονται και μία να ορμάνε ο ένας στον άλλον, με τους αστυνομικούς να παλεύουν να τους βγάλουν έξω σηκωτούς. Και μετά τη διακοπή για ξυλοδαρμό, ο παλιός δήμαρχος να συνεχίζει, «σας παραδώσαμε λοιπόν ένα δήμο...». «Νοικοκυρεμένο!», να συμπληρώνει ο Η. Ψινάκης. «Εκεί είχατε μείνει». Και από κάτω το γέλιο να πέφτει όπως το κονσερβαρισμένο στα αμερικανικά σίριαλ.
Στα ενδιάμεσα της συνεδρίασης, άλλα αστέρια της κωμωδίας αχνοφέγγουν. Οπως η δημοτική σύμβουλος Μ. Μυλωνά, ας πούμε, που διαμαρτύρεται «γιατί να φεύγουν τα κανάλια όταν ξεκινάμε να λέμε για τα θέματα του Δήμου; Να τους πείτε να κάτσουν, να δουν τι ωραία συζήτηση κάνουμε!». Ή ο Σπύρος Λιβαθηνός, ο παλιός μπαλαδόρος του «τριφυλλιού», που τώρα είναι πρόεδρος του Δ.Σ. κι έχει και καμπάνα για να επιβάλλει την τάξη. «Εχουμε παίξει κι εμείς ποδόσφαιρο», τολμά να πει μπροστά του ένας άλλος δημοτικός σύμβουλος. Ο Ηλ. Ψινάκης τον κοιτάζει υπό γωνία. «Εσείς είχατε τον ρόλο της μπάλας να υποθέσω;», του λέει ευγενικά.
Αλλά τίποτε καλό δεν κρατάει πολύ. Επειτα από ένα δίωρο που ο Μάρκος Σεφερλής θα ζήλευε θανάσιμα, ο Ηλ. Ψινάκης φεύγει υπό τις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης και των φίλων της κωμωδίας, γιατί «έχω να δώσω μία κατάθεση στην Αστυνομία». Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως το ρεπορτάζ τελείωσε. Ξαφνικά, απ’ το βάθος της αίθουσας ακούγεται ένα βροντώδες «εδώ είμαι, μη με ψάχνει στα κανάλια!». Ενας δημοτικός σύμβουλος που τον έχουν καταγγείλει για υπεξαίρεση έχει μόλις κάνει την εμφάνισή του. Απ’ τη γωνία, ένας δεύτερος σύμβουλος ορμάει προς το μέρος του, ενώ δύο δημότες πιάνονται κι αυτοί στα χέρια. Τι κι αν είναι όλοι τους γύρω στα 60; «Θα σε φάω ρε!» ο ένας, «κρατάτε με!» ο άλλος. Δύο αστυνομικοί πάνε να μπουν στη μέση, αλλά... «Μη μ’ αγγίζετε! Θα κάνω κακό», τσιρίζει ο μαραθωνίτης σαν τον Χατζηχρήστο στον «Μπακαλόγατο», ενώ ο άλλος πάει να αρπάξει την καρέκλα να του τη φέρει καπέλο. Που θα πει πως δεν φταίει ο Ηλ. Ψινάκης γι’ αυτά που συμβαίνουν στον όμορφο δήμο του Μαραθώνα. Εκείνος απλώς έφερε τις κάμερες. Η παράσταση, όμως, είχε αρχίσει νωρίτερα.
kathimerini.gr

Το Βερολίνο δεν μπορεί να συνεχίσει πλέον μόνo του


BLOOMBERG
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 
 «Δεν έχουμε ύφεση στη Γερμανία», είπε την περασμένη εβδομάδα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σχόλιο που αναπαρήχθη ευρέως. Ομως αυτό μπορεί να μην ισχύσει για πολύ ακόμη – κι ενώ θα είναι κακό νέο για τη Γερμανία, μπορεί να αποδειχθεί καλό νέο για την υπόλοιπη Ευρώπη. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας αναθεώρησε την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της χώρας το 2014 στο 1,2% από 1,8% τον Απρίλιο και αν η γερμανική οικονομία συρρικνωθεί και στο τρίτο τρίμηνο όπως έγινε στο δεύτερο, τότε η Γερμανία θα βρίσκεται σε ύφεση. Τότε, επιτέλους, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορέσει να υιοθετήσει ένα ευρείας κλίμακας πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, ανέκαθεν έλεγε «όχι» στα μέτρα τόνωσης της οικονομίας που έπαιρνε η ΕΚΤ. Οι αναμνήσεις του φρικτού υπερπληθωρισμού κατά τη δεκαετία του 1920 οδηγούν τη γερμανική κεντρική τράπεζα να δίνει πάντοτε προτεραιότητα στον πληθωρισμό έναντι της ανάπτυξης.

Με το ποσοστό της ανεργίας να έχει υποχωρήσει μόλις στο 4,9% –έναντι ποσοστού 11,5% στο σύνολο της Ευρωζώνης– η γερμανική αυταρέσκεια είναι κατανοητή, αλλά όχι συγχωρητέα. Πλέον, όμως, η ανάγκη για τόνωση της οικονομίας στην Ευρώπη αρχίζει να γίνεται αντιληπτή και στη Γερμανία. Στο κάτω κάτω, η επιδείνωση της κατάστασης στην Ευρώπη απειλεί να τους πλήξει όλους. Οι άνεργοι, οπουδήποτε και αν βρίσκονται στην Ευρωζώνη, δεν έχουν την πολυτέλεια να αγοράσουν BMW ή Audi.

Την περασμένη εβδομάδα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2015 στο 1,3%. Για εφέτος το ΔΝΤ προβλέπει επέκταση του ΑΕΠ κατά 0,8%, αλλά ακόμη και αυτή η εκτίμηση ίσως να αποδειχθεί αισιόδοξη. Οι εξαγωγές, οι οποίες αποτελούν το 40% της γερμανικής οικονομίας, υποχώρησαν κατά 5,8% τον Αύγουστο, πτώση που είναι η μεγαλύτερη τα τελευταία πέντε χρόνια. Δεν αποτελεί έκπληξη που η γενικότερη ευρωπαϊκή αδυναμία επεκτείνεται εσχάτως και στη Γερμανία. Η επενδυτική εμπιστοσύνη έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο σχεδόν των τελευταίων δύο ετών. Η Γερμανία διαθέτει το δημοσιονομικό περιθώριο ώστε να ενισχύσει την ανάπτυξη. Ο υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, του οποίου το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) αποτελεί τον μικρότερο κυβερνητικό εταίρο, απηύθυνε έκκληση για αύξηση των επενδύσεων σε υποδομές ώστε να υπερνικηθούν τα εμπόδια που προκύπτουν στην προσπάθεια για επίτευξη ισοσκελισμένου προϋπολογισμού το 2015. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι προσπαθεί να πείσει τους συναδέλφους του να αποδεχθούν ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης όπως αυτά που αναζωογόνησαν και την αμερικανική και τη βρετανική οικονομία, ωστόσο πρέπει να υπερκεράσει την αντίσταση των Γερμανών σε κάθε βήμα του. Η γερμανική κυβέρνηση και η γερμανική κεντρική τράπεζα πρέπει να υποστηρίξουν το σχέδιο του Ντράγκι να ρίξει στην οικονομία μέχρι και 1 τρισ. ευρώ μέσω της αγοράς τραπεζικών δανείων και ομολόγων.

«Καμία χώρα δεν είναι απρόσβλητη», είπε νωρίτερα τον Οκτώβριο ο Γάλλος υπουργός Μισέλ Σαπέν, σχολιάζοντας την εξασθένηση των γερμανικών οικονομικών στοιχείων. Εχει δίκιο: Η Γερμανία συνειδητοποιεί ότι βρίσκεται εγκλωβισμένη σε ανατροφοδοτούμενο κύκλο με τους εταίρους της στην Ευρωζώνη. Αν σταματήσει η μηχανή της γερμανικής οικονομίας, η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα μειωθεί περαιτέρω, τώρα, όμως, που η Γερμανία αρχίζει να νιώθει τον πόνο τους, ίσως συνειδητοποιήσει την ανάγκη να αφήσει κατά μέρος τη δογματική αντίθεσή της στην ενίσχυση της ανάπτυξης.
kathimerini.gr

Έφαγαν το «ροκφόρ» της Λαγκάρντ…

"Τζάμπα τυρί υπάρχει μόνο μέσα στην ποντικοπαγίδα". 
Η παροιμία είναι made in USA και ελπίζω ο Χαρδούβελης και ο Στουρνάρας να...
το κατάλαβαν από το "ροκφόρ" που τους προσέφερε η Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον...

matrix24.gr

Εκρηκτική άνοδος στο Χρηματιστήριο, έπεσαν τα spreads

Ράλι 7,21% του Γενικού Δείκτη
xrimatistirioanodos
Μετά τις μαζικές πωλήσεις μετοχών τις τρεις προηγούμενες μέρες, εκρηκτική άνοδο κατέγραψαν οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Καταλυτικές για την επιτάχυνση της ανοδικής αντίδρασης ήταν η παραδοχή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ότι συζητείται  μία προληπτική γραμμή στήριξης που θα προστάτευε τη χώρα μας από πιθανές αναταράξεις στις αγορές.
Ενισχυτικά επέδρασε και η σημαντική αποκλιμάκωση των 10ετών ομολόγων από το 9% που βρέθηκε αρχικά, προς τα επίπεδα του 8%, καθώς και το θετικό κλίμα που επικράτησε στις ευρωπαϊκές αγορές. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 931,81 μονάδες σημειώνοντας εκρηκτική άνοδο 7,21%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε ανώτερη τιμή στις 939,95 μονάδες, όταν σημείωνε άνοδο έως και 8,14%.
Σε εβδομαδιαία βάση, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε πτώση 7,27%, με την αγορά να συμπληρώνει έξι συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες, από τις αρχές Οκτωβρίου υποχωρεί σε ποσοστό 12,22%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει απώλειες σε ποσοστό 19,86%. Η αξία των συναλλαγών για μία ακόμη συνεδρίαση διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα και ανήλθε στα 235,58 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 7,34%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 6,76%. Ανοδικά κινήθηκαν 114 μετοχές, 27 πτωτικά και 8 παρέμειναν σταθερές.
 matrix24.gr

Bloomberg: Μη λογική η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα στήριξης

Σύμφωνα με την πλειοψηφία αναλυτών σε δημοσκόπηση του πρακτορείου


Bloomberg: Μη λογική η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα στήριξης

«Μη λογική» χαρακτηρίζει η πλειοψηφία των αναλυτών που μετείχε σε δημοσκόπηση του Bloomberg την πρόωρη έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα στήριξης.

Ειδικότερα, το 85% των αναλυτών που συμμετείχε στη δημοσκόπηση δήλωσε πως η πρόταση του έλληνα Πρωθυπουργού για πρόωρη έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα στήριξης, δεν είναι λογική από οικονομική άποψη, καθώς για να μπορεί μία χώρα να ευνοηθεί από το πρόγραμμα αγοράς τίτλων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα πρέπει να βρίσκεται σε πρόγραμμα στήριξης.

Το 73% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση του Bloomberg αναφέρουν ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί τρίτο πρόγραμμα στήριξης, ποσοστό αισθητά αυξημένο  έναντι του 40% της προηγούμενης δημοσκόπησης του Ιουλίου. Ωστόσο, το 50% πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησης της από τις αγορές και ότι θα χρειασθεί τα χρήματα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Το πρακτορείο επικαλείται απόψεις αναλυτών σύμφωνα με τους οποίους πρέπει να διατηρηθεί η δέσμευση της Ελλάδας σε ένα πρόγραμμα ισχυρών μεταρρυθμίσεων, καθώς οι αγορές θα εγκαταλείψουν τη χώρα αν υπαναχωρήσει στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων.

Ακόμη, οι αναλυτές υποστηρίζουν πως οι πρόωρες εκλογές είναι ένα υψηλό ρίσκο, καθώς μια κυβέρνηση καθοδηγούμενη από το ΣΥΡΙΖΑ είναι πιθανό να ανεβάσει το επίπεδο αντιπαράθεσης με τους πιστωτές της Ελλάδας, πολύ υψηλότερα σε σχέση με το παρελθόν, πιθανώς διακινδυνεύοντας την ακόμη εύθραυστη εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών. 
tanea.gr

Τό σκίτσο τού ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΛΑΪΤΖΗ


kalaitzis17-10-14
                                                                                    ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Αίτημα για να επισκεφθεί τον τύμβο της Αμφίπολης θα καταθέσει ο Αρχιεπίσκοπος...

Αίτημα για να επισκεφθεί τον τύμβο της Αμφίπολης θα καταθέσει ο ΑρχιεπίσκοποςΠιθανότατα στις αρχές Νοεμβρίου η επίσκεψη...


Την πρόθεση του να καταθέσει αίτημα προς το υπουργείο Πολιτισμού ώστε να...
του επιτραπεί να επισκεφθεί τον χώρο των ανασκαφών της Αμφίπολης, έχει εκφράσει ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του dogma.gr , ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας παρακολουθεί με αμείωτο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στον λόφο Καστά.

Ο κ. Ιερώνυμος είναι απόφοιτος του τμήματος αρχαιολογίας της φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μάλιστα πριν πιάσει τον... Σταυρό είχε πιάσει την αρχαιολογική σκαπάνη, εργαζόμενος ως πανεπιστημιακός βοηθός δίπλα στον διεθνούς φήμης Έλληνα αρχαιολόγο Αναστάσιο Ορλάνδο.

Οι άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τον Αρχιεπίσκοπο, ξέρουν την αγάπη του για την αρχαιολογία την οποία ποτέ δεν εγκατέλειψε παρά το γεγονός πως τελικά αποφάσισε να αφιερωθεί στην Εκκλησία. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως επί των ημερών του στην Μητρόπολη Θηβών, αναστηλώθηκαν τα περισσότερα χριστιανικά μνημεία της Βοιωτίας.

Το αίτημα θα κατατεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την ενθρόνιση του μητροπολίτη Γρεβενών κ. Δαυίδ στις 2 Νοεμβρίου οπότε και ο Αρχιεπίσκοπος θα βρεθεί για λίγο στην Μακεδονία...
newsbeast.gr

Η εγχώρια πολιτική λεβεντιά…

τα βρήκε μπαστούνια…

Τώρα κατάλαβαν, είπε ο Γ. Κούρος στον ΑΝΤ1, πως με μονομερείς ενέργειες δεν λύνονται τα προβλήματα του – επαχθούς – χρέους μας.

Ο λεβεντομάγκας πρωθυπουργός, που έφαγε ήδη 3 σφαλιάρες (έξοδος από μνημόνιο, έξοδος από ΔΝΤ, απογείωση των spreads) με…
την ουρά στα σκέλια λέει «για να βγούμε με ασφάλεια από τις αγορές χρειαζόμαστε υποστήριξη».

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του ΑΝΤ1 και ο Σταθάκης (ΣΥΡΙΖΑ), ξεκαθάρισε πως «δεν πρόκειται να υπάρξει μονομερής διαγραφή του χρέους».
Απεταξάμην τον Σατανά…