Κυριακή 2 Απριλίου 2017

Τρικυμίες σε νεροπότηρα και πραγματικές τρικυμίες


Κώστας ΚαλλίτσηςΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΛΙΤΣΗΣ
 Εχει γίνει συνήθεια, πλέον, να προκαλούνται τρικυμίες σε ένα ποτήρι νερό.
Παράδειγμα, η πρόσφατη «τρικυμία», με αφορμή ότι ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Μάκης Μπαλαούρας, ως συνταξιούχος της Τράπεζας της Ελλάδος, ήταν μεταξύ εκείνων που πήραν το έκτακτο επίδομα για τους συνταξιούχους που με κάπως αρρωστημένη ευρηματικότητα ονομάστηκε «13η σύνταξη». Γνωρίζοντας εδώ και χρόνια τον Μάκη, δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι, όταν διαπίστωσε ότι του έχει δοθεί αυτό το επίδομα, το αποποιήθηκε και το παραχώρησε στο ταμείο αλληλεγγύης και στο απεργιακό ταμείο των υπαλλήλων της Τράπεζας. Αυτό το «σκάνδαλο» είναι τρικυμία σε ένα ποτήρι νερό. Το πραγματικό σκάνδαλο είναι άλλο. Οτι αυτό, το γλίσχρο επίδομα, δεν δόθηκε στους φτωχότερους.
Ποια είναι η αλήθεια για τη χριστουγεννιάτικη «13η σύνταξη»;
Το υπουργείο Οικονομικών είχε ετοιμάσει πλήρες σχέδιο (με ονόματα και διευθύνσεις…) να δοθούν 450 εκατ. ευρώ ως έκτακτο βοήθημα στους 1,5 εκατ. φτωχότερους συμπολίτες μας. Ανάμεσα σε αυτούς, οι συνταξιούχοι ήταν 200 χιλιάδες περίπου, μόνο. Οι άλλοι 1,3 εκατομμύρια δεν ήταν συνταξιούχοι, αλλά νεώτεροι άνεργοι, νοικοκυριά όπου δεν μπαίνει ούτε ένα μεροκάματο, μονογονεϊκές οικογένειες, συμπολίτες μας που δεν έχουν τίποτα – ούτε καν μια μικρή σύνταξη. Τελικά, αυτοί οι 1,3 εκατομμύρια φτωχότεροι δεν πήραν ούτε ένα ευρώ. Γιατί; Διότι κάποιοι ξύπνιοι και «πολύ αριστεροί» αγωνιστές του Μαξίμου έπεισαν την κυβερνητική ηγεσία ότι το να βοηθηθούν οι φτωχότεροι δεν ήταν τόσο σημαντικό όσο θα ήταν να δοθεί η ευκαιρία στην κυβερνητική προπαγάνδα να διαλαλεί ότι, δήθεν, «δίδεται η 13η σύνταξη». Αυτή είναι μια πραγματική τρικυμία. 
Βεβαίως...

Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη (02.04.17)

                                                                                ...από τήν ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (02.04.17)

O Καραμανλής στο ετήσιο μνημόσυνο για τον Γιάννη Αγγέλου. (ΦΩΤΟ)


Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Β’ νεκροταφείο της Αθήνας το ετήσιο μνημόσυνο του Γιάννη Αγγέλου, ο οποίος «έφυγε» από την ζωή πριν από ένα χρόνο. 

Ο Γιάννης Αγγέλου ήταν στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ο οποίος είχε διαβάσει και τον επικήδειο λόγο στην κηδεία.

Εκτός του Καραμανλή, στο μνημόσυνο παρευρέθησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκοπής Παυλόπουλος, οι πρώην Πρόεδροι της ΝΔ Ευάγγελος Μειμαράκης και Γιάννης Πλακιωτάκης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης, οι πρώην υπουργοί επί κυβερνήσεων Καραμανλή, Δημήτρης Σιούφας και Θεοδωρής Ρουσόπουλος, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Ν. Δένδιας, ο Βουλευτής Γιώργος Βλάχος, ο βουλευτής των ΑνΕΛ Δημήτρης Καμμένος κ.α.
Στο ετήσιο μνημόσυνο για τον Γιάννη Αγγέλου ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής

Survivorισμός

Γράφει η Ελενα Ακρίτα 

Ο Σπαλιάρας είναι υπαρκτό πρόσωπο ή ρόλος;
Οι ξανθιές πώς διαχειρίζονται τη ρίζα στο ριάλιτι;
Ο άλλος με τους κοιλιακούς βγαίνει και σε παστέλ χρώματα;
Αυτά τα θεμελιώδη ερωτήματα ταλανίζουν την Ελλάδα του 2017. Κανένα πρόβλημα ώς εδώ, ο καθένας τη βρίσκει όπως γουστάρει κι αγαπά. Αλλωστε χειρότερο από το να βλέπεις Survivor είναι το κουνημένο δάχτυλο σε όποιον βλέπει Survivor. Εσύ, που εκείνη την ώρα ακούς «Les indes Galantes» του Rameau, μια σιχαμάρα σε πιάνει με των πληβείων τις απολαύσεις. Οταν όμως την απέχθειά σου την εκφράζεις ως μαντάμ Σουσού, τότε γίνεσαι πιο κιτς κι απ' ό,τι πολεμάς.
Από αυτό το σημείο, όμως, μέχρι τον τηλεοπτικό ταλιμπανισμό ο δρόμος είναι μακρύς. Μακρύς και πικραμένος. Γιατί εδώ υπάρχουν άνθρωποι που, αντί να παρακολουθούν χαλαρά ένα τηλεοπτικό.. προϊόν, πωρώνονται, στάζουν χολή, βρίζουν και καταριούνται. Και λογικά, κάποιοι απ' αυτούς είναι τα ίδια άτομα που νηστεύουν το λάδι και προσκυνούν τον Επιτάφιο. Ψόφος, καρκίνος κι αγάπη ολούθε.
Βέβαια, τα ίδια συνέβαιναν και παλιά. Τα πρώτα ριάλιτι καθήλωναν τηλεθεατές και ερήμωναν πόλεις. Η διαφορά έγκειται στη νοσηρότητα. Που υπήρχε, αλλά δεν εκφραζόταν. Και κάτι η κρίση, κάτι η απόγνωση, κάτι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, βγήκε στον αφρό όλη η σκατίλα που κρύβουμε μέσα μας.
Και καλά εμείς. Εμείς  λουζόμαστε την κοινωνία που φτιάξαμε. Τα παιδιά είναι το πρόβλημα. Αυτά τα παραζαλισμένα πλασματάκια, πιστά μας ακολουθούν στο μονοπάτι που πάει ντουγρού στην...

Σχέδιο πτώσης της κυβέρνησης έως το καλοκαίρι

Η τελική αναμέτρηση με την «συμμαχία των προθύμων»
Από την προανακριτική για τα εξοπλιστικά του Παπαντωνίου και την εξεταστική για την Υγεία στη Βουλή έως τα, δημόσια πια, σφοδρά πυρά κατά Στουρνάρα, όλα δείχνουν προς την τελική αντεπίθεση και αναμέτρηση: Είναι η τελική αναμέτρηση με την «συμμαχία των προθύμων», που το Μαξίμου θεωρεί ότι πλέον ξεδιπλώνει πλήρως το σχέδιό της για πτώση της κυβέρνησης Τσίπρα και αποκατάστασης του παλαιού, και διαπλεκόμενου, πολιτικού συστήματος. 
Σχέδιο πτώσης της κυβέρνησης έως το καλοκαίρι 
Στο κυβερνητικό επιτελείο υπάρχει η καθαρή πεποίθηση ότι το εν λόγω σχέδιο στοχεύει στην πρόκληση εκλογών και την πτώση της κυβέρνησης το αργότερο έως το καλοκαίρι. Ο συγκεκριμένος χρόνος, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές στο Tvxs.gr, δεν είναι καθόλου τυχαίος, καθώς «οι πρόθυμοι βλέπουν μπροστά την τελευταία τους ευκαιρία»: Θέλουν να προλάβουν πιθανές εξελίξεις ανατροπής και αλλαγής συσχετισμών στην Ευρώπη που έχουν ως ορόσημο τις εκλογές του Σεπτέμβρη στη Γερμανία, επιδιώκουν να ανακόψουν τη νέα οικονομική και πολιτική δυναμική που θα φέρει το κλείσιμο της αξιολόγησης, και να στερήσουν από την κυβέρνηση Τσίπρα έναν καθαρό πολιτικό ορίζοντα διετίας που δεν θα περιλαμβάνει νέα μέτρα, ούτε νέες παγίδες από τους δανειστές.

Η «τρόικα» Στουρνάρα - Σημίτη - Μητσοτάκη

Ο σύμβουλος τή "συμβουλεύει" αλλά η Άνγκελα ..."πέρα βρέχει"!...

Σύμβουλος Μέρκελ κατά δανειστών και Σόιμπλε: Με τη λιτότητα δεν πας πουθενά

«Πρέπει να δοθούν μεγαλύτερα περιθώρια (από τους δανειστές) στην ελληνική πλευρά, ώστε να διατηρηθεί η σταθερότητα στην Ελλάδα, τόσο η οικονομική όσο και η πολιτική», τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο οικονομολόγος, σύμβουλος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και μέλος της επιτροπής σοφών της γερμανικής κυβέρνησης, Πέτερ Μπόφινγκερ.
«Γι’ αυτό και πρέπει να είναι κανείς προσεκτικός με όλες αυτές τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που απαιτεί από την Ελλάδα», προσθέτει ενώ, εκτιμά ότι είναι προς το «το συμφέρον και των δύο πλευρών να καταλήξουν σε συμφωνία», λόγω του γενικότερου ασταθούς ευρωπαϊκού περιβάλλοντος και «γι' αυτό θα έπρεπε να είναι μεγάλο το ενδιαφέρον της Ευρώπης να γίνει συμφωνία»
Ο Γερμανός οικονομολόγος θεωρεί «απίθανο ότι η Γερμανία θα έκανε στην παρούσα κατάσταση κάτι το οποίο να είχε ως συνέπεια την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και την δημιουργία σοβαρών οικονομικών προβλημάτων». Προσθέτει επίσης ότι και λόγω των γερμανικών εκλογών «όλα τα συμμετέχοντα μέρη έχουν συμφέρον να υπάρξει συμφωνία για να μην δημιουργηθεί αστάθεια στην Ελλάδα».
Ο Πέτερ Μπόφινγκερ θεωρεί ότι για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση την Ελλάδα...

Πρ. Παυλόπουλος: Να μη λησμονούμε τη θυσία...

των τραγικών θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας...
Πρ. Παυλόπουλος: Να μη λησμονούμε τη θυσία των τραγικών θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας - Media
«Πρωτίστως οφείλουμε να μη λησμονούμε τη θυσία των τραγικών θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, επιτελώντας έτσι και εθνικό χρέος, το οποίο πηγάζει και από την ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων του 1998», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ο οποίος κήρυξε την έναρξη επιστημονικής ημερίδας με θέμα «Ελληνισμός και Ορθοδοξία στη Μικρά Ασία», που διοργανώνει η Μητρόπολη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας, σε συνεργασία με το Κέντρο Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού του Δήμου Νέας Ιωνίας.

Ο ανώτατος άρχων της χώρας εξέφρασε ότι αποτελεί τιμή για το πρόσωπό του η συμμετοχή του στο συνέδριο και όπως επισήμανε χαρακτηριστικά «συνιστά για μένα και ένα άκρως συμβολικό προσκύνημα στην κοιτίδα του Μικρασιατικού Πολιτισμού». Σχολίασε, μάλιστα, ότι «Πριν από όλα, εμείς οι Έλληνες πρέπει να διατηρούμε άσβεστη στη συλλογική μας μνήμη τη συμβολή του Μικρασιατικού Ελληνισμού στη διατήρηση της εθνικής και πολιτισμικής συνείδησης...

«...το κράτος παρέβη τις υποχρεώσεις του...» κλπ., κλπ., ...«να αποτρέψει την εμπορία ανθρώπων...» κλπ., κλπ., κλπ.

Η Ελλάδα, όχι η Μανωλάδα

Κανένας, όποιας μικροκομματικής σκοπιμότητας κι αν είναι δεσμώτης, δεν μπορεί να χαίρεται, όταν η χώρα του καταδικάζεται επειδή ανέχτηκε τη δουλεμπορική εκμετάλλευση αναγκεμένων ανθρώπων. Χαιρεκακία εδώ δεν χωράει. Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων βαραίνει την Ελλάδα, όχι μόνο τη Μανωλάδα. Τον τόπο όλον, όχι μια μικρή περιοχή του. Την πολιτεία, όχι την κυβέρνησή της το 2013. Τα καταναγκαστικά έργα στα οποία υποβλήθηκαν στα θερμοκήπια της φράουλας δεκάδες Μπανγκλαντεσιανοί μετανάστες, που δούλευαν από ήλιο σε ήλιο, με ένοπλους επιστάτες να μετρούν πόσες γουλιές νερό πίνουν, μας ντρόπιασαν όλους. Κι όχι μονάχα μία φορά.
Ντροπιαστήκαμε, θα ’πρεπε δηλαδή να νιώθουμε ντροπιασμένοι, όταν κάναμε πως δεν βλέπουμε τίποτε, εμείς, οι λεγόμενοι απλοί πολίτες, αλλά και οι αυτοδιοικητικές αρχές, και τα όργανα του νόμου. Που δεν μπορεί, όλο και κάποια πληροφορία θα είχαν. Ντροπιαστήκαμε όταν ισχυριζόμασταν στα κανάλια ή στη Βουλή ότι τέτοια πράγματα συμβαίνουν μόνο στην Ηλεία, όχι και στη Θήβα, στο Αργος, στην Αρτα κ.λπ.· ότι αποτελούν μια ακραία περίπτωση, ένα έκτροπο, και δεν αποκαλύπτουν γενικότερες στάσεις, συμπεριφορές, αξιακούς κώδικες. Ντροπιαστήκαμε όταν παίρναμε όρκο στο Ευαγγέλιο και στη συνείδησή μας πως τα σκάγια έπεσαν από τον ουρανό πάνω στους «απειλητικούς» και «βίαιους» σκούρους. Ντροπιαστήκαμε όταν πιαστήκαμε από την αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου της Πάτρας για να ξαναπιάσουμε το υπνωτιστικό τροπάριο πως τα γονίδιά μας έχουν αντισώματα κατά του ρατσισμού. Και αρπαχτήκαμε από την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην ασκήσει αναίρεση για να δηλώσουμε ανακουφισμένοι, ηθικά νικητές, καθαροί. Και να διακινήσουμε το σενάριο ότι τελικά επρόκειτο για προβοκάτσια, στημένη από τους γνωστούς ιδεοληπτικούς, με στόχο να αμαυρωθεί η εικόνα της χώρας.

Τι αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο; Οτι «το κράτος παρέβη τις υποχρεώσεις του προκειμένου να αποτρέψει την εμπορία ανθρώπων, να προστατέψει τα θύματα, να διερευνήσει αποτελεσματικά τα διαπραχθέντα αδικήματα και να τιμωρήσει τους υπεύθυνους». Για την Ελλάδα μιλάει. Οχι για τη Μανωλάδα.
 ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ
από τήν ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ