Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

Ο Κώστας Μητρόπουλος σατιρίζει την επικαιρότητα


                                                                                                                                                        από "ΤΑ ΝΕΑ"

H Μελίνα όλων των Ελλήνων

Η Google τιμά τη Μελίνα Μερκούρη...googleΑφιερωμένο στη Μελίνα Μερκούρη είναι το σημερινό Doodle της Google, με αφορμή την 95η επέτειο από τη γέννησή της.
Ένα σκίτσο με το πρόσωπο της Eλληνίδας ηθοποιού και πολιτικού με φόντο τον ιερό βράχο της Ακρόπολης φιγουράρει στην αρχική σελίδα της μηχανής αναζήτησης. Άλλωστε είναι... γνωστός ο αγώνας που έδωσε για την επιστροφή των μαρμάρων πίσω στη χώρα μας.

Η Μελίνα υπήρξε πολύμορφη προσωπικότητα, γυναίκα σύμβολο. Σπάνια ένας άνθρωπος, μόνο με το μικρό του όνομα, μένει στη συνείδηση του κόσμου και η Μελίνα Μερκούρη το είχε καταφέρει. Ήταν η Μελίνα της «Στέλλας», του «Ποτέ την Κυριακή», των «Παιδιών του Πειραιά», η Μελίνα του Θεάτρου, της Πολιτικής, των Μαρμάρων, η Μήδεια, η Φαίδρα, η Ίλια Ντάρλινγκ,
 η Μελίνα όλων των Ελλήνων.
 

Ποιες επενδύσεις και μπίζνες βρίσκονται στην ατζέντα της επίσκεψης Ολάντ

Η οικονομική συνεργασία και οι επενδύσεις αναμένονται να αποτελέσουν ένα σημαντικό κομμάτι των συζητήσεων κατά την επίσημη επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ στη χώρα μας (22,23 Οκτωβρίου) με τη συνοδεία μεγάλης ομάδας επιχειρηματιών.
Μία προοπτική που θα «πατήσει» πάνω στον στόχο της ελληνικής κυβέρνησης για αναθέρμανση της ελληνογαλλικής συμμαχίας ώστε να υπάρχει η στήριξη του Γάλλου Προέδρου στα πολλά ανοικτά μέτωπα που έχουν δημιουργήσει η οικονομική και προσφυγική κρίση. Θα πατήσει όμως και πάνω στη στόχευση της γαλλικής πλευρά για την αποκατάσταση της ισορροπίας στον γαλλογερμανικό άξονα.
Όπως γράφει το «Βήμα της Κυριακής» η γαλλική πλευρά δυσαρεστήθηκε με την παραχώρηση και των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στη γερμανική Fraport και θα επιδιώξει αποκατάσταση των ισορροπιών. Ήδη έχει εκφραστεί ενδιαφέρον για τον τομέα της ενέργειας (ΑΔΜΗΕ αλλά και θαλάσσια και χερσαία οικόπεδα έρευνα για υδρογονάνθρακες, για την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, και για τα δίκτυα και τις μεταφορές (Rosco, ΟΛΘ). Σύμφωνα με πληροφορίες πολλά θα εξαρτηθούν από τη μορφή του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.
Επιπλέον θεωρείται ότι η αιφνιδιαστική αποχώρηση των Ρώσων από τη διεκδίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, του ΟΛΘ και της Rosco δημιουργεί ευνοϊκό περιβάλλον για τις συζητήσεις με τους Γάλλους, που επιθυμούν να κερδίσουν το χαμένο έδαφος στη χώρα μας και να ασκήσουν ταυτόχρονα διπλωματία της κανονιοφόρου και οικονομική διπλωματία στην ευρύτερη περιοχή.
Σύμφωνα με το γαλλόφωνο σταθμό RTL του Λουξεμβούργου ο κ. Ολάντ θα συνοδεύεται από 70 επιφανείς επιχειρηματίες της Γαλλίας. Μάλιστα άρθρο στην ιστοσελίδα του, που αναδημοσιεύει το «Έθνος της Κυριακής», έχει τίτλο «Η Γαλλία παίρνει θέση για να εξαγοράσει κομμάτια της Ελλάδας». Σημειώνει ωστόσο πως «το θετικό κλίμα δεν σημαίνει ότι οι 70 γαλλικές εταιρείες - μεταξύ αυτών οι Vinci, Total, Veolia, SNCF, Suez και EDF - θα υπογράψουν συμβάσεις την επόμενη εβδομάδα. Όμως οι γαλλικές αρχές θέλουν, όπως και να 'χει να υπογράψουν ένα είδος συμφωνίας, «να μπει κάπου μία σφραγίδα» με τον πρωθυπουργό Τσίπρα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανταποκρίτρια του σταθμού στην Αθήνα.
Σημειώνεται ότι το ελληνογαλλικό φλερτ είχε αναθερμανθεί πρόσφατα όταν στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας συνοδευόμενος από Έλληνες βιομηχάνους επισκέφθηκε το Παρίσι έπειτα από πρόσκληση του γαλλικού συνδέσμου βιομηχάνων και εργοδοτών MEDEF και, εκτός των άλλων, συναντήθηκε με τους υπουργούς Οικονομικών Μισέλ Σαπέν και Οικονομίας Εμάνουελ Μακρόν. Σε όλες τις συζητήσεις εκδηλώθηκε έντονο ενδιαφέρον για τη χώρα μας που απέρρεε από την αίσθηση ότι η Γαλλία έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την παραμονή της χώρας μς στην Ευρωζώνη.
Ο ΣΕΒ κατέθεσε στο Παρίσι και μία σειρά προτάσεων οι οποίες δεν συζητήθηκαν εκεί, μεταξύ των οποίων και η επιλογή της Ελλάδας ως της πιο σύντομης και φθηνής εμπορικής οδού για τη διοχέτευση προϊόντων της ιρανικής αγοράς προς την Ευρώπη.
newmoney.gr

Η "ΜΑΡΙΝΑ Φ." στό νερό

Στό ναυπηγείο τού μαστρο-Γιάννη Λέκκα, στήν Κοιλάδα Αργολίδας, καθελκύστηκε τήν περασμένη 
Τετάρτη 14 Οκτώβρη  
 η παραδοσιακή παπαδιά 
"ΜΑΡΙΝΑ Φ."
καί έγιναν οι προβλεπόμενες δοκιμές 
τού νέου σκάφους καί τής μηχανής του. 
Μετά από τήν επιτυχία τών δοκιμών, 
η μυκονιάτικη βάρκα "θά βγεί από τό νερό" -τή Δευτέρα 19/10- γιά νά περαστεί τό τελικό χέρι βαφής. 

***

Πρός τό τέλος τού μήνα θά πάει στό 
ιστιορραφείο τών αδελφών 
Σπύρου καί Δημήτρη Ζουγανέλη 
(αδέλφια τού φίλου αρχικαπετάνιου Νικόλα Ζουγανέλη) 
πλάϊ στό Ναυτικό Όμιλο Ελλάδας στό Τουρκολίμανο. 
Από εκεί, αφού τοποθετηθούν 
η εξάρτηση καί τά πανιά τού σκάφους,
η "ΜΑΡΙΝΑ Φ." θά έρθει στή Μύκονο 
στό μόνιμο, πιά, αγκυροβόλιο της.
Δ.Ν.Α.

(Οι φωτογραφίες είναι αμέσως μετά τήν καθέλκυση)



H πορεία της εξέλιξης του ανθρώπου μέσα σε 90 δευτερόλεπτα (video)

Το εντυπωσιακό βίντεο της εξέλιξης

Ο καλλιτέχνης παλαιοντολογίας John Gurche έχει ξοδέψει πολλά χρόνια μελετώντας τα οστά των προγόνων του ανθρώπου, δημιουργώντας έτσι την πιο ακριβή εικόνα της ανθρώπινης εξέλιξης. exeli

Εκατομμύρια χρόνια συμπιέζονται σε 90 δευτερόλεπτα, παρουσιάζοντας το πώς το ανθρώπινο πρόσωπο με μορφή πιθήκου στο πρώτο καρέ, καταλήγει στο πρόσωπο του ίδιου του καλλιτέχνη στο τελευταίο.
matrix24.gr

Τι περιμένει η κυβέρνηση από την επίσκεψη Ολάντ στην Αθήνα



tvxs.gr| 17 Οκτ. 2015
Μια επίσκεψη με ιδιαίτερη βαρύτητα για τις ελληνογαλλικές σχέσεις θα είναι αυτή του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα, την Πέμπτη 22 και την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου. Η επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου στην Αθήνα, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας, χαρακτηρίζεται από κυβερνητικές πηγές «ιδιαίτερα σημαντική σε πολλά επίπεδα».
Στο κλίμα αυτό, ιδιαίτερη βαρύτητα έχει και το ότι ο Γάλλος Πρόεδρος θα συνοδεύεται από πολυμελές κυβερνητικό κλιμάκιο, επιχειρηματίες, αλλά και ανθρώπους του Πολιτισμού, κάτι που δείχνει ότι η Γαλλία επιδιώκει να αναβαθμίσει τη σχέση της με την Ελλάδα σε επίπεδο στρατηγικής συνεργασίας. Το γεγονός αυτό εκτιμάται ιδιαίτερα θετικά από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία προετοιμάζεται αναλόγως.
Ο Πρόεδρος Ολάντ θα φτάσει στην Αθήνα την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου και πρόκειται να δειπνήσει με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. Την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου ο Γάλλος πρόεδρος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και θα εκφωνήσει ομιλία στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Μπλόκο στην τραπεζική ενοποίηση

Ευρωπαική Κέντρική Τράπεζα
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σχέδια της υιοθέτησης ενός πανευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης καταθέσεων, μετά τις αντιρρήσεις της Γερμανίας
 
Φρένο στην ολοκλήρωση της τραπεζικής ενοποίησης και την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης βάζει η Γερμανία, γράφοντας στα παλαιότερα των... υποδημάτων της τις δεσμεύσεις της και αποκαλύπτοντας το πραγματικό πρόσωπο του ευρωπαϊκού της φεντεραλισμού.
Οπως αποκαλύπτουν τα χθεσινά δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που συμμετείχαν στην προχθεσινή σύνοδο κορυφής αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σχέδια επιτάχυνσης της ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης –μέσω της υιοθέτησης ενός πανευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης καταθέσεων– μετά τις αντιρρήσεις της Γερμανίας και να αποσύρουν κάθε σχετική αναφορά στο τελικό κείμενο των συμπερασμάτων τους.
Στο πλαίσιο του σχεδίου της τραπεζικής ενοποίησης, όλες οι μεγάλες τράπεζες της ευρωζώνης βρίσκονται πλέον υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Παράλληλα, έχει μπει σε εφαρμογή μια κοινή μέθοδος εκκαθάρισης των προβληματικών τραπεζών που περιλαμβάνει κοινό ταμείο κάλυψης του κόστους και το οποίο χρηματοδοτείται από τις ίδιες οι τράπεζες.

Προστασία αποταμιευτών

Ο τελευταίος πυλώνας της τραπεζικής ένωσης είναι ένα κοινό σχήμα εγγύησης των καταθέσεων με σκοπό την προστασία των αποταμιευτών από πτωχεύσεις τραπεζών.
Το Βερολίνο, όμως, αντιδρά σε οποιαδήποτε ιδέα, χρήματα που εγγυώνται τις γερμανικές τραπεζικές καταθέσεις να χρησιμοποιηθούν για τη διάσωση των καταθέσεων σε άλλες χώρες.
Με τη στάση της η γερμανική κυβέρνηση οδηγεί τις συζητήσεις σε τέλμα και την υλοποίηση του σχεδίου σε ορίζοντα ετών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην προχθεσινή σύνοδο κορυφής οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν είχαν σκοπό να κάνουν κάποια άμεση αναφορά για το κοινό σχήμα εγγύησης των καταθέσεων στο προσχέδιο των συμπερασμάτων τους.
Σύμφωνα με το Reuters, που είδε προσχέδιο των συμπερασμάτων, αυτό ανέφερε: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έλαβε υπόψη τις συζητήσεις επί της έκθεσης των προέδρων για την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης της Ευρώπης. Ζήτησε να εντατικοποιηθούν οι εργασίες σε όλες τις πτυχές, τονίζοντας τη σημασία της ολοκλήρωσης της Τραπεζικής Ενωσης».
Οπως αποκάλυψαν όμως στο πρακτορείο Ευρωπαίοι διπλωμάτες, ακόμη και αυτή η μικρή φράση για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης δεν άρεσε στο Βερολίνο, με αποτέλεσμα να...

Ένας στους δύο Νεοδημοκράτες θέλει Μεϊμαράκη


Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό της εφημερίδας «Παραπολιτικά», ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης συγκεντρώνει το 48% όσων δήλωσαν ψηφοφόροι του κόμματος, έναντι 21% του Απόστολου Τζιτζικώστα. Ακολουθούν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 18% και ο Άδωνις Γεωργιάδης με 8%.
Στο σύνολο των πολιτών, ο Απ. Τζιτζικώστας φαίνεται πως έχει το προβάδισμα, καθώς συγκεντρώνει ποσοστό 31%, έναντι 28% του Β. Μεϊμαράκη. Και σε αυτήν την περίπτωση, ο Κ. Μητσοτάκης είναι στην τρίτη θέση με 14%, ενώ ακολουθεί ο Άδ. Γεωργιάδης με 6%.
Εξάλλου, σε δημοσκόπηση της MRB για τη εφημερίδα Real News, το προβάδισμα του κ. Μεϊμαράκη είναι εξίσου υψηλό, μεταξύ των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας. Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ όσων ψήφισαν τη Ν.Δ. στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές (Σεπτέμβριος 2015), ο κ. Μεϊμαράκης φαίνεται να συγκεντρώνει ποσοστό περίπου 48%, με τον κ. Τζιτζικώστα να ακολουθεί με περίπου 20%.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
efsyn.gr

Ν.Δ. : Ο ρόλος των πρώην προέδρων στην κούρσα διαδοχής


Κώστας Καραμανλής, Αντώνης Σαμαράς
Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς κινούνται στο παρασκήνιο | ΕUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Παγωμάρα επικρατεί στη βάση της Νέας Δημοκρατίας καθώς οι μετρήσεις που έχουν κάνει οι τέσσερις υποψήφιοι για την προεδρία μόνον ενθουσιασμό δεν καταγράφουν.
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης φέρεται να έχει μετανιώσει για την εσπευσμένη απόφασή του, στην κοινοβουλευτική ομάδα είναι έκδηλη η αμηχανία, ενώ ο αρχικός ενθουσιασμός του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αδώνιδος Γεωργιάδη μέρα με τη μέρα υποχωρεί, και στην πλευρά του Απόστολου Τζιτζικώστα γίνονται δεύτερες σκέψεις.
Το χειρότερο όμως για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι η εικόνα που έχει αυτό το διάστημα είναι αρνητική και στους πιο συντηρητικούς ψηφοφόρους.
Οι προβληματισμοί που προκύπτουν από αυτά τα δεδομένα έχουν μεταφερθεί στους πρώην προέδρους, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, και το ερώτημα που προκύπτει είναι αν θα πρέπει να εξεταστεί ακόμη και το σενάριο αναβολής των εκλογών. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να δρομολογηθεί αν δεν υπάρχει πλήρης συμφωνία όλων των εμπλεκομένων και των οργάνων του κόμματος.

Καραμανλικό και σαμαρικό μπλοκ  

Οι δύο πρώην πρόεδροι και πρωθυπουργοί επισήμως δηλώνουν στους συνομιλητές τους ότι δεν μπορούν να εμπλακούν στη διαδικασία των εκλογών, γίνονται συζητήσεις στο παρασκήνιο τόσο με τους εκπροσώπους του καραμανλικού μπλοκ όσο και του σαμαρικού.
Οι περισσότεροι βουλευτές που έχουν αναφορά στη διακυβέρνηση Σαμαρά υποστηρίζουν ενεργά την υποψηφιότητα Τζιτζικώστα, ενώ από την άλλη οι βουλευτές που έχουν αναφορά στη διακυβέρνηση Καραμανλή θεωρούν ότι στην παρούσα φάση η Ν.Δ. θα έπρεπε να συνεχίσει με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
Το πρόβλημα του κ. Μεϊμαράκη είναι ότι δεν μπορεί να υπολογίζει σε μία παρέμβαση του Κ.ώτσα Καραμανλή και από την άλλη οι σχέσεις του με τον Αντώνη Σαμαρά βρίσκονται στο ναδίρ.
Το ταξίδι στη Μαδρίτη, στις 21 και 22 Οκτωβρίου, για το συνέδριο του ΕΛΚ, θεωρείται κρίσιμο για τη Ν.Δ., καθώς θα βρεθούν μαζί και οι τέσσερις υποψήφιοι για την προεδρία, αλλά και ο πρώην πρόεδρος Αντ. Σαμαράς, ως επίσημος προσκεκλημένος της ηγεσίας των συντηρητικών κομμάτων της Ε.Ε., και η Ντόρα Μπακογιάννη, που έχει προταθεί για την αντιπροεδρία.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
efsyn.gr 

Δείτε επίσης : 
"Eκλογές στή Ν.Δ. : Καραμανλής vs Σαμαράς"