Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Μια ψύχραιμη σύνοψη της τουρκικής προκλητικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ

9.11.14


Αν δεν έχετε παρακολουθήσει τις πρόσφατες εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο, το σημερινό άρθρο του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και καταξιωμένου νομικού Χρήστου Ροζάκη μπορεί να σας κατατοπίσει με τρόπο ψύχραιμο και υπεύθυνο.

Ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα για την παρουσία του «Μπαρπαρός»:

Αυτή η τουρκική ενέργεια είναι σαφώς αντίθετη με το Διεθνές Δίκαιο. Πρώτον, γιατί δεν στηρίζεται στη Συμφωνία Εγγύησης, που, κι αν είναι ακόμα ισχυρή, προϋποθέτει διαβούλευση των μερών πριν από κάθε ενέργεια, και τέτοια διαβούλευση μεταξύ της Τουρκίας και των άλλων εγγυητριών δυνάμεων (Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο) δεν έλαβε χώρα. Στο σημείο αυτό πρόκειται για επανάληψη της ίδιας συμπεριφοράς με αυτήν της εισβολής του 1974, όπου πάλι η Τουρκία προχώρησε σε πολεμικές ενέργειες παραλείποντας τη διαβούλευση με τις υπόλοιπες εγγυήτριες δυνάμεις.

Δεύτερον, γιατί παραβιάζει κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα που έχει η Κύπρος στην ΑΟΖ της. Η περιοχή της ΑΟΖ είναι sui generis περιοχή, δηλ. είναι περιοχή που δεν αποτελεί ανοιχτή θάλασσα (όπου το κάθε κράτος μπορεί να ασκήσει τα δικαιώματα της ελευθερίας των θαλασσών, περιλαμβανομένης και της θαλάσσιας έρευνας), αλλά μια περιοχή όπου το παράκτιο κράτος ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα στην εξερεύνηση και εκμετάλλευση του θαλάσσιου και υποθαλάσσιου πλούτου αποκλειστικά, επιτρέποντας, μόνον, την άσκηση του δικαιώματος της ναυσιπλοΐας στα ξένα πλοία. Προφανώς το «Μπαρμπαρός» δεν ασκεί εκεί το δικαίωμα της ελεύθερης ναυσιπλοΐας.

Ολόκληρο το άρθρο στην Καθημερινή της Κυριακής.
parapolitiki.com

Ελλάδα, κάποιους ξέχασες στο Αφγανιστάν

9.11.14


Η Φιλιώ Κοντραφούρη υπογράφει σήμερα στην Καθημερινή της Κυριακής ένα συγκλονιστικό ρεπορτάζ για τους 5 Αφγανούς μεταφραστές που συνεργάστηκαν με τον ελληνικό στρατό και έμειναν πίσω προσπαθώντας να αρχίσουν ξανά της ζωή τους σε μια κατεστραμμένη χώρα.

Δυο βασικά στοιχεία από το ρεπορτάζ:

-Πέντε συνολικά Αφγανοί εργάστηκαν ως μεταφραστές με την ελληνική OMLT. Οι Ταλιμπάν εδώ και χρόνια έχουν στοχοποιήσει όσους Αφγανούς συνεργάζονται με το ΝΑΤΟ ως «προδότες» και έχουν επανειλημμένα πει πως «τους περιμένει ο θάνατος». Οι απειλές τους έχουν γίνει πραγματικότητα με τον πιο φρικτό τρόπο, ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια που έχει ξεκινήσει η αποχώρηση των νατοϊκών στρατευμάτων, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2014.

-Αρκετές από τις δεκάδες χώρες-μέλη της ISAF έχουν ξεκινήσει να χορηγούν ειδικές μεταναστευτικές βίζες για τους Αφγανούς που εργάστηκαν μαζί τους και ειδικότερα για τους μεταφραστές τους, έτσι ώστε όταν αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν να τους προστατεύσουν από πιθανά αντίποινα των Ταλιμπάν.

Oι μαρτυρίες αυτών των ανθρώπων σε ένα video:

Συγχαρητήρια και στην Καθημερινή για το υψηλό επίπεδο της συγκεκριμένης δημοσιογραφικής δουλειάς. Ελπίζω το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να φροντίσει άμεσα οι άνθρωποι αυτοί να μπορέσουν να ζήσουν με ασφάλεια και αξιοπρέπεια μαζί μας.
parapolitiki.com

Πρόβλεψη γιά σκόνη στήν ατμόσφαιρα από Αφρική (meteo.gr)




Μετεωρολογικός Σταθμός                      MYKONOΣ       weather forecasts for MYKONOS, Greece
Ημερομηνία
Ώρα         Σκόνη στην ατμόσφαιρα
Κυριακή
9/11
14:00
ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΚΟΝΗΣ
20:00
ΜΕΣΑΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΚΟΝΗΣ
Δευτέρα
10/11
02:00
ΧΑΜΗΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΚΟΝΗΣ
08:00
ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΚΟΝΗΣ
14:00
ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΚΟΝΗΣ
20:00
ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΚΟΝΗΣ

Αλήθειες για τα ψέματα



Γιάννης Μάρκοβιτς
Οι θεωρίες για το ψέμα υποστηρίζουν ότι είναι τρεις οι παράγοντες που χαρακτηρίζουν τους ανθρώπους όταν ψεύδονται. Είναι τα συναισθήματα, η περιπλοκότητα του περιεχομένου της μεταδιδόμενης πληροφορίας και ο επιχειρούμενος έλεγχος της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Αναφορικά με τα συναισθήματα, οι ψεύτες φοβούνται περισσότερο από οτιδήποτε άλλο μην αυτά τους προδώσουν και αποκαλυφθούν, γιατί δεν ελέγχονται, με αποτέλεσμα μια πίεση να τα «βγάλει έξω». Όσον αφορά στην περιπλοκότητα της πληροφορίας, οι ψεύτες αναγκάζονται να σκέφτονται καλά τι θα πουν, ώστε να μην έρχονται σε αντίφαση με λεγόμενά τους σε προγενέστερο χρόνο. Πρέπει να θυμούνται την ιστορία τους, για να μπορούν να την επαναλαμβάνουν ανά πάσα στιγμή. Σε σχέση με τον έλεγχο της συμπεριφοράς, αυτός είναι σημαντικός για να γίνονται πιστευτοί. Προσπαθούν να «καλύψουν» τη νευρικότητα που νοιώθουν, να μη φαίνεται ότι σκέφτονται πριν απαντήσουν, με αποτέλεσμα να υποκρίνονται και να προσχεδιάζουν τις εκφράσεις τους. Κάνουν όπως όταν κάποιος τους φωτογραφίζει και το γνωρίζουν – «στήνονται» για να έχουν την αναμενόμενη έκφραση και στάση του σώματος με τη χρονική στιγμή και το πλαίσιο που βρίσκονται. Η απαίτηση για έλεγχο της συμπεριφοράς είναι μεγάλη, οδηγώντας τους ψεύτες σε επιπρόσθετη πίεση και σε λάθη με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος της αποκάλυψής τους.

Τα ψέματα διακρίνονται σε λευκά ψέματα που απαιτούν οι κοινωνικές συμβάσεις έτσι ώστε η ζωή να γίνεται ευκολότερη ή λιγότερο επώδυνη. Είναι ψέματα για να μη στεναχωρηθούν τα οικεία πρόσωπα – αυτά που ο Νορντάου ονόμασε «κατά συνθήκη ψεύδη». Είναι επίσης τα σκοπίμως επιβλαβή ψέματα και τα ψέματα αυτοεξυπηρέτησης (τα ψέματα για να δυσφημιστούν ή να εξαπατηθούν άλλοι – αυτά είναι κακοπροαίρετα, κακόβουλα ψέματα και λέγονται για να εκδικηθούμε είτε από ζήλεια ή μοχθηρότητα ή από τυφλότητα). Τα επιβλαβή ψέματα κατά τον Πλάτωνα λειτουργούν δια της βίας και η βία είναι η αλλαγή των πεποιθήσεων των ανθρώπων υπό την επιρροή πόνου και βασάνων.
Στη συνέχεια είναι τα κατά παραγγελία ψέματα που αφορούν στη διαστρέβλωση ή τη διαμόρφωση πληροφοριών και έχουν να κάνουν με την ενεργητική εξαπάτηση. Απαιτούν μεγάλη ενέργεια και αυτοί τα λένε έχουν αυτοπεποίθηση και είναι υπολογιστικοί, με ιδιοτελείς επιδιώξεις. Αυτά τα ψέματα δύσκολα ανιχνεύονται γιατί έχουν προσχεδιασθεί και διανθίζονται με αληθοφανείς λεπτομέρειες. Επιπλέον, είναι τα ψέματα από παράλειψη, οπότε και αποκρύπτεται κάποιο γεγονός· αυτό θεωρείται παθητική εξαπάτηση. Σε αυτή την περίπτωση λέγεται η μισή αλήθεια και αποκρύπτονται κάποια γεγονότα. Στα παραπάνω είδη ψεμάτων, είναι και τα – κατά τον Ίψεν – ζωτικά ψεύδη, που έχουν να κάνουν με την έμφυτη ανάγκη των ανθρώπων να ζουν μέσα στα ψέματα για να αντεπεξέρχονται οι δυσκολίες της πραγματικότητας, πιστεύοντας σε ιδεοληψίες, θρησκοληψίες και φαντασιακές κοινωνίες ή ιστορίες· σε μυθεύματα και εικονικές αναπλάσεις.
Γιατί όλα τα παραπάνω για τα ψέματα; Για να ειπωθούν αλήθειες. Ξεκινώντας από τα συμβατικά ψέματα – τα λευκά – διαπιστώνουμε με...

Πλήρες το στρατηγικό αδιέξοδο της κυβέρνησης...


Η επιστολή-βέτο της τρόικας που ήρθε χθες στην δημοσιότητα, σύμφωνα με την οποία οι δανειστές ζήτησαν από τον υπουργό Οικονομικών να αποσύρει τις διατάξεις για τη ρύθμιση των οφειλών προς το Δημόσιο, δεν διαψεύστηκε από την κυβέρνηση, που βρίσκεται κυριολεκτικά με την πλάτη στον τοίχο: η τρόικα ζητάει...
επιτακτικά από τους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο να εφαρμόσουν κατά γράμμα τις οδηγίες της, απειλώντας ότι διαφορετικά η αξιολόγηση της τρόικας θα αργήσει ή και μπορεί να μετατεθεί για τον Μάρτιο του 2015.
Όμως η μετάθεση της αξιολόγησης, που θα συνοδευθεί και με την παρακράτηση της τελευταίας δόσης του 2014, ύψους 7,2 δις , ανατρέπει ότι είχε απομείνει από τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, ο οποίος είχε υποστεί τις τελευταίες εβδομάδες διαδοχικές ακυρώσεις και πλήγματα. Μετά την άρνηση της Μέρκελ να υποστηρίξει τα κυβερνητικά σχέδια, την έξοδο στις αγορές που κατέληξε σε φιάσκο και τις χωρίς περιστροφές δηλώσεις των εταίρων ότι η νέα συμφωνία ισοδυναμεί με νέο μνημόνιο, η μόνη ελπίδα που απέμενε στην κυβέρνηση ήταν να τελειώσει σύντομα η αξιολόγηση.
Οι πιο αισιόδοξοι από την κυβέρνηση διατηρούσαν την ελπίδα ότι οι δανειστές "θα έβαζαν πλάτη" και οι επώδυνες αποφάσεις που αφορούν το ασφαλιστικό ή τα εργασιακά θα μπορούσαν να μετατεθούν για το 2015, μετά την προεδρική εκλογή. Έτσι  μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης,  η συμφωνία στα πλαίσια του eurogroup στις 8 Δεκεμβρίου, θα μπορούσε να παρουσιαστεί, με την βοήθεια των φιλικών ΜΜΕ,  ως σημαντική κυβερνητική επιτυχία, ώστε να ξεκινήσει η "συλλογή" των 180 βουλευτών. Όμως οι δανειστές όχι μόνο απαιτούν την πλήρη εφαρμογή του μνημονιακών δεσμεύσεων εδώ και τώρα, αλλά ζητούν από την κυβέρνηση να πάρει πίσω και όσα έχει ήδη ανακοινώσει. Το αδιέξοδο είναι πλήρες, αν συνυπολογιστεί ότι η κυβέρνηση είχε καλλιεργήσει όλο το προηγούμενο διάστημα μεγάλες προσδοκίες για αποδέσμευση από το μνημόνιο, έξοδο από τις αγορές κλπ που τώρα διαψεύδονται πανηγυρικά.
Στο Μέγαρο Μαξίμου επέστρεψαν ξανά οι σκέψεις για πρόωρες εκλογές, έστω και αν αυτό ισοδυναμεί με "λευκή πετσέτα". Στο κυβερνητικό επιτελείο ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί όμως η συνειδητοποίηση ότι ούτε το Βερολίνο ούτε οι Βρυξέλλες δείχνουν διάθεση να υποστηρίξουν πολιτικά την κυβέρνηση. Μάλιστα σε ανταπόκριση από την γερμανική πρωτεύουσα που δημοσιεύεται στο σημερινό Βήμα,ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος φέρεται να λέει: «η Ελλάδα είναι πολύ σημαντική για να την αφήσουμε στους Έλληνες».« Εννοώντας με τους "Έλληνες" -προσθέτει η ανταπόκριση- την ελληνική κυβέρνηση».
tvxs.gr

Βόμβα Ραγκούση: "Ο Βενιζέλος "έχτισε" καριέρα χαρίζοντας δις στον ΠΑΟΚ"!...

Σε μια από τις σκληρότερες επιθέσεις κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου, προχώρησε σήμερα ο Γιάννης Ραγκούσης.

Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό (Αθήνα 984), είπε μεταξύ άλλων, πως, ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, "...χάριζε τότε δισεκατομμύρια στην ποδοσφαιρική ομάδα της Θεσσαλονίκης, τον ΠΑΟΚ, για να χτίσει την πολιτική του καριέρα...".

Αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ, μίλησε για...
παρωδία! "Εγώ δεν μπορώ να δώσω μέλλον σε κάτι, το οποίο ο ελληνικός λαός αντιλαμβάνεται ως παρωδία. Δεν είναι δυνατόν να φεύγουν στελέχη από ένα κόμμα, όπως είχε γίνει με τον κ. Λοβέρδο και τον κ. Μόσιαλο και να επιστρέφουν στο κόμμα από το οποίο έφυγαν και το κόμμα αυτό να ισχυρίζεται ότι με αυτούς τους δύο κάνει κάτι άλλο από αυτό που είχε ήδη. Αυτά δεν γίνονται. Προσβάλλουν τη νοημοσύνη των πολιτών σε τέτοιο βαθμό, που η αντίδραση των πολιτών είναι τόσο ακραία απέναντι στο σημερινό ΠαΣοΚ... Ποια Δημοκρατική Παράταξη; Αυτό είναι ένα μικρό ΠαΣοΚ, το οποίο, εξαιτίας των επιλογών που έχει κάνει η ηγεσία του τα τελευταία χρόνια, είναι εξαιρετικά εκτεθειμένο, πολιτικά και ηθικά, στην συνείδηση του ελληνικού λαού, ξεκινώντας από το ζήτημα της λίστας Λαγκάρντ...».

Και κατέληξε: "Εγώ, αυτή την στιγμή, μέσα από το σημερινό ΠαΣοΚ, δυστυχώς δεν βλέπω αντίδραση. Κάτι που θεωρώ ολέθριο λάθος για όσους, τουλάχιστον κατά καιρούς, ψελλίζουν κάποιους ισχυρισμούς περί διαφωνίας γι' αυτό που συμβαίνει μέσα στο ΠαΣοΚ. Διότι αυτό που συμβαίνει μέσα στο ΠαΣοΚ κυριολεκτικά αγγίζει τα όρια του πολιτικού τέλους μιας ολόκληρης παράταξης..."...

Ο πρόεδρος του ΣτΕ, τα καταστήματα και η … Μύκονος

Συζητήθηκε στην Ολομέλεια το θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές
Ο πρόεδρος του ΣτΕ, τα καταστήματα και η … ΜύκονοςΟι παρεμβάσεις του πρόεδρου της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας Σωτήρη Ρίζου ήταν αυτές που προκάλεσαν αίσθηση κατά τη διάρκεια της πολύωρης συζήτησης των προσφυγών του εμπορικού κόσμου κατά της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές.

«Ο ανταγωνισμός δεν είναι υπεράνω των δικαιωμάτων των εργαζομένων, δεν είναι υπεράνω από δόγμα και θρησκεία», ήταν ένα μόνο από τα σχόλια του προέδρου που με έντονο ύφος παρατήρησε : «Όταν αλλάζει η ζωή των ανθρώπων πρέπει να έχετε κάνει μεγάλη μελέτη… Πολλοί παίζουν με τα δικαστήρια, οι πολιτικοί και η δημοσιογραφία». Αφορμή το γεγονός ότι δεν προσκομίστηκαν στο δικαστήριο οι αναγκαίες μελέτες πριν την έκδοση της απόφασης του υπουργείου Ανάπτυξης για την λειτουργία των καταστημάτων στις Κυριακάτικες αργίες.

Ο κ. Ρίζος επισήμανε ότι θα σταθμιστεί από το ΣτΕ η προστασία της Κυριακάτικης αργίας και σύμφωνα με το Εργατικό Δίκαιο.

Ο πρόεδρος του ΣτΕ υπογράμμισε ότι το δικαστήριο αφουγκράζεται την ροή των πραγμάτων επισημαίνοντας ότι η διοίκηση βγάζει ένα νόμο που δεν έχει αιτιολογική έκθεση, αλλά δεν έχει και τα αναγκαία στοιχεία και μελέτες.
Ο κ. Ρίζος δεν παρέλειψε να σχολιάσει και τα επιχειρήματα της δικηγόρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ότι δεν μπορούν να «βαδίσουν» τα νέα τουριστικά προϊόντα χωρίς να είναι ανοικτά τα καταστήματα τις Κυριακές. «Δηλαδή θα έρθει ο Ιταλός τουρίστας στην οδό Πανεπιστημίου την Κυριακή για να ψωνίσει;» είπε ο πρόεδρος τους ΣτΕ και πρόσθεσε: «Αυτά είναι πράγματα ξένα προς την πραγματικότητα».

Όσο για την επιχειρηματολογία, ότι δεν υπήρξαν αντιδράσεις για τα καταστήματα που είναι ανοικτά τις Κυριακές στις τουριστικές περιοχές, ο κ. Ρίζος απάντησε: «αυτό είναι απλό… Ο νομοθέτης είναι σοφός. Έλαβε υπόψη του τις τοπικές ιδιομορφίες» και ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την Μύκονο, όπου τα καταστήματα 6 μήνες είναι ανοικτά όλο το 24ώρο και οι καταστηματάρχες τους υπόλοιπους 6 μήνες ταξιδεύουν και νεκρώνει μια πόλη, αλλά βέβαια, όπως υπογράμμισε ο κ. Ρίζος οι καταστηματάρχες έχουν υπερκέρδη.

Η μάχη των νομικών επιχειρημάτων


Η μάχη των νομικών επιχειρημάτων ήταν σκληρή με τον δικηγόρο των εμπόρων να υποστηρίζει ότι είναι αντισυνταγματική, παράνομη, αντίθετη στην Διεθνή Σύμβαση της Γενεύης και στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία η υπουργική απόφαση που επιτρέπει πιλοτικά για ένα χρόνο της λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές σε εννέα περιοχές. Παράλληλα, ο δικηγόρος...

Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη


Ο υποκινών τον υποκινούντα

Παντελής ΜπουκάλαςΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ
 Οσο συνεχίζουμε να διαβάζουμε τις κινήσεις της κοινωνίας σαν κεφάλαια αστυνομικού μυθιστορήματος, θα συνεχίζουμε να αναζητούμε «υποκινητές». Σατανικά μυαλά που εξυφαίνουν σκοτεινά σχέδια, βρίσκουν πρόθυμους υπηρέτες (κάτι σαν «βομβιστές αυτοκτονίας» στο δυτικότερον), τους χειραγωγούν σαν ανδρείκελα και, τόσο απλά, κινητοποιούν ολόκληρα λαϊκά τμήματα, που ειδάλλως θα αδρανούσαν... Λες και αρκούν οι βλέψεις κάποιου κόμματος για να κατεβούν στους δρόμους αγρότες, εκπαιδευτικοί, εκπαιδευόμενοι, λιμενεργάτες κ.ο.κ. Αναλύσεις τέτοιας βαθύτητας, το μόνο που επιτρέπουν στους «αναλυτές» είναι να μη βλέπουν κάθε πρόβλημα καταπρόσωπο, άρα και να μη διανοούνται ότι οφείλουν να το αντιμετωπίσουν υπεύθυνα. Εξού και το βάλτωμα σε κάθε πεδίο, με την επανάληψη των ίδιων και των ίδιων αιτημάτων επί δεκαετίες. Αν όμως τα προβλήματα μένουν άλυτα επίσης επί δεκαετίες, πώς ν’ αλλάξουν οι διεκδικήσεις;

Τέτοιο πεδίο και η εκπαίδευση. Τα προβλήματά της τα παραδίδει άλυτα κάθε απερχόμενος υπουργός Παιδείας στον διάδοχό του, μαζί με ένα μεγαλοφάνταστο μεταρρυθμιστικό σχέδιο, που έγινε στάχτες χωρίς καν να καεί. Προβλήματα και σπουδαιοφανείς «μεταρρυθμιστικές» σκέψεις θα παραδώσει και ο νυν υπουργός. Και αυτός υποκινητές βλέπει. Και αυτός δηλαδή δεν τα πάει καλά με την ανάγνωση, καίτοι υπουργός Παιδείας· ή τουλάχιστον δεν τα πάει τόσο καλά όσο με το μπάσκετ και όσο με το πιο αγαπημένο του άθλημα: την ακατασχετολογία. Σαν να τον βασανίζει διαρκώς το όνειρο να γίνει Βενιζέλος στη θέση του Βενιζέλου, στην κομματική αρχηγία και στην πλούσια αοριστολογία. Πρωτοτυπώντας, ο κ. Λοβέρδος ανακάλυψε τους υποκινητές στο ίντερνετ. Και ζήτησε τη συνδρομή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για να βρεθεί ο πνευματικός πατήρ ενός σάιτ που καλούσε λέει τους μαθητές σε καταλήψεις. Οι οποίοι μαθητές, όλοι, μέχρις ενός, είναι -κατά Λοβέρδο- αμνοί. Οχι με την έννοια του αμώμου αλλά του προβάτου· μαριονετίτσες στα χέρια κάθε φαντασματικού φεϊσμπουκάρχη. Τόση εκτίμηση...

Υποκινητές; Ιδού ένας: ο κ. Λοβέρδος. Που αναζητεί «εθελοντές» εκπαιδευτικούς, οι οποίοι θα δουλέψουν δωρεάν για να καλύψουν τα (υποκινητικά) κενά. Δεν βλέπει βέβαια ότι με τους μισθούς που παίρνουν οι εκπαιδευτικοί είναι ήδη εξαναγκασμένοι εθελοντές.
kathimerini.gr

Στα άκρα οι σχέσεις Αθήνας και τρόικας

Η διαπραγμάτευση στα άκρα...
ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ
 ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Με μεγάλη πίεση να ολοκληρώσει την αξιολόγηση μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου γύρισε ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών από το Eurogroup της περασμένης Πέμπτης. Σε αυτό το κρίσιμο σημείο της διαπραγμάτευσης και με μόλις ένα μήνα πριν από το τελευταίο Εurogroup της χρονιάς, στο οποίο θα πρέπει να ληφθούν οι αποφάσεις για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας, η στάση των δανειστών της χώρας οδηγεί τη διαπραγμάτευση στα άκρα.

Με μοχλό πίεσης την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος έλεγε στην «Κ» ότι «η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να προτιμήσει να μην την ολοκληρώσει εξαιτίας των (δύσκολων) προϋποθέσεων που τη συνοδεύουν».

Ενώ μέχρι τώρα υπήρχε η αίσθηση ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα δείξουν επιείκεια στην τωρινή αξιολόγηση χωρίς να υποχρεώσουν την ελληνική πλευρά να κάνει όλες τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις πριν από το τέλος του χρόνου (εργασιακά, ασφαλιστικό κ.λπ.), η στάση των Ευρωπαίων σε αυτό το θέμα σύμφωνα με πηγές της «Κ» έχει σκληρύνει ιδιαίτερα.

Ο κ. Σαμαράς σε κάθε συνάντηση που είχε τους τελευταίους μήνες με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ επαναλάμβανε την ανάγκη για κάποια επιείκεια ως προς το χρονικό πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται με αυτή την αξιολόγηση, χωρίς να ζητάει εκπτώσεις στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει η χώρα. Ζητούσε δηλαδή να δείξουν οι εταίροι μεγαλύτερη πολιτική κατανόηση γι’ αυτές τις αλλαγές, οι οποίες δεν είναι απαραίτητο να γίνουν πλήρως αυτήν τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Σε αυτό ακριβώς το αίτημα η στάση των εταίρων έχει σκληρύνει, αντιπαρατάσσοντας ότι αν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση επαρκώς, δεν θα υπάρξει συζήτηση για την επόμενη μέρα. Ευρωπαίος αξιωματούχος έφτανε σε σημείο να λέει ότι η Ελλάδα μπορεί να αναγκαστεί, αν δεν καταφέρει να κλείσει την αξιολόγηση και να συμφωνήσει το πλαίσιο της επόμενης μέρας, να συνεχίσει στο ήδη υπάρχον πρόγραμμα, κάτι το οποίο η ελληνική πλευρά απεύχεται.

Και η αλλαγή στη στάση αυτή δικαιολογείται εν μέρει από την ελεύθερη πτώση του ελληνικού χρηματιστηρίου στα μέσα Οκτωβρίου που η ρητορική για «καθαρή έξοδο» από τα Μνημόνια, η πολιτική αβεβαιότητα ενόψει της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και τα δομικά προβλήματα της αγοράς ομολόγων οδήγησαν στο σχεδόν κραχ την αγορά. Στις Βρυξέλλες αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο. Επιβεβαίωσε αυτούς που έλεγαν τον Απρίλιο, κατά τη διάρκεια της πρώτης εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, ότι δύσκολα θα παραμείνουν τόσο ευνοϊκές και ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να τις θεωρεί δεδομένες. Και όντως, όπως λέει και Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ» αυτό που αποδείχτηκε ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι «ο αποκλεισμός της Ελλάδας από τις αγορές μπορεί να έχει επιπτώσεις στις χώρες της περιφέρειας ακόμα και στη Γαλλία και στην Ιταλία».

Τότε γίνεται ξεκάθαρό ότι για την επόμενη μέρα της Ελλάδας θα πρέπει να συμφωνηθεί κάτι το οποίο θα έχει ισχυρές δικλίδες ασφαλείας, ώστε να μην παρασύρει την εύθραυστη σε αυτή φάση Ευρωζώνη. Το παραπάνω γεγονός αλλά και μια σειρά παραμέτρων οδήγησαν στην απόφαση του Eurogroup της περασμένης Πέμπτης για μία ενισχυμένη και υπό όρους πιστωτική γραμμή για την Ελλάδα (ECCL) από την 1η Ιανουαρίου. Επίσης η αλλαγή στη στάση των Ευρωπαίων εταίρων μπορεί να οφείλεται και ακριβώς στην παραπάνω συμφωνία. Η προληπτική γραμμή δεν πρέπει να περάσει ως μήνυμα στην Αθήνα ότι οι ρυθμοί των μεταρρυθμίσεων μπορούν να μειωθούν.

Το άλλο βασικό θέμα που πρέπει να αποφασιστεί από Ελληνες, Ευρωπαίους και αξιωματούχους του ΔΝΤ τον επόμενο μήνα είναι η ανάμειξη του ΔΝΤ. Σύμφωνα με τους κανονισμούς του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, η εποπτεία σε μία χώρα που έχει πρόσβαση σε πιστωτική γραμμή θα γίνεται από την Κομισιόν, την ΕΚΤ αλλά και με τη συμμετοχή «όπου χρειάζεται» του ΔΝΤ, αφήνοντας έτσι ένα πολύ ευρύ πλαίσιο στο οποίο θα μπορούσε να κινηθεί το Ταμείο.

Η ελληνική πλευρά, θέλοντας να δείξει μία ξεκάθαρη αλλαγή στη σχέση της με τους εταίρους, επιθυμεί πρώτον το πρόγραμμα με το ΔΝΤ να λήξει την 1η Ιανουαρίου και ο ρόλος του από εκείνη τη στιγμή να είναι ιδιαίτερα υποβαθμισμένος. Ομως, 4 ισχυρές χώρες της Ευρωζώνης (Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία, Φινλανδία) είναι αυτές που πιέζουν και δεν θέλουν να αφήσουν την Ελλάδα χωρίς την ισχυρή ανάμειξη του Ταμείου, ενώ όπως λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ» όλα τα κράτη-μέλη συμφώνησαν στο Eurogroup ότι πρέπει να υπάρχει με κάποια μορφή. «Κανένας δεν είπε ας το κάνουμε χωρίς το ΔΝΤ» λέει χαρακτηριστικά.

Από τη μεριά του το ΔΝΤ ξεκαθάρισε ότι δύσκολα θα υπάρχει στο νέο σχήμα της Ελλάδας, αν δεν έχει συμμετοχή στη χρηματοδότησή και στην εποπτεία της. Αλλωστε, Ελληνας υψηλόβαθμος αξιωματούχος με γνώση των συζητήσεων στο Εurogroup άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το ΔΝΤ να παίξει τον ρόλο και του χρηματοδότη.
kathimerini.gr

Ψάχνουν εμβάσματα σε offshore του Καρατζαφέρη...



Τι απαντά  ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ...
Εισαγγελικό αίτημα στη βουλή για τον έλεγχο του πόθεν έσχες του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γιώργου Καρατζαφέρη, με αφορμή εμβάσματα «ύψους 1,65 εκατ. ευρώ από μεσάζοντες των ελικοπτέρων Super Puma», αποκαλύπτει η REAL NEWS. 
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, "τα δύο εμβάσματα προέρχονται από την...
εταιρεία Premium Properties του Αλέξανδρου Τσάτσου, ο οποίος -μαζί με τον Σταύρο Κομνόπουλο- μεσολάβησε στη σύμβαση του ελληνικού Δημοσίου με τη γαλλική εταιρεία Eurocopter για προμήθεια των ελικοπτέρων".
Η Realnews σημειώνει: "H Catalina Ltd και η Homeric είναι οι δυο εταιρείες που φέρονται να ανήκουν στον Γιώργο Καρατζαφέρη και συγγενικά του πρόσωπα, για τις οποίες ο εισαγγελέας ζήτησε με έγγραφό του προς τη Βουλή να ενημερωθεί εάν έχουν δηλωθεί στο πόθεν έσχες του προέδρου του ΛΑΟΣ".


Τι απαντά  ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ

"Σχετικά με την βασιμότητα και έκταση των αναφερομένων στο δημοσίευμα της εφημερίδας REALNEWS δηλώνω ότι αγνοώ παντελώς τα πρόσωπα που αναφέρονται σε αυτό. Εκτιμώ την προσπάθεια της εφημερίδας να ρίξει άπλετο φως σε τέτοιες υποθέσεις που άλλωστε είναι ξένες στον αξιακό και πολιτικό κώδικα και χαρακτήρα μου.Προσωπικά, θα κάνω τις επιλογές μου ώστε να διευκολύνω την απρόσκοπτη λειτουργία του κόμματος, έως ότου λάμψει η αλήθεια. Πάντως στέλνω προς όλους το μήνυμα ότι είμαι εδώ, όρθιος και «έχουν γνώσιν οι φύλακες»".

Αλεξάνδρα, παλληκαρού παλληκαρού...




 Οι Δερβίσηδες της ΝΕΡΙΤ (Θωμόπουλοι etc, etc) αφού ενέταξαν ακόμη και τον "Καιρό" στην υπηρεσία της   προπαγάνδας του Μαξίμου, παρουσίασαν στο απογευματινό δελτίο το ηρωικό πρόσωπο αυτής της κυβέρνησης.
Η παρουσιάστρια Αλεξάνδρα Δουβαρά (τι...
φταίει η γυναίκα, αυτό της δώσαν να πει) υπέβαλλε στον πολιτικό ρεπόρτερ Τρουπή, ερώτηση που εμπεριείχε και την απάντηση:   Οχι μόνο τώρα με τις 100 δόσεις, αλλά και σε αλλες περιπτώσεις η κυβέρνηση πήρε αποφάσεις κόντρα στις υποδείξεις της τρόικα (και ανέφερε ως παραδείγματα το πετρέλαιο και τον ΦΠΑ στην εστίαση. Αστεία πράγματα δηλαδή).
Οι Θωμόπουλοι etc etc γνωρίζουν βέβαια την πραγματικότητα (επί Παπαδήμου, π.χ. οι τροϊκανοί ξεφτίλισαν απολύτως την βουλή, εξαναγκάζοντας την να νομοθετήσει τρεις φορές,  οι 60 δόσεις γιναν 48 και οι 48, 24).  Και η νεα "αντίσταση" θα 'χει την ίδια τύχη ...

Καιρός

Στο ίδιο δελτίο  και την στιγμή που στο Λεκανοπέδιο πέφταν αστροπελέκια και ο κόσμος ανησυχούσε, το παλικάρι που λέει το καιρό, ειπε τι πρόκειται να γίνει τις επόμενες ώρες, από την Χαλκιδική μέχρι την Γαύδο, χωρίς να πει λέξη για την Αττική. 
Η παρουσιάστρια έλαμψε πάλι με ερώτηση υψηλής δημοσιογραφικής αισθητικής: Τι θα γίνει αύριο, θα δημιουργηθούν προβλήματα στους μαραθωνοδρόμους? Η απάντηση ήταν,  α μπα, κάποιες βροχούλες θα πέσουν και κατά το απόγευμα θα φτιάξει ο καιρός. 
Ρε γίγαντα, θα 'χει τελειώσει ο Μαραθώνιος...

"Ο Ντινόπουλος δεν ξέρει τι να κάνει ούτε οταν τρέχει το καζανάκι"...



-Οι κάτοικοι των περιοχών που πλήττονται από καταιγίδες, δεν φοβούνται τους χείμαρρους, αλλά τον Ντινόπουλο.

- Αυτοί πάντως που...
βγαίνουν στις πλημμύρες και ζητούν βοήθεια από τον Ντινόπουλο, να γνωρίζουν πως ο Ντινόπουλος δεν ξέρει τι να κάνει ούτε οταν τρέχει το καζανάκι. 

Από τη στήλη του Λάκη Μπέλλου, "Πάμε Λουκέτο" (ΕΦ.ΣΥΝ.)

Αντεπίθεση Μπόμπολα-Έθνους: κήνσορας ο Ψυχάρης...


 Μαίνεται ο εκδοτικός πόλεμος που έχει ξεσπάσει μεταξύ των συνεταίρων Σταύρου Ψυχάρη και Φώτη Μπόμπολα. Απάντηση στην επίθεση Ψυχάρη κατά των ιδιωτικών...
εταιρειών ιντερνετικού στοιχήματος που πήραν προσωρινή άδεια για λειτουργία στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και μία συμφερόντων Μπόμπολα, δίνει σήμερα ο δεύτερος μέσω του Έθνους. «Κήνσορα» χαρακτηρίζει το Έθνος τον Ψυχάρη, σε άρθρο του που αν και δεν αναφέρεται ευθέως το όνομα του, τον φωτογραφίζει.
«Το τελευταίο διάστημα εμφανίστηκαν δημοσιεύματα σε παραδοσιακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με εμφανή στόχο  να προασπίσουν την «κοινωνία» και τα «χρηστά ήθη» από την «αμαρτία του τζόγου», γράφει σήμερα το Έθνος σε άρθρο του με τίτλο «Οι κήνσορες».
«Αυτά εμφανώς. Διότι αφανώς οι επιδιώξεις είναι αλλότριες. Και διαφανείς για τους παροικούντες εν Ιερουσαλήμ.  “Τζογάρουν” με την προάσπιση ενός μονοπωλίου που αναδεικνύεται σε τέρας. Το οποίο με την τεράστια οικονομική (και άλλη...) δύναμη που διαθέτει, μπορεί – κάτω από το τραπέζι – να εξασφαλίζει συμμαχίες και χειραγωγήσιμους φίλους. Αποδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο ότι η δύναμη του τέρατος είναι ικανή να ενσωματώνει και ανα εξαγοράζει σε κάποιες περιπτώσεις αυτόκλητους συνηγόρους. Οι οποίοι a la carte προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.», σχολιάζει το Έθνος του Φώτη Μπόμπολα, αναφερόμενο στη στήριξη του Ψυχάρη στον ΟΠΑΠ, ο οποίος έχει καταγγέλλει τις ιντερνετικές εταιρείες ως παράνομες και ζητά την αφαίρεση των αδειών.
«Το πρόβλημα είναι προφανώς μεγαλύτερο. Προσφέρουν υπηρεσίες στη χώρα και στη Δημοκρατία; Ασφαλώς όχι. Πρώτον, διότι γνωρίζουν. Και δεύτερον, γιατί η Δημοκρατία ούτε ανέχεται, ούτε μπορεί να εκκολάπτει τέρατα. Τα οποία στη συνέχεια αδιαφανώς μπορεί να την τραυματίσουν. Ακόμη και να την κατασπαράξουν...», καταλήγει το άρθρο του Έθνους.

tvxs.gr