Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017

Στο στόχαστρο ο Προέδρος...

Ο Παυλόπουλος, ο Ερντογάν και ποιοι σκότωσαν τη δημοσιογραφία
Του Γ. Λακόπουλου
Ήταν να το ζήσουμε κι αυτό: σε εφημερίδα -που ανήκε κάποτε στη δημοκρατική παράταξη- περιώνυμος  αναλυτής  έγραψε ότι… « κανείς δεν προφύλαξε το κύρος της χώρας από τον Προκόπη Παυλόπουλο».  Ήταν η κορωνίδα ενός απίστευτου αμόκ που κατέλαβε  όσα  ΜΜΕ έχουν εγκαταλείψει πλέον κάθε έννοια ενημέρωσης και κάνουν πόλεμο στην κυβέρνηση, υπέρ των συμφερόντων των ιδιοκτητών τους και τίποτε άλλο.
Αν  κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα συμπεριλάμβαναν και την επίσκεψη του Προέδρου Τουρκίας στον αντικυβερνητικό τους οπλοστάσιο -ενώ βρισκόταν ακόμη επί ελληνικού εδάφους- πολύ περισσότερο θα ήταν αδιανόητο και για τον πιο σαλεμένο αντίπαλο του Τσίπρα να σκεφθεί  ότι θα βάλλουν κατά του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Σε μια  κορυφαία στιγμή της παρουσίας του  ως αρχηγού του ελληνικού κράτους και ως συμβόλου  ομοψυχίας του ελληνικού λαού- όταν διακυβεύονται τα εθνικά του συμφέροντα...

Ενοχλητικές φαντασιώσεις...

Εδώ και καιρό και σε κάθε ευκαιρία ο Ερντογάν επαναφέρει στο προσκήνιο την τραγικά επικίνδυνη αμφισβήτηση της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης που βρίσκεται σε ισχύ ενενήντα τέσσερα χρόνια και τερμάτισε την εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ των νικητών του Α ́ Παγκοσμίου Πολέμου και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ενώ επισφράγισε τη διάλυσή της και το τέλος του λεγόμενου Ανατολικού Ζητήματος.

Με την επικαιροποίησή της ο Τούρκος πρόεδρος ουσιαστικά φαντασιώνεται την ανασύσταση της πάλαι ποτέ Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, μια ιδέα εκρηκτική, που είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί με ειρηνικές διαδικασίες. Στην Συνθήκη της Λωζάνης συμφωνήθηκε η διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και η δημιουργία του εθνικού Τουρκικού Κράτους με τον καθορισμό των συνόρων του νέου Κράτους και τη ρύθμιση τού ζητήματος της εδαφικής κυριαρχίας επί των πρώην εδαφών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Πρόκειται για μια πολιτική που θέτει σε αμφισβήτηση την περιοχή της Α. Μεσογείου, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Ο Ερντογάν μοιάζει να ονειρεύεται ενοχλητικά το παρελθόν και ένα αυτοκρατορικό ρόλο για μια Τουρκία με πάρα πολλά μέτωπα ανοιχτά στον σύγχρονο κόσμο, σε εξαιρετικά δύσκολη θέση και για αυτό ιδιαιτέρα επικίνδυνη.

Το βέβαιο είναι ότι οι συνθήκες υπογράφονται μετά από την λήξη πολεμικών συγκρούσεων και ξεϋπογράφονται με την έναρξη νέων…

Ξενοφών Α. Μπρουντζάκης