Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017

«...και μην αναρωτιέσαι ύστερα αδερφέ μου, πως θα μετατραπεί ο Δακτύλιος σε Disneyland…»

Το μεγάλο κόλπο του Real Estate
Γράφει ο Χρήστος Ξανθάκης

Καθόμασταν πριν από δεκατόσα χρόνια με εκείνη που κοιμάται πλάι μου, στο “Αλεξανδρινό”, στη Μπενάκη και πίναμε τις μαργαρίτες μας. Βράδυ, γύρω στις έντεκα πρέπει να ήταν, φουλ κόσμος, φωνές, χαρές, χαμόγελα. Και πουθενά πρεζόνια! Ούτε ένα ρε παιδάκι μου, ούτε μισό, ούτε μια σκιά να σε πλησιάσει και να σου ζητήσει είκοσι λεπτά γιατί δεν είχε να φάει. Εντυπωσιάστηκα, δεν λέω, αλλά επειδή είμαι ρεπόρτερ το έψαξα και λίγο. Αμέσως σήκωσα το τηλέφωνο και πήρα τον φίλο μου τον Βαγγέλη που έχει κάνει διακοπές στο σωφρονιστικό θέρετρο του Κορυδαλλού για χρήση και κατοχή. Και τον ρώτησα τι παίζεται. «Τι να παίζεται ρε Χρήστο», μου απάντησε. «Πες εσύ που είσαι δημοσιογράφος,..
ότι κυκλοφορείς ένα περιοδικό. Κι έχει μεγάλη πέραση και κυκλοφορία, όλοι το αγοράζουν. Και μια μέρα βγάζεις ανακοίνωση και λες το περιοδικό μου θα το διανείμω δωρεάν στην τάδε πλατεία. Δεν θα πάνε εκεί να το πάρουν;» Τον ευχαρίστησα, το έκλεισα, τα είπα σε εκείνη που κοιμάται πλάι μου και το κορίτσι έσκασε στα γέλια και μου είπε: «Ρε μπούφε, είναι παραμονή έναρξης των Παραολυμπιακών!»
Τα θυμήθηκα τα ανωτέρω χθες που φωτογράφιζα γκραφίτι στο κέντρο της Αθήνας κι έπεσα πάνω σε μια ορδή αυτοκόλλητων. Αναγνωστοπούλου, Σκουφά, Τσακάλωφ, παντού, τι να σας πω, να γράφουν: «Ζητούνται διαμερίσματα προς ΑΜΕΣΗ ΠΩΛΗΣΗ στο Κολωνάκι». Κι αμέσως σκέφτηκα τον Κινέζο που πήρε εκατό διαμερίσματα...

Tο κλίμα «δεν είναι καλό» για τον Κάρλες Πουτζντεμόν...

Διεθνές ένταλμα για τον Πουτζντεμόν ζητεί η ισπανική εισαγγελία

Ο δικηγόρος του κ. Πουτζντεμόν στο Βέλγιο, όπου βρίσκεται μαζί με τέσσερα μέλη της κυβέρνησής του, είχε δηλώσει ότι το κλίμα στην Ισπανία «δεν είναι καλό» και ότι ο πελάτης του θέλει να κρατήσει κάποιες αποστάσεις. Πρόσθεσε όμως ότι θα συνεργαστεί με τις δικαστικές αρχές.
REUTERS/JUAN MEDINA
Οι ισπανικές εισαγγελικές αρχές ζήτησαν από δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου να εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του αποπεμφθέντος τοπικού πρωθυπουργού της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν, καθώς δεν εμφανίστηκε για να καταθέσει στον δικαστή που διεξάγει έρευνα σε βάρος των μελών της πρώην καταλανικής κυβέρνησης με την κατηγορία της στάσης.
Ο δικηγόρος του κ. Πουτζντεμόν στο Βέλγιο, όπου βρίσκεται μαζί με τέσσερα μέλη της κυβέρνησής του, είχε δηλώσει ότι το κλίμα στην Ισπανία «δεν είναι καλό» και ότι ο πελάτης του θέλει να κρατήσει κάποιες αποστάσεις. Πρόσθεσε όμως ότι θα συνεργαστεί με τις δικαστικές αρχές.

Πέμπτη, 02 Νοεμβρίου 2017

Οκτώ καθαιρεθέντες υπουργοί της Καταλονίας θα οδηγηθούν στη φυλακή...

Προφυλάκιση οκτώ Καταλανών πρώην υπουργών διέταξε Ισπανός δικαστής
REUTERS/SUSANA VERA
Υπουργοί της πρώην καταλανικής κυβέρνησης προσέρχονται να καταθέσουν για τις κατηγορίες που έχουν ασκηθεί σε βάρος τους.

Οκτώ καθαιρεθέντες υπουργοί της περιφερειακής καταλανικής κυβέρνησης θα οδηγηθούν στη φυλακή, όπως αποφάσισε Ισπανός δικαστής, λόγω της ανακήρυξης της «ανεξαρτησίας» της ισπανικής επαρχίας την προηγούμενη Παρασκευή.
Η γενική εισαγγελία της Ισπανίας είχε ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας να διατάξει την προφυλάκιση οκτώ εκ των εννέα μελών της καθαιρεθείσας καταλανικής κυβέρνησης, τα οποία και παρουσιάστηκαν στη διαδικασία της προανάκρισης στη Μαδρίτη.
Ο εισαγγελέας ζήτησε ακόμη την έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης του τοπικού καθαιρεθέντος πρωθυπουργού Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος βρίσκεται στο Βέλγιο και δεν παρουσιάστηκε στη Δικαιοσύνη, καθώς και άλλων τεσσάρων τοπικών πρώην υπουργών.
Πέμπτη, 02 Νοεμβρίου 2017

naftemporiki.gr

Τό πρόβλημα τού σημερινού ΠΑΣΟΚ δέν είναι ο “ανώριμος ψηφοφόρος”...

Η κεντροαριστερά σαν μία άλλη Νέα Δημοκρατία...
«Κάπως έτσι η κεντροαριστερά πασχίζει να βρει μια ταυτότητα την οποία η ίδια διώχνει με την υιοθέτηση πολιτικού προγράμματος που ανήκει ουσιαστικά στην παράταξη η οποία αποτελούσε τον παραδοσιακό της αντίπαλο»...
                                                                                                    ***
Ένα από τα πλέον αναμενόμενα αποτελέσματα ήταν τα απογοητευτικά ποσοστά τηλεθέασης του ντιμπέιτ των υποψηφίων για την ηγεσία της μετα-ΠΑΣΟΚ εποχής. Τολμώ μάλιστα να πω ότι φάνταζε πιο σίγουρη η σχεδόν ανύπαρκτη προσέλκυση τηλεθεατών για το ντιμπέιτ από την ανατολή και τη δύση του ηλίου.

Οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι το μετά-ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου και της Φώφης Γεννηματά αποτελεί έναν εύκολο δέκτη πυρών. Αυτό όμως που προκαλεί εντύπωση είναι η επαναλαμβανόμενη αδυναμία των σύγχρονων ηγετών της να καταλάβουν τι ακριβώς σημαίνει κεντροαριστερά και πώς έχει μεταμορφωθεί ο πολιτικός συνδυασμός των ανθρώπων που ουσιαστικά έχουν μετατοπιστεί στα δεξιά και αρνούνται να το καταλάβουν.

Ο λόγος της άρνησης; Στα μάτια μου, η αδυναμία πολιτικής βούλησης για σύγκρουση με το κυρίαρχο μοντέλο που τσακίζει και βυθίζει στην ανασφάλεια τη μεγάλη μάζα των πολιτών της μνημονιακής Ελλάδας. Από την ημέρα ανακοίνωσης της εισόδου της χώρας μας στο μνημόνιο από το Καστελόριζο, το ΠΑΣΟΚ πυροβόλησε ουσιαστικά τα πόδια του: Χωρίς τη διασφάλιση σταθερής εργασιακής απασχόλησης και βοηθημάτων για τα ευπαθή και μεσαία στρώματα της κοινωνίας, το ΠΑΣΟΚ αποτελεί ένα πολιτικό σχήμα που έχει γίνει μια άλλη Νέα Δημοκρατία και δεν το ξέρει. Χωρίς ουσιαστική αντίδραση για την ελαστική εργασία και την προστασία των αδύναμων, με το “αμάρτημα” του PSI στην πλάτη του, η κεντροαριστερά πίστευε ότι, αλλάζοντας σήμα και όνομα θα κατάφερνε να ξορκίσει τις αμαρτίες του παρελθόντος.

Στην πραγματικότητα, αυτό που άλλαξε η κεντροαριστερά στη χώρα μας ήταν η πολιτική της θέση: Με την πλήρη αποδοχή των μνημονιακών προσταγών και την ίδια και απαράλλαχτη ταύτιση με την συντηρητική πολιτική, οι ψηφοφόροι γνωρίζουν σήμερα ότι επιλέγοντας κεντροαριστερά, επιλέγουν ουσιαστικά μία αναπληρωματική Νέα Δημοκρατία.

Κάπως έτσι η κεντροαριστερά πασχίζει να βρει μια ταυτότητα την οποία η ίδια διώχνει με την υιοθέτηση πολιτικού προγράμματος που ανήκει ουσιαστικά στην παράταξη η οποία αποτελούσε τον παραδοσιακό της αντίπαλο.

Αυτό είναι το πυρηνικό πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ του σήμερα και όχι ο “ανώριμος ψηφοφόρος” όπως αρέσκονται να αναφέρουν συχνά πυκνά οι αυτοαποκαλούμενοι ως κεντροαριστεροί. Και κάπως έτσι, οι αυταπάτες στους υποψήφιους ηγέτες της παραμένουν ισχυρές...

Δημήτρης Σταράκης