Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Η παράταση της Άνγκελας…


Η Μέρκελ, μιλώντας σήμερα σε κομματικό ακροατήριο, όπως είπε ο ανταποκριτής του MEGA, Παντελής Βαλασόπουλος, μίλησε για μια βάση πάνω στην οποία μπορεί να υπάρξει συμφωνία την Δευτέρα.

Αν…
δεν υπάρξει αυτή η βάση, τότε δεν θα έχουμε συμφωνία και θα αρχίσουν πάλι οι συζητήσεις μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη. Σ’ αυτό το σημείο η καγκελάριος διαφοροποιείται από τον Τουσκ, που χαρακτηρίζει την Σύνοδο της Δευτέρας, τελευταία μας ευκαιρία.

Η Άνγκελα λοιπόν λέει, πως αν δεν υπάρξει συμφωνία «η Σύνοδος της Δευτέρας θα είναι απλά μια Σύνοδος»

Αλίμονο στους νέους…


Το είπε ο Πούτιν, για τον Έλληνα πρωθυπουργό (οι ερμηνείες είναι ανοιχτές και θεμιτές). «Ευτυχώς στην Ευρώπη, υπάρχουν νέοι ηγέτες σαν τον κ. Τσίπρα».

Κατά…
τ’ άλλα, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του MEGA, Θανάσης Αυγερινός, από την Μόσχα, η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη για μισή ώρα και κράτησε μιάμιση. Οι Ρώσοι δεν δίνουν καυτό χρήμα ως βοήθεια στην Ελλάδα, αλλά όπως δηλώνουν είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν με κάθε άλλο τρόπο (εμπορικές συμφωνίες και λοιπά).

Ήδη, ο Λαφαζάνης, υπέγραψε την συμφωνία για τον αγωγό…

Το τρίο της συμφοράς στην Σύνοδο της Δευτέρας…


Τους κάλεσε ο Τουσκ, ως έναν ακόμη μοχλό πίεσης προς την Ελλάδα…

Έπειτα από τις προειδοποιήσεις του περί ελληνικής χρεοκοπίας, σε περίπτωση που η Αθήνα δεν αποδεχθεί την προσφορά των πιστωτών της και αφού κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να...
σταματήσει το λεγόμενο «chicken game» -δηλαδή το ποιος θα υποχωρήσει πρώτος- ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, αποφάσισε να καλέσει στην κρίσιμη για την χώρα μας Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας την Κριστίν Λαγκάρντ, τον Μάριο Ντράγκι και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Αρχικά ο κ. Τουσκ γνωστοποίησε μέσω Twitter ότι συνομίλησε την Παρασκευή με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τον πρόεδρο του Eurogroup, με σκοπό την προετοιμασία της Συνόδου.

Λίγη ώρα αργότερα, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στον γνωστό ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης ότι τους απηύθυνε πρόσκληση να βρεθούν στη Σύνοδο Κορυφής που θα ξεκινήσει στις 19:00 ώρα Ελλάδος το απόγευμα της Δευτέρας 22 Ιουνίου και θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες...

Σε ασφυκτικό κλοιό πίεσης η Αθήνα

Αυστηρά μηνύματα από όλες τις κατευθύνσεις, με χαρακτήρα τελεσιγράφων για επίτευξη συμφωνίας, δέχτηκε η ελληνική κυβέρνηση την Παρασκευή, μια ημέρα μετά το ατελέσφορο Eurogroup του Λουξεμβούργου και δύο εικοσιτετράωρα πριν τις έκτακτες συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών και των ηγετών της Ευρωζώνης, οι οποίες είναι προγραμματισμένες για την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.
Σε δημοσίευμα του, μάλιστα, το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο Ευρωπαίους αξιωματούχους, υποστηρίζει ότι εάν η ελληνική πλευρά δεν καταθέσει νέες προτάσεις στο επερχόμενο Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών θα εξετάσουν πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης ενδεχόμενης ελληνικής χρεοκοπίας.
Οπως τονίζεται, η κατάθεση νέων προτάσεων αποτελεί αυστηρή προϋπόθεση για την εξέταση μιας συμβιβαστικής λύσης, με τα «φλέγοντα θέματα» του συνταξιοδοτικού και του ΦΠΑ να βρίσκονται στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Μάλιστα, δύο άλλοι αξιωματούχοι της Ε.Ε. που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις επιβεβαίωσαν ότι αυτή είναι η επιλογή που αντιμετωπίζουν τόσο οι υπουργοί Οικονομικών που θα συνεδριάσουν στο Eurogroup, όσο και οι ευρωπαίοι ηγέτες στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που θα ακολουθήσει.
Την ίδια ώρα, οι πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση έχουν κλιμακωθεί. Σαφείς αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα άφησε σε συνέντευξή του στο περιοδικό Spiegel ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, ενώ σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ απηύθυνε ουσιαστικά τελεσίγραφο προς την ελληνική πλευρά, τονίζοντας ότι η Αθήνα καλείται πλέον να επιλέξει ανάμεσα σε μια συμφωνία ή σε μια κατεύθυνση προς την χρεοκοπία.
από kathimerini.gr

Αδιέξοδο στο Eurogroup

 Το μεγάλο στοίχημα τη Δευτέρα

Αδιέξοδο στο Eurogroup - Το μεγάλο στοίχημα τη Δευτέρα

Σε τεντωμένο σκοινί εξακολουθούν να κινούνται οι σχέσεις Αθήνας και δανειστών, μετά και την χωρίς αποτέλεσμα ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup το βράδυ της Πέμπτης. Οι ελπίδες για λύση εναποτίθενται πλέον στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας, που προανήγγειλαν ευρωπαίοι αξιωματούχοι με αποκλειστικό αντικείμενο το θέμα της Ελλάδας.
Αν και οι προσδοκίες για θετικό αποτέλεσμα στο πλαίσιο του Eurogroup κινούνταν εξαρχής σε χαμηλό επίπεδο, υπήρξαν πληροφορίες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης για πρόταση από τους θεσμούς περί επιμήκυνσης του προγράμματος έως το τέλος του έτους αλλά και κατάθεση νέας δέσμης μέτρων από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης.
Κινήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να δώσουν κάποιο φως στην άκρη του τούνελ. Ωστόσο, οι δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντεϊσελμπλούμ μετά τη λήξη της συνεδρίασης έδειξαν με ξεκάθαρο τρόπο πως δεν έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής κάποιο σημείο σύγκλισης.
Για άλλη μία φορά από στόμα ευρωπαίων αξιωματούχων ακούστηκε πως η μπάλα είναι στο ελληνικό γήπεδο. Τη φράση αυτή χρησιμοποίησε ο κ. Ντεϊσελμπλούμ, χαρακτηρίζοντας απογοητευτικό πως έχει γίνει ελάχιστη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.
Άφησε πάντως ανοικτό ένα παραθυράκι, επισημαίνοντας πως υπάρχει περιθώριο για συμφωνία και επέκταση του προγράμματος, υπό την προϋπόθεση να υποβληθούν τις επόμενες ημέρες αξιόπιστες προτάσεις. Σήμανε πάντως καμπανάκι πως απομένει πολύ λίγος χρόνος.
Τους τόνους επέλεξε να ανεβάσει την Πέμπτη η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Λίγο πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup είχε σπεύσει να προειδοποίησε πως η Ελλάδα πρέπει να καταβάλλει τη δόση στο τέλος του μήνα. «Διαφορετικά θα βρεθεί σε στάση πληρωμών, διότι δεν υπάρχει περίοδος χάριτος» τόνισε.
Αλλά και στις δηλώσεις της μετά τη συνεδρίαση εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτική. «Μία συμφωνία με την Ελλάδα απαιτεί συζητήσεις με ενήλικες» υπήρξε η χαρακτηριστική αναφορά της. Και η ίδια, πάντως, εξέφρασε την ελπίδα πως οι επόμενες ημέρες θα αξιοποιηθούν από την ελληνική κυβέρνηση για να καταλήξει σε αξιόπιστες προτάσεις.
Από τις δηλώσεις όλων των αξιωματούχων διαφάνηκε σε κάθε περίπτωση πως ακόμη και εάν οι ελληνικές προτάσεις γίνουν δεκτές είναι βέβαιο ότι θα απαιτηθεί παράταση του προγράμματος, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα η συμφωνία να περάσει άμεσα. Απαιτείται – όπως αναφέρθηκε – χρόνος για να εγκριθεί από τα κοινοβούλια των κρατών- μελών και να προχωρήσει η εκταμίευση κεφαλαίων.
Το θέμα της ρευστότητας και ιδιαίτερα των τραπεζών είναι εξάλλου εξαιρετικά κρίσιμο, ενώ τη σχετική ανησυχία επέτειναν οι πληροφορίες από το Λουξεμβούργο σύμφωνα με τις οποίες «οι ελληνικές τράπεζες είναι αβέβαιο εάν θα ανοίξουν τη Δευτέρα». Η πληροφορία, πάντως, διαψεύστηκε επισήμως από την ΕΚΤ.
Όπως ανέφερε και η έντυπη έκδοση των ΝΕΩΝ της Πέμπτης στο διάστημα Δεκεμβρίου 2014- Απριλίου 2015 καταγράφηκε εκροή καταθέσεων της τάξης των 30 δισ. ευρώ, ενώ και το πρακτορείο Reuters σε δημοσίευμά του έκανε λόγο για περίπου 2 δισ. ευρώ που έφυγαν μόνον τις τελευταίες τρεις μέρες.
Σχολιάζοντας το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα των ΝΕΩΝ κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι υπάρχει σχέδιο άσκοπης και τεχνητής φυγής κεφαλαίων με στόχο την πρόκληση αναταραχής και οικονομικής αποσταθεροποίησης.
«Αυτές οι τακτικές είναι βούτυρο στο ψωμί των δανειστών που θέλουν να εκβιάσουν περαιτέρω την ελληνική κυβέρνηση. Η Ελλάδα δεν εκβιάζεται. Ο λαός μας ξέρει ποιοι ματώνουν για τα συμφέροντα του και ποιοι παίζουν άθλια παιχνίδια» σημείωναν.
Νωρίτερα την Πέμπτη και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε στείλει ανάλογο μήνυμα. «Αυτές τις ημέρες μάθαμε να ζούμε με κίνδυνο και οι τελευταίοι τέσσερις μήνες ήταν επίσης επικίνδυνοι. Θα συνεχίσουμε μέχρι να βρούμε μία δίκαιη λύση» τόνισε.
tanea.gr