Τρίτη 24 Ιουλίου 2018

Κυβερνητικός εκπρόσωπος: "Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων θυμάτων ξεπερνά τους 20"

Τζανακόπουλος: Ο αριθμός των νεκρών υπερβαίνει τους 20...
ΒΙΝΤΕΟ...
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος,  πραγματοποίησε δηλώσεις περίπου στις 2:40 μετά τα μεσάνυχτα, τονίζοντας ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων θυμάτων από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική, ξεπερνά τους 20.

Επίσης, μίλησε για 88 τραυματίες, εκ των οποίων οι 11 νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Δείτε το βίντεο (ΣΚΑΪ): ΕΔΩ

Κάηκε κόσμος...

Απανθρακωμένοι, μέσα στα αυτοκίνητα τους...
Σκηνικό Ηλείας 2007 ?...
Τις πρώτες πρωινές ώρες, σύμφωνα με μαρτυρίες  κατοίκων του Νεου Βουτζά, Ραφήνας, Ζούμπερι και Πικερμίου, κάποιοι που προσπάθησαν να ξεφύγουν, περνώντας με τα αυτοκίνητα τους μέσα απο την κόλαση φωτιάς, δεν τα κατάφεραν.
mati2
Στο Μάτι, περισσότερα από 10 αυτοκίνητα είχαν γίνει στάχτη. Στην λεωφόρο Μαραθώνος πολλοί εγκλωβίστηκαν στα αυτοκίνητα τους. Κάποιοι κατάφεραν να βγουν τραυματίες με εγκαύματα, ενώ υπήρξε κι ένας αριθμός ατόμων, που απανθρακώθηκαν.
Η αστυνομία εχει ετοιμάσει ειδική ομάδα που θα προχωρήσει με το πρώτο φως της ημέρας στην μακάβρια ταυτοποίηση των θυμάτων της πυρκαγιάς με την μέθοδο του DNA.
Οι εκτιμήσεις είναι δυσοίωνες και την πραγματική εικόνα θα την έχουμε σε λίγες ώρες...
kolasi_mati_mesa2

Συγκλονιστικές φωτογραφίες από τή φωτιά...

Εικόνες αποκάλυψης...

Με τις φλόγες να τους κυνηγούν και τους καπνούς να τους τυλίγουν, έντρομοι εκατοντάδες κάτοικοι από τη Νέα Μάκρη, έτρεχαν να σωθούν, πέφτοντας στην θάλασσα. 
Εχοντας πίσω τους, τον πύρινο όλεθρο και μπροστά τους, την αγριεμένη θάλασσα. 
Τις φωτογραφίες παρουσίασε στη 01:45 η ΕΡΤ. Κι είναι πραγματική, συγκλονιστικές...
Δείτε τις συγκλονιστικές φωτογραφίες...

Πύρινα μέτωπα...

Εφιαλτικές ώρες στην Αττική - Δύο νεκροί
Ιδιαίτερα κρίσιμη κρίνεται η κατάσταση στην  Αττική, με το Μάτι να βρίσκεται σε πύρινο κλοιό και τουλάχιστον 26 τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία εκ των οποίων οι έξι σε πολύ σοβαρή κατάσταση -είναι διασωληνωμένοι. Η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου κήρυξε σε  τις περιφερειακές ενότητες Ανατολικής και Δυτικής Αττικής κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) Νίκος..
Παπαευσταθίου επιβεβαίωσε πως τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ παρέλαβαν δύο εγκαυματίες που έχασαν την ζωή τους οι οποίοι μεταφέρθηκανστο Σισμανόγλειο νοσοκομείο. Ο αντιπρόεδρος του ΕΚΑΒ Μιλτιάδης Μυλωνάς, ανέφερε ότι υπάρχουν συνολικά 26 τραυματίες, έξι εκ των οποίων είναι διασωληνωμένοι. Οι τραυματίες έχουν διακομιστεί στα νοσοκομεία Ευαγγελισμός, Σισμανόγλειο και ΚΑΤ.
Σπίτια και αυτοκίνητα έχουν καεί από τη φωτιά που ξεκίνησε στην Καλλιτεχνούπολη και πέρασε από το Νταού Πεντέλης και τον Νέο Βουτζά που εκκενώθηκαν, όπως και οι παιδικές κατασκηνώσεις της περιοχής και τα δύο θερινά θέρετρα του στρατού και της αεροπορίας.

"Η αντικειμενικότητα των ειδήσεων πρέπει να είναι τέτοιου βαθμού... ώστε να λειτουργεί βοηθητικά προς τις γενικότερες ανάγκες"...

Δημοσιογραφία και πυρκαγιές

Στις μεγάλες πυρκαγιές του 2007 είχαμε θυμάμαι κατέβει στην Πελοπόννησο καμιά 50αριά δημοσιογράφοι από όλα τα κανάλια της πρωτεύουσας και πολλές φορές οι τηλεθεατές γίνονταν μάρτυρες ενός άτυπου "ανταγωνισμού" μεταξύ των ρεπόρτερ για το ποιος θα δώσει την πιο "εντυπωσιακή" και την πιο "καυτή" είδηση.
Τότε, λοιπόν, το "Όσκαρ" το είχε πάρει η συνάδελφος..
- που όπως περιέγραφε στο βίντεο - είχε περικυκλωθεί από τις φλόγες που απειλούσαν να την κάψουν και την ίδια σε κάποιο χωριό της Ηλείας και μόλις στο παρά την βλέπαμε ουρλιάζοντας να προλαβαίνει και να ανεβαίνει στο ελικόπτερο του σταθμού και να γλυτώνει από την πύρινη κόλαση. Και όλα αυτά να τα παρακολουθεί το βράδυ ο τηλεθεατής και να αναρωτιέται ποιος είχε μείνει πίσω ώστε να καταγράφει με την κάμερα την δημοσιογράφο που έφευγε άρον άρον με το ελικόπτερο. Με λίγα λόγια η συνάδελφος μας είχε ξεπεράσει όλους και είχε πάρει το "όσκαρ σκηνοθεσίας" καθώς ο καμεραμαν προφανώς θυσιάστηκε στις φλόγες για να καταγράψει την απόδραση της ηρωίδας από την πύρινη κόλαση ή η κατάσταση δεν ήταν τελικά και τόσο τραγική ώστε το ελικόπτερο είχε τον χρόνο να ανέβει και να κατέβει παραπάνω από μία φορές ώστε να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των τηλεοπτικών γυρισμάτων.

Πριν κάποια χρόνια με είχαν καλέσει στο Πάντειο, στο τμήμα ΜΜΕ, σε μια ημερίδα για τα τηλεοπτικά fake news και είχα διηγηθεί την συγκεκριμένη ιστορία ως παράδειγμα “στημένης είδησης” ακόμη και την ώρα που υποτίθεται ότι προέχει η ασφάλεια των πολιτών και η αντικειμενικότητα των ειδήσεων πρέπει να είναι τέτοιου βαθμού και επιπέδου ώστε να λειτουργεί βοηθητικά προς τις γενικότερες ανάγκες και όχι προς άγρα εντυπώσεων και ποσοστιαίων μονάδων τηλεθέασης.
Αυτά τα ολίγα.

Δευτέρα, 23 Ιουλίου 2018
Πέτρος Κατσάκος (fb)