Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

Τό σκίτσο του Γιάννη Καλαϊτζή...

                                                                                                                από τήν ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 

Εθνικές εκλογές στην Τουρκία

Straight Out Of Camera

Alexandros Michailidis / SOOC
 
thepressproject.gr

Αγκυροβολημένα Δευτέρα και Τρίτη τα πλοία...

ΚΑΒΟΣΔεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια αύριο και μεθαύριο και δεν θα εκτελεστεί κανένα δρομολόγιο καθώς η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) έχει εξαγγείλει 48ωρη απεργία που θα αρχίσει στις...
06:00 το πρωί της Δευτέρας και θα συνεχιστεί και την Τρίτη.

Η Ομοσπονδία καλεί ειδικά τις εταιρείες των πλοίων που μεταφέρουν πρόσφυγες να το κάνουν μέχρι και τα μεσάνυχτα της Κυριακής και ζητεί την κατανόηση και την πλήρη συμπαράσταση τόσο του επιβατικού κοινού όσο και όλων των Ελλήνων εργαζομένων διότι, όπως αναφέρει, ο αγώνας ο οποίος τώρα αρχίζει δεν είναι αγώνας που αφορά μόνον τους Έλληνες ναυτεργάτες αλλά όλη την ελληνική κοινωνία.

Οι ναυτεργάτες δεν διεκδικούν τίποτε νέο, τονίζεται, απλά ορθώνουν το ανάστημά τους ενάντια στη λαίλαπα των μνημονίων και στις νέες απαιτήσεις της τρόικας.

«Η διάλυση του ΝΑΤ, η κατεδάφιση του ΚΕΑΝ, η αποψίλωση των οργανικών συνθέσεων των επιβατηγών πλοίων σε βάρος της ασφάλειας των δρομολογίων και των επιβατών, ο ευτελισμός των συντάξεων, η οξυνόμενη και διογκούμενη συνεχώς ανεργία του κλάδου, η μαύρη ανασφάλιστη εργασία, η συνεχής παραβίαση των όρων εργασίας, η συνεχής υποβάθμιση των κοινωνικών ασφαλιστικών δικαιωμάτων και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των εν ενεργεία και συνταξιούχων ναυτεργατών, η προσπάθεια εξάρθρωσης και εκμηδενισμού των κεκτημένων του κλάδου και η σιωπηρή ανοχή και αδιαφορία των Υπευθύνων και του Κράτους, δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητα. Η επερχομένη νέα χιονοστιβάδα των πρόσθετων αντεργατικών μέτρων και πολιτικών δεν αφήνουν περιθώρια για άλλες επιλογές», καταλήγει η ΠΝΟ.

Μετά τό σήριαλ γιά τίς "αυξήσεις τελών κυκλοφορίας" επιτέλους : "Αρμόδιος τίς, εψέλλισεν τί..."!

Αλεξιάδης: Αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας...
Ψυχρολουσία για τους ιδιοκτήτες Ι.Χ τα νέα τέλη κυκλοφορίας
...μόνο στα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού...
Ο Τρύφων Αλεξιάδης ξεκαθάρισε, πως, θα αυξηθούν τα τέλη κυκλοφορίας στα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού και...
αξίας, ανατρέποντας τα μέχρι τώρα δεδομένα που έχουν διαρρεύσει από διάφορα στελέχη του οικονομικού επιτελείου.

 Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε μιλώντας στον REΑL FM,  τη μικρή μείωση των Τελών Κυκλοφορίας σε πολύ μικρά και φθηνά αυτοκίνητα.

«Σας διαβεβαιώνω ότι αυτά που γράφονται είναι ψέματα. Θα πάμε σε αυξήσεις στα Τέλη Κυκλοφορίας σε αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού και ακριβά ως προς την τιμή», ανέφερε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε: «θα πάμε σε ελάφρυνση σε αυτοκίνητα που είναι χαμηλής αξίας και σε μικρά αυτοκίνητα»...
 

Κατρεμέρ: «Ταχυδακτυλουργός» και «κλόουν» ο Βαρουφάκης...

Με συνέντευξή του στην «Καθημερινή», ο ανταποκριτής της "Liberation" στις Βρυξέλλες, Ζαν Κατρεμέρ- που πρόσφατα αποκάλυψε άγνωστες πτυχές της δραματικής διαπραγμάτευσης του καλοκαιριού με το γνωστό ντοκιμαντέρ του στο ARTE- αποκαλεί τον τέως υπουργό Οικονομικών «ταχυδακτυλουργό» και «κλόουν» που λίγο έλειψε να...
οδηγήσει τη χώρα στα βράχια.  

«Ο Βαρουφάκης», λέει ο Κατρεμέρ «εμφανιζόταν σε πλήρη άγνοια των ευρωπαϊκών μηχανισμών, της πολιτικής εξουσίας και ακόμη και της πραγματικής οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα. Μπορεί να είναι ένας καλός καθηγητής Οικονομικών, αλλά η πολιτική του ήταν καταστροφή για την Ελλάδα. Ηταν λάθος του Τσίπρα που άφησε στον Βαρουφάκη το ρόλο του πρωταγωνιστή για πολύ καιρό».
Κατρεμέρ: «Ταχυδακτυλουργός» και «κλόουν» ο Βαρουφάκης που λίγο έλλειψε να οδηγήσει τη χώρα στα βράχια - Media
                              Ζαν Κατρεμέρ

Ο Κατρεμέρ σημειώνει τέλος στην ίδια συνέντευξη στην «Καθημερινή» ότι «αν ο Τσίπρας δεν καταφέρει να βγει νικητής από τη σύγκρουση με το λόμπι των επιδομάτων, τους ολιγάρχες, την εκκλησία, το στρατό και τα συνδικάτα, δεν βλέπω πώς θα αποφύγουμε το Grexit» Ετσι, συμπληρώνει, «μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι θα τα καταφέρει ο Τσίπρας».
 

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου

                                                                                                                           από τήν "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" (01.11.15)

Πολυνομοσχέδιο με τριπλή «ασπίδα»...


Σημαντικές αλλαγές και αυστηροποίηση της νομοθεσίας για όσους διαπράττουν εγκλήματα για φυλετικούς λόγους, αλλά και ρυθμίσεις που αφορούν στον Τύπο και στην υποχρέωση των υπευθύνων του να αποζημιώνουν όσους θίγονται από δημοσιεύματα και αναρτήσεις, προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης με πολυνομοσχέδιο το οποίο κατατίθεται για διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς την επόμενη εβδομάδα.
Στο νέο νομοσχέδιο, στο οποίο θα περιληφθούν τρία ξεχωριστά νομοθετήματα για λόγους επιτάχυνσης του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης, πέραν των διατάξεων για τον Τύπο και την αντιρατσιστική θωράκιση της ισχύουσας νομοθεσίας, θα περιλαμβάνονται και οι νέες ρυθμίσεις για το σύμφωνο συμβίωσης που έχει εξαγγελθεί από τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ως μία από τις προτεραιότητες της νομοθετικής παραγωγής.
Ειδικότερα, σχετικά με τις νέες ρυθμίσεις για το σύμφωνο συμβίωσης, προβλέπεται ότι στο εξής θα μπορούν να συνάψουν σύμφωνο και ομόφυλα ζευγάρια, κάτι που δεν ίσχυε έως τώρα, δίδοντας έτσι διέξοδο τακτοποίησης σε θέματα καθημερινότητας, περιουσιακά και άλλα, ανθρώπων με διαφορετική σεξουαλική επιλογή. Συγκεκριμένα, με τις νέες διατάξεις, για πρώτη φορά καθιερώνεται, υπό προϋποθέσεις, τεκμήριο πατρότητας για παιδιά που γεννιούνται από γονείς που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, χωρίς οι ρυθμίσεις αυτές να περιλαμβάνουν τους ομόφυλους που συνάπτουν σύμφωνο κοινής ζωής.
Ο Τύπος
Επίσης, με άλλες διατάξεις του ίδιου νομοσχεδίου, αλλάζει το τοπίο για τις αποζημιώσεις που οφείλει να καταβάλλει ο Τύπος σε περιπτώσεις αγωγών και αστικών διεκδικήσεων από πολίτες που υποστηρίζουν ότι θίγονται από δημοσιεύματα, αναρτήσεις ή συκοφαντικές αναφορές. Σήμερα, το προβλεπόμενο κατώτερο πλαφόν των 10 χιλιάδων ευρώ, ως βάση για αποζημιώσεις από την πλευρά του Τύπου, καταργείται και οι αποζημιώσεις πλέον θα είναι στην κρίση των δικαστικών αρχών, χωρίς την πρόβλεψη κατώτατου ορίου. Κατά συνέπεια, μπορεί να κινούνται και πολύ πιο κάτω από 10 χιλιάδες ευρώ.
Επίσης θεσμοθετείται η διαδικασία διόρθωσης από την πλευρά του εντύπου ή του μέσου μαζικής ενημέρωσης για όποιο συκοφαντικό ή δυσφημιστικό δημοσίευμα ή αναφορά, πριν δοθεί η δυνατότητα στον πολίτη να προσφύγει δικαστικά. Η δικαστική προσφυγή προβλέπεται να μπορεί να γίνεται, μόνο, αν το μέσο μαζικής ενημέρωσης δεν ικανοποίησε με διορθωτικό τρόπο την όποια συκοφαντική αναφορά. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, που θα εισηγηθεί στη Βουλή το σύνολο των νέων ρυθμίσεων, θεωρεί ότι η παροχή δυνατοτήτων για εξεύρεση εξωδικαστικής λύσης στα θέματα του Τύπου και των διεκδικήσεων όσων θίγονται είναι απαραίτητη.
Ρατσιστική βία
Τέλος, με το ίδιο νομοσχέδιο ρυθμίζονται επί το αυστηρότερο πράξεις ή παραλείψεις που σχετίζονται με ρατσιστική βία, που εκδηλώνεται για λόγους φυλετικούς, θρησκευτικούς ή άλλης διαφορετικότητας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν έκνομες συμπεριφορές, οι οποίες αναμένεται να απασχολήσουν περισσότερο τις αρμόδιες αρχές, ενόψει και των προσφυγικών κυμάτων που σημειώνονται στη χώρα.
σπό kathimerini.gr

Πώς η κρίση αφάνισε ιστορικές επιχειρήσεις


Η πρωτοφανής ύφεση που πλήττει την Ελλάδα από το 2008 προκάλεσε την κατάρρευση ιστορικών επιχειρήσεων. Γνωστά ονόματα της βιομηχανίας και του εμπορίου τελικά δεν απέφυγαν την πτώχευση, αφού δεν κατάφεραν να βρουν λύση απέναντι στο κλείσιμο των πιστωτικών γραμμών που εφάρμοσαν οι τράπεζες και σε συνδυασμό με τον υψηλό δανεισμό που μετέφεραν από τα προηγούμενα χρόνια, χρεοκόπησαν. Ακόμη και εταιρείες που μεταπωλήθηκαν για να διασωθούν δεν τα κατάφεραν και με τους νέους ιδιοκτήτες τους είχαν το ίδιο τέλος.
Ισως η πιο επιτυχημένη μεταβίβαση εταιρείας σε fund του εξωτερικού ήταν της «M.I. Μαΐλλης» στην SPV HIG Luxembourg Holdings. Η προσπάθεια του ιδρυτή και τέως προέδρου της επιχείρησης Μιχαήλ Μαΐλλη ήταν να διασωθεί η ιστορική επιχείρηση από τα υψηλά χρέη της και να συνεχίσει να δραστηριοποιείται. Μάλιστα, η συμφωνία προβλέπει ότι η έδρα της ελληνικής επιχείρησης θα παραμείνει στην Αθήνα.
Η πιο πρόσφατη περίπτωση ιδρυτή επιχείρησης που αποχώρησε από την εταιρεία του λόγω υψηλών δανειακών υποχρεώσεων, με αποτέλεσμα να κεφαλαιοποιηθούν τα χρέη και να αναλάβουν οι τράπεζες το management, ήταν ο κ. Γιάννης Στεφανής, ιδρυτής της Σελόντα.
To 1981 o 38χρονος τότε Γιάννης Στεφανής αποφάσισε να αλλάξει επαγγελματικό προσανατολισμό και από ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της διαφημιστικής εταιρείας Spot βρέθηκε στην περιοχή της Νέας Επιδαύρου να στήνει τους πρώτους κλωβούς με ψάρια στα νερά του Σαρωνικού. Η Σελόντα ήταν η πρώτη εταιρεία του χώρου που εξασφάλισε κοινοτικά κονδύλια και από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 ξεκίνησε μια ξέφρενη ανοδική πορεία, με αποτέλεσμα να φτάσει να ηγείται του κλάδου μαζί με τον Νηρέα. Ηταν μάλιστα και η πρώτη εταιρεία του κλάδου που πέρασε την πόρτα της Σοφοκλέους το 1994, ανοίγοντας τον δρόμο και στις άλλες ιχθυοκαλλιεργητικές μονάδες να αναζητήσουν φθηνά κεφάλαια από την αγορά. Ωστόσο, στην πορεία, δεν τα κατάφερε...
Πικρές ιστορίες θα μπορούσαν να διηγηθούν πολλοί εργαζόμενοι για ελληνικές επιχειρήσεις που για δεκαετίες ήταν ανθηρές, αλλά η πολυετής ύφεση σάρωσε τον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας. Για παράδειγμα, η καπνοβιομηχανία Γεωργιάδη, μία από τις τελευταίες παραδοσιακές επιχειρήσεις στο κλάδο καπνού (έχουν απομείνει η «Καρέλιας» και η ΣΕΚΑΠ) γονάτισε από τον υψηλό δανεισμό. Οπως διεφάνη από τις εξελίξεις, η οικογένεια Φαντοπούλου, που είναι οι βασικοί μέτοχοί της, δεν ήταν σε θέση να στηρίξουν οικονομικά την επιχείρηση. Το θετικό σενάριο για τους εργαζομένους θα ήταν η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η καπνοβιομηχανία Γεωργιάδη είχε ιδρυθεί το 1938 και η ναυαρχίδα των σημάτων της ήταν το αντινικότ «22». Τα τελευταία χρόνια οι πωλήσεις της έφθιναν και η επιχείρηση εμφάνιζε ζημίες από την πρώτη γραμμή των κερδών, αφού το κόστος πωλήσεων ξεπερνούσε τον συνολικό τζίρο. Η αδυναμία εξαγωγών προέκυψε για πρώτη φορά στις αρχές του 2010. Και αυτό γιατί καταλογίστηκαν πρόστιμα από το Δημόσιο για διαφυγόντες δασμούς. Η εταιρεία προσέφυγε στα δικαστήρια, αλλά ώσπου να τελεσιδικήσει η υπόθεση δεσμεύθηκαν οι τραπεζικές εγγυήσεις της, κάτι που έφερε και την αδυναμία εξαγωγών. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πωλήσεις της εταιρείας το 2010 κατακρημνίστηκαν στις 748.000 ευρώ έναντι 5 εκατ. ευρώ το 2009. Ο τελευταίος δημοσιοποιημένος ισολογισμός του 2011 κατέγραψε πωλήσεις 317.000 ευρώ και συσσωρευμένες ζημίες 10 εκατ. ευρώ. Η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας κ. Ιωάννα Φαντοπούλου προσπάθησε να παίξει το τελευταίο χαρτί το 2011 ποντάροντας υποχρεωτικά στην εγχώρια αγορά. Λάνσαρε το σήμα MG Gold με τιμή 2,60 ευρώ, συμπιέζοντας τα περιθώρια κέρδους, έτσι ώστε να διατηρηθεί στην αγορά. Μάλιστα, αύξησε την προμήθεια των λιανοπωλητών (περίπτερα, ψιλικατζίδικα κ.λπ.) και με μια δραματική σε τόνο επιστολή της προς τους συνδέσμους των περιπτερούχων ζήτησε τη στήριξή τους ώστε να βοηθηθεί μια μικρή αμιγώς ελληνική καπνοβιομηχανία. Το πείραμα δεν πέτυχε, υπήρξαν καταγγελίες από την πλευρά της για πόλεμο από τις πολυεθνικές και έτσι η επιχείρηση που κάποτε απασχολούσε 80 εργαζομένους έφθασε στο σημερινό αδιέξοδο.
Η Ατλάντικ, η πέμπτη μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της χώρας, πριν κλείσει, βυθίστηκε επίσης υπό το βάρος των δανειακών υποχρεώσεων, οδηγώντας στην ανεργία πάνω από 3.000 εργαζομένους και προκαλώντας ζημίες σε 1.500 και πλέον προμηθευτές. Καθοριστικής σημασίας ήταν και η κόντρα ανάμεσα στους βασικούς μετόχους, την οικογένεια Αποστόλου και την οικογένεια Λαουτάρη, στη διάρκεια της οποίας εκτοξεύθηκαν εκατέρωθεν σκληρές κατηγορίες. Μάλιστα, η διαμάχη των δύο πλευρών έφθασε μέχρι το ελληνικό Κοινοβούλιο.
Οι συνέπειες του υπερδανεισμού
Η νέα γενιά των πτωχευμένων εταιρειών του 21ου αιώνα δημιουργήθηκε αρκετά χρόνια πριν η Ελλάδα εισέλθει στην Ευρωζώνη και απελευθερωθεί η στεγαστική και επιχειρηματική πίστη στην Ελλάδα. Η επιθετική συμπεριφορά των ιδιοκτητών πολλών επιχειρήσεων που τυφλώθηκαν από τη λάμψη του υπερδανεισμού, το εύκολο και πολύ χρήμα που λάμβαναν από τις τράπεζες, χωρίς μάλιστα να έχουν τις απαραίτητες εγγυήσεις, τους ώθησε σε κινήσεις εντυπωσιασμού απέναντι στους ανταγωνιστές τους αδιαφορώντας για τις συνέπειες του υπερδανεισμού. Ακόμη και στην αρχή της ύφεσης το 2008, πολλοί επιχειρηματίες δεν αντελήφθησαν τον τυφώνα που θα ακολουθούσε και συνέχισαν να δανείζονται. Από το β΄ εξάμηνο του 2012 οι υπερδανεισμένες εταιρείες είχαν πλέον πρόβλημα με τις γραμμές πίστωσης των τραπεζών. Οταν οι τράπεζες ζήτησαν από τους επιχειρηματίες να βάλουν το χερι στην τσέπη για να σώσουν τις εταιρείες ήταν μάλλον αργά. Η λύση των στρατηγικών επενδυτών, που επίσης αξιοποιήθηκε, δεν απέδωσε.
kathimerini.gr

Χαρίλαος Φλωράκης : «όποιος ουρεί στη θάλασσα το βρίσκει στο αλάτι»...


                                         Τα λάχανα και τα παραπούλια
Πάσχος ΜανδραβέληςΠΑΣΧΟΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ
Είχε δοξαστεί πολύ από διάφορους αγράμματους Αριστερούς ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος για τις ανοησίες περί βίας που εξέθεσε στην εκπομπή «Ανατροπή» (14.10.2014).

«Με ήρεμο και νηφάλιο ύφος, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου κ. Κατρούγκαλος ανέλυσε στην εκπομπή “Ανατροπή” την έννοια του όρου “βία”, επισημαίνοντας τον εννοιολογικό αχταρμά στον οποίο καταφεύγουν όσοι εξισώνουν τη φασιστική βία με το δικαίωμα των πολιτών να αντιστέκονται στην καταπίεση της εξουσίας», έγραφε ένας από τους ενημερωτικούς βραχίονες του ΣΥΡΙΖΑ left.gr.

«Oταν χρησιμοποιούμε τον όρο “βία” γι’ αυτό που γίνεται στο πανεπιστήμιο ή όταν έχουμε μία μαχητική διαδήλωση, εκεί κάνουμε μία ιδεολογική αλχημεία. Βαφτίζουμε “βία” την έκφραση ενός δικαιώματος, δηλαδή το να αντιστεκόμαστε στην καταπίεση», έλεγε τότε ο καθηγητής και συμπλήρωνε: «Yπάρχουν πράγματα σήμερα που με βάση την τυπική νομιμότητα αποτελούν πλημμελήματα. Η κατάληψη είναι ένα από αυτά. Εγώ προσωπικά θα θεωρήσω δικαιολογημένη πράξη πολιτικής συμπεριφοράς την κατάληψη ενός δημόσιου κτιρίου ή τη διάλυση μεμονωμένα ενός συμβουλίου διοίκησης ΑΕΙ».

Στην ερώτηση του κ. Θεόδωρου Πάγκαλου «Εχω το δικαίωμα εγώ να έρθω στο πανεπιστήμιό σας και να εκφράσω τις απόψεις μου υπέρ της υφισταμένης πολιτικής που ασκείται από την κυβέρνηση της χώρας;», ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε: «Βεβαίως έχετε το δικαίωμα. Αν θα σας γιουχαΐσουν καθώς θα έρχεστε... Οποιος εκτίθεται στην πολιτική θα πρέπει να απολαμβάνει του έπαινου όταν του χρειάζεται, του ψόγου, ακόμη και της καζούρας, όπως σας αξίζει κι εσάς, κ. Πάγκαλε, ως εκπρόσωπο του συστήματος...».

Δύο χρόνια μετά ο υπουργός Εργασίας έφυγε άρον άρον από προγραμματισμένη ομιλία στην Καλαμάτα. Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα «Ελευθερία»: «Μέλη του ΠΑΜΕ απέκλεισαν το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας –όπου θα γινόταν η σύσκεψη με τους εκπροσώπους σωματείων– και φωνάζοντας συνθήματα ουσιαστικά ακύρωσαν τη σύσκεψη και ανάγκασαν τον υπουργό να αποχωρήσει εσπευσμένα από το χώρο. Τελικά, μετά από αρκετή ώρα διαμαρτυριών, ο υπουργός Εργασίας αποχώρησε και πήγε σε ξενοδοχείο της πόλης για να συναντηθεί με μέλη του ΣΥΡΙΖΑ».

Eτσι λοιπόν δικαιώνεται ο Χαρίλαος Φλωράκης που έλεγε ότι «όποιος ουρεί στη θάλασσα το βρίσκει στο αλάτι», κι ο ελληνικός λαός που έλεγε «καιρός φέρνει τα λάχανα, καιρός τα παραπούλια»...
από kathimerini.gr

Μάχη δίνουν στις Βρυξέλλες για τις τράπεζες


ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ- ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Μάχη μέχρι το παρά πέντε έδιναν Ευρωπαίοι και Ελληνες αξιωματούχοι, έτσι ώστε να μπορέσει να αποσυνδεθεί η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Και αυτό γιατί ο φόβος ότι η αξιολόγηση θα καθυστερήσει να κλείσει, όπως έχει γίνει με όλες τις αξιολογήσεις στο παρελθόν, θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφικά σενάρια την ελληνική οικονομία.
Ως γνωστόν, η καθυστέρηση της αξιολόγησης θα παρέσυρε αυτομάτως και τον χρόνο πραγματοποίησης της ανακεφαλαιοποίησης, η οποία, αν δεν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, θα οδηγήσει στην εφαρμογή του νέου κοινοτικού πλαισίου για τις τράπεζες. Μια πολύ αρνητική εξέλιξη για την εύθραυστη πορεία της ελληνικής οικονομίας, καθώς ομολογιούχοι αλλά και καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ, που κατά μεγάλη πλειοψηφία κατέχουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, «κουρεύονται».
Αν οι ελληνικές τράπεζες καταφέρουν να κάνουν την ανακεφαλαιοποίησή τους μόνο με τα 10 δισ. που έχουν ήδη εκταμιευθεί στον λογαριασμό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (HFSF) και οι υπόλοιπες ανάγκες καλυφθούν από ιδιώτες, τότε η τεράστια πίεση προς την Αθήνα, για να ολοκληρώσει μία σειρά από μεταρρυθμίσεις πριν από το τέλος του χρόνου, δεν θα ισχύει πλέον. Η Αθήνα, απλά, υποχρεώνεται να τελειώσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν να κάνουν με τον χρηματοπιστωτικό τομέα, όπως τα «κόκκινα» δάνεια και τις διοικήσεις των τραπεζών, μεταξύ άλλων.
Αν όμως δεν καταφέρει να καλύψει τις ανάγκες των τραπεζών με τα 10 δισ. και τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, τότε θα χρειαστεί και η πρόσβαση στα υπόλοιπα 15 δισ. που έχουν υπολογιστεί για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης. Και αυτά τα χρήματα συνδέονται με τον βασικό δύσκολο όρο που δεν είναι άλλος από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Στο Euroworking Group, που συνεδρίασε την Τετάρτη το βράδυ, το κλίμα για την Ελλάδα ήταν ξεκάθαρο. Ο πρώτος ενθουσιασμός που επικρατούσε στις Βρυξέλλες μετά τη δεύτερη εκλογή Τσίπρα και την ολοκλήρωση μιας σειράς δύσκολων μεταρρυθμίσεων τον Αύγουστο μάλλον έχει μειωθεί αισθητά, αν όχι εξανεμιστεί. Ενώ οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης δήλωσαν ότι έχει γίνει γενικότερη πρόοδος σε σειρά θεμάτων, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ εξέφρασε ανησυχία ότι έχει πέσει ο ρυθμός της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, καθώς μέσα στον Οκτώβρη έχουν υλοποιηθεί λιγότερα από τα μισά προαπαιτούμενα, τη στιγμή που από τις 15 Οκτωβρίου έπρεπε να είχαν γίνει όλα.
Ο παράγων Σαββαΐδου
Στην επιβάρυνση του κλίματος μεγάλο ρόλο έπαιξε και η αποπομπή της επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Εσόδων κ. Κατερίνας Σαββαΐδου. Το θέμα τέθηκε προς συζήτηση και μία σειρά από χώρες, όπως Γερμανία, Ολλανδία αλλά και Φινλανδία, μίλησαν πολύ αυστηρά για την κίνηση αυτή και εξέφρασαν ιδιαίτερη ανησυχία για τις προθέσεις της κυβέρνησης. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο με γνώση των συζητήσεων, ο εκπρόσωπος της Φινλανδίας έφτασε σε σημείο να πει ότι γνωρίζουμε τις σκοπιμότητες της αποπομπής και ότι είναι «κλασικές ελληνικές πρακτικές για να δικαιολογήσουν συμφέροντα και σκοπιμότητες».
Για άλλη μία φορά έγινε ξεκάθαρο στην ελληνική πλευρά ότι δεν θα μπορούν να υπάρχουν εκπτώσεις στις μεταρρυθμίσεις και αν δεν ολοκληρωθεί η λίστα με τα 48 προαπαιτούμενα δεν μπορεί να υπάρξει η πρώτη εκταμίευση των 2 δισ. Αμέσως μετά ακολουθεί και δεύτερη λίστα με άλλες δράσεις που ακόμα δεν έχουν αποφασιστεί ποιες ακριβώς θα είναι και τέλος θα πρέπει να ολοκληρωθεί και η αξιολόγηση που θα περιλαμβάνει και άλλα μέτρα. Ενώ η προθεσμία για ολοκλήρωσή της είναι ακόμα η 15η Νοεμβρίου, έχει πια καταστεί ξεκάθαρο ότι με τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση από την ελληνική πλευρά αυτό δεν θα είναι πλέον εφικτό.
Ο νέος προσωρινός στόχος είναι μέχρι την επόμενη εβδομάδα να έχει τουλάχιστον δοθεί το πράσινο φως για την πρώτη εκταμίευση έτσι ώστε στο Eurogroup στις 9 Νοεμβρίου να φανεί και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη ότι έχει καταγραφεί κάποια πρόοδος...
kathimerini.gr

Η κρίση «εξαφάνισε» περισσότερα από 108 δισ. σε μετρητά και καταθέσεις


Περισσότερα από 108 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι έχουν εξαφανισθεί κατά τη διάρκεια της κρίσης που ξεκίνησε το 2009. Τα 42 από αυτά έχουν πάρει τον δρόμο προς το άγνωστο μόνο το τελευταίο 12μηνο, περίοδος κατά την οποία επανήλθε η ανησυχία για ενδεχομένη έξοδο της χώρας από τη Ζώνη του Ευρώ. Η δραματική μείωση του κυκλοφορούντος χρήματος στην Ελλάδα (μετρητά και καταθέσεις), που υπερβαίνει κατά πολύ τη συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ, εξηγεί και αντανακλά τα τεράστια προβλήματα ρευστότητας και χρηματοδότησης της οικονομίας.
Τα δισεκατομμύρια έφυγαν από την ελληνική αγορά: α) είτε εξαιτίας πληρωμών που έγιναν στο εξωτερικό από ιδιώτες, β) είτε επειδή έγιναν καταθέσεις σε ξένες τράπεζες, γ) είτε, τέλος, λόγω πληρωμών που έκανε το ελληνικό Δημόσιο στο εξωτερικό, προς οργανισμούς και πιστωτές, προκειμένου να κλείσει υποχρεώσεις του.
Χρήμα που σε κάθε περίπτωση λείπει πια από την ελληνική αγορά και που αντιστοιχεί στα περίπου μισά χρήματα που βρίσκονταν εντός των τειχών λίγο μετά τα μέσα του 2009 (μετρητά και καταθέσεις). Οι αριθμοί είναι συγκλονιστικοί: η συνολική διαθέσιμη ποσότητα χρήματος στην ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί πλέον στα επίπεδα των 153 δισ. ευρώ από 262 δισ. το φθινόπωρο του 2009. Από αυτά τα 153 δισ., τα 26,9 δισ. κυκλοφορούν ως μετρητό αυτή τη στιγμή στην αγορά.
Για να γίνει αυτή η τεράστια αφαίμαξη, μεσολάβησαν ορισμένοι κρίσιμοι σταθμοί, όπως αυτός του Ιουνίου του 2012, όταν το χρήμα περιορίσθηκε στα 176 δισ. ευρώ, μειωμένο δηλαδή κατά 85,76 δισ. Ηταν τότε που η πολιτικοοικονομική αβεβαιότητα για τη χώρα κορυφωνόταν με δύο αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις. Παράλληλα ωστόσο αυξανόταν το κομμάτι εκείνο της συνολικής προσφοράς που αντιστοιχεί στο νόμισμα σε κυκλοφορία: τα μετρητά δηλαδή που είχαν αναληφθεί από τις τράπεζες. Από 18,49 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2009 τα μετρητά στην αγορά έφτασαν τα 21,4 τον Ιούνιο του 2012, παρά τη συνολική συρρίκνωση του χρήματος.
Η τάση αυτή, της αποθησαύρισης μετρητών, συνεχίστηκε έκτοτε αδιάλειπτη και από ένα σημείο και έπειτα επιταχυνόμενη, για να φτάσει σήμερα, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το νόμισμα σε κυκλοφορία στα 26,9 δισ. ευρώ. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι η συνολική κυκλοφορία χρήματος έχει μειωθεί κατά 22,3% το τελευταίο έτος.
Ομως το χρηματικό απόθεμα στην ελληνική οικονομία από το καλοκαίρι του 2012 έως και τα τέλη του 2014 είχε αυξηθεί. Από τα 176 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2012 είχε αυξηθεί στα...

Πλησιάζει η ώρα τής κάλπης στή Ν.Δ.

                                             Οι τέσερεις υποψήφιοι*
 *σκίτσο τής Έφης Ξένου από tanea.gr

Τρεις σε περιοδεία και ένας στη Βουλή

Νέα Δημοκρατία
Υψηλούς τόνους απέναντι στην κυβέρνηση και προσωπικά κατά του Αλέξη Τσίπρα διατηρούν οι υποψήφιοι για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας 
 | EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ 
Υψηλούς τόνους απέναντι στην κυβέρνηση και προσωπικά κατά του Αλέξη Τσίπρα διατηρούν οι υποψήφιοι για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας. Τζιτζικώστας, Μητσοτάκης και Γεωργιάδης εξαπέλυσαν επίθεση από την περιφέρεια όπου και πραγματοποιούν περιοδείες. Τα πυρά του κατά της κυβέρνησης έστρεψε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης από το βήμα του Κοινοβουλίου.

Ευθύνες στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ.

Ο προσωρινός πρόεδρος της ΝΔ, στην ομιλία του στη Βουλή, δήλωσε με σαφήνεια ότι η Νέα Δημοκρατία θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο για την ανκεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ώστε να βοηθήσει την κυβέρνηση, αλλά και να τη σύρει να ξεφύγει «από τις ιδεοληψίες που σας κρατούν αιχμάλωτους προς τα πίσω και κρατάτε κι εσείς τη χώρα».
Ο Ευ. Μεϊμαράκης, επανέλαβε τη θέση του ότι «η χώρα δεν κυβερνάται κι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί». Επιτιθέμενος στον πρωθυπουργό, υποστήριξε ότι ο Αλέξης Τσίπρας «είπε ότι δεν μπορεί να είναι καπετάνιος παντός καιρού, είναι μόνο για την καλοκαιρία, όταν πιάσουν τα μποφόρ τα παρατάει και κοιτάει σε ποιον θα το δώσει».
«Να πιάσετε το πηδάλιο να ανεβείτε όλοι μαζί στη γέφυρα και να δείτε πως θα προχωρήσει το σκάφος» είπε, και υποστήριξε ότι η Νέα Δημοκρατία θα στηρίζει «ό,τι θετικό φέρνετε. Αλλά θα σας κάνουμε κριτική».
Όχι άλλη καθυστέρηση
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης επισήμανε πως η ανακεφαλαιοποίηση είναι ανάγκη να προχωρήσει χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση, γιατί «πρέπει να προστατεύσουμε τους καταθέτες, να μην πάμε σε κούρεμα, πρέπει να επιστρέψουν οι τράπεζες στην κανονικότητα, να αποκτήσουν την εμπιστοσύνη των καταθετών και να λειτουργήσουν ως εργαλείο ανάπτυξης, για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».
Ωστόσο ανέφερε ότι πρέπει οι πολίτες πρέπει να ξέρουν πώς φτάσαμε εδώ, και απέδωσε την ευθύνη στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ., που άσκησε «ανεύθυνη πολιτική από την πρώτη της θητεία, διότι προκάλεσε τεράστια φυγή καταθέσεων».
Για να επιβεβαιώσει τι θέσεις του επικαλέστηκε την έκθεση της ΕΚΤ για τις τράπεζες.
«Έγκλημα που πληρώνουν οι Έλληνες»
«Αυτό που έγινε ήταν έγκλημα που το πληρώνουν οι Έλληνες», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος επισήμανε τη «διαφορά μεταξύ της κυβέρνησης της Ν.Δ. και της σημερινής», αφού το πακέτο στήριξης του τραπεζικού συστήματος έφερε και έσοδα στο Δημόσιο 4 δισ. χωρίς να επιβαρυνθεί ο ελληνικός λαός.

«Επικίνδυνη κυβέρνηση»

Με αναφορές στην αυτοδιοίκηση και το σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει για την αναγέννηση της χώρας, πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του Απόστολου Τζιτζικώστα στα Ιωάννινα όπου συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη.
Ο Απ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι έχει έρθει η ώρα στην χώρα μας, το εκάστοτε κεντρικό κράτος, να πιστέψει και πάλι στην...

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση
 
Με ευρύτατη πλειοψηφία εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κατά την ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής. Τα κόμματα του λεγόμενου «ευρωπαϊκού τόξου» ψήφισαν το νομοσχέδιο, παρά τις επιμέρους επιφυλάξεις και ενστάσεις τους.

Το νομοσχέδιο υπερψήφισαν επί της αρχής ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Ένωση Κεντρώων, ενώ καταψήφισαν το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια κινήθηκε σε σχετικά χαμηλού τόνους, με την αντιπαράθεση να επικεντρώνεται κυρίως στο θέμα των ευθυνών γύρω από το γεγονός ότι οι τράπεζες οδηγήθηκαν στην ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης, αλλά και το διαδικαστικό ζήτημα του κατεπείγοντος.

tanea.gr

Ξεκινά το σαφάρι των τραπεζών για 4,4 δισ. ευρώ

Ξεκινά το σαφάρι των τραπεζών για 4,4 δισ. ευρώ
  
Σαφάρι για να αντλήσουν 4,4 δισ. ευρώ τουλάχιστον από τον ιδιωτικό τομέα ξεκινούν άμεσα οι ελληνικές τράπεζες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των στρες τεστ που ανακοίνωσε ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών είναι 4,4 δισ. ευρώ για το βασικό σενάριο και 14,4 δισ ευρώ για το δυσμενές.

Μάλιστα, οι παραδοχές του βασικού είναι κι αυτές μάλλον μετριοπαθείς, καθώς προβλέπουν ύφεση 2,3% φέτος , ενώ οι τελευταίες προβλέψεις μιλούν για πολύ μικρότερη υποχώρηση του ΑΕΠ, ίσως και κάτω από 1%. Για το 2016 στο βασικό σενάριο προβλέπεται ύφεση 1,3% και για το 2007 ανάπτυξη 2,7%. Στο δυσμενές σενάριο, προβλέπεται ύφεση 3,3% φέτος, 3,9% το 2016 και ανάπτυξη 0,3% το 2017.

Αναλυτικότερα, κατά τράπεζα, οι ανάγκες που προκύπτουν ειναι οι εξής: Για την Alpha Bank 263 εκατ. ευρώ για το βασικό σενάριο και 2,7 δισ. ευρώ για το δυσμενές, για την Eurobank 339 εκατ. ευρώ για το βασικό σενάριο και 2,1 δισ ευρώ για το δυσμενές , για την Εθνική 1,5 δισ ευρώ για το βασικό σενάριο και 4,6 δισ .ευρώ για το δυσμενές και για την Πειραιώς 2,2 δισ. ευρώ για το βασικό σενάριο και 4,9 δισ. ευρώ για το δυσμενές.

Εφ όσον αντλήσουν τα κεφάλαια που απαιτούνται για να καλύψουν τις ανάγκες στο βασικό σενάριο οι τράπεζες θα διατηρήσουν τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα. Σε ορισμένες περιπτώσεις εκτιμάται οτι θα καλύψουν και μέρος του δυσμενούς σεναρίου.

Στα 107 δισ. ευρώ τα «κόκκινα δάνεια»
Στα 107 δισ. ευρώ εκτίμησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα «κόκκινα δάνεια» των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο της ανάλυσης των κεφαλαιακών τους αναγκών και της διενέργειας των στρες τεστ.
Το εντυπωσιακό αυτό στοιχείο αποκάλυψε στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων των στρες τεστ στέλεχος της ΕΚΤ.
Το ύψος αυτό των δανείων έχει ληφθεί υπόψη πλήρως κατά των υπολογισμό των κεφαλαιακών αναγκών, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος.

tanea.gr 

Διαβάστε επίσης :
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ  : Συνεδρίαση του ΔΣ για αποτελέσματα εξαμήνου και τα stress test 
ALPHA BANK             : Χαμηλές κεφαλαιακές ανάγκες στα stress tests
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ : Γιατί προέκυψαν οι υψηλότερες κεφαλαιακές ανάγκες
EUROBANK                   : Επιτυχία στα stress test

Συντρίμμια...

russia 
planesinaKαι στάχτη. Τίποτα άλλο. 
Τις...
φωτογραφίες, παρουσιαζει το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Reuters", από τον τόπο της τραγωδίας, στη χερσόνησο Σινά...
sina