Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Από τά ...τού Αρκά


Οι επιλογές και οι σκοπιμότητες της Σουηδικής Ακαδημίας

Οι επιλογές και οι σκοπιμότητες της Σουηδικής Ακαδημίας  
Τα δύο ελληνικά Νόμπελ Λογοτεχνίας: Γιώργος Σεφέρης (1963), Οδυσσέας Ελύτης (1979)

Ποιος θα είναι ο κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2015; Θα το μάθουμε την ερχόμενη Πέμπτη που θα το ανακοινώσει η Σουηδική Ακαδημία. Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, αναφέρονται ονόματα υποψηφίων, αλλά η εν λόγω Ακαδημία διατηρεί τις δικές της επιλογές και σκοπιμότητες.
Παρά τη μικρή της γλωσσική εμβέλεια, η Ελλάδα -και ειδικότερα η ελληνική ποίηση- έχει, ως γνωστόν, τιμηθεί με δύο Νόμπελ Λογοτεχνίας: στον Γιώργο Σεφέρη (1963) και στον Οδυσσέα Ελύτη (1979).
Ο πρώτος Ελληνας που το διεκδίκησε, το 1906, μόλις πέντε χρόνια αφ’ ότου αυτό θεσμοθετήθηκε, ήταν ο σατιρικός ποιητής Γεώργιος Σουρής.
Την υποψηφιότητά του ενίσχυσαν με το κύρος τους (όπως γράφει ο Γιώργος Θεοτοκάς στο βιβλίο του «Αναζητώντας τη διαύγεια», Βιβλιοπωλείον της «Εστίας», 2005), το Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο φιλολογικός σύλλογος «Παρνασσός», ο φιλολογικός σύλλογος Κωνσταντινουπόλεως, η Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης, ο πρίγκιπας Νικόλαος και το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.
Γράφει ο Θεοτοκάς: «Ο Θεός ξέρει τι ιδέα θα σχημάτισαν για το πνευματικό επίπεδο της χώρας, όπου ζούσαν, ωστόσο, σε πλήρη ακμή, συγγραφείς της αξίας του Παλαμά και του Παπαδιαμάντη, του Μαλακάση και τόσων άλλων. Οπωσδήποτε η υπόθεση Σουρή αγνοήθηκε από τους Σουηδούς, συνέχεια δεν φαίνεται να δόθηκε από εδώ, και τούτο ήταν, βέβαια, το καλύτερο που θα μπορούσε να γίνει».
Οι αβράβευτοι
Αγνοήθηκε η υποψηφιότητα του Σουρή, όπως στα κατοπινά χρόνια αγνοήθηκαν οι υποψηφιότητες του Γιάννη Ψυχάρη και του Κωστή Παλαμά.
Αυτοί που πλησίασαν περισσότερο το Νόμπελ ήταν ο Αγγελος Σικελιανός και ο Νίκος Καζαντζάκης, με τον δεύτερο να πολεμιέται λυσσαλέα από το ελληνικό αντιδραστικό κατεστημένο, με επικεφαλής τον ακαδημαϊκό Σπύρο Μελά.
Από το 1901 που άρχισαν τα Νόμπελ, δεν απονεμήθηκαν έξι φορές: το 1914, το 1918 και την τετραετία 1940-1943.
Ο Μπόρις Πάστερνακ, στον οποίο απονεμήθηκε το Νόμπελ το 1958, υποχρεώθηκε (ως αντιφρονών) από το σοβιετικό καθεστώς να το αρνηθεί, ενώ ο συμπατριώτης του Αλεξάντερ Σολζενίτσιν (αντιφρονών επίσης) το αποδέχθηκε μεν το 1970, αλλά δεν θέλησε να πάει να το παραλάβει από τον φόβο μήπως δεν του επιτραπεί να επιστρέψει.
Είναι και ο Ζαν-Πολ Σαρτρ, ο οποίος το 1964 το αρνήθηκε ο ίδιος.
Η απονομή του Νόμπελ, που συνοδεύεται κι από ένα σημαντικό χρηματικό ποσό (κοντά στο ένα εκατομμύριο ευρώ), δεν σημαίνει βέβαια ότι εξασφαλίζει και την αθανασία εκείνου που το παίρνει.
Αν ανατρέξει κάποιος τον κατάλογο των ώς τώρα βραβευθέντων θα διαπιστώσει ότι οι περισσότεροι έχουν πέσει στην αφάνεια.
Αντίθετα, έχουν επιβιώσει με το έργο τους άλλοι που το άξιζαν και δεν το έλαβαν, όπως ο Λέων Τολστόι (1828-1910) και ο Αντον Τσέχοφ (1860-1904).
«Η επιδοκιμασία ενός έργου στην εποχή του δεν προδικάζει την τύχη του για το μέλλον. Ο χρόνος ξεδιαλέγει τις αξίες, ξεχωρίζει τα ζωντανά στοιχεία και απορίχνει τα θνησιμιαία», έχει επισημάνει ο Μάρκος Αυγέρης.
Σκοπιμότητες
Η σκοπιμότητα επικράτησε σε αρκετές περιπτώσεις, με πιο τρανταχτή αυτήν του Βρετανού πρωθυπουργού Ουίνστον Τσόρτσιλ, στον οποίο απονεμήθηκε το 1953 για τα «Απομνημονεύματά» του, τα οποία βέβαια δεν έχουν καμιά λογοτεχνική αξία.
Πολιτικές σκοπιμότητες εξυπηρετούσαν κυρίως τα Νόμπελ στους απόβλητους, όπως προαναφέρθηκε, του σοβιετικού καθεστώτος, Πάστερνακ και Σολζενίτσιν, αλλά και (ως αντίβαρο) στον εκλεκτό του καθεστώτος Μιχαήλ Σολόχοφ (1965), στον οποίο φυσικά επετράπη να το πάρει.
Και ολίγα τινά για τον θεσμοθέτη του Νόμπελ, Αλφρεντ Νόμπελ, που γεννήθηκε στη Στοκχόλμη και πέθανε το 1896 σε ηλικία 63 ετών.
Εγινε ζάπλουτος εμπορευόμενος εκρηκτικές ύλες, οι οποίες πάντως (ας το πούμε κι αυτό ως… ελαφρυντικό) χρησιμοποιούνται και για ειρηνικούς σκοπούς.
Από τις επιχειρήσεις του αυτές προέκυψαν τα ποσά που μοιράζονται ισομερώς στους βραβευμένους (γιατί πλην του Νόμπελ Λογοτεχνίας υπάρχουν τα Νόμπελ Φυσικής, Χημείας, Ιατρικής και Ειρήνης).
Υπήρξε επίμονος στις συγκεκριμένες επιχειρηματικές ενασχολήσεις του, ώστε δεν πτοήθηκε ακόμη κι όταν σ’ ένα από τα πειράματά του σκοτώθηκε ένας αδελφός του και τέσσερις συνεργάτες.
Εζησε μιαν άκρως μοναχική ζωή, δεν παντρεύτηκε και ήταν φιλάσθενος. Υπέφερε από ημικρανίες και στηθάγχη. Η τελετή της απονομής των βραβείων γίνεται στις 10 Δεκεμβρίου, ημερομηνία του θανάτου του.

από τή στήλη Περιδιαβαινοντας 
τού Δημήτρη Γκιώνη
στήν  ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
                                  efsyn.gr

Στο συρτάρι ο νόμος Μπαλτά

Τον δρόμο της απόσυρσης παίρνει ο νόμος Μπαλτά για τα ΑΕΙ καθώς ήδη δρομολογείται η αφαίρεση σημαντικών διατάξεών του, όπως για την κατάργηση των Συμβουλίων Ιδρυμάτων, ενώ ταυτόχρονα ξεκινά ο «μεγάλος και συμμετοχικός διάλογος» για την παιδεία στον οποίον, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χθες από Βουλής, εντάσσονται και ρυθμίσεις που βρίσκονται στο ήδη δημοσιευμένο σχέδιο νόμου.
Ο πρώτος μοχλός που θα σπρώξει πίσω το περιβόητο και πολυδιαφημισμένο από την ίδια την κυβέρνηση μεταρρυθμιστικό σχέδιο νόμου είναι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που επί μέρες τώρα συζητείται στα υψηλά κλιμάκια του υπουργείου Παιδείας προκειμένου να υπάρξει μια παρέμβαση σε ό,τι αφορά την εκλογική διαδικασία στα πέντε Πανεπιστήμια όπου επίκεινται πρυτανικές εκλογές.
Σε λίγες ημέρες, στις 30 Οκτωβρίου, λήγει η παράταση στη θητεία των νυν πέντε πρυτάνεων που είχε δώσει ο πρώην υπουργός Παιδείας ώστε να δοθεί ικανός χρόνος στην προώθηση κι εφαρμογή του νέου νόμου υπό τον οποίο θα διεξάγονταν οι εκλογές στα συγκεκριμένα Ιδρύματα. Η πραγματικότητα δεν επαλήθευσε τις προσδοκίες.
Την 1η Νοεμβρίου θα έπρεπε να διεξαχθούν εκλογές στα πέντε Πανεπιστήμια. Είναι αργά ακόμα και για την εφαρμογή του ισχύοντος νόμου (Διαμαντοπούλου) αφού θα έπρεπε προ τριμήνου (όπως ορίζεται) να ξεκινήσει η διαδικασία με την προκήρυξη, την πρόσκληση και την επιλογή των (τριών μόνο) υποψηφίων πρυτάνεων.
Τι λύση προκρίθηκε; Μια νέα παράταση στη θητεία των νυν πρυτάνεων δεν τέθηκε καν στο τραπέζι. Ούτε σε συνδυασμό με την άμεση έναρξη της αξιολόγησης των Συμβουλίων Ιδρυμάτων από την ΑΔΙΠ (Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας) ώστε να κερδηθεί χρόνος και παράλληλα να αρθεί το εμπόδιο της μνημονιακής δέσμευσης που προβάλλεται ως ανυπέρβλητο και αφορά την απαγόρευση της κατάργησης ενός οργάνου αν αυτό πρώτα δεν αξιολογηθεί (βλ. και Σ.Ι.).
Μπορεί η πρόβλεψη αυτή να μην αναφέρεται ρητά σε ειδικά πεδία της συμφωνίας, αλλά πρόκειται για μια γενική μνημονιακή δέσμευση που, όπως φαίνεται, αποφασίστηκε να αντιμετωπιστεί με άλλον τρόπο.
Συγκεκριμένα, με την ΠΝΠ που θα διορθώνει επί το δημοκρατικότερο τη διαδικασία αλλά δεν θα καταργεί τα Σ.Ι. η τύχη των οποίων παραπέμπεται, προφανώς, στον μεγάλο διάλογο, όπως και όλες οι υπόλοιπες ρυθμίσεις που έφερε ο φιλόδοξος νόμος Μπαλτά.
Η διόρθωση αφορά την προεπιλογή από τα Σ.Ι. των 3 υποψηφίων: αντ’ αυτής, στη διαδικασία εκλογής θα συμμετέχουν όλοι όσοι θέσουν υποψηφιότητα.
Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, συνεχίζεται η πίεση εκ μέρους πανεπιστημιακών προκειμένου η ρύθμιση της ΠΝΠ να αφορά οποιαδήποτε διαδικασία εκλογής, ακόμα και επαναληπτικής.
Ετσι, δεν αποκλείεται στο νέο πλαίσιο να ενταχθεί και το ΕΜΠ όπου οι εκλογές ακυρώθηκαν ύστερα από προσφυγή στο ΣτΕ συνυποψήφιας (Α. Μοροπούλου) του νυν πρύτανη Γιάννη Γκόλια. Ανάλογες περιπτώσεις αποτέλεσαν το Πανεπιστήμιο Πατρών και το ΑΠΘ, όπου οι επαναληπτικές ολοκληρώθηκαν (με την επανεκλογή των νυν πρυτάνεων).

Ιδιοι υποψήφιοι

Πάντως, χθες αργά το βράδυ, το Σ.Ι. του ΕΜΠ ενημέρωσε, ξαφνικά, ότι συνεδρίασε και προκήρυξε την εκλογή πρύτανη «από το στάδιο κατά το οποίο ακυρώθηκε», προεπιλέγοντας, πάλι (τους ίδιους) τρεις από τους συνολικά επτά υποψηφίους.
Ακρόαση στις 12/10 και εκλογή στις 13/10. Οχι νόμο αλλά ούτε και ΠΝΠ δεν σηκώνουν τα Σ.Ι., που ακόμα παλεύουν για το κύρος τους παρά την απαξίωσή τους.
Την ίδια στγμή, η δυσαρέσκεια στο εσωτερικό της πανεπιστημιακής κοινότητας και δη του χώρου της Αριστεράς είναι έντονη μετά την επιβεβαίωση των φόβων ότι ο νόμος Μπαλτά, έστω και με τις περιορισμένες τομές που υποσχόταν, δεν θα προχωρήσει τελικά.
Αγνωστο παραμένει σε τι βαθμό θα ικανοποιήσει η χθεσινή υπόσχεση του πρωθυπουργού για έναν «μεγάλο και συμμετοχικό διάλογο σε κλίμα κοινωνικής συναίνεσης» για τον νέο χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης, την ώρα που το πλαίσιο του ΟΟΣΑ είναι πολύ συγκεκριμένο και αυστηρό για όλο το φάσμα της παιδείας.

 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
 efsyn.gr

Συμφωνία επιχειρηματικών λόμπι

Οι χώρες της νέας συμφωνίας ΤΡΡ Κεντρικό ζήτημα της συμφωνίας είναι η επιμήκυνση και η διατήρηση μονοπωλίων που απολαμβάνουν μέσω δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας οι επιχειρήσεις
Οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και δέκα χώρες του Ειρηνικού Ωκεανού ανακοίνωσαν χθες τη μεγαλύτερη συμφωνία εμπορίου και επενδύσεων των τελευταίων περίπου δύο δεκαετιών.
Η επονομαζόμενη Trans Pacific Partnership (TPP) καλύπτει το 40% της παγκόσμιας οικονομίας και δημιουργεί ένα νέο οικονομικό μπλοκ στον Ειρηνικό με μειωμένους δασμούς, νέους κανόνες για τις επενδύσεις, για το περιβάλλον και την εργασία.
Η συμφωνία επιτεύχθηκε χθες στην Ατλάντα των ΗΠΑ -από τους υπουργούς Εμπορίου των 12 χωρών (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Καναδάς, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Μπρουνέι, Μαλαισία, Σιγκαπούρη, Βιετνάμ, Χιλή, Περού, Μεξικό)- ύστερα από επίπονες διαπραγματεύσεις που κράτησαν πέντε χρόνια.
Αν και η μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία στον πλανήτη από το 1994 (όταν η ολοκλήρωση του «Κύκλου της Ουρουγουάης» δημιούργησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου), στην πραγματικότητα δεν είναι αυτό που φαίνεται.
Επί της ουσίας δεν πρόκειται για μία συμφωνία προώθησης «ελεύθερου εμπορίου», όπως υπόσχεται, αλλά για μία συμφωνία διαχείρισης των εμπορικών και επενδυτικών σχέσεων προς χάριν των πιο ισχυρών λόμπι.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη της TPP παρέμειναν κρυφές από την κοινή γνώμη επί χρόνια, όπως επίσης και το γεγονός ότι κορυφαία ζητήματα τριβής που καθυστέρησαν την επίτευξη της συμφωνίας δεν ήταν ούτε τα δικαιώματα των Μεξικανών εργατών στις αυτοκινητοβιομηχανίες ούτε η προστασία των μικροκαλλιεργητών του Περού, αλλά η επιμήκυνση και η διατήρηση μονοπωλίων που απολαμβάνουν μέσω δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας οι επιχειρήσεις, μεταξύ αυτών και οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες.

Θύμα ο ανταγωνισμός 

Η TPP πρόκειται να διαχειριστεί το εμπόριο των φαρμάκων μέσω μιας ποικιλίας φαινομενικά απόκρυφων αλλαγών σε κανόνες που αφορούν ζητήματα όπως τη «σύνδεση πατέντας», την «αποκλειστικότητα δεδομένων», τα «βιοτεχνολογικά σκευάσματα».
Μέσω αυτών των αλλαγών, οι φαρμακευτικές εταιρείες θα μπορούν να παρατείνουν τα μονοπώλια των πατενταρισμένων φαρμάκων τους.
Από την άλλη πλευρά, τα φτηνότερα γενόσημα φάρμακα, ανταγωνιστικά βιοτεχνολογικά σκευάσματα, θα παραμένουν εκτός αγοράς επί χρόνια. Οι διατάξεις της ΤΡΡ θα περιορίσουν τελικά τον ανταγωνισμό, θα αυξήσουν τις τιμές για τους καταναλωτές.
Ανάλογης λογικής όμως είναι και οι μηχανισμοί Διευθέτησης Διαφωνιών Επενδυτών Κρατών (ISDS), που δίνουν το δικαίωμα σε επενδυτές να ενάγουν κυβερνήσεις για νόμους που θεωρούν ότι μειώνουν την εκτιμώμενη κερδοφορία των επενδύσεών τους.
Και βέβαια, να διεκδικούν αποζημιώσεις από τις κυβερνήσεις ακόμη και αν τα κέρδη τους παράγονται σε βάρος των πολιτών, σε βάρος της δημόσιας υγείας, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με τις καπνοβιομηχανίες και τα προϊόντα τους.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
 efsyn.gr

Η ΕΕ σχεδιάζει, ο Ερντογάν το γνωρίζει;...

Γιούνκερ-Τούσκ
Η αντιμετώπιση της «ανθρωπιστικής κατάστασης των προσφύγων» εντός της ΕΕ και των γειτονικών χωρών ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων στην Ολομέλεια του ΕΚ το πρωί της Τρίτης, παρουσία του προέδρου του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Οι δύο πρόεδροι παρουσίασαν στην Ολομέλεια τα συμπεράσματα του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 23ης Σεπτεμβρίου για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Ο πρόεδρος Γιούνκερ υπενθύμισε ότι ήδη από τον Μάιο του 2015 είχε καταθέσει προτάσεις στο Συμβούλιο, σημείωσε ότι θα προτιμούσε οι αποφάσεις στο Συμβούλιο να είχαν ληφθεί ομόφωνα, πράγμα που δεν κατέστη δυνατόν.
Τελικά η απόφαση ελήφθη με την «κοινοτική μέθοδο» είπε ο κ. Γιούνκερ και πρόσθεσε: «Καλό θα ήταν να μην πέσουμε στο βάλτο των αλληλοκαταγγελιών και των αλληλοκατηγοριών. Θα πρέπει πάνω απ' όλα να κοιτάξουμε πως θα υλοποιηθούν οι αποφάσεις και να το πράξουμε με τη μεγαλύτερη ταχύτητα» υπογράμμισε.
Οι προτάσεις της Επιτροπής για το 2015 και αυτές που θα καταθέσει τις επόμενες εβδομάδες για το 2016 αφορούν 800 εκατ. ευρώ καταρχάς, για τις οποίες θα πρέπει να συναποφασίσει το ΕΚ στις 8 Οκτωβρίου στην κοινοβουλευτική επιτροπή και στις 15 του ίδιου μήνα στην Ολομέλεια, εξήγησε ο κ. Γιούνκερ.
«Δίκτυο συνεργατών και προσωπικού προς την Ελλάδα»
Ο πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε στη συνέχεια ότι «όλη η εστίαση της Κομισιόν στρέφεται στην Ελλάδα».
Ανέφερε ότι 66.000 πρόσφυγες που έχουν φθάσει στην Ελλάδα, πρέπει να κατανεμηθούν σε ευρωπαϊκά κράτη.
Εξήγησε ότι η Επιτροπή έχει να διαθέσει ως και 600 υπαλλήλους για να στηρίξει την Ελλάδα στην προστασία των εξωτερικών της συνόρων, στο άμεσα προσεχές διάστημα.
«Αυτό σημαίνει ότι θα αναπτύξουμε μεγάλο δίκτυο συνεργατών και προσωπικού προς την Ελλάδα. Στην ουσία διπλασιάζουμε τον αριθμό των υπαλλήλων που απασχολούνται στη λεγόμενη γενική ρύθμιση χώρου δηλαδή εσωτερικών και δικαιοσύνης» τόνισε.
Ο κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε στη συνέχεια στις επαφές που είχε χθες στις Βρυξέλλες με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν. Είναι προφανές ότι χρειαζόμαστε την Τουρκία, για τα εξωτερικά μας σύνορα. «Η Επιτροπή θα πράξει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τις αξιοσημείωτες προσπάθειες της τουρκικής δημοκρατίας. Δεν μπορούμε να κοιτάζουμε μόνο το εσωτερικό μας αλλά και την περιφέρεια της Ευρώπης» υπογράμμισε.
Δήλωσε ότι σε συμφωνία με τον πρόεδρο Τουσκ και τον πρόεδρο Σουλτς (ΕΚ) υπέβαλε ένα σχέδιο «μνημονίου» μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την επίλυση του προβλήματος των προσφύγων.
Η σχετική συνομιλία με την τουρκική αντιπροσωπεία θα γίνει σήμερα το απόγευμα.

Τι ζητάει ο Ερντογάν για να πει το «ναι»
Από την πλευρά του για να πει το «ναι» ο Ερντογάν πιέζει να χαλαρώσει η πολιτική της βίζας για τους Τούρκους που ταξιδεύουν στην Ε.Ε. και επίσης θέλει οι Βρυξέλλες να συμπεριλάβουν την Τουρκία στις «ασφαλείς χώρες», ξεπλένοντας στην ουσία την κλιμακούμενη κατασταλτική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνησή του, αλλά και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του Τύπου. 

Ελλιπείς συνεργασίας
Ο Ερντογάν γνωρίζει ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θέλουν να ζητήσουν από την Τουρκία να φιλοξενήσει περισσότερους Σύρους πρόσφυγες με αντάλλαγμα ευρωπαϊκή βοήθεια. Ωστόσο, σε αυτή την προσπάθεια συναντούν την αντίδρασή της, διότι η Ε.Ε. φαίνεται αδύναμη να βοηθήσει περισσότερο στη διευθέτηση του εμφυλίου πολέμου της Συρίας, είτε παρεμβαίνοντας είτε φιλοξενώντας περισσότερους πρόσφυγες.
Τις ίδιες θέσεις, ίσως για να προετοιμάσει και τη συνάντηση Ερντογάν με τους Ευρωπαίους ηγέτες, εξέφρασε και ο πρέσβης της Τουρκίας, Σελίμ Γιενέλ, ο οποίος σε συνέντευξή του υποστήριξε ότι στην Τουρκία φιλοξενούνται πάνω από δύο εκατομμύρια πρόσφυγες, «ως επί το πλείστον Σύροι, αλλά έχουμε επίσης περίπου 300.000 Ιρακινούς. Έχουμε ακόμη 25 ή 26 καταυλισμούς, στους οποίους διαβιούν περίπου 260.000 πρόσφυγες. Οι υπόλοιποι έχουν κατανεμηθεί στη χώρα, λ.χ περίπου 300.000 βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη. Σχεδόν όλοι έχουν καταγραφεί».

Προστασία των εξωτερικών συνόρων
Κάλεσμα προς τους Ευρωπαίους να προστατεύσουν την Ένωση από τις δριμείες κριτικές και τα επικριτικά σχόλια που δέχεται τελευταία, απηύθυνε από την Ολομέλεια του ΕΚ, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ. Υπογράμμισε την σημασία της προστασίας των εξωτερικών συνόρων, διαφορετικά «Ευρώπη χωρίς εξωτερικά σύνορα, θα σημάνει Ευρώπη με εσωτερικούς φραγμούς, Ευρώπη χωρίς Σέγκεν». 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
efsyn.gr

Νόμπελ Φυσικής στους δύο επιστήμονες που ανακάλυψαν ότι τα νετρίνα έχουν μάζα


tvxs.gr 06 Οκτ. 2015
Ο Τακαάκι Κατζίτα, 56 ετών, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τόκυο και ο 'Αρθουρ Μπ. ΜακΝτόναλντ, 72 ετών, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κίνγκστον του Καναδά, μοιράστηκαν το φετινό Νόμπελ Φυσικής. Οι δύο επιστήμονες ανακάλυψαν τις ταλαντώσεις των νετρίνων, αποδεικνύοντας έτσι ότι τα νετρίνα έχουν μάζα.
Οι δύο βραβευθέντες ανακάλυψαν ότι τα νετρίνα αλλάζουν μορφή, γεγονός το οποίο οδηγεί στο συμπέρασμα ότι έχουν μάζα.
Πρόκειται για το 109ο Νομπέλ Φυσικής από το 1901. Μέχρι στιγμής, η κατηγορίας της Φυσικής είναι «ανδροκρατούμενη», μιας και μόλις δύο φορές έχει ανακηρυχθεί γυναίκα νικήτρια, ενώ ο μόνος επιστήμονας που έχει καταφέρει να το κερδίσει δύο φορές είναι ο Αμερικανός Τζον Μπαρντίν, το 1956 και το 1972.

Στις ΗΠΑ η οπλοκατοχή σκοτώνει περισσότερο από τους τρομοκράτες

Οι Αριθμοί
tvxs.gr Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε μια ειλικρινή απάντηση μετά το νέο μακελειό στο Όρεγκον που στοίχισε την ζωή σε δέκα άτομα, κάλεσε τους δημοσιογράφους να συγκρίνουν τον αριθμό των Αμερικανών που σκοτώθηκαν από ένοπλη βία και τον αριθμό εκείνων που σκοτώθηκαν από την τρομοκρατία.
Τα πυροβόλα όπλα έχουν σκοτώσει περισσότερους από 346.681 ανθρώπους μεταξύ του 2003 και του 2013. Αντίστοιχα, οι τρομοκρατικές επιθέσεις την ίδια περίοδο σκότωσαν 312 πολίτες των ΗΠΑ σύμφωνα με στοιχεία από το υπουργείο Εξωτερικών και το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

Αυτό είναι κατά μέσο όρο 28 άτομα ανά έτος. Συγκρίνεται το με τον μέσο όρο των 31.516 θανάτων που προκαλούνται από την οπλοκατοχή. Και από αυτούς τους θανάτους, περισσότερο από το ήμισυ ήταν αυτοκτονίες, όχι ανθρωποκτονίες.

«Ναι» της Ευρωβουλής σε χρηματοδότηση της Ελλάδας με €35 δισ. για επενδύσεις

«Ναι» της Ευρωβουλής σε χρηματοδότηση της Ελλάδας με €35 δισ. για επενδύσεις
Με μεγάλη πλειοψηφία εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αλλαγές στους όρους συγχρηματοδότησης αναπτυξιακών έργων στην Ελλάδα.

Με ισχυρή πλειοψηφία (586 ψήφους υπέρ, 87 κατά, 21 αποχές) εγκρίθηκε την Τρίτη από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η νομοθετική πρόταση της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης για την Ελλάδα για την άμεση χρηματοδότηση 35 δισ. και τη λήψη έκτακτων μέτρων υπέρ της ταχύτατης υλοποίησης.

Την πρόταση, εισηγήθηκε η Ισκρα Μιχαήλοβα (Βουλγαρία) από την ομάδα των Φιλελευθέρων, και αφορά στη χρηματοδότηση από τα Ταμεία Περιφερειακής Ανάπτυξης, Συνοχής, Κοινωνικό και Θαλάσσης και Αλιείας, για την περίοδο 2014-2020.

Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας οι ευρωβουλευτές ενέκριναν την πρόταση ως είχε, απορρίπτοντας τις προτεινόμενες τροπολογίες.

Βάσει των έκτακτων μέτρων που προτείνονται, η Ελλάδα απαλλάσσεται από την υποχρέωση εθνικής συγχρηματοδότησης, ενώ παράλληλα αυξάνεται κατά 3,5% το επίπεδο της αρχικής προχρηματοδότησης.

Οι τροπολογίες που απορρίφθηκαν ήταν συνολικά 11 και είχαν υποβληθεί από τις δύο ακροδεξιές ομάδες του ΕΚ: την «Ευρώπη Ελευθερίας και Άμεσης Δημοκρατίας» (EFD) του Βρετανού Nigel Farage και την «Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας» (ENF) της Γαλλίδας Μαρίν Λεπέν. Στο σύνολο των 11 τροπολογιών, οι 9 ήταν της Λεπέν.

Στην πλειονότητά τους οι τροπολογίες παρουσίαζαν την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη ως μια λύση για την Ελλάδα προκειμένου «να διορθώσει τη χρηματοοικονομική της κατάσταση», ή ακόμα διότι «είναι η μοναδική έκβαση προκειμένου να ξεφύγει η χώρα από την κρίση ρευστότητας», όπως ισχυρίζεται η Μαρίν Λεπέν. 
tanea.gr

Βουλή: Αλληλοκατηγορίες κυβέρνησης - αντιπολίτευσης για τις προγραμματικές δηλώσεις


Με άνευρους παράλληλους μονολόγους συνεχίζεται από το πρωί στη Βουλή η διαδικασία ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Βουλευτές της δικομματικής συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης, διαδοχικά από του βήματος, περιορίζονται στην ανταλλαγή μάλλον απολύτως αναμενόμενων τοποθετήσεων: Οι του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ κάνουν λόγο για μεταρρυθμίσεις και αναζήτηση ισοδύναμων έναντι των δύσκολων μνημονιακών μέτρων «με προοδευτικό, φιλολαϊκό πρόσημο», κατηγορώντας κυρίως την ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι ότι είναι δυνάμεις που λένε «ναι σε όλα» προς τους δανειστές. Από την άλλη πλευρά, η αντιπολίτευση χαρακτηρίζει αναξιόπιστη την κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι με λανθασμένους χειρισμούς της κατά την επτάμηνη προηγούμενη περίοδο επιδείνωσε τη θέση της ελληνικής οικονομίας.
Κατά τη σημερινή ημέρα, το λόγο έχουν ζητήσει να λάβουν 20 υπουργοί και υφυπουργοί – ορισμένοι ήδη το έχουν πράξει από το πρωί, με πρόθεση να εξειδικεύσουν ανά τομέα κυβερνητικής πολιτικής τις χθεσινές πρωθυπουργικές εξαγγελίες.
«Θα είμαστε στην πρώτη γραμμή μιας δομικής, σκληρής, αλλά πάντα δίκαιης αντιπολίτευσης, χωρίς λαϊκισμούς και ανέξοδη αντιπολιτευτική ρητορική, με γνώση και αποφασιστικότητα» είπε η κα Ολγα Κεφαλογιάννη (ΝΔ) και πρόσθεσε απευθυνόμενη στα υπουργικά έδρανα: «Για ένα πράγμα να είστε σίγουροι, κύριοι της Κυβέρνησης: τα ψέματα τελείωσαν. Δεν πρόκειται να έχετε ούτε μία ημέρα περίοδο χάριτος. Καταψηφίζουμε τις Προγραμματικές Δηλώσεις της Κυβέρνησης, δηλώνουμε παρόντες στην πρώτη σειρά των μαχών που έρχονται και είμαι βέβαιη ότι η παράταξή μας θα εκφράσει και πάλι τη δοκιμαζόμενη κοινωνία». Στα αξιοσημείωτα είναι ότι ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων, φάνηκε χθες να σπεύδουν να δώσουν τέλος στη φημολογία περί παρασκηνιακών επαφών με το ΣΥΡΙΖΑ ή στα σενάρια περί κλίματος συγκλίσεων: «Θα αντιπολιτευτούμε την κυβέρνηση σκληρά αλλά δίκαια. Ο λαός σας περιμένει στη γωνία, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης. Κι επειδή κάνετε διαρροές για εναλλακτική υποστήριξη από το ΠΑΣΟΚ σας προειδοποιούμε πως μόνοι σας θα θερίσετε ότι σπείρατε. Προφανώς καταψηφίζουμε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Α. Λοβέρδος.  «Δεν πρόκειται ούτε να ανεχτούμε αυτήν την κυβέρνηση ούτε να τις χαριστούμε σε τίποτα. Θα ασκήσουμε υπεύθυνη αντιπολίτευση και θα στηρίξουμε με τον δικό μας τρόπο και με το δικό μας αξιακό περιεχόμενο τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, εκείνες τις οποίες έχει τεράστια ανάγκη η ελληνική κοινωνία για να ξεφύγει από το τέλμα και την παρακμή», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Σπ. Λυκούδης (Ποτάμι). «Δεν θα κάνουμε στείρα αντιπολίτευση. Δεν θα γίνουμε δεκανίκι κανενός», υπογράμμισε εκ μέρους της Ε.Κ. ο κ. Μ. Γεωργιάδης. Οι βουλευτές της ΧΑ, με το γνωστό επιθετικό ύφος, κατήγγειλαν την κυβέρνηση επικεντρώνοντας πολλές φορές με απαξιωτικό τρόπο στο μείζον ζήτημα των προσφύγων.
Για πλήρη και διαρκή ενημέρωση της Βουλής ως προς τα θέματα εθνικής άμυνας, αλλά για αλλαγές στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, μίλησε ο υπουργός Εθ.Α. κ. Π. Καμμένος, αναφερόμενος μεταξύ άλλων και στην προοπτική εθελοντικής στράτευσης των γυναικών. Η αναφορά αυτή, προκάλεσε και την εκδήλωση της πρώτης ενδοκυβερνητικής διαφωνίας, με το ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνει αντίθετος. Εξαγγελίες για θεσμοθέτηση νέων δομών  που θα υπηρετούν την δικαιοσύνη και για πολιτικές πάταξης της διαφθοράς, εμπεριείχε μεταξύ άλλων η ομιλία του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Ν. Παρασκευόπουλου. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Π. Πολάκης μίλησε για επικείμενες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ο επί της Ερευνας συνάδελφός του Κ. Φωτάκης προανήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία που ουσιαστικά θα ακυρώνει τον νόμο του Δεκεμβρίου 2014 για τα ερευνητικά κέντρα, ενώ ο υφυπουργός Αθλητισμού αναφέρθηκε στη κυβερνητική βούληση και πολιτική για κάθαρση και καταπολέμηση της βίας στο χώρο του ποδοσφαίρου.
Με άνευρους παράλληλους μονολόγους συνεχίζεται από το πρωί στη Βουλή η διαδικασία ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Βουλευτές της δικομματικής συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης, διαδοχικά από του βήματος, περιορίζονται στην ανταλλαγή μάλλον απολύτως αναμενόμενων τοποθετήσεων: Οι του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ κάνουν λόγο για μεταρρυθμίσεις και αναζήτηση ισοδύναμων έναντι των δύσκολων μνημονιακών μέτρων «με προοδευτικό, φιλολαϊκό πρόσημο», κατηγορώντας κυρίως την ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι ότι είναι δυνάμεις που λένε «ναι σε όλα» προς τους δανειστές. Από την άλλη πλευρά, η αντιπολίτευση χαρακτηρίζει αναξιόπιστη την κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι με λανθασμένους χειρισμούς της κατά την επτάμηνη προηγούμενη περίοδο επιδείνωσε τη θέση της ελληνικής οικονομίας.
Κατά τη σημερινή ημέρα, το λόγο έχουν ζητήσει να λάβουν 20 υπουργοί και υφυπουργοί – ορισμένοι ήδη το έχουν πράξει από το πρωί, με πρόθεση να εξειδικεύσουν ανά τομέα κυβερνητικής πολιτικής τις χθεσινές πρωθυπουργικές εξαγγελίες.
«Θα είμαστε στην πρώτη γραμμή μιας δομικής, σκληρής, αλλά πάντα δίκαιης αντιπολίτευσης, χωρίς λαϊκισμούς και ανέξοδη αντιπολιτευτική ρητορική, με γνώση και αποφασιστικότητα» είπε η κα Ολγα Κεφαλογιάννη (ΝΔ) και πρόσθεσε απευθυνόμενη στα υπουργικά έδρανα: «Για ένα πράγμα να είστε σίγουροι, κύριοι της Κυβέρνησης: τα ψέματα τελείωσαν. Δεν πρόκειται να έχετε ούτε μία ημέρα περίοδο χάριτος. Καταψηφίζουμε τις Προγραμματικές Δηλώσεις της Κυβέρνησης, δηλώνουμε παρόντες στην πρώτη σειρά των μαχών που έρχονται και είμαι βέβαιη ότι η παράταξή μας θα εκφράσει και πάλι τη δοκιμαζόμενη κοινωνία». Στα αξιοσημείωτα είναι ότι ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων, φάνηκε χθες να σπεύδουν να δώσουν τέλος στη φημολογία περί παρασκηνιακών επαφών με το ΣΥΡΙΖΑ ή στα σενάρια περί κλίματος συγκλίσεων: «Θα αντιπολιτευτούμε την κυβέρνηση σκληρά αλλά δίκαια. Ο λαός σας περιμένει στη γωνία, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης. Κι επειδή κάνετε διαρροές για εναλλακτική υποστήριξη από το ΠΑΣΟΚ σας προειδοποιούμε πως μόνοι σας θα θερίσετε ότι σπείρατε. Προφανώς καταψηφίζουμε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Α. Λοβέρδος.  «Δεν πρόκειται ούτε να ανεχτούμε αυτήν την κυβέρνηση ούτε να τις χαριστούμε σε τίποτα. Θα ασκήσουμε υπεύθυνη αντιπολίτευση και θα στηρίξουμε με τον δικό μας τρόπο και με το δικό μας αξιακό περιεχόμενο τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, εκείνες τις οποίες έχει τεράστια ανάγκη η ελληνική κοινωνία για να ξεφύγει από το τέλμα και την παρακμή», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Σπ. Λυκούδης (Ποτάμι). «Δεν θα κάνουμε στείρα αντιπολίτευση. Δεν θα γίνουμε δεκανίκι κανενός», υπογράμμισε εκ μέρους της Ε.Κ. ο κ. Μ. Γεωργιάδης. Οι βουλευτές της ΧΑ, με το γνωστό επιθετικό ύφος, κατήγγειλαν την κυβέρνηση επικεντρώνοντας πολλές φορές με απαξιωτικό τρόπο στο μείζον ζήτημα των προσφύγων.
Για πλήρη και διαρκή ενημέρωση της Βουλής ως προς τα θέματα εθνικής άμυνας, αλλά για αλλαγές στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, μίλησε ο υπουργός Εθ.Α. κ. Π. Καμμένος, αναφερόμενος μεταξύ άλλων και στην προοπτική εθελοντικής στράτευσης των γυναικών. Η αναφορά αυτή, προκάλεσε και την εκδήλωση της πρώτης ενδοκυβερνητικής διαφωνίας, με το ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνει αντίθετος. Εξαγγελίες για θεσμοθέτηση νέων δομών  που θα υπηρετούν την δικαιοσύνη και για πολιτικές πάταξης της διαφθοράς, εμπεριείχε μεταξύ άλλων η ομιλία του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Ν. Παρασκευόπουλου. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Π. Πολάκης μίλησε για επικείμενες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ο επί της Ερευνας συνάδελφός του Κ. Φωτάκης προανήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία που ουσιαστικά θα ακυρώνει τον νόμο του Δεκεμβρίου 2014 για τα ερευνητικά κέντρα, ενώ ο υφυπουργός Αθλητισμού αναφέρθηκε στη κυβερνητική βούληση και πολιτική για κάθαρση και καταπολέμηση της βίας στο χώρο του ποδοσφαίρου.
kathimerini.gr

Η Δήλος και οι Κυκλάδες εν αναμονή ιδιωτικών πόρων


Μόλις η «Ορκα», το καραβάκι με τη μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση από όσα κάνουν το εικοσάλεπτο δρομολόγιο Μύκονος - Δήλος, πλησίασε στο λιμάνι της Δήλου και αποκτήσαμε μια πρώτη αίσθηση του μεγέθους του νησιού αντικρίζοντάς το από το κατάστρωμα, αναρωτηθήκαμε αυτό που μάλλον οι περισσότεροι επισκέπτες έχουν σκεφθεί: Πώς είναι δυνατόν σ’ αυτήν τη «βραχονησίδα» της Μεσογείου να έζησαν κάποτε ειρηνικά, σεβόμενοι ο ένας τον Θεό και τις παραδόσεις του άλλου, σχεδόν 30 χιλιάδες άνθρωποι, όχι μόνο από την Αθήνα και τη Ρώμη αλλά από την Πελοπόννησο, την Κεντρική Ελλάδα, τη Μακεδονία, τη Θράκη, την Ιωνία, την Καππαδοκία, τη Συρία, την Αίγυπτο, την Αραβία και αλλού.
Σύμφωνα λοιπόν με τους αρχαιολόγους και όσους έχουν μελετήσει τους μύθους και την ιστορία του μοναδικού νησιού, ο κοσμοπολιτισμός με την ουσιαστική του έννοια γεννήθηκε εκεί. Σήμερα, ανιχνεύεται μόνο στην πανσπερμία των τουριστών που την επισκέπτονται, γιατί σε όλα σχεδόν τα υπόλοιπα πεδία, η Δήλος είναι ο «φτωχός συγγενής» της απαστράπτουσας Μυκόνου. Τα προβλήματα είναι γνωστά. Ελλειψη προσωπικού, δύσκολες συνθήκες διαβίωσης χωρίς συγκοινωνία τον χειμώνα, απαρχαιωμένο πωλητήριο και ένα ιδιαίτερα παλιό κτίριο του μουσείου με επείγουσες ανάγκες για συντήρηση αλλά και ανανέωση της μόνιμης έκθεσης. Ολα, αποτέλεσμα των παθογενειών και της αδυναμίας του Δημοσίου να διαχειριστεί την πολύτιμη περιουσία του.
Το τριήμερο 2, 3 και 4 Οκτωβρίου, όμως, είχε πολλές θετικές ειδήσεις για τη Δήλο αλλά και τη Μύκονο. Με σημαντικότερη την ανακοίνωση από τον Δημήτρη Αθανασούλη, προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, του μεγαλόπνοου προγράμματος «Αρχιπέλαγος Plus», το οποίο προβλέπει μεγάλες επεμβάσεις σε έξι μουσεία των Κυκλάδων.
Σε αυτά περιλαμβάνεται η αναστήλωση της Στοάς του Φιλίππου και η ανακαίνιση και επέκταση του μουσείου στη Δήλο, καθώς και η ανακαίνιση του επίσης γηρασμένου μουσείου Μυκόνου. Το πρότζεκτ συγκροτήθηκε από την Εφορεία Κυκλάδων και προωθήθηκε ως προς την εξεύρεση χορηγού από τον προηγούμενο υπουργό Πολιτισμού, Νίκο Ξυδάκη. Βρέθηκαν ευήκοα ώτα και η ιδιωτική χορηγία, που αναμένεται να αγγίξει το ποσό των 12 εκατομμυρίων ευρώ, έχει προχωρήσει στο τελικό στάδιο έγκρισής της.
Ανακοινώθηκαν πολλά ακόμη: η προσπάθεια υλοποίησης της εγκεκριμένης μελέτης μερικής αποκατάστασης του θεάτρου της Δήλου, ο εμπλουτισμός των διαδρομών των επισκεπτών, καθώς και η δημιουργία ψηφιακών εφαρμογών, η υποβολή για χρηματοδότηση από τα ευρωπαϊκά προγράμματα έρευνας και τεχνολογίας της πρότασης με τίτλο «Η ανασκαφή ως έκθεμα», η ανάδειξη μιας σειράς μνημείων που μαρτυρούν τη διαχρονική παρουσία του ανθρώπου στη Μύκονο από την προϊστορία μέχρι τις μέρες μας και θα διασκεδάσει την ανήκεστο βλάβη που έχει υποστεί το μοναδικό βραχώδες τοπίο της από την άναρχη και εκτός κλίμακος δόμηση κ.ά. Επίσης, παρουσιάστηκε από τον Γάλλο αρχαιολόγο Jean-Charles Moretti, διευθυντή των γαλλικών ανασκαφών στη Δήλο, ο «Ατλαντας της Δήλου», ένα έργο που ολοκληρώθηκε έπειτα από 10 χρόνια δουλειάς και περιλαμβάνει ακριβείς χάρτες της Δήλου και του αρχαιολογικού χώρου, που θα γίνουν η βάση ερευνών, μελετών και επεμβάσεων στο νησί.
Με τι χρήματα θα γίνουν όλα αυτά; Η Εφορεία προσπαθεί να αντλήσει ευρωπαϊκούς πόρους –είναι γνωστό βέβαια ότι στην επόμενη προγραμματική περίοδο οι ευρωπαϊκές πιστώσεις για τις πολιτιστικές υποδομές θα είναι πολύ περιορισμένες–, είναι ανοιχτή σε ιδιωτικά κεφάλαια όπως στην περίπτωση του «Αρχιπελάγους Plus», ενώ θα ήθελε πολύ να δει την τοπική κοινωνία να συνεισφέρει ουσιαστικά στην πολιτιστική αφύπνιση της Μυκόνου.
Ενα καλό πρώτο μήνυμα ήταν ο κόσμος της Μυκόνου που γέμισε ασφυκτικά το βράδυ του Σαββάτου το Cine Μαντώ στη Χώρα. Η αφορμή ήταν η προβολή της 25λεπτης ταινίας «Δήλος 2015» του Αντώνη-Θεοχάρη Κιούκα, με πρωταγωνιστή τον ηθοποιό Γιώργο Χωραφά, κεντρική εκδήλωση του θεσμού που γεννήθηκε φέτος από μια ομάδα Μυκονιατών και στηρίζεται αποκλειστικά σε ιδιωτικά κεφάλαια. Εχει τίτλο «Α-DELOS/DELOS», και θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο στα νησιά της Μυκόνου και της Δήλου, φιλοδοξώντας να γίνει ένας διεθνής πολιτιστικός θεσμός υψηλής ποιότητας.
kathimerini.gr

Στη Λέσβο για «αυτοψία», Τσίπρας- Φάιμαν...

Στην Λέσβο φθάνει σήμερα Τρίτη ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, για από κοινού επίσκεψη με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις εγκαταστάσεις πρώτης υποδοχής και ταυτοποίησης των προσφύγων και για...
συζήτηση της περαιτέρω συνεργασίας των δύο χωρών στην διαχείριση του ζητήματος των προσφυγικών ροών.

Θα είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερους από τέσσερις μήνες που ο κ. Φάιμαν επισκέπτεται την Ελλάδα. Ο αυστριακός καγκελάριος είχε έλθει στην Αθήνα στα μέσα Ιουνίου για επίσημη επίσκεψη.

Ηταν ο πρώτος αρχηγός κυβέρνησης χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο οποίος επισκέφθηκε την Ελλάδα από την ανάληψη των καθηκόντων του Αλέξη Τσίπρα τον περασμένο Ιανουάριο.

Από την πλευρά του, ο τότε νέος ακόμη στο αξίωμά του έλληνας Πρωθυπουργός είχε πραγματοποιήσει -έπειτα από πρόσκληση του Βέρνερ Φάιμαν- την πρώτη επίσκεψή του σε κοινοτική πρωτεύουσα, στην Βιέννη, στις 9 Φεβρουαρίου, δηλαδή μόλις δύο εβδομάδες από την ανάληψη των καθηκόντων του...

Θρίλερ σε πτήση της American Airlines...

Πέθανε ο πιλότος εν ώρα πτήσης...
Ενα σίγουρα αξέχαστο ταξίδι είχαν οι επιβάτες της πτήσης της American Airlines από το Φοίνιξ στη Βοστόνη, όταν μετά τον αιφνίδιο θάνατο «στον αέρα» του πιλότου, ο συγκυβερνήτης...

του αεροσκάφους το προσγείωσε ομαλά.
Το αεροσκάφος, ένα Airbus A320 που είχε αναχωρήσει από το Φοίνιξ (Αριζόνα, νοτιοδυτικές ΗΠΑ) με 147 επιβάτες και πενταμελές πλήρωμα, άλλαξε πορεία και μετέβη στο αεροδρόμιο του Σίρακιουζ (Νέα Υόρκη, βορειοανατολικές ΗΠΑ) διότι ο πιλότος ένιωσε αδιαθεσία, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο η American Airlines, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που είχε μεταδώσει νωρίτερα το τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

«Δυστυχώς, ο πιλότος απεβίωσε», ανέφερε η εταιρεία, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά της στα μέλη της οικογένειάς του και στους συναδέλφους του.

Η εταιρεία αρνήθηκε να αποκαλύψει την αιτία θανάτου του πιλότου.

Ο συγκυβερνήτης πήρε τον έλεγχο των χειριστηρίων και το αεροσκάφος προσγειώθηκε ομαλά στο Σίρακιουζ στις 07:13 τοπική ώρα (14:13 ώρα Ελλάδας). Στις 08:00 αναχώρησε για τον αρχικό του προορισμό, τη Βοστόνη (Μασαχουσέτη), σύμφωνα με δεδομένα που αναρτήθηκαν στον ιστότοπο της AA...
 

To MMΑ «φέρνει» στην Αθήνα τα Μπολσόι...

Ζωντανές μεταδόσεις από τη Μόσχα...
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών εγκαινιάζει φέτος τη συνεργασία του με το ιστορικό Θέατρο Μπολσόι, μεταδίδοντας ζωντανά τις παραστάσεις του διάσημου ρωσικού μπαλέτου από τη Μόσχα.

Το...
πρόγραμμα των μεταδόσεων για το πρώτο τρίμηνο της νέας καλλιτεχνικής περιόδου 2015-2016 περιλαμβάνει κορυφαία έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου: «Ζιζέλ» σε χορογραφία Γιούρι Γκριγκορόβιτς (11/10), «Jewels» (8/11, μαγνητοσκοπημένη μετάδοση) του Ζωρζ Μπαλανσίν και «Κυρία με τις καμέλιες» του Τζον Νοϋμάγερ (6/12, νέα παραγωγή).

Κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων των παραστάσεων (όπου αυτά προβλέπονται), το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει αποκλειστικές συνεντεύξεις με τους συντελεστές της εκάστοτε παραγωγής και, με τη βοήθεια της κάμερας, να περιηγηθεί στα παρασκήνια του Θεάτρου.

Η αυλαία της φετινής σεζόν ανεβαίνει με το υπέροχο κλασικό μπαλέτο «Ζιζέλ». Στον πρωταγωνιστικό ρόλο, η διάσημη πρίμα μπαλαρίνα Σβετλάνα Ζαχάροβα. Μαζί της η νέα γενιά των χορευτών των Μπαλέτων Μπολσόι, οι οποίοι φημίζονται για τη γεμάτη ένταση ερμηνεία τους.

Η παράσταση θα μεταδοθεί ζωντανά την Κυριακή 11 Οκτωβρίου (ώρα 18:00) στην οθόνη της Αίθουσας Banquet.

Πληροφορίες για το κοινό: 210 72.82.333 και στην ιστοσελίδα: www.megaron.gr...

Εγκρίνονται τα έκτακτα μέτρα ρευστότητας για την Ελλάδα...

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ Παπαδημούλης: Η Ε.Ε. να βοηθήσει τη χώρα για να υπάρξουν επενδύσεις...
Με μεγάλη πλειοψηφία αναμένονται να ψηφιστούν, σήμερα, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα έκτακτα μέτρα διευκόλυνσης της ρευστότητας για την Ελλάδα, μέσω των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Σύμφωνα με...

την ίδια ανακοίνωση, η Κομισιόν, εφαρμόζοντας τη συμφωνία του Ιουλίου μεταξύ Ελλάδας και ευρωπαίων εταίρων, πρότεινε, προς το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την αναθεώρηση του Κανονισμού 1303/2013, για τις Κοινές Διατάξεις των Επενδυτικών και Διαρθρωτικών Ταμείων και την εφαρμογή έκτακτων μέτρων διευκόλυνσης της ρευστότητας, με στόχο τη μεγιστοποίηση της χρήσης των κοινοτικών πόρων και τη διευκόλυνση της παρεχόμενης ρευστότητας από το ΕΣΠΑ 2007-2013 και την έγκαιρη εκκίνηση του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Τα έκτακτα, αυτά, μέτρα, σημαίνουν:


α) για το ΕΣΠΑ 2007-2013, την πρόωρη εκταμίευση του τελευταίου 5% των πληρωμών της ΕΕ, που εκκρεμούν και διακρατούνται έως το κλείσιμο των προγραμμάτων, καθώς και την εφαρμογή 100% ποσοστού συγχρηματοδότησης για τη συγκεκριμένη περίοδο. Αυτό μεταφράζεται σε άμεση πρόσθετη ρευστότητα περίπου 500 εκατ. ευρώ και εξοικονόμηση περίπου 2 δισ. για τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό,


β) για το ΕΣΠΑ 2014-2020, αύξηση του επιπέδου της αρχικής προχρηματοδότησης για τα προγράμματα της περιόδου 2014-2020 κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες (3,5 το 2015 και 3,5 το 2016). Η πρόσθετη αυτή προχρηματοδότηση μπορεί να διαθέσει ποσό 1 δισ. ευρώ, που μπορεί να αξιοποιηθεί για την έναρξη προγραμμάτων που συγχρηματοδοτούνται στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής.


«Παρά το γεγονός, όμως, ότι η μεγάλη πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα εγκρίνει τις συγκεκριμένες αλλαγές, και μάλιστα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ώστε να ευνοηθεί η ελληνική οικονομία και να μη χαθούν πόροι για το 2015, οι ευρωομάδες του κ. Φάρατζ (EFDD) και της κ. Λεπέν (ENF) βάζουν "τρικλοποδιές" στη διαδικασία, καταθέτοντας τροπολογίες, με μόνο στόχο την καθυστέρηση υιοθέτησής των έκτακτων μέτρων για την Ελλάδα», αναφέρει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.


Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας για το θέμα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σημείωσε: «Η πρόταση της Κομισιόν δίνει μια μικρή ανακούφιση στη χώρα μου την Ελλάδα και στον Ελληνικό λαό που υποφέρει για χρόνια, από μεγάλη ύφεση, μεγάλη ανεργία, μεγάλη φτώχεια και από τεράστια μείωση επενδύσεων. Και είναι θετικό ότι το σύνολο σχεδόν των πολιτικών ομάδων, με την εξαίρεση της Ευρωομάδας της άκρας δεξιάς, στηρίζει αυτή τη διαδικασία.


Με την πρόταση της Κομισιόν που εγκρίνει το Ευρωκοινοβούλιο, η χώρα μου δεν θα πάρει ούτε ένα ευρώ παραπάνω από τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Απλώς θα διευκολυνθεί να υπάρξουν επιτέλους επενδύσεις - και το σχέδιο της κυβέρνησης Τσίπρα, είναι 100 δις επενδύσεις τα επόμενα χρόνια, όχι μόνο δημόσιες αλλά και ιδιωτικές. Καθώς και πολλές μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς, του πελατειακού κράτους. Χρειαζόμαστε όμως, αύριο να εγκρίνουμε αυτή την πρόταση ως έχει. Και γι' αυτό θέλω να πω, ότι οι τροπολογίες που υποκριτικά κατέθεσε η ευρωομάδα της κυρίας Λεπέν, δεν είναι για το καλό του ελληνικού λαού. Αν εγκριθούν, θα είναι για να σταματήσουν αυτή τη θετική διαδικασία».
 

Τρεις συλλήψεις για τα «κορνέτ»

Νέες συλλήψεις για διακίνηση μαύρου χρήματος σε εξοπλιστικά προγράμματα δρομολόγησαν εντάλματα που εξέδωσε σήμερα, Τρίτη, ο ειδικός ανακριτής Διαφθοράς, Νικόλαος Τσιρώνης, που ερευνά σειρά εξοπλιστικών, μεταξύ των οποίων και την αγορά των αντιαρματικών με την επωνυμία «κορνέτ».
Ηδη συνελήφθη ο γνωστός επιχειρηματίας στην εμπορία των όπλων Κωνσταντίνος Δαφέρμος και άλλα δύο άτομα, εκ των οποίων ο ένας είναι ο γιός του και ο άλλος στενός του συνεργάτης.
Η έκδοση των ενταλμάτων κρίθηκε αναγκαία μετά από νέα στοιχεία που περιήλθαν στον ανακριτή, μιας και η εν λόγω υπόθεση βρίσκεται από καιρό σε ώριμο ανακριτικό στάδιο.
Η αγορά των «κορνέτ» είναι ένα από τα πολλά εξοπλιστικά που απασχολούν τους εισαγγελείς και τους ανακριτές Διαφθοράς, μετά τις αποκαλύψεις που είχε κάνει πριν από ενάμιση και πλέον χρόνο, εξεταζόμενος, ο πρώην Διευθυντής Εξοπλισμών Αντώνιος Κάντας, ο οποίος είναι και κατηγορούμενος στις υποθέσεις αυτές.
Ο Κάντας είχε αποκαλύψει ότι πήρε μίζες εκατομμυρίων ευρώ για εξοπλιστικά που χειρίστηκε λόγω της ιδιότητάς του και στη συνέχεια οι εισαγγελείς Διαφθοράς με επικεφαλής την Ελένη Ράικου αλλά και οι αρμόδιοι ανακριτές έστειλαν δεκάδες αιτήματα δικαστικής συνδρομής για το άνοιγμα λογαριασμών των εμπλεκομένων προσώπων από τα οποία άρχισαν να προκύπτουν επιβαρυντικά στοιχεία που δίδουν ώθηση στην ανακριτική διαδικασία.
Σύμφωνα με πληροφορίες από αίτημα δικαστικής συνδρομής για το άνοιγμα λογαριασμών του Κωνσταντίνου Δαφέρμου επιβεβαιώθηκε η καταβολή 800.000 ευρώ προς τον Αντώνιο Κάντα, γεγονός που οδήγησε τις ανακριτικές αρχές σε εντάλματα για τη σύλληψη των εμπλεκομένων
Με βάση άλλωστε νεότερα στοιχεία συνελήφθη και προφυλακίστηκε την περασμένη Παρασκευή και ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος που εμπλέκεται σε πολλά εξοπλιστικά, αλλά η προφυλάκισή του έγινε για την προμήθεια των λεγομένων ιπτάμενων ραντάρ από τη σουηδική εταιρεία Ερικσον.
από kathimerini.gr