Δευτέρα 4 Μαΐου 2020

1967 Πλατύς Γιαλός : Θέρισμα μέ τόν αξέχαστο γενάρχη τών σημερινών "Πετεινών", Θανάση Κουσαθανά...

Μετά από αυτό τό θέρισμα -καί μετά από κάποιες καλές σπορές- φύτρωσαν, εδώ, πολυτελή ξενοδοχεία τών παιδιών τού πρωτοπόρου στόν Πλατύ Γιαλό Θανάση Κουσαθανά (Πετεινού)

Σημείωση : Η φωτογραφία είναι από τό αρχείο τής ιστορικής, πιά, εφημερίδας ‘‘Νέα Μύκονος’’

«Με περίπου 1.000 νεκρούς τον χρόνο, πάνω από 800 βαριά τραυματίες και 10.000 ελαφρότερα τραυματίες είναι αδύνατον να μη μιλάμε για πρόβλημα δημόσιας υγείας...

«Τσιόδρας των δρόμων»...
Ο θάνατος είναι πάντα ίδιος : είτε από ιό είτε από τροχαίο είτε από οτιδήποτε. Στην περίπτωση της πανδημίας κινητοποιήθηκε, για να τον περιορίσουμε, ο κρατικός μηχανισμός, με γιατρούς, με αστυνομικούς, με προτροπές, με καθημερινές συνεντεύξεις, με πρόστιμα, με ελέγχους, με απειλές, με ανεξάντλητη επιμονή. Τώρα, το ίδιο απαιτείται να γίνει για άλλες
πηγές θανάσιμων κινδύνων και, περισσότερο, των οδικών· ζωές χάνονται και εκεί. Γι’ αυτό, χρειάζεται ασφυκτικός έλεγχος για την ταχύτητα, για το αλκοόλ, για την κατάσταση των οχημάτων, για την ποιότητα των δρόμων, για τα κινητά εν κινήσει –για όλα όσα γεμίζουν τις εντατικές και τους τόπους «ανάπαυσης».

Τώρα που μάθαμε πώς γίνεται να περιορίζεις τον θάνατο, θέλουμε καθημερινή ενημέρωση για το πόσοι χάθηκαν στους δρόμους, πόσοι έχασαν την αρτιμέλειά τους, πόσοι βρέθηκαν να οδηγούν πιωμένοι, πόσοι χωρίς δίπλωμα, χωρίς ασφάλεια, χωρίς μυαλό. Τώρα χρειαζόμαστε έναν «Τσιόδρα των δρόμων», κάποιον, ας πούμε, σαν τον Ιαβέρη, ή χωρίς «σαν».

Ο κορωνοϊός μας έκανε να αναβαθμίσουμε συλλογικά (όχι με προσωπικές δυσάρεστες εμπειρίες) την εκτίμησή μας για την αξία της ανθρώπινης ζωής. Η οποία είναι ίδια σε κάθε περίπτωση· με ή χωρίς πανδημία.

 harddog-sport.blogspot.com 

 



Ανάρτηση τής Προέδρου τής Δημοκρατίας γιά τή σημερινή παγκόσμια ημέρα Ελευθερίας του Τύπου...

Ζωτική η σημασία της ελεύθερης, έγκυρης και αξιόπιστης ενημέρωσης
''Απαράβατος όρος των δημοκρατικών κοινωνιών είναι το να αισθάνονται οι εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης ελεύθεροι και ασφαλείς να ασκήσουν το επάγγελμά τους, να υπηρετήσουν την εποχή τους, να γίνουν οι «Ιστορικοί της στιγμής», όπως τους ήθελε ο Αλμπέρ Καμύ, ένας από τους πιο ελεύθερους και ανεξάρτητους δημοσιογράφους και διανοητές του 20ου αιώνα...''

Tα παραπάνω αναφέρει σε ανάρτησή της στα σόσιαλ μίντια η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα Ελευθερίας του Τύπου.
Αναλυτικά η τοποθέτηση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου:

«Η πανδημία, που ανέτρεψε τους κανόνες της ζωής μας, επιβεβαίωσε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη ζωτική σημασία που έχει η ελεύθερη, έγκυρη και αξιόπιστη ενημέρωση. Σε μια εποχή που τίποτε δεν είναι δεδομένο, η σημερινή παγκόσμια ημέρα Ελευθερίας του Τύπου μας δίνει την ευκαιρία να εκτιμήσουμε την αξία του Τύπου και των δημοσιογράφων οι οποίοι ερευνούν, διασταυρώνουν πληροφορίες, διαχωρίζουν τις φήμες από την πραγματικότητα, καταρρίπτουν ψευδείς ειδήσεις και θεωρίες συνωμοσίας, δείχνουν σεβασμό στα γεγονότα και μας ενημερώνουν με ακρίβεια και εγκυρότητα. Μας βοηθούν να προσανατολιστούμε με διαύγεια στον περίπλοκο και συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο μας.
Η Ελευθερία του Τύπου είναι βασική προϋπόθεση για ζωντανό, εποικοδομητικό, δημοκρατικό δημόσιο διάλογο. Όπου τα Μέσα Ενημέρωσης στοχοποιούνται και απαξιώνονται, οι δημοσιογράφοι διώκονται, φιμώνονται ή απειλείται ακόμη και η ζωή τους, η δημοκρατία δεν λειτουργεί. Όταν παραβιάζεται το δικαίωμα των δημοσιογράφων να ασκήσουν το επάγγελμά τους ελεύθεροι από φόβο και απειλές, παραβιάζεται το δικαίωμα των πολιτών στην ελεύθερη ενημέρωση. Παραβιάζεται το δικαίωμα όλων μας να γνωρίζουμε, να είμαστε υπεύθυνοι πολίτες.
Απαράβατος όρος των δημοκρατικών κοινωνιών είναι το να αισθάνονται οι εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης ελεύθεροι και ασφαλείς να ασκήσουν το επάγγελμά τους, να υπηρετήσουν την εποχή τους, να γίνουν οι «Ιστορικοί της στιγμής», όπως τους ήθελε ο Αλμπέρ Καμύ, ένας από τους πιο ελεύθερους και ανεξάρτητους δημοσιογράφους και διανοητές του 20ου αιώνα.
Η ελευθερία τους όμως πρέπει να συνοδεύεται και από τον δικό τους σεβασμό στους κανόνες της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, καθώς και στις αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Προασπίζοντας την αξιοπιστία και την ανεξαρτησία τους, ενισχύοντας τους δεσμούς τους με την κοινωνία, δικαιώνουν τον ρόλο τους ως αναχώματος στα κύματα εντυπωσιοθηρίας, δημαγωγίας, ψευδών ειδήσεων και παραπληροφόρησης που μας βομβαρδίζουν.
Σε μια εποχή κρίσης και τοξικής υπερπληροφόρησης η αλήθεια μπορεί να απελευθερώνει, παράλληλα όμως ενοχλεί κατεστημένες αντιλήψεις και κάθε λογής συμφέροντα. Ας θυμόμαστε, ωστόσο, ότι οι πρώτοι που αναζητούν την αλήθεια και αποδομούν τις ψευδείς ειδήσεις, είναι οι δημοσιογράφοι που ασκούν το επάγγελμά τους με υψηλό αίσθημα ευθύνης, χωρίς ιδεολογικές και άλλες παρωπίδες

 

Τά αποτελέσματα τής "χειραγώγησης" τού Τύπου κοινοποίησε τό Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο...

Ουραγός της Ε.Ε. στην Ελευθερία του Τύπου η Ελλάδα
Το σχετικό ranking που δημοσιεύουν σε τακτική βάση οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, κοινοποίησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για την Ελευθερία του Τύπου.
Μόνο η Βουλγαρία σε χειρότερο επίπεδο
Η Ελλάδα είναι 24η στην ΕΕ των 27 και μόνο χώρες με πολύ σοβαρά προβλήματα ελευθερίας έκφρασης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων βρίσκονται δυσμενέστερη κατάταξη, δηλαδή η Μάλτα, η Ουγγαρία και η Βουλγαρία. Συνολικά ο χάρτης της Ευρώπης δείχνει να χωρίζει την Ευρώπη σε Ανατολική και Δυτική, με την Ελλάδα να συγκαταλέγεται στις πλέον προβληματικές, από άποψη ελευθερίας τύπου, ανατολικές χώρες.
Η χώρα μας διατηρεί για δεύτερη χρονιά το ίδιο νούμερο (28,8 μονάδες) στη σχετική αξιολόγηση και την ίδια ακριβώς θέση ενώ προηγούνται οι σκανδιναβικές και βορειοευρωπαϊκές χώρες με πρώτη τη Νορβηγία (7,84). Το 2014 ήταν η χειρότερη χρονιά της Ελλάδα, όταν βρέθηκε στη θέση 99 της παγκόσμιας κατάταξης και έκτοτε ανακάμπτει αργά.


Μια μελέτη στα στοιχεία του δείκτη δείχνει μια συνολική και οριζόντια επιδείνωση από το 2008-09 σε όλο τον πλανήτη, ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης. Ιδιαίτερη επίπτωση φαίνεται να καταγράφεται στην πορεία των ετών στις ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως του νότου,  που πρωταγωνίστησαν στην κρίση χρέους. Κορυφαία ανάμεσα σε αυτές είναι η Ελλάδα που βιώνει πολύ βαθιές τις συνέπειες και στην ανεξαρτησία του τύπου.
Παρόλα αυτά η Ευρώπη παραμένει η καλύτερη ζώνη του πλανήτη στο συνολικό ranking ενώ η κατάσταση διεθνώς δεν βελτιώνεται και 361 δημοσιογράφοι συνεχίζουν να κρατούνται διεθνώς καθώς μόνο το 24% του πλανήτη θεωρείται καλό ή άρκετό καλό για δημοσιογράφους.

Τα κριτήρια με τα οποία γίνεται η αξιολόγηση
Ο σχετικό δείκτης των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα κατατάσσει 180 χώρες και ζώνες ανάλογα με το επίπεδο ελευθερίας που διαθέτουν οι δημοσιογράφοι και βασίζεται σε μια αξιολόγηση του πλουραλισμού, της ανεξαρτησίας των μέσων ενημέρωσης, της ποιότητας του νομοθετικού πλαισίου και της ασφάλειας των δημοσιογράφων σε κάθε χώρα και περιοχή.
Τα κριτήρια που καθορίζουν τη θέση κάθε χώρας με βάση τη μεθοδολογία που ακολουθείται:
1. Πλουραλισμός .Μετρά τον βαθμό στον οποίο οι απόψεις εκπροσωπούνται στα μέσα ενημέρωσης.
2. Ανεξαρτησία μέσων. Μετρά τον βαθμό στον οποίο τα μέσα μπορούν να λειτουργούν ανεξάρτητα από πηγές πολιτικής, κυβερνητικής, επιχειρηματικής και θρησκευτικής δύναμης και επιρροής.
3.  Περιβάλλον και αυτο-λογοκρισία . Αναλύει το περιβάλλον στο οποίο λειτουργούν οι πάροχοι ειδήσεων και πληροφοριών.
4. Νομοθετικό πλαίσιο. Μετρά τον αντίκτυπο του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις δραστηριότητες ειδήσεων και πληροφοριών.
5. Διαφάνεια. Μετρά τη διαφάνεια των θεσμών και των διαδικασιών που επηρεάζουν την παραγωγή ειδήσεων.
6.  Υποδομή . Μετρά την ποιότητα της υποδομής που υποστηρίζει την παραγωγή ειδήσεων και πληροφοριών.
7. Καταχρήσεις.  Βασίζεται σε δεδομένα που συγκεντρώθηκαν για καταχρήσεις και πράξεις βίας εναντίον δημοσιογράφων και μέσων ενημέρωσης . Κάθε δείκτης έχει βαθμολογία μεταξύ 0 και 100

Ευρωκοινοβούλιο: Ο κοροναϊός πλήττει ακόμη περισσότερο τον τύπο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της Ευρωβουλής, ο κορονοϊός έχει πλήξει τον τομέα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης σε μια εποχή που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην παροχή αληθών πληροφοριών και στην αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης σχετικά με την πανδημία.
Ο τομέας των ΜΜΕ αντιμετωπίζει τεράστια μείωση διαφημιστικών εσόδων και το ΕΚ φοβάται ότι η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί δεν είναι πλέον σε θέση να παρέχουν σαφείς πληροφορίες και να αντιμετωπίσουν την παραπληροφόρηση σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού.
Σε ψήφισμα που υιοθετήθηκε στις 17 Απριλίου, οι ευρωβουλευτές δήλωσαν ότι η παραπληροφόρηση σχετικά με τον ιό Covid-19 είναι ένα μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας, ότι όλοι οι πολίτες θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε ακριβείς και επαληθευμένες πληροφορίες και ότι ένα ελεύθερο ανεξάρτητο και επαρκώς χρηματοδοτούμενο μέσο είναι απαραίτητο για τη δημοκρατία.
Η ελευθερία της έκφρασης, η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και ο πλουραλισμός κατοχυρώνονται στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, καθώς και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.



Θοδωρής Καραγιαννίδης