Δευτέρα 4 Μαΐου 2020

Τά αποτελέσματα τής "χειραγώγησης" τού Τύπου κοινοποίησε τό Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο...

Ουραγός της Ε.Ε. στην Ελευθερία του Τύπου η Ελλάδα
Το σχετικό ranking που δημοσιεύουν σε τακτική βάση οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, κοινοποίησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για την Ελευθερία του Τύπου.
Μόνο η Βουλγαρία σε χειρότερο επίπεδο
Η Ελλάδα είναι 24η στην ΕΕ των 27 και μόνο χώρες με πολύ σοβαρά προβλήματα ελευθερίας έκφρασης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων βρίσκονται δυσμενέστερη κατάταξη, δηλαδή η Μάλτα, η Ουγγαρία και η Βουλγαρία. Συνολικά ο χάρτης της Ευρώπης δείχνει να χωρίζει την Ευρώπη σε Ανατολική και Δυτική, με την Ελλάδα να συγκαταλέγεται στις πλέον προβληματικές, από άποψη ελευθερίας τύπου, ανατολικές χώρες.
Η χώρα μας διατηρεί για δεύτερη χρονιά το ίδιο νούμερο (28,8 μονάδες) στη σχετική αξιολόγηση και την ίδια ακριβώς θέση ενώ προηγούνται οι σκανδιναβικές και βορειοευρωπαϊκές χώρες με πρώτη τη Νορβηγία (7,84). Το 2014 ήταν η χειρότερη χρονιά της Ελλάδα, όταν βρέθηκε στη θέση 99 της παγκόσμιας κατάταξης και έκτοτε ανακάμπτει αργά.


Μια μελέτη στα στοιχεία του δείκτη δείχνει μια συνολική και οριζόντια επιδείνωση από το 2008-09 σε όλο τον πλανήτη, ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης. Ιδιαίτερη επίπτωση φαίνεται να καταγράφεται στην πορεία των ετών στις ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως του νότου,  που πρωταγωνίστησαν στην κρίση χρέους. Κορυφαία ανάμεσα σε αυτές είναι η Ελλάδα που βιώνει πολύ βαθιές τις συνέπειες και στην ανεξαρτησία του τύπου.
Παρόλα αυτά η Ευρώπη παραμένει η καλύτερη ζώνη του πλανήτη στο συνολικό ranking ενώ η κατάσταση διεθνώς δεν βελτιώνεται και 361 δημοσιογράφοι συνεχίζουν να κρατούνται διεθνώς καθώς μόνο το 24% του πλανήτη θεωρείται καλό ή άρκετό καλό για δημοσιογράφους.

Τα κριτήρια με τα οποία γίνεται η αξιολόγηση
Ο σχετικό δείκτης των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα κατατάσσει 180 χώρες και ζώνες ανάλογα με το επίπεδο ελευθερίας που διαθέτουν οι δημοσιογράφοι και βασίζεται σε μια αξιολόγηση του πλουραλισμού, της ανεξαρτησίας των μέσων ενημέρωσης, της ποιότητας του νομοθετικού πλαισίου και της ασφάλειας των δημοσιογράφων σε κάθε χώρα και περιοχή.
Τα κριτήρια που καθορίζουν τη θέση κάθε χώρας με βάση τη μεθοδολογία που ακολουθείται:
1. Πλουραλισμός .Μετρά τον βαθμό στον οποίο οι απόψεις εκπροσωπούνται στα μέσα ενημέρωσης.
2. Ανεξαρτησία μέσων. Μετρά τον βαθμό στον οποίο τα μέσα μπορούν να λειτουργούν ανεξάρτητα από πηγές πολιτικής, κυβερνητικής, επιχειρηματικής και θρησκευτικής δύναμης και επιρροής.
3.  Περιβάλλον και αυτο-λογοκρισία . Αναλύει το περιβάλλον στο οποίο λειτουργούν οι πάροχοι ειδήσεων και πληροφοριών.
4. Νομοθετικό πλαίσιο. Μετρά τον αντίκτυπο του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις δραστηριότητες ειδήσεων και πληροφοριών.
5. Διαφάνεια. Μετρά τη διαφάνεια των θεσμών και των διαδικασιών που επηρεάζουν την παραγωγή ειδήσεων.
6.  Υποδομή . Μετρά την ποιότητα της υποδομής που υποστηρίζει την παραγωγή ειδήσεων και πληροφοριών.
7. Καταχρήσεις.  Βασίζεται σε δεδομένα που συγκεντρώθηκαν για καταχρήσεις και πράξεις βίας εναντίον δημοσιογράφων και μέσων ενημέρωσης . Κάθε δείκτης έχει βαθμολογία μεταξύ 0 και 100

Ευρωκοινοβούλιο: Ο κοροναϊός πλήττει ακόμη περισσότερο τον τύπο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της Ευρωβουλής, ο κορονοϊός έχει πλήξει τον τομέα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης σε μια εποχή που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην παροχή αληθών πληροφοριών και στην αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης σχετικά με την πανδημία.
Ο τομέας των ΜΜΕ αντιμετωπίζει τεράστια μείωση διαφημιστικών εσόδων και το ΕΚ φοβάται ότι η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί δεν είναι πλέον σε θέση να παρέχουν σαφείς πληροφορίες και να αντιμετωπίσουν την παραπληροφόρηση σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού.
Σε ψήφισμα που υιοθετήθηκε στις 17 Απριλίου, οι ευρωβουλευτές δήλωσαν ότι η παραπληροφόρηση σχετικά με τον ιό Covid-19 είναι ένα μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας, ότι όλοι οι πολίτες θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε ακριβείς και επαληθευμένες πληροφορίες και ότι ένα ελεύθερο ανεξάρτητο και επαρκώς χρηματοδοτούμενο μέσο είναι απαραίτητο για τη δημοκρατία.
Η ελευθερία της έκφρασης, η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και ο πλουραλισμός κατοχυρώνονται στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, καθώς και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.



Θοδωρής Καραγιαννίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.