Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Η χώρα, σε πολύ κρίσιμη καμπή

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 

ΑΝΑΛΥΣΗ
τού ΚΩΣΤΑ ΚΑΛΛΙΤΣΗ
Η κατάσταση, ύστερα από την παρατεταμένη περίοδο άσκησης μιας αδιέξοδης οικονομικής πολιτικής με τοξικές δόσεις πελατειακών σχέσεων, αδιαφάνειας, διαφθοράς, κομματισμού και αναξιοκρατίας, είναι πολύ δύσκολη. Η ελληνική οικονομία είναι εξασθενημένη και 1,3 εκατ. πολίτες είναι στην ουρά της ανεργίας. Οι αγορές κλειστές, σαρκάζουν τα success stories, ενώ χρειαζόμαστε νέα δάνεια. Τα πλεονάσματα λογιστικά, το κράτος αποδιοργανωμένο, τα κρατικά ταμεία θα βρεθούν στο κόκκινο πριν τελειώσει ο μήνας. Απαιτείται έκδοση νέων εντόκων γραμματίων οσονούπω, για να αγοραστούν από τις τράπεζες (αν τελικά δεν προθυμοποιηθεί η... Ρωσία!) αλλά αυτές εξαρτώνται από την ανά 15νθήμερο άδεια του κ. Ντράγκι για το πλαφόν και τη διάρκεια της έκτακτης χρηματοδότησης (ELA). Οι ξένοι ξεπουλάνε έντοκα 3,5 δισ. αλλά μια περίεργη εγκύκλιος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας «συστήνει» στις ελληνικές τράπεζες να μην αγοράσουν επιπλέον έντοκα. Η χώρα, εξαιτίας των τυχοδιωκτισμών ιδιαίτερα των τελευταίων μηνών, βρίσκεται σε κατάσταση ιδιότυπης παγίδευσης. Απαιτείται μεγάλη σύνεση. Κάθε λογικός άνθρωπος εύχεται η νέα κυβέρνηση να τα καταφέρει για τη χώρα. Δυστυχώς, δεν είμαστε όλοι λογικοί. Υπάρχουν λίγοι που συμπεριφέρονται ως αν προσδοκούν η χώρα να πέσει σε τοίχο, να οδηγηθούν σε αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη και το ΔΝΤ, να καταστεί (διά της καταστροφής...) η νέα κυβέρνηση μια σύντομη παρένθεση, ώστε να παρακληθούν οι ίδιοι να καθίσουν στους κυβερνητικούς θώκους. Πρόβλεψαν πιστωτικό γεγονός αν δεν εκλεγόταν Πρόεδρος. Μετά, πρόβλεψαν ότι (με πρώτους τους ίδιους...) οι καταθέτες θα σήκωναν όλα τα λεφτά την ημέρα που θα προκηρύσσονταν εκλογές. Προχθές, με αφορμή το θέμα της Ρωσίας, πρόβλεψαν ότι η χώρα αλλάζει γεωπολιτικό προσανατολισμό και υπαινίχθηκαν ότι η Ελλάδα (ένα μέλος της Ευρωζώνης...) θα συνεργάζεται πιο στενά με τη Ρωσία παρά με τη Ευρωπαϊκή Ενωση! Ούτε το θερμό τηλεφώνημα του προέδρου Ομπάμα στον πρωθυπουργό κ. Αλ. Τσίπρα τους προβλημάτισε, ούτε βέβαια η εύφημος μνεία της κ. Μογκερίνι στην εποικοδομητική στάση του υπουργού Εξωτερικών, κ. Ν. Κοτζιά.

Εύχεται κανείς, η συντηρητική παράταξη να διαψευσθεί πλήρως και να ξαναβρεί τον εαυτό της, γιατί τέτοιες συμπεριφορές είναι επικίνδυνες. Δυστυχώς, τροφοδοτούνται από όσους δεν φαίνεται να κατανοούν ότι άλλο είναι η πολυφωνία στο κόμμα και άλλο, πολύ διαφορετικό, η κακοφωνία στην κυβέρνηση. Οι αγορές δεν θα είχαν εκνευριστεί τόσο και το Χρηματιστήριο δεν θα είχε κινδυνεύσει με κατρακύλα αν τα μέλη της νέας κυβέρνησης περιορίζονταν να γνωρίσουν το υπουργείο τους μέχρι τις προγραμματικές δηλώσεις και άντεχαν να αφήσουν να ακούγονται μόνο η πρωθυπουργική ομιλία στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο και οι πολύ προσεκτικές δηλώσεις του αντιπροέδρου, κ. Γ. Δραγασάκη. Η «απειρία» δεν δικαιολογείται, γιατί κάθε εκδήλωσή της μπορεί να στοιχίσει μερικά δισεκατομμύρια και αρκετές θέσεις εργασίας. Κι αν, έστω, η απειρία φεύγει, αυτό που δυσκολότερα διορθώνεται είναι, αν κανείς υποτιμά τις δυσκολίες κι εκλαμβάνει τα συνθήματα ως λύσεις. Αυτός είναι ο πιο σύντομος δρόμος για να καταλήξει κάποιος να γίνει (τζάμπα) πρόγραμμα τηλεοπτικής διασκέδασης και μια κυβέρνηση να αποτύχει.

Ο κ. Αλ. Τσίπρας ανέλαβε την ευθύνη σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο. Η πρώτη ομιλία του έστειλε θετικά μηνύματα με τις 4 προτεραιότητες που έθεσε: Αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Επαναλειτουργία της οικονομίας για την απορρόφηση της ανεργίας. Εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων και 4ετές δημοσιονομικό σχέδιο (σωστά, διότι δεν μπορούν όλα να γίνουν αμέσως, ίσως σε ορίζοντα 4ετίας) και στη βάση αυτών μια νέα συμφωνία με τους εταίρους, με ρεαλιστική ρύθμιση του χρέους, χωρίς καταστροφικές ρήξεις (σωστά, γιατί δεν είμαστε αποικία, είμαστε εταίροι). Τέταρτη, να μπει τέλος στο καθεστώς της διαφθοράς και της διαπλοκής, του πελατειακού κράτους και του κράτους-πελάτη, με συναίνεση αλλά και χωρίς φόβο στη σύγκρουση «με κάθε είδους» συμφέροντα. Αυτές οι προτεραιότητες ως γενικός οδικός χάρτης, μπορούν να προβληματίσουν και να συσπειρώσουν πολύ περισσότερους από όσους ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ (και δεν εννοώ την όψιμη συνιστώσα «Προσκολλώμαι και Κερδίζω»...) εφόσον στην υλοποίησή τους η κυβέρνηση λάβει υπόψη και τους πολίτες που δεν την ψήφισαν και τις προτεραιότητές τους. Κοινή προτεραιότητα άνω του 80% των πολιτών είναι η παραμονή στην Ευρωζώνη πάση θυσία – αυτό δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις. Αυτό προϋποθέτει συμφωνία με τους εταίρους μας. Η επίτευξη μιας συμφωνίας που θα στηρίζει μια αποτελεσματική πολιτική ανασυγκρότησης της χώρας, υπέρβασης της κρίσης, είναι το πιο κρίσιμο, άμεσο και σύνθετο. Αυτή θα είναι το θεμέλιο. Για την επίτευξή της πρέπει να γίνει ό,τι απαιτείται. Εδώ που φτάσαμε, η πορεία δεν θα είναι (ούτε θα μπορούσε να είναι...) απαλλαγμένη από αναταράξεις, μικρές ή μεγάλες. Εφόσον όμως επιτευχθεί νέα συμφωνία και αρχίσουν να ξηλώνονται οι παράγκες της διαφθοράς και του παρασιτισμού που δυναστεύουν τη χώρα, η κυβέρνηση Τσίπρα μπορεί να αποδειχτεί (αντί για παρένθεση...) γέφυρα σε μια Ελλάδα δικαιοσύνης και βιώσιμης ανάπτυξης.
kathimerini.gr

Η γέννηση και ο θάνατος της πολυκατοικίας, 1929-2011

ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ
 Ο ​​τίτλος είναι εμπνευσμένος από την εισήγηση του αρχιτέκτονα καθηγητή Πάνου Δραγώνα στην πλούσια σε σκέψη εκδήλωση με θέμα την «Αθηναϊκή πολυκατοικία», που διοργάνωσε η Στέγη στις 27 Ιανουαρίου. Η πολυκατοικία, ό,τι πιο αθηναϊκό σε εικόνες, συνειρμούς, βιώματα, έχει γίνει, με την πάροδο του χρόνου, εργαλείο για την κατανόηση της ελληνικής κοινωνίας, ένα υλικό ίχνος για το ποιοι είμαστε. Το γεγονός ότι σήμερα η πολυκατοικία είναι ξαπλωμένη στον πάγκο του εργαστηρίου και υποβάλλεται, ενδεχομένως, σε νεκροτομή, μας δείχνει όχι μόνο μια απόσταση χρόνου, αλλά και ένα ψυχικό ρήγμα πόσο μάλλον μια οικονομική αδυναμία.

Γιατί η πολυκατοικία εξέθρεψε, μέσα από τις πολλές εκδοχές της, από τις κομψές ιδιόκτητες πολυκατοικίες του Μεσοπολέμου μέχρι τον κλωνοποιημένο πολλαπλασιασμό της, την πορεία εξαστισμού των Ελλήνων οργανώνοντας όλη την κοινωνική κλίμακα σε βάθος γενεών. Αν σήμερα αυτό που στην κοινή γλώσσα ονομάζουμε «πολυκατοικία της αντιπαροχής» –όρος που προϋποθέτει την παρερμηνεία– ανήκει στην πολιτιστική μας κληρονομιά ή όχι, μένει να το δούμε. Το σίγουρο είναι ότι ανήκει στην κυτταρική μας μνήμη.

Και πράγματι, η θέα της Αθήνας από τον Λυκαβηττό, π.χ., προκαλεί πάντα δέος. Είναι μια εικόνα που σε προκαλεί να την πιστέψεις ως αληθινή, σαν μια αστική ουτοπία που έχει αποκρυσταλλώσει την έννοια του οπτικού χάους σε ένα αχανές τοπίο μικροϊδιοκτησιών. Αν είσαι γηγενής, σε προκαλεί, η θέα αυτή, να την αρνηθείς σαν συγγενή που ποτέ δεν ενέκρινες, και να την αποδεχθείς, ίσως, δε, και να την εξωραΐσεις, για να φτάσεις στο σημείο ακόμη και να την τυλίξεις με ένα μανδύα ρομαντικού συναισθηματισμού. Η Αθήνα, όμως, αν την κοιτάξουμε από κοντά δεν είναι «χάος», όπως είπε η Ιωάννα Θεοχαροπούλου (επ. καθηγήτρια στο Parsons - The New School for Design). Το γεγονός ότι δεν έχει τη δομική λογική της πόλης της Αναγέννησης ή του Μπαρόκ, δεν την κάνει λιγότερο «ενδιαφέρουσα».

Πράγματι, αν αφήσει κανείς τη θέα από ψηλά και την άμορφη μάζα των χιλιάδων ημιτελών στέψεων στις αθηναϊκές πολυκατοικίες, και προσγειωθεί στο επίπεδο του δρόμου, η ζωή αλλάζει. Θυμίζει όσα έλεγε η Jane Jacobs για τις αμερικανικές πόλεις το 1960, για τη μείξη των χρήσεων και την ώσμωση. Αυτή η διάσταση είναι η αφετηρία και για τη ματιά του Richard Woditsch, του Γερμανού καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Georg Simon Ohm της Νυρεμβέργης, που μίλησε γι’ αυτήν ακριβώς τη διάχυση και αλληλεπίδραση του ιδιωτικού και του δημόσιου χώρου στην Αθήνα, από το επίπεδο του δρόμου.
Αν αναλογιστεί κανείς ότι ανάμεσα στο 1950 και το 1980 χτίστηκαν στην Αθήνα 34.000 πολυκατοικίες πέντε ορόφων και άνω, όπως είπε ο αρχιτέκτων καθηγητής Θωμάς Μαλούτας, παρουσιάζοντας λεπτομερείς στατιστικές ακτινογραφίες, εύκολα βλέπει κανείς το κύμα κοινωνικής μεταβολής στις μεταπολεμικές δεκαετίες. Η καθημερινότητα από το υπόγειο ή ισόγειο ώς το ρετιρέ επέβαλε, καθόρισε και ενθάρρυνε νέες κάθετες και οριζόντιες τομές και ιεραρχήσεις.
Αλλά πλέον, με την πολυκατοικία, όπως την ξέρουμε, να έχει διαγράψει μάλλον τελεσίδικα έναν κύκλο ζωής, μένει να δούμε πώς και πότε θα μπορέσουμε να επεξεργαστούμε έναν τρόπο ανανέωσης ή αντικατάστασης ενός μεγάλου κτιριακού αποθέματος.

από τήν έντυπη 
"ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Σήμερα (Κυριακή) στίς 11 τό πρωί η Πρωτοχρονιάτικη πίτα τής ΚΕΠΟΜ

Πανούσης για χημικά, γήπεδα, φράχτη, Αντιτρομοκρατική

Διαβεβαιώσεις ότι δεν θα ξαναγίνει χρήση χημικών στις διαδηλώσεις παρείχε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης ο οποίος σχολίασε ότι «κάθε φορά που είχαμε διαδήλωση, άσκηση δηλαδή συνταγματικού δικαιώματος ήταν σαν να είχαμε πόλεμο»undefined
«Χρειάζεται αστυνόμευση αλλά όχι πόλεμος με χημικά και ασπίδες» ανέφερε ο υπουργός και επανέλαβε ότι «βασικό μας μέλημα η συμφιλίωση της αστυνομίας με τον πολίτη. Δεν απεμπολούμε τον βασικό ρόλο της αστυνομίας» σχολίασε ο υπουργός.
Ο κ. Πανούσης αντιτάθηκε και στην παρουσία αστυνομικών μέσα στα γήπεδα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτά θα τελειώσουν».
Σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση ανέφερε ότι ο «φράχτης δούλεψε αλλά δεν έλυσε το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης» και υπογράμμισε ότι είναι υποχρέωση της χώρας να περιφρουρεί τα σύνορα, ωστόσο, σημείωσε «αν μπει, περάσει τα σύνορα, είναι άνθρωπος, θα έχει στέγη, τροφή, νοσοκομειακής περίθαλψη. Θα είναι ανθρώπινες οι συνθήκες, αυτό είναι πολιτισμός».
«Άοπλος αστυνομικός είναι κοινωνικός λειτουργός. Να έχεις όπλα αλλά να ξέρεις πότε το ανοίγεις, που το στρέφεις» απάντησε ερωτηθείς σχετικά με τα περί άοπλης αστυνομίας.
Τέλος, ο κ. Πανούσης ανέφερε ότι η Αντιτρομοκρατική «κάνει καλά τη δουλειά της».
thepressproject.gr

Πως ο μονίμως «χαμένος στη μετάφραση» Ντάισελμπλουμ, είχε ρίξει το ευρώ…

Έχει διαπράξει ξανά γκάφα και δικαιολογήθηκε πως δεν κατάλαβε…undefined 

του Νίκου Κωτσικόπουλου
Μόνιμα «χαμένος στη μετάφραση» μοιάζει να είναι ο Ολλανδός επικεφαλής του Eurogroup Ντάισελμπλουμ, καθώς λίγο πίσω το 2013, είχε προκαλέσει προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα της Μάλτας, ανησυχία στο Λουξεμβούργο και υποχώρηση της ισοτιμίας του ευρώ, σε μία περίοδο που μόλις είχε ισορροπήσει.

Το αν ο επικεφαλής του Eurogroup, που σπούδασε αγροτική οικονομία στο Κορκ της Ιρλανδίας αλλά δεν κατάφερε να πάρει το master, έχει τεχνικά προβλήματα με αγγλικούς όρους ή δηλώνει πως βαριακούει όταν τον συμφέρει στον διεθνή τύπο, είναι ασφαλώς ένα θέμα.

Ωστόσο το έχει διαπράξει ξανά. Συγκεκριμένα το Μάρτιο του 2013, οι απαντήσεις του στο διεθνή τύπο, είχαν προκαλέσει σάλο και την αντίδραση του Μπενουά Κερέ από το ΔΣ της ΕΚΤ όπως και άλλων, ότι το κυπριακό μοντέλο (για τις καταθέσεις που κουρεύτηκαν), δεν μπορεί να είναι μοντέλο για τις καταθέσεις σε όλη την Ευρώπη.

«Δεν θα χρησιμοποιηθεί ως μοντέλο σε άλλες περιπτώσεις», είχε τότε ξεκαθαρίσει ο Μ. Κερέ και τον άδειασε ακαριαία. Πως αλλιώς;

Σε κοινή συνέντευξή του προς όλα τα media, λοιπόν ο Ολλανδός επικεφαλής του Eurogroup,  είχε πει ότι η περίπτωση της Κύπρου μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για τις διασώσεις τραπεζών…

Στην ολλανδική τηλεόραση όμως και αφού πρώτα αναδιπλώθηκε με διευκρινιστική ανακοίνωση («Τα μακροοικονομικά προγράμματα σταθεροποίησης είναι ειδικά σχεδιασμένα για την κατάσταση στην κάθε χώρα και δεν χρησιμοποιούνται ως μοντέλα ή παραδείγματα»), είπε άλλα…

Δικαιολογήθηκε ότι δεν κατάλαβε τι σημαίνει η λέξη «template» (πρότυπο) στην ερώτηση των δημοσιογράφων.

Στο μεταξύ όμως είχε προλάβει να ρίξει τα χρηματιστήρια, να χτυπήσει την ισοτιμία του ευρώ και να προκαλέσει ανησυχίες στο τραπεζικό σύστημα της Μάλτας και του Λουξεμβούργου, αφού είχε ερωτηθεί σχετικά και είχε προτρέψει τις τράπεζες των χωρών αυτών, να λύσουν προβλήματα αν έχουν…

Μέχρι να προλάβουν το κακό οι «πυροσβέστες» πάντως οι δηλώσεις του Ολλανδού, έστειλαν το ευρώ, από τα περίπου 1,30 δολάρια, στα 1,27 δολάρια

thepressproject.gr

Ο Ματαρέλα νέος πρόεδρος της Ιταλίας

Ο δικαστής που έγινε πρώτος πολίτης της χώρας

matarella_682_355
Ο δικαστής Σέρτζιο Ματαρέλα εξελέγη πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας.
O Σέρτζιο Ματαρέλα εξελέγη στην τέταρτη ψηφοφορία όπου αρκούσε η απλή πλειοψηφία των 505 ψήφων.

Μόλις καταμετρήθηκαν οι απαραίτητες ψήφοι, οι 1.009 βουλευτές, γερουσιαστές και περιφερειακοί αξιωματούχοι που μετέχουν στο εκλεκτορικό σώμα ξέσπασαν σε χειροκροτήματα, μετέδωσαν το πρακτορείο Ρόιτερς και το Γαλλικό Πρακτορείο
Ο Σέρτζιο Ματαρέλα είναι ο 12ος πρόεδρος της Ιταλίας μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η εκλογή του σηματοδοτεί μια πολιτική νίκη για τον πρωθυπουργό της χώρας Ματέο Ρέντσι, που τον πρότεινε.
Ποιος είναι ο Σέρτζιο Ματαρέλα
Ο Σέρτζιο Ματαρέλα γεννήθηκε στις 23 Ιουλίου του 1941 στο Παλέρμο της Σικελίας. Γιος χριστιανοδημοκράτη πολιτικού και υπουργού, σπούδασε νομική και δίδαξε κοινοβουλευτικό δίκαιο στο πανεπιστήμιο του Παλέρμο.
Στις 6 Ιανουαρίου του 1980, ο αδελφός του, Πιερσάντι Ματαρέλα, περιφερειάρχης της Σικελίας, δολοφονήθηκε από την Κόζα Νόστρα, εξαιτίας της ισχυρής στράτευσης κατά του οργανωμένου εγκλήματος.
Η ενασχόληση του Σέρτζιο Ματαρέλα με την πολιτική αποτελεί σε μεγάλο βαθμό συνέπεια της τραγικής αυτής δολοφονίας. Εξελέγη βουλευτής (1983 - 2008), αρχικά με την προοδευτική πτέρυγα της Χριστιανικής Δημοκρατίας, κατόπιν με το Ιταλικό Λαϊκό Κόμμα και τη Μαργαρίτα.
Ιταλικά μέσα ενημέρωσης επισημαίνουν ότι ο Ματαρέλα ασφαλώς δεν θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στους «πολιτικούς οι οποίοι πρόσκεινται στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι», καθώς το 1990 είχε παραιτηθεί από το θώκο του υπουργού Παιδείας της κυβέρνησης Αντρεότι, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την έγκριση του νόμου που χορήγησε επίσημα την άδεια για να αποκτήσουν εθνική εμβέλεια τα τρία τηλεοπτικά κανάλια του.
Το 1993 ήταν ο εισηγητής του νέου εκλογικού νόμου – που ονομάσθηκε, ακριβώς, Mattarellum. Έπειτα από τη σχετική υπόδειξη λαϊκού δημοψηφίσματος, ο νόμος προέβλεπε ότι για τα τρία τέταρτα των εδρών θα ίσχυε ενισχυμένη αναλογική και για το υπόλοιπο τέταρτο απλή αναλογική.
Το 1994, μετά την διάλυση της Χριστιανικής Δημοκρατίας, ο Σέρτζιο Ματαρέλα συμμετείχε στην ίδρυση της κεντρώας πολιτικής δύναμης Ιταλικό Λαϊκό Κόμμα. Το 1995 στήριξε την υποψηφιότητα του Ρομάνο Πρόντι ως επικεφαλής της κεντροαριστερής συμμαχίας της Ελιάς. Από το 1998 μέχρι το 1999 χρημάτισε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, επί πρωθυπουργίας του Μάσιμο Ντ' Αλέμα.
Στην συνέχεια ανέλαβε το υπουργείο Άμυνας, επί των ημερών της δεύτερης κυβέρνησης Ντ' Αλέμα, διατηρώντας την θέση αυτή και επί των ημερών της κυβέρνησης του σοσιαλιστή Τζουλιάνο Αμάτο. Η απόφαση για κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας στις ιταλικές ένοπλες δυνάμεις και για σύσταση επαγγελματικού στρατού, φέρει την υπογραφή του.
Το 2007 συμμετείχε στην συγγραφή της ιδρυτικής διακήρυξης αξιών του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος καιτο 2008, αποφάσισε να μην ξαναθέσει υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές.
Το 2011 αναδείχθηκε από το ιταλικό κοινοβούλιο ανώτατος δικαστής του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας, ενώ το όνομά του συμπεριελήφθη στις προτεινόμενες υποψηφιότητες και κατά την διάρκεια των διαβουλεύσεων για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας, τον Απρίλιο του 2013 – όταν επανεξελέγη όμως τελικά ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.
 matrix24.gr

Θύμωσε ο Αγάς…

  ΠΗΛΟΣ 
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΗΛΟΣΝα το ξεκαθαρίσω από την αρχή. Όταν ένας δικός μας λογομαχεί,καυγαδίζει ρητορικά ή κοντράρεται φραστικά με ένα ξένο, για θέματα που αφορούν τη χώρα μας, είμαι ανυπερθέτως με το δικό μας. Ναι, με το δικό μας. Ακόμα κι αν αυτός ο συμπατριώτης μας είναι ψευτοπαλληκαράς, στρεψοδίκης ή ξεροκέφαλος τον υπερασπίζω. Έχει, δεν έχει δίκιο. Στο κάτω κάτω δεν είμαι καν δικαστής για να εκδώσω ετυμηγορία ή κριτής για να αποφασίσω . Πιστεύω , όμως, ότι έχω εμπεδώσει ένα αδιαπραγμάτευτο πυρήνα ορθολογισμού που λέει :«όσα ξέρει ο νοικοκύρης δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος».
Πάμε τώρα στη μικρή εικόνα. Σύμφωνοι, ο Γιάννης Βαρουφάκης μπορεί να έχει υφάκι, ψιλοειρωνικό μειδίαμα, πουκάμισο έξω από το παντελόνι και το χέρι στη τσέπη του τζην. Μπορεί ακόμα να μη συμφωνεί κανείς με τις απόψεις ενός καθηγητή που το παίζει easy rider πηγαίνοντας με μοτοσικλέτα στα καθήκοντά του . Αλλά, είναι εκλεγμένος βουλευτής και μέλος μιας κυβέρνησης νομιμοποιημένης με πρόσφατη λαϊκή εντολή. Και, βέβαια, είναι μια μόλις, σκάρτη εβδομάδα, ορκισμένος ως υπουργός Οικονομικών της χώρας . Πόστο στο οποίο δεν έχει προλάβει ακόμα να ξεδιπλώσει κλίσεις και ικανότητες, χαρίσματα και ταλέντο. Όποια κι αν είναι αυτά.
Από πού και ως πού, λοιπόν, αφήνιασε υστερικά μερίδα των ΜΜΕ εις βάρος του; Πως και με ποια στοιχεία προεξοφλούν ότι σπρώχνει τη χώρα στο γκρεμό; Γιατί βιάζονται να τον επικρίνουν χαιρέκακα με ύφος “εμείς σας τα λέγαμε» . Από πού αντλεί τη πεποίθηση ένας πρώην υποδιοικητής του ΙΚΑ για να κρίνει από δυο κουβέντες στη τηλεόραση ότι ο υπουργός λέει bullshits , δηλαδή μαλακίες; Και πόσο πια ανέμπνευστο νταηλίκι ,πασπαλισμένο με άχνη γραικυλισμού, χρειάζεται στο κάθε δουλοπρεπή για να γράψει στο facebook «Γερούν γερά...σπάστου τον τσαμπουκά...!»;
Αναρωτιέμαι, τους ξένισε, μήπως η δημόσια δήλωση του Βαρουφάκη για τη Τρόικα και η απόρριψη κάθε συνεργασίας της νέας κυβέρνησης "με αυτή τη σαθρή επιτροπή, όπως την έχει χαρακτηρίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο "; Και δεν τους παραξένεψε, άραγε, η προκλητική "νεοαποικιακή» συμπεριφορά του διορισμένου πρόεδρου του Eurogroup; Τους φάνηκε, προφανώς λογικό το τσαντισμένο και απρεπές στυλάκι του σκληροπυρηνικού Ντάισελμπλουμ, με τον ίδιο τρόπο που εκτιμούν ως κομψό ότι ο απερχόμενος πρωθυπουργός έφυγε θυμωμένος, μετά τη κατραπακιά της κάλπης, από την πίσω πόρτα για να μην συγχαρεί το νικητή.
Ακόμα χειρότερα, τους φαντάζει αυτονόητο να προπαγανδίζουν τη προετοιμασία της χώρας για πιστωτικό γεγονός, ενώ τους μοιάζει εντελώς αδικαιολόγητο ότι τα μνημόνια απορρίφθηκαν από την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Τους προκαλεί αμηχανία και έκπληξη ότι δεν ξαναπατήσουν εδώ το πόδι τους οι δυσοίωνοι και εκβιαστικοί Τροικανοί που τα ‘καναν μαντάρα με τους ντόπιους συνεργούς τους και δεν σαστίζουν καν για τη συνεχιζόμενη βαθιά κρίση που βιώνει η χώρα εξ’ αιτίας των συνταγών τους. Ενοχλούνται, ακόμα, από το «ουάου» και το δήθεν ακατάλληλο χρόνο και λάθος τρόπο των δηλώσεων του Βαρουφάκη και δεν ανησυχούν για ένα χρέος που αγγίζει το 180% του ΑΕΠ, τους 1,5 εκατ. άνεργους και τα 2,5 εκατ. φτωχούς.
Σίγουρα , υπάρχουν πολίτες που εύλογα ανησυχούν και ίσως δικαιολογημένα φοβούνται από τις υπερβολές μερίδας ντόπιων και ξένων ΜΜΕ ότι η χώρα μπήκε σε τροχιά σύγκρουσης και ρήξης με τη Ε.Ε. Το κακό είναι ότι υπάρχουν και εγχώριες οργανωμένες ομάδες συμφερόντων που ιδιοτελώς αγνοούν τις έννοιες της ισχυρής πολιτικής βούλησης, της εθνικής αξιοπρέπειά και κυριαρχίας. Που ποντάρουν στην αποτυχία των διαπραγματεύσεων, απεργάζονται σχέδια μίας υποτιθέμενης αριστερής παρένθεσης, αβαντάρουν τα προεόρτια μίας ελληνικής κωλοτούμπας.
Πρόκειται , δυστυχώς , για εκείνες τις ντόπιες πολιτικές δυνάμεις που συνήθισαν τους εταίρους και δανειστές στα παρακάλια, στην πειθήνια στάση στις απειλές και τη τυφλή υποταγή στις εκβιαστικές εντολές τους. Γι αυτό και ο μαθημένος από τέτοιες υπάκουες συμπεριφορές θρασύτατος Ντάισελμπλουμ την κοπάνησε ενοχλημένος και επεισοδιακά από τη συνέντευξης τύπου.
Περίμενε φουστανελοφόρους γερμανοτσολιάδες να τον υποδεχθούν γονατιστοί μπροστά στα παραδοσιακά Ολλανδικά ξυλοπάπουτσα του. Αυτή τη φορά ατύχησε. Δεν συνάντησε καρπαζοεισπράκτορες. Και αποχώρησε έξαλλος. ¨Έπεται, πιθανόν, δύσκολη συνέχεια. Ενδεχομένως και περικοπές. 
Αλλά, είναι γνωστό τι έκοψε όταν θύμωσε ο Αγάς...
 matrix24.gr

Der Spiegel


Με πρωτοσέλιδο τον νέο Έλληνα πρωθυπουργό και τίτλο «Ο εφιάλτης της Ευρώπης, Αλέξης Τσίπρας» κυκλοφόρησε χθές 31 Ιανουαρίου το έγκυρο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.  

spiegel_tsipras«Ο εφιάλτης της Ευρώπης, Αλέξης Τσίπρας»
«Ο θυμωμένος Έλληνας» είναι ένας άλλος χαρακτηρισμός που χρησιμοποιεί το περιοδικό και γράφει: «Ο νικητής των εκλογών της Αθήνας, Αλέξης Τσίπρας, θέλει μία άλλη Ευρώπη σε σχέση με εκείνη της Άνγκελα Μέρκελ. Η επιτυχία του αναζωπυρώνει τη δυσθυμία ενάντια στη γερμανική κυριαρχία. Οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Ιταλίας ελπίζουν, επίσης, σε ένα τέλος της πολιτικής λιτότητας».

Οι συμμαχίες του Τσίπρα εν όψει Συνόδου...


undefined
Ιδιαιτέρως κρίσιμες θεωρούνται οι επόμενες μέρες για την διαπραγματευτική στρατηγική της κυβέρνησης εν όψει της Συνόδου Κορυφής στις 12 Φεβρουαρίου και την πρώτη παρουσία Τσίπρα ως πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες. 
Στόχος του πρωθυπουργού είναι...
να μην βρίσκεται μόνος του στο τραπέζι απέναντι στους 26 ευρωπαίους ηγέτες. 

Γι αυτό τον λόγο ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινά κύκλο σημαντικών συναντήσεων με τον Ιταλό ομόλογο του Μ. Ρέντσι και τον Γάλλο Πρόεδρο Φ. Ολάντ οι οποίοι διαφωνούν με την πολιτική λιτότητας της Α. Μέρκελ. 

Ενδιαμέσως και αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ.Κ. Γιούνκερ. Την ίδια στιγμή ο υπουργός Οικονομικών βρίσκεται ήδη στο Παρίσι και στις 6 το απόγευμα θα δει το Γάλλο ομόλογο του. 

Μετά το σκηνικό κρίσης που δημιουργήθηκε και προκάλεσε ψυχρολουσία σε Βρυξέλλες και Βερολίνο ο πρωθυπουργός με δήλωση του στο Bloomberg ξεκαθάρισε πως δεν επιθυμεί να συγκρουστεί με τους ευρωπαίους εταίρους αλλά τόνισε πως θα σεβαστεί την εντολή του ελληνικού λαού που ζητά να μπει τέλος στις πολιτικές λιτότητας. 

Παράλληλα ο πρωθυπουργός σε διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες του με τους Μ.Σουλτς. Μ.Ντράγκι και Γ.Ντάισελμπλουμ διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί να σταματήσει τη διαπραγμάτευση, παρά τις αντίθετες εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί. 

«Θέλουμε χρόνο»

Στην δήλωσή του προς το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι βούληση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να συνεχιστεί η διαβούλευση με τους Ευρωπαίους εταίρους, με στόχο την επίτευξη μιας αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας. 

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι υποχρέωσή του να σεβαστεί την καθαρή εντολή του ελληνικού λαού για τέλος της λιτότητας και επιστροφή σε μία αναπτυξιακή ατζέντα, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι η χώρα δεν θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην ΕΚΤ και στο ΔΝΤ, ενώ ζήτησε χρόνο προκειμένου η Ελλάδα να δημιουργήσει το δικό της μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανάκαμψης. 

Καθησυχαστικές διευκρινίσεις

Τόσο η ελληνική κυβέρνηση, όσο και υψηλόβαθμοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιθυμούν να τηρηθούν χαμηλοί τόνοι ενόψει της διαπραγμάτευσης, καθώς από δημόσιες δηλώσεις και τοποθετήσεις αποτυπώθηκε με στρεβλό τρόπο η εντύπωση ότι υπάρχει διάσταση απόψεων. 

Ο Αλέξης Τσίπρας το βράδυ της Παρασκευής είχε διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους Μάριο Ντράγκι, Μάρτιν Σούλτς και Γ.Ντάισελμπλουμ. Στη συνομιλία τους ο πρόεδρος της ΕΚΤ και ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσαν τη θέση τους για μια αμοιβαία επωφελή λύση του ελληνικού προβλήματος για τη χώρα μας και την Ευρώπη.

Επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα είχε και ο επικεφαλής του eurogroup προκειμένου να διευκρινίσει ότι παρά την ένταση που υπήρξε με τον Γ.Βαρουφάκη οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. 

Στον έλληνα πρωθυπουργό τηλεφώνησε και ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και τον ενημέρωσε για την συζήτηση στο δείπνο με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ. Σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου το κλίμα στο δείπνο δεν ήταν…ανθρωποφαγικό , με Μέρκελ και Ολάντ να αναμένουν τις ακριβείς θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Μπαράζ επαφών του Γ.Βαρουφάκη

«Μαραθώνιο» διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους ξεκινά ο Γ.Βαρουφάκης. 

Σήμερα ο υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν. Η συνάντηση μεταξύ των δύο υπουργών θα πραγματοποιηθεί στις 18:00 ώρα Ελλάδας (17:00 ώρα Γαλλίας), ενώ θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη τύπου στις 19:30 ώρα Έλλαδας (18:30 ώρα Γαλλίας). 

Αύριο, ο Γ.Βαρουφάκης θα επισκεφθεί στο Λονδίνο, όπου μαζί με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών αρμόδιο επί θεμάτων Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδη Τσακαλώτο, θα συναντηθούν στις 11:00 το πρωί (13:00 ώρα Ελλάδος) με τον Υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας, Τζορτζ Όζμπορν. Στο πλαίσιο της επίσκεψης στο Λονδίνο, ο Υπουργός Οικονομικών θα έχει συνάντηση και με στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα του Σίτι. 

Την Τρίτη, ο κ. Βαρουφάκης θα επισκεφθεί τη Ρώμη, όπου στις 11:30 το πρωί (12:30 ώρα Ελλάδος) θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Πιερ Κάρλο Παντοάν, στο Υπουργείο Οικονομικών.
real.gr



Μεγάλα τα προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες...


undefined
Σε ισχύ είναι η απαγόρευση απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των θυελλωδών νότιων ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν  κατά τόπους στο Αιγαίο τα 9 με 10 μποφόρ.
Σύμφωνα με την ΕΜΥ, εξασθένηση των ανέμων αναμένεται μετά το μεσημέρι.
Συγκεκριμένα δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων για τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα ενώ από τον Πειραιά για τον Αργοσαρωνικό τα συμβατικά πλοία φθάνουν μέχρι στην Αίγινα.
Ανοιχτή είναι η πορθμειακή γραμμή Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνας.
Κλειστές παραμένουν οι γραμμές Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα, Βόλος-Σποράδες, Καβάλα-Πρίνος, Αλεξανδρούπολη- Σαμοθράκη, Κεραμωτή-Θάσος, Ηγουμενίτσα-Κέρκυρα, Ηγουμενίστα-Λευκίμμη, Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλλονιά. Κλειστό επίσης παραμένει το Ρίο-Αντίρριο.
Η ελληνική ακτοφυλακή συστήνει στους επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν, πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν πρώτα με τα κατα τόπους πρακτορεία.
Στο μεταξύ, μισή ώρα χθες μετά τα μεσάνυχτα, αναχώρησε από την Ηγουμενίτσα για το Μπάρι της Ιταλίας το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Super Fast II καθώς όταν το πλοίο έφθασε χθες από το λιμάνι της Πάτρας, προκειμένου να παραλάβει 341 επιβάτες, διαπιστώθηκε από το πλήρωμα, ότι είχαν μετακινηθεί κάποιοι τράκτορες και ένα επικαθήμενο, εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Δόθηκε εντολή να αποβιβαστούν τα φορτηγά από το πλοίο, προκειμένου να διαπιστωθεί από τον παρακολουθούντα νηογνώμονα ότι δεν έχει σημειωθεί κάποια ζημιά και στη συνέχεια το Super Fast II, αναχώρησε γα τον προορισμό του.
 ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γιατί η κυβέρνηση Τσίπρα δείχνει τα δόντια της στην Τρόικα;...

Τσίπρας Βαρουφάκης

Ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, Αλέξης Τσίπρας, είπε χτες «Σκέφτομαι να πρωτοτυπήσω και να μείνω συνεπής στις δεσμεύσεις μου», ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, είπε στον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, «Δεν συνεργαζόμαστε με την τρόικα». Μάλλον κάτι έχει αλλάξει στην πολιτική της χώρας τις τελευταίες ημέρες.
Γιατί...
όμως, η κυβέρνηση Τσίπρα απορρίπτει την Τρόικα και ζητάει να πάει σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς;

Γιατί δεν μπορούσε να το κάνει αυτό η κυβέρνηση Σαμαρά;

Δεν υπάρχει λόγος να χάνω χρόνο με αναλύσεις. Τον Μάιο του 2012, έγραφα:

«Ο λόγος που δεν έγινε διαπραγμάτευση (με την Τρόικα) είναι ότι δεν μπορούσε να γίνει. Ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε η Νέα Δημοκρατία –που στήριξαν την κυβέρνηση Παπαδήμου- μπορούσαν να κάνουν διαπραγμάτευση.


Το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία –κυβερνώντας επί 38 χρόνια και συνάπτοντας δάνεια-, οπότε ήταν αδύνατον να κάνουν οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Οι Γερμανοί θα μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να προβούν σε αποκαλύψεις για τις μίζες που έπαιρναν επί δεκαετίες τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας –άλλωστε, αυτοί τους τις έδιναν-, οπότε η ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε τα πάντα, χωρίς να διαπραγματευτεί τίποτα.

Αν η χώρα μας θέλει να διαπραγματευτεί το Μνημόνιο, αυτή η διαπραγμάτευση δεν μπορεί να γίνει από τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Είναι «ανοιχτοί» από παντού, εκβιάζονται και δεν έχουν την δυνατότητα να διαπραγματευτούν τίποτα. Επίσης, δεν έχουν την επιθυμία. Δεν τους συμφέρει.

Σαφώς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Γερμανία θα επιθυμούσαν να συνδιαλέγονται με το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία. Είναι του χεριού τους και τους κάνουν ό,τι θέλουν. Αυτούς ξέρουν, αυτούς εμπιστεύονται.

Μια νέα ελληνική κυβέρνηση –με άγνωστα σε αυτούς πρόσωπα- θα χρειαζόταν ένα χρονικό διάστημα για να γίνει «οικεία», ενώ θα υπήρχε η πιθανότητα να αποκτήσει πρόσβαση σε στοιχεία που θα εξέθεταν τόσο τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις όσο και τους δανειστές, με τον κίνδυνο κάποιοι από αυτούς να βρεθούν στη φυλακή.

Εξετάζοντας όλους τους «παίκτες» της κεντρικής πολιτικής σκηνής, καταλήγω στο συμπέρασμα πως ο μόνος που θα μπορούσε να διαπραγματευτεί σήμερα το Μνημόνιο είναι ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Τσίπρας δεν έχει καμία σχέση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την γερμανική κυβέρνηση, δεν πήρε δάνεια, δεν πήρε μίζες από προμήθειες όπλων και, άρα, έχει ακόμα λευκό ποινικό μητρώο και δεν μπορεί να εκβιαστεί.

Έχει την πολιτική ικανότητα ο Αλέξης Τσίπρας, αν γίνει πρωθυπουργός, να διαπραγματευτεί το Μνημόνιο, ώστε να μην συνεχιστεί το μαρτύριο της χώρας και των πολιτών μέχρι την ολική εξαθλίωση;

Δεν το ξέρω. Αλλά, αν δεν μπορεί ο Τσίπρας, δεν μπορεί κανείς.»

Αυτά έγραφα το 2012, αυτά πιστεύω και τώρα.

Η κυβέρνηση Τσίπρα δείχνει τα δόντια της γιατί μπορεί. Γιατί η Τρόικα δεν την κρατάει από πουθενά. Μάλιστα μπορεί να συμβαίνει το αντίθετο.

Αν οι Έλληνες είχαν λίγο μυαλό, αυτό θα είχε συμβεί από τις εκλογές του 2012. Και με την όποια λύση το 2012, η χώρα δεν θα ήταν σήμερα σε αυτή την κατάντια.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο για την κυβέρνηση Τσίπρα -στην προσπάθεια να πετύχει μια νέα συμφωνία- είναι οι Έλληνες ολιγάρχες.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φροντίσει αμέσως να ισχύσουν για τους Έλληνες ολιγάρχες -και καναλάρχες- οι νόμοι που ισχύουν για όλους τους υπόλοιπους Έλληνες, θα βρεθεί μπροστά στην πιο αδίστακτη προπαγάνδα που θα χτυπάει την κυβέρνηση και από το εσωτερικό και από το εξωτερικό.

Οι Μπάμπηδες και τα αφεντικά τους δεν κάνουν λυσσαλέα προσπάθεια μόνο για να μην χάσουν τα προνόμιά τους και τις θέσεις τους, αλλά για και να μην οδηγηθούν στην Δικαιοσύνη.

Και θα είναι αδίστακτοι.

(Θεωρώ ότι είναι πολύ έξυπνη η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες -και ότι θα γινόταν ακόμα και αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την αυτοδυναμία- γιατί ενώνει λαϊκές μάζες από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους και κόβει αμέσως την κουβέντα σε όσους υποστήριζαν πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα μετατρέψει την Ελλάδα σε Σοβιετική Ένωση. Θεωρώ πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ χτυπάει δεξιά και αριστερά και μαζεύει -λόγω συνεργασίας- και από το κέντρο. Επίσης, θεωρώ σωστή και ευφυέστατη πολιτικά την κίνηση του Πάνου Καμμένου να μεταβεί στα Ίμια για να απονείμει τιμή στην μνήμη των τριών αξιωματικών. Είναι μια κίνηση που έπρεπε να έχει γίνει χρόνια πριν και κόβει τα πόδια της Χρυσής Αυγής, ενώ τραβάει μακριά της τουλάχιστον τους αφελείς ψηφοφόρους της. Αν κάποιος πιστεύει τα αντίθετα από αυτά που πιστεύω εγώ είναι δικαίωμά του. Άλλωστε, εγώ είμαι μόνο ένας πολίτης, δεν είμαι πολιτικός αναλυτής.)

(Για όποιον τον αφορά: Δεν έκανα μπλογκ για να γράφω αυτά που σκέφτονται οι αναγνώστες του μπλογκ. Έκανα μπλογκ, για να γράφω αυτά που σκέφτομαι εγώ. Και δεν το έκλεψα από κανέναν. Ο καθένας μπορεί να κάνει ένα μπλοκ -μέσα σε τρία λεπτά- και να γράφει τις απόψεις του. Δεν του το απαγορεύει κανείς. Για το αν θα τον διαβάζουν πέντε άνθρωποι ή εκατοντάδες χιλιάδες, παίζουν ρόλο διάφοροι παράγοντες. Πάντως, εγώ θα γράφω στο μπλογκ μου τις δικές μου σκέψεις. Και όχι τις σκέψεις των άλλων. Κανείς δεν θα μου επιβάλει τι θα γράφω. Οι φασίστες -κάθε χώρου- να πάνε αλλού να κάνουν υποδείξεις. Βέβαια, είναι μεγάλη μου χαρά να φιλοξενώ στο μπλογκ κείμενα αναγνωστών, εργαζομένων, φίλων κλπ, αλλά αυτές είναι οι δικές τους σκέψεις, και αυτό είναι ξεκάθαρο. Ευχαριστώ.)


pitsirikos