Πέμπτη 21 Μαΐου 2020

Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη


(Καθημερινή 21.05.20)

Η σάτιρα τής επικαιρότητας σκιτσαρισμένη...



...τού Γιάννη Δερμεντζόγλου

Οι θέσεις τής αντιπολίτευσης στό Δ. Σ. (19/5) γιά τήν ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΥ

Τό κείμενο πού κατατέθηκε από τόν Χρήστο Βερώνη
Στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο συζητήθηκε η παραχώρηση προς το Υπουργείο Πολιτισμού για 10 χρόνια με δυνατότητα παράτασης, του τελευταίου Μύλου (στην περιοχή των κάτω μύλων) που ανήκει στο Δήμο Μυκόνου, με σκοπό να λειτουργεί ως Μουσείο και να δείχνει την Μεσαιωνική ιστορία της Μυκόνου.
Επειδή ο συγκεκριμένος μύλος είναι ο μοναδικός Δημοτικός μύλος που μπορεί να λειτουργήσει, ενώ ο άλλος παραμένει στους οικοδόμους και δεν έχει αποδοθεί (ενώ έχει λήξει η παραχώρηση), η αντιπολίτευση ζήτησε,  το θέμα να εξεταστεί σε κανονικό (και όχι με τηλεδιάσκεψη Δ.Σ.), να ευρίσκονται στην κατοχή του Δήμου και οι 2 μύλοι και ο μύλος να λειτουργήσει ως ανεμόμυλος, ίσως και με προγραμματική σύμβαση με το Υπουργείο Πολιτισμού. 
Στο συμβούλιο η αντιπολίτευση τόνισε τη σοβαρότητα του θέματος και τους αγώνες του Δήμου και των Μυκονιατων τα έτη 1955-1959 για την αναστήλωση του, καθώς και ότι η περιοχή πρέπει να εξεταστεί συνολικά και όχι να δρούμε μεμονωμένα και αποσπασματικά .
Όπως τόνισε ο πρώην Δήμαρχος,το Υπουργείο Πολιτισμού έχει προσφέρει στη Μύκονο και γι αυτό στα πρώτα χρόνια της Δημαρχιακής του θητείας ο Χρήστος Βερώνης με το συμβούλιο του, είχαν παρακαλέσει τον Μακαριστό Σεβασμιότατο Δωρόθεο Α΄και είχε δωρήσει  το οικόπεδο του για την ανέγερση Αρχαιολογικού Μουσείου στην περιοχή του Μουσείου, ανεξάρτητα του ότι μέχρι σήμερα το Υπουργείο δεν έχει κατορθώσει να το υλοποιήσει. 
Θέματα όμως, όπως παραχωρήσεις (Δημοτικής περιουσίας) είναι σοβαρά και πρέπει να εξετάζονται με προσοχή. 
Τέλος επέμεινε και απαίτησε (αφού οι συνεργαζόμενες παρατάξεις της πλειοψηφίας  ήθελαν  η απόφαση να παρθεί εκείνη τη στιγμή και να δοθεί ο μύλος), η κυρίαρχη χρήση του  από το Υπουργείο Πολιτισμού να είναι η λειτουργία του σαν ανεμόμυλου, δίχως βέβαια να απαγορεύονται εκθέσεις, τοποθέτηση αρχαιοτήτων κ.α.
Η απόφαση αυτή ελήφθη ομόφωνα. 

Για τους λίγους που θα ενδιαφερθούν να δουν πιο αναλυτικά την ιστορία της αναστήλωσης του μύλου το  1958 και τις θέσεις την αντιπολίτευσης, ακολουθεί το γραπτό κείμενο που διάβασε και κατέθεσε ο Χρήστος Βερώνης και η Δημοτική Παράταξη "ΜΥΚΟΝΟΣ ΠΡΩΤΗ ΞΑΝΑ".

Κάντε λήψη τού κειμένου μέ κλίκ στόν παρακάτω τίτλο :

«ΚΑΤΩ-ΜΥΛΟΙ-ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ-ΜΥΛΟΙ»