Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

Η «τιμωρία» της Μέρκελ...


...και η άνοδος-έκπληξη της ακροδεξιάς στη Γερμανία 
Πού αποδίδεται η εκλογική επιτυχία του AfD

Η άνοδος-έκπληξη της ακροδεξιάς στη Γερμανία και η «τιμωρία» της Μέρκελ

Με ποσοστό 13% στις εκλογές που έγιναν χθες στη Γερμανία, το ακροδεξιό αντιευρωπαϊκό αντιμεταναστευτικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία»- AfD είναι το μόνο που μπορεί να μιλά όχι απλώς για επιτυχία αλλά για θρίαμβο.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, μέρος των ψηφοφόρων των συντηρητικών—ως και ένα εκατομμύριο πολίτες —μεταπήδησαν στην Εναλλακτική για τη Γερμανία, το κόμμα που χρησιμοποίησε ως προεκλογική «ατμομηχανή» την απόρριψη της πολιτικής της Άνγκελα Μέρκελ στο προσφυγικό, την οποία χαρακτήριζε «προδοσία».
«Αφήσαμε ακάλυπτη τη δεξιά μας πλευρά κι αυτή τη στιγμή επαφίεται σε εμάς να καλύψουμε το κενό», είπε χαρακτηριστικά ο ηγέτης της CSU Χορστ Ζεεχόφερ.
Για πολλούς, η είσοδος ενός τέτοιου κόμματος στη γερμανική Βουλή είναι σοκ. Είναι χαρακτηριστικοί οι χαρακτηρισμοί «σκάνδαλο», από τον Ντίτμαρ Μπαρτς του κόμματος «Η Αριστερά», «σεισμός» από την εφημερίδα Bild, «θρίαμβος της εκστρατείας του φόβου» από τη Die Welt, «ιστορικό βήμα προς τα πίσω» από την Süddeutsche Zeitung...

Γερμανία τελικά: CDU/CSU 33% (2013:41,5%), SPD 20,5% (25,7%), AfD 12,6% (4,7%), FDP 10,7% (4,8%), Αριστερά 9,2% (8,6%), Πράσινοι 8,9% (8,4%).

Γερμανία: Πολιτικές αναταράξεις από το εκλογικό αποτέλεσμα
Συνασπισμός «Τζαμάικα» η πιθανότερη λύση στον γρίφο του σχηματισμού κυβέρνησης

REUTERS/KAI PFAFFENBACH
Πολιτικές αναταράξεις προκαλεί το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία, που σημαδεύτηκε από τις ιστορικά χαμηλές επιδόσεις τόσο των Χριστιανοδημοκρατών / Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU), όσο και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), αλλά και από την είσοδο του ξενοφοβικού κόμματος Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο. Η επόμενη μέρα των γερμανικών εκλογών προδιαγράφεται δύσκολη, ενώ ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα απαιτήσει διαπραγματεύσεις πολλών εβδομάδων.
Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, τα τελικά αποτελέσματα έχουν ως εξής: CDU/CSU 33% (2013:41,5%), SPD 20,5% (25,7%), AfD 12,6% (4,7%), FDP 10,7% (4,8%), Αριστερά 9,2% (8,6%), Πράσινοι 8,9% (8,4%).
Η συμμετοχή ξεπέρασε το 75%, ενώ το νέο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο θα απαρτίζεται από 700 βουλευτές, που είναι και αριθμός-ρεκόρ στις 19 κοινοβουλευτικές περιόδους ως τώρα.
«Ο μεγάλος συνασπισμός καταψηφίστηκε», δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς, o οποίος απέκλεισε το ενδεχόμενο το SPD να συμμετάσχει και πάλι στην κυβέρνηση. «Θα πάμε στην αντιπολίτευση για να ανασυνταχθούμε» είπε, αναθέτοντας την προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στην Αντρέα Νάλες, καθώς ο ίδιος θα αναλάβει την ανασυγκρότηση του κόμματος.
Εφόσον οι Σοσιαλδημοκράτες μείνουν εκτός κυβερνητικού σχήματος, η μόνη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης είναι πλέον...

Παρεμπόριο - λαθρεμπόριo: 20 δισ. πλήγμα...

...στην πραγματική οικονομία   
Και απώλεια 3,5 δισ. φορολογικών εσόδων

INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Από την έντυπη έκδοση
Του Γιάννη Κανουπάκη
Ζουν και βασιλεύουν το παρεμπόριο και το λαθρεμπόριο στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι η πολιτεία, έπειτα από πολλά χρόνια αδράνειας, δείχνει εμπράκτως τη διάθεση να βελτιώσει και να εφαρμόσει τους νόμους. Αποτιμώντας το όλο φαινόμενο κατά την τελευταία περίοδο, η ΕΣΕΕ, με την ευκαιρία της χθεσινής Ημέρας Ελληνικού Εμπορίου, δηλώνει πως το παρεμπόριο εξακολουθεί να αποτελεί, για την οργανωμένη αγορά, μάστιγα που πλήττει τόσο την ελληνική όσο και την ευρωπαϊκή οικονομία. Όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Βασίλης Κορκίδης, είναι μία δυσάρεστη πραγματικότητα, η οποία, ιδιαίτερα μέσα στο καθεστώς της κρίσης, προσλαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις.
Ο ίδιος τόνισε πως οι εκτιμήσεις για απομύζηση δυνητικών πόρων, περίπου 17-20 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, οι οποίοι θα κατευθύνονταν στην πραγματική οικονομία αλλά και η απώλεια κάρπωσης ετήσιων φορολογικών εσόδων ύψους περίπου 3,5 δισ. ευρώ μόνο από τον ΦΠΑ, ταυτίζονται με τα αποτελέσματα της πρόσφατης έκθεσης του ΟΟΣΑ (Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης - EUIPO) για τη διακίνηση των παραποιημένων προϊόντων στη διεθνή αγορά.  Σημείωσε, δε, πως το γεγονός ότι η χώρα μας κατατάσσεται στις 10 πρώτες θέσεις στην Ε.Ε. όσον αφορά τις επιπτώσεις από τη συνεχή επέκταση παραβατικών δραστηριοτήτων, δημιουργεί έντονο προβληματισμό για τις συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και τις στρεβλώσεις που αυτές προκαλούν.


Ειδικότερα, κατά το 1ο εξάμηνο του 2017 από τις κατασχέσεις των 948.613 τεμαχίων διαφόρων ειδών, το 16,9% (160.006 τεμάχια) αφορούσε αξεσουάρ (συμπεριλαμβάνονται τα γυαλιά ηλίου) και το 37,7% (357.857 τεμάχια) παιχνίδια/σχολικά είδη. Η Κίνα αποτελούσε τη χώρα προέλευσης των κατασχεθέντων στο 99,97% των περιπτώσεων. Στη διάρκεια του 2016, από τις συνολικές κατασχέσεις των 346.871 τεμαχίων διαφόρων ειδών, το 46,7% (161.894 τεμάχια) αφορούσε αξεσουάρ (συμπεριλαμβάνονται τα γυαλιά ηλίου) και το 16,4% (56.708 τεμάχια) παιχνίδια/σχολικά είδη. Η Κίνα, τότε, αποτελούσε τη χώρα προέλευσης των κατασχεθέντων στο 48,1% των περιπτώσεων. Παρά την κατακόρυφη αύξηση των ελέγχων που διενεργήθηκαν στη διάρκεια του 2016 από το ΣΥΚΑΠ (Συντονιστικό Κέντρο Αντιμετώπισης Παρεμπορίου)...

Επιτέλους τέλος!

Ανατροπή: συνέδριο του ΠΑΣΟΚ μετά τις εθνικές εκλογές και «Πολυμετοχικό σχήμα», αντί του «νέου φορέα»
Ο πραγματικός λόγος είναι τα ιδεολογικά και πολιτικά αδιέξοδα  που περιλαμβάνει το εγχείρημα που κατ’ ουσίαν στρέφεται κατά του ΠΑΣΟΚ. Οι διαφωνίες για τον τρόπο ψηφοφορίας αποτελούν πρόσχημα.
Η Φώφη Γεννηματά  θέτει όρια στις ιντριγκες υποψηφιων που υποθάλπτει  η  επιτροπή Αλιβιζάτου το τελευταίο διάστημα. Αποδέχεται μόνο την online διαδικασία διασφάλισης του αποκλεισμού της  διπλοψηφίας, και  αρνηθηκε να παγιδευτει στη <συνέλευση των υποψηφίων> που   προσπάθησε να <στήσει> ο Νίκος Αλιβιζάτος.
Η ασαφής ψηφοφορία από απόσταση που ζητούν ορισμένοι υποψήφιοι αποκλείεται κατηγορηματικά από τη Χαρ. Τρικούπη...