Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Εκθέσεις ΒΜW καί "εκθέσεις" ΣΥΡΙΖΑ...

Η συγκεκριμένη ΒΜW i8  εκτίθεται -καί- στό αεροδρόμιο τής Φρανκφούρτης...
...σίγουρα δέν μπορούμε νά πούμε ότι συμβαίνει τό αντίστροφο :
Ότι, δηλ. τό αεροδρόμιο τής Φρανκφούρτης ...εκτίθεται στήν BMW!!!
Κατά τήν ίδια λογική : o ελέφαντας "πιάνει" ψύλλους. Ο ψύλλος, όμως, δέν "πιάνει" ...ελέφαντες!!!
ή : εάν πιάσουμε λάσπη, φορώντας τά γάντια μας, τότε τά γάντια λασπώνονται. Η λάσπη όμως δέν ...γαντώνεται!

Τά παραπάνω παραδείγματα είναι κλασικές περιπτώσεις όπου δέν ισχύει η έννοια τής "αμφιμονοσύμαντης αντιστοιχίας".  
(Περισσότερες λεπτομέρειες γιά τή σπουδαία αυτή λογική καί μαθηματική έννοια στούς ασκούντες τό θεάρεστο έργο τής διδαχής τών Μαθηματικών -κεφάλαιο "περί συνόλων", ...νά πείτε)
 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Γιά νά ρίξουμε, όμως, μιά ματιά καί στά "πολιτικά σύνολα" τού τόπου μας .
Στίς τελευταίες βουλευτικές εκλογές ο, καί γραβατοσυλλέκτης, κ. Κατρούγκαλος εκτέθηκε, ως υποψήφιος βουλευτής, καί εκλέχθηκε μέσα από τούς συνδυασμούς τού ΣΥΡΙΖΑ. 
Μετά από κάποια "περιστατικά" πού είδαν τό φώς τής δημοσιότητας υπάρχει διάχυτη η ανησυχία -παρά μαθηματικοίς καί άλλοις βουλευομένοις- μπάς καί σέ αυτή τήν περίπτωση καί σέ αντίθεση μέ όλα τά παραπάνω παραδείγματα, εδώ έχουμε ισχύ τής αμφιμονοσύμαντης αντιστοιχίας καί η σχέση είναι, τελικά, ...allez-retour!
Μήπως, δηλ., εκτός τού Κατρουγκάλου πού εκτέθηκε μέσα από τούς συνδυασμούς τού ΣΥΡΙΖΑ εκτίθεται καί ο ΣΥΡΙΖΑ (όχι τόσο πού τόν περιέλαβε στούς συνδυασμούς του, όσο γιατί δέν παίρνει -έγκαιρα- σαφή θέση γιά τό ζήτημα καί τίς πρέπουσες καί αρμόζουσες γιά τήν περίπτωση -θά έλεγα περιπτωσάρα- αποστάσεις)
Χρειάζεται νά συνεδριάσει η πολιτική γραμματεία γιά νά αποφανθεί γιά τό αυτονόητο; 
Ότι, δηλαδή, ..."η σχέση δέν είναι αμφίδρομη";!!!
Σύντροφοι! ...έλεος.
Δ.Ν.Α. 

"BRING BACK SAMARAS-BRING BACK SAMARAS"

Η Ανγκελα Μέρκελ στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Αλέξη Τσίπρα
«Θέλουμε να συνεργαστούμε με τον καλύτερο τρόπο και με αμοιβαία εκτίμηση», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο με τον έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
«Θα πρέπει τα οικονομικά στοιχεία να είναι σαφή και αυτό πρέπει να συζητηθούν με τους θεσμούς» πρόσθεσε.
Απαντώντας σε ερώτηση της απεσταλμένης των «ΝΕΩΝ» στο Βερολίνο Βούλας Κεχαγιά, η Ανγκελα Μέρκελ τόνισε: «Είμαι η καγκελάριος της Γερμανίας και εκπροσωπώ ένα κράτος-μέλος μεταξύ των 19 που αποφασίζουν για την παροχή ρευστότητας. Οι αποφάσεις λαμβάνονται από το Eurogroup, μετά την αξιολόγηση των θεσμών. Δεν μπορώ να υποσχεθώ κάτι σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα».
Επίσης, επανέλαβε ότι σημείο εκκίνησης παραμένει η απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου. «Αποτέλεσμα σήμερα μην περιμένετε» ξεκαθάρισε η Ανγκελα Μέρκελ.

Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε θέμα δικαστικής συνδρομής από τη Γερμανία για την υπόθεση Siemens, αλλά και θέμα γερμανικών επανορθώσεων και κατοχικού δανείου.
(απόσπασμα από τήν κοινή συνέντευξη τύπου τού Βερολίνου)
-----------------------------------------------------------------------------------------------
   Σημείωση "Ν.Μ." :                                                                     
Ξεδιάντροπος ο Τσίπρας.....είχε τό θράσος καί μίλησε γιά siemens μπροστά στήν καγκελάριο. 
Μετά από αυτή τήν προκλητική καί αναίσχυντη στάση (πού εκθέτει, ανεπανόρθωτα, τήν εξωτερική πολιτική τής χώρας τών τελευταίων, τουλάχιστον, 2 ετών ενώ χαλάει -ταυτόχρονα- καί τήν "πιάτσα") πολλοί αγανακτισμένοι "εθνικόφρονες πατριώτες", μαθαίνω, συζητούν τό ενδεχόμενο νά διοργανώσουν μεγάλη μαχητική διαδήλωση στήν περιοχή τού κολλεγίου Αθηνών μέ κεντρικό σύνθημα (καί απαίτηση) : 
"BRING BACK SAMARAS-BRING BACK SAMARAS"... 
καί ίδωμεν πάλι... 
 Δ.Ν.Α.

Προσπάθεια να λιώσουν οι πάγοι με Βερολίνο


ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΙΔΕΡΗΣ
 ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες –η πρώτη την περασμένη εβδομάδα στην επταμερή των Βρυξελλών–, η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ απέφυγε να δεσμευθεί για την παροχή ρευστότητας στην Ελλάδα παραπέμποντας στο Eurogroup, ενώ ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έδειξε ισχυρή διάθεση ολοκλήρωσης της προσαρμογής στην απόφαση της 20ής Φεβρουαρίου.

Με σαφή την πρόθεση να μην προκαλέσει προβλήματα στους εταίρους στην Ε.Ε., ότι δηλαδή αποφασίζει ερήμην των άλλων χωρών, αλλά και χωρίς να αποστεί των θέσεών της για την ανάγκη εφαρμογής των συμφωνηθέντων με την Ελλάδα, η κ. Μέρκελ δήλωσε εμφαντικά ότι «είμαι η καγκελάριος της Γερμανίας και εκπροσωπώ ένα κράτος μεταξύ των 19 που αποφασίζουν για την παροχή ρευστότητας» και πρόσθεσε ότι «δεν μπορώ να δεσμευθώ», όταν ρωτήθηκε σχετικά.

Τόσο ο Ελληνας πρωθυπουργός όσο και η Γερμανίδα καγκελάριος, στις δηλώσεις που έκαναν μετά τη συνάντησή τους χθες στο Βερολίνο, κατέβαλαν σοβαρή προσπάθεια να αποφύγουν καθετί που θα προκαλούσε ένταση. Ο κ. Τσίπρας όχι μόνο δεν έθεσε ευθέως, δημόσια τουλάχιστον, θέμα ρευστότητας, αλλά έκανε αξιοσημείωτη προσπάθεια να γυρίσει σελίδα στην αντιπαράθεση με τη Γερμανία. Ειδικότερα, τόνισε ότι δεν μετέβη στο Βερολίνο για να ζητήσει χρήματα, αλλά, μέσω του διαλόγου, να εντοπιστεί το πολιτικό πλαίσιο συνεργασίας, με στόχο να βρεθεί ένας κοινός τόπος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, να προωθήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να αντιμετωπιστεί και το θέμα της ρευστότητας. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας –εμμέσως πλην σαφώς– ζήτησε από την κ. Μέρκελ να ασκήσει την επιρροή της για την αντιμετώπιση του οξύτατου προβλήματος ρευστότητας της χώρας. Η ίδια πηγή σημείωνε ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός έθεσε ήδη το πρόβλημα στην κ. Μέρκελ με την επιστολή του στις 15 Μαρτίου, και θα ήταν αδύνατον να μην το θέσει στη μεταξύ τους συνάντηση.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην άνοδο της ανεργίας, στην αύξηση του χρέους και στην πρόκληση ανισοτήτων, ωστόσο ταυτόχρονα σημείωσε την ανάγκη σεβασμού των Συνθηκών, ενώ έκανε λόγο για ολοκλήρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά με διεύρυνση της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ενα ακόμη σημείο το οποίο ανέφερε με έμφαση, στην εισαγωγική του δήλωση, ο πρωθυπουργός ήταν η παραδοχή ότι για την κρίση στην Ελλάδα δεν ευθύνονται οι ξένοι, ούτε οι Γερμανοί, πέρα από τα γνωστά προβλήματα που υπάρχουν στην Ευρωζώνη, αλλά και οι ίδιοι οι Ελληνες, παραπέμποντας στις προηγούμενες κυβερνήσεις. Παράλληλα, δήλωσε ότι τα σημερινά προβλήματα τα κληρονόμησε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι υπάρχουν σοβαρές εσωτερικές αιτίες που προκάλεσαν την κρίση και οι οποίες δεν έχουν αντιμετωπιστεί, όπως η διαφθορά και η φοροδιαφυγή. Σημείωσε ότι το θέμα τώρα δεν είναι να γκρεμίσουμε τα όποια θετικά υπάρχουν, αλλά να αλλάξουμε το μείγμα πολιτικής, να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες και να προωθήσουμε μεταρρυθμίσεις για τη φορολογική δικαιοσύνη, τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή.

Επαναφέροντας αρκετές φορές τις θέσεις του περί πολιτικής λύσης, ο πρωθυπουργός είπε ότι κατά τις συνομιλίες με την καγκελάριο αναζητείται το πολιτικό πλαίσιο που μπορεί να οδηγήσει σε κατανόηση και σε διέξοδο, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί μια συμφωνία το επόμενο διάστημα, που θα είναι επωφελής και για την Ελλάδα και για την Ε.Ε.

Οι δύο ηγέτες, στις δηλώσεις τους, εξέφρασαν τη βούλησή τους να γυρίσουν σελίδα, όχι μόνο όσον αφορά στην προσωπική τους επικοινωνία, αλλά και να εργαστούν, ιδιαίτερα ο κ. Τσίπρας, προκειμένου να αλλάξουν σελίδα οι ελληνογερμανικές σχέσεις τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο της Ε.Ε.
kathimerini.gr

Στο στόμα του λύκου...

Το μάτι του "γυαλίζει".  Πήγε στο Βερολίνο ("στο στόμα του λύκου") αποφασισμένος. «Δεν ήρθα στη Γερμανία για δανεικά». 
Ο Αλέξης Τσίπρας απαιτεί...
σεβασμό. Σεβασμό στη λαϊκή κυριαρχία.Τουλάχιστον.  
H Μέρκελ, όμως, παίζει -έως πότε?- το δικό της παιχνίδι. Επεφύλαξε μια θερμή υποδοχή στον Ελληνα πρωθυπουργό, ως αναμενόταν, για το δια ταύτα ωστόσο των ζητημάτων (με κύριο την ανάγκη να δοθεί χρηματοδότηση στην Ελλάδα) έδειξε προς Eurogroup, δηλώντας αναρμόδια...
 

Οι τόνοι έπεσαν, οι διαφορές έμειναν...

Φιλική, χαλαρή, αλλά χωρίς ίχνος διάθεσης για παραχωρήσεις. Η Καγκελάριος Μέρκελ υποδέχθηκε χθες τον Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο, όπως ακριβώς...
προβλέπει το πρωτόκολλο. 

Με κόκκινο χαλί, τιμητικό άγημα, ανάκρουση εθνικού ύμνου και ιδιαίτερη αβρότητα. Παρά το γεγονός ότι την συνάντηση σκίαζαν οι εκατέρωθεν σκληρές διατυπώσεις των τελευταίων εβδομάδων και τα άδεια ταμεία στην Ελλάδα, ήταν εμφανής η προσπάθεια και των δύο πλευρών να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης.

Η γερμανική πλευρά δεν επιβεβαίωνε ότι ο κ. Τσίπρας παρουσίασε χθες λίστα με τις μεταρρυθμιστικές του προτάσεις, ωστόσο άφηνε να εννοηθεί ότι ιδιαίτερα στο δείπνο, το μενού, εκτός από πάπια, είχε πολλή μεταρρύθμιση, πολύ Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου και πολλή διμερή συνεργασία. 

Το Βερολίνο κατέστησε σαφές ότι περιμένει σοβαρές μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση που έχουν ήδη θέσει οι εταίροι και, από ό,τι λέγεται, ακούει ευχάριστα τις διαρροές που κάνουν λόγο για πρόθεση της Αθήνας να αυξήσει τα όρια ηλικίας για την σύνταξη στα 67, τις οποίες ωστόσο προς το παρόν διαψεύδει η ελληνική πλευρά. 

Το ασφαλιστικό, οι ιδιωτικοποιήσεις και η αγορά εργασίας αποτελούν πάντως σημεία αιχμής στην μεταρρυθμιστική ατζέντα του Βερολίνου για την Ελλάδα, αν και κυβερνητικές πηγές από την ελληνική πλευρά επισήμαιναν ότι δεν παρουσιάστηκε ούτε υποψία λίστας μεταρρυθμίσεων κατά το χθεσινό δείπνο. 

Σαφής ήταν η κυρία Μέρκελ και σε ό,τι αφορά την συνέχιση της διμερούς συνεργασίας στο πλαίσιο είτε της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν υπό τον Χορστ Ράιχενμπαχ είτε της Ελληνογερμανικής Εταιρικής Σχέσης με τον Γιοάχιμ Φούχτελ. 

Η συνεργασία, για τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης και τον τομέα της Υγείας, αλλά και τα πρότζεκτ που έχουν δρομολογηθεί σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης θεωρούνται από την Γερμανία πολύ σημαντικό δείγμα ότι η ελληνική κυβέρνηση ενδιαφέρεται πραγματικά να προχωρήσει σε βαθιές δομικές αλλαγές. 

Από την ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να μπουν σοβαρά προσκόμματα, αλλά σίγουρα, καθώς εκτιμάται ότι μπορούν να χρησιμεύσουν ως εργαλείο προσέγγισης. Δεν είναι πάντως βέβαιο ότι ο κ. Φούχτελ θα συνεχίσει να πηγαινοέρχεται με τον ίδιο τρόπο ανά Δήμους και Περιφέρειες της χώρας. 

Ένα θέμα που η κυρία Μέρκελ δεν θέλει να συζητά είναι αυτό της χρηματοδότησης και της ΕΚΤ καθώς επιμένει να τονίζει αφενός ότι δεν αποφασίζει το Βερολίνο για λογαριασμό όλου του Eurogroup και αφετέρου ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι ανεξάρτητη και δεν δέχεται εντολές από κυβερνήσεις. 

Η ίδια, ωστόσο, εξακολουθεί να πιστεύει ότι έστω και την τελευταία στιγμή θα βρεθεί λύση για το τρέχον πρόβλημα, αλλά, όπως ξεκαθάρισε στον συνομιλητή της, δεν θα πρέπει ούτε τώρα ούτε στο μέλλον να περιμένει βοήθεια χωρίς ανταλλάγματα ή χωρίς αξιοπιστία. 

Σε κάθε περίπτωση, η προσπάθεια αποκατάστασης της εμπιστοσύνης μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου ή έστω διαύλων άμεσης και ειλικρινούς επικοινωνίας, θεωρείται και από τις δύο πλευρές μεγάλο κέρδος της χθεσινής, σχεδόν επτάωρης παραμονής του Αλέξη Τσίπρα στην Καγκελαρία...
 

"Γεμάτο" το πρόγραμμα του πρωθυπουργού...

Μπαράζ συναντήσεων θα έχει σήμερα (24/3) στο Βερολίνο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της...
επίσκεψής του στη Γερμανία.

Στις 11:15 (ώρα Ελλάδος) θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ, στη συνέχεια θα έχει συνομιλίες με την συμπρόεδρο του Die Linke, Katja Kipping και τον πρόεδρο τη ΚΟ Gregor Gysi.

Στις 15:30 θα συναντηθεί με τον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και στις 16:00 με τον προέδρους των Πρασίνων.

Επίσης, ο κ. Τσίπρας (στις 13:30) θα επισκεφτεί το Μνημείο Ολοκαυτώματος...
efsyn.gr

"Αν είχε χιούμορ ο Τσίπρας θα πήγαινε πρώτα Λονδίνο-Άμστερνταμ"...


Σε μεγάλα κέφια το Twitter για την συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ...
 Την ώρα που τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στο Βερολίνο και στο αποτέλεσμα που θα προκύψει από τη διμερή συνάντηση  Τσίπρα-Μέρκελ, η τουϊτόσφαιρα φροντίζει να κρατά ψηλά τη...
σημαία του χαβαλέ και να ρίχνει τη χολή και το χιούμορ της στην αρένα της ενδοευρωπαϊκής διπλωματίας.
Μερικά -καλά- tweets, που διαβάσαμε στο provocateur.gr:



 

Τα γερμανικά ΜΜΕ για τη συνάντηση Τσίπρα-Mερκελ...

Πώς είδαν τα γερμανικά ΜΜΕ τη συνάντηση Μέρκελ-ΤσιπραTo περιοδικό "Spiegel", το οποίο αναφέρθηκε ονομαστικά στη συνέντευξη λόγω του τελευταίου του εξωφύλλου, τόνισε τη συμφιλιωτική διάθεση που υπήρχε ενώ οι ιστοσελίδες "Spiegel", "Zeit", "Frankfurter Allgemeine" εστίασαν ιδιαιτέρως στην...
έκκληση του κ. Τσίπρα «να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλο».

Η "Welt" στάθηκε στη δήλωσή της Μέρκελ ότι η Γερμανία δεν μπορεί να δεσμευτεί για παροχή ρευστότητας στην Ελλάδα, καθώς εκπροσωπεί μόνο μία από τις 19 χώρες που συνιστούν την Ευρωζώνη.

Η "Bild", αναφέρθηκε στην προσπάθεια των δύο ηγετών να παραμερίσουν τα στερεότυπα που έχει ο ένας λαός για τον άλλον, τονίζοντας ιδιαίτερα τη φράση του Α. Τσίπρα ότι ούτε οι Έλληνες είναι τεμπέληδες ούτε οι Γερμανοί ευθύνονται για την ελληνική κρίση.

Η εφημερίδα "Handelsblatt" στάθηκε, ωστόσο, στο γεγονός ότι η καλή διάθεση μεταξύ των δύο ηγετών δε συνοδεύτηκε από καμία ουσιαστική πρόοδο στα θέματα της κρίσης, αφού ο Α. Τσίπρας, αντίθετα με τις όποιες διαρροές από την Αθήνα, δε δεσμεύτηκε σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις κατά την κοινή συνέντευξη.

Ούτε όμως και στο ζήτημα των αποζημιώσεων υπήρξε καμία προσέγγιση, τονίζει η "Frankfurter Allgemeine", καθώς η συνέντευξη επιβεβαίωσε τη διαφορά των δύο πλευρών που διαπιστώθηκε στη συνάντηση Κοτζιά-Steinmeier την Κυριακή.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Tsipras goes to Berlin...


"Η λίστα και οι δηλώσεις Τσίπρα, ανοίγουν δρόμους με...

τόλμη και ρεαλισμό", εγραψε νωρίτερα ο Δ. Παπαδημούλης στο Twitter.
Για να δούμε...