Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Προσπάθεια να λιώσουν οι πάγοι με Βερολίνο


ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΙΔΕΡΗΣ
 ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες –η πρώτη την περασμένη εβδομάδα στην επταμερή των Βρυξελλών–, η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ απέφυγε να δεσμευθεί για την παροχή ρευστότητας στην Ελλάδα παραπέμποντας στο Eurogroup, ενώ ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έδειξε ισχυρή διάθεση ολοκλήρωσης της προσαρμογής στην απόφαση της 20ής Φεβρουαρίου.

Με σαφή την πρόθεση να μην προκαλέσει προβλήματα στους εταίρους στην Ε.Ε., ότι δηλαδή αποφασίζει ερήμην των άλλων χωρών, αλλά και χωρίς να αποστεί των θέσεών της για την ανάγκη εφαρμογής των συμφωνηθέντων με την Ελλάδα, η κ. Μέρκελ δήλωσε εμφαντικά ότι «είμαι η καγκελάριος της Γερμανίας και εκπροσωπώ ένα κράτος μεταξύ των 19 που αποφασίζουν για την παροχή ρευστότητας» και πρόσθεσε ότι «δεν μπορώ να δεσμευθώ», όταν ρωτήθηκε σχετικά.

Τόσο ο Ελληνας πρωθυπουργός όσο και η Γερμανίδα καγκελάριος, στις δηλώσεις που έκαναν μετά τη συνάντησή τους χθες στο Βερολίνο, κατέβαλαν σοβαρή προσπάθεια να αποφύγουν καθετί που θα προκαλούσε ένταση. Ο κ. Τσίπρας όχι μόνο δεν έθεσε ευθέως, δημόσια τουλάχιστον, θέμα ρευστότητας, αλλά έκανε αξιοσημείωτη προσπάθεια να γυρίσει σελίδα στην αντιπαράθεση με τη Γερμανία. Ειδικότερα, τόνισε ότι δεν μετέβη στο Βερολίνο για να ζητήσει χρήματα, αλλά, μέσω του διαλόγου, να εντοπιστεί το πολιτικό πλαίσιο συνεργασίας, με στόχο να βρεθεί ένας κοινός τόπος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, να προωθήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να αντιμετωπιστεί και το θέμα της ρευστότητας. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας –εμμέσως πλην σαφώς– ζήτησε από την κ. Μέρκελ να ασκήσει την επιρροή της για την αντιμετώπιση του οξύτατου προβλήματος ρευστότητας της χώρας. Η ίδια πηγή σημείωνε ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός έθεσε ήδη το πρόβλημα στην κ. Μέρκελ με την επιστολή του στις 15 Μαρτίου, και θα ήταν αδύνατον να μην το θέσει στη μεταξύ τους συνάντηση.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην άνοδο της ανεργίας, στην αύξηση του χρέους και στην πρόκληση ανισοτήτων, ωστόσο ταυτόχρονα σημείωσε την ανάγκη σεβασμού των Συνθηκών, ενώ έκανε λόγο για ολοκλήρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά με διεύρυνση της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ενα ακόμη σημείο το οποίο ανέφερε με έμφαση, στην εισαγωγική του δήλωση, ο πρωθυπουργός ήταν η παραδοχή ότι για την κρίση στην Ελλάδα δεν ευθύνονται οι ξένοι, ούτε οι Γερμανοί, πέρα από τα γνωστά προβλήματα που υπάρχουν στην Ευρωζώνη, αλλά και οι ίδιοι οι Ελληνες, παραπέμποντας στις προηγούμενες κυβερνήσεις. Παράλληλα, δήλωσε ότι τα σημερινά προβλήματα τα κληρονόμησε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι υπάρχουν σοβαρές εσωτερικές αιτίες που προκάλεσαν την κρίση και οι οποίες δεν έχουν αντιμετωπιστεί, όπως η διαφθορά και η φοροδιαφυγή. Σημείωσε ότι το θέμα τώρα δεν είναι να γκρεμίσουμε τα όποια θετικά υπάρχουν, αλλά να αλλάξουμε το μείγμα πολιτικής, να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες και να προωθήσουμε μεταρρυθμίσεις για τη φορολογική δικαιοσύνη, τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή.

Επαναφέροντας αρκετές φορές τις θέσεις του περί πολιτικής λύσης, ο πρωθυπουργός είπε ότι κατά τις συνομιλίες με την καγκελάριο αναζητείται το πολιτικό πλαίσιο που μπορεί να οδηγήσει σε κατανόηση και σε διέξοδο, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί μια συμφωνία το επόμενο διάστημα, που θα είναι επωφελής και για την Ελλάδα και για την Ε.Ε.

Οι δύο ηγέτες, στις δηλώσεις τους, εξέφρασαν τη βούλησή τους να γυρίσουν σελίδα, όχι μόνο όσον αφορά στην προσωπική τους επικοινωνία, αλλά και να εργαστούν, ιδιαίτερα ο κ. Τσίπρας, προκειμένου να αλλάξουν σελίδα οι ελληνογερμανικές σχέσεις τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο της Ε.Ε.
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.