Κυριακή 3 Μαΐου 2015

Daffy Duck : Κάντο μέ πάθος κι άς είναι λάθος!...

                                                         ΘΛΙΒΕΡΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΙ
Αι Πάπιαι εις Αμέρικα (όπως εν Ελλάδι αι ...κόται) είναι ενίοτε κουτούτσικαι!...
Διά τούτο μήν δίδετε καί τεραστίαν βάσιν εις τά λεγόμενα τού Daffy Duck...
...καθότι καί ο Βαρούφαξ πού "τόκανε τό λάθος μετά μεγάλου πάθους", τί κατόρθωσε ;
Δυστρόπησεν η φορβάς καί (ημπορεί μέν, σφόδρα ενοχληθείσα, νά μήν αφόδευσε παρά αλωνίοις) ελάκτισεν, όμως -αίφνης καί βιαίως- τόν δυστυχή Ιωάνη όστις, οσονούπω, "μάς τελειώνει" ...αύτανδρος καί ατυχήσας! 
Δ.Ν.Α.


Λίγα λόγια για τόν Daffy Duck:
                               *****
Φιγούρα των κινουμένων σχεδίων, που γεννήθηκε στα στούντιο της Warner το 1937. Πρόκειται για μία υστερική μαύρη πάπια, που έφερε την τρέλα στον κόσμο των καρτούν. Μέχρι τότε, στη θεματική των κινουμένων σχεδίων κυριαρχούσαν καθημερινοί χαρακτήρες, όπως ο Μίκυ Μάους.
Ο Ντάφυ Ντακ (Daffy Duck) είναι δημιούργημα του μεγάλου...

O K. Mητρόπουλος σατυρίζει τήν επικαιρότητα...

                                                                                   από "ΤΑ ΝΕΑ"

Κυρία* με ασυνήθιστο επάγγελμα προσπαθεί να δικαιολογήσει 18 εκατ. ευρώ που βρέθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς της*

Άστεγη με καταθέσεις 97 εκατ. ευρώ!...

Άστεγη με καταθέσεις 97 εκατ. ευρώ!-Τα υπόλοιπα «λαβράκια» που… ψάρεψαν οι οικονομικοί εισαγγελείς - Media
Θα ήταν αστείο, αν δεν ήταν τραγικό. Ανεπάγγελτοι και άνεργοι με καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ, ανακαλύπτουν οι οικονομικοί εισαγγελείς. Σύμφωνα με το «Βήμα» οι οικονομικοί εισαγγελείς που έχουν αναλάβει το δύσκολο έργο της πάταξης της φοροδιαφυγής, έχουν πέσει πάνω σε περιπτώσεις που… βγάζουν μάτι!
Χαρακτηριστικές περιπτώσεις:
Γυναίκα δήλωνε άστεγη και ανεπάγγελτη και είχε 97 εκατ. ευρώ. Για τρία συνεχόμενα χρόνια δήλωνε 15 εκατ. ευρώ και κανένας δεν την έλεγξε.
Έμπορος δήλωσε από το 1996 ως 2015, 2,5 εκατ. ευρώ. Του βρήκαν αδήλωτες καταθέσεις 36 εκατ. ευρώ.
Νοικοκυρά δήλωσε στην εφορία 7 εκατ. ευρώ και βρήκαν στους λογαριασμούς της 23 εκατ. ευρώ.
Έμπορος δήλωσε 1,4 εκατ. ευρώ και του βρήκαν 34 εκατ. ευρώ.
Συνταξιούχος από το Ωραιόκαστρο δήλωσε την περίοδο 1996-2007, 4 εκατ. ευρώ και του βρήκαν 12,1 εκατ. ευρώ.
Γνωστή οικογένεια (πατέρας, μητέρα, δύο κόρες) δήλωναν συνολικά 5 εκατ. ευρώ στην εφορία και βρέθηκαν σε κοινό λογαριασμό τους 60 εκατ. ευρώ.
Ανεπάγγελτος δήλωνε 10 εκατ. ευρώ από το 2007. Βρήκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς 40 εκατ. ευρώ.
Φαρμακοποιός από την Αθήνα, δήλωνε 1 εκατ. ευρώ και βρέθηκαν σε τραπεζικό λογαριασμό του 10 εκατ. ευρώ.
Νοικοκυρά δήλωνε εισόδημα 35.000 ευρώ και βρέθηκαν σε λογαριασμό της στην τράπεζα 7 εκατ. ευρώ.
Δύο αδέλφια, ιδιωτικοί υπάλληλοι δήλωναν 10 εκατ. ευρώ, βρέθηκαν σε κοινό λογαριασμό 18 εκατ. ευρώ.
Κυρία με ασυνήθιστο επάγγελμα* προσπαθεί να δικαιολογήσει 18 εκατ. ευρώ που βρέθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς της




Σημείωση :



Σκουρλέτης: Απαιτείται πολιτική απόφαση για επίτευξη συμφωνίας...


«Εδώ που έχουν φτάσει είναι σχεδόν μάταιη» η συμφωνία με τεχνοκράτες...
«Σχεδόν μάταιο» χαρακτήρισε το ενδεχόμενο να επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο τεχνοκρατών ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πάνος Σκουρλέτης. Όπως είπε μιλώντας στον ΑΘΗΝΑ 9,84, «εδώ που έχουμε φθάσει, απαιτούνται πολιτικές αποφάσεις προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία. Απαιτείται πρωτοβουλία από τον πρωθυπουργό». Πληροφορίες αναφέρουν πως δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο πολιτικών διαβουλεύσεων ακόμη και εντός της ημέρας.
Σημειώνεται πως οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Brussels Group, που σύμφωνα με κοινοτικές πηγές είναι εποικοδομητικές και υπάρχει πρόοδος, διακόπηκαν την Κυριακή και θα συνεχιστούν τη Δευτέρα έως και την Τετάρτη. Οι δανειστές, κυρίως από την πλευρά του ΔΝΤ, επιμένουν κυρίως σε δύο ζητήματα που αποτελούν όμως «κόκκινες γραμμές» για την ελληνική κυβέρνηση και είναι το ασφαλιστικό και το εργασιακό. Σημειώνεται πως την Τετάρτη θα συνεδριάσει η ΕΚΤ και πληροφορίες αναφέρουν πως αν υπήρχε «στον ορίζοντα μια συμφωνία» τότε θα μπορούσε να προσφέρει κάποια ρευστότητα στην ελληνική οικονομία μέσω της αύξησης του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων.

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη Σκουρλέτη, ΕΔΩ...

Ν. Τόσκας: Η μονταζιέρα της Συγγρού έχει μετακομίσει στο "Πρώτο Θέμα"...


Ν. Τόσκας: Η μονταζιέρα της Συγγρού έχει μετακομίσει στο "Πρώτο Θέμα"Την έντονη αντίδραση του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Τόσκα προκάλεσε δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», το οποίο υποστηρίζει πως χρησιμοποίησε το μοναδικό εν λειτουργία ελικόπτερο του ΕΚΑΒ προκειμένου να...
μεταβεί στο Αίγιο και να συναντήσει εκπροσώπους Ρώσων επενδυτών.
«Πρόκειται για δημοσιεύματα τα οποία παντελώς στερούνται σοβαρότητας» απαντά ο Ν. Τόσκας ενώ τονίζει: «Αποκαλύπτουν ωστόσο καθαρά το ότι η μονταζιέρα της Συγγρού έχει μετακομίσει στο "Πρώτο Θέμα" για να βυσσοδομεί εκεί με πλήρες ωράριο!»
Ολόκληρη η ανακοίνωση του Ν. Τόσκα:
«Πρόκειται για δημοσιεύματα τα οποία παντελώς στερούνται σοβαρότητας!
Αποκαλύπτουν ωστόσο καθαρά το ότι η μονταζιέρα της Συγγρού έχει μετακομίσει στο "Πρώτο Θέμα" για να βυσσοδομεί εκεί με πλήρες ωράριο!
Παρεμπιπτόντως, εάν ο συντάκτης είχε κάνει τον κόπο να με ρωτήσει γιατί πήγα στο Αίγιο επειγόντως και με ελικόπτερο, θα μπορούσε ίσως και να είχε βγάλει είδηση.
Πήγα στο Αίγιο εκτάκτως και επειγόντως, μετά από συνεννόηση με τον ΥΕΘΑ Πάνο Καμμένο, για να συναντηθώ με αντιπροσωπεία από τη Ρωσία που ήδη βρισκόταν στο εκεί εργοστάσιο των ΕΑΣ, ώστε να τους ενημερώσω για τις δυνατότητες της επιχείρησης και να εξετάσουμε τα περιθώρια συνεργασίας, σύμφωνα με το πνεύμα της αναπτυξιακής πολιτικής της κυβέρνησης.
Όσο για το ελικόπτερο, αυτό ανήκει επιχειρησιακά στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και κατά τη δίωρη απουσία του, υπήρχαν και άλλα ιπτάμενα μέσα διαθέσιμα για αεροδιακομιδές.
Τέλος, από πότε ονομάζεται "παρακράτος" το αίτημα για διαφάνεια στις συναλλαγές ιδιοκτητών ΜΜΕ και αντιπροσώπων οπλικών συστημάτων;
Άπαξ δια παντός, ενημερώνω τους συντελεστές αυτής της κυριακάτικης φυλλάδας, αλλά και τους πάτρωνές τους, ότι δεν ανέχομαι και δεν πρόκειται να ανεχτώ τον οχετό σπίλωσης και κατασυκοφάντησής μου, όντας προσηλωμένος στις δημοκρατικές αρχές που εκπροσωπεί η σημερινή κυβέρνηση, την οποία τάχθηκα να υπηρετήσω».
avgi.gr

Ο Παππούς τού Τσακαλώτου...

Oι επόμενες δύο αναρτήσεις είναι ενδεικτικές τού τρόπου τού ύφους καί τών τακτικών πού χρησιμοποιούν, γιά τήν επίτευξη τού σκοπού τους, οι εκατέρωθεν διαπραγματευόμενοι...
Έως ότου, εντέλει, βγεί καπνός από τό "κονκλάβιο τών Βρυξελλών", άς "μπούμε" στήν οπτική γωνία τού Κ. Μητρόπουλου γιά νά ιδούμε : 
Εκείνος, μέ τό πενάκι του, "πώς θεάται τά συμβαίνοντα";...  
...καί πάλι εδώ είμαστε...
Δ.Ν.Α.

«Η Ελλάδα έτοιμη για υποχώρηση για το ΦΠΑ»...



...λέει η γερμανική "Frankfurter Allgemeine Zeitung"...
Έτοιμη για υποχωρήσεις στο καυτό θέμα του ΦΠΑ ώστε να βρεθεί κοινός τόπος για μία συμφωνία με τους δανειστές, εμφανίζεται η ελληνική αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με ρεπορτάζ της γερμανικής "Frankfurter Allgemeine Zeitung". 
«Η Ελλάδα και οι δανειστές της προσπαθούν να έλθουν σε μια συμφωνία. Τώρα η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να είναι διατεθειμένη να κάνει παραχωρήσεις σε ένα πολύ σημαντικό μέτωπο των μεταρρυθμίσεων» αναφέρει η FAZ, τονίζοντας ότι η σύγκλιση στο θέμα του ΦΠΑ έχει αρχίσει να διαφαίνεται από την Παρασκευή. 
Παράλληλα, η γερμανική εφημερίδα τονίζει ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχισθούν καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας ώστε να σημειωθεί μία καταρχήν συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο. 

Μανιός: Πιστωτικό γεγονός σε 15 ημέρες, αν...


Προειδοποιητικές βολές προς τους δανειστές για ενδεχόμενο ατυχήματος με επίκεντρο την Ελλάδα, εριξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Μανιός.
Οπως είπε στον ΣΚΑΙ, «αν δεν υποχωρήσουν οι Ευρωπαίοι, σε 15 ημέρες θα έχουμε πιστωτικό γεγονός».
Όσον αφορά δημοσιεύματα ότι ο υφυπουργός Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τόσκας χρησιμοποίησε ελικόπτερο του ΕΚΑΒ προκειμένου να μεταφερθεί στο Αίγιο στην επίσκεψη Ρώσων επενδυτών που έχουν δείξει ενδιαφέρον για τα προϊόντα της ΕΒΟ, ο κ. Μανιός σχολίασε ότι «αν επρόκειτο για το μοναδικό επιχειρησιακό έτοιμο ελικόπτερο είμαι αντίθετος με αυτές τις πρακτικές»...  

Νέες επαφές Τσίπρα με την ηγεσία των δανειστών...


Νέες επαφές με την ηγεσία των δανειστών θα έχει τις αμέσως προσεχείς ημέρες ο Έλληνας πρωθυπουργός, σε μια ακόμα προσπάθεια να συνέλθει το Eurogroup και να σημειώσει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, προκειμένου να δοθούν χρήματα στην Αθήνα.
Χθες, ολοκληρώθηκε ο κύκλος των διαπραγματεύσεων σε τεχνικό επίπεδο και σήμερα οι εκπρόσωποι των δανειστών θα ενημερώσουν τις πολιτικές τους ηγεσίες για το σημείο που βρίσκονται οι συμπτώσεις και οι αποκλίσεις, προκειμένου να καθοριστούν τα περαιτέρω βήματά τους.
Οι συνομιλίες θα επαναρχίσουν αύριο, με την Αθήνα να στοχεύει σε σύγκληση του Eurogroup έως το τέλος της εβδομάδας. 
Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν μάλιστα και χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου είχε συνεργασία με υπουργούς και στενούς του συνεργάτες, ενώ σήμερα θα έχει σύσκεψη και με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, αν και ο Γιάνης Βαρουφάκης θα απουσιάζει στην Αίγινα.

Η Τετάρτη, η ΕΚΤ και η προσδοκία της χαλάρωσης
Το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ιδιαίτερα κρίσιμη μέρα την Τετάρτη, οπότε και θα συνέλθει το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ευελπιστώντας σε χαλάρωση της ασφυξίας και χρηματοδότηση της χώρας από τα έντοκα γραμμάτια.

Μισθούς και συντάξεις, όχι δόση
Σύμφωνα, μάλιστα, με τις πληροφορίες, αν δεν υπάρχει ρευστότητα έως τις 11 Μαΐου -κατ’ ουσίαν, δηλαδή, την επόμενη εβδομάδα- οι δανειστές έχουν ειδοποιηθεί από τα πλέον αρμόδια χείλη της Αθήνας, ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να πληρώσει την δόση του ΔΝΤ στις 12 Μαΐου, καθώς θα προτιμήσει να πληρώσει μισθούς και συντάξεις.

Μέτρα μόνο κατόπιν συμφωνίας
Παράλληλα, η Αθήνα προειδοποίησε τους δανειστές πως δεν πρόκειται να φέρει νομοσχέδιο με μέτρα στη Βουλή, αν προηγουμένως δεν υπάρξει ολοκληρωμένη συμφωνία.
Ο Αλ. Τσίπρας έδωσε εντολή να αποσυρθεί το πολυνομοσχέδιο που είχε αποφασιστεί και αυτό να επανέλθει, προφανώς «διορθωμένο» με νέα μέτρα, αλλά μόνο εφόσον υπάρξει ολοκληρωμένη συμφωνία.
real.gr

Βούτσης: «Μεγάλο αγκάθι ο ΕΝΦΙΑ, δεν πρέπει να διατηρηθεί»


«Δεν θα μειωθούν μισθοί και συντάξεις» 

Βούτσης: «Μεγάλο αγκάθι ο ΕΝΦΙΑ, δεν πρέπει να διατηρηθεί»Κατηγορηματικά αποκλείει το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα υπάρξει κανένα μέτρο «το οποίο να εμπεριέχει μείωση μισθών, συντάξεων, επιδομάτων, βασικών υποχρεώσεων του κράτους για τα ασφαλιστικά ταμεία και έγκριση άδικων επενδυτικών σχεδίων για ιδιωτικοποιήσεις».

 
Σε συνέντευξή του στη Real News ο υπουργός διευκρινίζει πάντως πως «μπορεί να έρθουν μέτρα που θα προκαλέσουν μια σχετική δυσαρέσκεια και που θα αφορούν τη μετάθεση προεκλογικών υποσχέσεων για αργότερα».

Ο N. Βούτσης χαρακτηρίζει τον ΕΝΦΙΑ ως «μεγάλο αγκάθι» και εκφράζει την γνώμη πως «δεν θα πρέπει να δρομολογηθεί η διατήρησή του σε καμία περίπτωση».

Ο υπουργός Εσωτερικών χαρακτηρίζει συμπεριφορές, όπως του κ. Ντάισελμπλουμ ως «απολύτως προκλητικές στα όρια της συνείδησης της προσπάθειας για να μην υπάρξει συμφωνία», ενώ εκφράζει την εκτίμηση πως η κυβέρνηση δεν θα φτάσει στο σημείο να προσφύγει σε δημοψήφισμα.
tanea.gr

Κατσέλη: «Πρέπει να κλείσει η συμφωνία και να αποκατασταθεί η ρευστότητα»


Κατσέλη: «Πρέπει να κλείσει η συμφωνία και να αποκατασταθεί η ρευστότητα»

Στην ανάγκη να κλείσει η συμφωνία με τους εταίρους μας αναφέρθηκε η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) και πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη, σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του Alpha.

Δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού, πρέπει να κλείσει η συμφωνία και να αποκατασταθεί η ρευστότητα, τόνισε η κ. Κατσέλη, επισημαίνοντας συγκεκριμένα ότι το μήνυμα είναι ότι θα πρέπει να γίνει προσπάθεια από όλους- εταίρους, θεσμούς, κυβέρνηση- να κλείσει η συμφωνία και να υπάρχει αναπτυξιακή προοπτική.

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις και για το γεγονός ότι μετά από τρεις μήνες δεν υπάρχει συμφωνία, η πρόεδρος της ΕΕΤ επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η προσέγγιση και η διαδικασία εξεύρεσης κοινού τόπου μεταξύ δύο πλευρών που ξεκινούν με διαφορές δεν είναι μια εύκολη υπόθεση.

Σημείωσε, επίσης, ότι στη χώρα μας όλοι όσοι μιλούν δημόσια θα πρέπει να είναι προσεκτικοί σε αυτά που λένε. Η εικόνα της Ελλάδος στο εξωτερικό θα πρέπει να αλλάξει, η Ελλάδα να μην είναι πρόβλημα, αλλά αξία, να έχει θετικές προοπτικές και να κερδίσει το στοίχημα της ανάπτυξης, πρόσθεσε.
Όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια και για το ενδεχόμενο διαγραφής τους, τόνισε ότι μια διαγραφή σε οριζόντιο επίπεδο δεν πρέπει να γίνει.

Η κ. Κατσέλη αναγνώρισε το μεγάλο πρόβλημα που πλήττει χιλιάδες νοικοκυριά και επισήμανε ότι μια άμεση λύση είναι η σωστή ρύθμιση των δανείων. Γίνονται κινήσεις από τις τράπεζες, τόσο μέσω νέων ρυθμίσεων αλλά και προσφοράς νέων προϊόντων στον τομέα αυτό όσο και μέσω της δημιουργίας νέων δομών μέσα στις τράπεζες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα, υπογράμμισε.

Τράπεζες, οικονομία και κοινωνία πάνε μαζί, απάντησε σε σχετικό ερώτημα η κ. Κατσέλη. Αν δεν πάνε μαζί το καράβι πάει στα βράχια, εάν οι τράπεζες δεν πάνε καλά και δεν διοχετεύουν ρευστότητα στην οικονομία, η οικονομία πάει στα βράχια, εάν το κοινωνικό σύνολο δεν έχει συνοχή και η οικονομία δεν πάει καλά, δεν θα πάνε καλά ούτε οι τράπεζες, επισήμανε η κ. Κατσέλη, θέλοντας να τονίσει την αλληλεξάρτηση οικονομίας, τραπεζών και κοινωνίας.

Αναφερόμενη στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, είπε ότι βρίσκεται σε καθημερινή επικοινωνία με τους θεσμούς και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να διασφαλίζεται η ρευστότητα και η φερεγγυότητα του και αναφέρθηκε στην ανάγκη ομαλοποίησης των συνθηκών ώστε να χρηματοδοτηθεί η ελληνική οικονομία.
Επισήμανε ότι η ΕΕΤ βρίσκεται σε μια διαδικασία συνεργασίας με όλες τις τράπεζες προκειμένου να υποβληθούν σχέδια συμμετοχής στο αναπτυξιακό πρόγραμμα Γιούνκερ, που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη.

Σε ερώτηση για το θέμα που είχε προκύψει με τα ΑΤΜ και την καθυστέρηση περίπου κατά δύο ώρες στην καταβολή των συντάξεων, απάντησε ότι ήταν ένα καθαρά τεχνικό θέμα.
Σε ό,τι αφορά το χρέος, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι είναι πολύ υψηλό και θα πρέπει να υπάρξει μια γενναία ρύθμιση, στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους ετ
αίρους μας, διαφορετικά δύσκολα η ελληνική οικονομία θα έχει βιώσιμους αναπτυξιακούς ρυθμούς.
tanea.gr

Αρβελέρ: Γιατί «η Αθήνα δεν είναι πια στην... Αθήνα»

Αρβελέρ: Γιατί «η Αθήνα δεν είναι πια στην... Αθήνα»

Παραφράζοντας τη φράση: «Η Ρώμη δεν είναι πια στη Ρώμη» από την τραγωδία «Σερτούριος» του μεγάλου Γάλλου δραματουργού του 17ου αιώνα Πιερ Κορνέιγ, η σπουδαία Ελληνίδα και αειθαλής δασκάλα Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, μιλώντας για τη σύγχρονη Αθήνα, χωρίς περιστροφές, περιορίστηκε στο να αναφέρει ότι «η Αθήνα δεν είναι πια στην Αθήνα».
Σε ομιλία που πραγματοποίησε στο θέατρο της Ακαδημία Πλάτωνος, η πρώτη γυναίκα πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σορβόννης εξήγησε: «Η Αθήνα δεν είναι πια στην Αθήνα, γιατί ο δημόσιος χώρος της Αθήνας έχει γίνει ιδιωτικός. Ο καθένας θεωρεί τον δημόσιο χώρο της Αθήνας δικό του – εξού τα περίφημα γκράφιτι, εξού το μαύρο Πολυτεχνείο».

Χαρίζοντας ένα περιπετειώδες και έντονο πνευματικό ταξίδι στο ακροατήριο, η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ αναφέρθηκε στον ιστορικό χώρο της Αθήνας, από την εποχή του μύθου μέχρι τη νεότερη ελληνική ιστορία. Απέδωσε με ιδιαίτερη ένταση και θαυμασμό τα «χρυσά» χρόνια της πόλης κατά την αρχαιότητα, «σταθμεύοντας» παράλληλα, στα σημεία εκείνα της ιστορίας όπου εμφανίζονται οι αιτίες της παρακμής της πάλαι ποτέ «πόλις-κόσμος»: Πρωτοχριστιανικά χρόνια, φραγκοκρατία, τουρκοκρατία, απελευθέρωση, το σήμερα.

Έχοντας ζήσει η ίδια σε μία πόλη με χαμηλά αρχοντικά, με την Ακρόπολη χωρίς εισιτήριο, το Λυκαβηττό χωρίς κεραίες, «τυλιγμένη» από την ευωδία των ακακιών και υπό τους ήχους της φωνής της - άγνωστης τότε- Μαρίας Καικιλίας Καλλογεροπούλου (Μαρία Κάλλας), ανέφερε: «Πρόκειται πλέον για "μία πόλις χωρίς οδηγό χρήσης". Ευτυχώς που κράτησε το όνομά της για να θυμόμαστε τη δόξα της την πρώτη».

Η ομιλία έγινε στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Ελαιώνας», υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
tanea.gr

..."διαπραγματεύσεις"...


Αν θέλετε να αποδράσετε από την καθημερινότητα, αλλά και να καταλάβετε τι θα γίνει αυτό το τριήμερο με τις διαπραγματεύσεις, δείτε την ταινία "Τρεις μέρες του Κόνδορα"
Εγώ αυτό θα κάνω...  

 ΠΙΤΤΑΚΙΟΝ 

matrix24.gr 

ΤΑ ΔΕΚΑ ΑΞΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΒΟΝΑΠΑΡΤΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ Ο ΓΑΪΔΑΡΟΣ ΤΟΥ ΧΑΡΤΙΓΚ...

Φελνίκος

Επειδή, όπως φαίνεται, μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα υπάρξει -τουλάχιστον αυτό επιδιώκεται- συμφωνία με τους δανειστές και επομένως μπαίνουμε στην τελική φάση του πολέμου, κάθησα και διάβασα ένα μικρό βιβλίο 139 σελίδων, το "εγχειρίδιο πολέμου" του Ναπολέοντα.

Το ορθό είναι: το διάβασα για μιά εισέτι φορά, αφού συχνά πυκνά καταφεύγω στην ανάγνωση κάποιων βιβλίων που για διάφορους λόγους με ευχαριστούν, και ένα εξ αυτών είναι και το συγκεκριμένο του Βοναπάρτη. Διαλέγω λοιπόν μερικά αποσπάσματα τα οποία νομίζω είναι χρήσιμα να τα έχουν υπόψιν τους ο πρωθυπουργός και όσοι υπουργοί και αξιωματούχοι συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις.
Αξίωμα πρώτο: Η τέχνη του να είσαι άλλοτε πολύ τολμηρός και άλλοτε πολύ συνετός είναι η τέχνη της επιτυχίας.
Αξίωμα δεύτερο: Κρατώντας ένα μέτωπο άμυνας ο στρατηγός πρέπει να έχει προβλέψει όλα όσα μπορεί να κάνει ο εχθρός σε κάθε περίπτωση. Ο εχθρός μπορεί να παρασουσιαστεί σε τρία ή τέσσερα διαφορετικά σημεία. Σε όλες τις περιπτώσεις, πρέπει να μην χαθεί καθόλου πολύτιμος χρόνος σε διαβουλεύσεις. Να υπάρχει η δυνατότητα αναδίπλωσης από τα δεξιά προς τα αριστερά και από τα αριστερά προς τα δεξιά δίχως να γίνεται καμιά θυσία, διότι, στους συνδυασμένους ελιγμούς, τα ψηλαφίσματα, η αναποφασιστικότητα, που προξενούνται από τις αντιφατικές ειδήσεις που διαδέχονται η μία την άλλη με ταχύτητα, οδηγούν σε τραγωδίες.
Αξίωμα τρίτο: Όταν οι στρατοί πιστεύουν πως είναι εφικτό να βγούν από μια κρίσιμη θέση συνθηκολογώντας δίχως να ατιμαστούν, τα πάντα έχουν χαθεί. Καλύτερα να εμπιστευόμασταν την άμυνα και την τιμή των όπλων σε γριούλες οπλισμένος με βελόνες πλεξίματος.
Αξίωμα τέταρτο: η εκστρατεία θα φθείρει πολλούς αξιωματικούς° πρέπει λοιπόν να είμαστε σε θέση να τους αντικαταστήσουμε, δίχως να προχωρήσουμε σε προαγωγές υπερβολικά εσπευσμένες και που δεν θα έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Αξίωμα πέμπτο: Ο πόλεμος είναι ένα παιχνίδι πολύ σοβαρό στο οποίο μπορεί κανείς να διακυβεύσει τη φήμη του και την ύπαρξη της χώρας του° εάν είναι σώφρων, οφείλει να έχει συναίσθηση της θέσης του και να γνωρίζει αν είναι φτιαγμένος ή όχι γι' αυτό το επάγγελμα.
Αξίωμα έκτο: Η απώλεια χρόνου είναι ζημιά ανεπανόρθωτη στον πόλεμο° οι λόγοι που προβάλλουμε για δικαιολογία είναι πάντα κακοί. Τό ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις αποτυγχάνουν αυτό οφείλεται στις καθυστερήσεις.
Αξίωμα έβδομο: Με την αδυναμία δεν κυβερνάμε τους λαούς, και τους ρίχνουμε στη δυστυχία° επιείκεια πολύ μη δείξετε περισσότερη απ' όση επιδέχεται ο χαρακτήρας σας. Είχατε τώρα την ελπίδα να κυβερνήσετε τους λαούς δίχως να τους δυσαρεστήσετε πρώτα; Γνωρίζετε καλά ότι σε ζητήματα διακυβέρνησης, δικαιοσύνη σημαίνει δύναμη όσο και αρετή. Κολακεύοντας τους λαούς το μόνο πράγμα που επιτυγχάνουμε είναι να τους εξευτελίζουμε.
Και επειδή λέγεται και γράφεται κατά κόρον ότι είναι δύσκολο να περάσει από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ένας συμβιβασμός που θα παραβίαζε κάποιες από τις λεγόμενες κόκκινες γραμμές, το μόνο πράγμα που θα μπορούσε να μάθει ο Τσίπρας από τον Βοναπάρτη είναι το εξής (όγδοο) αξίωμα: Διατηρείστε την πειθαρχία με αυστηρούς παραδειγματισμούς. Ακόμη και στην παραμικρή προσβολή μιας πόλης ή ενός πρωσικού χωριού, αν οι κάτοικοι συμπεριφέρονται άσχημα, κάφτε το° ακόμη κι αν είναι το Βερολίνο.
Πάντως, σας εξομολογούμαι, πως το τελευταίο δεν ήθελα να το γράψω. Όχι επειδή συμπαθώ τον Λαφαζάνη και τα συντρόφια της Αριστερής Πλατφόρμας, αλλά επειδή έχω τη γνώμη πως ειδικά αυτό το αξίωμα το έχουν μελετήσει καλά οι Μέρκελ και Σόϊμπλε, και είναι το Βερολίνο που, στο όνομα της πειθαρχίας, ετοιμάζεται να κάψει την Αθήνα.
Και θα τελειώσω με το (ένατο) αξίωμα: Η πείρα αποδεικνύει ότι το μεγαλύτερο ελάττωμα της γενικής διοίκησης είναι να θέλει να κάνει πάνω απ' ότι πρέπει° αυτό καταλήγει στο να μην έχουμε καθόλου όσα χρειαζόμαστε.
Τώρα που το ξανασκέφτομαι ένας τίτλος: "Δέκα αξιώματα..." είναι καλύτερος από το: "Εννιά αξιώματα...", οπότε προσθέτω και το τελευταίο (προσοχή το τελευταίο απ' αυτά που διάλεξα εγώ, γιατι στο "εγχειρίδιο" του Ναπολέοντα υπάρχουν 110): Στον πόλεμο, είναι από τα παπούτσια που ξεμένουμε πάντα.
Αυτό είναι που με ανησυχεί και νομίζω ανησυχεί όλους: μην οι αποφάσεις που ληφθούν μας οδηγήσουν να ξεμείνουμε, κυριολεκτικά, από παπούτσια. Αυτός ήταν και ο λόγος που κατέφυγα στον Βοναπάρτη, αν και εγώ δεν σχεδιάζω να κατακτήσω, όπως εκείνος τη Μόσχα, αλλά τη Σύρα και την Τήνο.
Καλή Πρωτομαγιά. Και μην ξεχνάμε: δεν είναι αργία, είναι απεργία. Οπότε αν θελήσουν, οι δανειστές, να μας την καταργήσουν κι αυτήν, μπορούμε να τους απαντήσουμε με τους στίχους του Νικολάου Δεληπέτρου, γνωστότερου, στους παλαιότερους, ως Ασμοδαίος: Συνελήφθη ένας όνος. / Ήταν ένοπλος και μόνος. / Και ωδηγήθη άρον - άρον / στον στρατάρχη των γαϊδάρων. / Και εδήλωσεν ο Όνος. / Τι μαλλώνουνε πεισμόνως / ο Κυρ Όνος κι ο σερ Όνος / εντός ξένου αχυρώνος;
Για την ιστορία σημειώνω απλώς πως οι στίχοι γράφτηκαν με αφορμή το εξής γεγονός: Όταν ο στρατάρχης Χάρτιγκ έκανε έκκληση να παραδοθούν οι πολεμιστές της Ε.Ο.Κ.Α., ανταποκρίθηκε μόνο ένας ...γάϊδαρος!
matrix24.gr

Την εποχή που η Αθήνα έπαιζε με τα δικά της παιγνίδια

Ενενήντα χρόνια ζωής συμπληρώνει φέτος το κλασικό κατάστημα παιγνιδιών «Δαμίγος» στην οδό Λυκούργου, το παλαιότερο παιγνιδάδικο στη χώρα.
ΚΩΣΤΑΣ Θ. ΚΑΛΦΟΠΟΥΛΟΣ
 Κάποτε στην Αθήνα κυριαρχούσαν δύο «κολοσσοί» στον χώρο των παιγνιδιών: ο «Τσοκάς» και η «Πανελλήνιος Αγορά». Στις βιτρίνες τους, στην Ερμού και τη Σταδίου, οι παιδικές μυτούλες κολλούσαν πάνω στο τζάμι, ενώ στα ράφια τους περίμεναν υπομονετικά να μπουν στα παιδικά δωμάτια τα καλύτερα παιγνίδια από την Ευρώπη. Αναζητήσαμε στο ευρύτερο αθηναϊκό κέντρο κάποια «παιγνιδάδικα της πόλης» και μιλήσαμε με τους ιδιοκτήτες τους. Η αρχή έγινε από το κατάστημα «Το παιγνίδι», Σόλωνος και Ηρακλείτου, εκεί που γονείς και παιδιά χάνονται στις πλούσιες συλλογές κάθε είδους παιγνιδιού. Ο ιδιοκτήτης του, Ηρακλής Λιόκης, μας λέει: «Ξεκινήσαμε το 1978, δίνοντας έμφαση στο εκπαιδευτικό και παραδοσιακό παιγνίδι. Στον χώρο του παιγνιδιού έχουν αλλάξει πολλά από τότε, από τη νομοθεσία μέχρι τη φιλοσοφία και τα υλικά κατασκευής. Το παιδί έχει πάντα ανάγκη από το παιγνίδι, σαν αντικείμενο και δραστηριότητα, και όχι από την τηλεόραση ή τα ηλεκτρονικά». Για τη μεγαλύτερη έκθεση παιγνιδιών, που γίνεται στη Νυρεμβέργη και την επισκέπτεται ανελλιπώς τα τελευταία 37 χρόνια, ο Ηρακλής Λιόκης συμπληρώνει πως η ειδοποιός διαφορά αφορά το φτηνό, μαζικό και το ποιοτικό παιγνίδι, καθώς η παραγωγή έχει πλέον μεταφερθεί από την Ευρώπη στην Κίνα.

Στα Εξάρχεια, Ζωοδόχου Πηγής και Καλλιδρομίου γωνία, υπάρχει ένα άλλο παιγνιδάδικο, αλλά για μεγάλα παιδιά, «Ο μικρός ερωτικός». Ο επισκέπτης έχει την αίσθηση πως μπαίνει σ’ ένα ευρύχωρο, τακτοποιημένο εφηβικό δωμάτιο, που «βλέπει» στον δρόμο: δίσκοι βινυλίου, παλιά περιοδικά, αυτοκίνητα μινιατούρες κυρίως θρυλικών αγγλικών εταιρειών (Matchbox, Corgy), παιγνίδια του ’60, ενθυμήματα, σήματα ομάδων, Τεν-τεν, τσίγκινα κουτιά και στρατιωτάκια, πιστόλια πλαστικά με καψούλια, παλιά σχολικά τετράδια. Ενας ολόκληρος κόσμος, παιδικός και αιώνια εφηβικός, αναβιώνει στο κατάστημα του Σπύρου Χώλη. «Αρχικά, είχα δισκάδικο, μια μέρα όμως ένα αυτοκινητάκι Matchbox ήταν η αιτία γι’ αυτό το μαγαζί, όταν κατάλαβα πως η παιδικότητα είναι μουσική και παιγνίδια». Στον Σπ. Χιώλη δεν αρέσει ο χαρακτηρισμός «μεταχειρισμένα». «Είναι παιγνίδια που έχουν αγγιχτεί από παιδικά χέρια, μαζί με πράγματα ταιριαστά που βρίσκω στο εξωτερικό, στον δρόμο, σε σπίτια ή από ανταλλαγές».

Αφήσαμε για το τέλος (but not least), το παλαιότερο κατάστημα παιγνιδιών της πόλης «Παιγνίδια “Δαμίγος”», που φέτος κλείνει 90 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας, στην οδό Λυκούργου. Εδώ, ο επισκέπτης ξαναγίνεται παιδί. Η πληθώρα των παραδοσιακών κυρίως παιγνιδιών (χωρίς να αγνοείται το σύγχρονο) τον μεταφέρει σ’ ένα περιβάλλον που θαρρείς πως βγαίνει από τις εικονογραφήσεις των παλιών παιδικών βιβλίων ή από παιδικά δωμάτια της Εσπερίας του προηγούμενου αιώνα. Η κυρία Μαρίνα Δαμίγου, εγγονή, μας λέει χαρακτηριστικά: «Τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα, λόγω εποχής αλλά και περιοχής. Μας παρηγορεί πάντως το γεγονός πως έρχονται παιδιά κι εγγόνια παλιών πελατών και μας λένε “Τι ωραία που σας βρίσκουμε πάλι εδώ!”». Υπάρχει ωραιότερη ευχή για τέτοια γενέθλια και τέτοιο παιγνιδάδικο;

από kathimerini.gr

Σκηνικό εμπλοκής στο Brussels Group


Προβληματισμό στην κυβέρνηση φαίνεται να προκαλεί η στάση των δανειστών και ειδικά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά τη διάρκεια των διαβουλέυσεων στο Brussels Group, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες επιμένουν να θέτουν θέμα ομαδικών απολύσεων και παγώματος του νομοσχεδίου για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων.
Μάλιστα, υπήρξε εμπλοκή στο θέμα της περικοπής των συντάξεων μέσω της ρήτρας του μηδενικού ελλείμματος, καθώς και στα ζητήματα του κατώτερου μισθού, των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και των ομαδικών απολύσεων, με κυβερνητικές πηγές να μιλούν για ακατανόητη εμμονή του ΔΝΤ.
Από το Μαξίμου διαμηνύουν ότι για την Ελλάδα το θέμα των συλλογικών συμβάσεων είναι και θα παραμείνει “κόκκινη γραμμή”.  «Οι κόκκινες γραμμές μας δεν συνιστούν μόνο μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά και αναγκαίες κινήσεις για την έξοδο της οικονομίας από την ύφεση» τονίζει ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, επισημαίνοντας στην συνέντευξή του στην εφημερίδα Αγορά πως αυτές οι κόκκινες γραμμές παραμένουν ως έχουν, και πως αν παραβιαστούν η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα.
Υπενθυμίζεται πως η ελληνική πλευρά, διά μέσου αξιωματούχου που συμμετέχει σε συζητήσεις στις Βρυξέλλες, έλεγε ότι στόχος της είναι να επέλθει συμφωνία επί των ώριμων θεμάτων, εκεί δηλαδή όπου υπάρχουν ήδη σημεία σύγκλισης, ώστε να πραγματοποιηθεί έκτακτο Eurogroup τη Δευτέρα 4 Μαΐου, που θα εκδώσει μια θετική δήλωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων, επιτρέποντας στην ΕΚΤ να άρει το όριο έκδοσης εντόκων και να λυθεί προσωρινά το πιεστικό πρόβλημα της ρευστότητας στην Ελλάδα.
Αυτό όμως το σενάριο δεν υιοθετείται από μία σειρά Ευρωπαίων αξιωματούχων, με τους οποίους επικοινώνησε η «Κ», καθώς είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο Ευρωπαίο αξιωματούχο, οι δύο πλευρές θα πρέπει να φτάσουν σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) ή πολύ κοντά σε αυτήν, για να μπορέσει η ΕΚΤ να άρει το όριο των εντόκων γραμματίων και όχι συμφωνία σε ορισμένα σημεία σύγκλισης, όπως ευελπιστεί η ελληνική πλευρά.
Οι διαβουλεύσεις στο Brussels Group αναμένεται να συνεχιστούν εντατικά και την Κυριακή.
kathimerini.gr

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου (02.05.15)

                                                                                                     τού ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ από ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Σήμερα οι αποζημιώσεις, αύριο το χρέος...


«Ιστορικής σημασίας» χαρακτήρισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη χθεσινή τοποθέτηση του Προέδρου της Γερμανίας,  Γιοακίμ Γκάουκ, για τις πολεμικές επανορθώσεις («το Βερολίνο θα πρέπει να είναι ανοικτό στις ελληνικές πολεμικές αποζημιώσεις»).
Η πρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών (πολεμικών αποζημιώσεων, επανορθώσεων, αποπληρωμής του κατοχικού δανείου, επιστροφής των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών) δήλωσε τα εξης:
«Τιμώντας την επέτειο εκτέλεσης των αγωνιστών της Καισαριανής ο Πρόεδρος της Γερμανίας προέβη χθες σε μια ιστορικής σημασίας δήλωση, με την οποία συνομολογεί την ανάγκη διερεύνησης της προοπτικής καταβολής των επανορθώσεων της Γερμανίας προς την Ελλάδα. 
Είναι η πρώτη φορά που με τόσο επίσημο τρόπο ανοίγει το ζήτημα των γερμανικών οφειλών από γερμανικής πλευράς. 
Και αυτό είναι άμεσα συνδεδεμένο με το γεγονός ότι για πρώτη φορά το ζήτημα προωθείται με συντονισμένο και επίσημο τρόπο από ελληνικής πλευράς:
- από την διακομματική επιτροπή της Βουλής
- από τους Έλληνες ευρωβουλευτές με επικεφαλής τον Μανώλη Γλέζο,
- από τον Πρωθυπουργό της χώρας και την Κυβέρνηση, 
- από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Ας θυμηθούμε όλοι τον Υπουργό που, προ τριετίας, δήλωνε ότι «δεν υπάρχει φάκελος για τις γερμανικές αποζημιώσεις» κι ας συνειδητοποιήσουμε ότι τα πάντα είναι ζήτημα διεκδίκησης και πολιτικής βούλησης. 
Σήμερα, οι γερμανικές αποζημιώσεις, αύριο το χρέος». 

Πάμε κόντρα; Ένα άρθρο τής Χριστίνας Πουλίδου

Χριστίνα Πουλίδου
Γεννήθηκε το 1958 στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά κι έγινε δικηγόρος – ένα επάγγελμα που ποτέ δεν τίμησε, εξού και παραιτήθηκε. Με τη δημοσιογραφία ασχολήθηκε αρχικά γράφοντας στην «Αυγή» και την «Πρώτη» - στην «Αυγή» δούλεψε απ΄τα τέλη του ΄89  ως το 2012, από το ’91 ως το 2011 προστέθηκε ο «Επενδυτής» και τέλος το ΑΠΕ, όπου παραμένει. Από πολύ νωρίς ασχολήθηκε με την έννοια της Ευρώπης και την εξωτερική πολιτική. Δούλεψε πολύ στο ραδιόφωνο και στην έντυπη δημοσιογραφία και απέκτησε δύο εμμονές: α) τη διάχυση της ιδέας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα πολύ ιδιαίτερο, πολύ πολύτιμο και πολύ προστατευτικό εγχείρημα για τον πολίτη - ακόμη και στην καθημερινότητά του και β) την αναζήτηση της πραγματικότητας της «άλλης πλευράς», τον τρόπο που σκέφτονται και αντιδρούν, την παρουσίαση της «αλήθειας των άλλων». Είναι ευγνώμων σε όσους εργοδότες συμμερίστηκαν ή ανέχτηκαν τις εμμονές της, στον άντρα της (που υπήρξε πάντα υποστηρικτικός στη δουλειά της) και στους φίλους της, που την τροφοδοτούν αδιάλειπτα με τη σκέψη τους, την κρίση τους, την αγάπη τους. 
                                                                                      ----------
Πάμε κόντρα;
(Την ύστερη δικαίωση του Κυρίου Χρήστου Σαρτζετάκη -που διορατικώ τω τρόπω είχε μιλήσει για το «ανάδελφο» ελληνικό έθνος- θέλω σήμερα να υπογραμμίσω. Ο συνειρμός έγινε από την ανάγνωση δύο εφημερίδων – γαλλική η μία, κυπριακή η άλλη.)
«Δεν έχει ξαναγίνει τα τελευταία δέκα χρόνια! Τα οικονομικά στοιχεία των μεγάλων γαλλικών επιχειρήσεων καταγράφουν διψήφιες αυξήσεις στα έσοδά τους το πρώτο τρίμηνο του 2015 – περισσότερο από 16% για την LVMH, 14% για την L’Oreal, 31% για την Publicis. Και όλα αυτά αποπνέουν ένα ισχυρό άρωμα οικονομικής ανάκαμψης, τουλάχιστον για όσες γαλλικές επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα εξαγωγών εκτός της ευρωζώνης» σημειώνεται σε ρεπορτάζ της «Monde». Και επεξηγείται: «αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πτώση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου, του γιουάν και της στερλίνας». Καταληκτικά σημειώνεται, πως «για να ολοκληρωθεί η γιορτή, θα πρέπει οι επιχειρήσεις να εκμεταλλευτούν τούτη την άνοδο των περιθωρίων για να αυξήσουν τις επενδύσεις τους – για πρώτη φορά, εδώ και πολύ καιρό, στην Ευρώπη».
(Αυτά στη Γαλλία, με την οποία φαίνεται ότι παίζουμε τραμπάλα – κατεβαίνουμε εμείς, ανεβαίνει αυτή. Διότι, την περίοδο που -είτε λόγω των τιμών του πετρελαίου, είτε λόγω της νομισματικής ισοτιμίας, είτε λόγω της πολιτικής για την ποσοτική χαλάρωση, είτε λόγω του πακέτου Ντράγκι- στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες βρέχει λεφτά, εμείς κρατάμε με αξιοπρέπεια ομπρέλα).
«Ανοιχτά τα καταστήματα τις Κυριακές» απαιτεί ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Λιανικού Εμπορίου σε πληρωμένη διαφήμιση στις κυπριακές εφημερίδες. Αν κατάλαβα καλά αναζητώντας την αιτία της αντίδρασης, η ιστορία ξεκίνησε όταν η κυβέρνηση όρισε, πως η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές θα περιορίζεται μόνο στις τουριστικές ζώνες, δηλαδή στην Αγία Νάπα και την ελεύθερη Αμμόχωστο. Οργισμένη η Πάφος που εξαιρέθηκε, φαίνεται πως αξίωσε την κάλυψή της από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο. Ο οποίος με τη σειρά του υποστηρίζει ότι, με την επιλεκτική εφαρμογή της ελεύθερης λειτουργίας των καταστημάτων «εμποδίζεται η ανταγωνιστικότητα, εγκλωβίζονται οι εργαζόμενοι σε μικρό αριθμό εργοδοτών και είναι ευάλωτοι προς εκμετάλλευση, ενώ οι καταναλωτές χάνουν το δικαίωμα επιλογής και σύγκρισης».
(Στα καθ' ημάς θυμίζω, ότι σε κάθε απόπειρα απελευθέρωσης της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές αντιδρούν ομοθυμαδόν: η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ. Όταν δε, το Συμβούλιο της Επικρατείας επέτρεψε τη λειτουργία των καταστημάτων 7 Κυριακές τον χρόνο, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β.Κορκίδης σε πανηγυρική δήλωσή του μίλησε για «δικαίωση»).

Καταληκτικά, γνωρίζω πως πολλοί θα αντιτείνετε ότι «εδώ υπάρχουν ιδιαιτερότητες», ότι είναι «άλλη η φύση» της ελληνικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, ότι οι οικονομικοί κύκλοι μας διαφέρουν. Παρακαλώ, ξαναπάμε απ' την αρχή: η ουσία του σχολίου μου είναι, πως τούτη η χώρα πάει ανάποδα. Για διάφορους λόγους. Το αποτέλεσμα δεν αλλάζει: πάει ανάποδα από επιλογή. Ακριβώς όπως εξυμνούσε ο Κύριος Σαρτζετάκης το «ανάδελφον» του έθνους μας. Αυτός έβλεπε μπροστά, ή εμείς πάμε πίσω;
protagon.gr

Βουμ - Βουμ - Βουμ...



Απαντήσεις Βενιζέλου σε κρίσιμα ερωτήματα: Τι κάνει η κυβέρνηση επί τρεις μήνες; Καμιά διαπραγμάτευση, απλώς ετοιμάζει τους...
κομματικούς συσχετισμούς για να ελέγξει τους συσχετισμούς στη Βουλή. Για τι είναι ήδη έτοιμη; Για την τούμπα -με τ μικρό, μη μπλέξουμε και με τη Θύρα 4. Τι θα συμβεί στο άμεσο μέλλον; Ή θα γυρίσουμε στην πολιτική των προηγούμενων -του ιδίου προεξάρχοντος- ή θα καταστραφεί η χώρα. Και τι είναι ο Τσίπρας; Κουκουλοφόρος του εξωτερικού.

Σ' αυτό το κλίμα οδεύει το ΠΑΣΟΚ προς το επικείμενο συνέδριό του. Έτσι μιλάει ο εκτός ελέγχου αρχηγός του. Έτσι καταγράφει και μεταφράζει στο θολωμένο του μυαλό όσα συμβαίνουν σήμερα. Έτσι αντιμετωπίζει τις στρατιές όσων κάποτε τον πίστεψαν και τώρα ούτε καν ακούνε το βόμβο του λόγου και της πολιτικής του. Κι έτσι φυσικά επιβεβαιώνεται, για όσους τουλάχιστον έχουν λίγο πολιτικό νιονιό, αυτό που θα έλεγε ο παλιός Χάρι Κλυν: Αυτό το κόμμα, ρε μάγκα, δεν σώνεται με τίποτε.
Και μας νοιάζει; Δεν πα να καεί όπως μας έκαψε; Σωστά, αλλά  είναι πολιτικώς διδακτικό το θέαμα. Ένα κόμμα τεράστιο πριν λίγα χρόνια. Μέτρο σιγουριάς και εξουσίας. Και τώρα να μετράει εκατομμύρια πλάτες πρώην ψηφοφόρων και οπαδών ένας αρχηγός, που αρνείται να καταλάβει ότι οι μπουρμπουλήθρες είναι ένδειξη πνιγμού και όχι μαχητικότητας. Και να τρέχουν πίσω του -αχ, Μαρία!- οι τελευταίοι γενναίοι του Μπρανκαλεόνε. Είτε βομβίζοντας, όπως ο ίδιος. Είτε σιωπώντας.
Μαρσάρει και μαρσάρει και μαρσάρει καθισμένος στη θέση του οδηγού ο έρμος ο Βενιζέλος: Βουμ-βουμ-βουμ. Κι άντε πάλι  βουμ-βουμ-βουμ, με όλο και πιο μεγάλη ένταση. Μπαίνει με τις μπάντες στις στροφές, ορμάει στις ευθείες, προσπερνάει κουκουλοφόρους, τουμποκράτες, καταστροφείς. Ονειρεύεται παλιά μεγαλεία. Και δεν λέει να πάρει χαμπάρι ότι το αμάξι του είναι πια στη μάντρα των διαλυμένων, χωρίς ρόδες και κινητήρα, και όλα του τα μαρσαρίσματα και τα προσπεράσματα είναι με το στόμα. Μπλα, μπλα, μπλα, χωρίς ούτε πόντο να κουνιέται το όχημα.
Θλιβερό, και διδακτικό. Όταν παρατάς τους ανθρώπους σε παρατάνε κι αυτοί. Όταν παρατάς την ψυχή σου σε παρατάει κι αυτή. Γι' αυτό λεβέντες, τις κόκκινες γραμμές και τα μάτια σας. Μια ανάσα απέχει η πίστα αγώνων από την πίστα της standup comedy του Βενιζέλου...
Θανάσης Καρτερός

Αποκάλυψη: Παραιτήθηκε μετά την Ρίγα, ο Βαρουφάκης...


Καθημερινή: Είχε παραιτηθεί μετά την Ρίγα ο Βαρουφάκης-Γιατί αρνήθηκε την παραίτηση ο Τσίπρας - Media
Η "Καθημερινή" στην τροχιά των ερωτημάτων του nonews.
Γιατί δεν έκανε δεκτή την παραίτηση ο Τσίπρας...
Πληροφορίες της Καθημερινής της Κυριακής, λένε πως ο Γιάνης Βαρουφάκης έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού, αμέσως μετά την επιστροφή του από το Eurogroup της Ρίγα.

Διατεθειμένος να...
διευκολύνει τον πρωθυπουργό με κάθε τρόπο, φάνηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης έπειτα από τα ζητήματα που προέκυψαν στο Eurogroup της Ρίγα. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Καθημερινής της Κυριακής, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, επιστρέφοντας από την πρωτεύουσα της Λετονίας, μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα, πάντα με την εφημερίδα, ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να συζητήσει το θέμα της παραίτησης, καθώς κάτι τέτοιο θα φάνταζε ως άτακτη υποχώρηση την ώρα της διαπραγμάτευσης, όμως έτσι άρχισε η «αναδόμηση» της ομάδας διαπραγμάτευσης.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, φέρεται να μετέφερε στον πρωθυπουργό, πως «έντιμος συμβιβασμός» δεν είναι εφικτός στο πλαίσιο του Eurogroup και πως θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να προηγηθεί πολιτική συμφωνία σε επίπεδο κορυφής, η οποία θα επιβληθεί με κάποιον τρόπο στο Eurogroup.

Το κείμενο είναι από topontiki.gr...

Βαρουφάκης: Οχι δεν παραιτήθηκα...


undefined
Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών...
Με αφορμή το δημοσίευμα της "Καθημερινής", από το υπουργείο Οικονομικών εξεδόθη η παρακάτω ανακοίνωση: 

«Για μια ακόμη φορά μεταδίδονται...
και δημοσιεύονται ανακρίβειες (σσ στην Καθημερινή της Κυριακής) που στόχο έχουν να υπονομεύσουν την κυβέρνηση και να εισάγουν ρήγματα στο εσωτερικό της, σε μία κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης»

Άθλιοι...



 crimenet.gr

Α-γιάνης, ο Γιάνης. 
Ιαβέρης, ποιός; 
Ο δόκτωρ Βόλφανγκ, προφανώς. 
Θερναδιέρος, ο –ποιός έχει αντίρρηση;- Γερούν. 
Μάριος, ποιος άλλος, ο –μπαρουτοκαπνισμένος- νεαρός Αλέξης. 
Συνταγματάρχης Πομερσί, ο κυρ Αλέκος-Φλαμπουράρης. 
Επίσκοπος Μυρίνης, ο –τι καλός άνθρωπος- μπαρμπά Γιάννης (Μπαλάφας). 
Για Γαβριά βλέπω-ζωή να ΄χει- τον Θόδωρο (Μιχόπουλο). 
Ποιά η απορία; 
Ψάχνω για πρόσωπα και ρόλους, σε μια υπερπαραγωγή των-σύγχρονων- «αθλίων», που ετοιμάζω με ένα κολλητό μου. 
Με την Τιτίκα, έχω ένα θέμα. 
Αλλά που θα μου πάει!…
Mάκης Γεωργίου

Γεννήθηκε το royal baby...




pitsirikos


Η δούκισσα του Κέμπριτζ γέννησε σήμερα το βασιλικό μωρό αλλά το μωρό όχι μόνο είναι κορίτσι αλλά είναι και...

το δεύτερο παιδί του ζευγαριού, οπότε τζάμπα το έκανε, αφού στις βασιλικές οικογένειες το δεύτερο μωρό δεν μετράει και το κάνουνε για να υπάρχει κάνα ανταλλακτικό αν, ο μη γένοιτο, τα κακαρώσει το πρώτο.
Το βασιλικό μωρό γεννήθηκε στις 10 και 34 και 25 δευτερόλεπτα ώρα Ελλάδος, ενώ στις 10 και 53 και 48 δευτερόλεπτα έκανε το πρώτο του βασιλικό ρέψιμο.
Το μωρό μοιάζει πολύ στον δάσκαλο της ιππασίας της Κέιτ Μίντλετον -αν και έχει τα τεράστια δόντια του πρίγκιπα Ουίλιαμ- αλλά δεν χλιμιντρίζει, οπότε δεν θα το πεταλώσουν.
Σύμφωνα με τα Ανάκτορα, το μωρό ζυγίζει δεκαπέντε κιλά αλλά μπορεί να έχει χαλάσει η ζυγαριά γιατί είχε ανέβει πάνω μια κουνιάδα της βασίλισσας Ελισάβετ που ζυγίζει 267 κιλά.
Στην ανακοίνωση των Ανακτόρων αναφέρεται ακόμα πως ενημερώθηκε αμέσως η βασίλισσα Ελισάβετ αλλά η καημένη τα έχει χαμένα από τα γεράματα, οπότε δεν κατάλαβε πως είχαμε γεννητούρια και νόμιζε πως οι Γερμανοί βομβαρδίζουν πάλι το Λονδίνο.
Έξω από το μαιευτήριο ήταν χιλιάδες Βρετανοί που περίμεναν να γεννήσει η Κέιτ Μίντλετον, και ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς μόλις ελευθερώθηκε, οπότε αντιλαμβανόμαστε όλοι πως δεν υπάρχει καμιά ελπίδα να αλλάξει αυτός ο κόσμος.
Τώρα το ενδιαφέρον των Βρετανών έχει στραφεί στο ποιο θα είναι το όνομα του μωρού, και τα στοιχήματα πέφτουν βροχή, γιατί η Τσέλσι πήρε το πρωτάθλημα και δεν έχουν πού να στοιχηματίσουν.
Για την ώρα, όλοι αποκαλούν το μωρό «royal baby» αλλά δεν είναι και πολύ καλό όνομα αυτό για ένα κοριτσάκι, οπότε ψάχνουν να του βρουν άλλο.
Βέβαια, και η μοναρχία δεν είναι πολύ καλή επιλογή για μια χώρα στον 21ο αιώνα αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.
Σύμφωνα με τα γραφεία στοιχημάτων, τα πιθανότερα ονόματα για τη βασιλική μπέμπα είναι Άλις και Σάρλοτ, ενώ δεν αποκλείονται και τα Βικτώρια, Αλεξάνδρα και Νταϊάνα, αλλά θα μπορούσαν να της δώσουν και τα πέντε ονόματα, αφού τα μέλη των βασιλικών οικογενειών έχουν κάτι ονόματα-σιδηρόδρομο, όπως και οι Βραζιλιάνοι ποδοσφαιριστές, οπότε θα μπορούσαν να την βαφτίσουν Άλις Σάρλοτ Βικτώρια Αλεξάνδρα Νταϊάνα του Κέμπριτζ και να την φωνάζουν όλοι Πελέ.
Κοινά ονόματα, όπως το Μαίρη, έχουν αποκλειστεί για τη βασιλική μπέμπα, γιατί στα Ανάκτορα υπάρχουν πέντε καθαρίστριες με το όνομα Μαίρη, και δεν είναι σωστό να δίνεις σε ένα βασιλικό μωρό το ίδιο όνομα με τα δουλικά.

Έτσι πιάνεις τη μεγάλη φοροδιαφυγή

τού Τάσου Τέλλογλου
 Η γνωστή αμερικανική εταιρεία Apple ενημέρωσε τους μετόχους της ότι μπορεί να υποστεί σημαντική «υλική ζημιά» εξαιτίας της πρόθεσης της ΕΕ να τιμωρήσει την ιρλανδική κυβέρνηση για τον τρόπο που τη φορολογούσε τα τελευταία δέκα χρόνια. Η εταιρεία δήλωσε το υψηλότερο κέρδος στην ιστορία ενός τριμήνου, πιάνοντας το τελευταίο τρίμηνο, σύμφωνα με μια εκτίμηση των Financiale Times, τα 2,5 δισ. δολάρια.
Η αμερικανική νομοθεσία επιβάλλει πως αν οι φόροι που θα καταβάλλει μια εταιρεία ξεπερνάει το 5% των κερδών προ φόρων, πρέπει να ενημερωθούν οι μέτοχοι της εταιρείας.
Οι Ιρλανδοί αλλά και η αμερικανική εταιρεία επιμένουν ότι δεν υπήρχε διακριτική μεταχείριση της Apple, αλλά η Apple έκανε χρήση του νόμου για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων στην Ιρλανδία που επιτρέπει ο συντελεστής φορολόγησης να είναι 12% αν τα κέρδη μεταφέρονται σε επικράτειες με ακόμα μικρότερο συντελεστή, αν συμψηφίζονται δάνεια ή δαπάνες της πολυεθνικής (transfer pricing). Τον Σεπτέμβριο η επιτροπή ξεκαθάρισε ότι αυτού του είδους η φορολόγηση συνιστά παραβίαση κανόνων για τον ανταγωνισμό καθώς η αρμόδια διεύθυνση της ΕΕ θεωρεί ότι αυτός είναι έμμεσος τρόπος για να επιδοτούνται από την ιρλανδική κυβέρνηση. Η ΕΕ διερευνά ακόμα αντίστοιχες περιπτώσεις της Starbucks, της FIAT και της Amazon.
Την απόφαση θα πάρει η νέα επίτροπος ανταγωνισμού της ΕΕ, Μαργαρίτα Βεστάνγκερ, πριν από τον Ιούλιο. Το πρόστιμο για την Apple μπορεί να φθάσει το 1 δισ. ευρώ. Πηγή της ΕΕ είπε στο protagon ότι η αντιμετώπιση μιας παρόμοιας υπόθεσης στο εθνικό πλαίσιο θα «ήταν εντελώς αδύνατη, όπως άλλωστε και των περισσότερων από τις αντίστοιχες περιπτώσεις πολυεθνικών εταιρειών, με εθνική η πλανητική βάση».
protagon.gr