Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

Ειλικρινά, ποιός είχε την ιδέα να προσκληθεί ο Σουλτάνος;...

Θα ήταν χρήσιμο να μάθουμε κάποτε ποιος είχε την ιδέα για την πρόσκληση του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα. Και ποιος έπεισε προς αυτή την κατεύθυνση τον πρωθυπουργό και δευτερευόντως τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Γιατί αυτός που είχε την κατ’ αρχήν ενδιαφέρουσα αυτή ιδέα θα χρεωθεί ασφαλώς και το ναυάγιο της τελικής της διαχείρισης.
 Αν πρόκειται για τον υπουργό εξωτερικών που είναι και το πιθανότερο, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Γιατί η συνάντηση ναρκοθετήθηκε στην αφετηρία της ακριβώς επειδή δεν τηρήθηκαν κάποιες λεπτομέρειες διπλωματικού πρωτοκόλλου. Όπως η αυστηρά «συμμετρική» επικοινωνιακή προβολή των δύο ηγετών την παραμονή μιας τόσο κρίσιμης συνάντησης. Και ο άγραφος κανόνας του «τι λέμε μπροστά στις κάμερες και τι κουβεντιάζουμε πίσω από τις κλειστές πόρτες». 
Εν όψει της επίσκεψης ο Ελληνας πρωθυπουργός έδωσε μια «αθώα» συνέντευξη με γραπτές ερωτήσεις στο τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Κι αντί να απαιτηθεί ακριβώς το «ισόποσο» επικοινωνιακό…μέρισμα από την άλλη πλευρά βάσει της αρχής «αμοιβαιότητας» που τηρείται απαρέγκλιτα σε αυτές τις περιπτώσεις, ο Ερντογάν αφέθηκε να ξεδιπλώσει το ποιήμα του σε ένα ιδιωτικό ελληνικό κανάλι και έναν έμπειρο δημοσιογράφο που ήταν βέβαιο ότι θα πήγαινε την κουβέντα σε καυτά θέματα, κάνοντας σωστά τη δουλειά του.
 Αυτή ακριβώς η ασυμμετρία αποτέλεσε την αφετηρία του κακού. Από τη στιγμή που δόθηκε ευκαιρία στον Ερντογάν να θέσει μονομερώς την ατζέντα λίγες ώρες πριν πατήσει το πόδι του στην Αθήνα τα πράγματα ήταν προδιαγεγραμμένα. Ο σημερινός πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν βέβαιο ότι δεν θα άφηνε την πρόκληση αναπάντητη. Ανταπέδωσε και με το παραπάνω. Αυτό όμως χάρισε την ευκαιρία στον Ερντογάν να ξεδιπλώσει on camera και ενώπιον του, όλη την ατζέντα των μονομερών τουρκικών αξιώσεων . Ακόμη να ψέξει την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν παίρνει τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει την αποτροπή τυχόν προβοκάτσιας στη Θράκη.
 Το ίδιο έργο επαναλήφθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου. Ολες οι τουρκικές αξιώσεις φόρα-παρτίδα στις κάμερες. Με πληρωμένες απαντήσεις βέβαια από τον Ελληνα πρωθυπουργό, αλλά και αιωρούμενο το ερώτημα ποιόν ακριβώς εξυπηρετεί αυτό το ιδιότυπο «ντιμπέητ». 
Είχα προειδοποιήσει πώς αν αφεθεί ο Τούρκος ηγέτης να παίξει μπάλα στο δικό μας γήπεδο, θα φάμε πολλά γκολ. Κι αν είπε αυτά μέσα στο προεδρικό, φανταστείτε τι θα πει σήμερα στη Θράκη… 
Πολύ φοβούμαι ότι βάλαμε τα χέρια μας και βγάλαμε τα μάτια μας. Θα πρέπει να αναζητηθεί ο υπεύθυνος αυτής της ατυχέστατης διαχείρισης…

Γιωργος Χαρβαλιας

Καλύτερα να σε μισούν οι Τούρκοι...

...παρά να σ’ αγαπούν οι Γερμανοί...

Αλέξη, δύο παροιμίες που πρέπει να ξέρεις για τον Ερντογάν: Η πρώτη, "Τούρκον είδες; Γρόσια θέλει. Κι άλλον είδες; Κι άλλα θέλει". Και...
η δεύτερη, "Τούρκο φίλευε και κώλο φύλαγε". Κατά τα άλλα καλύτερα να σε μισούν οι Τούρκοι παρά να σ’ αγαπούν οι Γερμανοί...

Από την στήλη "Πιττακιον
matrix24

«Πικρή γεύση» από την επίσκεψη Ερντογάν

Το παιχνίδι της Άγκυρας, τα αυτογκόλ της Αθήνας και η αντεπίθεση
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟ
Του Γιάννη ΚαμπουράκηΚρίσιμα ερωτήματα, για την σκοπιμότητα και τον χρόνο που επιλέχθηκε, εγείρει μέχρι στιγμής η διήμερη επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα. Η επιθετική στάση του Προέδρου της Τουρκίας, κυρίως μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο αλλά και λίγο αργότερα στο Μέγαρο Μαξίμου, δίνει αρνητική τροπή σε μία επίσημη επίσκεψη για την οποία η Αθήνα διαβεβαίωνε ότι ήταν πολύ καλά προετοιμασμένη και θα αναβάθμιζε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Πέραν των προφανών αρνητικών επιπτώσεων στην εικόνα της χώρας, το πολιτικό και διπλωματικό σόου Ερντογάν και κυρίως η επιλογή του Τούρκου προέδρου να μετατρέψει σε αντικείμενο επίσημου διαλόγου όλες τις τουρκικές διεκδικήσεις των τελευταίων δεκαετιών που μέχρι χθες έμεναν πίσω από τις κλειστές πόρτες βγάζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις από μία μακρά περίοδο ύφεσης και τις βάζει σε μία νέα απρόβλεπτη και ρευστή περίοδο σε μία πολύ ταραγμένη διεθνή γειτονιά.
Όλα αυτά, πριν ακόμη ο Τούρκος Πρόεδρος επισκεφτεί την Παρασκευή τη Θράκη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συνομιλίες του Ταγίπ Ερντογάν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και κατόπιν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αντιμετωπίστηκαν σχεδόν από το σύνολο των διεθνών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ως αιφνίδια αλλαγή κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με αναλυτικές αναφορές στην επιθετικότητα του Ερντογάν και την αντίδραση της Αθήνας, η οποία στην αρχή έδειξε να αιφνιδιάζεται και μετά να «σηκώνει το γάντι»...

Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Η πύλη του Ερντογάν προς τη Δύση»

Spiegel: Το τέλος των εξευτελισμών
SOOC/Kostis Ntantamis
Η πρόθεση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να ολοκληρώσει το τρίτο πρόγραμμα και να διακηρύξει το τέλος των μνημονίων το καλοκαίρι, αλλά και τα ζητήματα που αναμένεται να απασχολήσουν τους κ.κ. Τσίπρα και Ερντογάν, είναι τα θέματα της επισκόπησης του γερμανικού Τύπου.
«Στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται ιδιαίτερα ευέλικτη. Τίποτα δεν πρέπει να πάει στραβά στο δρόμο για την ανεξαρτησία από τα δάνεια», γράφει το Spiegel Online με τίτλο «Το τέλος των εξευτελισμών». Η γερμανική ιστοσελίδα επισημαίνει: «Ποτέ στο παρελθόν μια αξιολόγηση δεν έκλεισε τόσο γρήγορα. Από ό,τι όλα δείχνουν η Αθήνα προτίθεται να κάνει ότι είναι δυνατόν για να λάβει τις επόμενες δανειακές δόσεις. Με κάθε τρόπο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να ολοκληρώσει το τρίτο πρόγραμμα για να ανακοινώσει το καλοκαίρι το τέλος της οικονομικής εξάρτησης...