Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Γιούνκερ: «Πρέπει να λαμβάνει κανείς υπόψη του την εσωτερική κατάσταση που αντιμετωπίζει η κάθε κυβέρνηση

Διαπραγμάτευση και αυτονόητα
 
  AP Photo/Virginia Mayo
Οι πολιτικοί προϊστάμενοι μιλούν για πρόοδο που έχει σημειωθεί και συνεργάτες τους εκτιμούν ότι είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας μέχρι την επόμενη εβδομάδα. Εμφανίζονται μάλιστα αισιόδοξοι ότι το Γιούρογκρουπ της 22ας Μαΐου μπορεί να επικυρώσει τη συνολική συμφωνία, που θα ανοίξει τον δρόμο για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Βασική παράμετρος των συζητήσεων είναι η προσπάθεια να αποσαφηνιστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Στην Αθήνα και κυρίως στις Βρυξέλλες, τη Φρανκφούρτη (ΕΚΤ) και την Ουάσινγκτον (ΔΝΤ) είναι επιθυμητή μια καθαρή πολιτική δήλωση από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης σχετικά με το χρέος. Οι απαιτήσεις έχουν μετριαστεί και πλέον ζητείται μόνο μια διαβεβαίωση ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν σίγουρα μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018.
Η παρέμβαση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είναι χρήσιμη για πολλούς λόγους. «Τα λογικά μέτρα για το χρέος χρειάζονται πάρα πολύ» είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προσθέτοντας πως «δεν πρέπει να έχουμε άλλα “ποιήματα” [...] το Eurogroup τον Μάιο πρέπει να δώσει τον σχεδιασμό των μελλοντικών μέτρων ελάφρυνσης». Τέτοιες δηλώσεις βοηθούν την Αθήνα και είναι ενθαρρυντικές. Ωστόσο το κλειδί της συμφωνίας συνεχίζει να το κρατά το Βερολίνο.
Πληροφορίες από το επιτελείο του Σόιμπλε ανέφεραν πως «το 2018 το Eurogroup θα συζητήσει μέτρα για το χρέος, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους». Είναι μια δήλωση που μετριάζει τις προσδοκίες και συντηρεί την αβεβαιότητα. Προφανώς αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ικανοποιηθεί το ΔΝΤ, το οποίο ξεκαθαρίζει ότι χωρίς ελάφρυνση του χρέους «δεν υπάρχει ελληνικό πρόγραμμα».
Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις θα είναι σίγουρα πολύ έντονες τις επόμενες ημέρες. Το ζήτημα είναι να συναισθανθούν όλοι οι συμμετέχοντες στη διαπραγμάτευση το αυτονόητο που διατύπωσε ο Γιούνκερ: «Πρέπει να λαμβάνει κανείς υπόψη του την εσωτερική κατάσταση που αντιμετωπίζει η κάθε κυβέρνηση. Αυτό κάνουμε για όλες τις χώρες, αυτό πρέπει να κάνουμε και για την Ελλάδα». 
27.04.2017
ΕΦ.ΣΥΝ.
efsyn.gr

Η βιταμίνη D απαραίτητη για να έχουν πρόσβαση, τα κύτταρα, στη βιβλιοθήκη του DNA

Η έλλειψη βιταμίνης D είναι επικίνδυνη για τον οργανισμό


Shutterstock

Μια πρόσφατη και ιδιαίτερα σημαντική μελέτη που διεξήχθη με τη συνεργασία δύο σπουδαίων πανεπιστημίων, του Χάρβαρντ και της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες, επιβεβαιώνει ότι η βιταμίνη D είναι απαραίτητη στον οργανισμό μας, για να μπορούν τα κύτταρα να έχουν πρόσβαση στη βιβλιοθήκη του DNA.
Συγκεκριμένα, η μελέτη αυτή τεκμηρίωσε, ότι...

Η ηγεσία των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών υποστηρίζει με κάθε τρόπο την ελληνική κυβέρνηση, με την εξαίρεση του ΠΑΣΟΚ και των ευρωβουλευτών του...

Η πασοκοποίηση του ΠΑΣΟΚ
Την ίδια πορεία προς τη καταστροφή ακολουθούσαν και οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες που συγκυβερνούν με την Ανγκελα Μέρκελ. Για αυτό ακριβώς και έκαναν στροφή τελευταία, ασκώντας κριτική στη συντηρητική παράταξη και παραδίδοντας την ηγεσία του κόμματος στον Μάρτιν Σουλτς, που τάχθηκε υπέρ της ελάφρυνσης των μέτρων λιτότητας. Η πιο τρανταχτή περίπτωση είναι του πορτογαλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, που κυβερνά με την υποστήριξη του «Μπλόκο της Αριστεράς» και του ΚΚ, ροκανίζοντας τα μέτρα λιτότητας. Η κυβέρνηση είναι δημοφιλής και η Πορτογαλία είναι η  μοναδική χώρα όπου το Σοσιαλιστικό Κόμμα βρίσκεται σε άνοδο.
Το ΠΑΣΟΚ δεν  έβγαλε τα απαραίτητα διδάγματα από τη κρίση του. Η ανοικτή πλέον αντιπαράθεση ανάμεσα στην Φ. Γεννηματά και την ομάδα στην οποία πρωταγωνιστούν ο τέως γραμματέας Ν. Ανδρουλάκης και ο νυν Στ. Ξεκαλάκης, αναβιώνει για το κόμμα μια νέα περίοδο εσωκομματικών συγκρούσεων.
Φαινομενικά πρόκειται για...

Το σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου...

                                                                                            ...από τήν ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (26.04.17)

Το τι κερδίσαμε αφορά μόνο αόριστες υποσχέσεις...

Μπαρτσελόνα - Πανελευσινιακός 6-1...
"Η μόνη «διαχρονική» άμυνα του Τσίπρα είναι η σύγκριση με τη ΝΔ, μια μάχη στην οποία, εύκολα ή δύσκολα, βγαίνει νικητής. Το 6-1 είναι σίγουρα καλύτερο από το 6-0. Είναι όμως αρκετό;"...

«Η διαπραγμάτευση έληξε θετικά» υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας που πρόσθεσε ότι «χάσαμε και κερδίσαμε». Το τι χάσαμε είναι πλέον ξεκάθαρο. Η Ελλάδα υποχρεώνεται να λάβει μέτρα λιτότητας 3,6 δις. Μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου, με στόχο για ακόμα μία φορά συντάξεις (1,8 δις) και αφορολόγητο (επίσης 1,8 δις), το 2019 και το 2020, δηλαδή 4 και 5 χρόνια αντίστοιχα μετά την τελευταία λαϊκή εντολή που έλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Παράλληλα ετοιμάζεται να νομοθετήσει, βάσει του νέου προσχεδίου μνημονίου, για χωρίς περιορισμούς άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, πώληση του 40% της ΔΕΗ, άρση του βέτο του υπουργείου Εργασίας σε ομαδικές απολύσεις, προώθηση του ανεξέλεγκτου προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ κ.α.

Το τι κερδίσαμε αφορά μόνο αόριστες υποσχέσεις. Μία «υπόσχεση» των Ευρωπαίων για εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος (επί Σαμαρά η ίδια συμφωνία δεν είχε πάει και πολύ καλά), μία ακόμα άγραφη δέσμευση ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις θα εφαρμοστούν όταν η Ελλάδα βγει από τα μνημόνια και τα περίφημα «αντίμετρα», που υπήρχαν πάντα ως δυνατότητα της Ελλάδας εάν υπερβαίνει τους στόχους και θα βρίσκονται υπό αίρεση, όσο και εάν η κυβέρνηση ορκίζεται για το αντίθετο. Πρόκειται για την ίδια διαπραγμάτευση στα πλαίσια της οποίας η κυβέρνηση διεκδίκησε μείωση των πλεονασμάτων από το 3,5%, κανένα προληπτικό μέτρο, συνολική συμφωνία για μέτρα και χρέος, ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και «ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα.

Είναι ομολογουμένως θαυμαστή η ικανότητα της κυβέρνησης να «αναδιπλώνεται» και να υποχωρεί από τις προηγούμενες θέσεις της σε διάστημα λίγων μηνών, ή ακόμα και λίγων ημερών (βλ. επίσης τα πρώην αντιδημοκρατικά προληπτικά μέτρα). Το Σάββατο ο Πρωθυπουργός έκανε μία δήλωση στην οποία υποστήριζε ότι...