Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Ο Κώστας Μητρόπουλος σατιρίζει την επικαιρότητα

                                                                                                                                    TA NEA

Πως θα ελέγχεται το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων από το 2015

Τα νέα ηλεκτρονικά «όπλα»


Με νέα ηλεκτρονικά «όπλα» αντικαθιστά τα τεκμήρια από το 2015 η γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων. 14



Μέχρι το τέλος Απριλίου του 2015 η εφορία θα διαθέτει το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο το οποίο θα περιέχει για κάθε φορολογούμενο πλήρη στοιχεία για τα εισοδήματα, ακίνητα, οχήματα κ.λ.π.,θα χρησιμοποιούνται οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου καθώς και στοιχεία φορέων του δημοσίου και όχι μόνο.

Τα νέα ηλεκτρονικά «όπλα» για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, μετά την κατάργηση των τεκμηρίων είναιι τα εξής:
Περιουσιολόγιο: Στο τέλος Απριλίου 2015 θα λειτουργεί πλήρως το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο με διευρυμένη βάση συγκέντρωσης πληροφοριών.
Στη διάθεση του υπουργείου Οικονομικών θα βρίσκονται τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογούμενων όπως: ακίνητα, οχήματα, σκάφη, εναέρια μέσα μεταφοράς, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια, εταιρικά μερίδια, καταθέσεις, συλλογές κ.λπ. με αυτόματη ενημέρωση μεταβολής στοιχείων φορολογίας κεφαλαίου. Με βάση το περιουσιολόγιο θα γίνεται ο ηλεκτρονικός έλεγχος του «πόθεν έσχες» για την ακίνητη και κινητή περιουσία εκατ. φορολογούμενων και θα παρακολουθούνται όλες οι συναλλαγές καθώς και η καταναλωτική συμπεριφορά των φορολογούμενων.
Ήδη του υπουργείο Οικονομικών συγκεντρώνει καταγράφει:
-Τις δαπάνες των φορολογουμένων για ασφάλιστρα σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά και τις αποζημιώσεις που λαμβάνουν οι φορολογούμενοι.
-Τις χρεώσεις σε πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι.
-Τις δαπάνες τους για λογαριασμούς ΔΕΚΟ, όπως είναι το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό ύδρευσης.
-Τους λογαριασμούς σταθερής και κινητής τηλεφωνίας που εξοφλούν οι φορολογούμενοι.
-Το ποσό των τόκων που εισπράττουν κάθε χρόνο οι φορολογούμενοι από προθεσμιακές καταθέσεις, τραπεζικούς λογαριασμούς και συμφωνίες επαναγοράς (repos).
-Τα δίδακτρα που καταβάλλουν οι φορολογούμενοι για ιδιωτικά σχολεία, Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης και κολέγια.
-Τα στοιχεία κατόχων τραπεζικών λογαριασμών οι οποίοι εμφανίζουν συνολική χρέωση ή πίστωση άνω των 50.000 ευρώ.
-Τα στοιχεία των πιστωτικών καρτών που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό, αλλά οι κάτοχοί τους πραγματοποιούν συναλλαγές στην Ελλάδα.
Σύνδεση Τaxis με υπηρεσίες του δημοσίου.
Ο ελεγκτικός μηχανισμός θα συνδεθεί ηλεκτρονικά με το ΙΚΑ, τις τράπεζες, τα δικαστήρια, εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια, το κτηματολόγιο, υποθηκοφυλακεία κ.λ.π. Τα δεδομένα από τους φορείς θα χρησιμοποιηθούν αφενός κατά τη διενέργεια των ελέγχων και των εντοπισμό περιουσιακών στοιχείων αφετέρου για τη διαπίστωση του βιοτικού επιπέδου των φορολογούμενων με τη λειτουργία του περιουσιολογίου.
Έμμεσες τεχνικές ελέγχου.
Εχουν ενεργοποιηθεί από φέτος (για τον έλεγχο των φυσικών προσώπων) με αξιοποίηση πληροφοριών σχετικά με την κινητή και ακίνητη περιουσία και περιουσιακών στοιχείων που δείχνουν το επίπεδο διαβίωσης. Το υπουργείο Οικονομικών θα αξιοποιεί κάθε διαθέσιμο στοιχείο που υποδηλώνει αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη.
Συγκεκριμένα με τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου θα προσδιορίζονται τα φορολογητέα εισοδήματα των φορολογουμένων,και συγκεκριμένα:
- ανάλυση ρευστότητας του φορολογούμενου,
- καθαρή θέση του φορολογούμενου,
- ύψος των τραπεζικών καταθέσεων και των δαπανών σε μετρητά.
 matrix24.gr

EOT. Κι άλλο κρούσμα ; Ούτε σέ σχολείο απροσαρμόστων δέν γίνονται τέτοια καί τόσα...

Ο ΕΟΤ, η κλοπή και το... πατητήρι...

Γκάφα σε βίντεο του ΕΟΤ με σκηνή από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 
 Ο ΕΟΤ με το βίντεο που πρόβαλε όχι μόνον κινδύνευσε με αυτό να κάνει διεθνώς τη χώρα ρεζίλι παρουσιάζοντας στιγμές της... χιτλερικής Ολυμπιάδας του 1936, αλλά τώρα κατηγορείται και για...

κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας. Τι είχε συμβεί; Παρουσίασε ένα πλάνο από το αρχαιότερο πατητήρι. Πού όμως το βρήκε; Ο ΕΟΤ δεν λέει, λένε όμως οι δημιουργοί του βίντεο που δεν είναι άλλοι από μία ομάδα παιδιών (ανάμεσά τους το υποστηρίζει και μία... βαρύτονος, η Σόνια Θεοδωρίδου) που το τράβηξαν, το «ανέβασαν» τον Σεπτέμβριο του 2012 και το ανήρτησαν στο www. visaltis.net. Πρόκειται για ένα ερασιτεχνικό βιντεάκι από το μεράκι των δημιουργών του να δείξουν ένα αρχαίο πατητήρι σε λειτουργία που βρίσκεται στον οικισμό Αβάντας, 8 χιλιόμετρα από την Αλεξανδρούπολη. Ενα αρχαίο πατητήρι που βρίσκεται λαξευμένο σε έναν βράχο απροσδιόριστης χρονολογίας.


Οταν οι δημιουργοί του βίντεο είδαν τη διαφήμιση του ΕΟΤ με το πατητήρι έμειναν έκπληκτοι. Είναι δυνατόν κοτζάμ ΕΟΤ να χρησιμοποιεί δικό τους υλικό χωρίς αυτοί να το γνωρίζουν; Ετσι αποφάσισαν να απευθυνθούν στον ΕΟΤ, λέγοντας ότι δεν θέλουν χρήματα, δεν θέλουν ποσοστά, δεν θέλουν προβολή. Απλώς ζήτησαν τον λόγο γιατί δεν ζητήθηκε η άδειά τους. Ορισμένοι μάλιστα έκαναν λόγο για κλοπή. Και τότε συνέβη το ανεπάντεχο. Η αρμόδια του Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού που σήκωσε το τηλέφωνο αντί άλλης απαντήσεως τους είπε: «Και πού ξέρετε ότι τα πόδια που φαίνονται να πατούν το σταφύλι είναι δικά σας;». Δεύτερη φορά έμειναν έκπληκτοι οι δημιουργοί και δεν ξέρουν και πού αλλού να απευθυνθούν. Εμαθα όμως ότι ο σκηνοθέτης του επίσημου βίντεο του ΕΟΤ ζήτησε να έρθει σε επαφή μαζί τους. Αυτό όμως φτάνει;

"BHMAτοδότης"

Nέα γκάφα του ΕΟΤ...



«Μπέρδεψε» την Ελλάδα με την Αυστραλία (BINTEO)...
Δεν έφτανε η γκάφα με τις σκηνές από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της ναζιστικής Γερμανίας του 1936 ,που περιελάμβανε το επετειακό βίντεο του ΕΟΤ για τα 100 χρόνια του ελληνικού τουρισμού,  που αφαιρέθηκε κακήν κακώς , τώρα παρατηρητικοί πολίτες διαπίστωσαν πως...
προβάλλεται σε αυτό ,παρουσιαζόμενη ως ελληνική, και η παραλία 12 Απόστολοι στη Βικτώρια της Αυστραλίας.

Το ekriti.gr ενημερώθηκε σχετικά από ξεναγούς του Ηρακλείου που με μεγάλη τους έκπληξη είδαν να φιγουράρει, από το 5.25 λεπτό του βίντεο κι έπειτα, η χαρακτηριστική παραλία της Αυστραλίας με τα βράχια που  προβάλλουν από τη θάλασσα σε ιδιαίτερους σχηματισμούς.

Όπως μας είπαν το να υπάρχει παραλία καρμπόν με αυτή της Αυστραλίας στην Ελλάδα το θεωρούν μάλλον απίθανο συνεπώς πρόκειται για ένα ακόμα "λάθος" εκείνων που έφτιαξαν το βίντεο.

Να υπενθυμίσουμε πως το βίντεο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην έκθεση του Λονδίνου  και το πρώτο λάθος, με το  πλάνο από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου του 1936, εντόπισε η εφημερίδα Guardian που ενημέρωσε τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Ο ΕΟΤ παραδέχτηκε το λάθος του και προέβη σε αφαίρεση του συγκεκριμένου πλάνου.

Σε διευκρινιστική ανακοίνωση του στη συνέχεια ο  ΕΟΤ τόνιζε πως «το συγκεκριμένο φιλμ, τόσο στην εκδοχή των 10 λεπτών, όσο και στην εκδοχή των 30 λεπτών «περιλαμβάνει πλάνα αφής φλόγας Ολυμπιακών αγώνων (Αθήνα, Λονδίνο, Πεκίνο, Μόσχα, κ.α.). Μεταξύ αυτών εσφαλμένα συμπεριελήφθη και ένα πλάνο από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου του 1936. Το σφάλμα εντοπίστηκε και ο ΕΟΤ αφαίρεσε άμεσα το συγκεκριμένο πλάνο».

Στο βίντεο εμφανιζόταν ένας ξανθός, γαλανομάτης αθλητής, κατά τα πρότυπα της Άριας Φυλής, να κρατά την ολυμπιακή δάδα, ενώ ανεβαίνει τα σκαλιά για να ανάψει το βωμό. Η σκηνή διαρκεί ελάχιστα, μέχρι να εμφανιστεί ένα άλλο πλάνο από πιο πρόσφατες αντίστοιχες τελετές.

«Πρόκειται για ένα επετειακό βίντεο για τα 100 χρόνια του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία και θέλαμε να περιλαμβάνει σκηνές από τους Ολυμπιακούς Αγώνες» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Τουρισμού, Πάνος Λειβαδάς.

Τώρα εφόσον διαπιστωθεί  πως «κατά λάθος» μπήκε στο βίντεο και η παραλία της Αυστραλίας τι θα απαντήσουν άραγε από τον ΕΟΤ;

Δείτε τη φωτογραφία που υπάρχει στο διαδίκτυο από την αυστραλιανή παραλία και το βίντεο του ΕΟΤ και βγάλτε τα συμπεράσματα σας.

Για την ιστορία να πούμε πως η παραλία που εμφανίζεται στο βίντεο του ΕΟΤ είναι ακριβώς η ίδια με εκείνη στο  Εθνικό Πάρκο Port Campbell στην Αυστραλία  . Εκεί  σε μια ακτή αρκετών χιλιομέτρων  12 εντυπωσιακοί βράχοι δεσπόζουν πάνω στην άμμο, προκαλώντας το ενδιαφέρον αρκετών εκατομμυρίων τουριστών κάθε χρόνο.

  
(Αναδημοσίευση από το www.ekriti.gr)

topontiki.gr

Ποιος κυβερνά στην Ευρώπη;

Νίκος ΞυδάκηςΝΙΚΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ
 Πόσο ζυγίζει μια τράπεζα; Πόσο ζυγίζει ένα κράτος; Στη ζυγαριά του Ζαν-Κλοντ Τρισέ, τέως προέδρου της ΕΚΤ, τα συμφέροντα των τραπεζών βάραιναν αποφασιστικά περισσότερο από τα συμφέροντα των κρατών και των πολιτών τους. Και με αυτή τη λογική ενήργησε στον χειρισμό της κρίσης σε Ελλάδα και Ιρλανδία, όπως αποκαλύπτουν οι εκβιαστικές επιστολές του προς τις κυβερνήσεις των χωρών, τη διετία 2010-11 («Καθημερινή», χθες και 9.3.2014). Οι επιστολές επιβεβαιώνουν όσα έχουν υποστηρίξει αναλυτές και πολιτικοί ηγέτες: η Ελλάδα και η Ιρλανδία θυσιάστηκαν για να μην πληγούν οι μεγάλοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί που είχαν επενδυτικές θέσεις στο ελληνικό κρατικό χρέος και στις ιρλανδικές τράπεζες.
Οι τέτοιες παρεμβάσεις ενός κεντρικού τραπεζίτη, πρακτικά μη ελεγχόμενου πολιτικά και εκτός λογοδοσίας, πρέπει να εξεταστούν πολλαπλώς: Πρώτον, δείχνουν ένα διευρωπαϊκό οργανισμό, την ΕΚΤ, τυπικά αρμόδιο για το κοινό νόμισμα και τη λειτουργία των τραπεζών, να επιβάλλει εξωθεσμικά δημοσιονομική πολιτική και κατ’ επέκτασιν να επηρεάζει αποφασιστικά την ιστορική πορεία των κρατών-μελών του Ευρωσυστήματος.
Δεύτερον, εκ του αποτελέσματος: οι κινήσεις της ΕΚΤ, δειλές ή καθυστερημένες, δεν απέτρεψαν την κρίση· μετακύλισαν το κόστος στα κράτη και έσπρωξαν την Ευρωζώνη σε καθοδική πορεία ύφεσης και αρνητικού πληθωρισμού.

Τρίτον, παρατηρείται μια κρίσιμη μετατόπιση ισχύος στην Ευρώπη: οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί επιβάλλουν τη θέλησή τους σε ευρωπαϊκούς θεσμούς και κυβερνήσεις. Αυτή η τελευταία παρατήρηση ενισχύεται θλιβερά από τις χθεσινές αποκαλύψεις των LuxLeaks για τις μυστικές συμφωνίες του Λουξεμβούργου με 343 πολυεθνικές για φοροαποφυγή στις χώρες καταγωγής τους. Υπεύθυνος του φορολογικού παραδείσου στην καρδιά της Ευρώπης, ο νυν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, ταγμένος, κατά τα άλλα, να πολεμάει τη φοροδιαφυγή και να προστατεύει τον υγιή ανταγωνισμό στα κυρίαρχα κράτη-μέλη της Ενωσης.

Η κρίση στην Ευρώπη εξελίσσεται ραγδαία σε πολιτική και ηθική, εκτός από οικονομική.
kathimerini.gr

Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη


Απεβίωσε ο Παρασκευάς Φουντάς

Συλλυπητήρια για το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ από τον Γ. Παπανδρέου

Στις 3 το μεσημέρι κηδεύεται στη Σπάρτη το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και ο επί 20ετία βουλευτής του κόμματος Παρασκευάς Φουντάς, ο οποίος απεβίωσε την Πέμπτη σε ηλικία 75 ετών.

pasokΕκλεγόταν σχεδόν συνεχώς, στη Βουλή από το 1981, μέχρι το 2.000 και επί κυβερνήσεων Κώστα Σημίτη, είχε διατελέσει υφυπουργός Γεωργίας, (1998-2000).
Το δικό του «αντίο» στον Παρασκευά Φουντά έστειλε ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας για τη σεμνότητα, το ήθος και την εντιμότητα του εκλιπόντος, που χαρακτήρισαν τόσο την προσωπική όσο και την πολιτική του διαδρομή.«Αγωνίστηκε με συνέπεια πάντα στις αρχές και στις αξίες του και με σθένος από την πρώτη στιγμή της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ, για τη Δημοκρατία και την Αλλαγή της χώρας», θυμίζει στη δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός, αναφερόμενος ιδιαίτερα στην ανιδιοτελή προσφορά του και τον τρόπο  με τον οποίο αυτή εκτιμήθηκε από τους Λάκωνες συμπολίτες του, που για μια εικοσαετία του εμπιστεύτηκαν την εκπροσώπησή τους στη Βουλή.
 «Ο Παρασκευάς Φουντάς, από όποια θέση και αν εκλήθη να προσφέρει, όπως και αυτή του υφυπουργού Γεωργίας, υπήρξε πάντα παράδειγμα για όλους», λέει ο πρώην πρωθυπουργός, εκφράζοντας τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.
matrix24.gr

Έκρυβαν δαπάνες αγοράς για να γλιτώσουν πόθεν έσχες και τεκμήριο

 Φοροδιαφυγή 25 δισ. ευρώ από μεγαλοϊδιοκτήτες

Ούτε ένας ούτε δύο, αλλά περίπου 25.000 μεγαλοϊδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ ο καθένας... ξέχασαν να δηλώσουν την αξία αγοράς στην εφορία. forofygadesΗ«τσιμπίδα» της Εφορίας έπιασε  25.000 χιλιάδες μεγαλοϊδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ ο καθένας, οι οποίοι την περασμένη δεκαετία αγόρασαν ακριβά ακίνητα!
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών» ενώ πλήρωσαν φόρο εισοδήματος, δεν δήλωσαν στις φορολογικές τους δηλώσεις τις… λεπτομέρειες για τις δαπάνες αγοράς. Ο λόγος προφανής: να μη φορολογηθούν ή να μην ελεγχθούν με βάση τα τεκμήρια δαπανών.
Πρόκειται για φορολογούμενους οι οποίοι κατά τη χρυσή περίοδο της ελληνικής οικονομίας 2003-2009, που η οικοδομική δραστηριότητα βρισκόταν στο καλύτερό της σημείο και η ζήτηση για διαμερίσματα, οικόπεδα και εξοχικές κατοικίες ήταν αυξημένη, εμφανίστηκαν να πληρώνουν κανονικά τον φόρο μεταβίβασης για τα ακίνητα που αγόρασαν, όχι όμως και τη δαπάνη αγοράς στη φορολογική τους δήλωση εκείνης της χρονιάς.
Στο υπουργείο Οικονομικών ψάχνουν αν μέσα σε αυτή τη λίστα των και ονόματα φορολογουμένων που βρίσκονται και στην έτερη λίστα με αυτούς που έβγαλαν εμβάσματα στο εξωτερικό.
 matrix24.gr

Να τον χαίρονται...

Ζήτησε και συγγνώμη ο θαυμαστής του Κασιδιάρη! «Οι εντάσεις», λέει, «οδηγούν σε λεκτικές υπερβολές. Προφανώς και δεν ήθελα να θίξω την κυρία Κανέλλη».

Δήλωση για γέλια και για κλάματα. Πιο έντιμο θα ήταν να...
υποστήριζε μέχρι τέλους την άποψή του (όσο ανέντιμη κι αν είναι...).

Από την άλλη, τι θα έλεγε το στόμα του αν ήθελε να θίξει την Κανέλλη;

Δεν είχε καν την αξιοπρέπεια να παραιτηθεί και προτίμησε να τον παραιτήσουν!

Πιθανόν, βέβαια, να θεώρησε ότι δεν συντρέχει λόγος παραίτησης...

Και αυτό είναι ακόμα χειρότερο...

Να τον χαίρονται και οι συντοπίτες του που τον εμπιστεύτηκαν να τους εκπροσωπήσει στη Βουλή...

Γιώργος Τζεδάκις (Φουαγιέ - enet.gr)

Εκλεβαν τον Πικάσο πάνω από 30 χρόνια

ΑΝΝΑ ΠΡΑΝΤΙΚΟΥ
Θα μπορούσε να ήταν μυθιστόρημα ή σενάριο ταινίας. Είναι όμως ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα των τελευταίων ετών στον εικαστικό χώρο. Ο λόγος για την απίστευτη -και όμως αληθινή- ιστορία, της εύρεσης 271 έργων του Πάμπλο Πικάσο, στο σπίτι δυο συνταξιούχων στη Γαλλία.
Ο εικαστικός αυτός θησαυρός, αξίας 70 ετατομμυρίων ευρώ που περιλαμβάνει 180 πίνακες, λιθογραφίες, κολάζ καθώς και 91 σχέδια σε σημειωματάριο, έμεινε θαμμένος στο γκαράζ του ηλικιωμένου ζευγαριού για πάνω από 30 χρόνια.
Πριν από τέσσερα χρόνια ο ηλεκτρολόγος Πιέρ Λεγκενέκ παρουσιάστηκε στα κεντρικά γραφεία της Picasso Administration για να παραδώσει μια βαλίτσα με έργα του μεγάλου Ισπανού ζωγράφου. Οταν ο γιος του Πικάσο, Κλόντ την άνοιξε και είδε το περιεχόμενο, έμεινε αποσβολωμένος να κοιτά αυθεντικά έργα του πατέρα του από το 1900 μέχρι περίπου το 1930, μια σημαδιακή εποχή για τον καλλιτέχνη καθώς τότε δημιουργούσε τα πρώτα κυβιστικά έργα του και χάραζε μια νέα εποχή στην παγκόσμια τέχνη.
Ο Λεγκενέκ εξήγησε ότι τα έργα αυτά του τα παραχώρησε ο ίδιος ο Πικάσο ως πληρωμή για τις ηλεκτρολογικές εργασίες που πραγματοποιούσε στη διάσημη βίλα Notre-Dame de Vie στις Αλπεις. Σύμφωνα με στοιχεία όμως ο ηλεκτρολόγος είχε εισπράξει χρήματα για τις υπηρεσίες του. Η γυναίκα του από την άλλη αναφέρει ότι τα έργα τους τα χάρισε η σύζυγος του Πικάσο και αυτό είναι ένα ακόμα περίεργο της υπόθεσης αυτής. Επίσης, ο Λεγκενέκ υποστήριξε σε κατάθεσή του ότι δεν γνώριζε για την αξία των έργων και ότι κάλλιστα θα μπορούσε να τα είχε πετάξει όλα αυτά τα χρόνια. Οσο για το πώς αποφάσισε να παραδώσει τα έργα στους νόμιμους κατόχους, είπε πως επειδή πάσχει από την επάρατη νόσο ήθελε να τακτοποιήσει τις εκκρεμότητές του, κάτι που μας κάνει να συμπεραίνουμε ότι μάλλον γνώριζε περισσότερα για τα έργα από όσα υποστηρίζει.
Η ιστορία όμως δεν τελειώνει εδώ. Αντίθετα, περιπλέκεται ακόμα πιο πολύ και θέτει ακόμα περισσότερες υποψίες για την αθωότητα του Λεγκενέκ. Ο Πικάσο είχε όντως χαρίσει έργα και στον σοφέρ του και μάλιστα ένα από τα έργα είχε και αφιέρωση. Η σύζυγος του σοφέρ ανακαλύφθηκε πως είναι ξαδέλφη του Λεγκενέκ και έβγαλε σε δημοπρασία τα έργα που είχε στη κατοχή της, η οποία όμως διακόπηκε. Λίγο καιρό μετά ακούστηκε ότι ο σοφέρ είχε παραδεχθεί ότι έκλεβε έργα κατά δεκάδες από το εργαστήρι ζωγράφου και ότι εκείνος είχε μεσολαβήσει ώστε ο ηλεκτρολόγος ξάδελφος να εργαστεί και αυτός για τον Πικάσο. Είναι φανερό λοιπόν, πως η οικογένεια έκλεβε κανονικά. Οι δυο συνταξιούχοι αναμένεται να δικαστούν σε λίγες ημέρες και όλοι περιμένουν να δουν το τέλος αυτής της ιστορίας που έμελλε να εμπλουτίσει τελικά τη σύγχρονη τέχνη.
enet.gr
"ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ"

Κριστίν Λαγκάρντ προς Ευρωπαίους:

Να μπουν σε νέες βάσεις οι δημοσιονομικοί στόχοι

Η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ κάλεσε σήμερα να αναθεωρηθούν και πιθανόν να τεθούν σε νέες βάσεις οι δημοσιονομικοί στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ληφθεί υπόψη το επίπεδο του χρέους των κρατών-μελών της.
Αναφερόμενη στην οροφή που έχει καθορίσει η ΕΕ για το δημόσιο χρέος —το 60% του ΑΕΠ των κρατών-μελών της—, η Λαγκάρντ τόνισε ότι «μπορεί κάλλιστα ορισμένοι από αυτούς τους αριθμούς, αυτό το 60% ιδίως, να χρειάζονται επανεξέταση κι επανακαθορισμό, λίγη επικαιροποίηση, δοθέντος του τρόπου με τον οποίου εξελίχθηκε η κατάσταση και του ότι το μακροπρόθεσμο κρατικό χρέος έχει αυξηθεί προϊόντος του χρόνου».
Εξάλλου, κρίνοντας πως η παγκόσμια οικονομία είναι «εύθραυστη, ασταθής και κατακερματισμένη», η Λαγκάρντ είπε, κατά τη διάρκεια μιας συνόδου στην οποία συμμετείχαν κυρίως επικεφαλής κεντρικών τραπεζών στο Παρίσι, ότι είναι «εντελώς θεμιτό και προσήκον» η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή η Τράπεζα της Ιαπωνίας να λαμβάνουν μη συμβατικά μέτρα για να αντιμετωπίσουν τον χαμηλό πληθωρισμό και την οικονομική στασιμότητα.
Και η πρόεδρος της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, η Τζάνετ Γέλεν, εκτίμησε πως τα κεντρικά πιστωτικά ιδρύματα «πρέπει να είναι έτοιμα να χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα μέτρα, περιλαμβανομένων μη συμβατικών πολιτικών, ιδίως στις περιπτώσεις που οι κυβερνήσεις έχουν τερματίσει τις πολιτικές τόνωσης της ανάκαμψης» της οικονομίας.
Οι δηλώσεις αυτές καταγράφηκαν μια ημέρα μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ ότι το Διοικητικό της Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να δώσει εντολή στο προσωπικό της και το Ευρωσύστημα να αρχίσουν να προετοιμάζονται για περαιτέρω μέτρα, εάν χρειάζεται, για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, πέραν των μειώσεων των επιτοκίων, της αγοράς πόρων και των αναχρηματοδοτήσεων που έχουν ήδη συμφωνηθεί.

Η Λαγκάρντ κάλεσε για άλλη μια φορά τις χώρες που βρίσκονται σε καλή θέση από δημοσιονομικής άποψης να κάνουν περισσότερα για να τονώσουν την ανάπτυξη, ενώ χαρακτήρισε επουσιώδη την ανακοίνωση της γερμανικής κυβέρνησης περί επιπλέον επενδύσεων ύψους €10 δισεκ. τα επόμενα τρία χρόνια για δημόσιες υποδομές.
«Σε αυτήν την περιοχή του κόσμου, χρειάζεται να επαναλαμβάνουμε ξανά και ξανά ότι η νομισματική πολιτική και μόνο δεν αρκεί, ότι χρειάζεται ένας συνδυασμός σωστών δημοσιονομικών πολιτικών, της χρήσης των δημοσιονομικών περιθωρίων των χωρών εκείνων που τις διαθέτουν ώστε να υποστηριχθεί και να αναζωογονηθεί η ανάπτυξη»
kathimerini.gr

Μεγάλη πτώση στο χρηματιστήριο

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Αποδυναμώνεται η θέση της Ελλάδας σε σχέση με τη διαπραγματευτική της ικανότητα για το μνημόνιο σύμφωνα με την εκτίμηση των αγορών και μετά το χθεσινό (Πέμπτη) Eurogroup. Παράλληλα η απόφαση παραμονής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα δημιουργεί πρόσθετες πιέσεις στο χρηματιστήριο το οποίο κινήθηκε με αρνητικό πρόσημο 5,38%.
Οι αγορές προεξοφλούν πως η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να βρει τους 180 βουλευτές για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας άρα η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, μεγαλώνοντας το πολιτικό ρίσκο.
Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τραπεζικές μετοχές.
Το επιτόκιο τους δεκαετές ομόλογο κυμαίνεται πάνω από το 8%. 
 efsyn.gr

Έλεγχοι της εφορίας μεγάλου πλούτου



Οι δεκαέξι ελεγκτές τοποθετήθηκαν σήμερα στο ΣΔΟΕ για το λόγο αυτό κατόπιν σχετικού αιτήματος του οικονομικού εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου προκειμένου να ελέγξουν όλες τις καταθέσεις φυσικών προσώπων της περιόδου 2000-2012.
Οι ελεγχόμενες καταθέσεις είναι καταγεγραμμένες σε 65 cd τα οποία που παρέδωσε η Γενική Γραμματεία Εσόδων στο ΣΔΟΕ. Οι ελεγκτές θα συγκρίνουν τις καταθέσεις με τα δηλωθέντα εισοδήματα και όπου προκύπτουν διάφορες θα καλείται άμεσα ο ελεγχόμενος να δίνει εξηγήσεις. Σε αυτόν θα πέφτει το βάρος της απόδειξης λένε εισαγγελικές πήγες, ενώ σε περίπτωση που δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις καταθέσεις του θα εκδίδεται φύλλο ελέγχου. Αρμόδιες πήγες τονίζουν ότι από αυτήν την έρευνα εκτιμάται ότι θα προκύψουν σημαντικά ευρήματα άλλα
και έσοδα για το δημόσιο αφού την συγκεκριμένη χρονική περίοδο η φοροδιαφυγή ήταν μεγάλη.
 efsyn.gr
 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ