Τα νέα ηλεκτρονικά «όπλα»
Με νέα ηλεκτρονικά «όπλα» αντικαθιστά τα τεκμήρια από το 2015 η γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων.
Μέχρι το τέλος Απριλίου του 2015 η εφορία θα διαθέτει το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο το οποίο θα περιέχει για κάθε φορολογούμενο πλήρη στοιχεία για τα εισοδήματα, ακίνητα, οχήματα κ.λ.π.,θα χρησιμοποιούνται οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου καθώς και στοιχεία φορέων του δημοσίου και όχι μόνο.
Τα νέα ηλεκτρονικά «όπλα» για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, μετά την κατάργηση των τεκμηρίων είναιι τα εξής:Περιουσιολόγιο: Στο τέλος Απριλίου 2015 θα λειτουργεί πλήρως το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο με διευρυμένη βάση συγκέντρωσης πληροφοριών.
Στη διάθεση του υπουργείου Οικονομικών θα βρίσκονται τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογούμενων όπως: ακίνητα, οχήματα, σκάφη, εναέρια μέσα μεταφοράς, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια, εταιρικά μερίδια, καταθέσεις, συλλογές κ.λπ. με αυτόματη ενημέρωση μεταβολής στοιχείων φορολογίας κεφαλαίου. Με βάση το περιουσιολόγιο θα γίνεται ο ηλεκτρονικός έλεγχος του «πόθεν έσχες» για την ακίνητη και κινητή περιουσία εκατ. φορολογούμενων και θα παρακολουθούνται όλες οι συναλλαγές καθώς και η καταναλωτική συμπεριφορά των φορολογούμενων.
Ήδη του υπουργείο Οικονομικών συγκεντρώνει καταγράφει:
-Τις δαπάνες των φορολογουμένων για ασφάλιστρα σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά και τις αποζημιώσεις που λαμβάνουν οι φορολογούμενοι.
-Τις χρεώσεις σε πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι.
-Τις δαπάνες τους για λογαριασμούς ΔΕΚΟ, όπως είναι το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό ύδρευσης.
-Τους λογαριασμούς σταθερής και κινητής τηλεφωνίας που εξοφλούν οι φορολογούμενοι.
-Το ποσό των τόκων που εισπράττουν κάθε χρόνο οι φορολογούμενοι από προθεσμιακές καταθέσεις, τραπεζικούς λογαριασμούς και συμφωνίες επαναγοράς (repos).
-Τα δίδακτρα που καταβάλλουν οι φορολογούμενοι για ιδιωτικά σχολεία, Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης και κολέγια.
-Τα στοιχεία κατόχων τραπεζικών λογαριασμών οι οποίοι εμφανίζουν συνολική χρέωση ή πίστωση άνω των 50.000 ευρώ.
-Τα στοιχεία των πιστωτικών καρτών που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό, αλλά οι κάτοχοί τους πραγματοποιούν συναλλαγές στην Ελλάδα.
Σύνδεση Τaxis με υπηρεσίες του δημοσίου.
Ο ελεγκτικός μηχανισμός θα συνδεθεί ηλεκτρονικά με το ΙΚΑ, τις τράπεζες, τα δικαστήρια, εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια, το κτηματολόγιο, υποθηκοφυλακεία κ.λ.π. Τα δεδομένα από τους φορείς θα χρησιμοποιηθούν αφενός κατά τη διενέργεια των ελέγχων και των εντοπισμό περιουσιακών στοιχείων αφετέρου για τη διαπίστωση του βιοτικού επιπέδου των φορολογούμενων με τη λειτουργία του περιουσιολογίου.
Έμμεσες τεχνικές ελέγχου.
Εχουν ενεργοποιηθεί από φέτος (για τον έλεγχο των φυσικών προσώπων) με αξιοποίηση πληροφοριών σχετικά με την κινητή και ακίνητη περιουσία και περιουσιακών στοιχείων που δείχνουν το επίπεδο διαβίωσης. Το υπουργείο Οικονομικών θα αξιοποιεί κάθε διαθέσιμο στοιχείο που υποδηλώνει αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη.
Συγκεκριμένα με τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου θα προσδιορίζονται τα φορολογητέα εισοδήματα των φορολογουμένων,και συγκεκριμένα:
- ανάλυση ρευστότητας του φορολογούμενου,
- καθαρή θέση του φορολογούμενου,
- ύψος των τραπεζικών καταθέσεων και των δαπανών σε μετρητά.
matrix24.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.