Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Σε συμμαχία Γαλλίας και νότου κατά της Γερμανίας...



... καλεί ο Πικετί...
Να σχηματίσει μια συμμαχία με την Ιταλία, την Ελλάδα, ίσως και την Ισπανία, απέναντι στη Γερμανία καλεί τη Γαλλία ο Γάλλος οικονομολόγος, Τομά Πικετί, μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στο περιοδικό «Marianne». 
Όπως σημειώνει «δεν μπορούμε...
να έχουμε μια νομισματική ένωση χωρίς ένα μίνιμουμ δημοκρατίας» και υπογραμμίζει ότι η χώρα του θα έχει ιστορική ευθύνη αν επιτρέψει ένα Grexit.


Ο Τομά Πικετί υποστηρίζει ότι απαιτώντας από την Ελλάδα να πληρώνει μέχρι και το 4% του ΑΕΠ της σε χρέη, «τότε θέλουμε στην ουσία να κάνουμε τους Έλληνες να πληρώνουν για πάντα». «Εφεύραμε την αιώνια αποπληρωμή, την αιώνια μετάνοια» για την Ελλάδα σημειώνει και τονίζει ότι «οι νέοι Έλληνες δεν είναι υπεύθυνοι (για το σημερινό χρέος), όπως δεν ήταν και οι νέοι Γερμανοί τις δεκαετίες του '50 και του '60 για τις βλακείες, που ήταν πολύ μεγαλύτερες (από αυτές των Ελλήνων), των δικών τους γονιών».

Ο Γάλλος οικονομολόγος τονίζει ότι η Ευρώπη πρέπει να αναγκάσει τη Γερμανία να δεχθεί μείωση του χρέους, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τις άλλες υπερχρεωμένες χώρες της ζώνης του ευρώ. «Το ίδιο πρέπει να γίνει και για τους Πορτογάλους» σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Το μάθημα από αυτό το θλιβερό επεισόδιο (σ.σ. την κρίση χρέους) είναι ότι η δογματική ακαμψία αναφορικά με την αποπληρωμή των χρεών είναι αντιπαραγωγική και παράλογη» προσθέτει κάνοντας λόγο για ζήτημα «πολιτικό και όχι τεχνοκρατικό». «Αντί να αφήνουμε τη διαχείρισή του «σε μια μικρή ομάδα εμπειρογνωμόνων, τεχνοκρατών και οικονομολόγων πρέπει να φτάσουμε σε ιδεολογικές λύσεις» σημειώνει.

Στη συνέχεια ασκεί κριτική στη Γαλλία για τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα. «Χάσαμε πέντε μήνες από τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, διότι η Γαλλία είναι εκτός παιχνιδιού» τονίζει συμπληρώνοντας ότι ο ρόλος της χώρας του στις διαπραγματεύσεις είναι διακοσμητικός. «Η στρατηγική αυτή [...] είναι μεν βολική, αλλά ανεύθυνη, όταν γνωρίζουμε ότι στο τέλος όλη αυτός ο μηχανισμός θα καταρρεύσει» προσθέτει ο Πικετί τονίζοντας ότι η Γερμανία «ολομόναχη, χωρίς τη συμφωνία της Γαλλίας, δεν θα μπορούσε να επιβάλει αυτές τις επιλογές» στη διαπραγμάτευση. Καταλήγει λέγοντας ότι η ευθύνη της Γαλλίας θα είναι ιστορική αν επιτρέψει στον Σόιμπλε ή σε «όποιον άλλο θέλει να δει την Ελλάδα εκτός ευρώ, να το κάνει».

Σύμφωνα με τον Πικετί η Γαλλία πρέπει να «μπει σε ένα μπρα-ντε-φερ με τη Γερμανία», συνάπτοντας συμμαχία με την Ιταλία, την Ελλάδα και πιθανότατα την Ισπανία. «Σκοπός αυτού του συνασπισμού θα είναι «να δείξουμε με σαφήνεια (στους Γερμανούς) ότι δεν μπορούμε να έχουμε ένα κοινό νόμισμα χωρίς έναν μίνιμουμ δημοκρατικής διαδικασίας πάνω στις επιλογές (που έχουμε να κάνουμε) αναφορικά με το δημόσιο έλλειμμα, την επιτήρηση από την ΕΚΤ, το επίπεδο των επενδύσεων, την τραπεζική ένωση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και της αναδιάρθρωσης του χρέους».
tvxs.gr

Mε το πενάκι του Γιάννη Δερμεντζόγλου.

                                                                                                                                                από tvxs.gr (04 Ιουν. 2015)

O Ασπρόπυργος της Φτελιάς





IMG_3639




44ea8054159099b6b90b5528233befe0_XL
ΚΔΑΥ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ





  


 


 Για μέρες ολόκληρη η Αττική μύριζε καμένο πλαστικό , η έρευνα για τις επιπτώσεις της πυρκαγιάς θα πάρει μήνες. Οι πρώτες ενδείξεις πάντως αναφέρουν Τσέρνομπιλ και δυστυχώς δεν είναι μια υπερβολική παρομοίωση. Τι μας αφορά – θα σκεφτεί κάποιος εμάς εδώ στην Μύκονο.
Δεν μας είναι άγνωστο το ΚΔΑΥ Ασπροπύργου. Κυρίως δεν είναι άγνωστο στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή της Μυκόνου που έστελναν σε συνεννόηση με την ΕΕΑΑ τα “ανακυκλώσιμα”. Τα κοντέινερ με τα σύμμεικτα , μόνο και μόνο για να καλύψουν την ανεπάρκεια και την κακοδιαχείρισή τους.
Όταν όμως τους πιάσανε στην φάκα, η ΕΕΑΑ με τον Δήμο βρήκαν άλλη λύση. Δημιούργησαν ένα ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΚΔΑΥ στην Μύκονο και έτσι σήμερα έχουμε και εμείς εδώ στην Φτελιά έναν Ασπρόπυργο. Ελπίζουμε για το καλό όλων μας να μην έχει την ίδια τύχη. Πάντως σήμερα για το καλό κάποιων η Φτελιά μολύνεται με δραματικές συνέπειες , με χρήσεις και πρακτικές έκτος νόμου και λογικής.
Καλούμε την Δημοτική αρχή να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, να ενεργήσει άμεσα στην κατεύθυνση της παύσης της λειτουργίας του ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΚΔΑΥ της Φτελιάς  ώστε να προστατεύσει, όπως οφείλει , το περιβάλλον και τους κατοίκους του νησιού.
Καλούμε το Δήμαρχο Μυκόνου να υλοποιήσει άμεσα την πρόταση για διαλογή στην πηγή που από κοινού συμφωνήσαμε.Πρόταση με την οποία σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο και η κοινωνία μέσω του Μοίκονος, συμφωνούν .
Επιτέλους έχουν τεθεί οι βάσεις , ολόκληρη η τοπική κοινωνία είναι ενωμένη και απαιτεί Δημοτική Διαχείριση με διαλογή στην πηγή με κοινωνική συμμέτοχη και έλεγχο.
Καλούμε την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και κάθε αρμόδια αρχή να προβούν τώρα σε κάθε ενέργεια για την διακοπή των εργασιών της ανεξέλεγκτης απόθεσης απορριμμάτων που ήδη έχει εξελιχθεί σε μια υγειονομική βόμβα για τη Μύκονο.
Καλούμε την ΕΕΑΑ να σταματήσει την καταστροφική της δράση στο νησί. Τέτοιου τύπου ”ανακύκλωση” ΔΕΝ την θέλουμε.
Καλούμε τον υπουργό παραγωγικής ανασυγκρότησης, περιβάλλοντος και ενέργειας  Παναγιώτη Λαφαζάνη και τον αναπληρωτή υπουργό Γιάννη Τσιρώνη  καθώς και τον ΕΟΑΝ να επέμβουν ώστε να αρχίσει η Δημοτική Διαχείριση στο νησί μας.
Επίσης τους καλούμε να σταματήσουν την έως σήμερα πρακτική της ΕΕΑΑ και των συνεργατών της στο νησί που έχουν δημιουργήσει ένα μέγιστο περιβαλλοντικό πρόβλημα που απειλεί την δημόσια υγεία με πιθανές οδυνηρές συνέπειες για όλους μας.
Τέλος καλούμε όλους τους κατοίκους του νησιού να συμπαραταχθούν σε αυτόν τον αγώνα. Έναν αγώνα για την ίδια μας τη ζωή.
Είναι ανάγκη και καθήκον να ορθώσουμε έναν διαφορετικό λόγο, να μιλήσουμε με αλήθειες και να αγωνιστούμε για έναν καλύτερό τόπο για μας και τα παιδιά μας.
Ακολουθεί άρθρο της ιστοσελίδας ΣΧΕΔΙΟ Β
http://www.sxedio-b.gr/index.php/repub/item/1240-aspropyrgos
που εκτός των άλλων μπορείτε να δείτε τους 1.000.000 “λόγους” που κινούν τους ιδιώτες να ασχοληθούν με την ”ανακύκλωση”
https://diavgeia.gov.gr/decision/view/%CE%92%CE%95%CE%91%CE%9E%CE%A6-%CE%92%CE%93%CE%98
Το άρθρο αρχίζει :
Οι παρακάτω φωτογραφίες αφιερώνονται σε όσους υποστηρίζουν την άποψη : «επειδή οι πολίτες είναι ασυνείδητοι και οι δήμοι ανίκανοι, να πάρουν οι ιδιώτες τα σκουπίδια για να ξεμπερδεύουμε»
Έτσι και εμείς αφιερώνουμε φωτογραφίες από το ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΚΔΑΥ Μυκόνου σε όλους τους υπέρμαχους της ιδιωτικοποίησης στο νησί μας.
IMG_3644 IMG_3631

Η τετράμηνη μπλόφα της Άνγκελας Μέρκελ...



Η ακατάπαυστη ροή ειδήσεων σχετικά με τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων με τους «θεσμούς», έχει αποσπάσει την προσοχή από ένα σχετικό και βασικό ερώτημα: Πως είναι δυνατόν...
για τέσσερις μήνες μία μικρή και καταχρεωμένη χώρα σαν την Ελλάδα με ΑΕΠ που αντιστοιχεί στο 1.5% της Ευρωπαϊκής και 0.35% της παγκόσμιας οικονομίας, να αντιστέκεται σθεναρά στο μπρα-ντε-φερ με διεθνείς οικονομικούς γίγαντες;

Το μόνο ισχυρό χαρτί που έχει στη διάθεσή της η ελληνική πλευρά είναι η στάση πληρωμών και οι συνέπειες της για τις διεθνείς αγορές και κυρίως για την Ευρωζώνη, τη σαθρότητα της οποίας γνωρίζουν καλά οι «θεσμοί». Για να αποφύγουν τις δυσμενείς επιπτώσεις που θα επέφερε μία στάση πληρωμών, οι «θεσμοί» ακολούθησαν μέχρι σήμερα μια στρατηγική που εμπεριείχε τη χειραγώγηση, την εξαπάτηση και τον εκφοβισμό της ελληνικής κοινής γνώμης.


Οι πιστωτές, με πρωτεργάτρια την κυρία Μέρκελ συνοδευόμενη από τους παλληκαρισμούς του Σόιμπλε και των λοιπών «σκληρών», άφηναν να εννοηθεί ότι δεν επρόκειτο να αποδεχθούν τις ελληνικές προτάσεις. Ταυτόχρονα, τα εγχώρια και διεθνή ΜΜΕ επιστρατεύτηκαν για τη χειραγώγηση της ελληνικής κοινής γνώμης. Ο κύριος σκοπός ήταν να πείσουν ότι η κυβέρνηση, ενόσω δεν έκανε παραχωρήσεις, οδηγούσε τη χώρα σε μία οδυνηρή και καταστροφική έξοδο από το ευρώ. Οι πιστωτές περίμεναν ότι η εκ των έσω πίεση θα ανάγκαζε την κυβέρνηση να υποχωρήσει σημαντικά από τις «κόκκινες γραμμές» της.


Μέχρι στιγμής ο τετράμηνος εκφοβισμός αποδείχτηκε μπλόφα. Οι προθεσμίες για την επίτευξη συμφωνίας παρατείνονταν συνέχεια. Τα μηνύματα που έστελναν οι διάφοροι (και πολλές φορές οι ίδιοι) εκπρόσωποι των «θεσμών» σχετικά με τη σύναψη συμφωνίας, άλλαζαν από θετικά σε αρνητικά με μεγάλη συχνότητα.


Διαβαστε ολόκληρο το κείμενο του Μιχάλη ΓιαννεσκήΕΔΩ...

El Erian: H Ελλάδα δεν θα είναι η μόνη χαμένη από ένα διαζύγιο


Ενα «Grexit» θα έχει σοβαρές επιπτώσεις και στην υπόλοιπη ευρωζώνη, υποστηρίζει σε άρθρο του ο El Erian. Η αύξηση του κόστους δανεισμού για τις χώρες της περιφέρειας και ο εσωτερικός διχασμός. Γιατί θα την πληρώσει και το ΔΝΤ.

Η Ελλάδα και η ευρωζώνη οδεύουν προς ένα διαζύγιο, με την σχέση τους να έχει μετατραπεί από έναν ευτυχισμένο γάμο σε μια δύσκολη και συχνά ψυχρή συγκατοίκηση.
Αν δεν γίνει το θαύμα να τα ξαναβρούν, οι κοινές τους προοπτικές θα περιλαμβάνουν πέντε από «τις συμβατικές σοφίες» ενός τέτοιου βήματος, καθώς και μια λιγότερη συνηθισμένη.
Πρώτον, αν καταλήξουν να πάρουν διαζύγιο, το οποίο είναι εξαιρετικά πιθανό, θα βρεθούν και οι δύο σε χειρότερη οικονομική θέση, τουλάχιστον αρχικά. Σε ένα πιθανό «Grexit», η Ελλάδα θα χάσει την πρόσβαση σε μια σειρά από ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά παράθυρα, με πιο σημαντικό αυτό της άμεσης χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και από το πρόγραμμα έκτακτης ρευστότητας της κεντρικής τράπεζας. Από την πλευρά τους, οι ευρωπαϊκές χώρες και οι τοπικοί τους θεσμοί, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ, δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να υποστούν μεγάλες απώλειες από την απομείωση των απαιτήσεων τους έναντι της Ελλάδας.
Δεύτερον, τα «παιδιά» είναι αυτά που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο και θα πρέπει να προστατευτούν. Έχοντας ήδη υποφέρει από την οικονομική ύφεση και την αναταραχή στις αγορές, που πέντε χρόνια δοκιμαστικής συμβίωσης δεν κατάφεραν να θεραπεύσουν, οι Έλληνες πολίτες θα έρθουν αντιμέτωποι με μια νέα αποδιάρθρωση. Οι διαταραχές θα γίνουν αρχικά αισθητές και από πολίτες σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, ιδιαίτερα μέσω του υψηλού κόστους δανεισμού σε χώρες της περιφέρειας όπως η Κύπρος, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία. Αλλά ο αντίκτυπος αυτός θα είναι λιγότερο έντονος και θα έχει μικρότερη διάρκεια.
Τρίτον, οι φίλοι και των δύο πλευρών θα διχαστούν. Κάτι τέτοιο θα συμβεί σίγουρα στις χώρες της περιφέρειας. Μια μερίδα θα νιώθει συμπάθεια απέναντι στην Ελλάδα και στους πολίτες της. Αλλά η μεγαλύτερη πλειοψηφία θα αποτελείται από αυτούς που θα αισθάνονται ότι αφού ήπιαν το πικρό φάρμακο για να παραμείνουν στο γάμο τους με την ευρωζώνη, θα ήταν καλύτερο να κρατήσουν μια απόσταση από την Ελλάδα και να ευθυγραμμιστούν με τα κράτη του πυρήνα της ευρωζώνης.
Τέταρτον, οι ανακατατάξεις αυτές θα αποτελέσουν μέρος ενός άσχημου και δημόσιου παιχνιδιού αλληλοκατηγοριών. Όσοι έχουν εκπλαγεί από τα πικρόχολα σχόλια που έχουν εκτοξευτεί μέχρι σήμερα κατά τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την ευρωζώνη, πιθανότατα θα σοκαριστούν από αυτό που θα επακολουθήσει αν έλθει τελικά το διαζύγιο. Θα βγουν στην επιφάνεια πολλές λεπτομέρειες για κακούς χειρισμούς στις διαπραγματεύσεις, για υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν και ευκαιρίες που χάθηκαν. Και καμία πλευρά (συμπεριλαμβανομένων και των ηγετών τους) δεν θα αισθανθεί άνετα με το θέαμα και τον αναπόφευκτο πολιτικό έλεγχο που θα επακολουθήσει.
Πέμπτον, ακόμα και μετά από ένα διαζύγιο, τα δύο μέρη δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να μείνουν σε επαφή με τρόπο που θα πρέπει να ρυθμιστεί με προσοχή, για να είναι προς όφελος και των δύο. Δεδομένης της γεωγραφικής της θέσης και των εμπορικών της δεσμών, η Ελλάδα θα πρέπει να εργαστεί με την Ευρώπη για να βρει έναν τρόπο να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή τουλάχιστον να εξασφαλίσει μια «συμφωνία σύνδεσης» με αυτήν. Αυτό θα είναι και προς το συμφέρον των Ευρωπαίων εταίρων, για να αντιμετωπιστούν οι πιθανές παράπλευρες απώλειες από μια γεωπολιτική σκοπιά, συμπεριλαμβανομένης και μιας πιο στενής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ρωσία.
Τέλος, στην λιγότερο αναμενόμενη εξέλιξη, οι μεσάζοντες αυτού του διαζυγίου δύσκολα θα την βγάλουν καθαρή. Αυτό ισχύει κυρίως για το ΔΝΤ, το οποίο έχει προσπαθήσει να λειτουργήσει ως ένας δίκαιος διαμεσολαβητής και να προσφέρει οικονομική στήριξη, εν μέσω τεράστιων πολιτικών πιέσεων και αλλαγών συμμαχιών.
Σε αντίθεση με τους δικηγόρους που αναλαμβάνουν διαζύγια, οι οποίοι συνήθως τα πάνε πολύ καλά όταν οι γάμοι διαλύονται, το ΔΝΤ θα ανακαλύψει πως θα υπάρξει αρνητικός αντίκτυπος και στον δικό του ισολογισμό, κάτι που θα περιορίσει την βούληση του να αναλάβει έναν τέτοιο ρόλο αν άλλα μέλη της ευρωζώνης περάσουν από έναν ευτυχισμένο γάμο σε μια δύσκολη συμβίωση...
(μετάφραση Euro2day.gr)

Άρθρο τού Munchau στούς Financial Times : Η Αθήνα δεν έχει τίποτα να χάσει από το «όχι»

Munchau: Η Αθήνα δεν έχει τίποτα να χάσει από το «όχι»

Στο 12,6% το συνολικό «χτύπημα» στο ελληνικό ΑΕΠ από την αποδοχή της πρότασης των δανειστών, εκτινάσσοντας το δείκτη χρέους. Από την άλλη, εάν κηρύξει στάση πληρωμών προς τον επίσημο τομέα, Γαλλία και Γερμανία χάνουν 160 δισ. Τα δυο ακραία σενάρια και η στάση του Τσίπρα.


Φτάσαμε λοιπόν σε αυτό το σημείο. Είπαν στον Αλέξη Τσίπρα το περίφημο «take it or leave it». Τι θα έπρεπε να κάνει;
Πρώτον, θα πρέπει να συγκρίνουμε τα δυο ακραία σενάρια: Να αποδεχτεί την τελική προσφορά των δανειστών ή να φύγει από την Ευρωζώνη. Αποδεχόμενος την προσφορά, θα πρέπει να συμφωνήσει σε μια δημοσιονομική προσαρμογή της τάξεως του 1,7% του ΑΕΠ εντός έξι μηνών.
Ο συνάδελφός μου, Martin Sandbu, υπολόγισε πώς θα επηρεάζει μια προσαρμογή τέτοιας κλίμακας το ρυθμό ανάπτυξης της Ελλάδας. Επέκτεινα τον υπολογισμό για να συμπεριλάβω ένα πρόγραμμα αναπροσαρμογής τεσσάρων ετών, όπως απαιτούν οι δανειστές. Με βάση αυτόν, φθάνω σε ένα νούμερο σωρευτικού πλήγματος της τάξης του 12,6% του ΑΕΠ στην τετραετία. Ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ θα πλησιάσει το 200%.
Το συμπέρασμά μου είναι ότι η αποδοχή του προγράμματος θα αποτελέσει μια διπλή αυτοκτονία – για την ελληνική οικονομία και για την πολιτική καριέρα του Ελληνα πρωθυπουργού.
Εχει καλύτερα αποτελέσματα το άλλο ακραίο σενάριο του Grexit: Σίγουρα, για τρεις λόγους.
Η πιο σημαντική επίπτωση είναι ότι η Ελλάδα θα...

Θρυλικά σκάφη στο 2ο Corfu Classic Yacht Race

Στους ομηρικούς χρόνους, η Κέρκυρα ήταν φημισμένη για τις ναυτικές δεξιότητες των ανθρώπων της. Ενδεικτικό το σήμα της που είναι η «Απήδαλος ναύς», δηλαδή «πλοίο χωρίς πηδάλιο» που καθοδηγείται από το πανί και το κουπί.
Όχι τυχαία λοιπόν, το νησί των Φαιάκων επελέγη για να φιλοξενήσει τον αγώνα Κλασικών Σκαφών, το Corfu Classic Yacht Race (CCYR). Η επιτυχία των φετινών αγώνων, που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 5 και 7 Ιουνίου, αποτελεί και επιστέγασμα της προσπάθειας που ξεκίνησε πέρυσι, καθιερώνοντας το θεσμό ως ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στα αθλητικά δρώμενα του Ιονίου και της Αδριατικής.
Το Corfu Classic Yacht Race (CCYR) 2015, αποτελεί παράλληλα και εναρκτήριο λάκτισμα για ένα από τα πιο σημαντικά καλοκαίρια της Ελλάδας, αφού είναι η αφετηρία για το 1ο Σιρκουί Κλασικών και Παραδοσιακών Σκαφών (Hellenic Classic & Traditional Boat Circuit).  Έτσι μετά το CCYR 2015, ξεκίνησε ήδη ένας ομαδικός πλους με σκοπό την ανακάλυψη των τουριστικών και πολιτιστικών θησαυρών της Δυτικής Ελλάδας και με προορισμό την πολυαναμενόμενη Spetses Classic Yacht Regata, που θα πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα, από τις 18 έως τις 21 Ιουνίου. Τα σκάφη θα ολοκληρώσουν τη σειρά των αγώνων στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, τη Σύρο, στην οποία θα συναντηθούν μεταξύ 25 και 27 Ιουνίου.
Απαράμιλλης ομορφιάς σκάφη, από την κατηγορία των «Κλασικών Σκαφών» (Spirit of Tradition), των «Σκαφών Ανοιχτού Τύπου» και της κατηγορίας «Λατίνια», ταξίδεψαν από τη Νορβηγία, την Αγγλία, την Ιταλία και φυσικά τη χώρα μας, προσφέροντας μοναδικές εικόνες στις εντυπωσιακές ιστιοδρομίες, με φόντο το Παλιό Φρούριο και υπό τη θέα του Marbella Corfu Hotel, που ανέλαβε μεταξύ άλλων τη φιλοξενία και τη μεταφορά των προσκελημένων.
Μεταξύ των θρυλικών σκαφών που συμμετείχαν ήταν το Gipsy Moth III, το 16μετρο Ketch με το οποίο ο Sir Francis Chichester έκανε μόνος του το 1966 το γύρο του κόσμου και το οποίο κατέκτησε τη 2η θέση στην κατηγορία των κλασικών σκαφών.
Μπροστά του τερμάτισε και τις δύο μέρες το καμάρι του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Κέρκυρας (ΙΟΚ), το ALEXANDRA, με πρόεδρο τον πρόεδρου του Ομίλου Ιωάννη Μαρουλάκη. Η ιστορία του εξίσου συναρπαστική, αφού ανατρέχει πίσω στο 1965, όταν ο Francesco Nanni, αγόρασε τα σχέδια των Sparkman & Stephens από τη Νέα Υόρκη και τη ναυπήγησε ως MORY & PARA, στο Ρίμινι της Ιταλίας, χαρίζοντάς της στη συνέχεια το όνομα της γυναίκας του. Η ALEXANDRA έχει κάνει εννιά φορές το cross Atlantic και τα τελευταία χρόνια βρισκόταν στον Ι.Ο.Κ., όπου ο ιδιοκτήτης Francesco Nanni την είχε εγκαταλείψει λόγω γήρατος για να αλλάξει χέρια το Μάρτιο του 2013, όταν την ... γνώρισε ο Ιωάννης Μαρουλάκης, ο οποίος και φρόντισε να επανέλθει η ALEXANDRA στην αρχική της ομορφιά.
Την 3η θέση κατέλαβε το «Καμάρι του Ιονίου» με τον Ελευθέριο Μωραίτη στο τιμόνι. Την 1η θέση στα Λατίνια κέρδισε ο «Κύκνος»με κυβερνήτη το Γεράσιμο Φωτεινάτο, ενώ στη νεοσύστατη κατηγορία των Καϊκιών το 1ο βραβείο κέρδισε το πλήρωμα του Escapade με επικεφαλής τον Chatin Bernard.
Στις συμμετοχές επίσης το ιστορικό σκάφος Arunford, κατασκευής του 1906, που ξεκίνησε τη ζωή του ως ναυαγοσωστική λέμβος για το κρουαζιερόπλοιο Μαυριτανία και πήρε μέρος στη διάσωση των ναυαγών του θρυλικού Τιτανικού το 1912. Επιβλητική εμφάνιση έκανε το Circe, η Κίρκη, το 19,5μετρο σκάφος που ναυπηγήθηκε στη Νορβηγία το 1915 και μέχρι τα μέσα του 1950 αποτελούσε εμπορικό πλοίο. Η Κίρκη χρησιμοποιήθηκε για τις ανάγκες μεταφοράς ασθενών στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο και στη συνέχεια πέρασε στην κατοχή ενός καναδού επιχειρηματία, ο οποίος το ανακαίνισε πλήρως και συμμετέχει πλέον ενεργά σε αγώνες.

«Η συμμετοχή πολλών και σημαντικών σκαφών για 2η συνεχή χρονιά επισφραγίζει με τον πιο πειστικό τρόπο τη σοβαρή προσπάθεια του Ομίλου μας για την αναβάθμιση του αθλήματος της ιστιοπλοΐας στην Κέρκυρα», σημείωσε ο πρόεδρος του Ι.Ο.Κ., Ιωάννης Μαρουλάκης, φιλοδοξώντας για μία ακόμη πιο εντυπωσιακή 3η χρονιά, ενώ ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Στρατής Ανδρεάδης, υπογράμμισε τη σημασία που για το άθλημα στη χώρα μας, η αναγνώριση από τα πληρώματα του εξωτερικού».  

Δείτε παρακάτω τίς φωτογραφίες τριών παραδοσιακών σκαφών πού πήραν μέρος στόν αγώνα