Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

«Αν δεν είναι Σεπτέμβρης οι εκλογές, θα είναι Οκτώβρης»...


Νίκος ΒούτσηςΜόλις τρεις ψήφους μακριά από την πτώση βρέθηκε η κυβέρνηση χθες βράδυ, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών.
Ο αριθμός των 120 θετικών ψήφων είναι... το ελάχιστο πολιτικό και ηθικό όριο για την έγκριση νομοσχεδίων και για την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, πρόσθεσε ο Βρούτσης "Στο Κόκκινο".

«Αν δεν είναι Σεπτέμβρης οι εκλογές, θα είναι Οκτώβρης» απάντησε ο ίδιος σε ερώτηση σχετική με τη διεξαγωγή εκλογών και σημείωσε:

«Είναι πολύ πιθανές οι εκλογές, αυτό όμως θα είναι αποτέλεσμα συνολικής – και όχι μόνο από την κυβέρνηση- ενόρασης ως προς τις γενικότερες εξελίξεις»...

Μιχελογιαννάκης: Πόσο μ@λ@κ*ς είμαι...


Σκληρή αυτοκριτική απο το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ...
Σκληρή αυτοκριτική έκανε σήμερα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης, ο οποίος χθες...
ψήφισε "ναι" στην κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή.

Μιλώντας στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη είπε: ​"Τα ζύγισα στο μυαλό μου, εκαθίσαμε και συζητήσαμε όλους τους όρους το τι θα γινότανε η σημερινή ημέρα  με μια ενδεχόμενη καταψήφιση αυτουνού. Δυστυχώς όταν είχα κάνει μια εκπομπή και είχα πει την έκφραση και θα την πω γιατί ο Μιχελογιαννάκης κωλοτούμπας δεν είναι, ο Μιχελογιαννάκης είναι υπεύθυνος, είχα πει τότε πόσο μ@λ@κ*ς είμαι που δεν ετοιμάστηκα δύο χρόνια για τη δραχμή, δυστυχώς η όλη συζήτηση των όρων με δικαίωσε."...
parapolitika.gr
                                                                   *****
Σημείωση "Ν.Μ." : Έχει καί χειρότερα. Διότι υπάρχουν αυταπόδεικτα πιό μ@λ@κ*ς, από τόν αυτοκριτικαριζόμενο -καί "έτσι"- αυτοπροσδιοριζόμενο! 
Είναι όλα τά κόμματα μέ τά επιτελεία τους πού δίνουν καταφύγιο καί πολιτική στέγη σέ κάθε καρυδιάς καρύδι. Μέχρι καί σέ απεργούς πείνας... 
....τό βάρος τών οποίων αυξάνεται, ραγδαία, κατά τή διάρκεια τής απεργίας...
Δείτε ΕΔΩ τί έλεγε πρίν από λίγες, μόλις, μέρες...

Ο καρχαρίας ...Σόιμπλε!



Η ΦΩΤΟ του... Σόιμπλε στα social media, που έγινε viral...
Έναν καρχαρία ψάρεψαν τα καΐκια στη Μυτιλήνη.
Αμέσως τον έβαλαν στη βιτρίνα, με την κατάλληλη ταμπέλα.
Ιδού...

lesvosnews.gr

«Ναι» από το φινλανδικό κοινοβούλιο...



Απέκλεισε ελάφρυνση του Eλληνικού χρέους, ο Στουμπ...
«Πράσινο φως» έδωσε το κοινοβούλιο της Φινλανδίας για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα για το νέο πρόγραμμα του ESM.

«Η μεγαλύτερη ανησυχία είναι... ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμα» τόνισε ο Φινλανδός πρωθυπουργός, Σίπιλα.

«Η κυβέρνηση έχει την έγκριση να συμμετάσχει στο δάνειο - γέφυρα για την Ελλάδα και στις διαπραγματεύσεις για το 3ο πακέτο» πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών, Στουμπ, αποκλείοντας ωστόσο ελάφρυνση του χρέους.

Υπενθυμίζεται ότι ο Φινλανδός πρωθυπουργός είχε παρουσιαστεί ανένδοτος στο θέμα της πρόσθετης χρηματοδότησης της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής.

Αντίστοιχες αντιδράσεις είχε εκφράσει και ο υπουργός Οικονομικών Στουμπ στο Eurogroup.

Η σθεναρή αντίσταση όπως έγινε γνωστό στη συνέχεια οφειλόταν στην απειλή του κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού των Αληθινών Φινλανδών ότι θα ρίξουν την κυβέρνηση.

"Κλείδωσε" το δάνειο -γέφυρα των 7 δις...



Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup...
Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup και οπως ανακοίνωσε το Bloomberg, εγκρίθηκε το δάνειο - γέφυρα των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Συγκεριμένα, το Eurogroup ενέκρινε...
το σχέδιο που παρέδωσε το Euro Working Group για δάνειο-γέφυρα ύψους 7 δισ. ευρώ, με χρήση του EFSM. 

Η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο μόλις αποσαφηνιστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες και ψηφίσουν τα εθνικά κοινοβούλια για τη συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.


Με αυτό τον τρόπο θα πληρωθούν δόσεις ομολόγου της ΕΚΤ που λήγουν τη Δευτέρα και οφειλές προς το ΔΝΤ


Σύμφωνα με έγγραφο της Κομισιόν, το δάνειο-γέφυρα θα έχει μέγιστη λήξη στους τρεις μήνες και θα αποπληρωθεί στον EFSM με χρήματα που θα λάβει η Ελλάδα από το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, τον ESM, με τη λήξη των διαπραγματεύσεων για το επόμενο τριετές πρόγραμμα διάσωσης ύψους 86 δισ. ευρώ.


Η Ελλάδα ζητά από την ΕΚΤ αύξηση του ELA τουλάχιστον κατά 1,5 δισ. ευρώ στη σημερινή συνεδρίαση το μεσημέρι.


Το ΔΣ της ΕΚΤ θα επαναξιολογήσει τον ELA προς τις ελληνικές τράπεζες που παραμένει «παγωμένος» στα 88,6 δισ. ευρώ μετά και την απόφαση του Eurogroup για την έγκριση του δανείου – γέφυρα, ύστερα από την υπερψήφιση της συμφωνίας στη βουλή εν μέσω διαφωνιών.


Η παροχή ρευστότητας θα κρίνει εν πολλοίς πότε θα ανοίξουν οι τράπεζες.
 
enikos.gr

"...θα χεστούμε στο τάλιρο, κύριε Λαφαζάνη"...




Μερικές ερωτησούλες -κοφτερές- έχει η Έλενα Ακρίτα, για τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, αλλά και τους...
υπόλοιπους βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας.

 
 Ολόκληρο το άρθρο της κυρίας Ακρίτα, από tanea.gr:

«Κύριε Λαφαζάνη κι οι υπόλοιποι της Αριστερής πλατφόρμας,

Κατ' αρχάς να σας ευχαριστήσουμε από καρδιάς για τις άοκνες προσπάθειες σας να βρείτε εναλλακτικές λύσεις για να επιβιώσει αυτή η χρεοκοπημένη χώρα.

Δεύτερον, να σας εκφράσουμε την βαθιά ευγνωμοσύνη μας για τις σούπερ εναλλακτικές που βρήκατε.
Προφανώς.
Προφανέστατα.
Έτσι μας είπατε τουλάχιστον:
«Εναλλακτικές υπάρχουν.»
(Όπως: Λεφτά υπάρχουν.)

Άρα το λύσαμε το θεματάκι. Το 'χουμε εμείς αυτό τώρα. Στο τσεπάκι μας. Δεν έχουμε ανάγκη κανέναν κερατά: Κάποια κρυφή και μυστηριώδης χρηματοδοτική πηγή έχει ήδη δεσμευτεί ότι, οσονούπω θα κολυμπάμε στο χρήμα.

Εν ολίγοις, θα χεστούμε στο τάλιρο, κύριε Λαφαζάνη. Ασχέτως που δεν μας λέτε ακόμα λεπτομέρειες... Έτσι για να κορυφωθεί το σασπένς, πριν κάνουμε μπρέικ για διαφημίσεις.
Δεν θέλω να σας πιέσω, πάρτε τον χρόνο σας, δε μας κυνηγάει κανείς. Οκ, μπορεί οι τράπεζες να είναι κλειστές αλλά καλή καρδιά μωρέ. Όλο και κάποιο χρυσό δόντι μας περισσεύει ν' ακουμπήσουμε στα ενεχυροδανειστήρια του Ριχάρδου.

Χαλαρά δε λέω, κύριε Λαφαζάνη μου - αλλά στο περίπου για πότε το υπολογίζετε; Πότε λέτε να μας 'ξεφανερώσετε' αυτή τη γαμάτη εναλλακτική που θα μας βγάλει απ' το οικονομικό αδιέξοδο;
ΠΟτε;
ΠοτΕ;

Κι επειδή επικαλείστε το ΟΧΙ...
Σας έχω νέα, κύριε Λαφαζάνη.
Το ΟΧΙ δεν το φέρατε προίκα απ' το σπίτι σας. Δεν το κέντησε πανωσέντονο με τα αρχικά σας η μανούλα σας. Το ΟΧΙ δικό μας είναι και δεν το εκποιούμε. Ούτε σε σας, ούτε σε κανέναν.

Αν χάθηκε η μάχη;
Ναι, χάθηκε η μάχη.
Αλλά τουλάχιστον δόθηκε η μάχη.
Κάποιος την έδωσε την μάχη αυτή.
Κι αυτός ο 'κάποιος' δεν ήσασταν ούτε εσείς, ούτε ο Στρατούλης, ούτε οι αριστερές πλατφόρμες, κύριε Λαφαζάνη.
Ο Τσιπρας την έδωσε. Κι ο Τσίπρας σηκώνει την ευθύνη στους ώμους του.
Εσείς απλώς παρακολουθούσατε αμέτοχος.
Ή όχι;
Ή δουλεύατε ακούραστα για την εναλλακτική λύση;
Την οποία και βρήκατε, απ' ό,τι μας είπατε.
Συγχαρητήρια βρε. Θερμά.

Μια ερωτησούλα μόνο, αν δεν σας κάνει κόπο.
Έξη μήνες τώρα το επτασφράγιστο σας...

Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη (16.07.15)

                                                                                                                              από τήν "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

H κλασική μουσική ανεπιθύμητη στο Φεστιβάλ


Η μοναδική παράσταση που «επιβίωσε» των πολλαπλών ακυρώσεων είναι το «Αξιον Εστί» του Μίκη Θεοδωράκη.
 ΝΙΚΟΣ Α. ΔΟΝΤΑΣ
 Βροχή τα δελτία Τύπου του Φεστιβάλ Αθηνών σχετικά με ακυρώσεις συναυλιών κλασικής μουσικής. Αρχικά, ήταν η συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, προγραμματισμένη για την επομένη του δημοψηφίσματος. Αγνωστο γιατί δεν μεταφέρθηκε σε άλλη ημερομηνία: τόσο γεμάτο ήταν το Ηρώδειο, τόσο απασχολημένη η Κρατική ή δεν βρισκόταν άλλος σολίστ; Ακολούθησαν οι ακυρώσεις μιας από τις δύο παραστάσεις των μονόπρακτων του Γιώργου Κουρουπού, των δύο συναυλιών του συνόλου «Κύκλος», της όπερας «Λεόντιος και Λένα» του Κορνήλιου Σελαμσή και, τέλος, της συναυλίας της Ορχήστρας Νέων της Μεσογείου. Με δυο λόγια, ακυρώθηκαν όλες οι παραγωγές κλασικής μουσικής και όπερας. Επιβίωσε μονάχα το «Αξιον Εστί» του Μίκη Θεοδωράκη.

Η δύσκολη σχέση του Φεστιβάλ με την κλασική μουσική είναι γνωστή και έχει επισημανθεί επανειλημμένα κατά τα τελευταία δέκα χρόνια. Βασίζεται σε γνωστά στερεότυπα. Πρώτον, ότι η μουσική αυτή «δεν ανήκει στην ελληνική παράδοση», ως εάν να πρόκειται για «παραδοσιακό» είδος τέχνης, το οποίο ανήκει στην παράδοση συγκεκριμένων λαών και όχι άλλων. Ανήκουν, άραγε, στην «παράδοσή μας» ο σύγχρονος χορός και το αστικό θέατρο, που σωστά και τόσο γενναιόδωρα εκπροσωπούνται στο Φεστιβάλ; Ή τάχα είναι η μουσική «παράδοση» της χώρας ενιαία και «λαϊκή», καθώς εκφράζει τον «λαό»; Τα υπόλοιπα θεάματα του Φεστιβάλ θεωρούνται εξίσου «λαϊκά» ή γι’ αυτά ισχύει διαφορετικό κριτήριο;

Δεύτερον, βασίζεται στην άποψη ότι κλασική μουσική είναι τέχνη ακριβή και «δεν βγάζει τα λεφτά της», ως εάν το Φεστιβάλ να επιχορηγείται με κρατικό χρήμα, προκειμένου να επιδοτεί εμπορικούς θιάσους, που «τα φέρνουν», ή ως εάν οι υπόλοιπες παραγωγές του, ειδικά όσες παρουσιάζονται στους περιορισμένους χώρους της Πειραιώς 260, να βγάζουν το κόστος τους. Πλήθος είναι οι επιτυχημένες παραγωγές εμπορικού θεάτρου και χορού, τις οποίες όμως δεν διανοείται να φιλοξενήσει το Φεστιβάλ. Γιατί;

Τρίτον, βασίζεται στη γνωστή, εμπεδωμένη άποψη ότι «η μουσική είναι μία» και χωρίζεται μονάχα σε καλή και κακή. Προφανώς, «καλή» είναι το τραγούδι, κυρίως το ελληνικό, το οποίο έχει αδιαπραγμάτευτη θέση στον προγραμματισμό του Φεστιβάλ, αλλά σε κανένα άλλο ομόλογό του, από το Ζάλτσμπουργκ ώς τη Λουκέρνη, από το Εξ της Προβηγκίας ώς το Μόναχο, αλλά ούτε καν στα πολύ μικρότερων οικονομικών δυνατοτήτων ελληνικά, από αυτό του Αργοσαρωνικού ώς εκείνα της Αγριάς Βόλου ή του Μολύβου.

Σε καιρό κρίσης, το Φεστιβάλ δεν αξιοποίησε εφέτος ούτε καν Ελληνες μουσικούς, οργανώνοντας βραδιές μουσικής δωματίου με σκεπτικό και φαντασία. Δεν υπήρξε ούτε μεγαλύτερη συνεργασία με τα κρατικά σύνολα. Θεωρεί κάποιος ότι οι επιλογές αυτές θα χαμήλωναν την ποιότητα του θεσμού, ειδικά σε αντιδιαστολή προς τις συναυλίες δημοφιλών τραγουδιστών και τραγουδοποιών; Ας μην υποτιμάται έτσι απερίφραστα η νοημοσύνη των φορολογούμενων φιλόμουσων.
Έντυπη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου (16.07.15)

                                                                                                                                    από τήν "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Χρηματοδότηση-γέφυρα 7 δισ. από την Ε.Ε., με εγγυήσεις



 ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η μόνη λύση που βρίσκεται στο τραπέζι για την ενδιάμεση χρηματοδότηση της Ελλάδας αξίας 7 δισ. και για διάστημα τριών μηνών είναι μέσω του πανευρωπαϊκού μηχανισμού ΕFSM, όπου συμμετέχουν και τα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε.
Η τελική απόφαση θα επικυρωθεί σήμερα στο Eurogroup που θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης και (αν το πρώτο πακέτο μέτρων έχει ψηφιστεί και από το ελληνικό Κοινοβούλιο) θα δώσει την εξουσιοδότηση στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι οποίοι χρειάζονται το «πράσινο φως» από τα Κοινοβούλιά τους, να ξεκινήσουν την κοινοβουλευτική διαδικασία που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στην εβδομάδα.

Η απόφαση αυτή ελήφθη παρά τις αντιστάσεις της Βρετανίας, που μέσω του υπουργού Οικονομικών της, Τζορτζ Οζμπορν, είχε εκφράσει πολύ έντονες αντιρρήσεις στο Ecofin της Τρίτης, λέγοντας πως ο ίδιος είχε υποσχεθεί στο Κοινοβούλιό του ότι η Πορτογαλία ήταν η τελευταία χώρα που θα χρησιμοποιούσε αυτού του είδους τη χρηματοδότηση. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, οι αντιστάσεις της Βρετανίας λύγισαν όταν έπεσε στο τραπέζι η πρόταση να μετατραπούν τα κέρδη από τα ομόλογα των κεντρικών τραπεζών (SMPs) σε εγγυήσεις αξίας 3,4 δισ.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, υπεύθυνος για το ευρώ, είπε χθες στους δημοσιογράφους ότι δύο ήταν οι επιλογές για δάνεια-γέφυρα της Ελλάδας. Πρώτον, διμερή δάνεια που όμως, όπως είπε, «δεν υπήρχε καμία προοπτική για τέτοια βοήθεια» και, δεύτερον, το δάνειο από τον EFSM.

O κ. Ντομπρόβσκις τόνισε ότι καταλαβαίνει πως και αυτή δεν είναι εύκολη λύση για τις χώρες εκτός Ευρωζώνης και για αυτό επεξεργάζονταν τον τρόπο που θα εξασφάλιζε ότι οι χώρες εκτός ευρώ δεν θα έχαναν τα χρήματά τους σε περίπτωση που η Αθήνα θα χρεοκοπούσε στο δάνειο του EFSM.

Από την πλευρά τους οι Γερμανοί και συγκεκριμένα ο κ. Σόιμπλε πρότεινε την περασμένη Δευτέρα στο Eurogroup ως λύση την εισαγωγή IOUs, κάτι που απορρίφθηκε από τους υπόλοιπους υπουργούς Οικονομικών καθώς εξελήφθη ως πρώτο βήμα εξόδου από την Ευρωζώνη. Ο εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση χθες, δήλωσε ότι τα IOUs δεν συνιστούν «μίνι-Grexit» αλλά ένα τεχνικό εργαλείο το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί και αλλού, όπου υπήρχε πρόβλημα ρευστότητας, όπως στην Καλιφόρνια.

Η χρηματοδότηση των 7 δισ. δεν φτάνει και για τις δανειακές μας υποχρεώσεις του Αυγούστου που είναι περίπου άλλα 5 δισ. Με αυτό το δάνειο-γέφυρα που δίνεται για τις ανάγκες του Ιουλίου, ξεπερνιέται το πρώτο εμπόδιο της 20ής Ιουλίου αλλά ασκείται και περαιτέρω πίεση σε Αθήνα και θεσμούς για να φθάσουν σε συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες.
Έντυπη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η επαναλειτουργία των τραπεζών



ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ
 Για την ερχόμενη εβδομάδα προσδιορίζουν ως ρεαλιστικό στόχο την επαναλειτουργία των τραπεζών τραπεζικά στελέχη, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των δανειστών για την ολοκλήρωση της συμφωνίας Ελλάδας - εταίρων.

Οπως εκτιμούν, για να ανοίξουν τα τραπεζικά καταστήματα, πάντα υπό καθεστώς περιορισμών, θα πρέπει η ΕΚΤ να ενισχύσει σημαντικά τη ρευστότητα του συστήματος, αρχικά μέσω της αύξησης του ορίου του ELA, κάτι όμως που δεν αναμένεται να γίνει πριν από την πληρωμή της οφειλής της χώρας προς την ΕΚΤ την προσεχή Δευτέρα. Σήμερα συνεδριάζει το Δ.Σ. της ΕΚΤ και αν δεν έχουμε εμπλοκή στην ψήφιση από τη Βουλή των προαπαιτούμενων μέτρων, τότε είναι πιθανό να προχωρήσει σε μια μικρή, περισσότερο συμβολική, αύξηση του ορίου του ELA, ώστε να εξασφαλιστεί η λειτουργία των ΑΤΜ μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Οπως εκτιμούν τραπεζικές πηγές, οι καθοριστικές αποφάσεις του ευρωσυστήματος για τη στήριξη της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών θα ληφθούν αφού η ΕΚΤ βεβαιωθεί ότι η πληρωμή της οφειλής ύψους 3,5 δισ. ευρώ θα γίνει κανονικά τη Δευτέρα 20 Ιουλίου.

Αν γίνει αυτό και προχωρήσει και ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την ψήφιση των προαπαιτουμένων, θα μπορούσε τη Δευτέρα να υπάρξει μια ουσιαστική ενίσχυση της ρευστότητας ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι τράπεζες από την Τρίτη 21 Ιουλίου, δηλαδή περίπου 1 μήνα μετά την επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών. Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία ημέρα που οι τράπεζες λειτούργησαν κανονικά ήταν η Παρασκευή 26 Ιουνίου. Τυπικά σήμερα ολοκληρώνεται η νέα παράταση της τραπεζικής αργίας, ωστόσο θα εκδοθεί αργά το απόγευμα νέα υπουργική απόφαση για την παράτασή της.

Καθημερινές είναι οι συναντήσεις τραπεζικών στελεχών με επιτελείς της κυβέρνησης προκειμένου να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την επαναλειτουργία των τραπεζών και κυρίως να στεγανοποιηθεί πλήρως το σύστημα ώστε να μηδενιστεί ο κίνδυνος εκροών μετρητών προς το εξωτερικό. Πώς θα γίνει αυτό; Πρακτικά εκτός πληρωμών και μεταφορών εντός του τραπεζικού συστήματος δεν θα μπορεί να γίνει τίποτα: ούτε αγορές μετοχών στο Χρηματιστήριο ούτε αγορές επενδυτικών προϊόντων. Τέτοιες συναλλαγές θα γίνονται σταδιακά και μόνο από νέα ρευστότητα που θα εισέλθει στο τραπεζικό σύστημα μετά την ημερομηνία επιβολής των κεφαλαιακών περιορισμών.

Επίσης, παρά τις σχετικές κοινοτικές οδηγίες, εξετάζεται να μπουν αυστηροί περιορισμοί στη δυνατότητα μεταφοράς χαρτονομισμάτων εκτός Ελλάδας ταξιδεύοντας. Θα επιβληθεί χαμηλό όριο, κοντά στα 1.000 ευρώ ανά ταξιδιώτη, ενώ θα υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι σε αεροδρόμια και τελωνεία.

Σε ό,τι αφορά το Χρηματιστήριο Αθηνών, για να λειτουργήσει ξανά, θα πρέπει να ανοίξουν οι τράπεζες ώστε να γίνει η εκκαθάριση των συναλλαγών. Ωστόσο οι τράπεζες έχουν εισηγηθεί στις Αρχές η επανεκκίνηση των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αθηνών να γίνει κάποιες μέρες αργότερα μετά τη λειτουργία των τραπεζών. Χωρίς τη δυνατότητα αγοράς μετοχών από την Ελλάδα θα είναι εξαιρετικά δύσκολες οι αρχικές συνεδριάσεις και η αγορά θα δυσκολευτεί να βρει νέο σημείο ισορροπίας εξαιτίας των εξαιρετικά μικρών συναλλαγών.
kathimerini.gr

Σάλλας: Η Ελλάδα έχει ανάγκη μια νέα αρχή...


Σάλλας: Η Ελλάδα έχει ανάγκη μια νέα αρχή«Είναι ανάγκη να τεθούν οι βάσεις για τον εκσυγχρονισμό και την ανάκαμψη της οικονομίας», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας ζητώντας από την επιχειρηματική κοινότητα, να...
δώσει το παρόν για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με την ψηφοφορία της Βουλής για τα προαπαιτούμενα της Συμφωνίας και τα αποτελέσματα που δημιουργεί, ο κ. Σάλλας ανέφερε τα εξής:

«Η χώρα έχει ανάγκη από ένα νέο αφήγημα, από μια νέα αρχή. Πρέπει να δούμε όλοι, και του Ναι και του Όχι, τη νέα Συμφωνία ως ευκαιρία για την εξυγίανση των Δημόσιων Οικονομικών και την ενίσχυση του ανταγωνισμού της χώρας. Είναι ανάγκη να τεθούν οι βάσεις για τον εκσυγχρονισμό και την ανάκαμψη της οικονομίας. Όλο το βάρος πλέον πρέπει να δοθεί στις επενδύσεις για την αναβάθμιση και την ανάπτυξη του τόπου και κυρίως για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Οφείλουμε να δώσουμε προοπτική στους νέους και το επιστημονικό δυναμικό της χώρας. Σήμερα καλούνται όλοι οι Έλληνες και πρώτη η επιχειρηματική κοινότητα, να δώσουν το παρόν για την επανεκκίνηση της οικονομίας».

Αντίγραφο της μελέτης για τις επιπτώσεις Grexit, ζήτησε ο Κυριάκος...



Να καταθέσει στη Βουλή αντίγραφο της μελέτης που έχει στα χέρια του ο πρωθυπουργός και η οποία καταγράφει τις επιπτώσεις της εξόδου της χώρας από το ευρώ και της επιστροφής στη δραχμή, ζητεί από τον Αλέξη Τσίπρα ο  Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο Μητσοτάκης, στην αίτηση κατάθεσης εγγράφων, επικαλείται την...
πρόσφατη συνέντευξη του πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της οποίας αποκάλυψε ότι ζήτησε ανάλυση των επιπτώσεων εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη.

Ο Μάριο ετοιμάζει "δωράκι" για την Ελλάδα...


Συμφωνα με το Reuters...
Η έγκριση της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή θα μπορούσε να πείσει την ΕΚΤ να διευκολύνει την Αθήνα στο θέμα της χρηματοδότησης των τραπεζών, υπογραμμίζει το Reuters,  αλλά...
δεν θεωρεί πως αυτή η κίνηση, από μόνη της, φτάνει για να πειστούν οι κεντρικοί τραπεζίτες στη Φρανκφούρτη.

Κατά το πρακτορείο, μια συμβολική χειρονομία από την μεριά του Ντράγκι θα ήταν να αυξήσει τον ELA, συμβάλλοντας έτσι στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μετά την παρολίγον έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ – μια συζήτηση που ουσιαστικά αμφισβήτησε τη γνωστή ρήση του Ιταλού τραπεζίτη ότι η είσοδος στο ευρώ είναι μη αναστρέψιμη.

Ωστόσο, η αύξηση του ELA δεν είναι καθόλου βέβαιη και, αν υπάρξει, δεν θα είναι πολύ μεγάλη. Ακόμη και αν ανοίξουν οι τράπεζες, οι πελάτες δεν θα έχουν πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες. Οι περιορισμοί στις αναλήψεις αναμένεται να παραμείνουν τουλάχιστον έως ότου το πακέτο διάσωσης περάσει στις τράπεζες και ανακεφαλαιοποιηθούν με 25 δισεκατομμύρια ευρώ.

Άνθρωποι με γνώση του θέματος αναφέρουν πως η αύξηση του ELA εξαρτάται εν πολλοίς από την έγκριση της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή, αλλά και από το πρόγραμμα γέφυρα των επτά δισεκατομμυρίων ευρώ που θα εξασφαλίσουν στην Ελλάδα τους αναγκαίους πόρους για να αποπληρώσει την ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου.

Ποια ονόματα «παίζουν» για τον ανασχηματισμό...



Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου εν όψει του σαρωτικού ανασχηματισμού, μέσω του οποίου θα επιχειρηθεί μία...
φυγή προς τα εμπρός για την κυβέρνηση ώστε να κλειδώσει οριστικά τη συμφωνία και να επανέλθει η κανονικότητα στο μέτωπο της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος.

Η βιωσιμότητα του νέου κυβερνητικού σχήματος, στο οποίο δεν αναμένεται να αλλάξει ο εταίρος, θα είναι ωστόσο βραχεία, καθώς η πληγή του ενός τετάρτου της κοινοβουλευτικής του ομάδας που καταψήφισε τη συμφωνία, παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις της Αριστερής Πλατφόρμας ότι δεν αποτελεί απειλή για τη δεδηλωμένη, συνιστά μείζον πολιτικό πρόβλημα για την ορθή και ομαλή διακυβέρνηση της χώρας.

Ως εκ τούτου, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι οι πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο είναι πολύ δύσκολο να αποφευχθούν, δεδομένου ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν επιθυμεί «να γίνει Παπαδήμος», ενώ ταυτόχρονα και ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ επιχειρούν να τηρήσουν αποστάσεις ασφαλείας, αποφεύγοντας το σενάριο συγκυβέρνησης για να μην επωμιστούν το πολιτικό βάρος του νέου μνημονίου. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι πλέον οι επιλογές του είναι περιορισμένες και το κυβερνητικό σχήμα που θα προκύψει από τον ανασχηματισμό θα είναι θνησιγενές.

Πάντως, στο Μέγαρο Μαξίμου περιμένουν να δουν τυχόν νέες κινήσεις από τις τάξεις των διαφωνούντων και την Αριστερή Πλατφόρμα, είτε προς την κατεύθυνση της αυτονόμησης είτε προς αυτήν των παραιτήσεων, για να λάβουν τις τελικές αποφάσεις για τον ανασχηματισμό.

Ενδεικτικά του κλίματος στο κυβερνητικό επιτελείο είναι τα όσα είπε εξερχόμενος της Βουλής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο οποίος τόνισε ότι «υπάρχει σοβαρή διαίρεση στην ενότητα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ», εξαιρώντας ωστόσο τους έξι βουλευτές που δήλωσαν «παρών». Πάντως, εκτιμάται ότι ο πρωθυπουργός δεν θα ζητήσει τις παραιτήσεις όλων των βουλευτών που καταψήφισαν, καθώς κάτι τέτοιο θα εγκυμονούσε τον κίνδυνο να χαθεί και τυπικά η δεδηλωμένη σε μία τόσο κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας, έχοντας προεξοφλήσει από νωρίς τις διαρροές στην επεισοδιακή ψηφοφορία, σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη προβεί σε πολλές επαφές για τα ονόματα που θα κληθούν να αναλάβουν το δύσκολο έργο της υλοποίησης των επώδυνων δεσμεύσεων στα επιμέρους χαρτοφυλάκια που θα βρεθούν στο επίκεντρο του ανασχηματισμού.

Ο ανασχηματισμός θεωρείται δεδομένο ότι θα ξεκινήσει από τα χαρτοφυλάκια των υπουργών που καταψήφισαν τη συμφωνία, καθώς όπως σημειώνουν από το Μαξίμου «δεν γίνεται να εφαρμόσουν μία πολιτική που απορρίπτουν a priori».  Έτσι, οι Παναγιώτης Λαφαζάνης, Δημήτρης Στρατούλης και Κώστας Ήσυχος θεωρείται ότι ήδη βρίσκονται εκτός κυβέρνησης. Σε αυτούς προστίθενται και οι Νίκος Χουντής και Νάντια Βαλαβάνη, οι οποίοι ήδη έχουν υποβάλλει τις παραιτήσεις τους.

Σε άλλα πόστα αναμένεται να βρεθεί ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος μετά την απόρριψη του νομοσχεδίου που είχε ετοιμάσει για τα εργασιακά και τα μέτρα που ψηφίστηκαν έχει εκφράσει στον Αλέξη Τσίπρα την επιθυμία του να αποχωρήσει από το υπουργείο Εργασίας. Για τη θέση του έχει ήδη ακουστεί το όνομα του Σάββα Ρομπόλη, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί και ο νυν αντιπρόεδρος της Βουλής και εργατολόγος, Αλέξης Μητρόπουλος.

Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με τον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας, Θοδωρή Δρίτσα, ο οποίος είχε ταχθεί ανοιχτά κατά της αποκρατικοποίησης του ΟΛΠ, κάτι το οποίο έρχεται σε αντίθεση με τα νέα δεδομένα της συμφωνίας για το δάνειο.

Ακόμα περισσότερες είναι οι «καραμπόλες» που θα προκύψουν εφόσον ο πρωθυπουργός αποφασίσει να έρθει αντιμέτωπος με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, καθώς τυχόν απομάκρυνσή της από την Προεδρία της Βουλής θεωρείται πιθανό να συμπαρασύρει τον υπουργό Εσωτερικών, Νίκο Βούτση. Ωστόσο, για το τρίτο τη τάξει πολιτειακό αξίωμα της χώρας «παίζει» και το όνομα του πρώην γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Βίτσα.

Άγνωστο παραμένει τι θα γίνει με τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος πιθανότατα να χρειαστεί να βρεθεί στην εξαιρετικά δυσχερή θέση να ανακαλέσει επαναδιορισμούς στο Δημόσιο, καθώς όπως προκύπτει από τη συμφωνία θεωρούνται μονομερείς ενέργειες που θα πρέπει να επανεξεταστούν.

Αναφορικά με την καυτή πατάτα του υπουργείου Οικονομικών, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να παραμείνει επικεφαλής, με την ταυτόχρονη αναβάθμιση με επιπρόσθετες εξουσίες στον νυν αναπληρωτή υπουργό, Δημήτρη Μάρδα. Τη θέση της Νάντιας Βαλαβάνη εκτιμάται ότι θα καλύψει κάποιο υπερκομματικό πρόσωπο, πιθανότατα τεχνοκράτης.

Αμετακίνητος στο υπουργείο Εξωτερικών θα μείνει όπως όλα δείχνουν ο Νίκος Κοτζιάς, καθώς το έργο του για τη διεύρυνση των στρατηγικών συμμαχιών της χώρας και πέραν των στενών περιθωρίων της ΕΕ θεωρείται επιτυχημένο από τον Αλέξη Τσίπρα.

Τέλος, δεν αποκλείεται ο Αλέξης Τσίπρας να ζητήσει από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη να συνδράμει σε μία τόσο δύσκολη στιγμή στο κυβερνητικό έργο.
newsbeast.gr

Financial Times : Το απόλυτο έγκλημα της Μέρκελ...

FT: Το απόλυτο έγκλημα της Μέρκελ - Media

Όταν το σχεδιαζόμενο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης κατατεθεί προς ψήφιση στην Bundestag την Παρασκευή, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δεν θα νιώθει καμία ανησυχία για το αν θα εγκριθεί.
Αλλά θα δεχτεί ισχυρές πιέσεις να υπερασπιστεί την διαχείριση της κρίσης και να απαντήσει στα σοβαρά ερωτήματα που εγείρει για την ευρωζώνη, την Ε.Ε. και τον κεντρικό της άξονα, την σχέση ανάμεσα στην Γερμανία και την Γαλλία.
Αν και η καγκελάριος απολαμβάνει ισχυρή στήριξη από το συντηρητικό της κόμμα (CDU/CSU) και από μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης, η σκληρή στάση της στην μαραθώνια Σύνοδο της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες που διήρκησε ως το πρωί της Δευτέρας έχει παρακινήσει τους επικριτές της στο εσωτερικό και στο εξωτερικό να την κατηγορήσουν για εκφοβισμό της Ελλάδας και ταπείνωση του ηγέτη της.
Για ορισμένους, διέπραξε το απόλυτο έγκλημα στην εξωτερική πολιτική της Γερμανίας: έβαλε σε κίνδυνο την δέσμευση της χώρας στην ευρωπαϊκή ενότητα. «Η Γερμανία έκανε ένα ιστορικό λάθος. Για πρώτη φορά τα τελευταία 60 χρόνια η Γερμανία απαίτησε λιγότερη αντί για περισσότερη Ευρώπη» σημειώνει ο Σβεν Κριστίαν Κίντλερ,
Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγονται οι κατηγορίες αυτές για την 62χρονη καγκελάριο, η οποία προσπαθεί εδώ και καιρό να διευθύνει την Ευρώπη μέσω του Βερολίνου, μερικές φορές παρακάμπτοντας συμμάχους και ευρωπαϊκούς θεσμούς. Αλλά η επίθεση που δέχεται ως η κυρίαρχη ηγέτιδα της Ευρώπης έχει φθάσει σε πρωτοφανή επίπεδα.
Το Spiegel, ένα κεντρο-αριστερό περιοδικό που είναι συχνά επικριτικό απέναντι στην κ. Μέρκελ, ανέφερε...

Κλ. Ρέγκλινγκ: Με 50 δισ. ευρώ θα μετέχει ο ESM...


undefined...στο τρίτο πρόγραμμα της Ελλάδας...
Στα 50 δισ. ευρώ θα ανέλθει η συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) στο επικείμενο...
τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα Πέμπτη στον τηλεοπτικό σταθμό ARD ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Η συνεισφορά του ESM στο νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας θα είναι ίσως γύρω στα 50 δισ. ευρώ», είπε ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως το νέο πρόγραμμα δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί.

Ο επικεφαλής του ESM προειδοποίησε πως αν η Ελλάδα δεν λάβει τη χρηματοδότηση στήριξη, τότε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα κινδυνεύει να καταρρεύσει.

«Η κατάρρευση των μεγάλων ελληνικών τραπεζών θα είχε σοβαρές συνέπειες για την ευρωζώνη», είπε ο Γερμανός επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας...
left.gr

Έφυγε σχεδόν τρέχοντας...



"Δεν καταψήφισα την κυβέρνηση. Στηρίζω την κυβέρνηση", τόνισε  ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης σε δημοσιογράφους, εξερχόμενος...
από την βουλή, αμέσως μετά την ψηφοφορία για τα μέτρα της συμφωνίας, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Βουλή ο πρώην τσάρος της Οικονομίας έφυγε σχεδόν τρέχοντας από το κοινοβούλιο με αποτέλεσμα οι δημοσιογράφοι κυριολεκτικά να το… κυνηγούν προκειμένου να του "πάρουν" μια δήλωση...
newsbeast.gr

Στίγκλιτς : "Τυφλή ηλιθιότητα" αυτό που επιβάλλει η Γερμανία ...



"Η Γερμανία δεν διαθέτει κοινή λογική στην οικονομία, αλλά ούτε και ...συμπόνια". 
Τα λόγια είναι του διάσημου οικονομολόγου τιμημένου με βραβείο Νόμπελ, Αμερικανού Τζόζεφ Στίγκλιτς και αυτά επέλεξε η εφημερίδα Λιμπερασιόν για τίτλο στο δισέλιδο αφιέρωμα, με συνέντευξη του οικονομολόγου.

Με τη συνέντευξη αυτή, όπως προλογίζει ο συντάκτης, ο Τζ. Στίγκλιτς "αμφισβητεί με βιαιότητα τη στρατηγική του Βερολίνου στην ελληνική κρίση και καλεί για ριζική αναμόρφωση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος".

Επίσης, η εφημερίδα προβάλλει σε πλαίσιο, τα λόγια του οικονομολόγου σε σχέση με τα χρέη :

"Η Γερμανία οφείλει την οικονομική της ανάκαμψη στην πιο μεγάλη διαγραφή χρέους που έγινε ποτέ, το 1953. Θα έπρεπε να είχε μάθει από τη Συνθήκη των Βερσαλλιών το 1919, τις συνέπειες που έχουν τα ανυπέρβλητα χρέη. Δεν έμαθε όμως, ούτε για συμπόνια ούτε για τις καταστροφές των δύο αυτών περιόδων της ιστορίας που υπήρξαν περίοδοι- κλειδιά " λέει ο Τζ. Στίγκλιτς.

Στο ερώτημα του δημοσιογράφου τι γνώμη έχει για το νέο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, ο κ. Στίγκλιτς απάντησε:

"Αυτό που η Γερμανία επέβαλλε με το ραβδί, είναι απλά αδιανόητο. Αποτελεί επίσης μια πολύ κακή οικονομική πολιτική.

Συνεχίζουμε να προτείνουμε οικονομικά μοντέλα που είναι αντιπαραγωγικά, αναποτελεσματικά και που δημιουργούν αδικίες και ανισότητες . Το να συνεχίζουν να ζητούν από την Ελλάδα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για το 2018, δεν είναι μόνο τιμωρητικό, αλλά και πρόκειται για τυφλή ηλιθιότητα.

Η πρόσφατη ιστορία της Ελλάδας το απέδειξε. Αυτό θα συνεχίσει να ενισχύει την ύφεση σε μια χώρα της οποίας το ΑΕΠ είχε μια πτώση 25% μέσα σε πέντε χρόνια" είπε ο Τζ. Στίγκλιτς και πρόσθεσε:

"Δεν γνωρίζω κανένα άλλο παράδειγμα παρόμοιας ύφεσης που να προκλήθηκε με τέτοιο σκόπιμο τρόπο και με τόσο καταστροφικές ανθρώπινες συνέπειες. Και επανερχόμαστε προσθέτοντας ένα νέο στρώμα ταπείνωσης" τόνισε.

Στο ερώτημα "τι θα πρέπει να γίνει" ο κ. Στίγκλιτς απάντησε:

"Το γνωρίζουμε και το ΔΝΤ επίσης το γνωρίζει και το παραδέχεται πλέον: Θα πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ή καλύτερα μια ελάφρυνση. Η Γερμανία όμως δεν θέλει να ακούσει ούτε για το ένα ούτε για το άλλο. Με τα λόγια λέει ότι θέλει να ορθοποδήσει η Ελλάδα, αγωνίζεται όμως για μια πολιτική και επιβάλλει ένα πρόγραμμα που στην πράξη θα την γονατίσει ακόμα περισσότερο. Η παρέμβαση στην εθνική κυριαρχία μιας χώρας, οι προσταγές με δικτατορικό τρόπο που της επιβάλλονται είναι πράγμα πολύ επικίνδυνο" υπογραμμίζει.

Με αναφορά στην ιστορία και στην μεταπολεμική διαγραφή του γερμανικού χρέους, ο κ. Στίγκλιτς υπογραμμίζει ότι " δεν αντλήσαμε μαθήματα από την ιστορία" και χαρακτηρίζει την ελληνική κρίση ως "ένα σήριαλ παράλογο που μας δίνει ό,τι χειρότερο από υποκρισία και έλλειψη συμπόνιας".

Σχετικά με τις πιθανές συνέπειες για την ευρωζώνη, ο οικονομολόγος εκτιμά ότι θα είναι "καταστροφικές", υπογραμμίζει ότι σε μια τέτοια ζώνη, "το κλειδί είναι η αλληλεγγύη" μέσω της οποίας μπορεί να αντιμετωπισθεί κάθε σοκ.

Αναγνώρισε ότι τίποτε πλέον στην ευρωζώνη δεν θα είναι το ίδιο, θα έχουμε ένα πριν και ένα μετά του "ελληνικού προγράμματος".

Και αυτό διότι η Ευρώπη και η ευρωζώνη "δημιουργήθηκαν για να βρίσκονται οι χώρες πιο κοντά. Τώρα τους εξωθεί στο να αλληλοσπαράζονται και οι ισχυρότεροι να καταβροχθίζουν τους ασθενέστερους. Είναι η άρνηση της ίδιας της ευρωζώνης που παρακολουθήσαμε μπρος στα μάτια μας" τόνισε.

Σημείωσε στη συνέχεια ότι πρόκειται για έλλειψη "πολιτικής διακυβέρνησης στην Ευρώπη, όπου η πολιτική ή είναι απούσα ή εξυπηρετεί αποκλειστικά τα χρηματοπιστωτικά συμφέροντα, ένας συνδυασμός που δεν δίνει ποτέ κάτι καλό" κατέληξε ο οικονομολόγος...
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πρώτα Eurogroup, μετά ανασχηματισμός...

Σήμερα στις 11 το πρωί πρόκειται να γίνει τηλεδιάσκεψη του Eurogroup προκειμένου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να αποφανθούν αν...
τα προαπαιτούμενα που ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων ικανοποιούν τους δανειστές προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες για να απελευθερωθεί έκτακτη χρηματοδότηση προς την ελληνική οικονομία.

Αμέσως μετά, ενδεχομένως και εντός της Πέμπτης αναμένεται ανασχηματισμός προκειμένου να αντικατασταθούν τουλάχιστον οι υπουργοί οι οποίοι διαφώνησαν με το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα, δηλαδή ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης και οι αναπληρωτές υπουργοί Δημήτρης Στρατούλης και Κώστας Ήσυχος.

Το μεγάλο πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση ωστόσο είναι η απώλεια της δεδηλωμένης. Κι αυτό διότι πλέον η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου διαθέτει 123 βουλευτές (110 ΣΥΡΙΖΑ και 13 από τους ΑΝΕΛ)...

Αυτοί ψήφισαν "όχι"...


Μιχελογιαννάκης: Δεν μπορούσαν να το σηκώσουν οι ώμοι μου...
Χωρίς δηλώσεις αποχώρησε ο Γιάνης Βαρουφάκης...
Τρεις υπουργοί της κυβέρνησης, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Δημήτρης Στρατούλης και ο Κων/νος Ήσυχος ψήφισαν ΟΧΙ, με την Αριστερή Πλατφόρμα να παραμένει συμπαγής.
Δείτε ποιοί βουλευτές της κυβέρνησης είπαν "όχι"

«Όχι» από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αγλαϊα Κυρίτση, Γιάνη Βαρουφάκη, Νάντια Βαλαβάνη, Κώστα Ήσυχο, Δημήτρη Κοδέλλα, Δημήτρη Στρατούλη, Κων/νο Ζαχαριά, Ελένη Σωτηρίου, Καραγιαννίδη Χρήστο, Σταθά Ιωάννη, Χατζηλάμπρου Βασίλειο, Κων/νος Λαπαβίτσας, Θωμά Κότσιο, Μιχάλη Κριτσωτάκη, Αμανατίδου Δέσποινα, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Γαϊτάνη Ιωάννα, Αμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία, Ηλία Ιωαννίδη, Βαγγέλη Διαμαντόπουλο, Ραχήλ Μακρή, Δημήτρη Ζερδελή,Θανάση Πετράκο, Δερμιτζάκη Χαράλαμπο, Λαφαζάνη Παναγιώτη, Λουτσάκος Στάθης, Ζήση Ζάννα, Κυριακάκη Βασίλειο...

228 «ναι» 64 «όχι» (32 «όχι» και 6 «παρών» από τον ΣΥΡΙΖΑ)…


Με απώλειες όπως αναμενόταν, στους 38 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ από αύριο το πρωί θα αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στο κόμμα.

Η συμφωνία πάντως πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία 228 «ναι»

Αυτό που…
απομένει είναι να δούμε πως θα αντιδράσει, ο ίδιος ο πρωθυπουργός…

Τρελαίνει κόσμο ο Λαφαζάνης…


Ψηφίζει "όχι" αλλά στηρίζει απολύτως τον πρωθυπουργό...

Ποίημα το 'χει κάνει. Δεν ψηφίζουμε μνημόνια, στηρίζουμε απολύτως την κυβέρνηση. Συνεχίζουμε με ΣΥΡΙΖΑ ισχυρό.

Το αφήγημα Λαφαζάνη βεβαίως, δεν έγινε κατανοητό...

Ακόμη περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες στο 23% - Νέες αλλαγές στό ΦΠΑ...

Kηδείες, προφυλακτικά, φασκόμηλο, ξύδια, μυκητοκτόνα, σερβιέτες, ποντικοφάρμακο κ.ά. στό 23%!

Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2015 19:06

ΑΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Αποσαφηνίζεται ότι η αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2015 ενώ μετατίθεται για τον Οκτώβριο η αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία.
Αποσαφηνίζεται ότι η αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2015 ενώ μετατίθεται για τον Οκτώβριο η αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία.
Με νομοτεχνική βελτίωση που κατατέθηκε πριν από λίγο στη Βουλή, μια σειρά προϊόντων και υπηρεσιών προστίθενται στον μακρύ κατάλογο αυτών που αλλάζουν συντελεστή ώστε να πάνε από το 13% στο 23%.
Αποσαφηνίζεται ότι η αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2015 ενώ μετατίθεται για τον Οκτώβριο η αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία.
Με βάση τη νομοτεχνική βελτίωση, ΦΠΑ 23% επιβάλλεται στα καυσόξυλα, στις κηδείες, στα προφυλακτικά, στον βασιλικό, στο χαμομήλι, στο φασκόμηλο και στο τσάι του βουνού, στη ζάχαρη, στα ξύδια, στα εντομοκτόνα, στα ποντικοφάρμακα, στα μυκητοκτόνα και στα ζιζανιοκτόνα, στις σερβιέτες αλλά και στα αυτοκίνητα που είναι ειδικά διασκευασμένα για μεταφορά αναπήρων.
Επίσης, στο 23% μεταφέρονται οι υπηρεσίες των γραφείων κηδειών αλλά και η παροχή υπηρεσιών για την γεωργική παραγωγή.
από  naftemporiki.gr